Využite ovocnú sezónu - napečte si sviežu tortu

Ovocná sezóna práve vrcholí - jahody, maliny, ríbezle...práve teraz sa dá využiť ich nezameniteľná chuť a možnosť kombinovať napr. pri pečení. Vyskúšajte pravú letnú tortu zo Škandinávie. Najideálnejším ovocím pre túto tortu sú práve "z ponuky odchádzajúc

ilustračné foto - internet

e" čerstvé jahody, no je výborná i s malinami.

V ČOM PIECŤ?

Ideálna je klasická tortová forma s odnímateľným dnom, priemer 25cm. Formu vymastite a vysypte polohrubou múkou.

ilustračné foto - internet

ČO BUDEME POTREBOVAŤ?

  • 5 ks vajec
  • 5 PL hladkej múky alebo 4PL hladke múky + 1PL kukuričného škrobu
  • 5 PL kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 1/2 balenia prášku do pečiva

AKO NA PRÍPRAVU CESTA:

1. vyšľahajte bielky s cukrom na hustú penu (cukor pridávajte postupne, nie naraz)
2. postupne primiešajte žĺtky – opäť v mixéri
3. zmes prelejte do väčšej misy a postupne po 1 lyžičke zľahka primiešavajte múku (v múke nezabudnite vopred rozmiešať prášok do pečiva) - na premiešavanie používajte vždy perforovanú varechu, aby ste cesto zbytočne "neubili" ilustračné foto - internet

4. cesto opatrne vylejte do tortovej formy, zľahka utraste, aby ste zabránili nerovnomernému prepečeniu
5. pečte pri teplote 175 °C asi 25-35 minút - čas je orientačný - najjednoduchším spôsobom je zapichnutie kovovej špajdle do cesta - ak vám zostane čistá bez prilepených omrviniek - cesto je upečené.

Upečený korpus nechajte aspoň 10 minút chladnúť vo forme a až potom odstráňte bočnú časť tortovej formy. Úplne vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežte na dve vrstvy. Použite vždy dlhý rovný ostrý nôž. Nie je to nič zložité.

PRÍPRAVA PLNKY:

ilustračné foto - internet

Suroviny:

  • 1.5l čerstvých jahôd alebo malín - vážne ich odmerajte v nádobe na l
  • 2PL cukru
  • 1 veľký banán
  • 4dl šľahačkovej smotany
  • 2PL marhuľového džemu

Vymiešajte 1/2 litra jahôd s cukrom a banánom. Zmes natrite na prvú vrstvu a zakryte s druhou.

Vyšľahajte smotanu a zľahka rozotrite na povrchu a krajoch korpusu. ilustračné foto - internet
Zvyšné jahody nakrájajte na plátky alebo len polovice a rozložte na povrchu torty.

Marhuľový džem zohrejte v mikrovlnnej rúre a polejte tortu v tenkej vrstve - dostane tak lesklý nádych a peknú arómu.

Tortu nechajte poriadne vychladiť a podávajte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 401
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 307
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 326
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 100
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 980
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 178
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 004
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 581
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 877
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 572

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop