
e" čerstvé jahody, no je výborná i s malinami.
V ČOM PIECŤ?
Ideálna je klasická tortová forma s odnímateľným dnom, priemer 25cm. Formu vymastite a vysypte polohrubou múkou.

ČO BUDEME POTREBOVAŤ?
- 5 ks vajec
- 5 PL hladkej múky alebo 4PL hladke múky + 1PL kukuričného škrobu
- 5 PL kryštálového cukru
- štipka soli
- 1/2 balenia prášku do pečiva
AKO NA PRÍPRAVU CESTA:
1. vyšľahajte bielky s cukrom na hustú penu (cukor pridávajte postupne, nie naraz)
2. postupne primiešajte žĺtky – opäť v mixéri
3. zmes prelejte do väčšej misy a postupne po 1 lyžičke zľahka primiešavajte múku (v múke nezabudnite vopred rozmiešať prášok do pečiva) - na premiešavanie používajte vždy perforovanú varechu, aby ste cesto zbytočne "neubili"
4. cesto opatrne vylejte do tortovej formy, zľahka utraste, aby ste zabránili nerovnomernému prepečeniu
5. pečte pri teplote 175 °C asi 25-35 minút - čas je orientačný - najjednoduchším spôsobom je zapichnutie kovovej špajdle do cesta - ak vám zostane čistá bez prilepených omrviniek - cesto je upečené.
Upečený korpus nechajte aspoň 10 minút chladnúť vo forme a až potom odstráňte bočnú časť tortovej formy. Úplne vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežte na dve vrstvy. Použite vždy dlhý rovný ostrý nôž. Nie je to nič zložité.
PRÍPRAVA PLNKY:

Suroviny:
- 1.5l čerstvých jahôd alebo malín - vážne ich odmerajte v nádobe na l
- 2PL cukru
- 1 veľký banán
- 4dl šľahačkovej smotany
- 2PL marhuľového džemu
Vymiešajte 1/2 litra jahôd s cukrom a banánom. Zmes natrite na prvú vrstvu a zakryte s druhou.
Vyšľahajte smotanu a zľahka rozotrite na povrchu a krajoch korpusu.
Zvyšné jahody nakrájajte na plátky alebo len polovice a rozložte na povrchu torty.
Marhuľový džem zohrejte v mikrovlnnej rúre a polejte tortu v tenkej vrstve - dostane tak lesklý nádych a peknú arómu.
Tortu nechajte poriadne vychladiť a podávajte.
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr