MINISERIÁL

Vyznáte sa v zemiakoch?

Zemiaky sú alfou-omegou stredoeurópskej kuchyne. I keď sa na ne pozeráme ako na najobyčajnejšiu surovinu, na ktorej kvalite nezáleží, prvý opak je pravdou. Čo nám ponúka trh so zemiakmi a čo sa dá s ponuky uvariť?

Ilustračné foto - Internet

Najhlavnejšou výhodou zemiakov je ich dostupnosť počas celého roka a široká škála odrôd s odlišnými vlastnosťami. I keď skladovanie nie je zrovna najjednoduchšie, celoročná dostupnosť tejto suroviny je pre nás samozrejmosťou.

Skúsili sme zmapovať niekoľko hypermarketov, no mnohí dovozcovia a samotní predajcovia nemajú ani snahu uviesť typ odrody, či aspoň ich vhodnosť pre konkrétne použitie. Ponúkajú "obyčajné zemiaky" z uvedenej lokality, ktorých vlastnosti sú pred vami ukryté. Je dôležité, aby sa situácia zmenila. Výrobcovia a distribútori by mali uvádzať informácie o odrodách, obzvlášť dôležité je členenie do tried:

Ilustračné foto - Internet

  • Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.

  • Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,

  • Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod. Ilustračné foto - Internet

Dopyt na trhu však vytvoril priestor i pre rôzne polotovarové verzie balení - zemiaky kalibrované predvarené alebo varené vákuovo balené - stačí ich už iba zohriať, dochutiť a servírovať. Výhodou kalibroaných zemiakov je, že sú jednotnej veľkosti, takže i pri príprave náročnejších pokrmov kde je základom zemiak máte istotu, že čas prípravy bude kontrolovateľný.

Čo však môžete rozozna i voľným okom je, či máte pred sebou zemiaky prané alebo neprané. Ilustračné foto - InternetPrané sú pekne čisté a platíte len za čistú využiteľnú hmotnosť. Pozor však na prané zemiaky distribuované v baleniach. Ich skladovanie je náročnejšie a neraz sa nám stalo, že sme z 2kg balenia vyhodili 400g zemiakov, čo predstavuje približne 2 porcie. Neprané si môžte bez obmedzení povyberať priamo z boxu - pozor však na defekty, ktoré sa môžu skrývať pod vrstvou blata. Obzvlášť pri konci sezóny sa môže stať, že sú zemiaky mäkké a ich kvalita je žalostná.

PODĽA ČOHO VYBERAŤ?

    • naskôr uvážte, na čo zemiaky použijete a až potom vyberajte druh odrody
    • ak plánujete zemiakovú kašu - vybrajte múčny typ zemiakov, ak chcete chutné nerozpadajúce sa zemiaky v šaláte uprednostnite typ s označením A

Ilustračné foto - Internet

AKO PRIPRAVOVAŤ?

  • VARENIE použite vždy, keď plánujte zemiaky v celosti v šupke - na šalát. Ak budet variť nakrájané, ochuťte ich soľou, tymianom, koreňovou zeleninou alebo rascou, či vetvičkou byliniek. Takisto sú vhodné do gulášov a mäsitých pokrmov či polievok
  • PEČENIE je najideálnejšie vtedy, ak chcete zvýrazniť chuť zemiakov - tu sa hodia predvarené zemiaky ochutené soľou, rascou, príp. grilovacím korením. Ilustračné foto - Internet
    Zemiaky jednoducho predvarte, vysypte na plech, pokvapkajte rastlinným alebo olivovým olejom, posypte rascou a soľou /tu sa hodí skôr soľ drvená na hrubo/ a pečte do zmäknutia - pri tejto úprave je najlepšie ich kvôli dobrému prepečeniu pokrájať na plátky hrubé asi 0,5cm
  • VYPRÁŽANIE je ideálnou prípravou pre zemiaky nakrájané na hranolčeky - uprednostnite však zemiaky s väčším obsahom škrobu (tuk musí byť poriadne rozpálený, inak vám v prvých minútach hranolky zmäknú a budú ako guma)
  • PARENIE je alternatívou k vareniu. Bez ohľadu na to či použijete parnú súpravu mikrovlnky alebo špeciálny parný hrniec, doba prípravy je v porovnaní s varením o polovicu kratšia a zachováte v zemiakoch i vyššiu hladinu vitamínov a minerálov.

Ilustračné foto - Internet

PÁR ZAUJÍMAVOSTÍ:

  • najväčšími výrobcami zemiakov je Čína, Rusko a India, Slovensko je asi na 70. mieste
  • prvé sa objavili pred 4 - 5 000 rokmi v oblasti dnešného Peru
  • na Slovensko sa dostali okolo rokov 1700 - ich rozmach zapríčinila hlavne katastrofálna neúroda obila a dobré klimatické podmienky chladných oblastí Slovenska
  • sú zdrojom vitamínu C, B1, B2 a minerálnych látok, obsah vitamínu C je premenlivý vzhľadom na dobu a spôsob skladovania
  • odporúčajú sa pri diéte, pretože obsahujú menej sušiny ako obilniny a tým aj menej využiteľnej energie

Ilustračné foto - Internet
NA ČO DAŤ POZOR?

  • obsahujú toxické látky - solanín a chakonín, vyšší obsah alkaloidov je v okolí očiek a hľúz - tu môže dojsť u dieťata pri predávkovaní až k smrteľnej otrave, avšak je to málo pravdepodobé, nakoľko chuť je veľmi zlá a ich počet na jednom plode je minimálny
  • skladujte skôr v chladnom prostredí okolo 3 - 4C
  • pri vyššej teplote zemiaky klíčia, čo zvyšuje obsah jedovatého solanínu v hľuzách

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  3. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  4. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  6. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  7. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  8. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  9. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  10. Hyundai i20 – Ideálny parťák
  1. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  2. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  4. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  5. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  7. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  9. Výhody virtuálneho sídla spoločnosti
  10. Medzinárodný týždeň na EU v Bratislave
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 425
  2. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 273
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 384
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 9 196
  5. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 6 902
  6. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 893
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 6 371
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 5 454
  9. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 928
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 3 103

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Peniaze na reformu školstva v rozpočte nevidno

Školstvo je v rozpočte málo ambiciózne.

AUTORSKÁ STRANA MATÚŠA KRČMÁRIKA

Český diktátor je o krok bližšie

Čechom akoby to bolo jedno.

EKONOMIKA

Razie u Kočnera môžu odhaliť aj stratené zmenky

Penta nesmie vyplatiť 11 miliónov eur Kočnerovi. Papierové zmenky však prokuratúra nezaistila, už preto nemusia byť Kočnerove.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Možno práve sledujeme revolúciu vyšetrovateľov

Tu nejde len o Kočnera.

Neprehliadnite tiež

Vojvodkyňa Meghan a princ Harry čakajú prvé dieťa

Britská kráľovská rodina sa rozrastie.