Využite sezónu cukín a baklažánov

Cukiny a baklažány sú v predajnej sieti dostupné po celý rok. Práve teraz je však ideálna sezóna, ktorá ponúka kvalitné plody za veľmi priaznivé ceny. Vyberať si môžete nielen podľa krajiny v ktorej boli dopestované, ale voliť môžete i medzi rôznymi odrod

ilustračné foto - internet

ami. Pestrá ponuka je i na trhoviskách s čerstvou zeleninou.

Obidve zeleniny sú vhodné grilovanie, zapekanie, dusenie a ako chutná prísada do rôznych jedál, či už mäsových alebo cestovinových.

Ešte zaujímavý výsledok dosiahnete, ak ich skombinujte. I keď je ich chuť rozdielna, výsledkom je ľahká letná harmónia.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na tenké plátky
  • 1 stredne veľký baklažán (vyberajte skôr podlhovastého tvaru - zabezpečíte si tak rovnaké kolieska. Mal by byť pevný a jeho povrch musí byť bez výrazných škvŕn) ilustračné foto - internet
  • 2 cukiny (vyberajte pevné tuhé plody menšieho tvaru, tie väčšie majú horšiu dužinu a hodia sa viac na prípravu krémov, alebo omáčok)
  • 4 lúpané paradajky
  • 1 čerstvá zelená paprika (postrúhaná alebo nasekaná najemno)

NA PARADAJKOVÚ OMÁČKU:

Článok pokračuje pod video reklamou
  • olivový olej
  • 1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
  • 1 strúčik rozdrveného cesnaku
  • 400 - 700g drvených paradajok (konzerva)
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • väčšia štipka mletej škorice
  • ilustračné foto - internet
  • štipka drvenej rasce

NA ZAPEKANIE:

  • 1PL čerstvého masla
  • 2PL hladkej múky
  • štipka muškátového oriešku
  • mlieko podľa potreby (cca 3dl)
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • 1 vajce
  • 1 hrsť strúhaného syra (ideálny je parmezán)

POSTUP:

  1. ilustračné foto - internet
  2. baklažán dôkladne umyte, nakrájajte na 0,5cm plátky a posoľte, nechajte odpočívať 30min. - tento úkon ho zbaví prirodzenej horkosti a zmäkčí dužinu
  3. medzi tým si uvarte zemiaky - stačí im málo (ak varíte rovno plátky)
  4. na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte paradajkový pretlak, krátko opražte a zalejte drvenými paradajkami, dochuťte škoricou a rascou a povarte asi 5 - 7min. - práve škorica dodá jedlu typickú arómuilustračné foto - internet
  5. baklažánové plátky osušte papierovou utierkou a prudko opražte z každej strany na oleji, plátky vyberte a do oleja vložte na polplátky nakrájanú cukinu, postrúhanú papriku a krátko orestujte (asi 1min.)
  6. v zapekacej mise striedajte baklažány, zmes cukiny a papriky, paradajkovej omáčky a zemiaky dajte navrch
  7. pripravte si bielu omáčku - na masle opražte hladkú múku a zalejte studeným mliekom (vždy zalievajte zápražku studeným mliekom, vývarom alebo vodou - nevytvoria sa vám tak hrudky), dochuťte soľou, muškátovým orieškom a korením, povarte asi 5 min.
  8. omáčku nechajte trochu schladiť a vmiešajte vajíčko so strúhaným syrom
  9. omáčkou zalejte naskladanú zeleninu a zapekajte pri teplote 180°C asi 25 minút

TIP : Pridajte pri restovaní papriky hrsť šampiňónov

Dobrú chuť!

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  2. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  7. S dobrým pivom leto chutí
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 116
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 069
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 366
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 188
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 816
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 881
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 731
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 462
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 250
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 809

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Slobodníka za šéfa polície odmietli, ako pridelenec neprekáža

Marian Slobodník by ako šéf polície podľa premiéra Pellegriniho vzbudzoval pochybnosti. Obával sa prepojení na Bašternáka.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Nábor agentov aj získavanie informácii. To sú Noční vlci

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

SVET

Biele prilby boli hrdinami Sýrie, dnes ich vyháňa aj propaganda

Niektorí v nich vidia záchrancov, iní teroristov.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.