Trochu exotická zelenina

Čakanka a radichio dajú svojou horkastou chuťou jedlu punc. Trochu exotická zelenina

Rolky z radicchia s kozím syrom
4 osoby

1 stredne veľké radicchio 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
50 g píniových orieškov 
1 lyžica nasekaného petržlenu 
200 g čerstvého kozieho syra 
1 lyžica kyslej smotany 
soľ, kajenské korenie

Radicchio očistíme, odrežeme 16 pekných listov, rozložíme ich na pracovnej ploche a na plocho odkrojíme hrubé listové rebrá. Štyri ďalšie listy radicchia nasekáme na jemno. Píniové oriešky opražíme na panvici bez tuku a potom jemne nasekáme. Rozmiešame kozí syr so smotanou, citrónovou kôrou, píniovými orieškami, petržlenom a nasekaným radicchiom. Ochutíme soľou a kajenským korením. Krém natrieme na listy radicchia, tak aby sme nechali voľné okraje listov. Listy zrolujeme, v strede rozkrojíme a dáme na taniere. Ozdobíme zvyšnými listami (do tvaru labute).

Radicchio-hruškový šalát so syrom a orechmi
4 osoby

3 – 4 čakanky 
½ hlávky šalátu radicchio (šalát s tmavo červenými listami) 
50 g syra pecorino ( alebo parmezánu) 
1 hruška 
25 g žeruchy 
60 g orechov 
3 lyžice červeného vínneho octu 
4 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie
štipka cukru

Z čakanky odložíme 12 pekných listov a zvyšok nakrájame na tenké pásiky. Syr nakrájame na malé kocky. Radicchio rozdelíme na jednotlivé listy, prípadne ich potrháme na menšie kúsky. Hrušku umyjeme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Žeruchu umyjeme a osušíme. Všetky prísady zmiešame spolu s orechmi. Rozmiešame ocot, olej, soľ, korenie a cukor a šalát zalejeme.

Teplý šalát z cestovín a radichia
4 osoby

1 radicchio (asi 250 g) 
1 červená cibuľa 
6 artičokových srdiečok (naložených v skle) 
120 g čerešňových paradajok 
1 viazanička rukoly
300 g cestovín (krátke rúrky, penne) 
soľ, korenie 
6 lyžíc olivového oleja 
2 lyžice octu balsamico 
50 g syra parmezán

Radicchio očistíme, rozpolíme po dĺžke a nakrájame asi na 1 cm široké pásiky. Očistíme cibuľu a po dĺžke nakrájame na jemné pásiky. Artičokové srdiečka necháme odkvapkať a rozkrojíme na štvrtky alebo osminky. Paradajky umyjeme a rozrežeme napoly. Rukolu umyjeme, očistíme, preberieme a necháme odkvapkať. Odstránime hrubé stopky a nasekáme nahrubo. Cestoviny uvaríme v dostatočne veľkom množstve vody so soľou. Polovičku oleja rozohrejeme na panvici, pridáme pásiky radicchia a cibule a opekáme za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 - 5 minút. Pridáme ocot balsamico, posolíme a pokoreníme. Cestoviny zlejeme a krátko necháme odkvapkať. Zmiešame ich s radicchiom, artičokami, paradajkami, rukolou a zvyšným olivovým olejom, prípadne dochutíme. Šalát rozdelíme do misiek a navrch nastrúhame hoblinky parmezánu.

Šalát so šošovicou a fazuľou
4 osoby

125 g šošovice 
2 strúčiky cesnaku 
2 vetvičky tymianu 
2 kávové lyžičky čili papriky 
2-3 mladé cibuľky 
2 lyžice kremžskej horčice 
6 lyžíc vínneho octu 
soľ, korenie 
8 lyžíc olivového oleja
2 hlávky čakanky 
2 srdiečka z hlávkového šalátu (alebo niekoľko listov šalátu) 
1 konzerva bielej fazule (240 g bez nálevu) 
1 konzerva červenej fazule (240 g bez nálevu)

Šošovicu umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme vodou, tak aby ňou bola prikrytá. Očistíme cesnak, umyjeme tymian a oboje pridáme k šošovici. Privedieme do varu a prikryté varíme asi 35 minút. Potom zlejeme, odkvapkáme a ochladíme. Bielu a červenú fazuľu zlejeme cez sito, opláchneme vodou a necháme odkvapkať. Čakanku a šalátové srdiečka očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľku umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Na marinádu zmiešame horčicu s octom, soľou, korením, čili a olejom. Zo šošovice vyberieme tymian a cesnak. Šošovicu zmiešame s odkvapkanou fazuľou, nakrájanou cibuľkou, pridáme marinádu a dochutíme. Listy šalátu a čakanky položíme na tanier, na ne rozložíme šošovicu s fazuľou a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 29 644
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 140
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 450
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 913
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 612
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 557
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 535
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 336
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 312
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 098

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke. Či by bol za odvolanie Plavčana, dosiaľ nepovedal.

Autorská strana Petra Schutza

Obama nechal Trumpovi problém

Nevypočítateľný a cholerický premiér, ktorý mení pozície cez noc, nie je lepši než bláznivý predseda parlamentu.

PLUS

Oklamať eurokomisiu nebude také jednoduché

Peniaze na vedu sa na Slovensku rozdeľujú pod úroveň civilizovaného sveta.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.