Nech žijú čerešne

Sladké, ospievané, šťavnaté.

Čerešnový mramorový koláč so želé
4 osoby

Cesto:
200 g masla alebo tuku na pečenie 
180 g cukru 
3 veľké vajíčka 
nastrúhaná citrónová kôra 
250 g polohrubej múky 
2 lyžice mlieka 
½ balíčka prášku do pečiva 
2 lyžice kakaa, prípadne aj 30 g nastrúhanej čokolády 

Náplň:
300 ml červeného vína 
1 vanilkový struk 
110 g cukru 
1 kávovú lyžičku škorice 
1 balíček červeného želé na tortu 
600 g odkôstkovaných čerešní 
150 g prírodného syra (Lučina, žervé) 
100 g smotanového jogurtu 
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry 
1 lyžica citrónovej šťavy 
3 lyžice čokoládových vločiek 
4 vetvičky medovky

V mise vymiešame do peny maslo s cukrom. Pridáme citrónovú kôru a vajíčka a ďalej dobre miešame až kým nie je cukor úplne zapracovaný do peny. Zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame. Nakoniec vmiešame lyžicu mlieka. Obdĺžnikovú koláčovú formu vymastíme maslom a naplníme asi polovičkou cesta. Do druhej polovičky cesta primiešame kakao a druhú lyžicu mlieka. Hnedé cesto rozdelíme s lyžicou na biele cesto a s vidličkou vytvoríme v ceste špirálovité kruhy, pripomínajúce mramorový vzor. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 50 minút. Krátko ochladíme a vyberieme z formy. Chladný koláč nakrájame na 12 plátkov, ktoré rozložíme na podnos. Rozmiešame červené víno, dreň z vanilkového struku, 90 g cukru, škoricu a balíček želé na tortu. Za stáleho miešania privedieme k varu a necháme 1 minútu variť. Potom pridáme čerešne a horúcu omáčku rozotrieme na kúsky koláča a odložíme do chladu. Prírodný syr rozmiešame s jogurtom, zvyšným cukrom, citrónovou kôrou a šťavou a na každý kúsok koláča dáme kôpku. Podávame ozdobené vločkami čokolády a lístkami medovky.

Bretónsky koláč s čerešňami
6 osôb
300 g čerešní 
100 g hladkej múky 
120 g cukru 
2 balíčky vanilkového cukru 
4 vajíčka 
2,5 dl mlieka 
2,5 dl smotany 
maslo na vymazanie formy 
kryštálový cukor

Rúru predhrejeme na 180°C. Štvorcovú formu na pečenie vymažeme maslom a posypeme kryštálovým cukrom. Do misy dáme múku, vanilkový cukor a práškový cukor. Premiešame a postupne pridávame do zmesi vajíčka za stáleho šľahania. Nakoniec pridáme smotanu a mlieko a šľaháme, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nalejeme do formy, posypeme čerešňami a vložíme do rúry. Pečieme asi 45 minút. Ešte horúci koláč posypeme kryštálovým cukrom a vlažný podávame.

Tvarohovo-čerešňový koláč s posýpkou
24 kusov
Cesto:
80 g cukru 
150 g masla 
300 g hladkej múky 
1 vajíčko 

Náplň:
4 vajíčka 
1 bielok 
750 g tvarohu 
180 g cukru 
nastrúhanú kôru z jedného citrónu 
4 lyžice citrónovej šťavy 
80 g masla 
1 balíček vanilkového pudingového prášku 
1 lyžičku prášku do pečiva
75 g krupice 
450 g odkôstkovaných čerešní 

Posýpka:
50 g masla 
50 g cukru 
100 g polohrubej múky

Všetky súčasti cesta rýchle spracujeme na hladké cesto, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu. Cesto vyváľame a položíme na vymastený plech a vložíme do predhriatej rúry na 175°C na 15 minút. Na posýpku spracujeme všetky súčasti rukami tak, aby mali konzistenciu hrubej strúhanky. Posýpku odložíme prikrytú do chladu. Na plnku oddelíme vajíčka a rozmiešame tvaroh, cukor, žĺtka, citrónovú kôru a šťavu. Nahrejeme maslo a vmiešame do plnky. Zmiešame pudingový prášok s práškom do pečiva a krupicou a tiež zamiešame do plnky. Vyšľaháme z bielok sneh a spolu s čerešňami opatrne primiešame do tvarohovej plnky. Plnku rozotrieme na predpečený koláč a posypeme posýpkou. Dáme dopiecť do predhriatej rúry na 200°C asi na 30-35 minút. Dáme vychladnúť a nakrájame na kúsky.

Koláč s čerešňami a keksíkmi
6 osôb
1 kg čerešní 
3 čokoládové keksíky 
60 g múky 
100 g masla 
60 g cukru + 2 lyžice 
1 lyžicu čerešňovice

Čerešne odkôstkujeme, dáme do misy, prelejeme čerešňovicou a zamiešame s dvoma lyžicami cukru. Dáme 15 minút odležať. Rúru predhrejeme na 210°C. V miske rozdrobíme keksíky, pridáme vločky masla, múku a zvyšok cukru. Rukou spracujeme na sypké cesto – mrvenicu. Čerešne rozložíme do maslom vymastenej koláčovej formy, posypeme sypkým cestom – mrvenicou a pečieme 15 minút. Dáme vychladnúť vo forme a podávame vlažné.

Čerešňová polievka s melónom
6 osôb
600 g čerešní 
1 žltý melón 
200 g práškového cukru 
3 stonky mäty 
prípadne 1 kávovú lyžičku kvetu levandule

Čerešne umyjeme, osušíme a odstopkujeme. Z rozpoleného melónu odstránime jadierka a potom vykrajujeme z melóna pomocou lyžičky malé guľky. V mise ich zmiešame s čerešňami. Umyjeme, osušíme a otrháme lístky z mäty. Cukor dáme do hrnca, prilejeme 3 dcl vody a miešame, až sa cukor rozpustí. Privedieme k varu a vložíme lístky mäty a kvety levandule. Varíme na miernom teple asi 10 minút. Ovocie prelejeme horúcim sirupom, necháme vychladnúť, dáme na asi 1 hodinu odležať do chladničky a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  8. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  9. Kam do tepla v januári?
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  4. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  5. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  6. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  9. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  10. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 6 300
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 021
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 822
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 3 191
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 775
  6. Kam do tepla v januári? 2 546
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 295
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 211
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 542
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 1 486

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Čím viac hlasov, tým ľahšie rozhodovanie o kandidatúre, tvrdí konšpirátor a bývalý minister spravodlivosti. Zneužitia svojich údajov sa nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.