Čakanka a radichio dajú svojou horkastou chuťou jedlu punc. Trochu exotická zelenina
Rolky z radicchia s kozím syrom
4 osoby
1 stredne veľké radicchio
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
50 g píniových orieškov
1 lyžica nasekaného petržlenu
200 g čerstvého kozieho syra
1 lyžica kyslej smotany
soľ, kajenské korenie
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Radicchio očistíme, odrežeme 16 pekných listov, rozložíme ich na pracovnej ploche a na plocho odkrojíme hrubé listové rebrá. Štyri ďalšie listy radicchia nasekáme na jemno. Píniové oriešky opražíme na panvici bez tuku a potom jemne nasekáme. Rozmiešame kozí syr so smotanou, citrónovou kôrou, píniovými orieškami, petržlenom a nasekaným radicchiom. Ochutíme soľou a kajenským korením. Krém natrieme na listy radicchia, tak aby sme nechali voľné okraje listov. Listy zrolujeme, v strede rozkrojíme a dáme na taniere. Ozdobíme zvyšnými listami (do tvaru labute).
Radicchio-hruškový šalát so syrom a orechmi
4 osoby
3 – 4 čakanky
½ hlávky šalátu radicchio (šalát s tmavo červenými listami)
50 g syra pecorino ( alebo parmezánu)
1 hruška
25 g žeruchy
60 g orechov
3 lyžice červeného vínneho octu
4 lyžice olivového oleja
soľ, korenie
štipka cukru
Z čakanky odložíme 12 pekných listov a zvyšok nakrájame na tenké pásiky. Syr nakrájame na malé kocky. Radicchio rozdelíme na jednotlivé listy, prípadne ich potrháme na menšie kúsky. Hrušku umyjeme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Žeruchu umyjeme a osušíme. Všetky prísady zmiešame spolu s orechmi. Rozmiešame ocot, olej, soľ, korenie a cukor a šalát zalejeme.
Teplý šalát z cestovín a radichia
4 osoby
1 radicchio (asi 250 g)
1 červená cibuľa
6 artičokových srdiečok (naložených v skle)
120 g čerešňových paradajok
1 viazanička rukoly
300 g cestovín (krátke rúrky, penne)
soľ, korenie
6 lyžíc olivového oleja
2 lyžice octu balsamico
50 g syra parmezán
Radicchio očistíme, rozpolíme po dĺžke a nakrájame asi na 1 cm široké pásiky. Očistíme cibuľu a po dĺžke nakrájame na jemné pásiky. Artičokové srdiečka necháme odkvapkať a rozkrojíme na štvrtky alebo osminky. Paradajky umyjeme a rozrežeme napoly. Rukolu umyjeme, očistíme, preberieme a necháme odkvapkať. Odstránime hrubé stopky a nasekáme nahrubo. Cestoviny uvaríme v dostatočne veľkom množstve vody so soľou. Polovičku oleja rozohrejeme na panvici, pridáme pásiky radicchia a cibule a opekáme za stáleho miešania na strednej teplote asi 4 - 5 minút. Pridáme ocot balsamico, posolíme a pokoreníme. Cestoviny zlejeme a krátko necháme odkvapkať. Zmiešame ich s radicchiom, artičokami, paradajkami, rukolou a zvyšným olivovým olejom, prípadne dochutíme. Šalát rozdelíme do misiek a navrch nastrúhame hoblinky parmezánu.
Šalát so šošovicou a fazuľou
4 osoby
125 g šošovice
2 strúčiky cesnaku
2 vetvičky tymianu
2 kávové lyžičky čili papriky
2-3 mladé cibuľky
2 lyžice kremžskej horčice
6 lyžíc vínneho octu
soľ, korenie
8 lyžíc olivového oleja
2 hlávky čakanky
2 srdiečka z hlávkového šalátu (alebo niekoľko listov šalátu)
1 konzerva bielej fazule (240 g bez nálevu)
1 konzerva červenej fazule (240 g bez nálevu)
Šošovicu umyjeme, dáme do hrnca a zalejeme vodou, tak aby ňou bola prikrytá. Očistíme cesnak, umyjeme tymian a oboje pridáme k šošovici. Privedieme do varu a prikryté varíme asi 35 minút. Potom zlejeme, odkvapkáme a ochladíme. Bielu a červenú fazuľu zlejeme cez sito, opláchneme vodou a necháme odkvapkať. Čakanku a šalátové srdiečka očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľku umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Na marinádu zmiešame horčicu s octom, soľou, korením, čili a olejom. Zo šošovice vyberieme tymian a cesnak. Šošovicu zmiešame s odkvapkanou fazuľou, nakrájanou cibuľkou, pridáme marinádu a dochutíme. Listy šalátu a čakanky položíme na tanier, na ne rozložíme šošovicu s fazuľou a podávame.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 24/2007