Vyvarujte sa prešľapom pri používaní rúry

Ani najinteligentnejšia rúra sveta nepodáva skvelé výkony, ak pri jej používaní robíte prešľapy. Na to, aby teplo prenikalo do pokrmov rovnomerne a v nastavenej intenzite je dôležité, aby ste dodržiavali všetky rozumné pravidlá. Ste si istí že robíte všet

ko správne? Niekedy môže trpieť pokrm, inokedy samotná rúra či vaše ruky.

1. Predhrievajte s rozumom
Aby teplota v rúre dosiahla prednastavenú pracovnú teplotu, potrebné je, aby ste ju dostatočne rozohriali.
Predhrievanie zaberie v priemere 10 minút času a čím jemnejšie cesto spracovávate, tým je príprava dôležitejšia. Inak sa môže stať že namiesto nadýchaného múčnika vytiahnete z rúry spľasnutú placku. Nie vždy je však predhrievanie potrebné – pri pečení mäsa, zapekaní cestovín či zemiakov predpríprava nerozhoduje. Pozor však na grilovanie – tu by ste predhriatie podceňovať nemali.

Článok pokračuje pod video reklamou

2. Pri pečení nevetrajte
Výrobcovia zabudovali do rúr osvetlenie a sklený priezor do dvierok preto, aby ste neustálym otváraním dvierok nenarúšali proces pečenia. Nezabúdajte na to, že pri každom otvorení dvierok poklesne v rúre teplota a zníži sa vlhkosť mikroklímy. Následkom sú vysušené, málo nadýchané cestá. Zvedavosť sa nevypláca.

3. Objavte čaro úrovní
Rúry sú navrhnuté tak, aby ste mohli rošt a plechy zasúvať do štyroch rôznych úrovní.
Nie sú tam preto aby ste sa vyrovnali s rôznym tvarom a hrúbkou pokrmov, ale preto aby ste mohli efektívne využiť sálanie tepla. Využívať pre každý pokrm druhú či tretiu úroveň je chybou. Ak nie je aktivovaný pri pečení ventilátor, správnou vzdialenosťou dosiahnete optimálnu úpravu. Čím viac sa od výhrevného telesa vzdialite, tým viac je teplota vo vnútri pokrmu rovnomernejšia. Naopak, pri grilovaní siahnite po čo najkratšej vzdialenosti, príprava pokrmu sa skráti. Ak ste si obľúbili teplovzdušný ohrev, dvojicu úrovní môžete využiť na to, aby ste pripravili dva pokrmy súčasne – ich vône sa zaručene nepremiešajú.

4. Naučte sa pracovať s režimmi
Moderné rúry ponúkajú päť, sedem či deväť režimov pečenia. Každý z nich je ideálny pre iný druh pokrmov a ak zvolíte ten správny, nielenže bude výsledok lepší, ale ušetríte si aj čas potrebný na pečenie. Je praktické, ak sa naučíte režimy kombinovať. Pri zapekaní zemiakov môžete začať teplovzdušným ohrevom a ku koncu môžete siahnuť po grile.
Listovanie návodu vám vždy prezradí, ako z kuchynského pomocníka vyžmýkať maximum. Preskúmajte možnosti grilu, objavte špeciálny režim pre pečenie pizze, naučte sa skracovať dobu prípravy na minimum. Neprehliadnite ani to, že rúru môžete použiť na kysnutie cesta či lacné rozmrazovanie surovín.

5. Vymeňte pekáč za rošt
Ste staromódni a stále si myslíte že najlepším spôsobom pre pečenie kuracieho mäsa, pečienky či rolky je použitie pekáča? Vyskúšajte rošt, pod ktorý podložíte plech na zachytávanie mastnoty. Nezabudnite však doň vliať trochu vody. Mäsové pokrmy upečené na rošte zostanú šťavnaté, ich povrch bude chrumkavý z každej strany a navyše sa zbavíte nezdravých tukov.

6. Vyberajte vhodné nádoby
Väčšina rúr pracuje v teplotnom rozsahu od 50 do 230 °C. Preto by každá z nádob mala zniesť maximum. Nepoužívajte silikóny a plasty ktorých pracovný rozsah je neistý – odkvapkávajúca hmota môže poškodiť povrchovú úpravu rúry. Mali by ste vedieť, že nádoby a plechy majú rôznu tepelnú vodivosť. Kým tmavé matné nádoby absorbujú maximum tepla, lesklé kovové nádoby z neho preberú iba časť.
Preto je piškóta z hliníkového plechu vždy lepšie upečená ako tá, ktorú pripravíte v čiernom smaltovanom. Hliník, kamenina, sklené nádoby a naleštené plechy znižujú mieru pečenia a zhnednutia spodku. Naopak, smaltovaná liatina, eloxovaný hliník s teflónovým povrchom a tmavé ťažké nádoby teplo pohlcujú intenzívne, takže pozor na pripálenie.

7. Voľte správne teploty
Pri pečení nerozhoduje iba čas prípravy, ale i teplota. Ak to s nastavením termostatu preženiete, nielenže je kvalita pokrmu horšia, ale pripálené a tmavé časti pokrmu môžu uškodiť vášmu zdraviu. Biele mäso, hydina a ryby sa pečú zväčša pri teplote od 150 do 175 °C, tmavé a červené mäsá vyžadujú teplotu vyššiu: 200 – 230 °C. Pozor však na prípravu, počíta sa s tým že vnútro bude ružové a šťavnaté, povrch jemne nahnedlý. Múčniky a koláče sa pečú v rozsahu od 150 do 200 °C, vyššie teploty narobia viac škody ako úžitku.

8. Pošlite alobal do zabudnutia
Alobal je síce praktický pri príprave rôznych balíčkov, omnoho lepšie výsledky však prináša použitie pergamenového papiera. Teplo vniká do balíčkov rovnomernejšie a intenzívnejšie, príprava je kratšia. Nepoužívajte alobal na vystlanie dna rúry, aby ste si zjednodušili jej čistenie. Odrazené teplo znižuje presnosť práce termostatu a hliník môže pri vysokej teplote poškodiť smaltovaný povrch. Na dno rúry jednoducho nič nepatrí.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 537
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 14 022
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 8 713
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 600
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 016
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 487
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 417
  8. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 021
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 907
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 374

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Procházka: Keby Dzurinda kandidoval, bude prezidentom

Špeciálne vydanie podcastu. Peter Tkačenko sa rozprával s Radoslavom Procházkom.

KOMENTÁRE

Danko si znova koleduje

Netreba pochybovať, že Dankova partia lezie na nervy všetkým zúčastneným.

Neprehliadnite tiež

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.