Panasonic SD-255: domáci chlieb ako od profíka

Radi si ráno prispíte? S automatickou pekárňou chleba môžete na ranný zhon kvôli čerstvému chlebu zabudnúť. Večer nasypete do automatu suchú zmes, zalejete ju vodou a zvyšok zariadi časovač. Aktivuje pečenie tak, aby vás ráno prebúdzala vôňa čerstvého chr

+ jednoduchá obsluha
+ kvalitné spracovanie cesta
+ automatický dávkovač surovín
- komplikované časovanie

umkavého chleba. Kto by netúžil po takom pohodlí? Nehovoriac o tom, že domáci chlieb vôbec nemusí byť drahý.

Domáce chlebopiecky nie sú žiadnou novinkou. Spotrebitelia ich však začali intenzívnejšie objavovať až teraz, takže sme sa rozhodli zmapovať situáciu na našom trhu. Dnes vám prinášame naše postrehy z mesačného používania modelu SD-255 z dielní firmy Panasonic. Poradí si nielen s bežnými zmesami na trhu, ale i s horšie spracovateľnými ražnými múkami.

V kuchyni neprekáža
Výhodou chlebopiecok je, že nie je potrebné, aby nepretržite zaberali priestor na kuchynskej linke. Ak sú vaše priestorové možnosti obmedzené, mali by ste vedieť, že pečenie chleba je čistá práca, pri ktorej si v byte poriadok nenarobíte. Forma na pečenie je odnímateľná a vašou úlohou je do nej nasypať a naliať suroviny, ktoré receptúra vyžaduje. Preto si môžete všetko pripraviť v kuchyni, avšak samotné miesenie, kysnutie a pečenie môže prebehnúť kdekoľvek.

Túto skutočnosť si uvedomili i dizajnéri, ktorí vybočili zo štandardu a postavili zariadenie tak, aby lahodilo oku a šetrilo priestorom. Konštrukcia je navrhnutá s dôrazom na to, aby boli všetky komponenty umiestnené nad sebou. Výsledkom je základňa s rozmermi menšími ako štandardizovaná dlaždica 30x30. Uhladené krivky nalešteného bieleho tela z plastu, na ktorého čele dominuje ovládací panel, neprezradia či sa pozeráte na skartovač, piecku, vzduchový filter či iného pomocníka – kde SD-255 uložíte, tam bude pracovať. Vďaka dobre riešenej tepelnej izolácii máte možností neúrekom.

Tichý motor prekvapil
Už pri prvom miesení nás prekvapil extrémne tichý chod motora, ktorý bol pri miesení tichší ako sme boli zvyknutí z iných modelov na trhu. Prevodovka je osadená tak, aby sa minimalizoval prenos vibrácií na telo, tepelná izolácia pohlcuje hluk motora, ktorý má dostatok síl na to, aby si poradil i s hustejšími cestami z ražnej múky. I keď pri odloženom štarte môže plachých spáčov nočné miesenie cesta prebudiť, ide skôr o neznámy tichý zvuk ako hluk.

Robustnosť, s akou sa hák miesiča púšťa do spracovania cesta v nás vyvolala dojem, že ide o silného pracanta, ktorého neprekvapí ani situácia, keď to s vodou v ceste podceníte. Netreba zabúdať na to, že automat je možné využiť na prípravu kysnutého cesta bez toho, aby ste ho upiekli v ňom. Hrebeňový hák je pre takéto situácie ideálny.

Pri miesení sa počíta s 300 – 600 gramami múky v ceste, výsledné bochníky majú približne o polovicu hmotnosti navyše.

Dávkovač ingrediencií pre pohodlie
Ak sa rozhodnete obohatiť chlieb o väčšie semienka, hrozienka, kúsky údeniny či syra, zväčša musíte striehnuť na akustický signál, aby ste ich vsypali do hotového, vymieseného cesta. To preto, že intenzívne miesenie by ich mohlo „rozbiť“ a rozmiestnenie v ceste by nebolo rovnomerné.

Panasonic však ponúka automatiku, ktorá sa nám pri testoch veľmi osvedčila.
Zásobník s výklopným dnom pojme celkovo až 200 gramov pevnej prísady, ktorá je do cesta vsypaná automaticky v momente, keď nastane správny čas. Pri príprave mazancov a pšeničných chlebov s hrozienkami ide o neoceniteľnú pomoc – obzvlášť pri odloženom štarte. Vyklápateľné dno sa odomkne na povel časovača, takže na akékoľvek rušenie či obťažovanie automatom môžete zabudnúť.

Povrchová úprava pre dlhú životnosť
Forma s trojlitrovým objemom je spolu s hákmi potiahnutá špeciálnou povrchovou úpravou s nepriľnavými vlastnosťami. Šedo-striebristý povrch je na dotyk podobný teflónu, ako však intenzívne používanie pri testoch zmesí na pečenie ukázalo, takmer vôbec sa neopotrebováva a jeho mechanická odolnosť je vysoká. Jediným nepriateľom sú väčšie zrniečka v suchých zmesiach, ktoré by ste pri tradičnom postupe pridávali do dávkovača. Nechajú sa výrobcovia inšpirovať a budú pribaľovať zrniečka samostatne, podobne ako je tomu so sušeným droždím? Nádoba má prierez vo formáte 14x19 centimetrov, čo pri priemernej 11 centimetrovej výške bochníka znamená ideálny formát.

Digitálne ovládanie je prehľadné, lokalizácia chýba
Ovládací panel je jednoduchý a prehľadný, avšak i napriek tomu by lokalizácia nezaškodila. Popisky tlačidiel a ikony obkolesujúce displej sú v angličtine a sprievodná dokumentácia vám prezradí čo chcete, ak však nemáte k jazykom vzťah, prvé krôčky môžu byť odradzujúce. I samolepiaci štítok s popiskami je praktickejší, ako nič. Málokto obľubuje manuály a návody.

Tlačidlový panel je membránový, takže odolá i mokrým rukám v kuchyni, či cestu. Ovládanie je pohodlné, voľba režimov nemôže byť jednoduchšia. Vždy máte prehľad o tom, ako dlho príprava potrvá.

Čo však rozhodne nepoteší je práca s časovačom. Namiesto toho aby mal automat pojem o čase a vy ste nastavili odložené pečenie rovnako ako budík, postupujete takpovediac „nahlavu“. Po voľbe režimu a zobrazení času prípravy môžete čas natiahnuť tak, aby príprava trvala dlhšie – napríklad namiesto 2 hodín až 15. Do programu sa na prvú priečku vloží fáza odpočítavania, ktorá bude kompenzovať zvyšný čas. Ak večer o ôsmej chcete spustiť rýchle dvojhodinové pečenie tak, aby ste ráno o 6:15 mali čerstvý chlieb na stole, musíte kalkulovať a z 2:00 vyrobiť na časovači 10:15. Keďže človek nie je presný ako hodinky a vždy začína v inom čase, môžete počítať, počítať a počítať. Nehovoriac o tom, že ak sa pomýlite, buď zostanete ráno bez chleba, alebo sa dopečie skôr. Ak ho nevytiahnete včas, môže zvlhnúť a prepadnúť sa. I po dopečení sa však automat stará o to, aby chlieb nevychladol. Ak ide o ťažšie typy s vyšším obsahom vody, odpočívanie v piecke im neuškodí.

Automat zvláda prácu bravúrne
Časovač je vybavený deviatimi základnými programmi, ktoré je možné parametrami upravovať. Po voľbe režimu je možné v niektorých prípadoch aktivovať skrátenie prípravy na polovicu, vsypanie surovín z dávkovača, voliť je možné tri rôzne veľkosti bochníka a tri intenzity pečenia kôrky. Celkovo je dostupných viac ako 70 kombinácií, ktorými pokryjete širokú škálu receptúr.

Výhodou je, že automat počíta i s horšie spracovateľnými cestami, pre ktoré má pripravené citlivo vyladené postupy. Ide hlavne pečenie z celozrnnej a ražnej múky, či prácu s bezlepkovými zmesami. Vo všetkých troch prípadoch platí pravidlo že správne načasovanie je na mieste a príliš mnoho miesenia dokáže viac uškodiť ako pomôcť.

Netreba zabúdať na to, že automat je možné použiť i na prípravu cesta, ktoré finálne spracujete mimo stroja. Ak sa chystáte pripravovať pizzu, šišky, knedle, langoše, či buchty, necháte si v stroji pripraviť cesto, ktoré po vykysnutí použijete. Šetríte si tak umývanie riadu.

Naopak, do piecky je možné vliať už hotové cesto, aby ste ho upiekli. Pokúšali sme sa o prípravu bábovky, pečenie však nemá voliteľnú teplotu, takže výsledkom môže byť hrubšia kôrka, na akú ste zvyknutí. Sólopečenie však funguje, ako krízová alternatíva nesklame.

Najkratší program pre prípravu chleba trvá 1:55, štandardný chlebový program s hodinovým odpočívaním zaberie 4 hodiny, pri nadýchanom talianskom pečive sa príprava vyšplhá na 6 hodín čistého času.

Rozfázovaný postup funguje
Po fáze odpočívania, ktorej čas môžete nastaviť, prichádza na rad miesenie.
V závislosti od použitého programu sa mení i stratégia. Motor vykonáva s hákom najprv trhané prerušované pohyby, nasledujú jednootáčkové fázy a vo finále rotuje hák nepretržite.

Výsledkom je, že počas testov sa ani raz nestalo, aby v nádobe zostali zvyšky nespracovanej múky či surovín. Miesenie bolo dokonalé i pri ražných a bezlepkových zmesiach.

Tesne pred fázou kysnutia sú do cesta vsypané dodatočné ingrediencie a sú rozmiešané tak, aby boli rovnomernou súčasťou cesta. Pri kysnutí hák ešte niekoľkokrát cesto premieša aby boli bubliny rovnomerné, takže výsledok je na jedničku.

Jediným limitom sú hustejšie cestá, ktoré sa vymiesia na „šišku“ a pri oddychovaní sa pred pečením vo forme rovnomerne nerozlejú. V takomto prípade bude bochník na jednej strane o centimeter či dva vyšší. Ide o obmedzenie ktoré je dané tým, že pri miesení sa používa jediný hák.

Pečenie bez problémov
Pri pečení je zdrojom tepla špirála, ktorá vyhrieva vnútorný priestor so samovoľným obehom vzduchu. Pečenie je rovnomerné, vodná para uniká zadným otvorom. Boky piecky a ovládací panel zostávajú chladné, zahrieva sa iba veko. Ani pri otvorení veka počas pečenia sa nemusíte báť, že sa na vás vyvalí horúca para. Dá sa skonštatovať, že prevádzka je bezpečná v maximálnej miere.

Niekoľko krát sa nám stalo, že pri miesení sa trochu múky dostalo do spodného priestoru pri výhrevné teleso, kde vplyvom vysokej teploty zhorela – pripálenej aróme sme sa nevyhli. Ide však o bežnú situáciu, s ktorou sme sa stretávali i pri iných modeloch. I keď vodou vždy pokryjete kompletný povrch zmesi, drobná nehoda môže nastať. Všimli sme si však, že pri plnom 4 hodinovom režime so 60 minútovým odpočívaním takáto situácia nenastala.

Bochníky boli pri každom pečení rovnomerne opečené z každej strany bez toho, aby vrchná kôrka niesla deficit väčšej vzdialenosti od výhrevného telesa. Prenikavá, neodolateľná vôňa vám ešte pred zapípaním automatu oznámi, že čoskoro bude potrebné chlieb vybrať. Vďaka rukoväti na forme je manipulácia bezproblémová, podobné je to i s vyklápaním z formy.

Technické parametre: 9 programov pečenia * Regulácia veľkosti bochníka a sfarbenia kôrky * Príkon 550W * Nádoba na miesenie: 3 litre, resp 300 - 600 g múky * Automatický dávkovač na 150g surovín * Digitálny časovač s membránovou klávesnicou a displejom * Antiadhézna povrchová úprava formy a hákov * Odložený štart * Rozmery: 37x28x33 cm * Hmotnosť: 6.4 kg

Dostupnosť: www.panasonic.sk
Orientačná cena: 5 990 Sk

Hodnotenie: * * * * * (5/5)

Ani jediný krát sa nám nestalo, aby sme museli s bochníkom zápasiť. Hák na miesenie zostával v 70 percentách prípadov v bochníku, iba pri ľahších štruktúrach zostal v nádobe. Bohužiaľ, súčasťou dodávky nie je drôtený hák na vyberanie, takže sme si pre jednoduchšie odstránenie háku z chleba zadovážili pomôcku z inej sady.

Verdikt: majster pekárenského fachu
Pri intenzívnom teste, v ktorom sme v piecke pripravili viac ako 50 rôznych zmesí na pečenie chleba a sladkého pečiva sme dospeli k záveru, že ide o stroj prepracovaný do posledného detailu. Odhliadnuc od zložitého časovania pri odloženom štarte je možné povedať, že výsledkom práce bol vždy bochník kvalitne spracovaného chleba bez kompromisov. Silný motor, kvalitné vypracovanie a opláštenie vnútorného priestoru v nás vyvolali dojem, že ide o „chlebovač“, ktorý dokáže v domácnosti pri každodennom pečení slúžiť niekoľko rokov bez toho, aby ste narazili na problém. Jediné čo sa mení je vzhľad vnútorného priestoru, ktorý postupom času mení svoju farbu zo striebristej na zlatohnedú.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  10. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 17 078
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 727
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava 7 677
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 420
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 851
  6. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 546
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 507
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 739
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky 1 374
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 305

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Teroristi útočili v egyptskej mešite, zabili najmenej 235 ľudí

Bombový útok smeroval na členov bezpečnostných síl.

KOMENTÁRE

Richter je len začiatok

Intelektuálny a marketingový trust Smeru momentálne pracuje na revitalizačnom programe.

DOMOV

Parlamentné voľby by vyhral Smer, Kollár predbehol SNS

Kotlebova strana sa by sa podľa prieskumu dostala až na šieste miesto.

Neprehliadnite tiež

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.

Aby ženy neumierali pri nelegálnych potratoch, predávala im zakázanú antikoncepciu

Za dnes bežnú vec musela Margaret Sangerová radikálne bojovať.

Hmyz všade vo vašej domácnosti. Poznáte prekvapujúci trend tejto zimy?

Prím v dekore hrajú lienky, pavúky, muchy či včely.