SME
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Kvalitu droždia nepodceňujte

Droždie alebo kvasnice patria nepochybne k najvýznamnejším pomocníkom pri pečení v domácnosti. Droždie je tak jednoduché, malé a lacné, že zrejme kvôli týmto dôvodom si ho ako zákazníci takmer vôbec nevšímame. Práve preto sme sa zamerali dnes na droždie,

foto - archív výrobcov

Droždie alebo kvasnice patria nepochybne k najvýznamnejším pomocníkom pri pečení v domácnosti. Droždie je tak jednoduché, malé a lacné, že zrejme kvôli týmto dôvodom si ho ako zákazníci takmer vôbec nevšímame. Práve preto sme sa zamerali dnes naň zamerali. Biologická činnosť miniatúrnych organizmov má svedomí všetky tie vaše pekné koláče, buchty či záviny.

TROCHA TEÓRIE...

  • potravinový kódex SR definuje droždie ako "čistú kultúru ušľachtilých kvasiniek rodu Saccharomyces cerevisie
  • nesmie obsahovať viac ako 15% nepravých kvasiniek
  • získava sa biotechnologickým postupom množením kvasinkových kultúr v melase

foto - archív výrobcov

Skryť Vypnúť reklamu

SUŠENÉ ČI ČERSTVÉ?

Slovenský potravinový trh ponúka na pultoch predajní pekárenské kvasinky v dvoch variantoch - sušené a čerstvé droždie. Sušené je v ponuke v štandardnom 7g balení, čerstvé droždie je dodávané v kockách s hmotnosťou od 35 do 42 gramov.

Sušené je ideálne ako stála zásoba v prípade, že nemáte čerstvé. Výborne sa hodí na prípravu chleba v domácej pekárničke. Vyžaduje totiž menej cukru pri kvasení, a tak je možno znížiť celkový podiel cukru v bochníku chleba. Čerstvé oproti tomu pri predávkovaní pokazí pôvodnú chuť produktu. Napriek tomu sa nám s čerstvým pracovalo lepšie a kvások či samotné kysnutie cesta malo svoje čaro v podobe chuti a správnej štruktúry cesta.

foto - archív výrobcov

Čerstvé droždie sme našli v prevahe v 42g baleniach - značky FALA, VIVO, predajnú sieť intenzívne zásobuje i trenčiansky výrobca Old Herold HEFE

Skryť Vypnúť reklamu

Vo vybraných BIO obchodoch sme našli aj sušené lahôdkové droždie, ktoré sa hodí na posýpku, či do koláča.

AKO POZNAŤ KVALITU?

  • kvalitné čerstvé droždie by malo mať svetlošedú farbu - tmavé či svetlé škvrny sú príznakom biologickej aktivity
  • pozor na plieseň. Zvyčajne je biela a pri troche roztržitosti je prehliadnete.
  • pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny.

AKO S NÍM MANIPULOVAŤ?

foto - archív výrobcov

  • ak chcete dosiahnuť lepšie výsledky pri spracovaní kysnutého cesta, uprednostnite vždy kvások - cesto bude jemnejšie a droždie sa lepšie zapracuje do cesta
  • nepridávajte do kvásku soľ - tá sa pridáva priamo až pri spracovaní cesta
  • kvások nechajte kysnúť najviac 15 minút - ak to prepísknete, cesto bude slabo kysnúť - lieh vznikajúci z cukru kvasinky zabíja
  • akonáhle cesto kysnutím zdvojnásobí svoj objem - premieste ho a vytrieskajte z neho všetky bubliny - tak sa uvoľní kysličník uhličitý a vy predíde tak prípadnému páleniu žáhy

AKO SKLADOVAŤ?

Skryť Vypnúť reklamu
    • odporúčanou a ideálnou teplotou pre čerstvé droždie je 0 až 8 °C v chladničke - nikdy nenakupujte droždie na niekoľko dní vopred - prejaví sa to na kvalite, chuti, vôni a nakoniec na intenzite kysnutia v ceste

foto - archív výrobcov

  • sušené skladujte do 20 °C v suchom a uzavretom priestore
  • z obchodu sa snažte vždy priniesť neporušený obal

INFO NA OBALE:

  • výrobcovia majú povinnosť uvádzať podmienky skladovania, dátum spotreby a hmotnosť
  • našli sme aj doplnkové informácie (napr. 1 kocka droždia je určená na 1kg múky - výrobca FALA)
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spánok – základ pevných vzťahov
  2. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  3. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  4. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  5. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  8. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 19 744
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 864
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 7 929
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 500
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 5 307
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 187
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 947
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 748
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 386
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 378
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nemocnica  Malacky.

Z prvej ligy akútnych nemocníc môže vypadnúť až 50 zariadení.


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Tretia vlna má prvé čierne okresy.


a 2 ďalší 3 h

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  2. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  3. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  4. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  5. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  6. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  7. Lenka Bajzíková: Ako nedomrviť svoj prvý maratón
  8. Symptomedica: Výskyt stresového vredu žalúdka sa zvyšuje.
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 086
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 877
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 082
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 216
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 470
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 077
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 508
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 398
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu