SME

Kvalitu droždia nepodceňujte

Droždie alebo kvasnice patria nepochybne k najvýznamnejším pomocníkom pri pečení v domácnosti. Droždie je tak jednoduché, malé a lacné, že zrejme kvôli týmto dôvodom si ho ako zákazníci takmer vôbec nevšímame. Práve preto sme sa zamerali dnes na droždie,

foto - archív výrobcov

Droždie alebo kvasnice patria nepochybne k najvýznamnejším pomocníkom pri pečení v domácnosti. Droždie je tak jednoduché, malé a lacné, že zrejme kvôli týmto dôvodom si ho ako zákazníci takmer vôbec nevšímame. Práve preto sme sa zamerali dnes naň zamerali. Biologická činnosť miniatúrnych organizmov má svedomí všetky tie vaše pekné koláče, buchty či záviny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

TROCHA TEÓRIE...

  • potravinový kódex SR definuje droždie ako "čistú kultúru ušľachtilých kvasiniek rodu Saccharomyces cerevisie
  • nesmie obsahovať viac ako 15% nepravých kvasiniek
  • získava sa biotechnologickým postupom množením kvasinkových kultúr v melase

foto - archív výrobcov

SkryťVypnúť reklamu

SUŠENÉ ČI ČERSTVÉ?

Slovenský potravinový trh ponúka na pultoch predajní pekárenské kvasinky v dvoch variantoch - sušené a čerstvé droždie. Sušené je v ponuke v štandardnom 7g balení, čerstvé droždie je dodávané v kockách s hmotnosťou od 35 do 42 gramov.

Sušené je ideálne ako stála zásoba v prípade, že nemáte čerstvé. Výborne sa hodí na prípravu chleba v domácej pekárničke. Vyžaduje totiž menej cukru pri kvasení, a tak je možno znížiť celkový podiel cukru v bochníku chleba. Čerstvé oproti tomu pri predávkovaní pokazí pôvodnú chuť produktu. Napriek tomu sa nám s čerstvým pracovalo lepšie a kvások či samotné kysnutie cesta malo svoje čaro v podobe chuti a správnej štruktúry cesta.

foto - archív výrobcov

Čerstvé droždie sme našli v prevahe v 42g baleniach - značky FALA, VIVO, predajnú sieť intenzívne zásobuje i trenčiansky výrobca Old Herold HEFE

SkryťVypnúť reklamu

Vo vybraných BIO obchodoch sme našli aj sušené lahôdkové droždie, ktoré sa hodí na posýpku, či do koláča.

AKO POZNAŤ KVALITU?

  • kvalitné čerstvé droždie by malo mať svetlošedú farbu - tmavé či svetlé škvrny sú príznakom biologickej aktivity
  • pozor na plieseň. Zvyčajne je biela a pri troche roztržitosti je prehliadnete.
  • pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny.

AKO S NÍM MANIPULOVAŤ?

foto - archív výrobcov

  • ak chcete dosiahnuť lepšie výsledky pri spracovaní kysnutého cesta, uprednostnite vždy kvások - cesto bude jemnejšie a droždie sa lepšie zapracuje do cesta
  • nepridávajte do kvásku soľ - tá sa pridáva priamo až pri spracovaní cesta
  • kvások nechajte kysnúť najviac 15 minút - ak to prepísknete, cesto bude slabo kysnúť - lieh vznikajúci z cukru kvasinky zabíja
  • akonáhle cesto kysnutím zdvojnásobí svoj objem - premieste ho a vytrieskajte z neho všetky bubliny - tak sa uvoľní kysličník uhličitý a vy predíde tak prípadnému páleniu žáhy

AKO SKLADOVAŤ?

SkryťVypnúť reklamu
  • odporúčanou a ideálnou teplotou pre čerstvé droždie je 0 až 8 °C v chladničke - nikdy nenakupujte droždie na niekoľko dní vopred - prejaví sa to na kvalite, chuti, vôni a nakoniec na intenzite kysnutia v ceste

foto - archív výrobcov

  • sušené skladujte do 20 °C v suchom a uzavretom priestore
  • z obchodu sa snažte vždy priniesť neporušený obal

INFO NA OBALE:

  • výrobcovia majú povinnosť uvádzať podmienky skladovania, dátum spotreby a hmotnosť
  • našli sme aj doplnkové informácie (napr. 1 kocka droždia je určená na 1kg múky - výrobca FALA)

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 451
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 590
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 365
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 296
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 567
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 253
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 516
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 510
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu