SME

Trinásť rád, ako si grilovaním neuškodiť

Sezóna grilovania je už v plnom prúde. Z každej strany sa valí reklama na kúpu grilovacieho vybavenia. Je opäť načase pripomenúť si, že grilovať sa dá aj zdravšie a bezpečnejšie. MUDr. Igor Bukovský vám ponúka niekoľko rád, ako grilovať bezpečne, ale aj

foto - stock.xchng

zdravo:

1. Pred použitím gril, najmä rošt, dôkladne očistite, čím ho zbavíte prepálených zvyškov potravín a zabránite príjmu rakovinotvorných látok do organizmu.

2. Väčšina potravín vyžaduje pred grilovaním aj naolejovanie roštu. Ak máte gril na uhlie a používate štartér (zápalná látka), použite len taký, ktorý je určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

3. Gril dobre nahrejte: drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol, a plynový asi 10 minút a až potom sa môžete dať do grilovania.

SkryťVypnúť reklamu

4. Ak idete grilovať mäso, ktoré bolo zamrazené, mali by ste ho pred grilovaním úplne rozmraziť a to radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote. Ak ho potrebujete rozmraziť rýchlo, urobte tak v mikrovlnke a mäso ugrilujte hneď po rozmrazení.

foto - stock.xchng

5. Spálené časti mäsa a kože (hydina) rozhodne pred konzumáciou odstráňte! Obsahujú najviac rakovinotvorných látok.

6. Potraviny, ktoré vyžadujú dlhý čas grilovania, najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekáčiky, hrubé kusy mäsa a pod.) - zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri spaľovaní.

7. Ak sa chcete vyhnúť salmonelóze a iným nebezpečným infekciám, nikdy nemiešajte hotové ugrilované mäso so surovým.

8. Zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte hotové mäso na tanier, kde bolo, alebo ešte je mäso surové).

SkryťVypnúť reklamu

9. Ak mäso pred grilovaním marinujete, robte to radšej v chladničke ako pri izbovej telote a ak chcete použiť zvyšnú marinádu na ugrilované mäso, pred použitím ju aspoň tri minúty povarte. Aj toto opatrenie zabráni prenosu baktérií zo surového mäsa na hotové. Dajte si na tom záležať najmä vtedy, ak ide o porcie pre deti, ak to je vám už jedno.

10. Akékoľvek mäso treba ugrilovať dostatočne. Ak ostane vo vnútri ružové a vyteká z neho krv, je to dôkaz, že nebolo dostatočne tepelne upravené a to tiež zvyšuje riziko infekcie.

foto - stock.xchng

11. Používajte len chudé mäso a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku. Ušetríte svoje cievy a zabránite prípadnému vzbĺknutiu tuku v plameni.

12. Namiesto červeného mäsa môžete grilovať aj ryby, hydinu a morské živočíchy. Dokonca môžete grilovať aj tofu alebo uvarené ochutené sójové mäso. Na grile sa dá upiecť aj pizza s grilovanou zeleninou (zeleninu ugrilujte najprv, potom cesto z jednej strany, na ktorú potom naukladáte grilovanú zeleninu a ugrilujte to spolu ešte raz).

SkryťVypnúť reklamu

13. Skúste grilovať zeleninu, je to obľúbená pochúťka v Stredomorí. Baklažán, letná tekvica, papriky, tvrdé mäsité paradajky, kukurica sa dajú veľmi chutne pripraviť. Z ovocia skúste grilovať marhule, broskyne, ananás, mango, banány, budete prekvapení, ako to chutí. Zelenina a najmä ovocie sa griluje až nad tlejúcou pahrebou na dobre naolejovanom rošte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 347
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 482
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 276
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 318
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 930
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 465
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 554
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 088
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 75 788
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 258
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 16 653
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 643
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 246
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 077
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 385
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 512
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu