SME
Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Aj vajcia môžu byť nebezpečné

Slepačie vajíčka patria k jednej z najpoužívanejších, no najnebezpečnejších surovín v potravinárstve. Nakupujeme ich pravidelne a automaticky, takže niekedy zabúdame na to, že nám môžu pri nesprávnom výbere i ublížiť. Viete ako vybrať tie najlepšie?

Ilustračné foto

AKO VYBERAŤ

  • zásadne nakupujte vajíčka iba v obchodoch a supermarketoch. Iba tak budete mať istotu, že prešli veterinárnou kontrolou.

Ilustračné foto

  • domáce vajíčka sú síce pekné, veľké a majú vyfarbené žĺtky, neexistuje však žiadna možnosť ako overiť dátum ich znášky či vhodnosť pre použitie v kuchyni.
  • výrobcovia balia vajíčka zvyčajne do plastových alebo papierových obalov. Pred vložením do košíka ich vždy najprv otvorte a vizuálne skontrolujte - musia byť bez množstva slepačieho trusu, bez plesne a nepopraskané. Pozor na skladovanie - viackrát sme zaregistrovali predaj vajec v supermarkete priamo z palety pri teplote 25 - 28°C. Takýto postup je neprípustný.
  • zásadne sa vyhýbajte pouličnému predaju, kde nie je garantované skladovanie a hygiena predaja

Ilustračné foto - Stock.XCHNG

ČO SI VŠÍMAŤ NA OBALE

    • najrozhodujúcejším prvkom je dátum konečnej spotreby
    • nenakupujte vajíčka vo veľkom množstve, keď viete, že ich nespotrebujete
    • trvanlivosť vajíčok je pri správnom skladovaní obmedzená na 28 dní od dátumu znášky - ak výrobca označí aj dátum znášky, musí ju označiť aj na jednotlivých vajíčkach
    • do 31.12.2003 existovalo označovanie v EÚ: A - čerstvé vajcia, B - vajcia druhej akosti, C - vajcia nízkej akosti určené pre potravinársky priemysel

Ilustračné foto - Stock.XCHNG

  • Právne predpisy EÚ od 1. januára 2004 stanovujú iba dve kategórie vajec, A a B. Z tohto dôvodu už nebude možné predávať vajcia akostnej triedy B ako konzumné vajcia. Po zlúčení tried B a C sa môže trieda B od 1. januára 2004 predávať iba priemyslu. To zjednodušene znamená, že v obchode najdete len typ A.
  • na obale sa udáva i spôsob chovu nosníc: 1 - chov vo voľnom výbehu, 2 - chov na podlahe, 3 - chov v klietkach, 0 - ekologický chov (BIO)

Na trhu sme našli aj v ponuke tzv. OMEGA vajcia. Omega vajcia sú štandardné slepačie vajcia, ktoré sa dajú používať a kuchynsky upravovať ako bežné vajcia. Výnimočnost je v obsahu omega-3 mastných kyselín (esenciálne mastné kyseliny - patria do skupiny látok, ktoré si telo nevie samo vytvoriť, napr. obsahuje tiež tuniak...) a vitamínu E, ktorý sa dosahuje cielenou výživou nosníc surovinami, bohatými na spomínané zložky, čím sa nutričná hodnota Ilustračné foto
Omega vajec dostáva na kvalitatívne vyššiu úroveň. Cena ja samozrejme o niečo vyššia. V ponuke sme zaregistrovali iba jedného producenta Omega vajec, a to spoločnosť Novogal.

ČO ZNAMENAJÚ KÓDY NA VAJÍČKACH?

  • číselný kód producenta - dá sa podľa neho určiť farma z ktorej pochádzajú a krajina pôvodu
  • dátum znášky
  • trieda A

DOLEŽITÁ JE AJ HMOTNOSŤ

Ak sa chcete odpichnúť od ceny, tak nehľadajte najmenšie vajíčka. Majú menej vaječnej hmoty, takže neušetríte - namiesto 5 vajíčok do koláča budete potrebovať 7:).

Ilustračné foto

Výrobcovia označujú vajíčka rovnakými skratkami ako oblečenie: XL - viac ako 73g, L - 63 - 73g, M - 53 - 63g, S - menej ako 53g.

AKO SKLADOVAŤ

  • odporučenou a ideálnou teplotou je 5 - 12 °C, pri preprave nesmie presiahnuť teplotu nad 18 °C
  • neprípustné sú výkyvy teploty. Vajíčka sa zarosia a vzniká možnosť tvorby plesní
  • predajný obal doma znehodnoťte (veľakrát býva veľmi znečistený) a vajíčka uskladnite špičkou dole v priehradke chladničky určenej na ich skladovanie (má to svoj význam z hľadiska križovania surových vajec s ostatnými surovinami v chladničke)

Ilustračné foto - Stock.XCHNG

DOPLNKOVÉ INFO:

  • slepačie vajce obsahuje v priemere 65,6 % vody, 34,4 % sušiny, zloženej z 12,1 % bielkovín, 10,5 % tukov, 0,9 % cukrov a 10,9 % minerálnych látok.
  • všímajte si pri použití vajíčka aj jeho žĺtok - musí byť čistý, bez cudzích látok akéhokoľvek druhu, bielok - musí byť želatínovej konzistencie, priehľadný a číry bez cudzích látok, škrupina - pevná, nepopraskaná, zárodok - nepostrehnuteľný vývoj, bez zápachu
  • alergia na vajíčka je najrozšírenejšia hneď po alergii na arašidy, hlavne u detí vo veku 5. až 7 rokov - alergénmi sú bielkoviny bielku a niekedy aj žĺtka
FOTO - NOVOGAL.SK
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 207
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 735
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 009
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 643
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 413
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 124
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 071
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 889
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 786
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Matovič naďalej trvá na celoplošnom testovaní (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 220-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 362 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Vláda opäť odložila rozhodovanie o plošnom testovaní

Premiér Matovič stanovisko k testovaniu nemení.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
Cynická obluda

Dôkaz o účinnosti homeopatík

Ako to, že Cibulková netrvala na tom, aby jej vakcínu najskôr miliardukrát rozriedili?

Koronavírusom sa nakazilo už viac ako 55 miliónov ľudí.