SME

Bravčové kotlety - jednoduché, avšak stále "in"

Keď sa ma pred časom novinári pýtali, akú kuchyňu mám najradšej - boli jednoduchosťou odpovede trochu prekvapení. Odpoveď znie: takú, ktorá moc nešpekuluje a necháva vyznieť kvalitu použitých surovín. Taká je pre mňa talianska a škandinávska. Tvrdím, že

Keď sa ma pred časom novinári pýtali, akú kuchyňu mám najradšej - boli jednoduchosťou odpovede trochu prekvapení. Odpoveď znie: takú, ktorá moc nešpekuluje a necháva vyznieť kvalitu použitých surovín. Taká je pre mňa talianska a škandinávska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tvrdím, že aj z najjednoduchších surovín sa dá "vytĺcť kulinársky kapitál". Jednou z obľúbených surovín je aj bravčové karé, či už s kosťou alebo bez.

Odrazte sa od toho, čo očakávate od receptu a koľko máte času. Práve variabilita bravčového karé nám dáva príležitosť stráviť nad receptom 20 minút, či 2 hodiny. Použité suroviny vám dovolia sa zahrať napr. na taliansku, českú alebo domácu kuchyňu. AKÉ MÄSO VYBERAŤ?

SkryťVypnúť reklamu

snažte sa vizuálne zistiť, v akom stave mäso je. Má mať zdravú ružovú farbu a nemalo by na pulte plávať v tácke plnej krvi ak môžete, poproste pracovníka za pultom nech pred vami odkrojí mäso na požiadanie - tak si môžete určiť hrúbku kotliet, či veľkosť celého karé. Nie je nezvyčajné poprosiť ho, aby vám mäso i vykostil (kosti si nechajte napr. do polievky, alebo kapustnice) ak budte kupovať kotlety - ideálna hrúbka na pečenie je 1,5 -2cm (rátajte s tým, že ich budete ešte trochu naklepávať, tenšie by sa vám mohli potrhať)

ak nedostanete karé, uprednostnite rezne z bravčového stehna - krkovička je vhodná hlavne na grilovanie PREDPRÍPRAVA

mäso vždy opláchnite, zbavte nečistôt a odrežte z neho prebytočný tuk okraje kotliet narežte/naseknite 2-3 rezmi - zabránite tak skrúcaniu mäsa kotlety naklepte zľahka tĺčikom a potrite marinádou, resp. môžete ich do nej i vložiť ideálnou a najjednoduchšou marinádou je drvený cesnak v kombinácii s  olivovým/rastlinným olejom, plnotučnou horčicou a trochu rasce ak je to možné, mäso nechajte marinovať cez noc, alebo aspoň hodinu pred pečením

SkryťVypnúť reklamu

PEČENIE

dôležitým krokom je pripraviť si dobre rozpálenú panvicu alebo pekáč a mäso prudko opiecť či už opekáte plátky alebo mäso v celku - mäso si prudkým opečením vytvorí vrstvu, ktorá zabráni úniku hodnotnej šťavy a mäso sa nevysuší po prudkom opečení mäso odložte do pekáča a pokračujte už podľa zvolených variácií NAPORCOVANÉ:

dva centimetre hrubé kotlety pri zapekaní s inou zeleninou či zemiakmi budú potrebovať asi 30 minút času pri teplote 180 - 200 °C tento spôsob sa hodí na zapekanie do jenskej misy/pekáča a zapekať spolu so zeleninou, zemiakmi, syrom alebo smotanou - kotlety sa dusia v kombinácii vlastnej šťavy a uvoľnených štiav so zeleniny, cibule a pod.

VCELKU:

mäso vcelku vyžaduje pomalé pečenie asi 1 - 1,5 hod, pri teplote 180- 190 °C nezabudnite mäso pravidelne podlievať a polievať vlastnou šťavou ak sa vám zdá, že mäso sa moc pripaľuje - znížte teplotu a zakryte ho v prvej fáze pečenia alobalom po 30 minútach môžete alobal stiahnuť a mäso dopiecť do chrumkava upečený kus mäsa vyberte a nechajte chviľu odležať - bude sa vám lepšie krájať ak je mäso správne pripravené, kosť by sa vám mala dať úplne ľahko oddeliť VARIÁCIE

SkryťVypnúť reklamu

Nič vám nebráni namiešať si vlastné marinády, dajte len pozor na to, aby vám sila pridaných ingredienciíí neprebila samotnú chuť bravčového mäsa.

Ak kombinujte bylinky - uprednostnite najviac 2 rozdielne - prehnaný mix sa v množstve chutí  stratí - vyskúšajte napr. vetvičku rozmarínu a tymián.

Zeleninu a zemiaky sa snažte nakrájať na rovnaké kusy kvôli rovnomernému prepečeniu. Pri zapekaní majte na pamäti, že väčšina zeleniny pustí vodu.

I.TIP:

bravčové kotlety (6porcií/1ks cca 180g) osoľte, okoreňte, naklepte a narežte na panvici s olejom kotlety prudko opražte a odložte pekáč vyložte kyslou kapustou (asi 1kg), na kapustu položte opečené kotlety, poprekladajte plátkami slaniny (4 plátky) a zapekajte asi 30 - 40 minút pri teplote 180-200 °C pred koncom pečenia prelejte smotanou (250ml) a ešte krátko zapečte podávajte s varenými zemiakmi II.TIP:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

bravčové kotlety (6porcií/1ks cca 180g) naklepte, narežte a nechajte marinovať cez noc (marinádu pripravíte s olivového oleja, rozdrveného strúčika cesnaku, vetvičky rozmarínu) na panvici s olejom kotlety prudko opražte a odložte na tej istej panvici opražte na plátky nakrájanú cibuľu (1 stredne veľká), pridajte nasekané 2 -3 strúčiky cesnaku, na kolieska nakrájanú 1 cukinu a krátko popražte, pridajte konzervu drvených paradajok (cca 450g) a nechajte zovrieť kotlety rozložte na pekáč a prelejte pripravenou omáčkou zapekajte asi 35min pri teplote 180 - 200C

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  2. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  3. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  4. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  5. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  6. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  7. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  8. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 9 011
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 581
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 033
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 555
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 357
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 955
  7. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 649
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 534
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  2. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  3. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  4. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  5. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  6. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  7. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  8. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 14 039
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 12 367
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 572
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 970
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 426
  6. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 4 487
  7. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 4 311
  8. Ján Valchár: Čo chce ruské velenie dnes? Nevieme! 4 028
  1. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  2. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  3. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  4. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  5. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
  6. Roman Kebísek: Básnik Baudelaire Sabatierovej: Chcem sa vkradnúť k tvojim pokladom
  7. Dušan Koniar: Fico je hrdý ako sa hrbí
  8. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
SkryťZatvoriť reklamu