SME

Viete ako na palacinky a vafle?

Jednou z najčastejších otázok, ktoré mi ľudia dávajú v rámci kulinárie - je problém prilepovania sa palaciniek...pre mnohých smiešna záležitosť, ale naozaj niektorí kvôli takýmto zdanlivo nevyriešiteľným problémom dané jedlo ani ďalej už nevaria.

ilustračné foto - internet

Jednou z najčastejších otázok, ktoré mi ľudia dávajú v rámci kulinárie je problém prilepovania sa palaciniek. Pre mnohých smiešna záležitosť, pre iných nočná mora. Môže to dokonca vyústiť do situácie, kedy sa rozhodnú kvôli zdanlivo neriešiteľnému problému vzdať sa prípravy tejto rýchlej a jednoduchej dobroty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

PALACINKY

Kuchári profíci mi dajú určite za pravdu, že palacinkami začína takmer každý kuchár ešte na základnej škole:)

Dobre pripravené palacinky majú svoje čaro, nepotrebujete na ne žiadne netradičné suroviny - iba základné, ktoré máte takmer vždy doma k dispozícii. Ak ich obohatíte vhodnou plnkou, polevou, či skombinujte s iným jedlom, nielen deti ich budú milovať. A ak zmeníte trochu pomer surovín, môžete si doma pripraviť aj vafle.

SkryťVypnúť reklamu

ZÁKLADNÉ CESTO NA PALACINKY

ilustračné foto - internet

Info: Zámerne neudávam presné množstvo surovín - sami uvidíte, čo si cesto vypýta. Najdôležitejšie je cesto nepresladiť . Práve jeho univerzálnosť je výhodou - či budú palacinky aldké alebo slané rozhodne práve ich náplň a poleva - nie cesto samotné.

Suroviny:

  • hladká múka
  • soľ
  • cukor
  • ilustračné foto - internet
  • mlieko plnotučné
  • vajce

Postup:

  1. 1 alebo 2 vajcia rozšľahajte s 2dl mlieka, 1/2 čajovej lyžičky soli a 1 čajovou lyžičkou cukru
  2. pomaly pridávajte preosiatu hladkú múku (asi 350g) - tu je dôležité začať od hustejšej konzistencie a potom na striedačku pridávat postupne múku a mlieko, a tak pomaly rozrieďovať cesto, aby vám nevznikali hrudky - dôkladne vymiešajte
  3. cesto by malo byť skôr redšie, nechajte ho asi 20min odpočinúť a môžete začať vypekať

AKO PIECŤ:

SkryťVypnúť reklamu
    ilustračné foto - internet
  • najideálnejším spôsobom je teflónová alebo stará dobrá smaltovaná panvica
  • panvica musí byť dobre umytá  a rozpálená. Pozor, i malé fliačky nečistôt môžu spôsobovať pripaľovanie
  • používajte rastlinný olej - stačí naozaj len pár kvapiek na panvicu - ak to preženiete s olejom kvôli strachu z pripaľovania, palacinky sa vám odmenia nechutne mastnou a ťažkou chuťou
  • ak už vidíte, že je olej rozpálený, s naberačkou nalejte rýchlo cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte po celej ploche panvice. Ak je spodná strana zalotohnedá - obráťte a dopečte druhú stranu. Ideálne je mať naberačku, ktorej obsah môžete celý vyklopiť na panvicu - aby ste nerobili zbytočné pohyby a dolievania cesta. Cesto by tak bolo nerovnomerne prepečené a palacinky by mali nekompaktnú štruktúru s bublinkami na spojoch.
ilustračné foto - internet

VARIABILITA:

SkryťVypnúť reklamu
  • mojou najobľúbenejšou kombináciou je pridanie nastrúhaných jabĺk do základného cesta - "jablkové palacinky" sú atraktívne, štavnaté a svieže
  • veľmi príjemným spestrením je pridanie nastrúhanej citrónovej kôry alebo vanilky - neprehliadnuteľná aróma a chuť všednú chuť palaciniek krásne dohladí
  • ak chcete trochu arómy navyše, pridajte rum alebo čerešňovicu
  • klasickou a asi najlepšou plnkou je džem - no skúste ho predtým zohriať s troškou vody na panvici a tak preliať hotové palacinky - zvýraznite tak chuť ovocia v džeme
  • skúste na panvici roztopiť asi 50g masla, pridať nastrúhanú kôru z 1/2 pomaranča a 1bal vanilkového cukru, povarte, kým sa cukor nerozpustí a prelejte ešte teplé palacinky
ilustračné foto - internet

SPRÁVNE PRIPRAVENÉ PALACINKY BY MALI BYŤ:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • tenké
  • kompaktnej konzistencie - pružné pri rolovaní či skladaní - nemali by sa trhať
  • rovnomerne upečené do zlatohneda - nesmú na nich byť čierne malé pripálené škvrny!
  • nemali by byť mastné

A ČO VAFLE?

ilustračné foto - internet

Príprava cesta na vafle je podobná, treba mať však vo výbave formy na ich pečenie. Ideálnym pomocníkom sú špeciálne stroje s vnútronými meniteľnými formami - väčšinou sú to sendvičovače, ktoré sú výhodné z hľadiska ich variability. Obsahujú totiž mnoho vymeniteľných foriem - na prípravu toastov, grilovanie mäsa a nakoniec na prípravu vaflí, či placiek.

AKÉ CESTO NA VAFLE?

Pozn. Je takmer identické s palacinkovým - je trochu hustejšie + pridávame rozpustený margarín a trošku prášku do pečiva

  • 400g hladká múka
  • ilustračné foto - internet
  • 150g cukor kryštál.
  • 175 margarín (osvedčila sa Hera)
  • 600 ml plnotučné mlieko
  • 2 vajcia
  • 1,5 ČL prášok do pečiva
  • 1,5 ČL vanilkový cukor

Postup - podobne ako pri palacinkovom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vafle pečete pomaly, do zlatista. Správne upečené vafle by mali byť chrumkavé, preto ich upečené nikdy neukladajte na seba- tak vám iba zmäknú a zvlhnú. Takisto o správnom výsledku svedčí ich kyprosť, zlatohnedá farba, chrumkavý povrch a vláčna konzistencia cesta vo vnútri.

Možností servírovania je niekoľko - ja som si obľúbil klasický švédsky štýl - čerstvé jahody + veľa cukru (alebo šľahačky).

Jahody nasekajte na menšie kúsky, zasypte vanilkovým cukrom a nechajte postáť asi 30min., kým jahody nepustia šťavu. Zmesou posypte teplé vafle a zastreknite šľahačkou.

Dobrú chuť!!!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 524
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 6 094
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 990
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 781
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 243
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 860
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 733
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 425
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 466
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 234
  5. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 15 799
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 340
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 929
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 499
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu