SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
MINISERIÁL

0livový olej posudzujte podľa kvality

Olivový olej sa stal nepochybne jedným z lídrov gastronómie, či už vďaka jeho zloženiu a chuti, ale aj ako symbol zdravého životného štýlu. Preto sme sa dnes zamerali na ponuku olivových olejov na našom trhu a ich možnosť použitia.

foto - stock.xchng

AKO VYBERAŤ?

Všetko sa odvíja od toho, načo ho použijete, či na prípravu teplých jedál, pečenie alebo len na dochutenie šalátu...

foto - stock.xchng

Slovenský trh ponúka celkom dobrý sortiment. Dostupné sú mnohé značky, ako napr. Borges, Bertolli, Monini, Carbonell, La Masia, Pons, Carapelli..., grécka Minerva, Fragata

Najčastejšie sme v ponuke našli Extra panenský olivový olej a Čistý olivový olej. Môžete vyberať aj podľa ceny, no nie vždy sa to oplatí. Trh je väčšinou zaplavený španielskymi olejmi - avšak práve španielske olivové oleje sú odborníkmi považované skôr za klasické konzumné...na bežnú spotrebu, varenie a pod. Práve Taliani produkujú najkvalitnejšie oleje - väčšinou na malých farmách, rodinných podnikoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Na trhu sme našli aj oleje vyrobené z olivových zvyškov (Orujo, Sansa, Pomace Giana, Cori...). Tieto oleje sú vyrábané z olivových výliskov použitím rozpúšťadiel. Sú preto veľmi lacné. Našli sme už od 129,- Sk za 1 liter plastového balenia.

foto - stock.xchng

Najistejšie je teda vyberať kvalitné talianske značky, nakoľko sú tieto oblasti už dlhé storočia svetovými producentami tých najkvalitnejších olivových olejov. My sme v sieti obchodov našli niekoľko výrobcov. Kvalitné extra virgine olivové oleje sme nakúpili od ceny približne 190,- Sk za 500ml balenie.

Trh ponúka aj ochutené olivové oleje, ktoré majú svoje využitie hlavne pri príprave šalátov. Najviac zastúpená bola vo viacerých obchodoch značka Pietro Coricelli, ktorá ponúka 0,25l balenia ochuteného oleja (bazalka, feferónky, citrón) približne od 200,- Sk.

Skryť Vypnúť reklamu

ČO PREZRÁDZAJÚ OBALY

foto - stock.xchng

Zamerajte sa hlavne na dátum spotreby, obsah balenia, definíciu (extra virgin...), aciditu a oblasť pôvodu.

V EU musia výrobcovia povinne uvádzať akosť - Extra virgin, Virgin a Čistý olivový olej.

Extra virgin, čiže panenský - musí byť číry, žltej až zelenej farby, so špecifickou vôňou a chuťou. Je získavaný výhradne ručným oberaním a lisovaním za studena a z prvého lisovania, v žiadnom prípade nesmie byť pri výrobe miešaný s inými olejmi (je prísne hodnotený štandardom EEC 2568 vydaným Európskym spoločenstvom- hodnotí sa čistota, hustota a farba, analyzuje sa tiež chuť a aróma.) Takisto má najnižšiu aciditu (kyslosť) a veľmi nízky bod dymovosti, čo znamená že nie je až tak vhodný napr. na grilovanie, restovanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Virgin olivový olej - získava sa podobne ako extra virgin, ale z olív nižšej kvality. Takisto je ideálny do šalátov, ale ja na varenie, či pečenie.

foto - stock.xchng


Čistý olivový olej - musí byť číry, bez usadenín, jasnej žltej farby, bez špecifickej vône a chuti a bez cudzej vône a chuti. Vyrába sa z olív najnižšej kvality a spracováva vo veľkých množstvách rafinovaním a chemickým upravovaním, aby výrobcovia dosiahli jemnú chuť a čistú farbu. Ideálny na bežné varenie a pečenie.

VEDELI STE?

    • hádam najväčším benefitom olivových olejov je vysoká hladina jednoduchých nenasýtených mastných kyselín, ktoré predstavujú viac než 70% z celkového množstva mastných kyselín
    • neobsahuje cholesterol
    • histórie pestovania olív siaha až až do rokov 1200 pred n.l.
    • obsahuje veľa prírodných živín, napr. antioxidanty (vitamín E)

foto - stock.xchng

Skryť Vypnúť reklamu
  • priemerný olivovník vyprodukuje množstvo olív, ktoré stačia len na výrobu 1,5 - 2l oleja (5kg olív=1l oleja)
  • pri tepelnej úprave v pokrmoch zväčšuje svoj objem, preto ho stačí použiť málo

AKO SKLADOVAŤ?

  • ideálne je chladné a tmavé miesto, chladnička ho však vplyvom teploty zakalí
  • vyberajte radšej menšie balenie a tmavé zelené fľaše, ak viete že ho nespotrebujete tak rýchlo - menšie balenie znamená aj menej kyslíka - ktorý mu škodí a tmavé sklo znižuje priepustnosť svetla
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 514
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 332
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 150
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 621
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 946
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 929
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 524
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 442
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokoval o lockdowne, bude informovať o záveroch (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Premiér Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec na rokovaní Ústredného krízového štábu.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.