SME

Máte prehľad v cestovinách?

Trvalo niekoľko rokov, kým sa cestoviny stali plnohodnotnou potravinou, ktorá si zaslúži pozornosť a znalosť spotrebiteľa. Dočkali sme sa kvalitných produktov, ktoré si môžeme vychoutnať s rovnakou vášňou ako Taliani. Rokmi pribúdali a pribúdajú noví výro

ilustračné foto - internet

Trvalo niekoľko rokov, kým sa cestoviny stali plnohodnotnou potravinou, ktorá si zaslúži pozornosť a znalosť spotrebiteľa. Dočkali sme sa kvalitných produktov, ktoré si môžeme vychutnať s rovnakou vášňou ako Taliani. Rokmi pribúdali a pribúdajú noví výrobcovia cestovín a spotrebiteľ potrebuje mať prehľad aké cestoviny nakúpiť, ako ich navariť, na čo použiť a koľko vlastne za balenie zaplatiť. Rozhodli sme sa nakúpiť takmer všetky dostupné značky a použiť pri rôznych spôsoboch použitia v kuchyni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

LACNÉ ČI DRAHÉ?
Na začiatok s radosťou vyvrátime mýtus, že cestoviny sa pripravujú z obyčajnej pšeničnej múky a vody. Väčšina priemyselných výrobcov vyrába totiž cestoviny zo semoliny z tvrdej pšenice, ktorá narozdiel od mäkkej obsahuje omnoho viac lepku a žltých a oranžových pigmetov, takže ju netreba prifarbovať. Okrem toho cestoviny s tvrdej pšenice obsahujú vitamíny skupiny B a vitamín E, minerály a stopové prvky.

Lacné cestoviny sú vyrábané z menej vhodnej múky z mäkkej pšenice alebo rôznych múkových zmesí , takže ich často výrobcovia prifarbujú a doplňujú vajciami. Práve to je hlavný dôvod ich lepenia sa a rozvárania sa. Takmer všetci výrobcovia/distribútori cestovín poctivo uvádzajú prítomnosť či neprítomnosť semoliny, takže čítať štítky na obaloch sa rozhodne vyplatí.

SkryťVypnúť reklamu

ilustračné foto - internet

Pri rozhodovaní začnite tým, na akú úpravu a pokrm cestovinu potrebujete. Ak sa chystáte pripraviť len prílohu k napr. mäsovému ragú, či perkeltu - postačí vám cestovina strednej cenovej triedy a nemusí to byť vpráve vyrobená z tvrdej pšenice. Tie najlacnejšie nakúpite napr. v marketoch Kaufland či Lidl (od 9.90,- Sk za 500g balenie mini kolienok). Redakcia uvarila tie najlacnejšie - no výsledku by sa potešil hádam len vás štvornohý miláčik. Podobne dopadli cestoviny Japavo či Cessi. Ak budete voliť o niečo drahšie napr. Vitana, Maggi cestoviny budete spokojní s výsledkom práve na spomínaný účel.

Ak preferujte cestovinu uvarenú ako hlavné jedlo napr. špagety či vretienka s tuniakom, zeleninou či syrovou omáčkou - voľte drahšiu kategóriu typu Gallo, Barilla, Zara a pod.(približne od 35,- až 55,- Sk za 500g bal.) Ako sme pri prieskume zistili - ak dodržíte uvedený čas varenia od výrobcu, cestoviny budú správne uvarené, čiže "al dente".

SkryťVypnúť reklamu

ilustračné foto - internet

ČO SA DOZVIEME Z OBALU:
Výrobcovia delia cestoviny hlavne podľa počtu použitých vajec na 1kg múky:

  • jednovaječné
  • dvojvaječné
  • trojvaječné - narazíte na ne iba zriedkakedy

Najobľúbenejšie sú však stále bezvaječné. To preto, že technológia výroby nezakrýva žiadne kompromisy.

ČERSTVÉ ALEBO SUŠENÉ?
Výhodou sušených cestovín je ich skladovateľnosť a trvanlivosť. Čerstvé cestoviny nie sú zatiaľ na našom trhu dostatočne rozšírené. Stále nám chýbajú špecializované predajne cestovín rôznych tvarov či náplní. V ponuke je iba niekoľko značiek, napr. Perkins. Ich výhodou je, že sú rýchlo uvarené, ich úplné uvarenie sme dosiahli už v priebehu 1 - 3 minút. ilustračné foto - internet
Čerstvé cestoviny majú čosi do seba, takže ak máte možnosť, zoznámte sa s nimi.

Pri testovaní sme nezabudli ani na BIO obchody, ktoré naštastie začínajú mať svoju klientelu a aspoň v Bratislave je ich niekoľko. Ponúkajú napr, celozrnné špagety či vretienka. Cena je vyššia - pohybuje sa medzi 40 - 60,- Sk za 500g balenie, no chutili znamenite. Azda preto, že sú vyrobené z kvalitných surovín a ekologickou technológiou. Za vyššiu nákladovosť výroby a dostupnosti surovín si však priplatíte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ČO ZNAMENAJÚ VŠETKY TIE NÁZVY?
Netrápte sa označeniami, ktoré vystihujú tvar cestovín. Zamerajte sa pri výbere hlavne na to, aby ste vybrali správny druh. K inému pokrmu sa hodia cestoviny rovné a dlhé, k inému prepletené, plné ohybov, aby sa v nich zachytávala šťava či omáčka. Striedajte, kombinujte, vybočte z tradičnej klasiky. Prinášame vám však krátky prehľad najpoužívanejších druhom, aby ste mali aspoň základy.

SPAGHETTI - dlhé cestoviny

LINGUINE - podobné špagetám, mierne však plackovité
FETUCCELLE - širšie ako linguine
FUSSILLI BUCATI LUNGHI - špirálovito stočené rezance
LASAGNE - široké pláty (obdľžnikové)
LASAGNETTE - na okraji vlnkovité
TAGLLIATELLE - hniezda širokých cestovín
CANNELONI- duté rúrky
PAPPARDELLE - hniezda širších cestovín
FARFALLE - mašličky
FUSILLI - špirály
PENNE - tenké a duté rúrky

AKO ICH VARIŤ ?

  • vždy rešpektujte návod výrobcu (na niektorých výrobkoch naši prekladatelia nesprávne prekladajú pôvodné návody výrobcu - v originálnom návode sme sa dozvedeli čas varenia napr. 8 minút a preklad hovorí o 3 až 12 min.)

ilustračné foto - internet

  • varte vždy v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody a v dostatočne veľkom hrnci. Skúsili sme varenie práve v špeciálnych hrncoch na cestoviny. Markety už ponúkajú aj hrnce, ktoré pozostávajú z dvoch častí - prvá ako klasický hrniec, druhá - perforovaný menší hrniec vložený do prvej. Cestoviny uvaríte a scedíte veľmi jednoducho vybratím menšieho perforovaného hrnca. Ide o praktické riešenie, takže ak pripravujete v priebehu roku mnoho cestovín, nebojte sa investovať.
  • sledujte čas varenia, mali by byť vždy AL DENTE, čiže po prehryznutí trochu akoby tvrdé uprostred

PRELIEVAŤ VODOU PO UVARENÍ ALEBO NEPRELIEVAŤ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • ak pripravujete cestoviny ako hlavné jedlo, NIKDY ich neprelievajte, ale ihneď servírujte
  • ak pripravujte šalát, zľahka ich prepláchnite studenou vodou

AKO KOMBINOVAŤ?

ilustračné foto - internet

  • najlahodnejšie chutí cestovina jemne ochutená len soľou, korením, olivovým olejom a strúhaným parmazánom
  • skvele ju doplní zelenina, mäso, paradajková omáčka či plody mora
  • nezabudnite dochucovať čerstvými bylinkami, bazalkou, oreganom, rucolou a pod.
  • ak pripravujete plody mora s cestovinou, nepridávajte už radšej parmezán - chute sa pobijú a výsledok vás neosloví
  • omáčky na dochutenie si jednoducho pripravíte aj doma, azda najznámejšou je omáčka pesto pripravená z byliniek, olivového oleja a parmezánu

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 31 184
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 644
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 405
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 431
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 984
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 373
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 148
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 633
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 437
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 784
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 762
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 14 809
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 433
  7. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 10 068
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 854
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťZatvoriť reklamu