MINISERIÁL

Nie je múka ako múka. Vyznáte sa v nej?

Aj najzákladnejšia surovina akou je múka potrebuje našu spotrebiteľskú pozornosť. Trh je doslova zaplavený množstvom druhov múky - nie je problém dostať aj BIO typy a rôzne modifikácie danej suroviny. My sme sa vybrali na turné po hypermarketoch a hodnoti

Aj najzákladnejšia surovina akou je múka potrebuje našu spotrebiteľskú pozornosť. Trh je doslova zaplavený množstvom širokou ponukou múky - siahnuť môžete po tej najobyčajnejšej pšeničnej, rozhodnúť sa môžete i pre drahšiu, ktorá nesie označenie BIO. My sme sa vybrali na turné po hypermarketoch a zisťovali sme, čo nám trh prináša a čo môžete z múky všetko vytvoriť.

Aby sa nám ľahšie orientovalo, zamerali sme sa hlavne delenie múky podľa potravinárskeho kódexu SR.

TROCHU TEÓRIE NEZAŠKODÍ

Múka a mlynské výrobky sa získavajú z obilia viacstupňovým mlynským spracovaním zrna obilnín určeného na ľudskú spotrebu. Mlynské spracovanie obilia (mletie) je technologická fáza spracovania zrna obilnín pozostávajúca z mechanických operácií založených na postupnom drvení zrna obilnín s následným triedením a čistením; zrno možno drviť úderom, tlakom, strihom, rozotieraním alebo ich kombináciou - výsledkom sú rôzne fyzikálne vlastnosti. Múka je triedená podľa veľkosti častíc, množstva minerálnych látok a druhu použitého obilia.

ČO ZNAMENÁ T- KÓDOVANIE?

Nebojte sa čísel - nejde o žiadne nezrozumiteľné kódy Typové označenie múky vyjadruje obsah minerálnych látok v 100 gramoch múčnej sušiny. Čím je číslo vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok a tým aj množstvo plnohodnotných okrajových vrstiev jadier. Jednoducho povedané - číslo udáva, nakoľko bolo zrno pri mletí očistené. Vysoké hodnoty indikujú vysoký obsah lepku, ktorý je dôležitý aby bolo cesto vláčne a udržalo v sebe bublinky plynov, ktoré vznikajú pri kvasení droždia či chemickej reakcii kypriacich práškov. Kým slabšie typy s úspechom využívame pri pečení múčnikov, silnejšie sú základom pre pekárenskú výrobu chleba.

AKÁ JE PONUKA?

Väčšina hypermarketov je dobre zásobená viacerými typmi múky, obzvlášť v posledných rokoch sa objavujú v ponuke i špeciálne výrobky. Pokiaľ ste však pri výbere nároční a hľadáte produkty, na ktoré si naše domácnosti zatiaľ príliš neprivykli musíte navštíviť špecializované obchody, ako napríklad Biopotraviny (SP Aupark, www.biobio.sk), alebo nakupovať priamo cez inetrnet - www.bioobchod.sk, www.tensenses.com, a podobne.)

V ponuke dominuje múka pšeničná, no našli sme aj múky vyrobené z iných obilnín a rastlín, ako napr. kukurice, špaldy, pohánky, sóje či amarantu.

ČO SME NAŠLI NA PULTOCH PREDAJNÍ...

Múka hrubá zlatý klas - vyrobená z letnej pšenice, ideálna na prípravu cestovín a v kombinácii s hladkou múkou na výrobu chleba

Múka polohrubá výberová - vyrobená z letnej potravinárskej pšenice. Hodí sa na prípravu múčnikov z kysnutého cesta, cestovín a koláčov rôzneho druhu

Múka hladká špeciál 00 Extra - práve tento typ múky je výborný na pečenie piškótových korpusov, báboviek či bublanín

Múka hladká T 650 - silnejšia múka s vyšším obsahom lepku vhodná na pečenie pšeničného chleba

Biela múka je ochudobnená výrobným procesom o cenné zložky, ktoré naše telo vyžaduje. Tie nám dodá práve múka celozrnná - jej skladovateľnosť je však obmedzená. Bielej múke sa pripisuje spôsobovanie zápchy, pretože má tendenciu lepiť sa pri trávení na črevné steny.

Krupica hrubá - si nájde svoje uplatnenie nielen pri príprave výživnej kaše, ale i pri pečení múčnikov a príprave pudingov

Ražná múka - má podobné vlastnosti a využitie ako pšeničná múka, no výrobky z nej majú intenzívnejšu vôňu a dlhšie vydržia. Blahodárne pôsobí na činnosť čriev a preto by nemala sem-tam chýbať v našom stravovaní.

Špaldová múka - je ideálna ako doplnok pri výrobe chleba - chlieb je tak vláčnejší a aromatickejší, pridáva sa aj do musli a pečiva.

Pšeničná krupica detská dehydrovaná - ideálna na prípravu detskej akše či ako náhrada bežnej polohrubej múky (ak napr. v bábovke nahradíte múku krupicou, budete milo prekvapení - skúste napr. Tvarohovú bábovku)

Takisto sú v hypermarketoch (i keď v obmedzenom množstve) dostupné BIO výrobky - Celozrnná múka pšeničná či Kukuričná krupica.

Kukuričná krupica - je rafinovanou kukuričnou múkou a je menj hodnotná, nakoľko sa jej spracovaním odstraňujú otruby a klíčky.
Obľubujú ju aj rybári, pretože sa používa ako lacná surovina pri výrobe boilies.

INFO NA ZÁVER

  • zásadne nenakupujte múku vopred ako zásobu na niekoľko mesiacov - na trhu je jej dosť a múka by sa vám "odmenila" pozvaním škodcov
  • pred každým použitím múky, či už na pečenie alebo varenie múku starostlivo preosejte - to nielenže múku prečistí od prípadných škodcov, ale ju aj prevzdušní a bude tak v ceste lepšie pracovať
  • na skladovanie používajte zásadne jeden vyhradený typ nádob - na suchom a tmavom mieste...prílišné teplo tiež nerobí dobre kvalite

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 16 103
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 513
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 626
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 783
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 097
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 1 980
  7. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 809
  8. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 750
  9. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 713
  10. Moskva alebo Petrohrad? 1 287

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

Neprehliadnite tiež

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.