SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Viete ako na palacinky a vafle?

Jednou z najčastejších otázok, ktoré mi ľudia dávajú v rámci kulinárie - je problém prilepovania sa palaciniek...pre mnohých smiešna záležitosť, ale naozaj niektorí kvôli takýmto zdanlivo nevyriešiteľným problémom dané jedlo ani ďalej už nevaria.

ilustračné foto - internet

Jednou z najčastejších otázok, ktoré mi ľudia dávajú v rámci kulinárie je problém prilepovania sa palaciniek. Pre mnohých smiešna záležitosť, pre iných nočná mora. Môže to dokonca vyústiť do situácie, kedy sa rozhodnú kvôli zdanlivo neriešiteľnému problému vzdať sa prípravy tejto rýchlej a jednoduchej dobroty.

PALACINKY

Kuchári profíci mi dajú určite za pravdu, že palacinkami začína takmer každý kuchár ešte na základnej škole:)

Dobre pripravené palacinky majú svoje čaro, nepotrebujete na ne žiadne netradičné suroviny - iba základné, ktoré máte takmer vždy doma k dispozícii. Ak ich obohatíte vhodnou plnkou, polevou, či skombinujte s iným jedlom, nielen deti ich budú milovať. A ak zmeníte trochu pomer surovín, môžete si doma pripraviť aj vafle.

Skryť Vypnúť reklamu

ZÁKLADNÉ CESTO NA PALACINKY

ilustračné foto - internet

Info: Zámerne neudávam presné množstvo surovín - sami uvidíte, čo si cesto vypýta. Najdôležitejšie je cesto nepresladiť . Práve jeho univerzálnosť je výhodou - či budú palacinky aldké alebo slané rozhodne práve ich náplň a poleva - nie cesto samotné.

Suroviny:

  • hladká múka
  • soľ
  • cukor
  • ilustračné foto - internet
  • mlieko plnotučné
  • vajce

Postup:

  1. 1 alebo 2 vajcia rozšľahajte s 2dl mlieka, 1/2 čajovej lyžičky soli a 1 čajovou lyžičkou cukru
  2. pomaly pridávajte preosiatu hladkú múku (asi 350g) - tu je dôležité začať od hustejšej konzistencie a potom na striedačku pridávat postupne múku a mlieko, a tak pomaly rozrieďovať cesto, aby vám nevznikali hrudky - dôkladne vymiešajte
  3. cesto by malo byť skôr redšie, nechajte ho asi 20min odpočinúť a môžete začať vypekať

AKO PIECŤ:

Skryť Vypnúť reklamu
    ilustračné foto - internet
  • najideálnejším spôsobom je teflónová alebo stará dobrá smaltovaná panvica
  • panvica musí byť dobre umytá  a rozpálená. Pozor, i malé fliačky nečistôt môžu spôsobovať pripaľovanie
  • používajte rastlinný olej - stačí naozaj len pár kvapiek na panvicu - ak to preženiete s olejom kvôli strachu z pripaľovania, palacinky sa vám odmenia nechutne mastnou a ťažkou chuťou
  • ak už vidíte, že je olej rozpálený, s naberačkou nalejte rýchlo cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte po celej ploche panvice. Ak je spodná strana zalotohnedá - obráťte a dopečte druhú stranu. Ideálne je mať naberačku, ktorej obsah môžete celý vyklopiť na panvicu - aby ste nerobili zbytočné pohyby a dolievania cesta. Cesto by tak bolo nerovnomerne prepečené a palacinky by mali nekompaktnú štruktúru s bublinkami na spojoch.
ilustračné foto - internet

VARIABILITA:

Skryť Vypnúť reklamu
  • mojou najobľúbenejšou kombináciou je pridanie nastrúhaných jabĺk do základného cesta - "jablkové palacinky" sú atraktívne, štavnaté a svieže
  • veľmi príjemným spestrením je pridanie nastrúhanej citrónovej kôry alebo vanilky - neprehliadnuteľná aróma a chuť všednú chuť palaciniek krásne dohladí
  • ak chcete trochu arómy navyše, pridajte rum alebo čerešňovicu
  • klasickou a asi najlepšou plnkou je džem - no skúste ho predtým zohriať s troškou vody na panvici a tak preliať hotové palacinky - zvýraznite tak chuť ovocia v džeme
  • skúste na panvici roztopiť asi 50g masla, pridať nastrúhanú kôru z 1/2 pomaranča a 1bal vanilkového cukru, povarte, kým sa cukor nerozpustí a prelejte ešte teplé palacinky
ilustračné foto - internet

SPRÁVNE PRIPRAVENÉ PALACINKY BY MALI BYŤ:

Skryť Vypnúť reklamu
  • tenké
  • kompaktnej konzistencie - pružné pri rolovaní či skladaní - nemali by sa trhať
  • rovnomerne upečené do zlatohneda - nesmú na nich byť čierne malé pripálené škvrny!
  • nemali by byť mastné

A ČO VAFLE?

ilustračné foto - internet

Príprava cesta na vafle je podobná, treba mať však vo výbave formy na ich pečenie. Ideálnym pomocníkom sú špeciálne stroje s vnútronými meniteľnými formami - väčšinou sú to sendvičovače, ktoré sú výhodné z hľadiska ich variability. Obsahujú totiž mnoho vymeniteľných foriem - na prípravu toastov, grilovanie mäsa a nakoniec na prípravu vaflí, či placiek.

AKÉ CESTO NA VAFLE?

Pozn. Je takmer identické s palacinkovým - je trochu hustejšie + pridávame rozpustený margarín a trošku prášku do pečiva

  • 400g hladká múka
  • ilustračné foto - internet
  • 150g cukor kryštál.
  • 175 margarín (osvedčila sa Hera)
  • 600 ml plnotučné mlieko
  • 2 vajcia
  • 1,5 ČL prášok do pečiva
  • 1,5 ČL vanilkový cukor

Postup - podobne ako pri palacinkovom.

Skryť Vypnúť reklamu

Vafle pečete pomaly, do zlatista. Správne upečené vafle by mali byť chrumkavé, preto ich upečené nikdy neukladajte na seba- tak vám iba zmäknú a zvlhnú. Takisto o správnom výsledku svedčí ich kyprosť, zlatohnedá farba, chrumkavý povrch a vláčna konzistencia cesta vo vnútri.

Možností servírovania je niekoľko - ja som si obľúbil klasický švédsky štýl - čerstvé jahody + veľa cukru (alebo šľahačky).

Jahody nasekajte na menšie kúsky, zasypte vanilkovým cukrom a nechajte postáť asi 30min., kým jahody nepustia šťavu. Zmesou posypte teplé vafle a zastreknite šľahačkou.

Dobrú chuť!!!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 247
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 17 752
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 126
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 253
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 704
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 266
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 508
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 100
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 994
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 615
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 705 prípadov nákazy a ďalších šesť úmrtí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Odberné miesto na nový koronavírus.
Bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana.
Cynická obluda

Terazky budeme testovať

Testovanie vraj nezvládnu zabezpečiť zdravotníci, lebo zdravotníctvo utrpelo vládou Smeru. Tak ho zabezpečí armáda.

Komentár Petra Schutza

Vláda sa v hysterickom kŕči vrhla na logistickú divočinu

Fiasko by znamenalo nielen stratu dvesto miliónov, ale aj znemožnenie krajiny.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.