SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Kvalitu droždia nepodceňujte

Droždie alebo kvasnice patria nepochybne k najvýznamnejším pomocníkom pri pečení v domácnosti. Droždie je tak jednoduché, malé a lacné, že zrejme kvôli týmto dôvodom si ho ako zákazníci takmer vôbec nevšímame. Práve preto sme sa zamerali dnes na droždie,

foto - archív výrobcov

Droždie alebo kvasnice patria nepochybne k najvýznamnejším pomocníkom pri pečení v domácnosti. Droždie je tak jednoduché, malé a lacné, že zrejme kvôli týmto dôvodom si ho ako zákazníci takmer vôbec nevšímame. Práve preto sme sa zamerali dnes naň zamerali. Biologická činnosť miniatúrnych organizmov má svedomí všetky tie vaše pekné koláče, buchty či záviny.

TROCHA TEÓRIE...

  • potravinový kódex SR definuje droždie ako "čistú kultúru ušľachtilých kvasiniek rodu Saccharomyces cerevisie
  • nesmie obsahovať viac ako 15% nepravých kvasiniek
  • získava sa biotechnologickým postupom množením kvasinkových kultúr v melase

foto - archív výrobcov

Skryť Vypnúť reklamu

SUŠENÉ ČI ČERSTVÉ?

Slovenský potravinový trh ponúka na pultoch predajní pekárenské kvasinky v dvoch variantoch - sušené a čerstvé droždie. Sušené je v ponuke v štandardnom 7g balení, čerstvé droždie je dodávané v kockách s hmotnosťou od 35 do 42 gramov.

Sušené je ideálne ako stála zásoba v prípade, že nemáte čerstvé. Výborne sa hodí na prípravu chleba v domácej pekárničke. Vyžaduje totiž menej cukru pri kvasení, a tak je možno znížiť celkový podiel cukru v bochníku chleba. Čerstvé oproti tomu pri predávkovaní pokazí pôvodnú chuť produktu. Napriek tomu sa nám s čerstvým pracovalo lepšie a kvások či samotné kysnutie cesta malo svoje čaro v podobe chuti a správnej štruktúry cesta.

foto - archív výrobcov

Čerstvé droždie sme našli v prevahe v 42g baleniach - značky FALA, VIVO, predajnú sieť intenzívne zásobuje i trenčiansky výrobca Old Herold HEFE

Skryť Vypnúť reklamu

Vo vybraných BIO obchodoch sme našli aj sušené lahôdkové droždie, ktoré sa hodí na posýpku, či do koláča.

AKO POZNAŤ KVALITU?

  • kvalitné čerstvé droždie by malo mať svetlošedú farbu - tmavé či svetlé škvrny sú príznakom biologickej aktivity
  • pozor na plieseň. Zvyčajne je biela a pri troche roztržitosti je prehliadnete.
  • pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny.

AKO S NÍM MANIPULOVAŤ?

foto - archív výrobcov

  • ak chcete dosiahnuť lepšie výsledky pri spracovaní kysnutého cesta, uprednostnite vždy kvások - cesto bude jemnejšie a droždie sa lepšie zapracuje do cesta
  • nepridávajte do kvásku soľ - tá sa pridáva priamo až pri spracovaní cesta
  • kvások nechajte kysnúť najviac 15 minút - ak to prepísknete, cesto bude slabo kysnúť - lieh vznikajúci z cukru kvasinky zabíja
  • akonáhle cesto kysnutím zdvojnásobí svoj objem - premieste ho a vytrieskajte z neho všetky bubliny - tak sa uvoľní kysličník uhličitý a vy predíde tak prípadnému páleniu žáhy

AKO SKLADOVAŤ?

Skryť Vypnúť reklamu
    • odporúčanou a ideálnou teplotou pre čerstvé droždie je 0 až 8 °C v chladničke - nikdy nenakupujte droždie na niekoľko dní vopred - prejaví sa to na kvalite, chuti, vôni a nakoniec na intenzite kysnutia v ceste

foto - archív výrobcov

  • sušené skladujte do 20 °C v suchom a uzavretom priestore
  • z obchodu sa snažte vždy priniesť neporušený obal

INFO NA OBALE:

  • výrobcovia majú povinnosť uvádzať podmienky skladovania, dátum spotreby a hmotnosť
  • našli sme aj doplnkové informácie (napr. 1 kocka droždia je určená na 1kg múky - výrobca FALA)
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 254
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 360
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 256
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 155
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 156
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 513
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 770
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 905
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 760
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 730
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je ešte vyšší ako v piatok, celkovo otestovali už takmer 100-tisíc ľudí (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Tao Hart.