Čerešnový mramorový koláč so želé
4 osoby
Cesto:
200 g masla alebo tuku na pečenie
180 g cukru
3 veľké vajíčka
nastrúhaná citrónová kôra
250 g polohrubej múky
2 lyžice mlieka
½ balíčka prášku do pečiva
2 lyžice kakaa, prípadne aj 30 g nastrúhanej čokolády
Náplň:
300 ml červeného vína
1 vanilkový struk
110 g cukru
1 kávovú lyžičku škorice
1 balíček červeného želé na tortu
600 g odkôstkovaných čerešní
150 g prírodného syra (Lučina, žervé)
100 g smotanového jogurtu
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
1 lyžica citrónovej šťavy
3 lyžice čokoládových vločiek
4 vetvičky medovky
V mise vymiešame do peny maslo s cukrom. Pridáme citrónovú kôru a vajíčka a ďalej dobre miešame až kým nie je cukor úplne zapracovaný do peny. Zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame. Nakoniec vmiešame lyžicu mlieka. Obdĺžnikovú koláčovú formu vymastíme maslom a naplníme asi polovičkou cesta. Do druhej polovičky cesta primiešame kakao a druhú lyžicu mlieka. Hnedé cesto rozdelíme s lyžicou na biele cesto a s vidličkou vytvoríme v ceste špirálovité kruhy, pripomínajúce mramorový vzor. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 50 minút. Krátko ochladíme a vyberieme z formy. Chladný koláč nakrájame na 12 plátkov, ktoré rozložíme na podnos. Rozmiešame červené víno, dreň z vanilkového struku, 90 g cukru, škoricu a balíček želé na tortu. Za stáleho miešania privedieme k varu a necháme 1 minútu variť. Potom pridáme čerešne a horúcu omáčku rozotrieme na kúsky koláča a odložíme do chladu. Prírodný syr rozmiešame s jogurtom, zvyšným cukrom, citrónovou kôrou a šťavou a na každý kúsok koláča dáme kôpku. Podávame ozdobené vločkami čokolády a lístkami medovky.
Bretónsky koláč s čerešňami
6 osôb
300 g čerešní
100 g hladkej múky
120 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
4 vajíčka
2,5 dl mlieka
2,5 dl smotany
maslo na vymazanie formy
kryštálový cukor
Rúru predhrejeme na 180°C. Štvorcovú formu na pečenie vymažeme maslom a posypeme kryštálovým cukrom. Do misy dáme múku, vanilkový cukor a práškový cukor. Premiešame a postupne pridávame do zmesi vajíčka za stáleho šľahania. Nakoniec pridáme smotanu a mlieko a šľaháme, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nalejeme do formy, posypeme čerešňami a vložíme do rúry. Pečieme asi 45 minút. Ešte horúci koláč posypeme kryštálovým cukrom a vlažný podávame.
Tvarohovo-čerešňový koláč s posýpkou
24 kusov
Cesto:
80 g cukru
150 g masla
300 g hladkej múky
1 vajíčko
Náplň:
4 vajíčka
1 bielok
750 g tvarohu
180 g cukru
nastrúhanú kôru z jedného citrónu
4 lyžice citrónovej šťavy
80 g masla
1 balíček vanilkového pudingového prášku
1 lyžičku prášku do pečiva
75 g krupice
450 g odkôstkovaných čerešní
Posýpka:
50 g masla
50 g cukru
100 g polohrubej múky
Všetky súčasti cesta rýchle spracujeme na hladké cesto, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu. Cesto vyváľame a položíme na vymastený plech a vložíme do predhriatej rúry na 175°C na 15 minút. Na posýpku spracujeme všetky súčasti rukami tak, aby mali konzistenciu hrubej strúhanky. Posýpku odložíme prikrytú do chladu. Na plnku oddelíme vajíčka a rozmiešame tvaroh, cukor, žĺtka, citrónovú kôru a šťavu. Nahrejeme maslo a vmiešame do plnky. Zmiešame pudingový prášok s práškom do pečiva a krupicou a tiež zamiešame do plnky. Vyšľaháme z bielok sneh a spolu s čerešňami opatrne primiešame do tvarohovej plnky. Plnku rozotrieme na predpečený koláč a posypeme posýpkou. Dáme dopiecť do predhriatej rúry na 200°C asi na 30-35 minút. Dáme vychladnúť a nakrájame na kúsky.
Koláč s čerešňami a keksíkmi
6 osôb
1 kg čerešní
3 čokoládové keksíky
60 g múky
100 g masla
60 g cukru + 2 lyžice
1 lyžicu čerešňovice
Čerešne odkôstkujeme, dáme do misy, prelejeme čerešňovicou a zamiešame s dvoma lyžicami cukru. Dáme 15 minút odležať. Rúru predhrejeme na 210°C. V miske rozdrobíme keksíky, pridáme vločky masla, múku a zvyšok cukru. Rukou spracujeme na sypké cesto – mrvenicu. Čerešne rozložíme do maslom vymastenej koláčovej formy, posypeme sypkým cestom – mrvenicou a pečieme 15 minút. Dáme vychladnúť vo forme a podávame vlažné.
Čerešňová polievka s melónom
6 osôb
600 g čerešní
1 žltý melón
200 g práškového cukru
3 stonky mäty
prípadne 1 kávovú lyžičku kvetu levandule
Čerešne umyjeme, osušíme a odstopkujeme. Z rozpoleného melónu odstránime jadierka a potom vykrajujeme z melóna pomocou lyžičky malé guľky. V mise ich zmiešame s čerešňami. Umyjeme, osušíme a otrháme lístky z mäty. Cukor dáme do hrnca, prilejeme 3 dcl vody a miešame, až sa cukor rozpustí. Privedieme k varu a vložíme lístky mäty a kvety levandule. Varíme na miernom teple asi 10 minút. Ovocie prelejeme horúcim sirupom, necháme vychladnúť, dáme na asi 1 hodinu odležať do chladničky a podávame.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 26/2007