SME
Piatok, 18. september, 2020 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky
MINISERIÁL

Nie je múka ako múka. Vyznáte sa v nej?

Aj najzákladnejšia surovina akou je múka potrebuje našu spotrebiteľskú pozornosť. Trh je doslova zaplavený množstvom druhov múky - nie je problém dostať aj BIO typy a rôzne modifikácie danej suroviny. My sme sa vybrali na turné po hypermarketoch a hodnoti

Aj najzákladnejšia surovina akou je múka potrebuje našu spotrebiteľskú pozornosť. Trh je doslova zaplavený množstvom širokou ponukou múky - siahnuť môžete po tej najobyčajnejšej pšeničnej, rozhodnúť sa môžete i pre drahšiu, ktorá nesie označenie BIO. My sme sa vybrali na turné po hypermarketoch a zisťovali sme, čo nám trh prináša a čo môžete z múky všetko vytvoriť.

Aby sa nám ľahšie orientovalo, zamerali sme sa hlavne delenie múky podľa potravinárskeho kódexu SR.

TROCHU TEÓRIE NEZAŠKODÍ

Múka a mlynské výrobky sa získavajú z obilia viacstupňovým mlynským spracovaním zrna obilnín určeného na ľudskú spotrebu. Mlynské spracovanie obilia (mletie) je technologická fáza spracovania zrna obilnín pozostávajúca z mechanických operácií založených na postupnom drvení zrna obilnín s následným triedením a čistením; zrno možno drviť úderom, tlakom, strihom, rozotieraním alebo ich kombináciou - výsledkom sú rôzne fyzikálne vlastnosti. Múka je triedená podľa veľkosti častíc, množstva minerálnych látok a druhu použitého obilia.

ČO ZNAMENÁ T- KÓDOVANIE?

Nebojte sa čísel - nejde o žiadne nezrozumiteľné kódy Typové označenie múky vyjadruje obsah minerálnych látok v 100 gramoch múčnej sušiny. Čím je číslo vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok a tým aj množstvo plnohodnotných okrajových vrstiev jadier. Jednoducho povedané - číslo udáva, nakoľko bolo zrno pri mletí očistené. Vysoké hodnoty indikujú vysoký obsah lepku, ktorý je dôležitý aby bolo cesto vláčne a udržalo v sebe bublinky plynov, ktoré vznikajú pri kvasení droždia či chemickej reakcii kypriacich práškov. Kým slabšie typy s úspechom využívame pri pečení múčnikov, silnejšie sú základom pre pekárenskú výrobu chleba.

AKÁ JE PONUKA?

Väčšina hypermarketov je dobre zásobená viacerými typmi múky, obzvlášť v posledných rokoch sa objavujú v ponuke i špeciálne výrobky. Pokiaľ ste však pri výbere nároční a hľadáte produkty, na ktoré si naše domácnosti zatiaľ príliš neprivykli musíte navštíviť špecializované obchody, ako napríklad Biopotraviny (SP Aupark, www.biobio.sk), alebo nakupovať priamo cez inetrnet - www.bioobchod.sk, www.tensenses.com, a podobne.)

V ponuke dominuje múka pšeničná, no našli sme aj múky vyrobené z iných obilnín a rastlín, ako napr. kukurice, špaldy, pohánky, sóje či amarantu.

ČO SME NAŠLI NA PULTOCH PREDAJNÍ...

Múka hrubá zlatý klas - vyrobená z letnej pšenice, ideálna na prípravu cestovín a v kombinácii s hladkou múkou na výrobu chleba

Múka polohrubá výberová - vyrobená z letnej potravinárskej pšenice. Hodí sa na prípravu múčnikov z kysnutého cesta, cestovín a koláčov rôzneho druhu

Múka hladká špeciál 00 Extra - práve tento typ múky je výborný na pečenie piškótových korpusov, báboviek či bublanín

Múka hladká T 650 - silnejšia múka s vyšším obsahom lepku vhodná na pečenie pšeničného chleba

Biela múka je ochudobnená výrobným procesom o cenné zložky, ktoré naše telo vyžaduje. Tie nám dodá práve múka celozrnná - jej skladovateľnosť je však obmedzená. Bielej múke sa pripisuje spôsobovanie zápchy, pretože má tendenciu lepiť sa pri trávení na črevné steny.

Krupica hrubá - si nájde svoje uplatnenie nielen pri príprave výživnej kaše, ale i pri pečení múčnikov a príprave pudingov

Ražná múka - má podobné vlastnosti a využitie ako pšeničná múka, no výrobky z nej majú intenzívnejšu vôňu a dlhšie vydržia. Blahodárne pôsobí na činnosť čriev a preto by nemala sem-tam chýbať v našom stravovaní.

Špaldová múka - je ideálna ako doplnok pri výrobe chleba - chlieb je tak vláčnejší a aromatickejší, pridáva sa aj do musli a pečiva.

Pšeničná krupica detská dehydrovaná - ideálna na prípravu detskej akše či ako náhrada bežnej polohrubej múky (ak napr. v bábovke nahradíte múku krupicou, budete milo prekvapení - skúste napr. Tvarohovú bábovku)

Takisto sú v hypermarketoch (i keď v obmedzenom množstve) dostupné BIO výrobky - Celozrnná múka pšeničná či Kukuričná krupica.

Kukuričná krupica - je rafinovanou kukuričnou múkou a je menj hodnotná, nakoľko sa jej spracovaním odstraňujú otruby a klíčky.
Obľubujú ju aj rybári, pretože sa používa ako lacná surovina pri výrobe boilies.

INFO NA ZÁVER

  • zásadne nenakupujte múku vopred ako zásobu na niekoľko mesiacov - na trhu je jej dosť a múka by sa vám "odmenila" pozvaním škodcov
  • pred každým použitím múky, či už na pečenie alebo varenie múku starostlivo preosejte - to nielenže múku prečistí od prípadných škodcov, ale ju aj prevzdušní a bude tak v ceste lepšie pracovať
  • na skladovanie používajte zásadne jeden vyhradený typ nádob - na suchom a tmavom mieste...prílišné teplo tiež nerobí dobre kvalite
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  2. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  3. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  7. Home (ale aj) Office
  8. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  9. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  1. Poznanie
  2. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  7. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  8. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  9. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  10. MetLife je jednou z najsilnejších poisťovní
  1. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 29 119
  2. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 28 400
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 19 504
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 15 632
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 13 505
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 987
  7. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 10 369
  8. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 10 347
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 10 025
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 426
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Sagan (vľavo) a Sam Bennett na Tour de France 2020.

Odfotili pľúcne bunky napadnuté koronavírusom

Vírus sa šíri závratnou rýchlosťou.

Cynická obluda

Bezpečnostné opatrenia v Slovane

Výstavná skriňa slovenského hajlovania po neúspechu v Lige majstrov vypadla aj z Európskej ligy.

Neprehliadnite tiež

Raňajková dobrota so slivkami

Politologička: Na ženy sa hľadí ako na tie, čo majú rodiť

Mesochoritisová tvrdí, že naše zákony nenarodený život chránia.

Adriana Mesochoritisová z organizácie Možnosť voľby, politologička a odborníčka na rodovú rovnosť.
Stĺpček Osmelené

Naučiť sa zodpovednej sexualite si vyžaduje boje na iných frontoch

Budú mať ženy strach mať sex?

Michaela Žureková

Riešte chudobu, odkazujú anonymné nápisy v Bratislave

Ide o reakciu na sprísňovanie potratov.

Nápis v centre Bratislavy