
ČO JE TO ZA NÁZOV?
- vo švédštine znamená "všetko na panvici"
- patrí medzi najstaršie domáce ľudové švédske jedlá
- bude najkrajšia a najchutnejšia pripravovaná zo surových zemiakov nakrájaných na malé kocky (ak ju chcete pripraviť z uvarených zemiakov, rátajte s tým, že bude kašovitejšia)
- pripravuje s údeninou, šunkou alebo napr. kuracím mäsom
ČO BUDETE POTREBOVAŤ?
- 4 - 5 stredne veľkých zemiakov nakrájaných na malé rovnomerné kocky. Ideálna je lojovitá odroda, múčne by sa rozpadávali a nasali by do seba olej
- 1 cibuľa
- asi 250g nakrájanej údeniny (spracujte ugrilované párky, špekačky, príp. kuracie alebo hovädzie mäso)
- margarín
- soľ
- mleté čierne korenie
- koreňová zelenina (voliteľné)
POSTUP:
- cibuľu, mäso (resp. údeninu) a zemiaky, príp. koreňovú zeleninu, nakrájajte na malé kocky
- opekajte na panvici, kým zemiaky nezmäknú (nemusíte použiť veľa oleja - údeniny ho majú dostatok)
- dochuťte soľou a korením. Vyhýbajte sa paprike, inak sa pri troche nešikovnosti môže stať, že výsledná chuť bude pripomínať granadiersky pochod.

SERVÍROVANIE :
Švédi toto jedlo zvyčajne servírujú s vajíčkom, napr. vo forme volského oka. Obľúbeným spestrením je čerstvá nasekaná petržlenová vňať. Na tanieri by nemala chýba ani sterilizovaná cvikľa, skvelým doplnkom sú však i uhorky či paprikový šalát.
TIP NA ZÁVER :

Keďže Pyttipanna je vo Švédsku veľmi obľúbeným pokrmom, mnohé firmy ponúkajú túto špecialitu i v mrazenej forme. Na našom trhu sa pred niekoľkými dňami objavila priamo v portfóliu švédskej firmy Findus v balíčku s názvom Country Pan, z produktového radu Bon Appétit. Zmes stačí niekoľko minút prehriať na horúcej panvici, nie je potrebné pridávať žiadne suroviny, ani koreniny. Bez námahy si môžete vychutnať plnú chuť švédskej Pyttipanny s hovädzím mäsom a bravčovou šunkou v reštauračnej kvalite, aby ste vedeli, ako presne má chutiť. V najbližších dňoch vám novinky od Findusu predsavíme podrobnejšie. Zisťovali sme, čo sa skrýva v balíčkoch a hodnotili sme kvalitu.
Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr, (mg)