SME
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Trochu exotická zelenina

Čakanka a radichio dajú svojou horkastou chuťou jedlu punc. Trochu exotická zelenina

Rolky z radicchia s kozím syrom
4 osoby

1 stredne veľké radicchio 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
50 g píniových orieškov 
1 lyžica nasekaného petržlenu 
200 g čerstvého kozieho syra 
1 lyžica kyslej smotany 
soľ, kajenské korenie

Radicchio očistíme, odrežeme 16 pekných listov, rozložíme ich na pracovnej ploche a na plocho odkrojíme hrubé listové rebrá. Štyri ďalšie listy radicchia nasekáme na jemno. Píniové oriešky opražíme na panvici bez tuku a potom jemne nasekáme. Rozmiešame kozí syr so smotanou, citrónovou kôrou, píniovými orieškami, petržlenom a nasekaným radicchiom. Ochutíme soľou a kajenským korením. Krém natrieme na listy radicchia, tak aby sme nechali voľné okraje listov. Listy zrolujeme, v strede rozkrojíme a dáme na taniere. Ozdobíme zvyšnými listami (do tvaru labute).

Skryť Vypnúť reklamu

Radicchio-hruškový šalát so syrom a orechmi
4 osoby

3 – 4 čakanky 
½ hlávky šalátu radicchio (šalát s tmavo červenými listami) 
50 g syra pecorino ( alebo parmezánu) 
1 hruška 
25 g žeruchy 
60 g orechov 
3 lyžice červeného vínneho octu 
4 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie
štipka cukru

Z čakanky odložíme 12 pekných listov a zvyšok nakrájame na tenké pásiky. Syr nakrájame na malé kocky. Radicchio rozdelíme na jednotlivé listy, prípadne ich potrháme na menšie kúsky. Hrušku umyjeme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Žeruchu umyjeme a osušíme. Všetky prísady zmiešame spolu s orechmi. Rozmiešame ocot, olej, soľ, korenie a cukor a šalát zalejeme.

Teplý šalát z cestovín a radichia
4 osoby

1 radicchio (asi 250 g) 
1 červená cibuľa 
6 artičokových srdiečok (naložených v skle) 
120 g čerešňových paradajok 
1 viazanička rukoly
300 g cestovín (krátke rúrky, penne) 
soľ, korenie 
6 lyžíc olivového oleja 
2 lyžice octu balsamico 
50 g syra parmezán

Radicchio očistíme, rozpolíme po dĺžke a nakrájame asi na 1 cm široké pásiky. Očistíme cibuľu a po dĺžke nakrájame na jemné pásiky. Artičokové srdiečka necháme odkvapkať a rozkrojíme na štvrtky alebo osminky. Paradajky umyjeme a rozrežeme napoly. Rukolu umyjeme, očistíme, preberieme a necháme odkvapkať. Odstránime hrubé stopky a nasekáme nahrubo. Cestoviny uvaríme v dostatočne veľkom množstve vody so soľou. Polovičku oleja rozohrejeme na panvici, pridáme pásiky radicchia a cibule a opekáme za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 - 5 minút. Pridáme ocot balsamico, posolíme a pokoreníme. Cestoviny zlejeme a krátko necháme odkvapkať. Zmiešame ich s radicchiom, artičokami, paradajkami, rukolou a zvyšným olivovým olejom, prípadne dochutíme. Šalát rozdelíme do misiek a navrch nastrúhame hoblinky parmezánu.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát so šošovicou a fazuľou
4 osoby

125 g šošovice 
2 strúčiky cesnaku 
2 vetvičky tymianu 
2 kávové lyžičky čili papriky 
2-3 mladé cibuľky 
2 lyžice kremžskej horčice 
6 lyžíc vínneho octu 
soľ, korenie 
8 lyžíc olivového oleja
2 hlávky čakanky 
2 srdiečka z hlávkového šalátu (alebo niekoľko listov šalátu) 
1 konzerva bielej fazule (240 g bez nálevu) 
1 konzerva červenej fazule (240 g bez nálevu)

Šošovicu umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme vodou, tak aby ňou bola prikrytá. Očistíme cesnak, umyjeme tymian a oboje pridáme k šošovici. Privedieme do varu a prikryté varíme asi 35 minút. Potom zlejeme, odkvapkáme a ochladíme. Bielu a červenú fazuľu zlejeme cez sito, opláchneme vodou a necháme odkvapkať. Čakanku a šalátové srdiečka očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľku umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Na marinádu zmiešame horčicu s octom, soľou, korením, čili a olejom. Zo šošovice vyberieme tymian a cesnak. Šošovicu zmiešame s odkvapkanou fazuľou, nakrájanou cibuľkou, pridáme marinádu a dochutíme. Listy šalátu a čakanky položíme na tanier, na ne rozložíme šošovicu s fazuľou a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 842
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 789
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 021
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 792
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 929
  6. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 738
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 271
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 165
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 991
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 706
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Na štátnej linke pracuje 40 odborníkov.


3. aug
Branislav Benčat

Hľadáme úspešné inovatívne malé a stredné firmy.


15 h
Dvojkajak Adam Botek a Samuel Baláž na LOH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu v Tokiu.


Sportnet a 1 ďalší 7 h

Neprehliadnite tiež

Psychologička Kataríny Nagy Pázmány

Katarína Nagy Pázmány rozpráva o tom, ako žiť v neistom svete.


15 h
Čokoládová Šarlota

Dá sa to aj bez pečenia


a 1 ďalší 3. aug