Whirlpool AKZ433/IX – všestranná rúra pre kreatívne pečenie

Čím viac výhrevných telies a programov pečenia rúra ponúka, tým dokonalejšie výsledky môžete dosiahnuť pri svojich kulinárskych experimentoch. Moderné rúry dokážu simulovať teplotný priebeh pece v ktorej sa kúri drevom, vybavené sú silným grilom, teplovzd

+ variabilné programy
+ tri katalytické steny
+ komfortné ovládanie a výbava
- zlá čitateľnosť symbolov

ušným ohrevom a nechýba im ani inteligentný časovač a schopnosť uchovávať pokrmy v servírovacej teplote.

Keď Whirlpool uviedol na trh novú rurú s označením AKZ433/IX, zaujala nás široká paleta funkcií, ktorá sa skrýva za jednoduchým elektronickým programátorom. Rozhodli sme sa preto pre mesačný redakčný test, počas ktorého sme zisťovali, čo môžete od tohto pomocníka očakávať. Okrem toho, že čistenie spraví za vás trojica katalytických plechov, počítať môžete so špeciálnym režimom na pečenie chleba a pizze, automatickým zapekaním a rýchlym predohrevom.

Vyhotovenie bez kompromisov
Industriálny dizajn posilnený kombináciou lesklého kovu a zrkadlového skla naznačuje, že ide o pomocníka učeného pre montáž do interiéru, ktorý dýcha čistotou a minimálnym množstvom dekorácií. Precízne ohýbané plechy obstoja bez defektov i na priamom svetle pod oknom, do úvahy prichádza i montáž do skrinky vo výške očí. Je zrejmé, že na zovňajšku si dali vývojári skutočne záležať.

Kovový finiš so sebou prináša nutnosť pravidelnej údržby. Odtlačky prstov a mastné výpary dokážu povrch zmeniť na nepoznanie podobne, ako mení svoju tvár väčšina odsávačov pár. Osvedčil sa nám odmastňovací prostriedok vo forme peny a následné ošetrenie jemným filmom silikónového oleja. Preleštenie zrkadlového skla je otázkou desiatky sekúnd, údržba kovových častí taktiež mnoho času nezaberie. S pravidelným čistením však musíte pre dobrý vizuálny dojem počítať.

Inštalácia bez prekvapení
Keďže ide o rúru, ktorá sa odráža svojim formátom a vyhotovením od štandardu, pri zabudovávaní sme nenarazili na žiadne úskalia. Ak sa pri montáži do korpusu skrinky nepoužijú v spodnej časti kovové konzoly (stolári ich s obľubou nahrádzajú odrezkami z pracovnej dosky), treba mať na pamäti, že 38 milimetrová šírka po oboch stranách je na hrane akceptovateľnosti. Užšia šírka dna rúry vyžaduje stabilnejšie osadenie – obzvlášť v prípade, ak sa nechystáte rám priskrutkovať ku korpusu.

Výrobca očakáva pevné pripojenie k elektrickej sieti, hravo si však poradíte i s pripojením kábla s vidlicou na konci. Treba mať na zreteli príkon, ktorý sa v maxime môže vyšplnať na 3,65 kW, takže samostatný okruh so 16A istením je rozumným a bezpečným riešením.

Ovládací panel by zniesol vylepšenie
Elektronický ovládací panel s dvojicou otočných voličov a jedným tlačidlom je nenáročný na obsluhu, prekážkou v používaní nie sú ani mokré či mastné ruky. Ovládacie prvky sú vyhotovené z plastu a ich čistenie je bezproblémové. Pri prevádzke sme nezaznamenali žiadne zahrievanie, ktoré by obmedzovalo ich použiteľnosť počas pečenia.

Volič funkcií ponúka 11 polôh a pre lepšiu čitateľnosť funkcií je kotúčik so symbolmi podsvietený. Nepohodlné však je, že symboly sa nachádzajú príliš nízko, takže niekedy máte problém rozoznať, či volíte režim teplovzdušného ohrevu, alebo teplovzdušného ohrevu posilneného spodným výhrevným telesom. Spodné dva milimetre symbolov sa strácajú pod kovovým lemom, takže vám nezostáva nič iné, ako zatlačiť zospodu na volič, aby sa kotúčik podvihol vyššie. To by mohlo pri dlhodobom používaní poškodiť mechaniku.

Digitálny volič teploty má jemné krokovanie s medzipolohami, takže s voľbou správnej teploty nebudete mať problémy ani v prípade, ak máte menej citu v prstoch. Silne svietiaci segmentový LED displej zobrazuje stav predohrevu, pracovnú teplotu a časové informácie.

Digitálny časovač a minútky v jednom
Keďže elektronika registruje a zobrazuje aktuálny čas, časovač je možné použiť v dvoch rôznych režimoch. V prvom – jednoduchšom - určíte dĺžku prípravy pokrmu. Ak časový limit vyprší, tepelná úprava sa preruší rovnako, ako keby ste pečenie ukončili manuálne.

Rozšírené nastavenie časovača určuje nielen dĺžku tepelnej úpravy, ale i čas ukončenia. Znamená to, že ak nastavíte 45 minútové pečenie, ktoré sa má ukončiť o 18:00, rúra zostane nečinná až do 17:15, kedy sa automaticky spustí. V tomto režime je možné aktivovať udržiavanie pokrmu v servírovacej teplote až do manuálneho prerušenia a využiť môžete i automatické zapečenie kôrky na pokrme. Ovládanie týchto doplnkov sa vám možno na prvý raz bude zdať komplikované, opakovaním sa však mení na rutinu. I keď by rúra nemala zostávať bez dozoru, nie je problémom načasovať zapekanie zemiakov a pečenie kurčaťa tak, aby boli pripravené v momente, keď sa zídu stravníci pri stole.

Časovač je možné použiť i vo funkcii kuchynských minútok, ktoré po uplynutí časového limitu spustia pípanie. Vyššia hlasitosť by na škodu nebola – pri pustenom rádiu môžete akustický signál prehliadnuť.

Vnútorný priestor ponúka komfort
S 52 litrovým objemom, 38 centimetrovou hĺbkou a 45 centimetrovou šírkou je možné rúru zaradiť do kategórie stredne veľkých spotrebičov. Pre pohodlie je v základnej výbave dvojica teleskopických výsuvov na stredných dvoch úrovniach, menej používaná vrchná a spodná úroveň sú vybavené koľajničkami. Vnútro je potiahnuté kvalitným hladkým smaltom, ktorý sa jednoducho udržiava v čistote.

Dobrou správou je, že v základnej výbave nájdete nielen nerezový rošt, ale i dvojicu plechov na pečenie múčnikov a hlbší plech na odkvapkávanie mastnoty pri pečení mäsa a grilovaní. Bez ďalšej investície môžete všetky funkcie rúry využiť naplno - hoci i pri pečení na dvoch plechoch súčasne.

Neodmysliteľnou súčasťou výbavy je i vnútorné osvetlenie. Jediné svetelné teleso umiestnené v pravom hornom rohu príliš mnoho pomoci neponúka. Tlmený žltý odtieň vám príliš mnoho o stave pečenia nenapovie a ak pečiete súčasne na dvoch plechoch, otvoreniu dvierok sa pri vizuálnej kontrole nevyhnete.

Čistenie je hračkou
Tých, čo často pripravujú mastné pokrmy poteší, že ako zadný panel, tak obe bočnice sú vybavené odnímateľnými katalytickými plechmi, ktoré sú zárukou bezpracnej údržby. Pórovitý povrch absorbuje mastoty a tie pri dlhodobejšom zahriatí na vysokú teplotu miznú. Bočné rošty sú odnímateľné, jednoducho sa čistí i vrchná časť rúry, pretože špirálu grilu je možné povytiahnuť a sklopiť.

Počas mesačnej prevádzky sme mali možnosť zistiť, že na problém s mastnotou je možné úplne zabudnúť. Jediným znečistením, ktoré stojí za pozornosť, sú striekajúce sladké šťavy, ktoré by mohli pri opakovanom pripečení na smalt poškodiť jeho povrch. I bez použitia špeciálnych čistiacich prostriedkov sme čerstvé škvrny vždy po pečení dokázali odstrániť pomocou hubky.

Dvierka a tesnenie nesklamali
Dvierka sú vyrobené z troch vrstiev skla, medzi ktorými prúdi vzduch zabezpečujúci chladenie. Ak dĺžka tepelnej úpravy nepresiahne 90 minút, sklo má na dotyk bezpečnú teplotu a popálenie nehrozí. Pánty pri vyklápaní precízne vedú dvierka a vybavené sú medzipolohou, ktorá umožňuje v prípade vyzrážania vodných pár odvetranie vnútra rúry .

Dvierka tesne priliehajú ku gumovému tesneniu a pri teste s parou sme nespozorovali jej únik. Výhodou je, že vnútorná časť dvierok je na celej ploche zo skla, takže odpadá pracné a komplikované čistenie spojov a špár.

Ak by ste predsa len chceli spraviť generálku pri čistení, dvierka je možné po uvoľnení poistky vysunúť z pántov a odložiť bokom. Je zrejmé, že pevný oceľový rám dokáže zabrániť deformácii dvierok pri dlhodobom používaní, takže pečenie bude vždy rovnomerné a únik tepla minimálny.

Predohrev a temperovanie oceníte
Rúra je vybavená režimom rýchleho predohrevu, ktorý môžete použiť ako alternatívu k pomalšiemu, energeticky nenáročnejšiemu predhrievaniu vnútorného priestoru. Na displeji pätica symbolov zobrazuje pomer aktuálnej teploty v rúre k nastavenému stropu. Jediný pohľad stačí na to, aby ste sa ubezpečili či je rúra predhriata, alebo nie. Presná indikácia pomáha šetriť energiou a zabráni tomu, aby ste spravili chybu pri predčasnom vložení múčnika do rúry.

Rúra je vybavená režimom temperovania teploty, ktorý sa nám osvedčil pri kysnutí cesta, pomalom rozmrazovaní a udržiavaní pokrmov v servírovacej teplote. 35 a 60 °C úrovne teploty sú dosahované pomocou vrchnej výhrevnej špirály, vnútorný obeh vzduchu je zastavený. Keďže priestoru je v rúre dostatok, využili sme režim udržiavania pokrmov v servírovacej teplote i na to, aby sme s ním predhriali servírovací riad.

Pizza a chlieb jednoduchšie
Pri testoch nás oslovil režim pre pečenie chleba a pizze. Keďže sme porovnávali, aké sú rozdiely v pečení chleba v automatickej piecke na chlieb a v rúre, mali sme príležitosť porovnať výsledky dosiahnuté pri konvenčnom pečení i v špeciálnom režime.

Pri pečení pizze sme zistili, že stačí 7-10 minút na to, aby bola pripravená na servírovanie. V porovnaní s tradičným pečnením pri teplote 220 °C bola pizza šťavnatejšia a nadýchanejšia. Postarala sa o to vhodná teplotná krivka.

Pri príprave chleba sa na prvý pohľad zdalo, že výsledky sú v porovnaní s konvenčným pečením identické. Bochník pripravený tradičnou cestou bol však mokrejší a na druhý deň bola jeho kvalita znateľne nižšia ako pri tom, ktorý sme pripravili v špeciálnom režime. Pre tých, čo si život bez pizze, osúchov a domácecho chleba nevedia predstaviť ide o praktickú funkciu.

Statické pečenie nesklamalo
Pri statickom pečení pomocou vrchnej a spodnej špirály je možné regulovať teplotu od 50 do 250 °C. Ohrev je rovnomerný a pri obsadzovaní pozícií v rúre je možné využiť tradičné stratégie pre zmenu intenzity pečenia z oboch strán. Bezproblémové výsledky sme dosiahli pri pečení múčnikov, ale i pri tepelnej úprave mäsa.

Pri príprave múčnikov sme využili doplnkovú funkciu vnútorného obehu vzduchu. Kým pečenie zaisťujú obe výhrevné telesá, ventilátor v zadnej časti cirkuluje vo vnútri vzduch, aby bolo možné obslúžiť dva plechy súčasne. Pri pečení je možné udržať intenzitu pečenia pod kontrolou výberom vhodnej úrovne, aby boli však výsledky v oboch plechoch identické, potrebné je pred ukončením pečenia zaistiť ich výmenu.

Pre múčniky je tento spôsob pečenia ideálny preto, že vo vnútornom priestore sa udržiava optimálna vlhkosť a teplo sa šíri viac sálaním ako teplovzdušným ohrevom. Dokázali sme pripraviť šťavnaté piškótové cesto, ale i chrumkavé jemné buchty.

Teplovzdušné delo pre pokrmy
Pri príprave mäsových, cestovinových, zemiakových a zeleninových pokrmov s prílohou je vhodné použitie režimu teplovzdušného pečenia. Ponúka teplotný rozsah od 50 do 250 °C, namiesto výhrevných telies sa však použije špirála, ktorá je zabudovaná vo ventilačnej jednotke. Precízne kontrolovaná teplota je rovnomerná v celom priestore a cirkulujúci vzduch zabraňuje tomu, aby sa pachy pokrmov miešali.

Zistili sme, že jemnejším druhom pečiva tento spôsob prípravy neprospieva, avšak umožňuje dosiahnuť energetickú úsporu pri príprave pokrmov. Súčasné pečenie hlavného mäsového či zeleninového chodu s prílohou šetrí čas a energiu, s úspechom sme skombinovali i pečenie bôčika s prípravou ryžového nákypu bez toho, aby tým kvalita ryžového pokrmu utrpela.

Teplovzdušný ohrev je možné posilniť spodným výhrevým telesom rúry, v tomto prípade sa však neosvedčilo pripravovať v rúre súčasne viac ako jeden pokrm.

Gril pre nenáročných
Funkcia grilu dokáže pracovať samostatne, alebo za podpory teplovzdušného ohrevu. Príprava sendvičov, hrianok a grilovanie údenín nezaberú mnoho času, a dokážu spestriť raňajkové či večerové menu. Prenos tepla je rovnomerný, rozohriatie špirály mnoho času nezaberie.

Technické parametre: Vnútorný objem rúry: 52l * Rozmery spotrebiča: 595x595x564 mm * Teplovzdušná s ventilátorom a zadným ohrevom, teplovzdušná so zadným ventilátorom, statická: teplovzdušná s ventilátorom a ohrevom * Flat Line * Katalytické samočistiace vnútorné steny * Výsuvné koľajničky * 11 funkcií * Výklopný gril * Trojvrstvové zrkadlové sklo * Maximálna teplota 300 °C

Dostupnosť: www.whirlpool.sk
Orientačná cena: 22 990 Sk

Hodnotenie: * * * * * (5/5)

Turbogril je možné využiť na tepelnú úpravu mäsa, obzvlášť na druhy, ktoré sú šťavnaté a nevysychajú. Grilované kurča síce bez motoricky otáčaného ražňa nenadobudne plnú kvalitu, výsledky sú však postatne lepšie ako pri pečení. Silné sálavé teplo povrch mäsa zafixuje tak, aby z neho nevytekala šťava.

Verdikt: kreatívne pečenie si vychutnáte
Pri mesačnom teste sme mali možnosť zistiť, že rôznorodosť ohrevu sa do kvality pripravených pokrmov premieta v plnej miere. Ak patríte medzi ľudí, ktorí dodržiavajú receptúry prípravy pokrmov do detailu a záleží im na výsledku, rozhodne budete s možnosťami spokojní i napriek tomu, že vo výbave nenájdete ani teplotnú sondu na pečenie mäsa, ani otočný ražeň. Možné je pripraviť ako jemné múčniky, tak šťavnaté mäsá bez kompromisov. Ak však patríte medzi tých, čo si varenie v maximálnej miere v kuchyni zjednodušujú, táto rúra bude pre vás veľkým kalibrom a rôznorodosť možností ohrevu nevyužijete.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  2. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  3. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  4. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  6. Leto nekončí!
  7. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  10. Už aj seniori presadajú do SUV
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 563
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 539
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 346
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 773
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 296
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 110
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 079
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 072
  9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 913
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 643

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

AUTO

Aké realistické sú plány zakázať autá na benzín a naftu?

Termíny sú zatiaľ orientačné ale dôležité.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.