SME
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Aj vajcia môžu byť nebezpečné

Slepačie vajíčka patria k jednej z najpoužívanejších, no najnebezpečnejších surovín v potravinárstve. Nakupujeme ich pravidelne a automaticky, takže niekedy zabúdame na to, že nám môžu pri nesprávnom výbere i ublížiť. Viete ako vybrať tie najlepšie?

Ilustračné foto

AKO VYBERAŤ

  • zásadne nakupujte vajíčka iba v obchodoch a supermarketoch. Iba tak budete mať istotu, že prešli veterinárnou kontrolou.

Ilustračné foto

  • domáce vajíčka sú síce pekné, veľké a majú vyfarbené žĺtky, neexistuje však žiadna možnosť ako overiť dátum ich znášky či vhodnosť pre použitie v kuchyni.
  • výrobcovia balia vajíčka zvyčajne do plastových alebo papierových obalov. Pred vložením do košíka ich vždy najprv otvorte a vizuálne skontrolujte - musia byť bez množstva slepačieho trusu, bez plesne a nepopraskané. Pozor na skladovanie - viackrát sme zaregistrovali predaj vajec v supermarkete priamo z palety pri teplote 25 - 28°C. Takýto postup je neprípustný.
  • zásadne sa vyhýbajte pouličnému predaju, kde nie je garantované skladovanie a hygiena predaja

Ilustračné foto - Stock.XCHNG

ČO SI VŠÍMAŤ NA OBALE

    • najrozhodujúcejším prvkom je dátum konečnej spotreby
    • nenakupujte vajíčka vo veľkom množstve, keď viete, že ich nespotrebujete
    • trvanlivosť vajíčok je pri správnom skladovaní obmedzená na 28 dní od dátumu znášky - ak výrobca označí aj dátum znášky, musí ju označiť aj na jednotlivých vajíčkach
    • do 31.12.2003 existovalo označovanie v EÚ: A - čerstvé vajcia, B - vajcia druhej akosti, C - vajcia nízkej akosti určené pre potravinársky priemysel

Ilustračné foto - Stock.XCHNG

  • Právne predpisy EÚ od 1. januára 2004 stanovujú iba dve kategórie vajec, A a B. Z tohto dôvodu už nebude možné predávať vajcia akostnej triedy B ako konzumné vajcia. Po zlúčení tried B a C sa môže trieda B od 1. januára 2004 predávať iba priemyslu. To zjednodušene znamená, že v obchode najdete len typ A.
  • na obale sa udáva i spôsob chovu nosníc: 1 - chov vo voľnom výbehu, 2 - chov na podlahe, 3 - chov v klietkach, 0 - ekologický chov (BIO)

Na trhu sme našli aj v ponuke tzv. OMEGA vajcia. Omega vajcia sú štandardné slepačie vajcia, ktoré sa dajú používať a kuchynsky upravovať ako bežné vajcia. Výnimočnost je v obsahu omega-3 mastných kyselín (esenciálne mastné kyseliny - patria do skupiny látok, ktoré si telo nevie samo vytvoriť, napr. obsahuje tiež tuniak...) a vitamínu E, ktorý sa dosahuje cielenou výživou nosníc surovinami, bohatými na spomínané zložky, čím sa nutričná hodnota Ilustračné foto
Omega vajec dostáva na kvalitatívne vyššiu úroveň. Cena ja samozrejme o niečo vyššia. V ponuke sme zaregistrovali iba jedného producenta Omega vajec, a to spoločnosť Novogal.

ČO ZNAMENAJÚ KÓDY NA VAJÍČKACH?

  • číselný kód producenta - dá sa podľa neho určiť farma z ktorej pochádzajú a krajina pôvodu
  • dátum znášky
  • trieda A

DOLEŽITÁ JE AJ HMOTNOSŤ

Ak sa chcete odpichnúť od ceny, tak nehľadajte najmenšie vajíčka. Majú menej vaječnej hmoty, takže neušetríte - namiesto 5 vajíčok do koláča budete potrebovať 7:).

Ilustračné foto

Výrobcovia označujú vajíčka rovnakými skratkami ako oblečenie: XL - viac ako 73g, L - 63 - 73g, M - 53 - 63g, S - menej ako 53g.

AKO SKLADOVAŤ

  • odporučenou a ideálnou teplotou je 5 - 12 °C, pri preprave nesmie presiahnuť teplotu nad 18 °C
  • neprípustné sú výkyvy teploty. Vajíčka sa zarosia a vzniká možnosť tvorby plesní
  • predajný obal doma znehodnoťte (veľakrát býva veľmi znečistený) a vajíčka uskladnite špičkou dole v priehradke chladničky určenej na ich skladovanie (má to svoj význam z hľadiska križovania surových vajec s ostatnými surovinami v chladničke)

Ilustračné foto - Stock.XCHNG

DOPLNKOVÉ INFO:

  • slepačie vajce obsahuje v priemere 65,6 % vody, 34,4 % sušiny, zloženej z 12,1 % bielkovín, 10,5 % tukov, 0,9 % cukrov a 10,9 % minerálnych látok.
  • všímajte si pri použití vajíčka aj jeho žĺtok - musí byť čistý, bez cudzích látok akéhokoľvek druhu, bielok - musí byť želatínovej konzistencie, priehľadný a číry bez cudzích látok, škrupina - pevná, nepopraskaná, zárodok - nepostrehnuteľný vývoj, bez zápachu
  • alergia na vajíčka je najrozšírenejšia hneď po alergii na arašidy, hlavne u detí vo veku 5. až 7 rokov - alergénmi sú bielkoviny bielku a niekedy aj žĺtka
FOTO - NOVOGAL.SK
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  4. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  1. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  2. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  3. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  4. Legislative intention - recodification of the corporate law
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  8. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  9. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 16 576
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 498
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 634
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 958
  5. Po Slovensku na motorke 6 786
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 253
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 534
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 522
  9. Crème de la crème po slovensky 3 213
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 2 933
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Szijjártó sa s poslancom stretol za chrbtom ministra Korčoka.


20. jún
Peter Tkačenko

Matoviča verejne podporí menej svojprávna časť klubu OĽaNO.


20. jún
Predseda vlády Eduard Heger a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen počas jej prijatia na Úrade vlády.

Podľa Hegera ide o veľký míľnik.


SITA 2 h

Predstava, že Matovič presadzuje očkovanie, lebo si uvedomuje, čo je správne, je mimoriadne naivná.


Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún