Upečte si doma chlieb v automatickej piecke

Pečenie chleba je v domácnosti vďaka automatickej piecke jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Stačí do nej vložiť podľa predpisu suroviny, kliknúť na tlačidlo a po dvoch hodinách na vás v kuchyni čaká voňavý chrumkavý bochník, ktorému nik neodolá.

ilustračné foto

Pečenie chleba je v domácnosti vďaka automatickej piecke jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Stačí do nej vložiť podľa predpisu suroviny, kliknúť na tlačidlo a po dvoch hodinách na vás v kuchyni čaká voňavý chrumkavý bochník, ktorému nik neodolá.

Piecka na chlieb je iba o čosi väčšia ako fritéza. Nevyžaduje údržbu, čistenie ani špeciálnu starostlivosť. Je zvyčajne vybavená dvoma nástrojmi - motorom na miesenie a výhrevným telesom na pečenie. Praktickým bonusom je automatický dávkovač hrozienok a zrniečok, ktorý sa postará o to, aby sa dostali do cesta v správnom okamihu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vyhotovenie formy rozhoduje
Objem formy určuje, aký veľký bochník budete môcť napiecť. Formy s jedným hákom na miesenie mávajú trojlitrový objem, ktorý postačí na prípravu 750- až 900-gramového bochníka. Ich výhodou je dokonalé miesenie cesta, bezproblémové spracovanie ražnej múky a jednoduchá manipulácia so surovinami. Päťstogramové balenie suchej zmesi na pečenie je pre takúto formu ideálne.

ilustračné foto

Väčšie formy mávajú 4,5-litrový objem a vybavené sú dvoma hákmi na miesenie. Hotový bochník má hmotnosť od 1100 do 1600 gramov, takže vystačí i pre početnejšiu rodinu. Dvojhákové vyhotovenie však komplikuje miesenie citlivejších druhov cesta a pri dávkovaní surovín môžete skončiť s kalkulačkou v ruke.

Na trhu sú i piecky, ktoré sú všestrannejšie. V základnej výbave majú niekoľko druhov foriem - napríklad na pečenie dvoch menších bochníkov súčasne. Pri každej forme rozhoduje kvalita teflónového povrchu.

Slabý motor je obmedzujúci
Lacné piecky majú slabé motory, a preto si s hustejším cestom neporadia. Výsledkom je kompromis - chlieb s vyšším podielom vody, ktorý je ťažší a kratšie skladovateľný. Ak chcete dosiahnuť výsledky podobné tým, ktoré na pultoch predajní ponúkajú profesionálni pekári, vhodné je voliť drahší stroj. Správna stratégia spočíva v redukovaní množstva vody a predĺžení času kysnutia.

Ponuka programov napovie
Programátor sa stará o to, aby správne načasoval jednotlivé fázy prípravy. ilustračné foto
Keďže každý druh chleba vyžaduje odlišný postup pri príprave, časovač podľa údajov v programe rozhodne, ako dlho bude trvať miesenie, aký čas je potrebný na kysnutie a koľko minút zaberie samotné pečenie. Keďže taktika pre miesenie cesta z pšeničnej, celozrnnej či ražnej múky sa líši a kysnutie môže byť s miesením rozčlenené do niekoľkých fáz, vopred by ste mali vedieť, do čoho idete. To, že piecka zvláda 12 programov pečenia, ešte nemusí znamenať, že si poradí i s chlebom, ktorý chcete pripravovať vy.

Bežnou výbavou je možnosť odloženého štartu, niektoré piecky sú navyše vybavené i "voľným" programom, pri ktorom môžete určiť dĺžku jednotlivých fáz. Programovanie však býva nepohodlné a vlastné programy si nemôžete ukladať.

Praktické je, ak má displej podsvietenie a ak sú tlačidlá dotykové alebo membránové. Čím menej rýh a medzierok, tým je údržba jednoduchšia. Ak vás láka odložený štart a chcete, aby vás každé ráno čakal voňavý chlieb, voľte modely, ktoré majú prehľad o aktuálnom čase. Inak bude programovanie časovača nepohodlné.

ilustračné foto

Čerstvý džem bez pripaľovania
Niektoré stroje si dokážu poradiť s výrobou džemu z ľubovoľného ovocia. Využijú špirálu na varenie a motor na miešanie obsahu nádoby. Nečakajte však sladkú nátierku v tradičnom zmysle slova. Pri varení sa neredukuje objem vody, ale sa využívajú pektíny v želírovacom cukre 2:1, ktoré premenia akúkoľvek ovocnú šťavu na rôsol.

Hrozienka a semienka až nakoniec
Ak pečiete cestá, do ktorých chcete primiešať hrozienka, väčšie semienka, nakrájaný syr či údeninu, je praktické, ak je piecka vybavená automatickým dávkovačom. ilustračné foto
Doplnkové suroviny patria do cesta až v záverečnej fáze miesenia. Každá piecka vás na správny moment upozorní pípnutím, pri odloženom štarte však budete pravdepodobne v práci alebo v posteli.

Koľko stojí domáci chlieb?
Piecky sú na našom trhu dostupné v cenách od 1800 do 7000 korún a na jeden cyklus minú elektrinu v priemere za tri až päť korún. Pol kilogramu zmesi na pečenie obsahujúcej kvások kúpite za cenu od 18 korún, cena vody je zanedbateľná. Ak sa rozhodnete ísť cestou vlastnej receptúry, môžete počítať so šiestimi korunami za 500 gramov múky, dvoma korunami za droždie a pár haliermi za soľ, koreniny a cukor. Výsledkom bude 750-gramový bochník.

Naše tipy:

Panasonic SD-255

Piecka si vďaka dvom rôznym hákom poradí i s citlivejšími cestami, ktoré zle reagujú na intenzívnejšie miesenie. Automatický dávkovač hrozienok sa postará o ich pridanie do cesta v správnej fáze miesenia, nechýba ani odložený štart na nočné pečenie. Výrobca skvele zvládol továrenské vyhotovenie a nezabudol piecku vyzbrojiť silným motorom a membránovou klávesnicou, ktorá sa neznečisťuje. Ideálna je pre každodenné pečenie pre trojčlennú rodinu, na prípravu džemu však môžete zabudnúť.

Cena: 5990 Sk
Objem nádoby: 3l
Počet hákov: 1, dve alternatívy
Programy: 9
Špeciálna výbava: dávkovač hrozienok

Unold 68415

Luxusné vyhotovenie s kvalitnou dotykovou klávesnicou a podsvieteným displejom napovedá, že výrobca sa zameral nielen na dobrý výsledok pečenia, ale i na komfort pri obsluhe a čistení. Tvrdená povrchová úprava formy sľubuje dlhú životnosť, nechýba ani režim na varenie džemu. Trojfázové kysnutie a dve fázy miesenia zaisťujú skvelý výsledok pri spracovaní cesta, ktorý je umocnený voľným programom. Piecka je určená pre náročného používateľa so skúsenosťami pri príprave cesta, nedostatkom je, že sa ovládací panel počas pečenia rozhorúči.

Cena: 4690 Sk
Objem nádoby: 3l
Počet hákov: 1
Programy: 12
Špeciálna výbava: vnútorné osvetlenie, dotyková klávesnica, voľný program

ETA Harmony

Základná výbava piecky s dvojhákovým vyhotovením napovedá, že ide o zástupcu lacnejších modelov na trhu, ktorá dosahuje pri príprave chleba priemerné výsledky. Ideálna je pre tých, čo chcú experimentovať s vlastnými receptúrami alebo chcú siahnuť po osvedčených suchých zmesiach odporúčaných výrobcom. Pri práci s cestom z ražnej a vyrážkovej múky nie vždy uspeje, bochníky s prevahou pšeničnej múky sú však ukážkové. Výhodou je bezproblémová dostupnosť náhradných dielcov. Ide o dobrý odrazový mostík, ak sa chcete zoznámiť s pečením domáceho chleba.

Cena: 2999 Sk
Objem nádoby: 5l
Počet hákov: 2
Programy: 10
Špeciálna výbava: -

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 507
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 500
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 494
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 8 652
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 336
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 563
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 028
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 821
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 690
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 290

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa v cieli pýtal: A kto dnes vyhral?

Prvý deň v Alpách nepriniesol žiadne zmeny.

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.