MINISERIÁL

Vyznáte sa v zemiakoch?

Zemiaky sú alfou-omegou stredoeurópskej kuchyne. I keď sa na ne pozeráme ako na najobyčajnejšiu surovinu, na ktorej kvalite nezáleží, prvý opak je pravdou. Čo nám ponúka trh so zemiakmi a čo sa dá s ponuky uvariť?

Ilustračné foto - Internet

Najhlavnejšou výhodou zemiakov je ich dostupnosť počas celého roka a široká škála odrôd s odlišnými vlastnosťami. I keď skladovanie nie je zrovna najjednoduchšie, celoročná dostupnosť tejto suroviny je pre nás samozrejmosťou.

Skúsili sme zmapovať niekoľko hypermarketov, no mnohí dovozcovia a samotní predajcovia nemajú ani snahu uviesť typ odrody, či aspoň ich vhodnosť pre konkrétne použitie. Ponúkajú "obyčajné zemiaky" z uvedenej lokality, ktorých vlastnosti sú pred vami ukryté. Je dôležité, aby sa situácia zmenila. Výrobcovia a distribútori by mali uvádzať informácie o odrodách, obzvlášť dôležité je členenie do tried:

Ilustračné foto - Internet

  • Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,

  • Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod. Ilustračné foto - Internet

Dopyt na trhu však vytvoril priestor i pre rôzne polotovarové verzie balení - zemiaky kalibrované predvarené alebo varené vákuovo balené - stačí ich už iba zohriať, dochutiť a servírovať. Výhodou kalibroaných zemiakov je, že sú jednotnej veľkosti, takže i pri príprave náročnejších pokrmov kde je základom zemiak máte istotu, že čas prípravy bude kontrolovateľný.

Čo však môžete rozozna i voľným okom je, či máte pred sebou zemiaky prané alebo neprané. Ilustračné foto - InternetPrané sú pekne čisté a platíte len za čistú využiteľnú hmotnosť. Pozor však na prané zemiaky distribuované v baleniach. Ich skladovanie je náročnejšie a neraz sa nám stalo, že sme z 2kg balenia vyhodili 400g zemiakov, čo predstavuje približne 2 porcie. Neprané si môžte bez obmedzení povyberať priamo z boxu - pozor však na defekty, ktoré sa môžu skrývať pod vrstvou blata. Obzvlášť pri konci sezóny sa môže stať, že sú zemiaky mäkké a ich kvalita je žalostná.

PODĽA ČOHO VYBERAŤ?

    • naskôr uvážte, na čo zemiaky použijete a až potom vyberajte druh odrody
    • ak plánujete zemiakovú kašu - vybrajte múčny typ zemiakov, ak chcete chutné nerozpadajúce sa zemiaky v šaláte uprednostnite typ s označením A

Ilustračné foto - Internet

AKO PRIPRAVOVAŤ?

  • VARENIE použite vždy, keď plánujte zemiaky v celosti v šupke - na šalát. Ak budet variť nakrájané, ochuťte ich soľou, tymianom, koreňovou zeleninou alebo rascou, či vetvičkou byliniek. Takisto sú vhodné do gulášov a mäsitých pokrmov či polievok
  • PEČENIE je najideálnejšie vtedy, ak chcete zvýrazniť chuť zemiakov - tu sa hodia predvarené zemiaky ochutené soľou, rascou, príp. grilovacím korením. Ilustračné foto - Internet
    Zemiaky jednoducho predvarte, vysypte na plech, pokvapkajte rastlinným alebo olivovým olejom, posypte rascou a soľou /tu sa hodí skôr soľ drvená na hrubo/ a pečte do zmäknutia - pri tejto úprave je najlepšie ich kvôli dobrému prepečeniu pokrájať na plátky hrubé asi 0,5cm
  • VYPRÁŽANIE je ideálnou prípravou pre zemiaky nakrájané na hranolčeky - uprednostnite však zemiaky s väčším obsahom škrobu (tuk musí byť poriadne rozpálený, inak vám v prvých minútach hranolky zmäknú a budú ako guma)
  • PARENIE je alternatívou k vareniu. Bez ohľadu na to či použijete parnú súpravu mikrovlnky alebo špeciálny parný hrniec, doba prípravy je v porovnaní s varením o polovicu kratšia a zachováte v zemiakoch i vyššiu hladinu vitamínov a minerálov.

Ilustračné foto - Internet

PÁR ZAUJÍMAVOSTÍ:

  • najväčšími výrobcami zemiakov je Čína, Rusko a India, Slovensko je asi na 70. mieste
  • prvé sa objavili pred 4 - 5 000 rokmi v oblasti dnešného Peru
  • na Slovensko sa dostali okolo rokov 1700 - ich rozmach zapríčinila hlavne katastrofálna neúroda obila a dobré klimatické podmienky chladných oblastí Slovenska
  • sú zdrojom vitamínu C, B1, B2 a minerálnych látok, obsah vitamínu C je premenlivý vzhľadom na dobu a spôsob skladovania
  • odporúčajú sa pri diéte, pretože obsahujú menej sušiny ako obilniny a tým aj menej využiteľnej energie

Ilustračné foto - Internet
NA ČO DAŤ POZOR?

  • obsahujú toxické látky - solanín a chakonín, vyšší obsah alkaloidov je v okolí očiek a hľúz - tu môže dojsť u dieťata pri predávkovaní až k smrteľnej otrave, avšak je to málo pravdepodobé, nakoľko chuť je veľmi zlá a ich počet na jednom plode je minimálny
  • skladujte skôr v chladnom prostredí okolo 3 - 4C
  • pri vyššej teplote zemiaky klíčia, čo zvyšuje obsah jedovatého solanínu v hľuzách

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  2. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  6. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  7. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  8. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  9. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  10. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 585
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 908
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 304
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 268
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 165
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 047
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 462
  8. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 450
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 076
  10. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 824

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Na zhrdzavené a rozkradnuté dedičstvo komunistov pôjdu milióny

Závlahový systém je čoraz dôležitejší.

DOMOV

Odhalený sériový vrah patrí k najbrutálnejším

Muža zatiaľ obvinili, že týral svojho syna, no obvinenia by mali rozšíriť.

DOMOV

Miliónové dotácie od Plavčana dostali aj pochybné firmy

Niektoré firmy nemajú s výskumom žiadne skúsenosti.

Neprehliadnite tiež

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.