SME
Piatok, 3. december, 2021 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Vyznáte sa v zemiakoch?

Zemiaky sú alfou-omegou stredoeurópskej kuchyne. I keď sa na ne pozeráme ako na najobyčajnejšiu surovinu, na ktorej kvalite nezáleží, prvý opak je pravdou. Čo nám ponúka trh so zemiakmi a čo sa dá s ponuky uvariť?

Ilustračné foto - Internet

Najhlavnejšou výhodou zemiakov je ich dostupnosť počas celého roka a široká škála odrôd s odlišnými vlastnosťami. I keď skladovanie nie je zrovna najjednoduchšie, celoročná dostupnosť tejto suroviny je pre nás samozrejmosťou.

Skúsili sme zmapovať niekoľko hypermarketov, no mnohí dovozcovia a samotní predajcovia nemajú ani snahu uviesť typ odrody, či aspoň ich vhodnosť pre konkrétne použitie. Ponúkajú "obyčajné zemiaky" z uvedenej lokality, ktorých vlastnosti sú pred vami ukryté. Je dôležité, aby sa situácia zmenila. Výrobcovia a distribútori by mali uvádzať informácie o odrodách, obzvlášť dôležité je členenie do tried:

Ilustračné foto - Internet

  • Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,

  • Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod. Ilustračné foto - Internet

Dopyt na trhu však vytvoril priestor i pre rôzne polotovarové verzie balení - zemiaky kalibrované predvarené alebo varené vákuovo balené - stačí ich už iba zohriať, dochutiť a servírovať. Výhodou kalibroaných zemiakov je, že sú jednotnej veľkosti, takže i pri príprave náročnejších pokrmov kde je základom zemiak máte istotu, že čas prípravy bude kontrolovateľný.

Čo však môžete rozozna i voľným okom je, či máte pred sebou zemiaky prané alebo neprané. Ilustračné foto - InternetPrané sú pekne čisté a platíte len za čistú využiteľnú hmotnosť. Pozor však na prané zemiaky distribuované v baleniach. Ich skladovanie je náročnejšie a neraz sa nám stalo, že sme z 2kg balenia vyhodili 400g zemiakov, čo predstavuje približne 2 porcie. Neprané si môžte bez obmedzení povyberať priamo z boxu - pozor však na defekty, ktoré sa môžu skrývať pod vrstvou blata. Obzvlášť pri konci sezóny sa môže stať, že sú zemiaky mäkké a ich kvalita je žalostná.

PODĽA ČOHO VYBERAŤ?

    • naskôr uvážte, na čo zemiaky použijete a až potom vyberajte druh odrody
    • ak plánujete zemiakovú kašu - vybrajte múčny typ zemiakov, ak chcete chutné nerozpadajúce sa zemiaky v šaláte uprednostnite typ s označením A

Ilustračné foto - Internet

AKO PRIPRAVOVAŤ?

  • VARENIE použite vždy, keď plánujte zemiaky v celosti v šupke - na šalát. Ak budet variť nakrájané, ochuťte ich soľou, tymianom, koreňovou zeleninou alebo rascou, či vetvičkou byliniek. Takisto sú vhodné do gulášov a mäsitých pokrmov či polievok
  • PEČENIE je najideálnejšie vtedy, ak chcete zvýrazniť chuť zemiakov - tu sa hodia predvarené zemiaky ochutené soľou, rascou, príp. grilovacím korením. Ilustračné foto - Internet
    Zemiaky jednoducho predvarte, vysypte na plech, pokvapkajte rastlinným alebo olivovým olejom, posypte rascou a soľou /tu sa hodí skôr soľ drvená na hrubo/ a pečte do zmäknutia - pri tejto úprave je najlepšie ich kvôli dobrému prepečeniu pokrájať na plátky hrubé asi 0,5cm
  • VYPRÁŽANIE je ideálnou prípravou pre zemiaky nakrájané na hranolčeky - uprednostnite však zemiaky s väčším obsahom škrobu (tuk musí byť poriadne rozpálený, inak vám v prvých minútach hranolky zmäknú a budú ako guma)
  • PARENIE je alternatívou k vareniu. Bez ohľadu na to či použijete parnú súpravu mikrovlnky alebo špeciálny parný hrniec, doba prípravy je v porovnaní s varením o polovicu kratšia a zachováte v zemiakoch i vyššiu hladinu vitamínov a minerálov.

Ilustračné foto - Internet

PÁR ZAUJÍMAVOSTÍ:

  • najväčšími výrobcami zemiakov je Čína, Rusko a India, Slovensko je asi na 70. mieste
  • prvé sa objavili pred 4 - 5 000 rokmi v oblasti dnešného Peru
  • na Slovensko sa dostali okolo rokov 1700 - ich rozmach zapríčinila hlavne katastrofálna neúroda obila a dobré klimatické podmienky chladných oblastí Slovenska
  • sú zdrojom vitamínu C, B1, B2 a minerálnych látok, obsah vitamínu C je premenlivý vzhľadom na dobu a spôsob skladovania
  • odporúčajú sa pri diéte, pretože obsahujú menej sušiny ako obilniny a tým aj menej využiteľnej energie

Ilustračné foto - Internet
NA ČO DAŤ POZOR?

  • obsahujú toxické látky - solanín a chakonín, vyšší obsah alkaloidov je v okolí očiek a hľúz - tu môže dojsť u dieťata pri predávkovaní až k smrteľnej otrave, avšak je to málo pravdepodobé, nakoľko chuť je veľmi zlá a ich počet na jednom plode je minimálny
  • skladujte skôr v chladnom prostredí okolo 3 - 4C
  • pri vyššej teplote zemiaky klíčia, čo zvyšuje obsah jedovatého solanínu v hľuzách
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  4. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  9. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  10. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  1. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  3. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  4. Opäť sme na dobrej vlne
  5. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  6. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  10. Tento rok turizmu neprial
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 541
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 10 824
  3. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 10 556
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 781
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 6 049
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 801
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 5 031
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 602
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 832
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 827
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Pozitivita testov stúpla len mierne.


1 h
Sanitka prechádza okolo cyklistu s ochranným rúškom na tvári vo Varšave.

Kompletne zaočkovaných je v Poľsku 54 percent populácie.


19 h

Skok z miesta, v tomto som na vrchole pyramídy, vraví mladý Slovák.


23 h

Neprehliadnite tiež

U detí funguje ako emocionálna ochrana.


a 1 ďalší 17 h
Gynekologička a pôrodníčka Alexandra Krištúfková spoluvytvárala nové pôrodnícke štandardy.

Alexandra Krištúfková hovorí, že niektorí lekári sú proti štandardom. Boja sa právnych následkov.


2. dec
Podcast Gyncast so stálym hosťom Petrom Kaščákom.

Dá sa identifikovať riziková skupina tehotných?


Janka Imrichová a 1 ďalší 30. nov
Koncept nevery komplikuje nový vzťahový výraz: mikropodvádzanie.

Čo všetko sa zaň dá považovať?


1. dec

Blogy SME

  1. Adela Penesová: Máme obezitu zapísanú v génoch?
  2. Imunoblog: Starostlivosť o ústnu dutinu prospieva aj imunitnému systému
  3. Barbora Kujundžić: Porovnanie pedagogiky Marie Montessori a Rudolfa Steinera (tzv. waldorfskej pedagogiky)
  4. Martina Paulenová: Ako som medzi dvoma kojeniami vyšla nad hmlu a videla slnko
  5. Unicef Slovensko: Ako svet bojuje proti detskej obrne
  6. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  7. Michael Achberger: Najväčšie chyby pri vážení sa: na toto si dajte pozor
  8. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 184
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 5 747
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 034
  4. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 805
  5. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 761
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 719
  7. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 578
  8. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 4 348
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Zatvoriť reklamu