Hrášok je najlepší čerstvý

Hodí sa rovnako do rizota, šalátov a teplých jedál.

Kurča s píniovými orieškami
4 osoby
100 g píniových orieškov
4 rezne z kuracích pŕs 
soľ, korenie 
3 lyžice oleja 
1 strúčik cesnaku, nasekaný na jemno 
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
100 ml suchého vína sherry (alebo iného suchého vína) 
150 ml hydinového vývaru (z kocky) 
1 bobkový list 
3 vetvičky tymianu 
potlčené klinčeky 
muškátový oriešok 
1 lyžicu citrónovej šťavy 
300 g strúčikov cukrového hrášku

Píniové oriešky opečieme na teflonovej panvici bez tuku, odložíme, odoberieme z nich 2 lyžice a zvyšok nasekáme na drobno. Mäso posolíme a pokoreníme, na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso z každej strany. Potom na strednej teplote podusíme za stáleho miešania ešte asi 10 minút. Vyberieme z panvice a zabalíme do alobalu. Na panvicu dáme 1 lyžicu oleja a opečieme za stáleho miešania cesnak a petržlen. Pridáme víno, hydinový vývar, bobkový list, tymian a nasekané píniové oriešky, ochutíme soľou, korením, potlčenými klinčekmi, nastrúhaným muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Necháme asi 5 minút povariť. Potom pridáme mäso a krátko zohrejeme. Cukrový hrášok umyjeme, očistíme a povaríme v slanej vode asi 4 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. Cukrový hrášok s mäsom a omáčkou upravíme na taniere a pred podávaním posypeme celými píniovými orieškami.

Hovädzie mäso s cukrovým hráškom a chlebovými plackami
2 osoby
300 g hovädzieho mäsa ( najlepšie zo sviečkovej) 
2 lyžičky škrobovej múčky (maizena) 
soľ, korenie 
2 lyžice oleja 
200 g strúčikov cukrového hrášku 
1 mladú cibuľku 
trochu čerstvých lístkov koriandra

Mäso nakrájame na tenké rezne, môžeme ich ešte rozkrojiť napoly, osolíme, okoreníme a natrieme škrobovou múčkou. Cukrový hrášok očistíme, cibuľku umyjeme, očistíme a bielu časť nakrájame na kolieska. Cukrový hrášok 4 minúty povaríme v slanej vode, v poslednej minúte pridáme kolieska cibuľky a spolu povaríme. Scedíme a necháme odkvapkať. Mäso krátko prudko opečieme z každej strany na panvici s horúcim olejom, vyberieme odložíme do tepla. Mäso rozdelíme spolu s cukrovým hráškom na taniere a podávame ozdobené lístkami koriandra. Chutia k nemu napríklad chlebové placky.

Vitamínový šalát s cukrovým hráškom, paprikou a šampiňónmi
4 osoby
2 žlté papriky 
125 g strúčikov cukrového hrášku 
1 mladú cibuľku 
100 g šampiňónov (najlepšie hnedých) 
1 lyžicu sezamových semienok 
2 lyžice píniových orieškov 
2 lyžice bieleho balzamikového alebo vínneho octu 
2 lyžice citrónovej šťavy 
½ lyžičky soli
½ lyžičky cukru 
1 kávovú lyžičku bieleho korenia 
1 kávovú lyžičku stredne ostrej horčice 
3 - 4 lyžice olivového oleja

Píniové oriešky opečieme za stáleho miešania na teflonovej panvici bez tuku do zlatohneda. Potom ich vyberieme a necháme vychladiť. Papriky umyjeme, osušíme, rozpolíme, vyberieme semienka a nakrájame na tenké pásiky. Strúčiky cukrového hrášku umyjeme, obvaríme 1 minútu vo vriacej slanej vode, vyberieme, rýchle ochladíme, necháme odkvapkať a šikmo rozrežeme. Cibuľku umyjeme, očistíme a spolu so zelenou časťou nakrájame na kolieska. Šampiňóny očistíme s kuchynským papierom a nakrájame na plátky. Pásiky papriky spolu s cukrovým hráškom, plátkami šampiňónov a mladou cibuľkou rozdelíme na štyri taniere. Z octu, citrónovej šťavy, soli, cukru, korenia, horčice a olivového oleja vymiešame nálev a pokropíme ním zeleninu. Podávame posypané píniovými orieškami sezamovými semienkami.

Cestovinový šalát s cukrovým hráškom a estragónovým (palinovým) pestom
4 osoby
300 g cestovín (krátke rúrky) 
soľ 
1 cukinu 
75 g strúčikov sladkého hrášku 
60 ml olivového oleja 
korenie 
½ viazaničky estragónu (asi 40-50 g) 
1 malý strúčik cesnaku 
25 g píniových orieškov 
25 g syra parmezán 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
40 ml citrónovej šťavy 
2 - 3 lyžice hydinového vývaru (z kocky) 
hoblinky parmezánu na posypanie

Cestoviny uvaríme vo vriacej slanej vode, ocedíme a odkvapkáme ich. Cukinu umyjeme, osušíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Strúčiky hrachu umyjeme, šikmo rozrežeme a varíme v slanej vode asi 3 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. V panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme plátky cukiny, posolíme, pokoreníme a za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 minúty opekáme. Pridáme strúčiky hrášku a spolu ešte 2 minúty opekáme. Zeleninu necháme krátko ochladiť a zmiešame s estragónovým pestom. Estragónové pesto: Estragón očistíme, umyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme ich na hrubo. Cesnak očistíme a na jemno nasekáme. Zmiešame estragón, cesnak, píniové oriešky, parmezán, citrónovú kôru, asi 25 ml oleja a asi 20 ml citrónovej šťavy a dobre roztlačíme. Primiešame zvyšný olej, citrónovú šťavu a hydinový vývar, posolíme, pokoreníme a zmiešame so šalátom. Podávame posypané hoblinkami parmezánu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 906
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 019
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 6 118
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 377
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 988
  6. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 888
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 842
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 777
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 767
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 143

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Čo si o autokamerách myslí polícia a môže ísť video na Facebook?

Autokamery snímajú aj poznávacie značky a tváre ľudí, s videami preto treba narábať opatrne.

DOMOV

Fico chce opäť bojovať s korupciou, založí nový úrad

Fico zvažuje aj prijatie nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku

DOMOV

Smer opúšťajú nitrianski členovia, nepáčia sa im kšefty

Predseda miestneho klubu je nespokojný.

Neprehliadnite tiež

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.