Trvalo niekoľko rokov, kým sa cestoviny stali plnohodnotnou potravinou, ktorá si zaslúži pozornosť a znalosť spotrebiteľa. Dočkali sme sa kvalitných produktov, ktoré si môžeme vychutnať s rovnakou vášňou ako Taliani. Rokmi pribúdali a pribúdajú noví výrobcovia cestovín a spotrebiteľ potrebuje mať prehľad aké cestoviny nakúpiť, ako ich navariť, na čo použiť a koľko vlastne za balenie zaplatiť. Rozhodli sme sa nakúpiť takmer všetky dostupné značky a použiť pri rôznych spôsoboch použitia v kuchyni.
LACNÉ ČI DRAHÉ?
Na začiatok s radosťou vyvrátime mýtus, že cestoviny sa pripravujú z obyčajnej pšeničnej múky a vody. Väčšina priemyselných výrobcov vyrába totiž cestoviny zo semoliny z tvrdej pšenice, ktorá narozdiel od mäkkej obsahuje omnoho viac lepku a žltých a oranžových pigmetov, takže ju netreba prifarbovať. Okrem toho cestoviny s tvrdej pšenice obsahujú vitamíny skupiny B a vitamín E, minerály a stopové prvky.
Lacné cestoviny sú vyrábané z menej vhodnej múky z mäkkej pšenice alebo rôznych múkových zmesí , takže ich často výrobcovia prifarbujú a doplňujú vajciami. Práve to je hlavný dôvod ich lepenia sa a rozvárania sa. Takmer všetci výrobcovia/distribútori cestovín poctivo uvádzajú prítomnosť či neprítomnosť semoliny, takže čítať štítky na obaloch sa rozhodne vyplatí.
Pri rozhodovaní začnite tým, na akú úpravu a pokrm cestovinu potrebujete. Ak sa chystáte pripraviť len prílohu k napr. mäsovému ragú, či perkeltu - postačí vám cestovina strednej cenovej triedy a nemusí to byť vpráve vyrobená z tvrdej pšenice. Tie najlacnejšie nakúpite napr. v marketoch Kaufland či Lidl (od 9.90,- Sk za 500g balenie mini kolienok). Redakcia uvarila tie najlacnejšie - no výsledku by sa potešil hádam len vás štvornohý miláčik. Podobne dopadli cestoviny Japavo či Cessi. Ak budete voliť o niečo drahšie napr. Vitana, Maggi cestoviny budete spokojní s výsledkom práve na spomínaný účel.
Ak preferujte cestovinu uvarenú ako hlavné jedlo napr. špagety či vretienka s tuniakom, zeleninou či syrovou omáčkou - voľte drahšiu kategóriu typu Gallo, Barilla, Zara a pod.(približne od 35,- až 55,- Sk za 500g bal.) Ako sme pri prieskume zistili - ak dodržíte uvedený čas varenia od výrobcu, cestoviny budú správne uvarené, čiže "al dente".
ČO SA DOZVIEME Z OBALU:
Výrobcovia delia cestoviny hlavne podľa počtu použitých vajec na 1kg múky:
- jednovaječné
- dvojvaječné
- trojvaječné - narazíte na ne iba zriedkakedy
Najobľúbenejšie sú však stále bezvaječné. To preto, že technológia výroby nezakrýva žiadne kompromisy.
ČERSTVÉ ALEBO SUŠENÉ?
Výhodou sušených cestovín je ich skladovateľnosť a trvanlivosť. Čerstvé cestoviny nie sú zatiaľ na našom trhu dostatočne rozšírené. Stále nám chýbajú špecializované predajne cestovín rôznych tvarov či náplní. V ponuke je iba niekoľko značiek, napr. Perkins. Ich výhodou je, že sú rýchlo uvarené, ich úplné uvarenie sme dosiahli už v priebehu 1 - 3 minút.
Čerstvé cestoviny majú čosi do seba, takže ak máte možnosť, zoznámte sa s nimi.
Pri testovaní sme nezabudli ani na BIO obchody, ktoré naštastie začínajú mať svoju klientelu a aspoň v Bratislave je ich niekoľko. Ponúkajú napr, celozrnné špagety či vretienka. Cena je vyššia - pohybuje sa medzi 40 - 60,- Sk za 500g balenie, no chutili znamenite. Azda preto, že sú vyrobené z kvalitných surovín a ekologickou technológiou. Za vyššiu nákladovosť výroby a dostupnosti surovín si však priplatíte.
ČO ZNAMENAJÚ VŠETKY TIE NÁZVY?
Netrápte sa označeniami, ktoré vystihujú tvar cestovín. Zamerajte sa pri výbere hlavne na to, aby ste vybrali správny druh. K inému pokrmu sa hodia cestoviny rovné a dlhé, k inému prepletené, plné ohybov, aby sa v nich zachytávala šťava či omáčka. Striedajte, kombinujte, vybočte z tradičnej klasiky. Prinášame vám však krátky prehľad najpoužívanejších druhom, aby ste mali aspoň základy.
![]() | SPAGHETTI - dlhé cestoviny |
![]() | LINGUINE - podobné špagetám, mierne však plackovité |
![]() | FETUCCELLE - širšie ako linguine |
![]() | FUSSILLI BUCATI LUNGHI - špirálovito stočené rezance |
![]() | LASAGNE - široké pláty (obdľžnikové) |
![]() | LASAGNETTE - na okraji vlnkovité |
![]() | TAGLLIATELLE - hniezda širokých cestovín |
![]() | CANNELONI- duté rúrky |
![]() | PAPPARDELLE - hniezda širších cestovín |
![]() | FARFALLE - mašličky |
![]() | FUSILLI - špirály |
![]() | PENNE - tenké a duté rúrky |
AKO ICH VARIŤ ?
- vždy rešpektujte návod výrobcu (na niektorých výrobkoch naši prekladatelia nesprávne prekladajú pôvodné návody výrobcu - v originálnom návode sme sa dozvedeli čas varenia napr. 8 minút a preklad hovorí o 3 až 12 min.)
- varte vždy v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody a v dostatočne veľkom hrnci. Skúsili sme varenie práve v špeciálnych hrncoch na cestoviny. Markety už ponúkajú aj hrnce, ktoré pozostávajú z dvoch častí - prvá ako klasický hrniec, druhá - perforovaný menší hrniec vložený do prvej. Cestoviny uvaríte a scedíte veľmi jednoducho vybratím menšieho perforovaného hrnca. Ide o praktické riešenie, takže ak pripravujete v priebehu roku mnoho cestovín, nebojte sa investovať.
- sledujte čas varenia, mali by byť vždy AL DENTE, čiže po prehryznutí trochu akoby tvrdé uprostred
PRELIEVAŤ VODOU PO UVARENÍ ALEBO NEPRELIEVAŤ?
- ak pripravujete cestoviny ako hlavné jedlo, NIKDY ich neprelievajte, ale ihneď servírujte
- ak pripravujte šalát, zľahka ich prepláchnite studenou vodou
AKO KOMBINOVAŤ?
- najlahodnejšie chutí cestovina jemne ochutená len soľou, korením, olivovým olejom a strúhaným parmazánom
- skvele ju doplní zelenina, mäso, paradajková omáčka či plody mora
- nezabudnite dochucovať čerstvými bylinkami, bazalkou, oreganom, rucolou a pod.
- ak pripravujete plody mora s cestovinou, nepridávajte už radšej parmezán - chute sa pobijú a výsledok vás neosloví
- omáčky na dochutenie si jednoducho pripravíte aj doma, azda najznámejšou je omáčka pesto pripravená z byliniek, olivového oleja a parmezánu
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr