Kvalitu droždia nepodceňujte

Droždie alebo kvasnice patria nepochybne k najvýznamnejším pomocníkom pri pečení v domácnosti. Droždie je tak jednoduché, malé a lacné, že zrejme kvôli týmto dôvodom si ho ako zákazníci takmer vôbec nevšímame. Práve preto sme sa zamerali dnes na droždie,

foto - archív výrobcov

Droždie alebo kvasnice patria nepochybne k najvýznamnejším pomocníkom pri pečení v domácnosti. Droždie je tak jednoduché, malé a lacné, že zrejme kvôli týmto dôvodom si ho ako zákazníci takmer vôbec nevšímame. Práve preto sme sa zamerali dnes naň zamerali. Biologická činnosť miniatúrnych organizmov má svedomí všetky tie vaše pekné koláče, buchty či záviny.

TROCHA TEÓRIE...

  • potravinový kódex SR definuje droždie ako "čistú kultúru ušľachtilých kvasiniek rodu Saccharomyces cerevisie
  • nesmie obsahovať viac ako 15% nepravých kvasiniek
  • získava sa biotechnologickým postupom množením kvasinkových kultúr v melase

foto - archív výrobcov

SUŠENÉ ČI ČERSTVÉ?

Slovenský potravinový trh ponúka na pultoch predajní pekárenské kvasinky v dvoch variantoch - sušené a čerstvé droždie. Sušené je v ponuke v štandardnom 7g balení, čerstvé droždie je dodávané v kockách s hmotnosťou od 35 do 42 gramov.

Sušené je ideálne ako stála zásoba v prípade, že nemáte čerstvé. Výborne sa hodí na prípravu chleba v domácej pekárničke. Vyžaduje totiž menej cukru pri kvasení, a tak je možno znížiť celkový podiel cukru v bochníku chleba. Čerstvé oproti tomu pri predávkovaní pokazí pôvodnú chuť produktu. Napriek tomu sa nám s čerstvým pracovalo lepšie a kvások či samotné kysnutie cesta malo svoje čaro v podobe chuti a správnej štruktúry cesta.

foto - archív výrobcov

Čerstvé droždie sme našli v prevahe v 42g baleniach - značky FALA, VIVO, predajnú sieť intenzívne zásobuje i trenčiansky výrobca Old Herold HEFE

Vo vybraných BIO obchodoch sme našli aj sušené lahôdkové droždie, ktoré sa hodí na posýpku, či do koláča.

AKO POZNAŤ KVALITU?

  • kvalitné čerstvé droždie by malo mať svetlošedú farbu - tmavé či svetlé škvrny sú príznakom biologickej aktivity
  • pozor na plieseň. Zvyčajne je biela a pri troche roztržitosti je prehliadnete.
  • pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny.

AKO S NÍM MANIPULOVAŤ?

foto - archív výrobcov

  • ak chcete dosiahnuť lepšie výsledky pri spracovaní kysnutého cesta, uprednostnite vždy kvások - cesto bude jemnejšie a droždie sa lepšie zapracuje do cesta
  • nepridávajte do kvásku soľ - tá sa pridáva priamo až pri spracovaní cesta
  • kvások nechajte kysnúť najviac 15 minút - ak to prepísknete, cesto bude slabo kysnúť - lieh vznikajúci z cukru kvasinky zabíja
  • akonáhle cesto kysnutím zdvojnásobí svoj objem - premieste ho a vytrieskajte z neho všetky bubliny - tak sa uvoľní kysličník uhličitý a vy predíde tak prípadnému páleniu žáhy

AKO SKLADOVAŤ?

    • odporúčanou a ideálnou teplotou pre čerstvé droždie je 0 až 8 °C v chladničke - nikdy nenakupujte droždie na niekoľko dní vopred - prejaví sa to na kvalite, chuti, vôni a nakoniec na intenzite kysnutia v ceste

foto - archív výrobcov

  • sušené skladujte do 20 °C v suchom a uzavretom priestore
  • z obchodu sa snažte vždy priniesť neporušený obal

INFO NA OBALE:

  • výrobcovia majú povinnosť uvádzať podmienky skladovania, dátum spotreby a hmotnosť
  • našli sme aj doplnkové informácie (napr. 1 kocka droždia je určená na 1kg múky - výrobca FALA)

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 555
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 826
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 751
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 980
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 964
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 673
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 111
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 3 986
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 687
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 352

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Dobrovoľníci a štátna drogová politika sú v napätí

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop