SME

Bravčové kotlety - jednoduché, avšak stále "in"

Keď sa ma pred časom novinári pýtali, akú kuchyňu mám najradšej - boli jednoduchosťou odpovede trochu prekvapení. Odpoveď znie: takú, ktorá moc nešpekuluje a necháva vyznieť kvalitu použitých surovín. Taká je pre mňa talianska a škandinávska. Tvrdím, že

Keď sa ma pred časom novinári pýtali, akú kuchyňu mám najradšej - boli jednoduchosťou odpovede trochu prekvapení. Odpoveď znie: takú, ktorá moc nešpekuluje a necháva vyznieť kvalitu použitých surovín. Taká je pre mňa talianska a škandinávska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tvrdím, že aj z najjednoduchších surovín sa dá "vytĺcť kulinársky kapitál". Jednou z obľúbených surovín je aj bravčové karé, či už s kosťou alebo bez.

Odrazte sa od toho, čo očakávate od receptu a koľko máte času. Práve variabilita bravčového karé nám dáva príležitosť stráviť nad receptom 20 minút, či 2 hodiny. Použité suroviny vám dovolia sa zahrať napr. na taliansku, českú alebo domácu kuchyňu. AKÉ MÄSO VYBERAŤ?

SkryťVypnúť reklamu

snažte sa vizuálne zistiť, v akom stave mäso je. Má mať zdravú ružovú farbu a nemalo by na pulte plávať v tácke plnej krvi ak môžete, poproste pracovníka za pultom nech pred vami odkrojí mäso na požiadanie - tak si môžete určiť hrúbku kotliet, či veľkosť celého karé. Nie je nezvyčajné poprosiť ho, aby vám mäso i vykostil (kosti si nechajte napr. do polievky, alebo kapustnice) ak budte kupovať kotlety - ideálna hrúbka na pečenie je 1,5 -2cm (rátajte s tým, že ich budete ešte trochu naklepávať, tenšie by sa vám mohli potrhať)

ak nedostanete karé, uprednostnite rezne z bravčového stehna - krkovička je vhodná hlavne na grilovanie PREDPRÍPRAVA

mäso vždy opláchnite, zbavte nečistôt a odrežte z neho prebytočný tuk okraje kotliet narežte/naseknite 2-3 rezmi - zabránite tak skrúcaniu mäsa kotlety naklepte zľahka tĺčikom a potrite marinádou, resp. môžete ich do nej i vložiť ideálnou a najjednoduchšou marinádou je drvený cesnak v kombinácii s  olivovým/rastlinným olejom, plnotučnou horčicou a trochu rasce ak je to možné, mäso nechajte marinovať cez noc, alebo aspoň hodinu pred pečením

SkryťVypnúť reklamu

PEČENIE

dôležitým krokom je pripraviť si dobre rozpálenú panvicu alebo pekáč a mäso prudko opiecť či už opekáte plátky alebo mäso v celku - mäso si prudkým opečením vytvorí vrstvu, ktorá zabráni úniku hodnotnej šťavy a mäso sa nevysuší po prudkom opečení mäso odložte do pekáča a pokračujte už podľa zvolených variácií NAPORCOVANÉ:

dva centimetre hrubé kotlety pri zapekaní s inou zeleninou či zemiakmi budú potrebovať asi 30 minút času pri teplote 180 - 200 °C tento spôsob sa hodí na zapekanie do jenskej misy/pekáča a zapekať spolu so zeleninou, zemiakmi, syrom alebo smotanou - kotlety sa dusia v kombinácii vlastnej šťavy a uvoľnených štiav so zeleniny, cibule a pod.

VCELKU:

mäso vcelku vyžaduje pomalé pečenie asi 1 - 1,5 hod, pri teplote 180- 190 °C nezabudnite mäso pravidelne podlievať a polievať vlastnou šťavou ak sa vám zdá, že mäso sa moc pripaľuje - znížte teplotu a zakryte ho v prvej fáze pečenia alobalom po 30 minútach môžete alobal stiahnuť a mäso dopiecť do chrumkava upečený kus mäsa vyberte a nechajte chviľu odležať - bude sa vám lepšie krájať ak je mäso správne pripravené, kosť by sa vám mala dať úplne ľahko oddeliť VARIÁCIE

SkryťVypnúť reklamu

Nič vám nebráni namiešať si vlastné marinády, dajte len pozor na to, aby vám sila pridaných ingredienciíí neprebila samotnú chuť bravčového mäsa.

Ak kombinujte bylinky - uprednostnite najviac 2 rozdielne - prehnaný mix sa v množstve chutí  stratí - vyskúšajte napr. vetvičku rozmarínu a tymián.

Zeleninu a zemiaky sa snažte nakrájať na rovnaké kusy kvôli rovnomernému prepečeniu. Pri zapekaní majte na pamäti, že väčšina zeleniny pustí vodu.

I.TIP:

bravčové kotlety (6porcií/1ks cca 180g) osoľte, okoreňte, naklepte a narežte na panvici s olejom kotlety prudko opražte a odložte pekáč vyložte kyslou kapustou (asi 1kg), na kapustu položte opečené kotlety, poprekladajte plátkami slaniny (4 plátky) a zapekajte asi 30 - 40 minút pri teplote 180-200 °C pred koncom pečenia prelejte smotanou (250ml) a ešte krátko zapečte podávajte s varenými zemiakmi II.TIP:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

bravčové kotlety (6porcií/1ks cca 180g) naklepte, narežte a nechajte marinovať cez noc (marinádu pripravíte s olivového oleja, rozdrveného strúčika cesnaku, vetvičky rozmarínu) na panvici s olejom kotlety prudko opražte a odložte na tej istej panvici opražte na plátky nakrájanú cibuľu (1 stredne veľká), pridajte nasekané 2 -3 strúčiky cesnaku, na kolieska nakrájanú 1 cukinu a krátko popražte, pridajte konzervu drvených paradajok (cca 450g) a nechajte zovrieť kotlety rozložte na pekáč a prelejte pripravenou omáčkou zapekajte asi 35min pri teplote 180 - 200C

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 974
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 497
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 352
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 576
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 873
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 324
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 982
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 737
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 77 976
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 782
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 187
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 172
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 049
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 352
  7. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 5 963
  8. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 5 801
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťZatvoriť reklamu