Využite sezónu cukín a baklažánov

Cukiny a baklažány sú v predajnej sieti dostupné po celý rok. Práve teraz je však ideálna sezóna, ktorá ponúka kvalitné plody za veľmi priaznivé ceny. Vyberať si môžete nielen podľa krajiny v ktorej boli dopestované, ale voliť môžete i medzi rôznymi odrod

ilustračné foto - internet

ami. Pestrá ponuka je i na trhoviskách s čerstvou zeleninou.

Obidve zeleniny sú vhodné grilovanie, zapekanie, dusenie a ako chutná prísada do rôznych jedál, či už mäsových alebo cestovinových.

Ešte zaujímavý výsledok dosiahnete, ak ich skombinujte. I keď je ich chuť rozdielna, výsledkom je ľahká letná harmónia.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na tenké plátky
  • 1 stredne veľký baklažán (vyberajte skôr podlhovastého tvaru - zabezpečíte si tak rovnaké kolieska. Mal by byť pevný a jeho povrch musí byť bez výrazných škvŕn) ilustračné foto - internet
  • 2 cukiny (vyberajte pevné tuhé plody menšieho tvaru, tie väčšie majú horšiu dužinu a hodia sa viac na prípravu krémov, alebo omáčok)
  • 4 lúpané paradajky
  • 1 čerstvá zelená paprika (postrúhaná alebo nasekaná najemno)

NA PARADAJKOVÚ OMÁČKU:

  • olivový olej
  • 1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
  • 1 strúčik rozdrveného cesnaku
  • 400 - 700g drvených paradajok (konzerva)
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • väčšia štipka mletej škorice
  • ilustračné foto - internet
  • štipka drvenej rasce

NA ZAPEKANIE:

  • 1PL čerstvého masla
  • 2PL hladkej múky
  • štipka muškátového oriešku
  • mlieko podľa potreby (cca 3dl)
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • 1 vajce
  • 1 hrsť strúhaného syra (ideálny je parmezán)

POSTUP:

  1. ilustračné foto - internet
  2. baklažán dôkladne umyte, nakrájajte na 0,5cm plátky a posoľte, nechajte odpočívať 30min. - tento úkon ho zbaví prirodzenej horkosti a zmäkčí dužinu
  3. medzi tým si uvarte zemiaky - stačí im málo (ak varíte rovno plátky)
  4. na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte paradajkový pretlak, krátko opražte a zalejte drvenými paradajkami, dochuťte škoricou a rascou a povarte asi 5 - 7min. - práve škorica dodá jedlu typickú arómuilustračné foto - internet
  5. baklažánové plátky osušte papierovou utierkou a prudko opražte z každej strany na oleji, plátky vyberte a do oleja vložte na polplátky nakrájanú cukinu, postrúhanú papriku a krátko orestujte (asi 1min.)
  6. v zapekacej mise striedajte baklažány, zmes cukiny a papriky, paradajkovej omáčky a zemiaky dajte navrch
  7. pripravte si bielu omáčku - na masle opražte hladkú múku a zalejte studeným mliekom (vždy zalievajte zápražku studeným mliekom, vývarom alebo vodou - nevytvoria sa vám tak hrudky), dochuťte soľou, muškátovým orieškom a korením, povarte asi 5 min.
  8. omáčku nechajte trochu schladiť a vmiešajte vajíčko so strúhaným syrom
  9. omáčkou zalejte naskladanú zeleninu a zapekajte pri teplote 180°C asi 25 minút

TIP : Pridajte pri restovaní papriky hrsť šampiňónov

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 378
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 920
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 200
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 720
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 280
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 063
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 022
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 988
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 913
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 626

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.