MINISERIÁL

Vyznáte sa v zemiakoch?

Zemiaky sú alfou-omegou stredoeurópskej kuchyne. I keď sa na ne pozeráme ako na najobyčajnejšiu surovinu, na ktorej kvalite nezáleží, prvý opak je pravdou. Čo nám ponúka trh so zemiakmi a čo sa dá s ponuky uvariť?

Ilustračné foto - Internet

Najhlavnejšou výhodou zemiakov je ich dostupnosť počas celého roka a široká škála odrôd s odlišnými vlastnosťami. I keď skladovanie nie je zrovna najjednoduchšie, celoročná dostupnosť tejto suroviny je pre nás samozrejmosťou.

Skúsili sme zmapovať niekoľko hypermarketov, no mnohí dovozcovia a samotní predajcovia nemajú ani snahu uviesť typ odrody, či aspoň ich vhodnosť pre konkrétne použitie. Ponúkajú "obyčajné zemiaky" z uvedenej lokality, ktorých vlastnosti sú pred vami ukryté. Je dôležité, aby sa situácia zmenila. Výrobcovia a distribútori by mali uvádzať informácie o odrodách, obzvlášť dôležité je členenie do tried:

Ilustračné foto - Internet

  • Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,

  • Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod. Ilustračné foto - Internet

Dopyt na trhu však vytvoril priestor i pre rôzne polotovarové verzie balení - zemiaky kalibrované predvarené alebo varené vákuovo balené - stačí ich už iba zohriať, dochutiť a servírovať. Výhodou kalibroaných zemiakov je, že sú jednotnej veľkosti, takže i pri príprave náročnejších pokrmov kde je základom zemiak máte istotu, že čas prípravy bude kontrolovateľný.

Čo však môžete rozozna i voľným okom je, či máte pred sebou zemiaky prané alebo neprané. Ilustračné foto - InternetPrané sú pekne čisté a platíte len za čistú využiteľnú hmotnosť. Pozor však na prané zemiaky distribuované v baleniach. Ich skladovanie je náročnejšie a neraz sa nám stalo, že sme z 2kg balenia vyhodili 400g zemiakov, čo predstavuje približne 2 porcie. Neprané si môžte bez obmedzení povyberať priamo z boxu - pozor však na defekty, ktoré sa môžu skrývať pod vrstvou blata. Obzvlášť pri konci sezóny sa môže stať, že sú zemiaky mäkké a ich kvalita je žalostná.

PODĽA ČOHO VYBERAŤ?

    • naskôr uvážte, na čo zemiaky použijete a až potom vyberajte druh odrody
    • ak plánujete zemiakovú kašu - vybrajte múčny typ zemiakov, ak chcete chutné nerozpadajúce sa zemiaky v šaláte uprednostnite typ s označením A

Ilustračné foto - Internet

AKO PRIPRAVOVAŤ?

  • VARENIE použite vždy, keď plánujte zemiaky v celosti v šupke - na šalát. Ak budet variť nakrájané, ochuťte ich soľou, tymianom, koreňovou zeleninou alebo rascou, či vetvičkou byliniek. Takisto sú vhodné do gulášov a mäsitých pokrmov či polievok
  • PEČENIE je najideálnejšie vtedy, ak chcete zvýrazniť chuť zemiakov - tu sa hodia predvarené zemiaky ochutené soľou, rascou, príp. grilovacím korením. Ilustračné foto - Internet
    Zemiaky jednoducho predvarte, vysypte na plech, pokvapkajte rastlinným alebo olivovým olejom, posypte rascou a soľou /tu sa hodí skôr soľ drvená na hrubo/ a pečte do zmäknutia - pri tejto úprave je najlepšie ich kvôli dobrému prepečeniu pokrájať na plátky hrubé asi 0,5cm
  • VYPRÁŽANIE je ideálnou prípravou pre zemiaky nakrájané na hranolčeky - uprednostnite však zemiaky s väčším obsahom škrobu (tuk musí byť poriadne rozpálený, inak vám v prvých minútach hranolky zmäknú a budú ako guma)
  • PARENIE je alternatívou k vareniu. Bez ohľadu na to či použijete parnú súpravu mikrovlnky alebo špeciálny parný hrniec, doba prípravy je v porovnaní s varením o polovicu kratšia a zachováte v zemiakoch i vyššiu hladinu vitamínov a minerálov.

Ilustračné foto - Internet

PÁR ZAUJÍMAVOSTÍ:

  • najväčšími výrobcami zemiakov je Čína, Rusko a India, Slovensko je asi na 70. mieste
  • prvé sa objavili pred 4 - 5 000 rokmi v oblasti dnešného Peru
  • na Slovensko sa dostali okolo rokov 1700 - ich rozmach zapríčinila hlavne katastrofálna neúroda obila a dobré klimatické podmienky chladných oblastí Slovenska
  • sú zdrojom vitamínu C, B1, B2 a minerálnych látok, obsah vitamínu C je premenlivý vzhľadom na dobu a spôsob skladovania
  • odporúčajú sa pri diéte, pretože obsahujú menej sušiny ako obilniny a tým aj menej využiteľnej energie

Ilustračné foto - Internet
NA ČO DAŤ POZOR?

  • obsahujú toxické látky - solanín a chakonín, vyšší obsah alkaloidov je v okolí očiek a hľúz - tu môže dojsť u dieťata pri predávkovaní až k smrteľnej otrave, avšak je to málo pravdepodobé, nakoľko chuť je veľmi zlá a ich počet na jednom plode je minimálny
  • skladujte skôr v chladnom prostredí okolo 3 - 4C
  • pri vyššej teplote zemiaky klíčia, čo zvyšuje obsah jedovatého solanínu v hľuzách

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 277
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 754
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 988
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 604
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 8 849
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 370
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 5 207
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 831
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 325
  10. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 292

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vypadol z Ancelottiho zostavy, o odchode neuvažuje

Nerozumiem, odkiaľ tieto správy pochádzajú, odbil tvrdenia agent Petráš.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

Neprehliadnite tiež

Staré telefóny: Sú zásobárňou toxických látok, kam s nimi?

Čo robiť s mobilným zariadením, ktorého životnosť už skončila?

Vzťahová poradňa: Milujem snúbenicu môjho kamaráta. Mám mu to povedať?

Klinická psychologička odpovedá na vzťahové otázky.

DOBRÚ CHUŤ

Keď varí muž: Aj mäsožravec by mal byť na obed vegetariánom

Za jeden gastrolístok vraj máme očakávať plnohodnotný obed.

Vinobrania sú odkazom na minulosť

Spýtali sme sa etnologičky, odkiaľ pramení tradícia obľúbených slávností.