SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Využite sezónu cukín a baklažánov

Cukiny a baklažány sú v predajnej sieti dostupné po celý rok. Práve teraz je však ideálna sezóna, ktorá ponúka kvalitné plody za veľmi priaznivé ceny. Vyberať si môžete nielen podľa krajiny v ktorej boli dopestované, ale voliť môžete i medzi rôznymi odrod

ilustračné foto - internet

ami. Pestrá ponuka je i na trhoviskách s čerstvou zeleninou.

Obidve zeleniny sú vhodné grilovanie, zapekanie, dusenie a ako chutná prísada do rôznych jedál, či už mäsových alebo cestovinových.

Ešte zaujímavý výsledok dosiahnete, ak ich skombinujte. I keď je ich chuť rozdielna, výsledkom je ľahká letná harmónia.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na tenké plátky
  • 1 stredne veľký baklažán (vyberajte skôr podlhovastého tvaru - zabezpečíte si tak rovnaké kolieska. Mal by byť pevný a jeho povrch musí byť bez výrazných škvŕn) ilustračné foto - internet
  • 2 cukiny (vyberajte pevné tuhé plody menšieho tvaru, tie väčšie majú horšiu dužinu a hodia sa viac na prípravu krémov, alebo omáčok)
  • 4 lúpané paradajky
  • 1 čerstvá zelená paprika (postrúhaná alebo nasekaná najemno)

NA PARADAJKOVÚ OMÁČKU:

Skryť Vypnúť reklamu
  • olivový olej
  • 1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
  • 1 strúčik rozdrveného cesnaku
  • 400 - 700g drvených paradajok (konzerva)
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • väčšia štipka mletej škorice
  • ilustračné foto - internet
  • štipka drvenej rasce

NA ZAPEKANIE:

  • 1PL čerstvého masla
  • 2PL hladkej múky
  • štipka muškátového oriešku
  • mlieko podľa potreby (cca 3dl)
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • 1 vajce
  • 1 hrsť strúhaného syra (ideálny je parmezán)

POSTUP:

  1. ilustračné foto - internet
  2. baklažán dôkladne umyte, nakrájajte na 0,5cm plátky a posoľte, nechajte odpočívať 30min. - tento úkon ho zbaví prirodzenej horkosti a zmäkčí dužinu
  3. medzi tým si uvarte zemiaky - stačí im málo (ak varíte rovno plátky)
  4. na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte paradajkový pretlak, krátko opražte a zalejte drvenými paradajkami, dochuťte škoricou a rascou a povarte asi 5 - 7min. - práve škorica dodá jedlu typickú arómuilustračné foto - internet
  5. baklažánové plátky osušte papierovou utierkou a prudko opražte z každej strany na oleji, plátky vyberte a do oleja vložte na polplátky nakrájanú cukinu, postrúhanú papriku a krátko orestujte (asi 1min.)
  6. v zapekacej mise striedajte baklažány, zmes cukiny a papriky, paradajkovej omáčky a zemiaky dajte navrch
  7. pripravte si bielu omáčku - na masle opražte hladkú múku a zalejte studeným mliekom (vždy zalievajte zápražku studeným mliekom, vývarom alebo vodou - nevytvoria sa vám tak hrudky), dochuťte soľou, muškátovým orieškom a korením, povarte asi 5 min.
  8. omáčku nechajte trochu schladiť a vmiešajte vajíčko so strúhaným syrom
  9. omáčkou zalejte naskladanú zeleninu a zapekajte pri teplote 180°C asi 25 minút

TIP : Pridajte pri restovaní papriky hrsť šampiňónov

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 451
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 321
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 759
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 827
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 131
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 120
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 449
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 276
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 098
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 991
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

4 h
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

11 h
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.

Slovenka v super-G vypadla.

3 h
Matúš Krčmárik.

Navaľnyj uspel jednoduchým obrazom.

3 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

11 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan