MINISERIÁL

Vyznáte sa v zemiakoch?

Zemiaky sú alfou-omegou stredoeurópskej kuchyne. I keď sa na ne pozeráme ako na najobyčajnejšiu surovinu, na ktorej kvalite nezáleží, prvý opak je pravdou. Čo nám ponúka trh so zemiakmi a čo sa dá s ponuky uvariť?

Ilustračné foto - Internet

Najhlavnejšou výhodou zemiakov je ich dostupnosť počas celého roka a široká škála odrôd s odlišnými vlastnosťami. I keď skladovanie nie je zrovna najjednoduchšie, celoročná dostupnosť tejto suroviny je pre nás samozrejmosťou.

Skúsili sme zmapovať niekoľko hypermarketov, no mnohí dovozcovia a samotní predajcovia nemajú ani snahu uviesť typ odrody, či aspoň ich vhodnosť pre konkrétne použitie. Ponúkajú "obyčajné zemiaky" z uvedenej lokality, ktorých vlastnosti sú pred vami ukryté. Je dôležité, aby sa situácia zmenila. Výrobcovia a distribútori by mali uvádzať informácie o odrodách, obzvlášť dôležité je členenie do tried:

Ilustračné foto - Internet

  • Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,

  • Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod. Ilustračné foto - Internet

Dopyt na trhu však vytvoril priestor i pre rôzne polotovarové verzie balení - zemiaky kalibrované predvarené alebo varené vákuovo balené - stačí ich už iba zohriať, dochutiť a servírovať. Výhodou kalibroaných zemiakov je, že sú jednotnej veľkosti, takže i pri príprave náročnejších pokrmov kde je základom zemiak máte istotu, že čas prípravy bude kontrolovateľný.

Čo však môžete rozozna i voľným okom je, či máte pred sebou zemiaky prané alebo neprané. Ilustračné foto - InternetPrané sú pekne čisté a platíte len za čistú využiteľnú hmotnosť. Pozor však na prané zemiaky distribuované v baleniach. Ich skladovanie je náročnejšie a neraz sa nám stalo, že sme z 2kg balenia vyhodili 400g zemiakov, čo predstavuje približne 2 porcie. Neprané si môžte bez obmedzení povyberať priamo z boxu - pozor však na defekty, ktoré sa môžu skrývať pod vrstvou blata. Obzvlášť pri konci sezóny sa môže stať, že sú zemiaky mäkké a ich kvalita je žalostná.

PODĽA ČOHO VYBERAŤ?

    • naskôr uvážte, na čo zemiaky použijete a až potom vyberajte druh odrody
    • ak plánujete zemiakovú kašu - vybrajte múčny typ zemiakov, ak chcete chutné nerozpadajúce sa zemiaky v šaláte uprednostnite typ s označením A

Ilustračné foto - Internet

AKO PRIPRAVOVAŤ?

  • VARENIE použite vždy, keď plánujte zemiaky v celosti v šupke - na šalát. Ak budet variť nakrájané, ochuťte ich soľou, tymianom, koreňovou zeleninou alebo rascou, či vetvičkou byliniek. Takisto sú vhodné do gulášov a mäsitých pokrmov či polievok
  • PEČENIE je najideálnejšie vtedy, ak chcete zvýrazniť chuť zemiakov - tu sa hodia predvarené zemiaky ochutené soľou, rascou, príp. grilovacím korením. Ilustračné foto - Internet
    Zemiaky jednoducho predvarte, vysypte na plech, pokvapkajte rastlinným alebo olivovým olejom, posypte rascou a soľou /tu sa hodí skôr soľ drvená na hrubo/ a pečte do zmäknutia - pri tejto úprave je najlepšie ich kvôli dobrému prepečeniu pokrájať na plátky hrubé asi 0,5cm
  • VYPRÁŽANIE je ideálnou prípravou pre zemiaky nakrájané na hranolčeky - uprednostnite však zemiaky s väčším obsahom škrobu (tuk musí byť poriadne rozpálený, inak vám v prvých minútach hranolky zmäknú a budú ako guma)
  • PARENIE je alternatívou k vareniu. Bez ohľadu na to či použijete parnú súpravu mikrovlnky alebo špeciálny parný hrniec, doba prípravy je v porovnaní s varením o polovicu kratšia a zachováte v zemiakoch i vyššiu hladinu vitamínov a minerálov.

Ilustračné foto - Internet

PÁR ZAUJÍMAVOSTÍ:

  • najväčšími výrobcami zemiakov je Čína, Rusko a India, Slovensko je asi na 70. mieste
  • prvé sa objavili pred 4 - 5 000 rokmi v oblasti dnešného Peru
  • na Slovensko sa dostali okolo rokov 1700 - ich rozmach zapríčinila hlavne katastrofálna neúroda obila a dobré klimatické podmienky chladných oblastí Slovenska
  • sú zdrojom vitamínu C, B1, B2 a minerálnych látok, obsah vitamínu C je premenlivý vzhľadom na dobu a spôsob skladovania
  • odporúčajú sa pri diéte, pretože obsahujú menej sušiny ako obilniny a tým aj menej využiteľnej energie

Ilustračné foto - Internet
NA ČO DAŤ POZOR?

  • obsahujú toxické látky - solanín a chakonín, vyšší obsah alkaloidov je v okolí očiek a hľúz - tu môže dojsť u dieťata pri predávkovaní až k smrteľnej otrave, avšak je to málo pravdepodobé, nakoľko chuť je veľmi zlá a ich počet na jednom plode je minimálny
  • skladujte skôr v chladnom prostredí okolo 3 - 4C
  • pri vyššej teplote zemiaky klíčia, čo zvyšuje obsah jedovatého solanínu v hľuzách

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 895
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 603
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 10 567
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 591
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 160
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 6 217
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 639
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 5 118
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 981
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 2 979

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf UNB: Hnevá ma zlý prístup zdravotníkov k pacientom

Mnohé izby budú dvojlôžkové. So samostatným sociálnym zariadením a so sprchou, vraví šéf UNB.

ŠPECIÁLNE DOBRÉ RÁNO

Špeciálne Dobré ráno: Kto na Slovensku kradne európske peniaze

Z diskusie Za slušné eurofondy.

SVET

Erdogan je varovaním, kde môže skončiť Maďarsko

Erdogan zmenil Turecko za pätnásť rokov.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.