Hrášok je najlepší čerstvý

Hodí sa rovnako do rizota, šalátov a teplých jedál.

Kurča s píniovými orieškami
4 osoby
100 g píniových orieškov
4 rezne z kuracích pŕs 
soľ, korenie 
3 lyžice oleja 
1 strúčik cesnaku, nasekaný na jemno 
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
100 ml suchého vína sherry (alebo iného suchého vína) 
150 ml hydinového vývaru (z kocky) 
1 bobkový list 
3 vetvičky tymianu 
potlčené klinčeky 
muškátový oriešok 
1 lyžicu citrónovej šťavy 
300 g strúčikov cukrového hrášku

Píniové oriešky opečieme na teflonovej panvici bez tuku, odložíme, odoberieme z nich 2 lyžice a zvyšok nasekáme na drobno. Mäso posolíme a pokoreníme, na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso z každej strany. Potom na strednej teplote podusíme za stáleho miešania ešte asi 10 minút. Vyberieme z panvice a zabalíme do alobalu. Na panvicu dáme 1 lyžicu oleja a opečieme za stáleho miešania cesnak a petržlen. Pridáme víno, hydinový vývar, bobkový list, tymian a nasekané píniové oriešky, ochutíme soľou, korením, potlčenými klinčekmi, nastrúhaným muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Necháme asi 5 minút povariť. Potom pridáme mäso a krátko zohrejeme. Cukrový hrášok umyjeme, očistíme a povaríme v slanej vode asi 4 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. Cukrový hrášok s mäsom a omáčkou upravíme na taniere a pred podávaním posypeme celými píniovými orieškami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hovädzie mäso s cukrovým hráškom a chlebovými plackami
2 osoby
300 g hovädzieho mäsa ( najlepšie zo sviečkovej) 
2 lyžičky škrobovej múčky (maizena) 
soľ, korenie 
2 lyžice oleja 
200 g strúčikov cukrového hrášku 
1 mladú cibuľku 
trochu čerstvých lístkov koriandra

Mäso nakrájame na tenké rezne, môžeme ich ešte rozkrojiť napoly, osolíme, okoreníme a natrieme škrobovou múčkou. Cukrový hrášok očistíme, cibuľku umyjeme, očistíme a bielu časť nakrájame na kolieska. Cukrový hrášok 4 minúty povaríme v slanej vode, v poslednej minúte pridáme kolieska cibuľky a spolu povaríme. Scedíme a necháme odkvapkať. Mäso krátko prudko opečieme z každej strany na panvici s horúcim olejom, vyberieme odložíme do tepla. Mäso rozdelíme spolu s cukrovým hráškom na taniere a podávame ozdobené lístkami koriandra. Chutia k nemu napríklad chlebové placky.

Vitamínový šalát s cukrovým hráškom, paprikou a šampiňónmi
4 osoby
2 žlté papriky 
125 g strúčikov cukrového hrášku 
1 mladú cibuľku 
100 g šampiňónov (najlepšie hnedých) 
1 lyžicu sezamových semienok 
2 lyžice píniových orieškov 
2 lyžice bieleho balzamikového alebo vínneho octu 
2 lyžice citrónovej šťavy 
½ lyžičky soli
½ lyžičky cukru 
1 kávovú lyžičku bieleho korenia 
1 kávovú lyžičku stredne ostrej horčice 
3 - 4 lyžice olivového oleja

Píniové oriešky opečieme za stáleho miešania na teflonovej panvici bez tuku do zlatohneda. Potom ich vyberieme a necháme vychladiť. Papriky umyjeme, osušíme, rozpolíme, vyberieme semienka a nakrájame na tenké pásiky. Strúčiky cukrového hrášku umyjeme, obvaríme 1 minútu vo vriacej slanej vode, vyberieme, rýchle ochladíme, necháme odkvapkať a šikmo rozrežeme. Cibuľku umyjeme, očistíme a spolu so zelenou časťou nakrájame na kolieska. Šampiňóny očistíme s kuchynským papierom a nakrájame na plátky. Pásiky papriky spolu s cukrovým hráškom, plátkami šampiňónov a mladou cibuľkou rozdelíme na štyri taniere. Z octu, citrónovej šťavy, soli, cukru, korenia, horčice a olivového oleja vymiešame nálev a pokropíme ním zeleninu. Podávame posypané píniovými orieškami sezamovými semienkami.

Cestovinový šalát s cukrovým hráškom a estragónovým (palinovým) pestom
4 osoby
300 g cestovín (krátke rúrky) 
soľ 
1 cukinu 
75 g strúčikov sladkého hrášku 
60 ml olivového oleja 
korenie 
½ viazaničky estragónu (asi 40-50 g) 
1 malý strúčik cesnaku 
25 g píniových orieškov 
25 g syra parmezán 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
40 ml citrónovej šťavy 
2 - 3 lyžice hydinového vývaru (z kocky) 
hoblinky parmezánu na posypanie

Cestoviny uvaríme vo vriacej slanej vode, ocedíme a odkvapkáme ich. Cukinu umyjeme, osušíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Strúčiky hrachu umyjeme, šikmo rozrežeme a varíme v slanej vode asi 3 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. V panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme plátky cukiny, posolíme, pokoreníme a za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 minúty opekáme. Pridáme strúčiky hrášku a spolu ešte 2 minúty opekáme. Zeleninu necháme krátko ochladiť a zmiešame s estragónovým pestom. Estragónové pesto: Estragón očistíme, umyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme ich na hrubo. Cesnak očistíme a na jemno nasekáme. Zmiešame estragón, cesnak, píniové oriešky, parmezán, citrónovú kôru, asi 25 ml oleja a asi 20 ml citrónovej šťavy a dobre roztlačíme. Primiešame zvyšný olej, citrónovú šťavu a hydinový vývar, posolíme, pokoreníme a zmiešame so šalátom. Podávame posypané hoblinkami parmezánu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 259
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 049
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 548
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 123
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 298
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 950
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 868
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 616
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 761
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 311

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.