SME

Nech žijú čerešne

Sladké, ospievané, šťavnaté.

Čerešnový mramorový koláč so želé
4 osoby

Cesto:
200 g masla alebo tuku na pečenie 
180 g cukru 
3 veľké vajíčka 
nastrúhaná citrónová kôra 
250 g polohrubej múky 
2 lyžice mlieka 
½ balíčka prášku do pečiva 
2 lyžice kakaa, prípadne aj 30 g nastrúhanej čokolády 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Náplň:
300 ml červeného vína 
1 vanilkový struk 
110 g cukru 
1 kávovú lyžičku škorice 
1 balíček červeného želé na tortu 
600 g odkôstkovaných čerešní 
150 g prírodného syra (Lučina, žervé) 
100 g smotanového jogurtu 
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry 
1 lyžica citrónovej šťavy 
3 lyžice čokoládových vločiek 
4 vetvičky medovky

SkryťVypnúť reklamu

V mise vymiešame do peny maslo s cukrom. Pridáme citrónovú kôru a vajíčka a ďalej dobre miešame až kým nie je cukor úplne zapracovaný do peny. Zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame. Nakoniec vmiešame lyžicu mlieka. Obdĺžnikovú koláčovú formu vymastíme maslom a naplníme asi polovičkou cesta. Do druhej polovičky cesta primiešame kakao a druhú lyžicu mlieka. Hnedé cesto rozdelíme s lyžicou na biele cesto a s vidličkou vytvoríme v ceste špirálovité kruhy, pripomínajúce mramorový vzor. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 50 minút. Krátko ochladíme a vyberieme z formy. Chladný koláč nakrájame na 12 plátkov, ktoré rozložíme na podnos. Rozmiešame červené víno, dreň z vanilkového struku, 90 g cukru, škoricu a balíček želé na tortu. Za stáleho miešania privedieme k varu a necháme 1 minútu variť. Potom pridáme čerešne a horúcu omáčku rozotrieme na kúsky koláča a odložíme do chladu. Prírodný syr rozmiešame s jogurtom, zvyšným cukrom, citrónovou kôrou a šťavou a na každý kúsok koláča dáme kôpku. Podávame ozdobené vločkami čokolády a lístkami medovky.

SkryťVypnúť reklamu

Bretónsky koláč s čerešňami
6 osôb
300 g čerešní 
100 g hladkej múky 
120 g cukru 
2 balíčky vanilkového cukru 
4 vajíčka 
2,5 dl mlieka 
2,5 dl smotany 
maslo na vymazanie formy 
kryštálový cukor

Rúru predhrejeme na 180°C. Štvorcovú formu na pečenie vymažeme maslom a posypeme kryštálovým cukrom. Do misy dáme múku, vanilkový cukor a práškový cukor. Premiešame a postupne pridávame do zmesi vajíčka za stáleho šľahania. Nakoniec pridáme smotanu a mlieko a šľaháme, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nalejeme do formy, posypeme čerešňami a vložíme do rúry. Pečieme asi 45 minút. Ešte horúci koláč posypeme kryštálovým cukrom a vlažný podávame.

Tvarohovo-čerešňový koláč s posýpkou
24 kusov
Cesto:
80 g cukru 
150 g masla 
300 g hladkej múky 
1 vajíčko 

Náplň:
4 vajíčka 
1 bielok 
750 g tvarohu 
180 g cukru 
nastrúhanú kôru z jedného citrónu 
4 lyžice citrónovej šťavy 
80 g masla 
1 balíček vanilkového pudingového prášku 
1 lyžičku prášku do pečiva
75 g krupice 
450 g odkôstkovaných čerešní 

Posýpka:
50 g masla 
50 g cukru 
100 g polohrubej múky

SkryťVypnúť reklamu

Všetky súčasti cesta rýchle spracujeme na hladké cesto, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu. Cesto vyváľame a položíme na vymastený plech a vložíme do predhriatej rúry na 175°C na 15 minút. Na posýpku spracujeme všetky súčasti rukami tak, aby mali konzistenciu hrubej strúhanky. Posýpku odložíme prikrytú do chladu. Na plnku oddelíme vajíčka a rozmiešame tvaroh, cukor, žĺtka, citrónovú kôru a šťavu. Nahrejeme maslo a vmiešame do plnky. Zmiešame pudingový prášok s práškom do pečiva a krupicou a tiež zamiešame do plnky. Vyšľaháme z bielok sneh a spolu s čerešňami opatrne primiešame do tvarohovej plnky. Plnku rozotrieme na predpečený koláč a posypeme posýpkou. Dáme dopiecť do predhriatej rúry na 200°C asi na 30-35 minút. Dáme vychladnúť a nakrájame na kúsky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Koláč s čerešňami a keksíkmi
6 osôb
1 kg čerešní 
3 čokoládové keksíky 
60 g múky 
100 g masla 
60 g cukru + 2 lyžice 
1 lyžicu čerešňovice

Čerešne odkôstkujeme, dáme do misy, prelejeme čerešňovicou a zamiešame s dvoma lyžicami cukru. Dáme 15 minút odležať. Rúru predhrejeme na 210°C. V miske rozdrobíme keksíky, pridáme vločky masla, múku a zvyšok cukru. Rukou spracujeme na sypké cesto – mrvenicu. Čerešne rozložíme do maslom vymastenej koláčovej formy, posypeme sypkým cestom – mrvenicou a pečieme 15 minút. Dáme vychladnúť vo forme a podávame vlažné.

Čerešňová polievka s melónom
6 osôb
600 g čerešní 
1 žltý melón 
200 g práškového cukru 
3 stonky mäty 
prípadne 1 kávovú lyžičku kvetu levandule

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čerešne umyjeme, osušíme a odstopkujeme. Z rozpoleného melónu odstránime jadierka a potom vykrajujeme z melóna pomocou lyžičky malé guľky. V mise ich zmiešame s čerešňami. Umyjeme, osušíme a otrháme lístky z mäty. Cukor dáme do hrnca, prilejeme 3 dcl vody a miešame, až sa cukor rozpustí. Privedieme k varu a vložíme lístky mäty a kvety levandule. Varíme na miernom teple asi 10 minút. Ovocie prelejeme horúcim sirupom, necháme vychladnúť, dáme na asi 1 hodinu odležať do chladničky a podávame.

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 26/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 054
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 663
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 939
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 734
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 737
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 166
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 134
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 53

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


2
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 231
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 304
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 982
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 908
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 879
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 723
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 039
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 602
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu