SME
reklama

Trochu exotická zelenina

Čakanka a radichio dajú svojou horkastou chuťou jedlu punc. Trochu exotická zelenina

Rolky z radicchia s kozím syrom
4 osoby

1 stredne veľké radicchio 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
50 g píniových orieškov 
1 lyžica nasekaného petržlenu 
200 g čerstvého kozieho syra 
1 lyžica kyslej smotany 
soľ, kajenské korenie

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Radicchio očistíme, odrežeme 16 pekných listov, rozložíme ich na pracovnej ploche a na plocho odkrojíme hrubé listové rebrá. Štyri ďalšie listy radicchia nasekáme na jemno. Píniové oriešky opražíme na panvici bez tuku a potom jemne nasekáme. Rozmiešame kozí syr so smotanou, citrónovou kôrou, píniovými orieškami, petržlenom a nasekaným radicchiom. Ochutíme soľou a kajenským korením. Krém natrieme na listy radicchia, tak aby sme nechali voľné okraje listov. Listy zrolujeme, v strede rozkrojíme a dáme na taniere. Ozdobíme zvyšnými listami (do tvaru labute).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Radicchio-hruškový šalát so syrom a orechmi
4 osoby

3 – 4 čakanky 
½ hlávky šalátu radicchio (šalát s tmavo červenými listami) 
50 g syra pecorino ( alebo parmezánu) 
1 hruška 
25 g žeruchy 
60 g orechov 
3 lyžice červeného vínneho octu 
4 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie
štipka cukru

Z čakanky odložíme 12 pekných listov a zvyšok nakrájame na tenké pásiky. Syr nakrájame na malé kocky. Radicchio rozdelíme na jednotlivé listy, prípadne ich potrháme na menšie kúsky. Hrušku umyjeme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Žeruchu umyjeme a osušíme. Všetky prísady zmiešame spolu s orechmi. Rozmiešame ocot, olej, soľ, korenie a cukor a šalát zalejeme.

Teplý šalát z cestovín a radichia
4 osoby

1 radicchio (asi 250 g) 
1 červená cibuľa 
6 artičokových srdiečok (naložených v skle) 
120 g čerešňových paradajok 
1 viazanička rukoly
300 g cestovín (krátke rúrky, penne) 
soľ, korenie 
6 lyžíc olivového oleja 
2 lyžice octu balsamico 
50 g syra parmezán

Radicchio očistíme, rozpolíme po dĺžke a nakrájame asi na 1 cm široké pásiky. Očistíme cibuľu a po dĺžke nakrájame na jemné pásiky. Artičokové srdiečka necháme odkvapkať a rozkrojíme na štvrtky alebo osminky. Paradajky umyjeme a rozrežeme napoly. Rukolu umyjeme, očistíme, preberieme a necháme odkvapkať. Odstránime hrubé stopky a nasekáme nahrubo. Cestoviny uvaríme v dostatočne veľkom množstve vody so soľou. Polovičku oleja rozohrejeme na panvici, pridáme pásiky radicchia a cibule a opekáme za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 - 5 minút. Pridáme ocot balsamico, posolíme a pokoreníme. Cestoviny zlejeme a krátko necháme odkvapkať. Zmiešame ich s radicchiom, artičokami, paradajkami, rukolou a zvyšným olivovým olejom, prípadne dochutíme. Šalát rozdelíme do misiek a navrch nastrúhame hoblinky parmezánu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šalát so šošovicou a fazuľou
4 osoby

125 g šošovice 
2 strúčiky cesnaku 
2 vetvičky tymianu 
2 kávové lyžičky čili papriky 
2-3 mladé cibuľky 
2 lyžice kremžskej horčice 
6 lyžíc vínneho octu 
soľ, korenie 
8 lyžíc olivového oleja
2 hlávky čakanky 
2 srdiečka z hlávkového šalátu (alebo niekoľko listov šalátu) 
1 konzerva bielej fazule (240 g bez nálevu) 
1 konzerva červenej fazule (240 g bez nálevu)

Šošovicu umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme vodou, tak aby ňou bola prikrytá. Očistíme cesnak, umyjeme tymian a oboje pridáme k šošovici. Privedieme do varu a prikryté varíme asi 35 minút. Potom zlejeme, odkvapkáme a ochladíme. Bielu a červenú fazuľu zlejeme cez sito, opláchneme vodou a necháme odkvapkať. Čakanku a šalátové srdiečka očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľku umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Na marinádu zmiešame horčicu s octom, soľou, korením, čili a olejom. Zo šošovice vyberieme tymian a cesnak. Šošovicu zmiešame s odkvapkanou fazuľou, nakrájanou cibuľkou, pridáme marinádu a dochutíme. Listy šalátu a čakanky položíme na tanier, na ne rozložíme šošovicu s fazuľou a podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 24/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 725
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 210
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 102
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 118
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 262
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Dieťa prevráti život naruby.


Odborníčka radí, ako na optimálny jedálniček.


Soňa Lehocká

Ekomóda je cestou budúcnosti.


Lucia Skladanová
Reďkovková polievka

Reďkovka zvýrazní šalát a nátierku, môžete ju aj upiecť.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 99 731
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 511
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 301
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 956
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 31 321
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 644
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 894
  8. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom 12 862
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
reklama
SkryťZatvoriť reklamu