Trochu exotická zelenina

Čakanka a radichio dajú svojou horkastou chuťou jedlu punc. Trochu exotická zelenina

Rolky z radicchia s kozím syrom
4 osoby

1 stredne veľké radicchio 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
50 g píniových orieškov 
1 lyžica nasekaného petržlenu 
200 g čerstvého kozieho syra 
1 lyžica kyslej smotany 
soľ, kajenské korenie

Radicchio očistíme, odrežeme 16 pekných listov, rozložíme ich na pracovnej ploche a na plocho odkrojíme hrubé listové rebrá. Štyri ďalšie listy radicchia nasekáme na jemno. Píniové oriešky opražíme na panvici bez tuku a potom jemne nasekáme. Rozmiešame kozí syr so smotanou, citrónovou kôrou, píniovými orieškami, petržlenom a nasekaným radicchiom. Ochutíme soľou a kajenským korením. Krém natrieme na listy radicchia, tak aby sme nechali voľné okraje listov. Listy zrolujeme, v strede rozkrojíme a dáme na taniere. Ozdobíme zvyšnými listami (do tvaru labute).

Článok pokračuje pod video reklamou

Radicchio-hruškový šalát so syrom a orechmi
4 osoby

3 – 4 čakanky 
½ hlávky šalátu radicchio (šalát s tmavo červenými listami) 
50 g syra pecorino ( alebo parmezánu) 
1 hruška 
25 g žeruchy 
60 g orechov 
3 lyžice červeného vínneho octu 
4 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie
štipka cukru

Z čakanky odložíme 12 pekných listov a zvyšok nakrájame na tenké pásiky. Syr nakrájame na malé kocky. Radicchio rozdelíme na jednotlivé listy, prípadne ich potrháme na menšie kúsky. Hrušku umyjeme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Žeruchu umyjeme a osušíme. Všetky prísady zmiešame spolu s orechmi. Rozmiešame ocot, olej, soľ, korenie a cukor a šalát zalejeme.

Teplý šalát z cestovín a radichia
4 osoby

1 radicchio (asi 250 g) 
1 červená cibuľa 
6 artičokových srdiečok (naložených v skle) 
120 g čerešňových paradajok 
1 viazanička rukoly
300 g cestovín (krátke rúrky, penne) 
soľ, korenie 
6 lyžíc olivového oleja 
2 lyžice octu balsamico 
50 g syra parmezán

Radicchio očistíme, rozpolíme po dĺžke a nakrájame asi na 1 cm široké pásiky. Očistíme cibuľu a po dĺžke nakrájame na jemné pásiky. Artičokové srdiečka necháme odkvapkať a rozkrojíme na štvrtky alebo osminky. Paradajky umyjeme a rozrežeme napoly. Rukolu umyjeme, očistíme, preberieme a necháme odkvapkať. Odstránime hrubé stopky a nasekáme nahrubo. Cestoviny uvaríme v dostatočne veľkom množstve vody so soľou. Polovičku oleja rozohrejeme na panvici, pridáme pásiky radicchia a cibule a opekáme za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 - 5 minút. Pridáme ocot balsamico, posolíme a pokoreníme. Cestoviny zlejeme a krátko necháme odkvapkať. Zmiešame ich s radicchiom, artičokami, paradajkami, rukolou a zvyšným olivovým olejom, prípadne dochutíme. Šalát rozdelíme do misiek a navrch nastrúhame hoblinky parmezánu.

Šalát so šošovicou a fazuľou
4 osoby

125 g šošovice 
2 strúčiky cesnaku 
2 vetvičky tymianu 
2 kávové lyžičky čili papriky 
2-3 mladé cibuľky 
2 lyžice kremžskej horčice 
6 lyžíc vínneho octu 
soľ, korenie 
8 lyžíc olivového oleja
2 hlávky čakanky 
2 srdiečka z hlávkového šalátu (alebo niekoľko listov šalátu) 
1 konzerva bielej fazule (240 g bez nálevu) 
1 konzerva červenej fazule (240 g bez nálevu)

Šošovicu umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme vodou, tak aby ňou bola prikrytá. Očistíme cesnak, umyjeme tymian a oboje pridáme k šošovici. Privedieme do varu a prikryté varíme asi 35 minút. Potom zlejeme, odkvapkáme a ochladíme. Bielu a červenú fazuľu zlejeme cez sito, opláchneme vodou a necháme odkvapkať. Čakanku a šalátové srdiečka očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľku umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Na marinádu zmiešame horčicu s octom, soľou, korením, čili a olejom. Zo šošovice vyberieme tymian a cesnak. Šošovicu zmiešame s odkvapkanou fazuľou, nakrájanou cibuľkou, pridáme marinádu a dochutíme. Listy šalátu a čakanky položíme na tanier, na ne rozložíme šošovicu s fazuľou a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  2. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  4. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  5. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  7. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  8. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  10. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 27 462
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 930
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 18 802
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 427
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 380
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 920
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 491
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 168
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 2 681
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 008

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

V okrese Poprad vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ohrozený je most na hlavnom ťahu do Poľska.

Píše Mikuláš Dzurinda

Únia sa musí zmeniť na federáciu (píše Mikuláš Dzurinda)

Aby Únia vzbudzovala nádej aj rešpekt.

Dnes píše Matúš Ritomský

Dnes už vieme, že kto nemá zbrojný pas, nie je skutočný Slovan

Maska pacifizmu padla.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.