Viete ako na palacinky a vafle?

Jednou z najčastejších otázok, ktoré mi ľudia dávajú v rámci kulinárie - je problém prilepovania sa palaciniek...pre mnohých smiešna záležitosť, ale naozaj niektorí kvôli takýmto zdanlivo nevyriešiteľným problémom dané jedlo ani ďalej už nevaria.

ilustračné foto - internet

Jednou z najčastejších otázok, ktoré mi ľudia dávajú v rámci kulinárie je problém prilepovania sa palaciniek. Pre mnohých smiešna záležitosť, pre iných nočná mora. Môže to dokonca vyústiť do situácie, kedy sa rozhodnú kvôli zdanlivo neriešiteľnému problému vzdať sa prípravy tejto rýchlej a jednoduchej dobroty.

PALACINKY

Kuchári profíci mi dajú určite za pravdu, že palacinkami začína takmer každý kuchár ešte na základnej škole:)

Dobre pripravené palacinky majú svoje čaro, nepotrebujete na ne žiadne netradičné suroviny - iba základné, ktoré máte takmer vždy doma k dispozícii. Ak ich obohatíte vhodnou plnkou, polevou, či skombinujte s iným jedlom, nielen deti ich budú milovať. A ak zmeníte trochu pomer surovín, môžete si doma pripraviť aj vafle.

ZÁKLADNÉ CESTO NA PALACINKY

ilustračné foto - internet

Info: Zámerne neudávam presné množstvo surovín - sami uvidíte, čo si cesto vypýta. Najdôležitejšie je cesto nepresladiť . Práve jeho univerzálnosť je výhodou - či budú palacinky aldké alebo slané rozhodne práve ich náplň a poleva - nie cesto samotné.

Suroviny:

  • hladká múka
  • soľ
  • cukor
  • ilustračné foto - internet
  • mlieko plnotučné
  • vajce

Postup:

  1. 1 alebo 2 vajcia rozšľahajte s 2dl mlieka, 1/2 čajovej lyžičky soli a 1 čajovou lyžičkou cukru
  2. pomaly pridávajte preosiatu hladkú múku (asi 350g) - tu je dôležité začať od hustejšej konzistencie a potom na striedačku pridávat postupne múku a mlieko, a tak pomaly rozrieďovať cesto, aby vám nevznikali hrudky - dôkladne vymiešajte
  3. cesto by malo byť skôr redšie, nechajte ho asi 20min odpočinúť a môžete začať vypekať

AKO PIECŤ:

    ilustračné foto - internet
  • najideálnejším spôsobom je teflónová alebo stará dobrá smaltovaná panvica
  • panvica musí byť dobre umytá  a rozpálená. Pozor, i malé fliačky nečistôt môžu spôsobovať pripaľovanie
  • používajte rastlinný olej - stačí naozaj len pár kvapiek na panvicu - ak to preženiete s olejom kvôli strachu z pripaľovania, palacinky sa vám odmenia nechutne mastnou a ťažkou chuťou
  • ak už vidíte, že je olej rozpálený, s naberačkou nalejte rýchlo cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte po celej ploche panvice. Ak je spodná strana zalotohnedá - obráťte a dopečte druhú stranu. Ideálne je mať naberačku, ktorej obsah môžete celý vyklopiť na panvicu - aby ste nerobili zbytočné pohyby a dolievania cesta. Cesto by tak bolo nerovnomerne prepečené a palacinky by mali nekompaktnú štruktúru s bublinkami na spojoch.
ilustračné foto - internet

VARIABILITA:

  • mojou najobľúbenejšou kombináciou je pridanie nastrúhaných jabĺk do základného cesta - "jablkové palacinky" sú atraktívne, štavnaté a svieže
  • veľmi príjemným spestrením je pridanie nastrúhanej citrónovej kôry alebo vanilky - neprehliadnuteľná aróma a chuť všednú chuť palaciniek krásne dohladí
  • ak chcete trochu arómy navyše, pridajte rum alebo čerešňovicu
  • klasickou a asi najlepšou plnkou je džem - no skúste ho predtým zohriať s troškou vody na panvici a tak preliať hotové palacinky - zvýraznite tak chuť ovocia v džeme
  • skúste na panvici roztopiť asi 50g masla, pridať nastrúhanú kôru z 1/2 pomaranča a 1bal vanilkového cukru, povarte, kým sa cukor nerozpustí a prelejte ešte teplé palacinky
ilustračné foto - internet

SPRÁVNE PRIPRAVENÉ PALACINKY BY MALI BYŤ:

  • tenké
  • kompaktnej konzistencie - pružné pri rolovaní či skladaní - nemali by sa trhať
  • rovnomerne upečené do zlatohneda - nesmú na nich byť čierne malé pripálené škvrny!
  • nemali by byť mastné

A ČO VAFLE?

ilustračné foto - internet

Príprava cesta na vafle je podobná, treba mať však vo výbave formy na ich pečenie. Ideálnym pomocníkom sú špeciálne stroje s vnútronými meniteľnými formami - väčšinou sú to sendvičovače, ktoré sú výhodné z hľadiska ich variability. Obsahujú totiž mnoho vymeniteľných foriem - na prípravu toastov, grilovanie mäsa a nakoniec na prípravu vaflí, či placiek.

AKÉ CESTO NA VAFLE?

Pozn. Je takmer identické s palacinkovým - je trochu hustejšie + pridávame rozpustený margarín a trošku prášku do pečiva

  • 400g hladká múka
  • ilustračné foto - internet
  • 150g cukor kryštál.
  • 175 margarín (osvedčila sa Hera)
  • 600 ml plnotučné mlieko
  • 2 vajcia
  • 1,5 ČL prášok do pečiva
  • 1,5 ČL vanilkový cukor

Postup - podobne ako pri palacinkovom.

Vafle pečete pomaly, do zlatista. Správne upečené vafle by mali byť chrumkavé, preto ich upečené nikdy neukladajte na seba- tak vám iba zmäknú a zvlhnú. Takisto o správnom výsledku svedčí ich kyprosť, zlatohnedá farba, chrumkavý povrch a vláčna konzistencia cesta vo vnútri.

Možností servírovania je niekoľko - ja som si obľúbil klasický švédsky štýl - čerstvé jahody + veľa cukru (alebo šľahačky).

Jahody nasekajte na menšie kúsky, zasypte vanilkovým cukrom a nechajte postáť asi 30min., kým jahody nepustia šťavu. Zmesou posypte teplé vafle a zastreknite šľahačkou.

Dobrú chuť!!!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 987
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 065
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 919
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 041
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 811
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 925
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 511
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 178
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 470
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 214

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

KOMENTÁRE

Plot bol jeho nápad, nie Orbánov. Dnes má dom kúsok od pletiva

Ako sme sa nestretli so starostom Ásotthalomu.

PLUS

Ako prvá žena pred takmer sedemsto rokmi prežila cisársky rez

Českí vedci prišli s novým objavom.

Neprehliadnite tiež

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop