Kurča s píniovými orieškami
4 osoby
100 g píniových orieškov
4 rezne z kuracích pŕs
soľ, korenie
3 lyžice oleja
1 strúčik cesnaku, nasekaný na jemno
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
100 ml suchého vína sherry (alebo iného suchého vína)
150 ml hydinového vývaru (z kocky)
1 bobkový list
3 vetvičky tymianu
potlčené klinčeky
muškátový oriešok
1 lyžicu citrónovej šťavy
300 g strúčikov cukrového hrášku
Píniové oriešky opečieme na teflonovej panvici bez tuku, odložíme, odoberieme z nich 2 lyžice a zvyšok nasekáme na drobno. Mäso posolíme a pokoreníme, na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso z každej strany. Potom na strednej teplote podusíme za stáleho miešania ešte asi 10 minút. Vyberieme z panvice a zabalíme do alobalu. Na panvicu dáme 1 lyžicu oleja a opečieme za stáleho miešania cesnak a petržlen. Pridáme víno, hydinový vývar, bobkový list, tymian a nasekané píniové oriešky, ochutíme soľou, korením, potlčenými klinčekmi, nastrúhaným muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Necháme asi 5 minút povariť. Potom pridáme mäso a krátko zohrejeme. Cukrový hrášok umyjeme, očistíme a povaríme v slanej vode asi 4 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. Cukrový hrášok s mäsom a omáčkou upravíme na taniere a pred podávaním posypeme celými píniovými orieškami.
Hovädzie mäso s cukrovým hráškom a chlebovými plackami
2 osoby
300 g hovädzieho mäsa ( najlepšie zo sviečkovej)
2 lyžičky škrobovej múčky (maizena)
soľ, korenie
2 lyžice oleja
200 g strúčikov cukrového hrášku
1 mladú cibuľku
trochu čerstvých lístkov koriandra
Mäso nakrájame na tenké rezne, môžeme ich ešte rozkrojiť napoly, osolíme, okoreníme a natrieme škrobovou múčkou. Cukrový hrášok očistíme, cibuľku umyjeme, očistíme a bielu časť nakrájame na kolieska. Cukrový hrášok 4 minúty povaríme v slanej vode, v poslednej minúte pridáme kolieska cibuľky a spolu povaríme. Scedíme a necháme odkvapkať. Mäso krátko prudko opečieme z každej strany na panvici s horúcim olejom, vyberieme odložíme do tepla. Mäso rozdelíme spolu s cukrovým hráškom na taniere a podávame ozdobené lístkami koriandra. Chutia k nemu napríklad chlebové placky.
Vitamínový šalát s cukrovým hráškom, paprikou a šampiňónmi
4 osoby
2 žlté papriky
125 g strúčikov cukrového hrášku
1 mladú cibuľku
100 g šampiňónov (najlepšie hnedých)
1 lyžicu sezamových semienok
2 lyžice píniových orieškov
2 lyžice bieleho balzamikového alebo vínneho octu
2 lyžice citrónovej šťavy
½ lyžičky soli
½ lyžičky cukru
1 kávovú lyžičku bieleho korenia
1 kávovú lyžičku stredne ostrej horčice
3 - 4 lyžice olivového oleja
Píniové oriešky opečieme za stáleho miešania na teflonovej panvici bez tuku do zlatohneda. Potom ich vyberieme a necháme vychladiť. Papriky umyjeme, osušíme, rozpolíme, vyberieme semienka a nakrájame na tenké pásiky. Strúčiky cukrového hrášku umyjeme, obvaríme 1 minútu vo vriacej slanej vode, vyberieme, rýchle ochladíme, necháme odkvapkať a šikmo rozrežeme. Cibuľku umyjeme, očistíme a spolu so zelenou časťou nakrájame na kolieska. Šampiňóny očistíme s kuchynským papierom a nakrájame na plátky. Pásiky papriky spolu s cukrovým hráškom, plátkami šampiňónov a mladou cibuľkou rozdelíme na štyri taniere. Z octu, citrónovej šťavy, soli, cukru, korenia, horčice a olivového oleja vymiešame nálev a pokropíme ním zeleninu. Podávame posypané píniovými orieškami sezamovými semienkami.
Cestovinový šalát s cukrovým hráškom a estragónovým (palinovým) pestom
4 osoby
300 g cestovín (krátke rúrky)
soľ
1 cukinu
75 g strúčikov sladkého hrášku
60 ml olivového oleja
korenie
½ viazaničky estragónu (asi 40-50 g)
1 malý strúčik cesnaku
25 g píniových orieškov
25 g syra parmezán
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
40 ml citrónovej šťavy
2 - 3 lyžice hydinového vývaru (z kocky)
hoblinky parmezánu na posypanie
Cestoviny uvaríme vo vriacej slanej vode, ocedíme a odkvapkáme ich. Cukinu umyjeme, osušíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Strúčiky hrachu umyjeme, šikmo rozrežeme a varíme v slanej vode asi 3 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. V panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme plátky cukiny, posolíme, pokoreníme a za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 minúty opekáme. Pridáme strúčiky hrášku a spolu ešte 2 minúty opekáme. Zeleninu necháme krátko ochladiť a zmiešame s estragónovým pestom. Estragónové pesto: Estragón očistíme, umyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme ich na hrubo. Cesnak očistíme a na jemno nasekáme. Zmiešame estragón, cesnak, píniové oriešky, parmezán, citrónovú kôru, asi 25 ml oleja a asi 20 ml citrónovej šťavy a dobre roztlačíme. Primiešame zvyšný olej, citrónovú šťavu a hydinový vývar, posolíme, pokoreníme a zmiešame so šalátom. Podávame posypané hoblinkami parmezánu.
Autor: Slávka Petrášová, SMEženy, 25/2007