MINISERIÁL

Nie je múka ako múka. Vyznáte sa v nej?

Aj najzákladnejšia surovina akou je múka potrebuje našu spotrebiteľskú pozornosť. Trh je doslova zaplavený množstvom druhov múky - nie je problém dostať aj BIO typy a rôzne modifikácie danej suroviny. My sme sa vybrali na turné po hypermarketoch a hodnoti

Aj najzákladnejšia surovina akou je múka potrebuje našu spotrebiteľskú pozornosť. Trh je doslova zaplavený množstvom širokou ponukou múky - siahnuť môžete po tej najobyčajnejšej pšeničnej, rozhodnúť sa môžete i pre drahšiu, ktorá nesie označenie BIO. My sme sa vybrali na turné po hypermarketoch a zisťovali sme, čo nám trh prináša a čo môžete z múky všetko vytvoriť.

Aby sa nám ľahšie orientovalo, zamerali sme sa hlavne delenie múky podľa potravinárskeho kódexu SR.

TROCHU TEÓRIE NEZAŠKODÍ

Múka a mlynské výrobky sa získavajú z obilia viacstupňovým mlynským spracovaním zrna obilnín určeného na ľudskú spotrebu. Mlynské spracovanie obilia (mletie) je technologická fáza spracovania zrna obilnín pozostávajúca z mechanických operácií založených na postupnom drvení zrna obilnín s následným triedením a čistením; zrno možno drviť úderom, tlakom, strihom, rozotieraním alebo ich kombináciou - výsledkom sú rôzne fyzikálne vlastnosti. Múka je triedená podľa veľkosti častíc, množstva minerálnych látok a druhu použitého obilia.

ČO ZNAMENÁ T- KÓDOVANIE?

Nebojte sa čísel - nejde o žiadne nezrozumiteľné kódy Typové označenie múky vyjadruje obsah minerálnych látok v 100 gramoch múčnej sušiny. Čím je číslo vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok a tým aj množstvo plnohodnotných okrajových vrstiev jadier. Jednoducho povedané - číslo udáva, nakoľko bolo zrno pri mletí očistené. Vysoké hodnoty indikujú vysoký obsah lepku, ktorý je dôležitý aby bolo cesto vláčne a udržalo v sebe bublinky plynov, ktoré vznikajú pri kvasení droždia či chemickej reakcii kypriacich práškov. Kým slabšie typy s úspechom využívame pri pečení múčnikov, silnejšie sú základom pre pekárenskú výrobu chleba.

AKÁ JE PONUKA?

Väčšina hypermarketov je dobre zásobená viacerými typmi múky, obzvlášť v posledných rokoch sa objavujú v ponuke i špeciálne výrobky. Pokiaľ ste však pri výbere nároční a hľadáte produkty, na ktoré si naše domácnosti zatiaľ príliš neprivykli musíte navštíviť špecializované obchody, ako napríklad Biopotraviny (SP Aupark, www.biobio.sk), alebo nakupovať priamo cez inetrnet - www.bioobchod.sk, www.tensenses.com, a podobne.)

V ponuke dominuje múka pšeničná, no našli sme aj múky vyrobené z iných obilnín a rastlín, ako napr. kukurice, špaldy, pohánky, sóje či amarantu.

ČO SME NAŠLI NA PULTOCH PREDAJNÍ...

Múka hrubá zlatý klas - vyrobená z letnej pšenice, ideálna na prípravu cestovín a v kombinácii s hladkou múkou na výrobu chleba

Múka polohrubá výberová - vyrobená z letnej potravinárskej pšenice. Hodí sa na prípravu múčnikov z kysnutého cesta, cestovín a koláčov rôzneho druhu

Múka hladká špeciál 00 Extra - práve tento typ múky je výborný na pečenie piškótových korpusov, báboviek či bublanín

Múka hladká T 650 - silnejšia múka s vyšším obsahom lepku vhodná na pečenie pšeničného chleba

Biela múka je ochudobnená výrobným procesom o cenné zložky, ktoré naše telo vyžaduje. Tie nám dodá práve múka celozrnná - jej skladovateľnosť je však obmedzená. Bielej múke sa pripisuje spôsobovanie zápchy, pretože má tendenciu lepiť sa pri trávení na črevné steny.

Krupica hrubá - si nájde svoje uplatnenie nielen pri príprave výživnej kaše, ale i pri pečení múčnikov a príprave pudingov

Ražná múka - má podobné vlastnosti a využitie ako pšeničná múka, no výrobky z nej majú intenzívnejšu vôňu a dlhšie vydržia. Blahodárne pôsobí na činnosť čriev a preto by nemala sem-tam chýbať v našom stravovaní.

Špaldová múka - je ideálna ako doplnok pri výrobe chleba - chlieb je tak vláčnejší a aromatickejší, pridáva sa aj do musli a pečiva.

Pšeničná krupica detská dehydrovaná - ideálna na prípravu detskej akše či ako náhrada bežnej polohrubej múky (ak napr. v bábovke nahradíte múku krupicou, budete milo prekvapení - skúste napr. Tvarohovú bábovku)

Takisto sú v hypermarketoch (i keď v obmedzenom množstve) dostupné BIO výrobky - Celozrnná múka pšeničná či Kukuričná krupica.

Kukuričná krupica - je rafinovanou kukuričnou múkou a je menj hodnotná, nakoľko sa jej spracovaním odstraňujú otruby a klíčky.
Obľubujú ju aj rybári, pretože sa používa ako lacná surovina pri výrobe boilies.

INFO NA ZÁVER

  • zásadne nenakupujte múku vopred ako zásobu na niekoľko mesiacov - na trhu je jej dosť a múka by sa vám "odmenila" pozvaním škodcov
  • pred každým použitím múky, či už na pečenie alebo varenie múku starostlivo preosejte - to nielenže múku prečistí od prípadných škodcov, ale ju aj prevzdušní a bude tak v ceste lepšie pracovať
  • na skladovanie používajte zásadne jeden vyhradený typ nádob - na suchom a tmavom mieste...prílišné teplo tiež nerobí dobre kvalite

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 929
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 358
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 220
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 479
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 042
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 982
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 534
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 213
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 834
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 029

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.