Hrášok je najlepší čerstvý

Hodí sa rovnako do rizota, šalátov a teplých jedál.

Kurča s píniovými orieškami
4 osoby
100 g píniových orieškov
4 rezne z kuracích pŕs 
soľ, korenie 
3 lyžice oleja 
1 strúčik cesnaku, nasekaný na jemno 
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
100 ml suchého vína sherry (alebo iného suchého vína) 
150 ml hydinového vývaru (z kocky) 
1 bobkový list 
3 vetvičky tymianu 
potlčené klinčeky 
muškátový oriešok 
1 lyžicu citrónovej šťavy 
300 g strúčikov cukrového hrášku

Píniové oriešky opečieme na teflonovej panvici bez tuku, odložíme, odoberieme z nich 2 lyžice a zvyšok nasekáme na drobno. Mäso posolíme a pokoreníme, na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja a opečieme na ňom mäso z každej strany. Potom na strednej teplote podusíme za stáleho miešania ešte asi 10 minút. Vyberieme z panvice a zabalíme do alobalu. Na panvicu dáme 1 lyžicu oleja a opečieme za stáleho miešania cesnak a petržlen. Pridáme víno, hydinový vývar, bobkový list, tymian a nasekané píniové oriešky, ochutíme soľou, korením, potlčenými klinčekmi, nastrúhaným muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Necháme asi 5 minút povariť. Potom pridáme mäso a krátko zohrejeme. Cukrový hrášok umyjeme, očistíme a povaríme v slanej vode asi 4 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. Cukrový hrášok s mäsom a omáčkou upravíme na taniere a pred podávaním posypeme celými píniovými orieškami.

Hovädzie mäso s cukrovým hráškom a chlebovými plackami
2 osoby
300 g hovädzieho mäsa ( najlepšie zo sviečkovej) 
2 lyžičky škrobovej múčky (maizena) 
soľ, korenie 
2 lyžice oleja 
200 g strúčikov cukrového hrášku 
1 mladú cibuľku 
trochu čerstvých lístkov koriandra

Mäso nakrájame na tenké rezne, môžeme ich ešte rozkrojiť napoly, osolíme, okoreníme a natrieme škrobovou múčkou. Cukrový hrášok očistíme, cibuľku umyjeme, očistíme a bielu časť nakrájame na kolieska. Cukrový hrášok 4 minúty povaríme v slanej vode, v poslednej minúte pridáme kolieska cibuľky a spolu povaríme. Scedíme a necháme odkvapkať. Mäso krátko prudko opečieme z každej strany na panvici s horúcim olejom, vyberieme odložíme do tepla. Mäso rozdelíme spolu s cukrovým hráškom na taniere a podávame ozdobené lístkami koriandra. Chutia k nemu napríklad chlebové placky.

Vitamínový šalát s cukrovým hráškom, paprikou a šampiňónmi
4 osoby
2 žlté papriky 
125 g strúčikov cukrového hrášku 
1 mladú cibuľku 
100 g šampiňónov (najlepšie hnedých) 
1 lyžicu sezamových semienok 
2 lyžice píniových orieškov 
2 lyžice bieleho balzamikového alebo vínneho octu 
2 lyžice citrónovej šťavy 
½ lyžičky soli
½ lyžičky cukru 
1 kávovú lyžičku bieleho korenia 
1 kávovú lyžičku stredne ostrej horčice 
3 - 4 lyžice olivového oleja

Píniové oriešky opečieme za stáleho miešania na teflonovej panvici bez tuku do zlatohneda. Potom ich vyberieme a necháme vychladiť. Papriky umyjeme, osušíme, rozpolíme, vyberieme semienka a nakrájame na tenké pásiky. Strúčiky cukrového hrášku umyjeme, obvaríme 1 minútu vo vriacej slanej vode, vyberieme, rýchle ochladíme, necháme odkvapkať a šikmo rozrežeme. Cibuľku umyjeme, očistíme a spolu so zelenou časťou nakrájame na kolieska. Šampiňóny očistíme s kuchynským papierom a nakrájame na plátky. Pásiky papriky spolu s cukrovým hráškom, plátkami šampiňónov a mladou cibuľkou rozdelíme na štyri taniere. Z octu, citrónovej šťavy, soli, cukru, korenia, horčice a olivového oleja vymiešame nálev a pokropíme ním zeleninu. Podávame posypané píniovými orieškami sezamovými semienkami.

Cestovinový šalát s cukrovým hráškom a estragónovým (palinovým) pestom
4 osoby
300 g cestovín (krátke rúrky) 
soľ 
1 cukinu 
75 g strúčikov sladkého hrášku 
60 ml olivového oleja 
korenie 
½ viazaničky estragónu (asi 40-50 g) 
1 malý strúčik cesnaku 
25 g píniových orieškov 
25 g syra parmezán 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
40 ml citrónovej šťavy 
2 - 3 lyžice hydinového vývaru (z kocky) 
hoblinky parmezánu na posypanie

Cestoviny uvaríme vo vriacej slanej vode, ocedíme a odkvapkáme ich. Cukinu umyjeme, osušíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Strúčiky hrachu umyjeme, šikmo rozrežeme a varíme v slanej vode asi 3 minúty. Zlejeme, ochladíme a necháme odkvapkať. V panvici rozohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme plátky cukiny, posolíme, pokoreníme a za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 minúty opekáme. Pridáme strúčiky hrášku a spolu ešte 2 minúty opekáme. Zeleninu necháme krátko ochladiť a zmiešame s estragónovým pestom. Estragónové pesto: Estragón očistíme, umyjeme, osušíme, otrháme lístky a nasekáme ich na hrubo. Cesnak očistíme a na jemno nasekáme. Zmiešame estragón, cesnak, píniové oriešky, parmezán, citrónovú kôru, asi 25 ml oleja a asi 20 ml citrónovej šťavy a dobre roztlačíme. Primiešame zvyšný olej, citrónovú šťavu a hydinový vývar, posolíme, pokoreníme a zmiešame so šalátom. Podávame posypané hoblinkami parmezánu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 383
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 289
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 305
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 143
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 977
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 204
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 018
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 592
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 875
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 581

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop