Trinásť rád, ako si grilovaním neuškodiť

Sezóna grilovania je už v plnom prúde. Z každej strany sa valí reklama na kúpu grilovacieho vybavenia. Je opäť načase pripomenúť si, že grilovať sa dá aj zdravšie a bezpečnejšie. MUDr. Igor Bukovský vám ponúka niekoľko rád, ako grilovať bezpečne, ale aj

foto - stock.xchng

zdravo:

1. Pred použitím gril, najmä rošt, dôkladne očistite, čím ho zbavíte prepálených zvyškov potravín a zabránite príjmu rakovinotvorných látok do organizmu.

2. Väčšina potravín vyžaduje pred grilovaním aj naolejovanie roštu. Ak máte gril na uhlie a používate štartér (zápalná látka), použite len taký, ktorý je určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu.

3. Gril dobre nahrejte: drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol, a plynový asi 10 minút a až potom sa môžete dať do grilovania.

Článok pokračuje pod video reklamou

4. Ak idete grilovať mäso, ktoré bolo zamrazené, mali by ste ho pred grilovaním úplne rozmraziť a to radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote. Ak ho potrebujete rozmraziť rýchlo, urobte tak v mikrovlnke a mäso ugrilujte hneď po rozmrazení.

foto - stock.xchng

5. Spálené časti mäsa a kože (hydina) rozhodne pred konzumáciou odstráňte! Obsahujú najviac rakovinotvorných látok.

6. Potraviny, ktoré vyžadujú dlhý čas grilovania, najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekáčiky, hrubé kusy mäsa a pod.) - zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri spaľovaní.

7. Ak sa chcete vyhnúť salmonelóze a iným nebezpečným infekciám, nikdy nemiešajte hotové ugrilované mäso so surovým.

8. Zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte hotové mäso na tanier, kde bolo, alebo ešte je mäso surové).

9. Ak mäso pred grilovaním marinujete, robte to radšej v chladničke ako pri izbovej telote a ak chcete použiť zvyšnú marinádu na ugrilované mäso, pred použitím ju aspoň tri minúty povarte. Aj toto opatrenie zabráni prenosu baktérií zo surového mäsa na hotové. Dajte si na tom záležať najmä vtedy, ak ide o porcie pre deti, ak to je vám už jedno.

10. Akékoľvek mäso treba ugrilovať dostatočne. Ak ostane vo vnútri ružové a vyteká z neho krv, je to dôkaz, že nebolo dostatočne tepelne upravené a to tiež zvyšuje riziko infekcie.

foto - stock.xchng

11. Používajte len chudé mäso a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku. Ušetríte svoje cievy a zabránite prípadnému vzbĺknutiu tuku v plameni.

12. Namiesto červeného mäsa môžete grilovať aj ryby, hydinu a morské živočíchy. Dokonca môžete grilovať aj tofu alebo uvarené ochutené sójové mäso. Na grile sa dá upiecť aj pizza s grilovanou zeleninou (zeleninu ugrilujte najprv, potom cesto z jednej strany, na ktorú potom naukladáte grilovanú zeleninu a ugrilujte to spolu ešte raz).

13. Skúste grilovať zeleninu, je to obľúbená pochúťka v Stredomorí. Baklažán, letná tekvica, papriky, tvrdé mäsité paradajky, kukurica sa dajú veľmi chutne pripraviť. Z ovocia skúste grilovať marhule, broskyne, ananás, mango, banány, budete prekvapení, ako to chutí. Zelenina a najmä ovocie sa griluje až nad tlejúcou pahrebou na dobre naolejovanom rošte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 803
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 22 332
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 853
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 711
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 432
  6. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 5 737
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 312
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 699
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 845
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 079

Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.