SME

0livový olej posudzujte podľa kvality

Olivový olej sa stal nepochybne jedným z lídrov gastronómie, či už vďaka jeho zloženiu a chuti, ale aj ako symbol zdravého životného štýlu. Preto sme sa dnes zamerali na ponuku olivových olejov na našom trhu a ich možnosť použitia.

foto - stock.xchng

AKO VYBERAŤ?

Všetko sa odvíja od toho, načo ho použijete, či na prípravu teplých jedál, pečenie alebo len na dochutenie šalátu...

foto - stock.xchng

Slovenský trh ponúka celkom dobrý sortiment. Dostupné sú mnohé značky, ako napr. Borges, Bertolli, Monini, Carbonell, La Masia, Pons, Carapelli..., grécka Minerva, Fragata

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčastejšie sme v ponuke našli Extra panenský olivový olej a Čistý olivový olej. Môžete vyberať aj podľa ceny, no nie vždy sa to oplatí. Trh je väčšinou zaplavený španielskymi olejmi - avšak práve španielske olivové oleje sú odborníkmi považované skôr za klasické konzumné...na bežnú spotrebu, varenie a pod. Práve Taliani produkujú najkvalitnejšie oleje - väčšinou na malých farmách, rodinných podnikoch.

SkryťVypnúť reklamu

Na trhu sme našli aj oleje vyrobené z olivových zvyškov (Orujo, Sansa, Pomace Giana, Cori...). Tieto oleje sú vyrábané z olivových výliskov použitím rozpúšťadiel. Sú preto veľmi lacné. Našli sme už od 129,- Sk za 1 liter plastového balenia.

foto - stock.xchng

Najistejšie je teda vyberať kvalitné talianske značky, nakoľko sú tieto oblasti už dlhé storočia svetovými producentami tých najkvalitnejších olivových olejov. My sme v sieti obchodov našli niekoľko výrobcov. Kvalitné extra virgine olivové oleje sme nakúpili od ceny približne 190,- Sk za 500ml balenie.

Trh ponúka aj ochutené olivové oleje, ktoré majú svoje využitie hlavne pri príprave šalátov. Najviac zastúpená bola vo viacerých obchodoch značka Pietro Coricelli, ktorá ponúka 0,25l balenia ochuteného oleja (bazalka, feferónky, citrón) približne od 200,- Sk.

SkryťVypnúť reklamu

ČO PREZRÁDZAJÚ OBALY

foto - stock.xchng

Zamerajte sa hlavne na dátum spotreby, obsah balenia, definíciu (extra virgin...), aciditu a oblasť pôvodu.

V EU musia výrobcovia povinne uvádzať akosť - Extra virgin, Virgin a Čistý olivový olej.

Extra virgin, čiže panenský - musí byť číry, žltej až zelenej farby, so špecifickou vôňou a chuťou. Je získavaný výhradne ručným oberaním a lisovaním za studena a z prvého lisovania, v žiadnom prípade nesmie byť pri výrobe miešaný s inými olejmi (je prísne hodnotený štandardom EEC 2568 vydaným Európskym spoločenstvom- hodnotí sa čistota, hustota a farba, analyzuje sa tiež chuť a aróma.) Takisto má najnižšiu aciditu (kyslosť) a veľmi nízky bod dymovosti, čo znamená že nie je až tak vhodný napr. na grilovanie, restovanie.

Virgin olivový olej - získava sa podobne ako extra virgin, ale z olív nižšej kvality. Takisto je ideálny do šalátov, ale ja na varenie, či pečenie.

SkryťVypnúť reklamu

foto - stock.xchng


Čistý olivový olej - musí byť číry, bez usadenín, jasnej žltej farby, bez špecifickej vône a chuti a bez cudzej vône a chuti. Vyrába sa z olív najnižšej kvality a spracováva vo veľkých množstvách rafinovaním a chemickým upravovaním, aby výrobcovia dosiahli jemnú chuť a čistú farbu. Ideálny na bežné varenie a pečenie.

VEDELI STE?

  • hádam najväčším benefitom olivových olejov je vysoká hladina jednoduchých nenasýtených mastných kyselín, ktoré predstavujú viac než 70% z celkového množstva mastných kyselín
  • neobsahuje cholesterol
  • histórie pestovania olív siaha až až do rokov 1200 pred n.l.
  • obsahuje veľa prírodných živín, napr. antioxidanty (vitamín E)

foto - stock.xchng

  • priemerný olivovník vyprodukuje množstvo olív, ktoré stačia len na výrobu 1,5 - 2l oleja (5kg olív=1l oleja)
  • pri tepelnej úprave v pokrmoch zväčšuje svoj objem, preto ho stačí použiť málo

AKO SKLADOVAŤ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • ideálne je chladné a tmavé miesto, chladnička ho však vplyvom teploty zakalí
  • vyberajte radšej menšie balenie a tmavé zelené fľaše, ak viete že ho nespotrebujete tak rýchlo - menšie balenie znamená aj menej kyslíka - ktorý mu škodí a tmavé sklo znižuje priepustnosť svetla

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 059
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 671
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 956
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 744
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 711
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 178
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 174
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 57
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 2

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


3
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 232
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 307
  3. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 910
  4. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 898
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 810
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 655
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 040
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 616
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu