Bravčové kotlety - jednoduché, avšak stále "in"

Keď sa ma pred časom novinári pýtali, akú kuchyňu mám najradšej - boli jednoduchosťou odpovede trochu prekvapení. Odpoveď znie: takú, ktorá moc nešpekuluje a necháva vyznieť kvalitu použitých surovín. Taká je pre mňa talianska a škandinávska. Tvrdím, že

Keď sa ma pred časom novinári pýtali, akú kuchyňu mám najradšej - boli jednoduchosťou odpovede trochu prekvapení. Odpoveď znie: takú, ktorá moc nešpekuluje a necháva vyznieť kvalitu použitých surovín. Taká je pre mňa talianska a škandinávska. Ilustračné foto - Internet
Tvrdím, že aj z najjednoduchších surovín sa dá "vytĺcť kulinársky kapitál". Jednou z obľúbených surovín je aj bravčové karé, či už s kosťou alebo bez.

  • Odrazte sa od toho, čo očakávate od receptu a koľko máte času. Práve variabilita bravčového karé nám dáva príležitosť stráviť nad receptom 20 minút, či 2 hodiny. Použité suroviny vám dovolia sa zahrať napr. na taliansku, českú alebo domácu kuchyňu.

AKÉ MÄSO VYBERAŤ?

  • snažte sa vizuálne zistiť, v akom stave mäso je. Má mať zdravú ružovú farbu a nemalo by na pulte plávať v tácke plnej krvi
  • ak môžete, poproste pracovníka za pultom nech pred vami odkrojí mäso na požiadanie - tak si môžete určiť hrúbku kotliet, či veľkosť celého karé. Nie je nezvyčajné poprosiť ho, aby vám mäso i vykostil (kosti si nechajte napr. do polievky, alebo kapustnice)
  • ak budte kupovať kotlety - ideálna hrúbka na pečenie je 1,5 -2cm (rátajte s tým, že ich budete ešte trochu naklepávať, tenšie by sa vám mohli potrhať)
    Ilustračné foto - Internet
  • ak nedostanete karé, uprednostnite rezne z bravčového stehna - krkovička je vhodná hlavne na grilovanie

PREDPRÍPRAVA

  • mäso vždy opláchnite, zbavte nečistôt a odrežte z neho prebytočný tuk
  • okraje kotliet narežte/naseknite 2-3 rezmi - zabránite tak skrúcaniu mäsa
  • kotlety naklepte zľahka tĺčikom a potrite marinádou, resp. môžete ich do nej i vložiť
  • ideálnou a najjednoduchšou marinádou je drvený cesnak v kombinácii s  olivovým/rastlinným olejom, plnotučnou horčicou a trochu rasce
  • ak je to možné, mäso nechajte marinovať cez noc, alebo aspoň hodinu pred pečením
  • Ilustračné foto - Internet

PEČENIE

  • dôležitým krokom je pripraviť si dobre rozpálenú panvicu alebo pekáč a mäso prudko opiecť
  • či už opekáte plátky alebo mäso v celku - mäso si prudkým opečením vytvorí vrstvu, ktorá zabráni úniku hodnotnej šťavy a mäso sa nevysuší
  • po prudkom opečení mäso odložte do pekáča a pokračujte už podľa zvolených variácií

NAPORCOVANÉ:

  • dva centimetre hrubé kotlety pri zapekaní s inou zeleninou či zemiakmi budú potrebovať asi 30 minút času pri teplote 180 - 200 °C
  • tento spôsob sa hodí na zapekanie do jenskej misy/pekáča a zapekať spolu so zeleninou, zemiakmi, syrom alebo smotanou - kotlety sa dusia v kombinácii vlastnej šťavy a uvoľnených štiav so zeleniny, cibule a pod.
Ilustračné foto - Internet

VCELKU:

  • mäso vcelku vyžaduje pomalé pečenie asi 1 - 1,5 hod, pri teplote 180- 190 °C
  • nezabudnite mäso pravidelne podlievať a polievať vlastnou šťavou
  • ak sa vám zdá, že mäso sa moc pripaľuje - znížte teplotu a zakryte ho v prvej fáze pečenia alobalom
  • po 30 minútach môžete alobal stiahnuť a mäso dopiecť do chrumkava
  • upečený kus mäsa vyberte a nechajte chviľu odležať - bude sa vám lepšie krájať
  • ak je mäso správne pripravené, kosť by sa vám mala dať úplne ľahko oddeliť

VARIÁCIE

Ilustračné foto - Internet

Nič vám nebráni namiešať si vlastné marinády, dajte len pozor na to, aby vám sila pridaných ingredienciíí neprebila samotnú chuť bravčového mäsa.

Ak kombinujte bylinky - uprednostnite najviac 2 rozdielne - prehnaný mix sa v množstve chutí  stratí - vyskúšajte napr. vetvičku rozmarínu a tymián.

Zeleninu a zemiaky sa snažte nakrájať na rovnaké kusy kvôli rovnomernému prepečeniu. Pri zapekaní majte na pamäti, že väčšina zeleniny pustí vodu.

I.TIP:

  1. bravčové kotlety (6porcií/1ks cca 180g) osoľte, okoreňte, naklepte a narežte
  2. na panvici s olejom kotlety prudko opražte a odložte
  3. pekáč vyložte kyslou kapustou (asi 1kg), na kapustu položte opečené kotlety, poprekladajte plátkami slaniny (4 plátky) a zapekajte asi 30 - 40 minút pri teplote 180-200 °C
  4. pred koncom pečenia prelejte smotanou (250ml) a ešte krátko zapečte
  5. podávajte s varenými zemiakmi

II.TIP:

    Ilustračné foto - Internet
  1. bravčové kotlety (6porcií/1ks cca 180g) naklepte, narežte a nechajte marinovať cez noc (marinádu pripravíte s olivového oleja, rozdrveného strúčika cesnaku, vetvičky rozmarínu)
  2. na panvici s olejom kotlety prudko opražte a odložte
  3. na tej istej panvici opražte na plátky nakrájanú cibuľu (1 stredne veľká), pridajte nasekané 2 -3 strúčiky cesnaku, na kolieska nakrájanú 1 cukinu a krátko popražte, pridajte konzervu drvených paradajok (cca 450g) a nechajte zovrieť
  4. kotlety rozložte na pekáč a prelejte pripravenou omáčkou
  5. zapekajte asi 35min pri teplote 180 - 200C

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 159
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 192
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 933
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 464
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 425
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 742
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 923
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 356
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 112
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 882

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš podáva trestné oznámenie vo veci Slovenských brancov

Minister chce, aby prokuratúra preskúmala činnosť organizácie.

Autorská strana Matúša Krčmárika

K riešeniu utečencov sme neprispeli ničím a ešte sa tým chválime

Po rokoch hovoríme stále to isté.

PRIEVIDZA

V Zemianskych Kostoľanoch sa zrazil vlak s nákladiakom

Vo vlaku bolo takmer šesťdesiat cestujúcich.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.