Nech žijú čerešne

Sladké, ospievané, šťavnaté.

Čerešnový mramorový koláč so želé
4 osoby

Cesto:
200 g masla alebo tuku na pečenie 
180 g cukru 
3 veľké vajíčka 
nastrúhaná citrónová kôra 
250 g polohrubej múky 
2 lyžice mlieka 
½ balíčka prášku do pečiva 
2 lyžice kakaa, prípadne aj 30 g nastrúhanej čokolády 

Náplň:
300 ml červeného vína 
1 vanilkový struk 
110 g cukru 
1 kávovú lyžičku škorice 
1 balíček červeného želé na tortu 
600 g odkôstkovaných čerešní 
150 g prírodného syra (Lučina, žervé) 
100 g smotanového jogurtu 
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry 
1 lyžica citrónovej šťavy 
3 lyžice čokoládových vločiek 
4 vetvičky medovky

V mise vymiešame do peny maslo s cukrom. Pridáme citrónovú kôru a vajíčka a ďalej dobre miešame až kým nie je cukor úplne zapracovaný do peny. Zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame. Nakoniec vmiešame lyžicu mlieka. Obdĺžnikovú koláčovú formu vymastíme maslom a naplníme asi polovičkou cesta. Do druhej polovičky cesta primiešame kakao a druhú lyžicu mlieka. Hnedé cesto rozdelíme s lyžicou na biele cesto a s vidličkou vytvoríme v ceste špirálovité kruhy, pripomínajúce mramorový vzor. Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 50 minút. Krátko ochladíme a vyberieme z formy. Chladný koláč nakrájame na 12 plátkov, ktoré rozložíme na podnos. Rozmiešame červené víno, dreň z vanilkového struku, 90 g cukru, škoricu a balíček želé na tortu. Za stáleho miešania privedieme k varu a necháme 1 minútu variť. Potom pridáme čerešne a horúcu omáčku rozotrieme na kúsky koláča a odložíme do chladu. Prírodný syr rozmiešame s jogurtom, zvyšným cukrom, citrónovou kôrou a šťavou a na každý kúsok koláča dáme kôpku. Podávame ozdobené vločkami čokolády a lístkami medovky.

Bretónsky koláč s čerešňami
6 osôb
300 g čerešní 
100 g hladkej múky 
120 g cukru 
2 balíčky vanilkového cukru 
4 vajíčka 
2,5 dl mlieka 
2,5 dl smotany 
maslo na vymazanie formy 
kryštálový cukor

Rúru predhrejeme na 180°C. Štvorcovú formu na pečenie vymažeme maslom a posypeme kryštálovým cukrom. Do misy dáme múku, vanilkový cukor a práškový cukor. Premiešame a postupne pridávame do zmesi vajíčka za stáleho šľahania. Nakoniec pridáme smotanu a mlieko a šľaháme, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nalejeme do formy, posypeme čerešňami a vložíme do rúry. Pečieme asi 45 minút. Ešte horúci koláč posypeme kryštálovým cukrom a vlažný podávame.

Tvarohovo-čerešňový koláč s posýpkou
24 kusov
Cesto:
80 g cukru 
150 g masla 
300 g hladkej múky 
1 vajíčko 

Náplň:
4 vajíčka 
1 bielok 
750 g tvarohu 
180 g cukru 
nastrúhanú kôru z jedného citrónu 
4 lyžice citrónovej šťavy 
80 g masla 
1 balíček vanilkového pudingového prášku 
1 lyžičku prášku do pečiva
75 g krupice 
450 g odkôstkovaných čerešní 

Posýpka:
50 g masla 
50 g cukru 
100 g polohrubej múky

Všetky súčasti cesta rýchle spracujeme na hladké cesto, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladu. Cesto vyváľame a položíme na vymastený plech a vložíme do predhriatej rúry na 175°C na 15 minút. Na posýpku spracujeme všetky súčasti rukami tak, aby mali konzistenciu hrubej strúhanky. Posýpku odložíme prikrytú do chladu. Na plnku oddelíme vajíčka a rozmiešame tvaroh, cukor, žĺtka, citrónovú kôru a šťavu. Nahrejeme maslo a vmiešame do plnky. Zmiešame pudingový prášok s práškom do pečiva a krupicou a tiež zamiešame do plnky. Vyšľaháme z bielok sneh a spolu s čerešňami opatrne primiešame do tvarohovej plnky. Plnku rozotrieme na predpečený koláč a posypeme posýpkou. Dáme dopiecť do predhriatej rúry na 200°C asi na 30-35 minút. Dáme vychladnúť a nakrájame na kúsky.

Koláč s čerešňami a keksíkmi
6 osôb
1 kg čerešní 
3 čokoládové keksíky 
60 g múky 
100 g masla 
60 g cukru + 2 lyžice 
1 lyžicu čerešňovice

Čerešne odkôstkujeme, dáme do misy, prelejeme čerešňovicou a zamiešame s dvoma lyžicami cukru. Dáme 15 minút odležať. Rúru predhrejeme na 210°C. V miske rozdrobíme keksíky, pridáme vločky masla, múku a zvyšok cukru. Rukou spracujeme na sypké cesto – mrvenicu. Čerešne rozložíme do maslom vymastenej koláčovej formy, posypeme sypkým cestom – mrvenicou a pečieme 15 minút. Dáme vychladnúť vo forme a podávame vlažné.

Čerešňová polievka s melónom
6 osôb
600 g čerešní 
1 žltý melón 
200 g práškového cukru 
3 stonky mäty 
prípadne 1 kávovú lyžičku kvetu levandule

Čerešne umyjeme, osušíme a odstopkujeme. Z rozpoleného melónu odstránime jadierka a potom vykrajujeme z melóna pomocou lyžičky malé guľky. V mise ich zmiešame s čerešňami. Umyjeme, osušíme a otrháme lístky z mäty. Cukor dáme do hrnca, prilejeme 3 dcl vody a miešame, až sa cukor rozpustí. Privedieme k varu a vložíme lístky mäty a kvety levandule. Varíme na miernom teple asi 10 minút. Ovocie prelejeme horúcim sirupom, necháme vychladnúť, dáme na asi 1 hodinu odležať do chladničky a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 974
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 830
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 770
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 666
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 301
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 147
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 564
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 388
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 374
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 127

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Odstrihnime sa od koreňov nenávisti (píše Michal Havran)

Pri výročí reformácie dokázali francúzski protestanti odsúdiť Lutherov antisemitizmus. A čo Slováci?

PLUS

Ovocinár: Vypestovať si vlastné ovocie je úplne iný zážitok

Vlastné ovocie má úplne inú chuť, ako to kúpené.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.