SME
Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Pytt i panna - "všetko na panvici"

Zostali vám varené zemiaky, ugrilované údeniny po opekačke, či trocha párkov? Švédi majú na ich spracovanie veľmi jednoduchý recept - všetky suroviny spolu spracujú na panvici a tzv. ľudové lacné jedlo je na svete. PYTTIPANNA.


ČO JE TO ZA NÁZOV?

  • vo švédštine znamená "všetko na panvici"
  • patrí medzi najstaršie domáce ľudové švédske jedlá
  • bude najkrajšia a najchutnejšia pripravovaná zo surových zemiakov nakrájaných na malé kocky (ak ju chcete pripraviť z uvarených zemiakov, rátajte s tým, že bude kašovitejšia)
  • pripravuje s údeninou, šunkou alebo napr. kuracím mäsom


ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

  • 4 - 5 stredne veľkých zemiakov nakrájaných na malé rovnomerné kocky. Ideálna je lojovitá odroda, múčne by sa rozpadávali a nasali by do seba olej
  • 1 cibuľa
  • asi 250g nakrájanej údeniny (spracujte ugrilované párky, špekačky, príp. kuracie alebo hovädzie mäso)
  • margarín
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • koreňová zelenina (voliteľné)

POSTUP:

Skryť Vypnúť reklamu

  1. cibuľu, mäso (resp. údeninu) a zemiaky, príp. koreňovú zeleninu, nakrájajte na malé kocky
  2. opekajte na panvici, kým zemiaky nezmäknú (nemusíte použiť veľa oleja - údeniny ho majú dostatok)
  3. dochuťte soľou a korením. Vyhýbajte sa paprike, inak sa pri troche nešikovnosti môže stať, že výsledná chuť bude pripomínať granadiersky pochod.

SERVÍROVANIE :

Švédi toto jedlo zvyčajne servírujú s vajíčkom, napr. vo forme volského oka. Obľúbeným spestrením je čerstvá nasekaná petržlenová vňať. Na tanieri by nemala chýba ani sterilizovaná cvikľa, skvelým doplnkom sú však i uhorky či paprikový šalát.

TIP NA ZÁVER :


Keďže Pyttipanna je vo Švédsku veľmi obľúbeným pokrmom, mnohé firmy ponúkajú túto špecialitu i v mrazenej forme. Na našom trhu sa pred niekoľkými dňami objavila priamo v portfóliu švédskej firmy Findus v balíčku s názvom Country Pan, z produktového radu Bon Appétit. Zmes stačí niekoľko minút prehriať na horúcej panvici, nie je potrebné pridávať žiadne suroviny, ani koreniny. Bez námahy si môžete vychutnať plnú chuť švédskej Pyttipanny s hovädzím mäsom a bravčovou šunkou v reštauračnej kvalite, aby ste vedeli, ako presne má chutiť. V najbližších dňoch vám novinky od Findusu predsavíme podrobnejšie. Zisťovali sme, čo sa skrýva v balíčkoch a hodnotili sme kvalitu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 629
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 131
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 380
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 350
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 153
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 020
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 920
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 609
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 321
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 297
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Rastislav Remeta.

Spory medzi silovými zložkami trvajú už týždne.


a 1 ďalší 4 h
Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Žiadne "naučiť sa žiť s covidom" neexistuje a oni to dobre vedia.


3 h
Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková oslavuje zisk zlatej medaily.

Chýbalo mu už len olympijské zlato.


Boris Vanya 6 h

Neprehliadnite tiež

Zelená fazuľka na baskický spôsob

Struky sú zdrojom prospešných látok.


28. júl

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


27. júl
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


27. júl