SME

Pytt i panna - "všetko na panvici"

Zostali vám varené zemiaky, ugrilované údeniny po opekačke, či trocha párkov? Švédi majú na ich spracovanie veľmi jednoduchý recept - všetky suroviny spolu spracujú na panvici a tzv. ľudové lacné jedlo je na svete. PYTTIPANNA.


ČO JE TO ZA NÁZOV?

  • vo švédštine znamená "všetko na panvici"
  • patrí medzi najstaršie domáce ľudové švédske jedlá
  • bude najkrajšia a najchutnejšia pripravovaná zo surových zemiakov nakrájaných na malé kocky (ak ju chcete pripraviť z uvarených zemiakov, rátajte s tým, že bude kašovitejšia)
  • pripravuje s údeninou, šunkou alebo napr. kuracím mäsom


ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 4 - 5 stredne veľkých zemiakov nakrájaných na malé rovnomerné kocky. Ideálna je lojovitá odroda, múčne by sa rozpadávali a nasali by do seba olej
  • 1 cibuľa
  • asi 250g nakrájanej údeniny (spracujte ugrilované párky, špekačky, príp. kuracie alebo hovädzie mäso)
  • margarín
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • koreňová zelenina (voliteľné)

POSTUP:

SkryťVypnúť reklamu

  1. cibuľu, mäso (resp. údeninu) a zemiaky, príp. koreňovú zeleninu, nakrájajte na malé kocky
  2. opekajte na panvici, kým zemiaky nezmäknú (nemusíte použiť veľa oleja - údeniny ho majú dostatok)
  3. dochuťte soľou a korením. Vyhýbajte sa paprike, inak sa pri troche nešikovnosti môže stať, že výsledná chuť bude pripomínať granadiersky pochod.

SERVÍROVANIE :

Švédi toto jedlo zvyčajne servírujú s vajíčkom, napr. vo forme volského oka. Obľúbeným spestrením je čerstvá nasekaná petržlenová vňať. Na tanieri by nemala chýba ani sterilizovaná cvikľa, skvelým doplnkom sú však i uhorky či paprikový šalát.

TIP NA ZÁVER :


Keďže Pyttipanna je vo Švédsku veľmi obľúbeným pokrmom, mnohé firmy ponúkajú túto špecialitu i v mrazenej forme. Na našom trhu sa pred niekoľkými dňami objavila priamo v portfóliu švédskej firmy Findus v balíčku s názvom Country Pan, z produktového radu Bon Appétit. Zmes stačí niekoľko minút prehriať na horúcej panvici, nie je potrebné pridávať žiadne suroviny, ani koreniny. Bez námahy si môžete vychutnať plnú chuť švédskej Pyttipanny s hovädzím mäsom a bravčovou šunkou v reštauračnej kvalite, aby ste vedeli, ako presne má chutiť. V najbližších dňoch vám novinky od Findusu predsavíme podrobnejšie. Zisťovali sme, čo sa skrýva v balíčkoch a hodnotili sme kvalitu.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: MOJMÍR LIESKOVSKÝ, Jr, (mg)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 266
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 357
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 172
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 208
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 851
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 342
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 549
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 194
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 840
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 210
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 21 789
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 634
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 214
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 125
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 372
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 500
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu