Aj bežné rybie filety môžeme pripraviť tak, že si ich obľúbite nielen kvôli chuti, ale aj príjemnej kombinácii surovín a jednoduchosti prípravy.
Samozrejme, že treba vybrať kvalitné rybie filety, napr. z produkcie firmy Findus
ČO POTREBUJETE?
- 500 - 600g čerstvých alebo mrazených rybích filet (platýs, treska...)
- 3dl vody
- 1 ČL soli
- 1 kocka rybieho bujónu
- 500g čerstve alebo mrazenej brokolice (pokiaľ môžte, voľte čerstvú - mrazená sa vám skôr rozvarí a jedlo bude príliš kašovité)
NA OMÁČKU:
- 50g margarínu alebo masla
- 4PL hladkej múky
- 4dl vývaru z rýb + ak treba, doplňte vodou
- 2 žĺtka + 1dl smotany na varenie
- 1 - 2PL citrónovej šťavy
- štipka bieleho korenia
NA ZAPEKANIE:
- 1dl strúhaného tvrdého syra
POSTUP:
- rybie filety opláchnite v studenej vode a osušte papierovou utierkou (ak budete pripravovať jedlo z mrazených filiet - nechajte ich dôkladne rozmraziť - inak vám filety pri pečení pustia vodu a tým sa naruší celé zapekanie a jedlo bude plné vody a riedke
- rybu nakrájajte na menšie kusy, nechajte zovrieť vodu s bujónom, pridajte rybu
- pomaly varte, kým sa ryba neuvarí, asi 6 min, odstavte a nechajte vo vývare ležať
- brokolicu uvarte v osolenej vode - stačí jej asi 5 min. (čerstvej)
- sceďte vodu z ryby a odložte si ju
- rybu aj brokolicu poukladajte do zapekacej misy
- na masle si opražte múku, rozrieďte rybím vývarom, povarte asi 5 min
- odstavte, nechajte trochu vychladnúť a primiešajte žĺtka a smotanu, znovu povarte na miernom ohni do zhustnutia - nesmie príliš vrieť, inak by sa omáčka mohla zraziť
- dochuťte citrónovu šťavou a korením
- zalejte rybu a brokolicu pripravenou omáčkou a posypte strúhaným syrom
- zapekajte pri 200C do zlatohneda (asi 20min)
Podávajte so zemiakmi, zemiakovou kašou alebo ryžou (ryža je netypická kombinácia, ale skúste to - je to naozaj dobré)
TIP:
- vyskúšajte zameniť brokolicu s karfiolom, zeleným hráškom alebo pórom
- na zapekanie použite výraznejší syr - eidam má príliš neutrálnu chuť
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr