SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

DUEL: v čom napiecť chlieb – v piecke alebo rúre?

Je neodolateľný svojou vôňou, chrumkavou kôrkou, môžete si ho pripraviť na počkanie a nemusíte za ním kráčať do obchodu. Akú prípravu však zvoliť? Chlebopiecku alebo elektrickú rúru? Uskutočnili sme duel, aby sme odhalili rozdiely.


Nalákali vás priatelia, alebo články na internete na doma pečený chlieb? Áno, je neodolateľný svojou vôňou, chrumkavou kôrkou, môžete si ho pripraviť na počkanie a nemusíte za ním kráčať do obchodu. Ak použijete kvalitnú zmes na prípravu, alebo sa vám do rúk dostane skvelá receptúra, niet väčšej radosti. Akú prípravu však zvoliť? Chlebopiecku alebo elektrickú rúru? Uskutočnili sme duel, aby sme odhalili rozdiely.


Receptúry sa nelíšia
Výrobcovia na suchých zmesiach udávajú postup prípravy pri pečení v chlebopiecke i v elektrickej rúre. Pomer droždia, vody a múky je zväčša rovnaký, nie sú vyžadované žiadne skúsenosti pri spracovaní cesta, ani pri príprave. Aby sa chlieb vydaril, dôležité je iba rešpektovať jednoduché pokyny: dodržať pomer surovín, vymiesiť hladké cesto, nechať dostatok času na vykysnutie a piecť pri stanovenej teplote rešpektujúc časový predpis. Ak použijete chlebopiecku, väčšinu úloh vezme na svoje plecia, ak sa rozhodnete pre prípravu v rúre, kus zodpovednosti pripadne na vás.

Zahodili sme obavy za hlavu a po príprave všetkého potrebného sme odštartovali očakávaný duel – domáca pekáreň UNOLD 68415 vs. elektrická rúra Whirlpool AKZ433IX. Pri príprave sme zvolili suchú zmes Piknik Sandwich firmy Vitalco. Pšeničný sendvič je nenáročný na prípravu a ponúka dostatok možností na to, aby sme odhalili rozdiely. Našim cieľom bolo zistiť, aké sú výhody a nevýhody oboch postupov.

Chlebopiecka, peč!
Osobná účasť na pečení a čas potrebný na prípravu sú pri použití automatu na pečenie chleba minimálne. Digitálnou váhou sme navážili 500 gramov suchej zmesi, pridali k nej pol balíčka sušeného droždia, 250 mililitrov vody a 1 deciliter stolového oleja. Príprava trvala necelé dve minúty a po voľbe programu pečenia a stlačení tlačidla štart na klávesnici prebral štafetu automat. V prázdnej kuchyni pribudla iba jedna odmerka ktorú je potrebné umyť a miska kuchynskej váhy čakajúca na opláchnutie. Ak by sme použili krabicovú zmes určenú pre prípravu jedného bochníka, mali by sme o jednu starosť menej – váženie.

Dôslednosť miesenia rozhoduje
Pri použití rúry je potrebné počítať s väčšou výzbrojou. Okrem surovín, odmerky a váhy sme potrebovali misu na miesenie cesta, ručný mixér s hákmi, drevenú dosku na cesto, štetec na potieranie, formu a múku. Vsypanie surovín podľa receptúry nezabralo viac času ako pri automate, pri samotnom miesení sme však strávili 15 minút. Ručný mixér, ktorý je výbavou azda každej domácnosti spravil svoju prácu skutočne bravúrne – vláčne a mäkké cesto sa oddeľovalo od nádoby a ponúkalo rovnakú konzistenciu ako to, ktoré pripraví automat. V kuchyni pribudla v dreze misa s hákmi na miesenie.

Priebežné skóre – 1:0 pre chlebopiecku. 17 minút osobnej angažovanosti je v porovnaní s 2 minútami hendikep.

Mažeme a kysneme
Kým chlebopiecka so zanietením striedala fázy miesenia a oddychu, pripravili sme sa na manuálne kysnutie. Rúru sme predhriali na 35 °C, vložili do nej rošt, vymazali sme formu olejom a vložili do nej cesto, ktoré sme predtým starostlivo vytvarovali na doske do vhodného tvaru. Päťminútovú osobnú účasť vystriedalo neasistované kysnutie trvajúce 1:45. Na kuchynskej linke pribudla zamúčená doska.

Priebežné skóre – 2:0 pre chlebopiecku. Hromadiaci sa neporiadok v kuchyni so stratou času rozhoduje.

Pečieme do zlatista
Chlebopiecka prešla po kysnutí do fázy pečenia, takže sme skontrolovali kysnúci bochník vo forme, ktorý nás príjemne prekvapil svojou kondičkou. Potreli sme ho olejom a zmenili sme režim ohrevu v rúre tak, aby sme dosiahli 230 °C pracovnú teplotu teplovzdušného ohrevu a nastavili sme časovač na 40 minút pečenia. Desať minút pred vypršaním limitu sme potreli bochník vodou, aby bola jeho kôrka ešte lákavejšia.

Chlebopiecka medzičasom nezaháľala a bochník v jej forme narastal. Z oboch strán sa na nás valila neodolateľná vôňa, bochník v rúre nám však uštedril radosť s vlastného úspechu. Omnoho väčšiu ako sme pociťovali pri prvom stretnutí s chlebopieckou.

Priebežné skóre – 2:1 pre chlebopiecku. Niet lepšieho lieku na život, ako uštedriť si denne dávku skutočnej radosti.

Vyklápanie a chladnutie
Ako chlebopiecka, tak rúra dokončili svoju prácu v takmer rovnakom čase. V oboch prípadoch bolo vyklopenie bochníka z formy bezproblémové, pri oboch strojoch sme stratili iba minútu času. Prenikavá vôňa zvolala do kuchyne všetko čo malo ruky a nohy, nemáme ani víťaza, ani porazeného.

Priebežné skóre – 3:2 pre chlebopiecku. Nech je výsledok pečenia akýkoľvek, zažijete rovnakú radosť či sklamanie bez ohľadu na to, či otvoríte veko chlebopiecky, alebo siahnete na dvierka rúry.

Pozeráme, ujedáme, hodnotíme
Chlieb z elektrickej rúry nás oslnil svojim výzorom. Tvar ktorý sa približuje produktom z pekární je praktický pri servírovaní, kôrka je rovnomerne zlatistá na spodku, na bokoch i na vrchu. Krajce sa podobajú ako vajce vajcu a chuť sendviča burcuje naše chuťové zmysly na poplach. Jednotka s hviezdičkou – bez kompromisu.

Chlieb z automatu je krásne nadýchaný, avšak vrchná kôrka je bledá a neatraktívna. Predsa len, výhrevné teleso umiestnené na spodku nedokáže zázraky. Príliš neosloví ani otvor v strede bochníka, ktorý vznikol po vytiahnutí miesiaceho háku. Dva či tri krajce budú trochu invalidné. Chuťové bunky však rovnako slastne hodnotili to, čo sme pre ne pripravili. Kvalita je porovnateľná, bochníky sa líšia iba tým, že jeden z nich nesie náznaky priemyselných kompromisov.

Finálne skóre – 3:3. Chlieb z elektrickej rúry je predsa len presvedčivejší a človek siahne skôr po ňom, ako po bochníku z chlebopiecky.

Verdikt: žiadny víťaz, žiadny porazený
Zistili sme, že obe technológie dokážu ponúknuť rovnakú kvalitu chleba, i keď vizuálne rozdiely hrajú v prospech manuálnej prípravy. Automat vás prípravou zaťažovať nebude, a v kuchyni nepribudnú žiadne špinavé riady. Naopak, pri pečení chleba v rúre si trochu neporiadku narobíte a musíte počítať i so stratou času. Výsledkom je však nielen chlebík, ale i radosť z úspechu.

Pečenie v chlebopiecke je ideálne pre každého, kto podľahol kultu domáceho chleba a vo svojom nabitom programe nemá čas na to, aby sa venoval jeho príprave. Čistá a plne automatická príprava je bonusom na nezaplatenie, obzvlášť ak môžete prípravou poveriť i vaše deti.

Pečenie v rúre je dobrým štartom pre tých, čo chcú pochopiť o čom domáci chlieb je. Ich investíciou je iba kúpa vrecka so suchou zmesou a osobná účasť na príprave. Rúra je ideálna i pre príležitostné pečenie chleba či ľudí, ktorí majú ku kuchyni vzťah a na nedostatok času sa nesťažujú.

Kto je víťaz a kto porazený? Zdá sa, že sme skončili pri remíze. Rozhodnúť sa musíte sami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 220
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 066
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 198
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 750
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 831
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 371
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 421
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 277
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 195
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 951
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračné foto.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako by Trnku potrestali u Emira Kusturicu

Sebaočistu prokuratúra ani len nepredstiera.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.