KULINÁRSKY TEST

Švédske novinky z "mraziaka" chutia ako z reštaurácie

Ani v uponáhľanom každodennom strese si nemusíte odoprieť kvalitný teplý pokrm. Nie, netreba sa ponáhľať do reštaurácie, dokonca nemusíte ani mrhať drahocenným časom v kuchyni. Na pultoch predajní sa objavila novinka, ktorá sľubuje kulinársky zážitok. Nah

liadli sme do balíčkov Bon Appétit švédskej firmy Findus a pripravili ich obsah podľa receptúry, aby sme vám prezradili, čo za svoje peniaze dostanete.

Málokto si v supermarkete pri mraziacom boxe uvedomí, že sa v ňom skrývajú medzi množstvom mrazených surovín a polotovarov i hotové pokrmy. Ich príprava je nenáročná. Stačí niekoľko minút tepelnej úpravy v panvici či v mikrovlnke a pokrm reštauračnej kvality je na svete. Dobrou správou je, že ich cena je v porovnaní s výkonom reštaurácií podstatne nižšia. Nemusíte platiť obsluhu, réžiu podniku a môžete si užívať pohodlie svojho komfortného bytu.

Päť pokrmov, jednotná cena
Keď sa k nám dostala správa o tom, že hotové pokrmy Findus by sa na pultoch predajní mali v tomto roku objaviť v intenzívnejšom zastúpení, rozhodli sme sa zmonitorovať situáciu. Ponúkajú pestré balíčky s lákavou grafikou skutočne kulinárske skvosty? Alebo ide iba o priemyselné polotovary, ktoré majú od dobrého jedla na míle ďaleko?

Na pultoch predajní sme objavili päť rôznych pokrmov, ktoré sú dodávané v baleniach obsahujúcich dve štandardizované porcie. Hmotnosť balenia sa pohybuje v rozmedzí od 500 do 600 gramov, cena za balíček je 115 korún. Znamená to, že za necelých 58 korún by mal zákazník získať plnohodnotný pokrm na nerozoznanie od toho, ktorý mu naservírujú v reštaurácii.

Pri príprave máte na výber
Po preskúmaní informácií na obale sme zistili, že do úvahy prichádzajú dva rôzne postupy pri príprave. Prvou je tradičná cesta, pri ktorej strávite 8-12 minút pri varnom paneli, aby ste pravidelne premiešavali obsah panvice. Zistili sme, že príprava je nenáročná a s výnimkou jediného pokrmu si s dohľadom starosti robiť nemusíte. Ako sa ukázalo, skvelým pomocníkom je pokrievka, ktorá zaistí aby sa z pokrmu neodparilo viac vody, ako je potrebné.

Druhou alternatívou je použitie mikrovlnnej rúry. V tomto prípade sa čas prípravy skracuje na 6-8 minút, dosiahnutý výsledok však záleží na tom, akú mikrovlnku vo výzbroji máte. Pri príprave sa nám osvedčili modely s kovovým zapekacím tanierom, ktorý je vybavený priamym mikrovlnným ohrevom tak, aby prebiehalo i pečenie zospodu. Bez takejto výbavy sa budete musieť uspokojiť s vodnatejším výsledkom a chrumkavému opečeniu môžete dať zbohom.

Čo je v balíčkoch?
Každý z balíčkov obsahuje pokrm v predfinálnej fáze tepelnej úpravy tak, aby jeho pečenie na panvici či ohrievanie v mikrovlnnej rúre dosiahlo želaný stav použitých surovín. Ide o zmesi z tepelne upravených súčastí a rýchlozmrazenej zeleniny, ktoré sú ochutené koreninami tak, aby ste do varnej nádoby už ničím nemuseli prispieť. Po zhodnotení stavu v troch supermarketoch môžeme povedať, že obsah vreciek bol sypký, bez námrazy a suroviny boli v sviežom stave. Možno i preto, že ide o novinku, ktorá sa nesprávnym skladovaním nestihla poškodiť.

Country Pan:
Energia: 130 kcal/100g * Bielkoviny 5g * Sacharidy 16g * Tuky 5,5g * Soľ 1,3% * Porcia: 300g / 57,50 Sk
Hodnotenie: * * * * * (4.70)

Country Pan – švédska klasika
Ak sa chuť pravej bravčovej šunky spojí s pečeným hovädzím mäsom, sklovito opraženou cibuľkou a na kocky nakrájanými lojovitými zemiakmi, vznikne z toho koncert plný chuti. Hneď pri otvorení balíčka nás ovial závan pripomínajúci zmes zemiakových lupienkov so silným mäsovým vývarom ktorý sa pri tepelnej úprave postupne menil na neodolateľnú mäsovú vôňu posilnenú zemiakovým výpekom.

Výrobca zvolil zemiaky s lojovitou konzistenciou, takže pri tepelnej úprave sa nerozpadávali a vďaka tomu že boli vopred tepelne upravené na palmovom oleji, príprava bola hračkou. Jemne opražená cibuľka pri opekaní nemala čas skaramelizovať, kocky šunky a hovädzieho mäsa sa prehriali bez toho, aby sa rozpadávala ich štruktúra.

Oslovilo nás vyváženie chutí a harmonizujúci kontrast skladko-kyslastého jadra s jemným slaným nádychom. Kúsky mäsa a šunky boli dostatočne veľké na to, aby ste ich kvalitu zaregistrovali pod zubom i na jazyku, sladkastá chuť prehryznutého zemiaku skvele dopĺňala rovnováhu.

Množstvo chuti a kulinársky zážitok nás dostatočne presvedčili o tom, že ide o vyvážený pokrm, ktorý zasýti i bez toho, aby ste ho doplnili opekaným vajíčkom. Ak sme očakávali zemiaky s lacnou údeninou, hlboko sme sa mýlili. Rozdiel ucítite hneď.

Gnocchi pesto:
Energia: 150 kcal/100g * Bielkoviny 4,5g * Sacharidy 26g * Tuky 3g * Soľ 1,5% * Porcia: 300g / 57,50 Sk
Hodnotenie: * * * * * (5.00)

Gnocchi pesto – šťavnatá chuť omámi
Talianske halušky so syrovo-bazalkovou omáčkou sa preslávili po celom svete podobne, ako tie naše s bryndzou a slaninkou. Naše očakávania boli preto vysoké. V balíčku sme našli predvarené halušky z cesta zo zemiakovej a semolinovej pšeničnej múky, mrazené kúsky červenej a žltej papriky, ktoré boli poprekladané rovnomerne dávkovanými granulami pesto pasty.

Privítala nás typická vôňa bazalky a olív, ktorá sa teplom menila na intenzívnu vôňu čerstvej papriky a parmezánu. Pesto sa rozpúšťalo a pokrylo vrúbkovaný povrch halušiek v dostatočnej miere, takže je zrejmé že výrobca najdôležitejšou súčasťou pokrmu nešetril. O mocný vizuálny zážitok sa síce postarali jemné kúsky nasekaného špenátu, výsledok bol však neodolateľný.

Mäkké jemné halušky s typickou zemiakovou chuťou nás oslovili svojou na-skus nelepivou konzistenciou a šťavnatosťou. Mrazenie im rozhodne prospieva viac ako vákuové balenie.

Slané pesto s intenzívnou vôňou a chuťou syra kombinuje nasladlú chuť halušiek s čerstvou voňavou paprikou tak presvedčivo, že nie je možné určiť či ide o čerstvo pripravený pokrm alebo o zmes z "mraziaka". Bez odvahy je možné s istotou povedať, že týmto pokrmom milo prekvapíte i náročných stolovníkov.

Couscous:
Energia: 170 kcal/100g * Bielkoviny 4,5g * Sacharidy 19g * Tuky 8,5g * Soľ 0,3% * Porcia: 250g / 57,50 Sk
Hodnotenie: * * * * * (4.90)

Couscous – orientálny nádych mu pristane
Ak ste nikdy kuskus nepripravovali, tento balíček vám ponúka príležitosť zoznámiť sa s ním v orientálnej úprave s chrumkavou zeleninou a jemným korením. Sypké zrniečka predvareného kuskusu s koreninami, predvarená šošovica a hlboko zmrazená zelenina potrebujú pri úprave na panvici vašu pozornosť. Osvedčil sa nám slabší plameň a jemný prídavok stolového oleja.

Pozor – keďže kuskus je veľmi jemná cestovina z krupice, veľmi ľahko sa môže pripáliť. Ak chcete, aby si svoju šťavnatosť zachoval, použite pokrievku.

Jemné orientálne korenie pozdvihlo kuskus na veľmi atraktívne jadro tohto pokrmu. Chrumkavá zelenina nás potešila čerstvosťou, a veľmi milo nás oslovila i brokolica, ktorá má v mrazenom stave neraz nepríjemnú pachuť. Rýchlozmrazovanie však pomohlo zachovať jej prirodzenú chuť.

Chrumkavá zelenina, jemná brokolica s baklažánom a šťavnatý, vo vnútri chrumkavý kuskus nás presvedčili o tom, že i jemná orientálna exotika dokáže osloviť. Keďže zelenina mala vysokú kvalitu, výsledok bol ako od majstra z orientálneho bistra.

Paella:
Energia: 110 kcal/100g * Bielkoviny 6,5g * Sacharidy 17g * Tuky 2g * Soľ 1,4% * Porcia: 275g / 57,50 Sk
Hodnotenie: * * * * * (4.70)

Paella – šťavnatá a voňavá
Paella je ľahkou španielskou variáciou na talianske rizotto, v ktorej dominuje zelenina, mäso, saláma a nechýbajú ani morské plody. Má vôbec význam mraziť varenú ryžu s ochucujúcou vložkou? I keď naše predsudky vraveli že nie, zistili sme, že v tomto prípade ide o čosi výnimočné.

Dlhozrnná bezzlomková ryža varená s kurkumou sa podstatne líši od tej, ktorú kupujete vo vrecúšku v supermarkete. Ak si radi priplatíte v ázijskom obchode za kvalitnú ryžu z mlynov v Thajsku, budete v plnej miere spokojní.

Dlhé, nelepivé, šťavnaté zrnká dochutené kurkumou sa snažia zmysly pomýliť letmou vôňou šafránu. Nadobudli sme presvedčenie, že ryžových pokrmov by mohlo byť v ponuke rozhodne viac.

Ryžu dopĺňajú kocky surovej mrazenej tresky, predvarené krevetky, pol centimetra hrubé kolieska salámy a kúsky orestovaného kuracieho mäsa. Nechýba ani čerstvo mrazená zelenina, kde tvorila súhru opražená cibuľka s paradajkou a paprikou a hráškom.

Pri tepelnej úprave sme použili pokrievku, aby zostal pokrm šťavnatý a mrazená ryba prešla parným kúpeľom. Výsledok na tanieri iba potvrdil to, čo nám naznačila kvalita použitej ryže.

Slaný a šťavnatý základ dochutený štyrmi druhmi mäsa a zeleninou dokáže zasýtiť bez toho, aby na žalúdok padla ťažoba. Ak vám však krevety príliš nevyhovujú, lepšie bude počkať na balíček s alternatívnym zložením.

Miniburger Pan:
Energia: 110 kcal/100g * Bielkoviny 3g * Sacharidy 13g * Tuky 5,5g * Soľ 0,7% * Porcia: 300g / 57,50 Sk
Hodnotenie: * * * * * (4.00)

Miniburger Pan – klasika s jemnou inováciou
Americká fastfoodová klasika v reštauračnom vyhotovení možno Európana nenadchne, ak si však konzumáciu rýchlych jedál dokážete pripustiť v prípade, že sú doplnené štedrou dávkou zeleniny, možno sa vám tento balíček od Findusu zavďačí.

Opekané miniburgery zo zmesi bravčového a hovädzieho mäsa sú jemne dochutené tradičnou zmesou korenín a vďaka strúhanke sú nadýchané a šťavnaté. Jemné mletie mäsa príliš mnoho informácie o jeho kvalite neposkytne, isté však je, že za výsledok by sa nemusela hanbiť žiadna svetoznáma fastfoodová sieť.

Opekaná cibuľka nakrájaná na krúžky robí spoločnosť drobnejším opekaným zemiakom, zaujímavým spestrením je chrumkavá baby karotka a brokolica. Je zrejmé, že zelenina prechádzala ručný výberom, pretože sme nenarazili na žiadne nedostatky.

Silná mäsová chuť posilnená kvasnicovým extraktom navodzuje grilovú atmosféru, takže nedokážete určiť či ide o čerstvo pripravený pokrm alebo o skladbu polotovarov. Vyváženie chutí, pocit zasýtenia a chuť nedovarenej čerstvej zeleniny vo vás vyvolajú zážitok z dobrého jedla – i keď s neprehliadnuteľnou fastfoodovou koncovkou.

Kulinársky test je súčasťou projektu Hotové jedlá a Slováci. Postupne uverejňujeme prehľad produktov jednotlivých značiek na trhu, na ktoré nadviažeme tematickým článkom a postrehmi obchodníkov. Produkty dodávajú na testy výrobcovia, výsledky testu nemajú možnosť ovplyvniť.

Redakčný kulinársky test nás presvedčil o tom, že naše stravovacie návyky a prípravy pokrmov v kuchyni postupne prejdú do novej éry kvalitných polotovarov. Príprava pokrmov z čerstvých surovín nemusí byť vždy výhrou. Ak priložia ruku k dielu i kulinárski špecialisti, ktorí skončia so svojou prácou na polceste, možné je i z polotovaru dosiahnuť rovnako kvalitné jedlo, ako pri kompletnej úprave. Možno sa vám to zdá byť trochu nadnesené, výskumy však dokazujú prítomnosť tohto fenoménu. Aby sme vám pomohli zorientovať sa v ponuke, s našimi kulinárskymi testami budeme pokračovať, aby sme zistili, čo stojí za to, a čo nie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 097
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 271
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 563
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 895
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 736
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 208
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 479
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 044
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 175
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 166

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Film roka vyhlásili dvakrát, Oscara má Moonlight (minúta po minúte)

Muzikál La La Land vyhral šesť cien, ale na konci večera sa udial veľký trapas.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop