AKO VYBERAŤ
- zásadne nakupujte vajíčka iba v obchodoch a supermarketoch. Iba tak budete mať istotu, že prešli veterinárnou kontrolou.
- domáce vajíčka sú síce pekné, veľké a majú vyfarbené žĺtky, neexistuje však žiadna možnosť ako overiť dátum ich znášky či vhodnosť pre použitie v kuchyni.
- výrobcovia balia vajíčka zvyčajne do plastových alebo papierových obalov. Pred vložením do košíka ich vždy najprv otvorte a vizuálne skontrolujte - musia byť bez množstva slepačieho trusu, bez plesne a nepopraskané. Pozor na skladovanie - viackrát sme zaregistrovali predaj vajec v supermarkete priamo z palety pri teplote 25 - 28°C. Takýto postup je neprípustný.
- zásadne sa vyhýbajte pouličnému predaju, kde nie je garantované skladovanie a hygiena predaja
ČO SI VŠÍMAŤ NA OBALE
-
najrozhodujúcejším prvkom je dátum konečnej spotreby
-
nenakupujte vajíčka vo veľkom množstve, keď viete, že ich nespotrebujete
-
trvanlivosť vajíčok je pri správnom skladovaní obmedzená na 28 dní od dátumu znášky - ak výrobca označí aj dátum znášky, musí ju označiť aj na jednotlivých vajíčkach
-
do 31.12.2003 existovalo označovanie v EÚ: A - čerstvé vajcia, B - vajcia druhej akosti, C - vajcia nízkej akosti určené pre potravinársky priemysel
-
Právne predpisy EÚ od 1. januára 2004 stanovujú iba dve kategórie vajec, A a B. Z tohto dôvodu už nebude možné predávať vajcia akostnej triedy B ako konzumné vajcia. Po zlúčení tried B a C sa môže trieda B od 1. januára 2004 predávať iba priemyslu. To zjednodušene znamená, že v obchode najdete len typ A.
-
na obale sa udáva i spôsob chovu nosníc: 1 - chov vo voľnom výbehu, 2 - chov na podlahe, 3 - chov v klietkach, 0 - ekologický chov (BIO)
Na trhu sme našli aj v ponuke tzv. OMEGA vajcia. Omega vajcia sú štandardné slepačie vajcia, ktoré sa dajú používať a kuchynsky upravovať ako bežné vajcia. Výnimočnost je v obsahu omega-3 mastných kyselín (esenciálne mastné kyseliny - patria do skupiny látok, ktoré si telo nevie samo vytvoriť, napr. obsahuje tiež tuniak...) a vitamínu E, ktorý sa dosahuje cielenou výživou nosníc surovinami, bohatými na spomínané zložky, čím sa nutričná hodnota
Omega vajec dostáva na kvalitatívne vyššiu úroveň. Cena ja samozrejme o niečo vyššia. V ponuke sme zaregistrovali iba jedného producenta Omega vajec, a to spoločnosť Novogal.
ČO ZNAMENAJÚ KÓDY NA VAJÍČKACH?
- číselný kód producenta - dá sa podľa neho určiť farma z ktorej pochádzajú a krajina pôvodu
- dátum znášky
- trieda A
DOLEŽITÁ JE AJ HMOTNOSŤ
Ak sa chcete odpichnúť od ceny, tak nehľadajte najmenšie vajíčka. Majú menej vaječnej hmoty, takže neušetríte - namiesto 5 vajíčok do koláča budete potrebovať 7:).
Výrobcovia označujú vajíčka rovnakými skratkami ako oblečenie: XL - viac ako 73g, L - 63 - 73g, M - 53 - 63g, S - menej ako 53g.
AKO SKLADOVAŤ
- odporučenou a ideálnou teplotou je 5 - 12 °C, pri preprave nesmie presiahnuť teplotu nad 18 °C
- neprípustné sú výkyvy teploty. Vajíčka sa zarosia a vzniká možnosť tvorby plesní
- predajný obal doma znehodnoťte (veľakrát býva veľmi znečistený) a vajíčka uskladnite špičkou dole v priehradke chladničky určenej na ich skladovanie (má to svoj význam z hľadiska križovania surových vajec s ostatnými surovinami v chladničke)
DOPLNKOVÉ INFO:
- slepačie vajce obsahuje v priemere 65,6 % vody, 34,4 % sušiny, zloženej z 12,1 % bielkovín, 10,5 % tukov, 0,9 % cukrov a 10,9 % minerálnych látok.
- všímajte si pri použití vajíčka aj jeho žĺtok - musí byť čistý, bez cudzích látok akéhokoľvek druhu, bielok - musí byť želatínovej konzistencie, priehľadný a číry bez cudzích látok, škrupina - pevná, nepopraskaná, zárodok - nepostrehnuteľný vývoj, bez zápachu
- alergia na vajíčka je najrozšírenejšia hneď po alergii na arašidy, hlavne u detí vo veku 5. až 7 rokov - alergénmi sú bielkoviny bielku a niekedy aj žĺtka
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr