Koláč nemusí byť iba sladký

Na slaný stačí jednoduché cesto a čerstvá zelenina.

Pórovo-syrové mafiny
12 kusov

250 g polohrubej múky 
soľ, korenie 
150 g póru, nakrájaného na tenké kolieska 
80 g syra (ementál, gouda) 
3 lyžičky prášku do pečiva 
1 vajíčko 
50 ml rastlinného oleja 
4 lyžice smotany 
300 ml srvátky alebo zákvasu 

Na posypanie:
12 lyžičiek nastrúhaného syra (ementál, gouda)

Zmiešame múku, korenie, pór a prášok do pečiva. Vo veľkej mise ľahko vyšľaháme vajíčko, pridáme olej, smotanu a srvátku a všetko dobre spolu premiešame. Zmes múky pridáme k vajíčkovej mase a miešame spolu iba tak dlho, kým nie sú suché prísady vmiešané. Cestom naplníme plech na mafiny. Každý mafin posypeme lyžičkou nastrúhaného syra a dáme piecť do predhriatej rúry na 20-25 minút.

Brokolicovo-paradajkový koláč
4 osoby

450 g hladkej múky 
1 kocka kvasníc (42 g) 
štipka cukru 
200 ml vlažného mlieka 
30 g masla 
štipka soli
1 vajíčko 

Náplň:
1 kg brokolice 
2 strúčiky cesnaku 
soľ 
1 lyžica čerstvého nasekaného oregana 
6 paradajok 
600 g surovej klobásy na pečenie 
1 lyžica masla 
800 g nasekaných paradajok z konzervy 
korenie 
250 g tvarohu 
200 g smotany na šľahanie 
4 vajíčka 
muškátový oriešok

Múku navŕšime na pracovnú plochu. Do stredu urobíme jamku a do nej rozdrobíme kvasnice a vymiešame s cukrom a trochou mlieka. Necháme kysnúť 20 minút. Potom pridáme ostatné prísady a spracujeme na hladké cesto. Ďalších 30 minút necháme kysnúť na teplom mieste. Brokolicu umyjeme, očistíme a rozdelíme na malé ružičky. Očistíme a rozpolíme cesnak. Veľké množstvo slanej vody s cesnakom privedieme do varu, dáme do nej brokolicu a varíme asi 3 - 4 minúty. Potom zlejeme, prudko ochladíme a necháme odkvapkať. Paradajky umyjeme, rozštvrtíme a nakrájame na tenké plátky. Z klobásy vytlačíme náplň a opečieme ju na masle. Pridáme nasekané paradajky z konzervy a necháme 3 minúty povariť. Ochutíme s oreganom, soľou a korením. Cesto vymiesime na múkou posypanej pracovnej ploche, vyváľame ho a položíme do vysokého plechu. Na cesto roztrieme klobásovú náplň, na ňu rozdelíme brokolicu a plátky paradajok. Rozmiešame tvaroh, smotanu a a vajíčka, dobre ochutíme a nalejeme na koláč. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 40 minút.

Brokolicovo-pórový koláč
4 osoby

250 g hladkej múky 
125 g studeného masla 
1 vajíčko 
soľ 
700 g brokolice 
2 tenké póry 
150 g nastrúhaného syra (ementál, gouda) 
4 vajíčka 
200 g prírodného syra (lučina, žervé) 
korenie 
½ lyžičky mletého koriandra 
100 g syra s modrou plesňou (niva)

Múku navŕšime na pracovnú plochu, zmiešame so soľou, uprostred urobíme priehlbinu. Studené maslo nakrájame na malé kúsky a rozdelíme ich okolo priehlbiny. Do stredu dáme vajíčko, pridáme 2 - 3 lyžice vlažnej vody a všetko dobre posekáme s nožom tak, aby vznikli malé kúsky cesta. Tie spracujeme rýchlo na cesto, ktoré vyformujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu. Potom cesto vyváľame a vyložíme koláčovú formu (ø 30 cm). Na plnku umyjeme brokolicu, rozdelíme ju na malé ružičky, stopku olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Varíme ju v slanej vode 2 - 3 minúty, potom zlejeme, prudko ochladíme a necháme odkvapkať. Pór očistíme, umyjeme a šikmo nakrájame na tenké pásiky. Nastrúhaný syr zmiešame s vajíčkami a prírodným syrom a ochutíme soľou, korením a koriandrom. Plesňový syr nakrájame na malé kocky. Brokolicu zmiešame s pórom a rozdelíme na cesto. Na zeleninu rozotrieme vajíčkový krém a vrch posypeme kockami syra. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút do zlatohneda.

Pizza Margherita
4 osoby

20 g kvasníc 
400 g polohrubej múky 
asi 1 ½ šálky vlažnej vody 
štipka soli 
1 cibuľa 
2 strúčiky cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie 
3 guľky syra mozzarella (spolu 375 g) 
1 konzerva lúpaných paradajok (800 g) 
½ viazaničky bazalky

V mise rozdrobíme kvasnice, rozpustíme ich v troche vody a rozmiešame s 2 lyžicami múky. Kvások necháme prikrytý kysnúť asi 30 minút . Zvyšnú múku navŕšime na pracovnú plochu, v strede urobíme jamku, nalejeme do nej kvások a dôkladne spracujeme na hladké cesto spolu so soľou a zvyšnou vodou. Cesto dáme do misy a necháme kysnúť na teplom mieste minimálne 1 hodinu, až kým nemá dvojnásobný objem. Očistíme cibuľu a cesnak a nasekáme na jemno. Na panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja a opražíme cibuľu a cesnak. Paradajky z konzervy pokrájame nadrobno a spolu so šťavou pridáme do panvice. Posolíme, pokoreníme a 20 minút necháme povariť bez pokrievky. Viackrát zamiešame. Cesto vypracujeme na múkou posypanej pracovnej ploche, potom rovno natenko vyformujeme na mierne naolejovaný plech a vytvoríme z cesta zvýšený okraj. Paradajkovú omáčku rozotrieme na cesto. Syr nakrájame na plátky, bazalku otrháme zo stoniek. Obidvoje rozdelíme na paradajkovú omáčku. Pokvapkáme zvyšným olejom. Pizzu dáme piecť do predhriatej rúry na 220 °C asi na 25 minút. Syr na pizze môže byť iba roztečený a nesmie byť hnedý.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 261
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 950
  3. Moskva alebo Petrohrad? 4 629
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 322
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 557
  6. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 2 189
  7. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 2 183
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 723
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 617
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 191

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Filmár: To, čo sa deje v lesoch, presiahlo únosnú mieru

Zmenu už žiadajú tisíce ľudí.

KOMENTÁRE

O ozajstných hlupákoch. Bez mien, všeobecne

Vždy bol na smiech, čo však, neznamená, že by sme sa ho nemali báť.

Neprehliadnite tiež

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?

Na svete je prvá Barbie s hidžábom

Modelom zahalenej bábiky je šermiarka Ibtihaj Muhammad.

Sĺpček osmelené

Keď musel zomrieť Marián Varga, musíme aj my

Téma smrti chodí okolo mňa aj inak ako cez dokument.