Vyvarujte sa prešľapom pri používaní rúry

Ani najinteligentnejšia rúra sveta nepodáva skvelé výkony, ak pri jej používaní robíte prešľapy. Na to, aby teplo prenikalo do pokrmov rovnomerne a v nastavenej intenzite je dôležité, aby ste dodržiavali všetky rozumné pravidlá. Ste si istí že robíte všet

ko správne? Niekedy môže trpieť pokrm, inokedy samotná rúra či vaše ruky.

1. Predhrievajte s rozumom
Aby teplota v rúre dosiahla prednastavenú pracovnú teplotu, potrebné je, aby ste ju dostatočne rozohriali.
Predhrievanie zaberie v priemere 10 minút času a čím jemnejšie cesto spracovávate, tým je príprava dôležitejšia. Inak sa môže stať že namiesto nadýchaného múčnika vytiahnete z rúry spľasnutú placku. Nie vždy je však predhrievanie potrebné – pri pečení mäsa, zapekaní cestovín či zemiakov predpríprava nerozhoduje. Pozor však na grilovanie – tu by ste predhriatie podceňovať nemali.

Článok pokračuje pod video reklamou

2. Pri pečení nevetrajte
Výrobcovia zabudovali do rúr osvetlenie a sklený priezor do dvierok preto, aby ste neustálym otváraním dvierok nenarúšali proces pečenia. Nezabúdajte na to, že pri každom otvorení dvierok poklesne v rúre teplota a zníži sa vlhkosť mikroklímy. Následkom sú vysušené, málo nadýchané cestá. Zvedavosť sa nevypláca.

3. Objavte čaro úrovní
Rúry sú navrhnuté tak, aby ste mohli rošt a plechy zasúvať do štyroch rôznych úrovní.
Nie sú tam preto aby ste sa vyrovnali s rôznym tvarom a hrúbkou pokrmov, ale preto aby ste mohli efektívne využiť sálanie tepla. Využívať pre každý pokrm druhú či tretiu úroveň je chybou. Ak nie je aktivovaný pri pečení ventilátor, správnou vzdialenosťou dosiahnete optimálnu úpravu. Čím viac sa od výhrevného telesa vzdialite, tým viac je teplota vo vnútri pokrmu rovnomernejšia. Naopak, pri grilovaní siahnite po čo najkratšej vzdialenosti, príprava pokrmu sa skráti. Ak ste si obľúbili teplovzdušný ohrev, dvojicu úrovní môžete využiť na to, aby ste pripravili dva pokrmy súčasne – ich vône sa zaručene nepremiešajú.

4. Naučte sa pracovať s režimmi
Moderné rúry ponúkajú päť, sedem či deväť režimov pečenia. Každý z nich je ideálny pre iný druh pokrmov a ak zvolíte ten správny, nielenže bude výsledok lepší, ale ušetríte si aj čas potrebný na pečenie. Je praktické, ak sa naučíte režimy kombinovať. Pri zapekaní zemiakov môžete začať teplovzdušným ohrevom a ku koncu môžete siahnuť po grile.
Listovanie návodu vám vždy prezradí, ako z kuchynského pomocníka vyžmýkať maximum. Preskúmajte možnosti grilu, objavte špeciálny režim pre pečenie pizze, naučte sa skracovať dobu prípravy na minimum. Neprehliadnite ani to, že rúru môžete použiť na kysnutie cesta či lacné rozmrazovanie surovín.

5. Vymeňte pekáč za rošt
Ste staromódni a stále si myslíte že najlepším spôsobom pre pečenie kuracieho mäsa, pečienky či rolky je použitie pekáča? Vyskúšajte rošt, pod ktorý podložíte plech na zachytávanie mastnoty. Nezabudnite však doň vliať trochu vody. Mäsové pokrmy upečené na rošte zostanú šťavnaté, ich povrch bude chrumkavý z každej strany a navyše sa zbavíte nezdravých tukov.

6. Vyberajte vhodné nádoby
Väčšina rúr pracuje v teplotnom rozsahu od 50 do 230 °C. Preto by každá z nádob mala zniesť maximum. Nepoužívajte silikóny a plasty ktorých pracovný rozsah je neistý – odkvapkávajúca hmota môže poškodiť povrchovú úpravu rúry. Mali by ste vedieť, že nádoby a plechy majú rôznu tepelnú vodivosť. Kým tmavé matné nádoby absorbujú maximum tepla, lesklé kovové nádoby z neho preberú iba časť.
Preto je piškóta z hliníkového plechu vždy lepšie upečená ako tá, ktorú pripravíte v čiernom smaltovanom. Hliník, kamenina, sklené nádoby a naleštené plechy znižujú mieru pečenia a zhnednutia spodku. Naopak, smaltovaná liatina, eloxovaný hliník s teflónovým povrchom a tmavé ťažké nádoby teplo pohlcujú intenzívne, takže pozor na pripálenie.

7. Voľte správne teploty
Pri pečení nerozhoduje iba čas prípravy, ale i teplota. Ak to s nastavením termostatu preženiete, nielenže je kvalita pokrmu horšia, ale pripálené a tmavé časti pokrmu môžu uškodiť vášmu zdraviu. Biele mäso, hydina a ryby sa pečú zväčša pri teplote od 150 do 175 °C, tmavé a červené mäsá vyžadujú teplotu vyššiu: 200 – 230 °C. Pozor však na prípravu, počíta sa s tým že vnútro bude ružové a šťavnaté, povrch jemne nahnedlý. Múčniky a koláče sa pečú v rozsahu od 150 do 200 °C, vyššie teploty narobia viac škody ako úžitku.

8. Pošlite alobal do zabudnutia
Alobal je síce praktický pri príprave rôznych balíčkov, omnoho lepšie výsledky však prináša použitie pergamenového papiera. Teplo vniká do balíčkov rovnomernejšie a intenzívnejšie, príprava je kratšia. Nepoužívajte alobal na vystlanie dna rúry, aby ste si zjednodušili jej čistenie. Odrazené teplo znižuje presnosť práce termostatu a hliník môže pri vysokej teplote poškodiť smaltovaný povrch. Na dno rúry jednoducho nič nepatrí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 30 682
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 477
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 954
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 336
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 902
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 447
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 6 140
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 5 515
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 236
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 055

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Aktivitou v parlamente nesrší, politickú budúcnosť má Kaliňák už spečatenú

V Smere je stále veľmi silný, hovorí o Robertovi Kaliňákovi politológ.

DOMOV

Minúta po minúte: Farmári na traktoroch smerujú k prezidentskému palácu

Prijali aj ponuku ministerky Matečnej, chcú ísť ale všetci.

Komentár Zuzany Kepplovej

Všetci sú napojení na všetkých. Aj farmári na slušných

Protestujúci sa učia jeden od druhého. No a čo?

Komentár Zuzany Kepplovej

Povedzte, ste za alebo proti migrantom?

Prestaňme k politikom prikladať migrantomer.

Neprehliadnite tiež

S takou pokožkou sa nikdy nevydáš. Fotograf nafotil silné zábery

Útočia na nich pre nedokonalosť. Teraz žiaria.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.