UNOLD 68415 – pekáreň chleba, ktorá sa vám prispôsobí

Niet krajšej vône, ako keď byt zaplaví neodolateľná aróma čerstvo dopečeného chleba. Možno patríte medzi pôžitkárov, možno vás chuť domáceho chrumkavého chlebíka ohúrila natoľko, že ste zanevreli na ponuku pekárenských firiem. Otestovali sme v redakcii ďa

+ kvalitné vyhotovenie
+ silný motor
+ režim voľného programovania
- ovládaciemu panelu chýba chladenie

lší zo strojov na našom trhu, aby sme vám prezradili, pre koho je vhodný.

Keď sme sa po prvý krát stretli s domácou pekárňou UNOLD 68415, oslovil nás nielen moderný majestátny dizajn, ale neprehliadli sme ani precízne prepracovanie detailov a praktické dotykové ovládanie. Už pri prvom listovaní v manuáli bolo zrejmé, že ide o stroj pre tých, čo vedia presne čo chcú.

Odhodlaný je nielen pripraviť kvalitné kysnuté cesto a zaistiť jeho upečenie, ale pomôže vám pri varení čerstvých ovocných marmelád a ponúka komfort navyše – programovateľný režim vám dá voľnú ruku pri príprave receptúry. Sami si určíte ako prebehne miesenie, kysnutie i pečenie. Každý z úkonov si rozfázujete tak, aby ste s úspechom upiekli i komplikovanejšie druhy cesta bez toho, aby ste sa museli báť že zostanú nedopečené, alebo sa ich štruktúra prepadne. Chcete vedieť viac? Čítajte ďalej.

Uhladenosť v každom kúsku
O tom, že označenie Majster Pekár nie je v žiadnom prípade nadnesené svedčí precízny prístup výrobcu k detailom. Dizajnéri sa snažili odlíšiť tento stroj od ostatných na trhu tým, že do vyhotovenia vniesli množstvo jemných prvkov, ktoré zaistia, aby chlebopiecka v interiéri modernej kuchyne skutočne vynikla. Naleštené sklá s čiernou podtlačou skvele kontrastujú s vrúbkovaným finišom plechov a zaobleniami. Aby bolo čistenie praktické, všetky plochy sú bez hrán, priehlbín a záhybov, aby i po dlhodobom používaní vyzerala piecka stále ako nová.

Leštenie skla je bezroblémové, rovnako sa nemusíte obávať toho, že sa na plechoch čoskoro objavia nepekné odlačky prstov. Kvalitná povrchová úprava kovov je na mieste, maximálne komfortná je i obsluha. I keď piecka mnoho vašej pozornosti nevyžaduje, na pracovnej doske kuchynskej linky sa bude vynímať svojou krásou.

Keďže výrobca nezabudol ani na rozumné tepelné odizolovanie od okolia, nemusíte sa báť umiestňovania na menej tradičné miesta. Gumové nožičky ponúkajú stabilné ukotvenie na podložke, do úvahy pripadá i umiestnenie na policu či na zem. Keďže forma je vybarateľná, nie je dôležité kam zariadenie umiestnite. Rozhodnutie je na vás.

Dotykový panel kráča s dobou
Sklený dotykový panel ponúka najvyššiu úroveň komfortu, aká je dnes dostupná. Ide o ovládanie, ktoré je identické s tým, ktoré si osvojili výrobcovia sklokeramických varných panelov. Elektronické senzory sú zárukou toho, že sa panel mechanicky neopotrebuje a naše skúsenosti ukázali, že snímanie polohy prsta funguje spoľahlivo i pri priamom oslnení zdrojom svetla. Ku komfortu prispieva i skutočnosť, že displej má kontrastné zobrazenie s modrým podsvietením a zobrazované symboly sú dostatočne veľké.

Trochu mätúca je však kombinácia použitých jazykov. Kým tlačidlá sú popísané v nemčine, na displeji sa zobrazujú anglické texty. Sprievodná dokumentácia síce prehľadne a presne popisuje všetko čo by ste mali vedieť, malý „ťahák“ s lokalizovanými textami vo forme kartičky by však na škodu nebol. Výrobcovia práčok si na takúto vychytávku privykli.

Čo vývojári podcenili je chladenie panelu. Keďže horúci vzduch pri pečení nie je smerovaný tak, aby obtekal vnútornou stranou veka s intenzitou, ktorá je používaná pri konkurenčných modeloch, má dostatok energie na to, aby rozpálil ovládací panel na teplotu, ktorá nie je na dotyk udržateľná. Pri kliknutí na tlačidlo STOP, či LICHT počas pečenia sa môžete popáliť. Podobná situácia je i pri pečení – ak sa v blízkosti nachádzajú deti, mali by ste dať na ne pozor. Aktívna ventilácia ochladzujúca panel by bezpečnosť rozhode vylepšila.

Čo však neuniklo našej pozornosti je sieťový vypínač na zadnej strane piecky. Keďže ide o zariadenie s výhrevnou špirálou ktorá môže pri poruche vyvinúť vysoké teploty, odporúča sa zariadenie odpájať od siete. Kliknúť kolískovým vypínačom je vždy jednoduchšie, ako manipulovať s metrovým napájacím káblom.

Priezor vyzbrojený podsvietením
Výklopné veko tesne prilieha k základni a jemný lem zvyšuje efektívnosť uzavretia. Precízne tvarovanie sa pri vysokých teplotách nedeformuje a para vychádza z pečúceho priestoru iba cez zadný odvetrávací priezor. Rukoväť je bezpečne chladná i počas pečenia, jej vyhotovenie je praktické.

Aby ste mali prehľad o priebehu pečenia bez toho, aby ste museli odklápať veko, nechýba ani priezor v skle a vnútorné osvetlenie priestoru. I keď pri kysnutí a prvotných fázach pečenia para podstatne znižuje viditeľnosť, pri finálnej fáze pečenia viete na čom ste.

Silný motor môže v noci prebudiť
Dobrou správou je, že použitý motor nie je žiadnym kompromisom. Pri miesení si poradil i s hustejšími cestami, pri ktorých lacnejšie chlebopiecky zlyhávajú. Znamená to, že máte priestor i pre prípravu bochníkov s nižším obsahom vody, ktorým doprajete dlhší čas kysnutia. Problematické nie je ani spracovanie cesta s výrazným podielom ražnej múky či práca s bezlepkovými zmesami.

Vysoký výkon si však vyžiadal o málo hlučnejší chod, takže nočné miesenie môže ľahších spáčov prebudiť zo spánku. Vypozorovali sme, že miera vibrácií závisí od toho, na aký povrch piecku umiestnite. Kým skrinkový korpus pod pracovnou doskou linky vibrácie zosilní, umiestnenie na dlažbu hlučnosť tlmí. Pri odloženom štarte však narazíte i na ďalší kozmetický defekt. Pípanie, ktoré signalizuje čas na pridanie doplnkových surovín nie je možné vypnúť. Drobné úpravy pre tichší nočný chod by na škodu rozhodne neboli.

S jediným hákom dokonalé miesenie
Forma je vyhotovená z hliníka a na vnútornej strane je potiahnutá húževnatou vrstvou tmavého nepriľnavého povrchu. Po upečení troch desiatok bochníkov sme nespozorovali žiadne opotrebenie, v bezchybnej kondícii zostalo i nitovanie rukoväte. Zrniečka obsiahnuté v hotových zmesiach na chlieb povrchu neublížili. Možno i preto, že sme volili výrobcom odporúčanú stratégiu vkladania surovín v poradí voda, múka, droždie. Nádoba má formát 14x19 centimetrov, jej objem je 3 litre. Bez problému sme pripravovali bochníky zo 700 gramovej dávky múky, ktorých výsledná hmotnosť bola tesne pod hranicou jedného kilogramu. Hmotnosť závisí od receptúry, dĺžky kysnutia a štruktúry upečeného cesta – objem nádoby je rozhodujúci, gramážou bochníkov udávanou výrobcami sa orientovať nemožno.

Miesiaci hák je jemne prehnutý, aby sa intenzita miesenia znásobila. Pri každom strojovom spracovaní cesta sme zaznamenali dokonalé zapracovanie surovín, pri cestách s nadpolovičným obsahom ražnej múky by to predsa len chcelo pri miesení jemnejší nástroj. Prílišná intenzita miesenia znižuje kvalitu cesta chlieb nie je po dopečení vláčny. Buď siahnete po ručnom programovaní a skrátite čas prípravy, alebo si zaobstaráte iný, vhodnejší hák na miesenie – bez zahnutia a možno i s menšou pracovnou plochou.

Pri vyklápaní chleba sme nenarazili na žiadne nedostatky a ukázalo sa, že nepriľnavý povrch plní svoju prácu bez problému. Výrobca však upozorňuje na to, že na prípravu džemov je vhodné zaobstarať si ďalšiu doplnkovú nádobu. Kyseliny v ovocí na povrch pôsobia a postupne zhoršujú jeho vlastnosti. Pri niekoľkých prípravách džemu, ktoré sme absolvovali sme však žiadne rozdiely nezaznamenali.

Ponuka programov je odrazovým mostíkom
Automat je na pulty predajní dodávaný so 7 predprogramovanými režimmi pre pečenie chleba, ktoré sú doplnené o dva režimy prípravy cesta, varenie džemu a samostatné pečenie. Programový rez ponúka bezproblémovú prípravu základných receptúr pre prípravu chleba jemne ho možno doladiť dvoma objemovými nastaveniami a intenzitou pripečenia kôrky. Najkratší program na pečenie trvá 1:50, najdlhší 3:50.

Pri príprave sa počíta nielen s použitím droždia, ale i s kypriacim práškom či sódou, ktoré poslúžia pre prípravu tradičného írskeho chleba. Zistili sme, že dosahované výsledky sú ideálne, ak tvorí prevažnú časť zmesi na pečenie pšeničná a zemiaková múka, problematická nie je ani príprava zmesí pre celiatikov. Akonáhle však preváži v receptúre obsah celozrnnej, ražnej či vyrážkovej múky, lepšie je siahnuť po ručnom programovaní. Štruktúra bochníkov stráca vplyvom dlhého miesenia na nadýchanosti.

Špecifikom tohto stroja je, že pracuje s cestom jemne a strategicky. Trojica fáz kysnutia je striedaná s dvoma fázami miesenia, pridávanie hrozienok a doplnkových surovín je manuálne – po zaznení zvukového signálu. Pri odloženom štarte sa budete musieť uskromniť pri kompromise. Spracovanie cesta je možné hodnotiť ako bezproblémové, veľkým plusom je i možnosť práce s hustejšími zmesami s menším obsahom vody. Je to práve trojfázové kysnutie, ktoré sa podpisuje na veľmi dobrých výsledkoch. Príprava sendvičov a nadýchaných chlebov francúzskeho a talianskeho typu predbehla naše očakávania.

Pri odloženom štarte sme ocenili režim uchovania teploty. Vnútorný priestor sa po dobu jednej hodiny po dopečení vyhrieva na teplotu 72 °C, ktorá je nízka na to aby sa chieb prepiekol, avšak dostatočne vysoká na to, aby sa zvyšková voda nekondenzovala v bochníku a nespôsobila jeho zmäknutie a prepadnutie. Ak máde radšej suchší chlieb, ktorý sa lepšie skladuje, nevyberajte bochník ihneď ale doprajte mu odpočinok v teple.

Manuál pre náročných
Veľkou výhodou stroja je režim s voľným nastavením fáz prípravy. I keď nie je možné uložiť si predvoľby vlastných programov na tlačidlá, so zápisníkom kde budete mať odskúšané dĺžky časov poznačené chybu neurobíte. Programovanie je jednoduché, odraziť sa môžete od základného programu. Na displeji sa postupne rozsvecujú názvy fáz, vašou úlohou je nastaviť správne časy. Určiť môžete ako sa bude miesiť, kysnúť i piecť. Možnosti stroja sú tak širšie, na obmedzený komfort bez možnosti uloženia predvolieb si budete musieť zvyknúť.

Pečenie je rovnomerné
Pečenie môžeme hodnotiť ako bezproblémové, teplo sa vo vnútornom priestore šíri rovnomerne, s jemným poklesom vo vrchnej časti. Čím slabšie pečenie kôrky zvolíte, tým je rozdiel v tmavosti bočných stien a vrchu zreteľnejší. Ako ideálny sa nám osvedčil stredný stupeň. Prestup tepla je vďaka lesklému povrchu vonkajšej strany nádoby bez defektov, pripekania spodnej časti bochníka sa báť nemusíte.

Čo s hákom v bochníku?
Pokiaľ si chcete užiť plný komfort pri pečení, je málo pravdepodobné že sa odhodláte vyberať z formy hák v záverečnej fáze kysnutia pred samotným pečením. Štruktúra chlebu by sa mohla narušiť a vrchnú časť bochníka nikdy nezahladíte tak, aby vyzerala vkusne.

I keď je lopatka na miesnie jemne prehnutá, s jej vyberaním z bochníka sme problémy nemali. V štyroch z piatich prípadov zostal hák v bochníku, pri jemných cestách zostával hák pri vyklápaní v nádobe. Aby bolo vyberanie z bochníka čo najjednoduchšie, vo výbave nechýba nástroj na jeho vytiahnutie. Zahnutý drôt zasuniete do oka a jemne potiahnete. Bochník zostane bez porušenia, s dvoma neplnohodnotnými krajcami však musíte počítať.

Marmelády na raňajkový stôl
Nevynechali sme ani otestovanie režimu pre prípravu marmelád. Ak si radi k raňajkám doprajete sladkú prílohu – či už k anglickému menu, do bieleho jogurtu, do musli alebo k tvarohu, túto funkciu môžeme iba odporúčať. Akékoľvek čerstvé ovocie s prídavkom želírovacieho cukru v pomere 1:2 premeníte na chutný džem, ktorý sa nám osvedčil i pri príprave parených buchiet, na ktoré sme cesto pripravovali v automate.

Čerstvý džem má iné vlastnosti ako ten, na ktorý ste zvyknutí pri tradičnej príprave. Namiesto toho, aby sa v ovocí redukoval objem vody, hlavnú úlohu zohrajú pri hustnutí pektíny obsiahnuté v želírovacom cukre. Náklady na prípravu jemne presahujú pultovú cenu hotových produktov. Cenovú výhodu však získate pri spracovaní citrusových plodov, ananásu či exotického ovocia – vaši stolovníci takúto pochúťku rozhodne neodmietnu.

Neodolali sme pokušeniu, a vyskúšali sme v nádobe pripravovať i rôzne omáčky. Režim na prípravu marmelád je pre ne ideálny. Ak varíte v pare, nemusíte kvôli omáčke stáť pri varnom paneli.

Cesto ako od profesionála
Na prípravu kysnutého cesta je UNOLD 68415 skutočným odborníkom, takže by bolo škoda nevyužiť ho v kuchyni naplno. Knedľa, parené buchty, langoše či dolky budú neodolateľne nadýchané bez toho, aby ste si zašpinili kuchyňu. Suroviny sme podľa predpisových receptúr vkladali do nádoby, a automat sa postaral o to, aby ich premenil na kvalitné cesto. Finálna príprava polotovaru na hotový pokrm je už hračkou.

Technické parametre: 12 programov * Režim voľného programovania * Regulácia veľkosti bochníka a sfarbenia kôrky * Príkon 615W * Nádoba na miesenie: 3 litre, resp 750 - 1200 g bochník * Digitálny časovač s dotykovou0 klávesnicou a podsvieteným displejom * Antiadhézna povrchová úprava formy a háku * Odložený štart * Varenie džemu * Rozmery: 37x26x32 cm * Hmotnosť: 7.6 kg

Dostupnosť: www.pelia.sk
Orientačná cena: 4 690 Sk

Hodnotenie: * * * * * (5/5)

Zistili sme, že pri miesení nie je potrebné, aby súčasť cesta tvorilo droždie. Atraktívna je i príprava seitanu (dobre známeho i ako mäso-nemäso) – vymiesené cesto z vody a múky stačí niekoľkokrát ručne premiesiť vo vode, kým sa z hmoty nevyplaví škrob. Finálna hmota po tepelnej úprave nahradí sójové mäso.

Verdikt: kvalitný stroj pre tých, čo chcú viac
Majster Pekár – UNOLD 86415 mal počas niekoľkotýždňového testu ukázať, že ponúka viac ako najjednoduchšie stroje na trhu. Voľne programovateľný režim rozširuje jeho možnosti nad štandardný rámec, trojfázové kysnutie sa skvele prejaví na vláčnosti a jemnosti štruktúry hotových bochníkov. I keď práca s komplikovanejšími, pastovitými cestami vyžaduje váš zásah do programu a trocha nepozornosti vám môže pri dotyku ovládacieho panelu uštedriť popálenie, ide o atraktívne zariadenie ktoré nielen skvele vyzerá, ale i skvele pracuje. Silný motor priblíži kvalitu chleba k pekárenskému štandardu, pri používaní vlastých receptúr na bariéry nenarazíte. Výhodou je i to, že je zabezpečený pozáručný servis a nechýba ani dostupnosť náhradných dielcov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Top First moment dovolenky na leto 2018
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  2. Accessible Urban Living
  3. RPSP – A good intention ruined by execution
  4. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  5. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  6. Riešenia pre hnedú planétu
  7. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  8. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 16 010
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 652
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 324
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 125
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 416
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 914
  7. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 662
  8. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 577
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 465
  10. Slováci triedia lepšie 1 127

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rok 1992: Bleskový rozvod a každý iným smerom. Ako si nás Mečiar s Klausom delili

Rozdelenie Českej a Slovenskej federatívnej republiky nebolo ani zďaleka ľahké.

EKONOMIKA

V roku 2060 pôjdu Dáni na dôchodok ako 74-roční. Kedy Slováci?

Súčasný limit im vzrastie o deväť rokov.

ŠPORT

Ramsay: Či Slovensko nevypadne do béčka? To nemôžem sľúbiť

Hokejistov chce naučiť hrať s rozumom.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.