Hrášok je najlepší čerstvý

Hodí sa rovnako do rizota, šalátov a teplých jedál.

Kurča s píniovými orieškami
4 osoby
100 g píniových orieškov
4 rezne z kuracích pŕs 
soľ, korenie 
3 lyžice oleja 
1 strúčik cesnaku, nasekaný na jemno 
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
100 ml suchého vína sherry (alebo iného suchého vína) 
150 ml hydinového vývaru (z kocky) 
1 bobkový list 
3 vetvičky tymianu 
potlčené klinčeky 
muškátový oriešok 
1 lyžicu citrónovej šťavy 
300 g strúčikov cukrového hrášku

Píniové oriešky opečieme na teflonovej panvici bez tuku, odložíme, odoberieme z nich 2 lyžice a zvyšok nasekáme na drobno. Mäso posolíme a pokoreníme, na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso z každej strany. Potom na strednej teplote podusíme za stáleho miešania ešte asi 10 minút. Vyberieme z panvice a zabalíme do alobalu. Na panvicu dáme 1 lyžicu oleja a opečieme za stáleho miešania cesnak a petržlen. Pridáme víno, hydinový vývar, bobkový list, tymian a nasekané píniové oriešky, ochutíme soľou, korením, potlčenými klinčekmi, nastrúhaným muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Necháme asi 5 minút povariť. Potom pridáme mäso a krátko zohrejeme. Cukrový hrášok umyjeme, očistíme a povaríme v slanej vode asi 4 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. Cukrový hrášok s mäsom a omáčkou upravíme na taniere a pred podávaním posypeme celými píniovými orieškami.

Hovädzie mäso s cukrovým hráškom a chlebovými plackami
2 osoby
300 g hovädzieho mäsa ( najlepšie zo sviečkovej) 
2 lyžičky škrobovej múčky (maizena) 
soľ, korenie 
2 lyžice oleja 
200 g strúčikov cukrového hrášku 
1 mladú cibuľku 
trochu čerstvých lístkov koriandra

Mäso nakrájame na tenké rezne, môžeme ich ešte rozkrojiť napoly, osolíme, okoreníme a natrieme škrobovou múčkou. Cukrový hrášok očistíme, cibuľku umyjeme, očistíme a bielu časť nakrájame na kolieska. Cukrový hrášok 4 minúty povaríme v slanej vode, v poslednej minúte pridáme kolieska cibuľky a spolu povaríme. Scedíme a necháme odkvapkať. Mäso krátko prudko opečieme z každej strany na panvici s horúcim olejom, vyberieme odložíme do tepla. Mäso rozdelíme spolu s cukrovým hráškom na taniere a podávame ozdobené lístkami koriandra. Chutia k nemu napríklad chlebové placky.

Vitamínový šalát s cukrovým hráškom, paprikou a šampiňónmi
4 osoby
2 žlté papriky 
125 g strúčikov cukrového hrášku 
1 mladú cibuľku 
100 g šampiňónov (najlepšie hnedých) 
1 lyžicu sezamových semienok 
2 lyžice píniových orieškov 
2 lyžice bieleho balzamikového alebo vínneho octu 
2 lyžice citrónovej šťavy 
½ lyžičky soli
½ lyžičky cukru 
1 kávovú lyžičku bieleho korenia 
1 kávovú lyžičku stredne ostrej horčice 
3 - 4 lyžice olivového oleja

Píniové oriešky opečieme za stáleho miešania na teflonovej panvici bez tuku do zlatohneda. Potom ich vyberieme a necháme vychladiť. Papriky umyjeme, osušíme, rozpolíme, vyberieme semienka a nakrájame na tenké pásiky. Strúčiky cukrového hrášku umyjeme, obvaríme 1 minútu vo vriacej slanej vode, vyberieme, rýchle ochladíme, necháme odkvapkať a šikmo rozrežeme. Cibuľku umyjeme, očistíme a spolu so zelenou časťou nakrájame na kolieska. Šampiňóny očistíme s kuchynským papierom a nakrájame na plátky. Pásiky papriky spolu s cukrovým hráškom, plátkami šampiňónov a mladou cibuľkou rozdelíme na štyri taniere. Z octu, citrónovej šťavy, soli, cukru, korenia, horčice a olivového oleja vymiešame nálev a pokropíme ním zeleninu. Podávame posypané píniovými orieškami sezamovými semienkami.

Cestovinový šalát s cukrovým hráškom a estragónovým (palinovým) pestom
4 osoby
300 g cestovín (krátke rúrky) 
soľ 
1 cukinu 
75 g strúčikov sladkého hrášku 
60 ml olivového oleja 
korenie 
½ viazaničky estragónu (asi 40-50 g) 
1 malý strúčik cesnaku 
25 g píniových orieškov 
25 g syra parmezán 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
40 ml citrónovej šťavy 
2 - 3 lyžice hydinového vývaru (z kocky) 
hoblinky parmezánu na posypanie

Cestoviny uvaríme vo vriacej slanej vode, ocedíme a odkvapkáme ich. Cukinu umyjeme, osušíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Strúčiky hrachu umyjeme, šikmo rozrežeme a varíme v slanej vode asi 3 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. V panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme plátky cukiny, posolíme, pokoreníme a za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 minúty opekáme. Pridáme strúčiky hrášku a spolu ešte 2 minúty opekáme. Zeleninu necháme krátko ochladiť a zmiešame s estragónovým pestom. Estragónové pesto: Estragón očistíme, umyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme ich na hrubo. Cesnak očistíme a na jemno nasekáme. Zmiešame estragón, cesnak, píniové oriešky, parmezán, citrónovú kôru, asi 25 ml oleja a asi 20 ml citrónovej šťavy a dobre roztlačíme. Primiešame zvyšný olej, citrónovú šťavu a hydinový vývar, posolíme, pokoreníme a zmiešame so šalátom. Podávame posypané hoblinkami parmezánu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 392
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 447
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 171
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 707
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 289
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 171
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 061
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 007
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 743
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 644

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Možno to zle vidím; možno Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky alebo prehnane.

KOMENTÁRE

SNS neodíde. Nikto na ňu nečaká

V prípade predčasných volieb by sa SNS nemuselo dostať do vlády.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.