SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Nech žijú čerešne

Sladké, ospievané, šťavnaté.

Čerešnový mramorový koláč so želé
4 osoby

Cesto:
200 g masla alebo tuku na pečenie 
180 g cukru 
3 veľké vajíčka 
nastrúhaná citrónová kôra 
250 g polohrubej múky 
2 lyžice mlieka 
½ balíčka prášku do pečiva 
2 lyžice kakaa, prípadne aj 30 g nastrúhanej čokolády 

Náplň:
300 ml červeného vína 
1 vanilkový struk 
110 g cukru 
1 kávovú lyžičku škorice 
1 balíček červeného želé na tortu 
600 g odkôstkovaných čerešní 
150 g prírodného syra (Lučina, žervé) 
100 g smotanového jogurtu 
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry 
1 lyžica citrónovej šťavy 
3 lyžice čokoládových vločiek 
4 vetvičky medovky

Skryť Vypnúť reklamu

V mise vymiešame do peny maslo s cukrom. Pridáme citrónovú kôru a vajíčka a ďalej dobre miešame až kým nie je cukor úplne zapracovaný do peny. Zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame. Nakoniec vmiešame lyžicu mlieka. Obdĺžnikovú koláčovú formu vymastíme maslom a naplníme asi polovičkou cesta. Do druhej polovičky cesta primiešame kakao a druhú lyžicu mlieka. Hnedé cesto rozdelíme s lyžicou na biele cesto a s vidličkou vytvoríme v ceste špirálovité kruhy, pripomínajúce mramorový vzor. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 50 minút. Krátko ochladíme a vyberieme z formy. Chladný koláč nakrájame na 12 plátkov, ktoré rozložíme na podnos. Rozmiešame červené víno, dreň z vanilkového struku, 90 g cukru, škoricu a balíček želé na tortu. Za stáleho miešania privedieme k varu a necháme 1 minútu variť. Potom pridáme čerešne a horúcu omáčku rozotrieme na kúsky koláča a odložíme do chladu. Prírodný syr rozmiešame s jogurtom, zvyšným cukrom, citrónovou kôrou a šťavou a na každý kúsok koláča dáme kôpku. Podávame ozdobené vločkami čokolády a lístkami medovky.

Skryť Vypnúť reklamu

Bretónsky koláč s čerešňami
6 osôb
300 g čerešní 
100 g hladkej múky 
120 g cukru 
2 balíčky vanilkového cukru 
4 vajíčka 
2,5 dl mlieka 
2,5 dl smotany 
maslo na vymazanie formy 
kryštálový cukor

Rúru predhrejeme na 180°C. Štvorcovú formu na pečenie vymažeme maslom a posypeme kryštálovým cukrom. Do misy dáme múku, vanilkový cukor a práškový cukor. Premiešame a postupne pridávame do zmesi vajíčka za stáleho šľahania. Nakoniec pridáme smotanu a mlieko a šľaháme, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nalejeme do formy, posypeme čerešňami a vložíme do rúry. Pečieme asi 45 minút. Ešte horúci koláč posypeme kryštálovým cukrom a vlažný podávame.

Tvarohovo-čerešňový koláč s posýpkou
24 kusov
Cesto:
80 g cukru 
150 g masla 
300 g hladkej múky 
1 vajíčko 

Náplň:
4 vajíčka 
1 bielok 
750 g tvarohu 
180 g cukru 
nastrúhanú kôru z jedného citrónu 
4 lyžice citrónovej šťavy 
80 g masla 
1 balíček vanilkového pudingového prášku 
1 lyžičku prášku do pečiva
75 g krupice 
450 g odkôstkovaných čerešní 

Posýpka:
50 g masla 
50 g cukru 
100 g polohrubej múky

Skryť Vypnúť reklamu

Všetky súčasti cesta rýchle spracujeme na hladké cesto, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu. Cesto vyváľame a položíme na vymastený plech a vložíme do predhriatej rúry na 175°C na 15 minút. Na posýpku spracujeme všetky súčasti rukami tak, aby mali konzistenciu hrubej strúhanky. Posýpku odložíme prikrytú do chladu. Na plnku oddelíme vajíčka a rozmiešame tvaroh, cukor, žĺtka, citrónovú kôru a šťavu. Nahrejeme maslo a vmiešame do plnky. Zmiešame pudingový prášok s práškom do pečiva a krupicou a tiež zamiešame do plnky. Vyšľaháme z bielok sneh a spolu s čerešňami opatrne primiešame do tvarohovej plnky. Plnku rozotrieme na predpečený koláč a posypeme posýpkou. Dáme dopiecť do predhriatej rúry na 200°C asi na 30-35 minút. Dáme vychladnúť a nakrájame na kúsky.

Skryť Vypnúť reklamu

Koláč s čerešňami a keksíkmi
6 osôb
1 kg čerešní 
3 čokoládové keksíky 
60 g múky 
100 g masla 
60 g cukru + 2 lyžice 
1 lyžicu čerešňovice

Čerešne odkôstkujeme, dáme do misy, prelejeme čerešňovicou a zamiešame s dvoma lyžicami cukru. Dáme 15 minút odležať. Rúru predhrejeme na 210°C. V miske rozdrobíme keksíky, pridáme vločky masla, múku a zvyšok cukru. Rukou spracujeme na sypké cesto – mrvenicu. Čerešne rozložíme do maslom vymastenej koláčovej formy, posypeme sypkým cestom – mrvenicou a pečieme 15 minút. Dáme vychladnúť vo forme a podávame vlažné.

Čerešňová polievka s melónom
6 osôb
600 g čerešní 
1 žltý melón 
200 g práškového cukru 
3 stonky mäty 
prípadne 1 kávovú lyžičku kvetu levandule

Skryť Vypnúť reklamu

Čerešne umyjeme, osušíme a odstopkujeme. Z rozpoleného melónu odstránime jadierka a potom vykrajujeme z melóna pomocou lyžičky malé guľky. V mise ich zmiešame s čerešňami. Umyjeme, osušíme a otrháme lístky z mäty. Cukor dáme do hrnca, prilejeme 3 dcl vody a miešame, až sa cukor rozpustí. Privedieme k varu a vložíme lístky mäty a kvety levandule. Varíme na miernom teple asi 10 minút. Ovocie prelejeme horúcim sirupom, necháme vychladnúť, dáme na asi 1 hodinu odležať do chladničky a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 250
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 17 672
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 122
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 256
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 695
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 275
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 496
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 094
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 990
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 705 prípadov nákazy a ďalších šesť úmrtí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Odberné miesto na nový koronavírus.

Čo hovoria zahraničné štúdie o reštauráciách a fitnescentrách

Treba vetrať, nosiť rúško a udržiavať odstup.

Ilustračné foto.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.
Bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana.

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.