MINISERIÁL

Máte prehľad v cestovinách?

Trvalo niekoľko rokov, kým sa cestoviny stali plnohodnotnou potravinou, ktorá si zaslúži pozornosť a znalosť spotrebiteľa. Dočkali sme sa kvalitných produktov, ktoré si môžeme vychoutnať s rovnakou vášňou ako Taliani. Rokmi pribúdali a pribúdajú noví výro

ilustračné foto - internet

Trvalo niekoľko rokov, kým sa cestoviny stali plnohodnotnou potravinou, ktorá si zaslúži pozornosť a znalosť spotrebiteľa. Dočkali sme sa kvalitných produktov, ktoré si môžeme vychutnať s rovnakou vášňou ako Taliani. Rokmi pribúdali a pribúdajú noví výrobcovia cestovín a spotrebiteľ potrebuje mať prehľad aké cestoviny nakúpiť, ako ich navariť, na čo použiť a koľko vlastne za balenie zaplatiť. Rozhodli sme sa nakúpiť takmer všetky dostupné značky a použiť pri rôznych spôsoboch použitia v kuchyni.

LACNÉ ČI DRAHÉ?
Na začiatok s radosťou vyvrátime mýtus, že cestoviny sa pripravujú z obyčajnej pšeničnej múky a vody. Väčšina priemyselných výrobcov vyrába totiž cestoviny zo semoliny z tvrdej pšenice, ktorá narozdiel od mäkkej obsahuje omnoho viac lepku a žltých a oranžových pigmetov, takže ju netreba prifarbovať. Okrem toho cestoviny s tvrdej pšenice obsahujú vitamíny skupiny B a vitamín E, minerály a stopové prvky.

Lacné cestoviny sú vyrábané z menej vhodnej múky z mäkkej pšenice alebo rôznych múkových zmesí , takže ich často výrobcovia prifarbujú a doplňujú vajciami. Práve to je hlavný dôvod ich lepenia sa a rozvárania sa. Takmer všetci výrobcovia/distribútori cestovín poctivo uvádzajú prítomnosť či neprítomnosť semoliny, takže čítať štítky na obaloch sa rozhodne vyplatí.

ilustračné foto - internet

Pri rozhodovaní začnite tým, na akú úpravu a pokrm cestovinu potrebujete. Ak sa chystáte pripraviť len prílohu k napr. mäsovému ragú, či perkeltu - postačí vám cestovina strednej cenovej triedy a nemusí to byť vpráve vyrobená z tvrdej pšenice. Tie najlacnejšie nakúpite napr. v marketoch Kaufland či Lidl (od 9.90,- Sk za 500g balenie mini kolienok). Redakcia uvarila tie najlacnejšie - no výsledku by sa potešil hádam len vás štvornohý miláčik. Podobne dopadli cestoviny Japavo či Cessi. Ak budete voliť o niečo drahšie napr. Vitana, Maggi cestoviny budete spokojní s výsledkom práve na spomínaný účel.

Ak preferujte cestovinu uvarenú ako hlavné jedlo napr. špagety či vretienka s tuniakom, zeleninou či syrovou omáčkou - voľte drahšiu kategóriu typu Gallo, Barilla, Zara a pod.(približne od 35,- až 55,- Sk za 500g bal.) Ako sme pri prieskume zistili - ak dodržíte uvedený čas varenia od výrobcu, cestoviny budú správne uvarené, čiže "al dente".

ilustračné foto - internet

ČO SA DOZVIEME Z OBALU:
Výrobcovia delia cestoviny hlavne podľa počtu použitých vajec na 1kg múky:

  • jednovaječné
  • dvojvaječné
  • trojvaječné - narazíte na ne iba zriedkakedy

Najobľúbenejšie sú však stále bezvaječné. To preto, že technológia výroby nezakrýva žiadne kompromisy.

ČERSTVÉ ALEBO SUŠENÉ?
Výhodou sušených cestovín je ich skladovateľnosť a trvanlivosť. Čerstvé cestoviny nie sú zatiaľ na našom trhu dostatočne rozšírené. Stále nám chýbajú špecializované predajne cestovín rôznych tvarov či náplní. V ponuke je iba niekoľko značiek, napr. Perkins. Ich výhodou je, že sú rýchlo uvarené, ich úplné uvarenie sme dosiahli už v priebehu 1 - 3 minút. ilustračné foto - internet
Čerstvé cestoviny majú čosi do seba, takže ak máte možnosť, zoznámte sa s nimi.

Pri testovaní sme nezabudli ani na BIO obchody, ktoré naštastie začínajú mať svoju klientelu a aspoň v Bratislave je ich niekoľko. Ponúkajú napr, celozrnné špagety či vretienka. Cena je vyššia - pohybuje sa medzi 40 - 60,- Sk za 500g balenie, no chutili znamenite. Azda preto, že sú vyrobené z kvalitných surovín a ekologickou technológiou. Za vyššiu nákladovosť výroby a dostupnosti surovín si však priplatíte.

ČO ZNAMENAJÚ VŠETKY TIE NÁZVY?
Netrápte sa označeniami, ktoré vystihujú tvar cestovín. Zamerajte sa pri výbere hlavne na to, aby ste vybrali správny druh. K inému pokrmu sa hodia cestoviny rovné a dlhé, k inému prepletené, plné ohybov, aby sa v nich zachytávala šťava či omáčka. Striedajte, kombinujte, vybočte z tradičnej klasiky. Prinášame vám však krátky prehľad najpoužívanejších druhom, aby ste mali aspoň základy.

SPAGHETTI - dlhé cestoviny

LINGUINE - podobné špagetám, mierne však plackovité
FETUCCELLE - širšie ako linguine
FUSSILLI BUCATI LUNGHI - špirálovito stočené rezance
LASAGNE - široké pláty (obdľžnikové)
LASAGNETTE - na okraji vlnkovité
TAGLLIATELLE - hniezda širokých cestovín
CANNELONI- duté rúrky
PAPPARDELLE - hniezda širších cestovín
FARFALLE - mašličky
FUSILLI - špirály
PENNE - tenké a duté rúrky

AKO ICH VARIŤ ?

    • vždy rešpektujte návod výrobcu (na niektorých výrobkoch naši prekladatelia nesprávne prekladajú pôvodné návody výrobcu - v originálnom návode sme sa dozvedeli čas varenia napr. 8 minút a preklad hovorí o 3 až 12 min.)

ilustračné foto - internet

  • varte vždy v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody a v dostatočne veľkom hrnci. Skúsili sme varenie práve v špeciálnych hrncoch na cestoviny. Markety už ponúkajú aj hrnce, ktoré pozostávajú z dvoch častí - prvá ako klasický hrniec, druhá - perforovaný menší hrniec vložený do prvej. Cestoviny uvaríte a scedíte veľmi jednoducho vybratím menšieho perforovaného hrnca. Ide o praktické riešenie, takže ak pripravujete v priebehu roku mnoho cestovín, nebojte sa investovať.
  • sledujte čas varenia, mali by byť vždy AL DENTE, čiže po prehryznutí trochu akoby tvrdé uprostred

PRELIEVAŤ VODOU PO UVARENÍ ALEBO NEPRELIEVAŤ?

  • ak pripravujete cestoviny ako hlavné jedlo, NIKDY ich neprelievajte, ale ihneď servírujte
  • ak pripravujte šalát, zľahka ich prepláchnite studenou vodou

AKO KOMBINOVAŤ?

ilustračné foto - internet

  • najlahodnejšie chutí cestovina jemne ochutená len soľou, korením, olivovým olejom a strúhaným parmazánom
  • skvele ju doplní zelenina, mäso, paradajková omáčka či plody mora
  • nezabudnite dochucovať čerstvými bylinkami, bazalkou, oreganom, rucolou a pod.
  • ak pripravujete plody mora s cestovinou, nepridávajte už radšej parmezán - chute sa pobijú a výsledok vás neosloví
  • omáčky na dochutenie si jednoducho pripravíte aj doma, azda najznámejšou je omáčka pesto pripravená z byliniek, olivového oleja a parmezánu

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  3. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  4. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  7. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  8. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  9. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 14 916
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 078
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 458
  4. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 292
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 279
  6. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 5 797
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 461
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 774
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 113
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 039

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Kiska, Kaliňák či Matovič. Ako reagujú politici na návrh na rozpustenie ĽSNS

Smer pripomína Adolfa Hitlera, Most-híd hovorí o logickom kroku.

KOMENTÁRE

Porážkou Islamského štátu teror v Európe nezmizne

Radikálni bojovníci prehrávajú a vracajú sa do svojich domov v Európe.

Neprehliadnite tiež

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

Čím nahradiť nezdravé potraviny? Siahnite po prospešnejších variantoch

Pri možnostiach, aké nám dnes ponúkajú reťazce a obchody s bio a zdravými potravinami, má každý na výber.

Chýba vám vo vzťahu sexuálna iskra? Terapeutka radí, ako ju oživiť

Úbytok vášne je prirodzený, všetko je však o prístupe partnerov.

Takmer dve tretiny žien sa aktívne zaujímajú o zdravie svojho partnera

Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý vlani zrealizovali predstavitelia občianskeho združenia Slovenský pacient.