Využite sezónu cukín a baklažánov

Cukiny a baklažány sú v predajnej sieti dostupné po celý rok. Práve teraz je však ideálna sezóna, ktorá ponúka kvalitné plody za veľmi priaznivé ceny. Vyberať si môžete nielen podľa krajiny v ktorej boli dopestované, ale voliť môžete i medzi rôznymi odrod

ilustračné foto - internet

ami. Pestrá ponuka je i na trhoviskách s čerstvou zeleninou.

Obidve zeleniny sú vhodné grilovanie, zapekanie, dusenie a ako chutná prísada do rôznych jedál, či už mäsových alebo cestovinových.

Ešte zaujímavý výsledok dosiahnete, ak ich skombinujte. I keď je ich chuť rozdielna, výsledkom je ľahká letná harmónia.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na tenké plátky
  • 1 stredne veľký baklažán (vyberajte skôr podlhovastého tvaru - zabezpečíte si tak rovnaké kolieska. Mal by byť pevný a jeho povrch musí byť bez výrazných škvŕn) ilustračné foto - internet
  • 2 cukiny (vyberajte pevné tuhé plody menšieho tvaru, tie väčšie majú horšiu dužinu a hodia sa viac na prípravu krémov, alebo omáčok)
  • 4 lúpané paradajky
  • 1 čerstvá zelená paprika (postrúhaná alebo nasekaná najemno)

NA PARADAJKOVÚ OMÁČKU:

  • olivový olej
  • 1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
  • 1 strúčik rozdrveného cesnaku
  • 400 - 700g drvených paradajok (konzerva)
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • väčšia štipka mletej škorice
  • ilustračné foto - internet
  • štipka drvenej rasce

NA ZAPEKANIE:

  • 1PL čerstvého masla
  • 2PL hladkej múky
  • štipka muškátového oriešku
  • mlieko podľa potreby (cca 3dl)
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • 1 vajce
  • 1 hrsť strúhaného syra (ideálny je parmezán)

POSTUP:

  1. ilustračné foto - internet
  2. baklažán dôkladne umyte, nakrájajte na 0,5cm plátky a posoľte, nechajte odpočívať 30min. - tento úkon ho zbaví prirodzenej horkosti a zmäkčí dužinu
  3. medzi tým si uvarte zemiaky - stačí im málo (ak varíte rovno plátky)
  4. na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte paradajkový pretlak, krátko opražte a zalejte drvenými paradajkami, dochuťte škoricou a rascou a povarte asi 5 - 7min. - práve škorica dodá jedlu typickú arómuilustračné foto - internet
  5. baklažánové plátky osušte papierovou utierkou a prudko opražte z každej strany na oleji, plátky vyberte a do oleja vložte na polplátky nakrájanú cukinu, postrúhanú papriku a krátko orestujte (asi 1min.)
  6. v zapekacej mise striedajte baklažány, zmes cukiny a papriky, paradajkovej omáčky a zemiaky dajte navrch
  7. pripravte si bielu omáčku - na masle opražte hladkú múku a zalejte studeným mliekom (vždy zalievajte zápražku studeným mliekom, vývarom alebo vodou - nevytvoria sa vám tak hrudky), dochuťte soľou, muškátovým orieškom a korením, povarte asi 5 min.
  8. omáčku nechajte trochu schladiť a vmiešajte vajíčko so strúhaným syrom
  9. omáčkou zalejte naskladanú zeleninu a zapekajte pri teplote 180°C asi 25 minút

TIP : Pridajte pri restovaní papriky hrsť šampiňónov

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 986
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 989
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 086
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 750
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 361
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 130
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 957
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 937
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 767
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 3 771

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

DOMOV

Cirkev o podpore Kotlebu: takto sa kňazi nesmú správať

Biskupi ideológii pozornosť nevenujú.

DOMOV

Politici, ktorým zrušia stranu, nebudú môcť ďalej pôsobiť

V zahraničí zákaz znamenal pre niektorých ľudí politický koniec.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?