MINISERIÁL

Máte prehľad v cestovinách?

Trvalo niekoľko rokov, kým sa cestoviny stali plnohodnotnou potravinou, ktorá si zaslúži pozornosť a znalosť spotrebiteľa. Dočkali sme sa kvalitných produktov, ktoré si môžeme vychoutnať s rovnakou vášňou ako Taliani. Rokmi pribúdali a pribúdajú noví výro

ilustračné foto - internet

Trvalo niekoľko rokov, kým sa cestoviny stali plnohodnotnou potravinou, ktorá si zaslúži pozornosť a znalosť spotrebiteľa. Dočkali sme sa kvalitných produktov, ktoré si môžeme vychutnať s rovnakou vášňou ako Taliani. Rokmi pribúdali a pribúdajú noví výrobcovia cestovín a spotrebiteľ potrebuje mať prehľad aké cestoviny nakúpiť, ako ich navariť, na čo použiť a koľko vlastne za balenie zaplatiť. Rozhodli sme sa nakúpiť takmer všetky dostupné značky a použiť pri rôznych spôsoboch použitia v kuchyni.

Článok pokračuje pod video reklamou

LACNÉ ČI DRAHÉ?
Na začiatok s radosťou vyvrátime mýtus, že cestoviny sa pripravujú z obyčajnej pšeničnej múky a vody. Väčšina priemyselných výrobcov vyrába totiž cestoviny zo semoliny z tvrdej pšenice, ktorá narozdiel od mäkkej obsahuje omnoho viac lepku a žltých a oranžových pigmetov, takže ju netreba prifarbovať. Okrem toho cestoviny s tvrdej pšenice obsahujú vitamíny skupiny B a vitamín E, minerály a stopové prvky.

Lacné cestoviny sú vyrábané z menej vhodnej múky z mäkkej pšenice alebo rôznych múkových zmesí , takže ich často výrobcovia prifarbujú a doplňujú vajciami. Práve to je hlavný dôvod ich lepenia sa a rozvárania sa. Takmer všetci výrobcovia/distribútori cestovín poctivo uvádzajú prítomnosť či neprítomnosť semoliny, takže čítať štítky na obaloch sa rozhodne vyplatí.

ilustračné foto - internet

Pri rozhodovaní začnite tým, na akú úpravu a pokrm cestovinu potrebujete. Ak sa chystáte pripraviť len prílohu k napr. mäsovému ragú, či perkeltu - postačí vám cestovina strednej cenovej triedy a nemusí to byť vpráve vyrobená z tvrdej pšenice. Tie najlacnejšie nakúpite napr. v marketoch Kaufland či Lidl (od 9.90,- Sk za 500g balenie mini kolienok). Redakcia uvarila tie najlacnejšie - no výsledku by sa potešil hádam len vás štvornohý miláčik. Podobne dopadli cestoviny Japavo či Cessi. Ak budete voliť o niečo drahšie napr. Vitana, Maggi cestoviny budete spokojní s výsledkom práve na spomínaný účel.

Ak preferujte cestovinu uvarenú ako hlavné jedlo napr. špagety či vretienka s tuniakom, zeleninou či syrovou omáčkou - voľte drahšiu kategóriu typu Gallo, Barilla, Zara a pod.(približne od 35,- až 55,- Sk za 500g bal.) Ako sme pri prieskume zistili - ak dodržíte uvedený čas varenia od výrobcu, cestoviny budú správne uvarené, čiže "al dente".

ilustračné foto - internet

ČO SA DOZVIEME Z OBALU:
Výrobcovia delia cestoviny hlavne podľa počtu použitých vajec na 1kg múky:

  • jednovaječné
  • dvojvaječné
  • trojvaječné - narazíte na ne iba zriedkakedy

Najobľúbenejšie sú však stále bezvaječné. To preto, že technológia výroby nezakrýva žiadne kompromisy.

ČERSTVÉ ALEBO SUŠENÉ?
Výhodou sušených cestovín je ich skladovateľnosť a trvanlivosť. Čerstvé cestoviny nie sú zatiaľ na našom trhu dostatočne rozšírené. Stále nám chýbajú špecializované predajne cestovín rôznych tvarov či náplní. V ponuke je iba niekoľko značiek, napr. Perkins. Ich výhodou je, že sú rýchlo uvarené, ich úplné uvarenie sme dosiahli už v priebehu 1 - 3 minút. ilustračné foto - internet
Čerstvé cestoviny majú čosi do seba, takže ak máte možnosť, zoznámte sa s nimi.

Pri testovaní sme nezabudli ani na BIO obchody, ktoré naštastie začínajú mať svoju klientelu a aspoň v Bratislave je ich niekoľko. Ponúkajú napr, celozrnné špagety či vretienka. Cena je vyššia - pohybuje sa medzi 40 - 60,- Sk za 500g balenie, no chutili znamenite. Azda preto, že sú vyrobené z kvalitných surovín a ekologickou technológiou. Za vyššiu nákladovosť výroby a dostupnosti surovín si však priplatíte.

ČO ZNAMENAJÚ VŠETKY TIE NÁZVY?
Netrápte sa označeniami, ktoré vystihujú tvar cestovín. Zamerajte sa pri výbere hlavne na to, aby ste vybrali správny druh. K inému pokrmu sa hodia cestoviny rovné a dlhé, k inému prepletené, plné ohybov, aby sa v nich zachytávala šťava či omáčka. Striedajte, kombinujte, vybočte z tradičnej klasiky. Prinášame vám však krátky prehľad najpoužívanejších druhom, aby ste mali aspoň základy.

SPAGHETTI - dlhé cestoviny

LINGUINE - podobné špagetám, mierne však plackovité
FETUCCELLE - širšie ako linguine
FUSSILLI BUCATI LUNGHI - špirálovito stočené rezance
LASAGNE - široké pláty (obdľžnikové)
LASAGNETTE - na okraji vlnkovité
TAGLLIATELLE - hniezda širokých cestovín
CANNELONI- duté rúrky
PAPPARDELLE - hniezda širších cestovín
FARFALLE - mašličky
FUSILLI - špirály
PENNE - tenké a duté rúrky

AKO ICH VARIŤ ?

    • vždy rešpektujte návod výrobcu (na niektorých výrobkoch naši prekladatelia nesprávne prekladajú pôvodné návody výrobcu - v originálnom návode sme sa dozvedeli čas varenia napr. 8 minút a preklad hovorí o 3 až 12 min.)

ilustračné foto - internet

  • varte vždy v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody a v dostatočne veľkom hrnci. Skúsili sme varenie práve v špeciálnych hrncoch na cestoviny. Markety už ponúkajú aj hrnce, ktoré pozostávajú z dvoch častí - prvá ako klasický hrniec, druhá - perforovaný menší hrniec vložený do prvej. Cestoviny uvaríte a scedíte veľmi jednoducho vybratím menšieho perforovaného hrnca. Ide o praktické riešenie, takže ak pripravujete v priebehu roku mnoho cestovín, nebojte sa investovať.
  • sledujte čas varenia, mali by byť vždy AL DENTE, čiže po prehryznutí trochu akoby tvrdé uprostred

PRELIEVAŤ VODOU PO UVARENÍ ALEBO NEPRELIEVAŤ?

  • ak pripravujete cestoviny ako hlavné jedlo, NIKDY ich neprelievajte, ale ihneď servírujte
  • ak pripravujte šalát, zľahka ich prepláchnite studenou vodou

AKO KOMBINOVAŤ?

ilustračné foto - internet

  • najlahodnejšie chutí cestovina jemne ochutená len soľou, korením, olivovým olejom a strúhaným parmazánom
  • skvele ju doplní zelenina, mäso, paradajková omáčka či plody mora
  • nezabudnite dochucovať čerstvými bylinkami, bazalkou, oreganom, rucolou a pod.
  • ak pripravujete plody mora s cestovinou, nepridávajte už radšej parmezán - chute sa pobijú a výsledok vás neosloví
  • omáčky na dochutenie si jednoducho pripravíte aj doma, azda najznámejšou je omáčka pesto pripravená z byliniek, olivového oleja a parmezánu

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 189
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 500
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 963
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 638
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 8 859
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 610
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 622
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 660
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 803
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 209

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.