ami. Pestrá ponuka je i na trhoviskách s čerstvou zeleninou.
Obidve zeleniny sú vhodné grilovanie, zapekanie, dusenie a ako chutná prísada do rôznych jedál, či už mäsových alebo cestovinových.
Ešte zaujímavý výsledok dosiahnete, ak ich skombinujte. I keď je ich chuť rozdielna, výsledkom je ľahká letná harmónia.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ?
- 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na tenké plátky
- 1 stredne veľký baklažán (vyberajte skôr podlhovastého tvaru - zabezpečíte si tak rovnaké kolieska. Mal by byť pevný a jeho povrch musí byť bez výrazných škvŕn)
- 2 cukiny (vyberajte pevné tuhé plody menšieho tvaru, tie väčšie majú horšiu dužinu a hodia sa viac na prípravu krémov, alebo omáčok)
- 4 lúpané paradajky
- 1 čerstvá zelená paprika (postrúhaná alebo nasekaná najemno)
NA PARADAJKOVÚ OMÁČKU:
- olivový olej
- 1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
- 1 strúčik rozdrveného cesnaku
- 400 - 700g drvených paradajok (konzerva)
- 1 PL paradajkového pretlaku
- väčšia štipka mletej škorice
- štipka drvenej rasce
NA ZAPEKANIE:
- 1PL čerstvého masla
- 2PL hladkej múky
- štipka muškátového oriešku
- mlieko podľa potreby (cca 3dl)
- soľ
- mleté biele korenie
- 1 vajce
- 1 hrsť strúhaného syra (ideálny je parmezán)
POSTUP:
- baklažán dôkladne umyte, nakrájajte na 0,5cm plátky a posoľte, nechajte odpočívať 30min. - tento úkon ho zbaví prirodzenej horkosti a zmäkčí dužinu
- medzi tým si uvarte zemiaky - stačí im málo (ak varíte rovno plátky)
- na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte paradajkový pretlak, krátko opražte a zalejte drvenými paradajkami, dochuťte škoricou a rascou a povarte asi 5 - 7min. - práve škorica dodá jedlu typickú arómu
- baklažánové plátky osušte papierovou utierkou a prudko opražte z každej strany na oleji, plátky vyberte a do oleja vložte na polplátky nakrájanú cukinu, postrúhanú papriku a krátko orestujte (asi 1min.)
- v zapekacej mise striedajte baklažány, zmes cukiny a papriky, paradajkovej omáčky a zemiaky dajte navrch
- pripravte si bielu omáčku - na masle opražte hladkú múku a zalejte studeným mliekom (vždy zalievajte zápražku studeným mliekom, vývarom alebo vodou - nevytvoria sa vám tak hrudky), dochuťte soľou, muškátovým orieškom a korením, povarte asi 5 min.
- omáčku nechajte trochu schladiť a vmiešajte vajíčko so strúhaným syrom
- omáčkou zalejte naskladanú zeleninu a zapekajte pri teplote 180°C asi 25 minút
TIP : Pridajte pri restovaní papriky hrsť šampiňónov
Dobrú chuť!
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr