Viete ako na palacinky a vafle?

Jednou z najčastejších otázok, ktoré mi ľudia dávajú v rámci kulinárie - je problém prilepovania sa palaciniek...pre mnohých smiešna záležitosť, ale naozaj niektorí kvôli takýmto zdanlivo nevyriešiteľným problémom dané jedlo ani ďalej už nevaria.

ilustračné foto - internet

Jednou z najčastejších otázok, ktoré mi ľudia dávajú v rámci kulinárie je problém prilepovania sa palaciniek. Pre mnohých smiešna záležitosť, pre iných nočná mora. Môže to dokonca vyústiť do situácie, kedy sa rozhodnú kvôli zdanlivo neriešiteľnému problému vzdať sa prípravy tejto rýchlej a jednoduchej dobroty.

PALACINKY

Kuchári profíci mi dajú určite za pravdu, že palacinkami začína takmer každý kuchár ešte na základnej škole:)

Dobre pripravené palacinky majú svoje čaro, nepotrebujete na ne žiadne netradičné suroviny - iba základné, ktoré máte takmer vždy doma k dispozícii. Ak ich obohatíte vhodnou plnkou, polevou, či skombinujte s iným jedlom, nielen deti ich budú milovať. A ak zmeníte trochu pomer surovín, môžete si doma pripraviť aj vafle.

ZÁKLADNÉ CESTO NA PALACINKY

ilustračné foto - internet

Info: Zámerne neudávam presné množstvo surovín - sami uvidíte, čo si cesto vypýta. Najdôležitejšie je cesto nepresladiť . Práve jeho univerzálnosť je výhodou - či budú palacinky aldké alebo slané rozhodne práve ich náplň a poleva - nie cesto samotné.

Suroviny:

  • hladká múka
  • soľ
  • cukor
  • ilustračné foto - internet
  • mlieko plnotučné
  • vajce

Postup:

  1. 1 alebo 2 vajcia rozšľahajte s 2dl mlieka, 1/2 čajovej lyžičky soli a 1 čajovou lyžičkou cukru
  2. pomaly pridávajte preosiatu hladkú múku (asi 350g) - tu je dôležité začať od hustejšej konzistencie a potom na striedačku pridávat postupne múku a mlieko, a tak pomaly rozrieďovať cesto, aby vám nevznikali hrudky - dôkladne vymiešajte
  3. cesto by malo byť skôr redšie, nechajte ho asi 20min odpočinúť a môžete začať vypekať

AKO PIECŤ:

    ilustračné foto - internet
  • najideálnejším spôsobom je teflónová alebo stará dobrá smaltovaná panvica
  • panvica musí byť dobre umytá  a rozpálená. Pozor, i malé fliačky nečistôt môžu spôsobovať pripaľovanie
  • používajte rastlinný olej - stačí naozaj len pár kvapiek na panvicu - ak to preženiete s olejom kvôli strachu z pripaľovania, palacinky sa vám odmenia nechutne mastnou a ťažkou chuťou
  • ak už vidíte, že je olej rozpálený, s naberačkou nalejte rýchlo cesto na panvicu a rovnomerne ho rozlejte po celej ploche panvice. Ak je spodná strana zalotohnedá - obráťte a dopečte druhú stranu. Ideálne je mať naberačku, ktorej obsah môžete celý vyklopiť na panvicu - aby ste nerobili zbytočné pohyby a dolievania cesta. Cesto by tak bolo nerovnomerne prepečené a palacinky by mali nekompaktnú štruktúru s bublinkami na spojoch.
ilustračné foto - internet

VARIABILITA:

  • mojou najobľúbenejšou kombináciou je pridanie nastrúhaných jabĺk do základného cesta - "jablkové palacinky" sú atraktívne, štavnaté a svieže
  • veľmi príjemným spestrením je pridanie nastrúhanej citrónovej kôry alebo vanilky - neprehliadnuteľná aróma a chuť všednú chuť palaciniek krásne dohladí
  • ak chcete trochu arómy navyše, pridajte rum alebo čerešňovicu
  • klasickou a asi najlepšou plnkou je džem - no skúste ho predtým zohriať s troškou vody na panvici a tak preliať hotové palacinky - zvýraznite tak chuť ovocia v džeme
  • skúste na panvici roztopiť asi 50g masla, pridať nastrúhanú kôru z 1/2 pomaranča a 1bal vanilkového cukru, povarte, kým sa cukor nerozpustí a prelejte ešte teplé palacinky
ilustračné foto - internet

SPRÁVNE PRIPRAVENÉ PALACINKY BY MALI BYŤ:

  • tenké
  • kompaktnej konzistencie - pružné pri rolovaní či skladaní - nemali by sa trhať
  • rovnomerne upečené do zlatohneda - nesmú na nich byť čierne malé pripálené škvrny!
  • nemali by byť mastné

A ČO VAFLE?

ilustračné foto - internet

Príprava cesta na vafle je podobná, treba mať však vo výbave formy na ich pečenie. Ideálnym pomocníkom sú špeciálne stroje s vnútronými meniteľnými formami - väčšinou sú to sendvičovače, ktoré sú výhodné z hľadiska ich variability. Obsahujú totiž mnoho vymeniteľných foriem - na prípravu toastov, grilovanie mäsa a nakoniec na prípravu vaflí, či placiek.

AKÉ CESTO NA VAFLE?

Pozn. Je takmer identické s palacinkovým - je trochu hustejšie + pridávame rozpustený margarín a trošku prášku do pečiva

  • 400g hladká múka
  • ilustračné foto - internet
  • 150g cukor kryštál.
  • 175 margarín (osvedčila sa Hera)
  • 600 ml plnotučné mlieko
  • 2 vajcia
  • 1,5 ČL prášok do pečiva
  • 1,5 ČL vanilkový cukor

Postup - podobne ako pri palacinkovom.

Vafle pečete pomaly, do zlatista. Správne upečené vafle by mali byť chrumkavé, preto ich upečené nikdy neukladajte na seba- tak vám iba zmäknú a zvlhnú. Takisto o správnom výsledku svedčí ich kyprosť, zlatohnedá farba, chrumkavý povrch a vláčna konzistencia cesta vo vnútri.

Možností servírovania je niekoľko - ja som si obľúbil klasický švédsky štýl - čerstvé jahody + veľa cukru (alebo šľahačky).

Jahody nasekajte na menšie kúsky, zasypte vanilkovým cukrom a nechajte postáť asi 30min., kým jahody nepustia šťavu. Zmesou posypte teplé vafle a zastreknite šľahačkou.

Dobrú chuť!!!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 9 333
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 6 521
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 152
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 052
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 425
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 294
  7. Kam do tepla v januári? 2 295
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 996
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 895
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 156

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Verejný nepriateľ Soros. Ako Orbán decimuje kritikov a ničí mimovládky

Maďarský premiér si spravil agendu z útokov na migrantov, médiá aj zahraničné organizácie. Vzoprieť sa mu vie málokto.

KOMENTÁRE

Maďari sa už inak ako smiechom brániť nevedia

Antiorbánovský front sa ocitol v situácii, keď vysvetľovanie stratilo význam.

KOMENTÁRE

Milujeme Slovensko

Vieme, že na to máme vo všetkých možných disciplínach.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.