SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Koláč nemusí byť iba sladký

Na slaný stačí jednoduché cesto a čerstvá zelenina.

Pórovo-syrové mafiny
12 kusov

250 g polohrubej múky 
soľ, korenie 
150 g póru, nakrájaného na tenké kolieska 
80 g syra (ementál, gouda) 
3 lyžičky prášku do pečiva 
1 vajíčko 
50 ml rastlinného oleja 
4 lyžice smotany 
300 ml srvátky alebo zákvasu 

Na posypanie:
12 lyžičiek nastrúhaného syra (ementál, gouda)

Zmiešame múku, korenie, pór a prášok do pečiva. Vo veľkej mise ľahko vyšľaháme vajíčko, pridáme olej, smotanu a srvátku a všetko dobre spolu premiešame. Zmes múky pridáme k vajíčkovej mase a miešame spolu iba tak dlho, kým nie sú suché prísady vmiešané. Cestom naplníme plech na mafiny. Každý mafin posypeme lyžičkou nastrúhaného syra a dáme piecť do predhriatej rúry na 20-25 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Brokolicovo-paradajkový koláč
4 osoby

450 g hladkej múky 
1 kocka kvasníc (42 g) 
štipka cukru 
200 ml vlažného mlieka 
30 g masla 
štipka soli
1 vajíčko 

Náplň:
1 kg brokolice 
2 strúčiky cesnaku 
soľ 
1 lyžica čerstvého nasekaného oregana 
6 paradajok 
600 g surovej klobásy na pečenie 
1 lyžica masla 
800 g nasekaných paradajok z konzervy 
korenie 
250 g tvarohu 
200 g smotany na šľahanie 
4 vajíčka 
muškátový oriešok

Múku navŕšime na pracovnú plochu. Do stredu urobíme jamku a do nej rozdrobíme kvasnice a vymiešame s cukrom a trochou mlieka. Necháme kysnúť 20 minút. Potom pridáme ostatné prísady a spracujeme na hladké cesto. Ďalších 30 minút necháme kysnúť na teplom mieste. Brokolicu umyjeme, očistíme a rozdelíme na malé ružičky. Očistíme a rozpolíme cesnak. Veľké množstvo slanej vody s cesnakom privedieme do varu, dáme do nej brokolicu a varíme asi 3 - 4 minúty. Potom zlejeme, prudko ochladíme a necháme odkvapkať. Paradajky umyjeme, rozštvrtíme a nakrájame na tenké plátky. Z klobásy vytlačíme náplň a opečieme ju na masle. Pridáme nasekané paradajky z konzervy a necháme 3 minúty povariť. Ochutíme s oreganom, soľou a korením. Cesto vymiesime na múkou posypanej pracovnej ploche, vyváľame ho a položíme do vysokého plechu. Na cesto roztrieme klobásovú náplň, na ňu rozdelíme brokolicu a plátky paradajok. Rozmiešame tvaroh, smotanu a a vajíčka, dobre ochutíme a nalejeme na koláč. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 40 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Brokolicovo-pórový koláč
4 osoby

250 g hladkej múky 
125 g studeného masla 
1 vajíčko 
soľ 
700 g brokolice 
2 tenké póry 
150 g nastrúhaného syra (ementál, gouda) 
4 vajíčka 
200 g prírodného syra (lučina, žervé) 
korenie 
½ lyžičky mletého koriandra 
100 g syra s modrou plesňou (niva)

Múku navŕšime na pracovnú plochu, zmiešame so soľou, uprostred urobíme priehlbinu. Studené maslo nakrájame na malé kúsky a rozdelíme ich okolo priehlbiny. Do stredu dáme vajíčko, pridáme 2 - 3 lyžice vlažnej vody a všetko dobre posekáme s nožom tak, aby vznikli malé kúsky cesta. Tie spracujeme rýchlo na cesto, ktoré vyformujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu. Potom cesto vyváľame a vyložíme koláčovú formu (ø 30 cm). Na plnku umyjeme brokolicu, rozdelíme ju na malé ružičky, stopku olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Varíme ju v slanej vode 2 - 3 minúty, potom zlejeme, prudko ochladíme a necháme odkvapkať. Pór očistíme, umyjeme a šikmo nakrájame na tenké pásiky. Nastrúhaný syr zmiešame s vajíčkami a prírodným syrom a ochutíme soľou, korením a koriandrom. Plesňový syr nakrájame na malé kocky. Brokolicu zmiešame s pórom a rozdelíme na cesto. Na zeleninu rozotrieme vajíčkový krém a vrch posypeme kockami syra. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút do zlatohneda.

Skryť Vypnúť reklamu

Pizza Margherita
4 osoby

20 g kvasníc 
400 g polohrubej múky 
asi 1 ½ šálky vlažnej vody 
štipka soli 
1 cibuľa 
2 strúčiky cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie 
3 guľky syra mozzarella (spolu 375 g) 
1 konzerva lúpaných paradajok (800 g) 
½ viazaničky bazalky

V mise rozdrobíme kvasnice, rozpustíme ich v troche vody a rozmiešame s 2 lyžicami múky. Kvások necháme prikrytý kysnúť asi 30 minút . Zvyšnú múku navŕšime na pracovnú plochu, v strede urobíme jamku, nalejeme do nej kvások a dôkladne spracujeme na hladké cesto spolu so soľou a zvyšnou vodou. Cesto dáme do misy a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne 1 hodinu, až kým nemá dvojnásobný objem. Očistíme cibuľu a cesnak a nasekáme na jemno. Na panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja a opražíme cibuľu a cesnak. Paradajky z konzervy pokrájame nadrobno a spolu so šťavou pridáme do panvice. Posolíme, pokoreníme a 20 minút necháme povariť bez pokrievky. Viackrát zamiešame. Cesto vypracujeme na múkou posypanej pracovnej ploche, potom rovno natenko vyformujeme na mierne naolejovaný plech a vytvoríme z cesta zvýšený okraj. Paradajkovú omáčku rozotrieme na cesto. Syr nakrájame na plátky, bazalku otrháme zo stoniek. Obidvoje rozdelíme na paradajkovú omáčku. Pokvapkáme zvyšným olejom. Pizzu dáme piecť do predhriatej rúry na 220 °C asi na 25 minút. Syr na pizze môže byť iba roztečený a nesmie byť hnedý.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 251
  2. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 174
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 912
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 405
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 142
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 751
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 469
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 274
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 092
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 978
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 243-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 411 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

5 h
Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

16 h

Anonym sa hlásil ako kastrát. Našli uňho aj detské porno.

14 h
Pôvodné vizualizácie projektu Pharos Park.

Časť pozemkov je dlhodobo na predaj.

22 h