SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
MINISERIÁL

Máte prehľad v cestovinách?

Trvalo niekoľko rokov, kým sa cestoviny stali plnohodnotnou potravinou, ktorá si zaslúži pozornosť a znalosť spotrebiteľa. Dočkali sme sa kvalitných produktov, ktoré si môžeme vychoutnať s rovnakou vášňou ako Taliani. Rokmi pribúdali a pribúdajú noví výro

ilustračné foto - internet

Trvalo niekoľko rokov, kým sa cestoviny stali plnohodnotnou potravinou, ktorá si zaslúži pozornosť a znalosť spotrebiteľa. Dočkali sme sa kvalitných produktov, ktoré si môžeme vychutnať s rovnakou vášňou ako Taliani. Rokmi pribúdali a pribúdajú noví výrobcovia cestovín a spotrebiteľ potrebuje mať prehľad aké cestoviny nakúpiť, ako ich navariť, na čo použiť a koľko vlastne za balenie zaplatiť. Rozhodli sme sa nakúpiť takmer všetky dostupné značky a použiť pri rôznych spôsoboch použitia v kuchyni.

Skryť Vypnúť reklamu

LACNÉ ČI DRAHÉ?
Na začiatok s radosťou vyvrátime mýtus, že cestoviny sa pripravujú z obyčajnej pšeničnej múky a vody. Väčšina priemyselných výrobcov vyrába totiž cestoviny zo semoliny z tvrdej pšenice, ktorá narozdiel od mäkkej obsahuje omnoho viac lepku a žltých a oranžových pigmetov, takže ju netreba prifarbovať. Okrem toho cestoviny s tvrdej pšenice obsahujú vitamíny skupiny B a vitamín E, minerály a stopové prvky.

Lacné cestoviny sú vyrábané z menej vhodnej múky z mäkkej pšenice alebo rôznych múkových zmesí , takže ich často výrobcovia prifarbujú a doplňujú vajciami. Práve to je hlavný dôvod ich lepenia sa a rozvárania sa. Takmer všetci výrobcovia/distribútori cestovín poctivo uvádzajú prítomnosť či neprítomnosť semoliny, takže čítať štítky na obaloch sa rozhodne vyplatí.

Skryť Vypnúť reklamu

ilustračné foto - internet

Pri rozhodovaní začnite tým, na akú úpravu a pokrm cestovinu potrebujete. Ak sa chystáte pripraviť len prílohu k napr. mäsovému ragú, či perkeltu - postačí vám cestovina strednej cenovej triedy a nemusí to byť vpráve vyrobená z tvrdej pšenice. Tie najlacnejšie nakúpite napr. v marketoch Kaufland či Lidl (od 9.90,- Sk za 500g balenie mini kolienok). Redakcia uvarila tie najlacnejšie - no výsledku by sa potešil hádam len vás štvornohý miláčik. Podobne dopadli cestoviny Japavo či Cessi. Ak budete voliť o niečo drahšie napr. Vitana, Maggi cestoviny budete spokojní s výsledkom práve na spomínaný účel.

Ak preferujte cestovinu uvarenú ako hlavné jedlo napr. špagety či vretienka s tuniakom, zeleninou či syrovou omáčkou - voľte drahšiu kategóriu typu Gallo, Barilla, Zara a pod.(približne od 35,- až 55,- Sk za 500g bal.) Ako sme pri prieskume zistili - ak dodržíte uvedený čas varenia od výrobcu, cestoviny budú správne uvarené, čiže "al dente".

Skryť Vypnúť reklamu

ilustračné foto - internet

ČO SA DOZVIEME Z OBALU:
Výrobcovia delia cestoviny hlavne podľa počtu použitých vajec na 1kg múky:

  • jednovaječné
  • dvojvaječné
  • trojvaječné - narazíte na ne iba zriedkakedy

Najobľúbenejšie sú však stále bezvaječné. To preto, že technológia výroby nezakrýva žiadne kompromisy.

ČERSTVÉ ALEBO SUŠENÉ?
Výhodou sušených cestovín je ich skladovateľnosť a trvanlivosť. Čerstvé cestoviny nie sú zatiaľ na našom trhu dostatočne rozšírené. Stále nám chýbajú špecializované predajne cestovín rôznych tvarov či náplní. V ponuke je iba niekoľko značiek, napr. Perkins. Ich výhodou je, že sú rýchlo uvarené, ich úplné uvarenie sme dosiahli už v priebehu 1 - 3 minút. ilustračné foto - internet
Čerstvé cestoviny majú čosi do seba, takže ak máte možnosť, zoznámte sa s nimi.

Pri testovaní sme nezabudli ani na BIO obchody, ktoré naštastie začínajú mať svoju klientelu a aspoň v Bratislave je ich niekoľko. Ponúkajú napr, celozrnné špagety či vretienka. Cena je vyššia - pohybuje sa medzi 40 - 60,- Sk za 500g balenie, no chutili znamenite. Azda preto, že sú vyrobené z kvalitných surovín a ekologickou technológiou. Za vyššiu nákladovosť výroby a dostupnosti surovín si však priplatíte.

Skryť Vypnúť reklamu

ČO ZNAMENAJÚ VŠETKY TIE NÁZVY?
Netrápte sa označeniami, ktoré vystihujú tvar cestovín. Zamerajte sa pri výbere hlavne na to, aby ste vybrali správny druh. K inému pokrmu sa hodia cestoviny rovné a dlhé, k inému prepletené, plné ohybov, aby sa v nich zachytávala šťava či omáčka. Striedajte, kombinujte, vybočte z tradičnej klasiky. Prinášame vám však krátky prehľad najpoužívanejších druhom, aby ste mali aspoň základy.

SPAGHETTI - dlhé cestoviny

LINGUINE - podobné špagetám, mierne však plackovité
FETUCCELLE - širšie ako linguine
FUSSILLI BUCATI LUNGHI - špirálovito stočené rezance
LASAGNE - široké pláty (obdľžnikové)
LASAGNETTE - na okraji vlnkovité
TAGLLIATELLE - hniezda širokých cestovín
CANNELONI- duté rúrky
PAPPARDELLE - hniezda širších cestovín
FARFALLE - mašličky
FUSILLI - špirály
PENNE - tenké a duté rúrky

AKO ICH VARIŤ ?

    • vždy rešpektujte návod výrobcu (na niektorých výrobkoch naši prekladatelia nesprávne prekladajú pôvodné návody výrobcu - v originálnom návode sme sa dozvedeli čas varenia napr. 8 minút a preklad hovorí o 3 až 12 min.)

ilustračné foto - internet

  • varte vždy v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody a v dostatočne veľkom hrnci. Skúsili sme varenie práve v špeciálnych hrncoch na cestoviny. Markety už ponúkajú aj hrnce, ktoré pozostávajú z dvoch častí - prvá ako klasický hrniec, druhá - perforovaný menší hrniec vložený do prvej. Cestoviny uvaríte a scedíte veľmi jednoducho vybratím menšieho perforovaného hrnca. Ide o praktické riešenie, takže ak pripravujete v priebehu roku mnoho cestovín, nebojte sa investovať.
  • sledujte čas varenia, mali by byť vždy AL DENTE, čiže po prehryznutí trochu akoby tvrdé uprostred

PRELIEVAŤ VODOU PO UVARENÍ ALEBO NEPRELIEVAŤ?

Skryť Vypnúť reklamu
  • ak pripravujete cestoviny ako hlavné jedlo, NIKDY ich neprelievajte, ale ihneď servírujte
  • ak pripravujte šalát, zľahka ich prepláchnite studenou vodou

AKO KOMBINOVAŤ?

ilustračné foto - internet

  • najlahodnejšie chutí cestovina jemne ochutená len soľou, korením, olivovým olejom a strúhaným parmazánom
  • skvele ju doplní zelenina, mäso, paradajková omáčka či plody mora
  • nezabudnite dochucovať čerstvými bylinkami, bazalkou, oreganom, rucolou a pod.
  • ak pripravujete plody mora s cestovinou, nepridávajte už radšej parmezán - chute sa pobijú a výsledok vás neosloví
  • omáčky na dochutenie si jednoducho pripravíte aj doma, azda najznámejšou je omáčka pesto pripravená z byliniek, olivového oleja a parmezánu
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 232
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 393
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 196
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 154
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 150
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 522
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 763
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 899
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 758
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 722
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je vyšší ako v piatok, Naď upozorňuje, že ľudí z iných okresov nemusia otestovať (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Tao Hart.