Trinásť rád, ako si grilovaním neuškodiť

Sezóna grilovania je už v plnom prúde. Z každej strany sa valí reklama na kúpu grilovacieho vybavenia. Je opäť načase pripomenúť si, že grilovať sa dá aj zdravšie a bezpečnejšie. MUDr. Igor Bukovský vám ponúka niekoľko rád, ako grilovať bezpečne, ale aj

foto - stock.xchng

zdravo:

1. Pred použitím gril, najmä rošt, dôkladne očistite, čím ho zbavíte prepálených zvyškov potravín a zabránite príjmu rakovinotvorných látok do organizmu.

2. Väčšina potravín vyžaduje pred grilovaním aj naolejovanie roštu. Ak máte gril na uhlie a používate štartér (zápalná látka), použite len taký, ktorý je určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu.

3. Gril dobre nahrejte: drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol, a plynový asi 10 minút a až potom sa môžete dať do grilovania.

4. Ak idete grilovať mäso, ktoré bolo zamrazené, mali by ste ho pred grilovaním úplne rozmraziť a to radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote. Ak ho potrebujete rozmraziť rýchlo, urobte tak v mikrovlnke a mäso ugrilujte hneď po rozmrazení.

foto - stock.xchng

5. Spálené časti mäsa a kože (hydina) rozhodne pred konzumáciou odstráňte! Obsahujú najviac rakovinotvorných látok.

6. Potraviny, ktoré vyžadujú dlhý čas grilovania, najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekáčiky, hrubé kusy mäsa a pod.) - zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri spaľovaní.

7. Ak sa chcete vyhnúť salmonelóze a iným nebezpečným infekciám, nikdy nemiešajte hotové ugrilované mäso so surovým.

8. Zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte hotové mäso na tanier, kde bolo, alebo ešte je mäso surové).

9. Ak mäso pred grilovaním marinujete, robte to radšej v chladničke ako pri izbovej telote a ak chcete použiť zvyšnú marinádu na ugrilované mäso, pred použitím ju aspoň tri minúty povarte. Aj toto opatrenie zabráni prenosu baktérií zo surového mäsa na hotové. Dajte si na tom záležať najmä vtedy, ak ide o porcie pre deti, ak to je vám už jedno.

10. Akékoľvek mäso treba ugrilovať dostatočne. Ak ostane vo vnútri ružové a vyteká z neho krv, je to dôkaz, že nebolo dostatočne tepelne upravené a to tiež zvyšuje riziko infekcie.

foto - stock.xchng

11. Používajte len chudé mäso a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku. Ušetríte svoje cievy a zabránite prípadnému vzbĺknutiu tuku v plameni.

12. Namiesto červeného mäsa môžete grilovať aj ryby, hydinu a morské živočíchy. Dokonca môžete grilovať aj tofu alebo uvarené ochutené sójové mäso. Na grile sa dá upiecť aj pizza s grilovanou zeleninou (zeleninu ugrilujte najprv, potom cesto z jednej strany, na ktorú potom naukladáte grilovanú zeleninu a ugrilujte to spolu ešte raz).

13. Skúste grilovať zeleninu, je to obľúbená pochúťka v Stredomorí. Baklažán, letná tekvica, papriky, tvrdé mäsité paradajky, kukurica sa dajú veľmi chutne pripraviť. Z ovocia skúste grilovať marhule, broskyne, ananás, mango, banány, budete prekvapení, ako to chutí. Zelenina a najmä ovocie sa griluje až nad tlejúcou pahrebou na dobre naolejovanom rošte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 004
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 477
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 6 524
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 426
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 981
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 823
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 813
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 793
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 700
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 162

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

KULTÚRA

Manžel režíroval jej milostnú scénu. Kate Winslet s tým mala problém

S Titanicom sa jej kariéra iba rozbiehala.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.