TESTOVALI SME

Tefal Vitamine Plus – chutné a zdravé varenie v pare

Stretli ste sa už s varením v pare? Nie, nemusíte vkladať do hrnca pariacu podložku, ani sa trápiť s tým, ako na hrniec nasadíte bambusový parák. Tefal ponúka výkonný parný hrniec, ktorý dokáže pripraviť pokrmy za tretinu bežného času. Výsledkom sú svieže

+ rýchle varenie
+ zachovanie vitamínov
+ praktické vyhotovenie
- mechanický časovač

Stretli ste sa už s varením v pare? Nie, nemusíte vkladať do hrnca pariacu podložku, ani sa trápiť s tým, ako na hrniec nasadíte bambusový parák. Tefal ponúka výkonný parný hrniec, ktorý dokáže pripraviť pokrmy za tretinu bežného času.
Výsledkom sú svieže farby, jedinečná vôňa a jemná chuť, ktoré sa pri tradičnom varení vo vode strácajú. Otestovali sme ho, aby sme vám prezradili, čo od neho môžete očakávať.

S varením v pare sa často spája kult zdravých pokrmov, ktoré zvyčajne chutia inak ako tie, na ktoré sme zvyknutí. Nie je to však podmienkou – v pare je možné pripraviť skutočne chutné pokrmy, ktoré oslovia i tých, ktorí sa zdravej strave zďaleka vyhýbajú. Možno ste si to nikdy neuvedomili, ale viac ako tretina pokrmov na celom svete sa pripravuje práve v pare – Ázia je v tomto druhu prípravy na špici.

Sila pary šetrí čas i vitamíny
Tefal Vitamine Plus je vybavený výkonným dvojokruhovým ohrevom, ktorý dokáže v krátkom čase vyprodukovať ohromný objem horúcej pary. Tá do hĺbky prehreje pripravované pokrmy. Hlavné výhrevné teleso má výkon 2000 wattov, doplnok aktivovaný funkciou „vitamine plus“ ponúka 650 wattové turbo. Znamená to, že máte možnosť nastaviť si dve úrovne intenzity pary, čím ovplyvníte dĺžku prípravy pokrmu.

Zaujímavosťou varenia v pare je, že sa vysokou až 130 °C teplotou postará o to, aby sa čas varenia skrátil na minimum. V praxi to znamená, že dokážete pripraviť väčšinu pokrmov až o dve tretiny času rýchlejšie, ako keby ste siahli po hrnci s vodou. Je to podobné, ako keď siahnete po tlakovom hrnci – v tomto prípade však bez obmedzení. Všadeprítomná para zabráni tomu, aby sa mäso pri príprave vysušilo a šetrná práca s malým objemom vody nevyplaví z pokrmov cenné vitamíny a minerály.

Časovač dohliadne na dĺžku prípravy
I keď vás priesvitné nádoby naložené pestrofarebnými surovinami lákajú k tomu, aby ste sledovali priebeh prípravy pokrmov, nemusíte mrhať čas dohľadom. Časovač zaistí vypnutie ohrevu po uplynutí nastaveného limitu. Mechanické minútky síce dávajú zariadeniu dych nostalgie, pracujú však rovnako spoľahlivo ako dnešné digitálne.

Pri časovaní sa počíta so 60 minútovým maximom, typický čas prípravy sa však pohybuje v rozmedzí od 15 do 35 minút. Hodinovej príprave je prispôsobený i objem zásobníka vody.

Dômyselné vyhotovenie oceníte
Prvý kontakt s parným hrncom nás príliš neohúril. Predsa len ide o netradične tvarovanú rýchlovarnú kanvicu, ktorá je vybavená časovačom – viac technológií za týmto strojom skutočne nehľadajte. Veľmi rýchlo sme sa však presvedčili o tom, že ide o špičkové zariadenie, na ktoré si v kuchyni ihneď privyknete.

Kým para obslúži mäso, zeleninu, zemiaky, ryžu a niektoré druhy cesta, na varnom paneli si pripravíte tradičným spôsobom omáčku, ktorá tepelne spracované suroviny previaže. Výsledok je úžasný a naozaj si nemusíte lámať hlavu tým, že zdravo pripravené pokrmy chutia inak – je to práve omáčka na ktorú sa zabúda. Extrémne rýchle je i zapekanie surovín, ktoré ste si tepelne upravili v pare vopred.

Voda cirkuláciou neprechádza
Obeh pary a kondenzovanej vody je navrhnutý tak, aby bolo možné rôzne druhy pokrmov pripravovať v jednotlivých nádobách súčasne bez toho, aby sa premiešali ich chute a pachy. Kondenzovaná voda odteká do odpadovej nádoby a pri parení sa použije vždy nová dávka pary prechádzajúca cez členité rošty. Pre odvod vody slúži nielen spodný plastový separátor s odpadovou nádobou, ale i dvojica postranných kanálov, ktoré sa starajú o zber.

Neprehliadnuteľnou výhodou tohto systému je, že sa výhrevné teleso pri príprave pokrmov neznečisťuje. Jediné čo sa na ňom usadá je vodný kameň, ktorý bez problémov odstránite z nepriľnavého povrchu odvápňovačom.

Praktické nádoby oceníte
Varné nádoby sú navrhnuté tak, aby pri skladovaní zabrali minimum priestoru a súčasne ponúkli všestrannú variabilitu. Použiť ich môžete samostatne alebo v troch vrstvách, odnímateľné rošty vám umožnia dosiahnuť dostatočne veľký priestor na to, aby ste dnu vložili celé kurča. Ak k roštu pripojíte rukoväť, bez vyberania nádoby vytiahnete von preparenú špargľu či iný druh zeleniny.

Odnímateľné rošty obsahujú množstvo prieduchov, aby sila pary s rastúcou výškou neklesala. Pri varení sme zistili, že úbytok sily pary dosahuje v tretej vrstve iba o 15 percent, takže výkon vyvíjača pary zodpovedá objemu nádob. Ak sa rozhodnete pre prípravu parených buchiet vo všetkých vrstvách súčasne, nebudete musieť každé „poschodie“ sledovať samostatne.

Keďže sú rošty štruktúrované, je prirodzené že sa na nich prichytia vyplavené bielkoviny z mäsa a kúsky jemného cesta tak, že ich máte problém pri ručnom umývaní odstrániť. Preto je pomocou, ak máte vo svojej výzbroji i automatickú umývačku riadu. Plasty sú pre časté umývanie prispôsobené, pozor však na krehkosť materiálu. Pád na zem môže spôsobiť prasknutie a nie je zrejmé, či je možné nádoby dokúpiť samostatne ako voliteľné príslušenstvo.

Skladovanie hračkou
Mnohí kuchynskí pomocníci viac prekážajú ako pomáhajú. V tomto prípade je to úplne naopak. Zvykli sme si na každodenné používanie hrnca a problémy nám nerobilo ani jeho skladovanie. Keďže nádoby je možné zasunúť do seba a vyvíjač pary je možné položiť na ne, nároky na skladovací priestor sú minimálne.

Para, ktorá stojí za to
Pri testoch sme sa snažili vyhodnotiť nielen úsporu času, ale i kvalitu pripravených pokrmov. Zelenina pripravená v pare je sladšia, farebnejšia a zachováva si aj svoju vôňu, ktorá pri jemnejších plodinách varením zaniká. Štruktúra zodpovedá vareniu, povrchové štruktúry a šupky svojou jemnosťou prezradia, že ste použili paru. Zaujímavá je práca s mrazenou zeleninou – po príprave nemáte tušenia či ste použili surovinu čerstvú či mrazenú.

Vopred namočené strukoviny pripravené v pare oslovia nielen jemnosťou, ale i charakteristickou vôňou, ktorú chlór obsiahnutý vo vode zvyčajne odstraňuje. Ak máte chuť na strukovinovú polievku, niet rýchlejšej cesty ako pripraviť si v hrnci na varnom paneli základ, do ktorého strukoviny pridáte. Pri príprave sóje môžete počítať s trojštrvrtinovou úsporou času.

Hydinové mäso si zachováva šťavnatosť i v „suchých“ partiách a na tanieri zistíte, že vám nerobí problém odkrojiť si kus kuracích pŕs hranou vidličky – úprava je veľmi podobná tomu, čo vám v lietadle ponúkajú letecké spoločnosti. Predchádzajúce marinovanie dodá mäsu jemnú chuť, koreniny na povrchu sa však do mäsa nezapracujú. Preto musí byť chuťovým doplnkom omáčka. Pokúšali sme sa i o prípravu ľahších druhov bravčového mäsa, výsledok bol však rozpačitý.

Ryby a plody mora na tanieri excelovali, takže sme po niekoľkých opakovaných prípravách dospeli k záveru, že s parným hrncom pripraví komplikovanejšie mäsá i úplný laik. Mäso zostávalo celistvé a šťavnaté, nedrobilo sa a na tanieri sa s použitím príboru jemne delilo do prirodzenej štruktúry. Losos, parmica, kapor či pstruh boli neodolateľné.

Zemiaky pripravené v pare sú o čosi sladšie ako pri tradičnom varení, pripravíte ich však bez starostí bez ohľadu na to, či siahnete po múčnej alebo škrobovej odrode. Rýchla úprava nemá vplyv na kvalitu, skôr sme mali pocit že rozdiely chuti medzi jednotlivými odrodami zemiakov sú intenzívnejšie.

Kysnuté cestá s droždím pre prípravu knedlí a parených buchiet zažiarili nielen u dospelých ale i medzi detskými stolovníkmi. Jemná nadýchaná štruktúra bez tendencie poklesu a povrch bez slizkého defektu dodali pokrmom profesionálny ráz. Ak máte trochu zručnosti s vytiahnutím cesta a tvarovaním bochníkov, pripravené knedle budú na nerozoznanie od tých, ktoré si môžete zakúpiť v predajni. Para je použiteľná i na prihriatie.

Neodolali sme pokušeniu siahnuť do ázijskej kuchyne a v pare sme pripravili šatôčky z wontonového i tradičného „slížového“ cesta, ktoré sme plnili zeleninou a zmesou bravčového a krabieho mäsa. Sila pary zaistila nielen tepelnú úpravu mäsovej plnky, ale súčasne neohrozila cesto, ktoré prechádzalo dlhšou úpravou.

Údeniny uvarené v pare dosiahnu slušnú kvalitu i v prípade, ak siahnete po najlacnejších „kompromisoch“ z pultov predajní. Klobása uvarená v pare sa svojou chuťou veľmi približuje ponuke stánkových predajcov na jarmokoch, párky ktoré majú tendenciu vo vode sa rozpadnúť parný kúpeľ prežijú.

Ryža pripravená v dodanej miske zodpovedala očakávania, objem misky je však obmedzený. Experimentovali sme i s omáčkami v prikrytých nádobách a ohrievaním pokrmov, tradičné postupy sú však praktickejšie.

Pre rodinu i jednotlivca
Pri testoch nás zaujala zmena, ktorú sme pocítili v každodennej kuchynskej rutine. Prípravy pokrmov sme s radosťou upravili tak, aby sa o základ postaral parný hrniec. Bez neporiadku v kuchyni dokáže tepelne upraviť suroviny pre rodinný nedeľný obed, ale i pre jednotlivca, ktorý má chuť na varenú stravu. Keďže sa o umytie postará umývačka, varenie je „bezbolestné“.

Zistili sme, že pre prípravu chutného plnohodnotného pokrmu predsa len pomoc varného panelu potrebovať budete. Parená zelenina skombinovaná s mäsom a zemiakmi či ryžou pôsobí efektne, avšak takouto diétou sa nie každému zavďačíte. Ak však pripravíte k tomuto setu omáčku, alebo sa rozhodnete tepelne pripravené mäso dochutiť bylinkovým maslom a krátkym opečením na grilovacej panvici, výsledok je viac ako profesionálny. Znamená to, že parný hrniec zjednodušuje prípravu pokrmov, zlepšuje ich parametre a šetrí čas, stále to však chce pár kulinárskych trikov, aby ste neservírovali na stôl parené kadečo s kadečím.

Technické parametre: Príkon: 2000W Booster/650W * Odnímateľné rošty s držiakom na vajíčka * Funkcia AutoStop * Mechanický časový spínač * Odnímateľná rukoväť upevniteľná na rošt * Ukazovateľ hladiny vody * Trojica odnímateľných nádob * Funkcia Vita+ * Nádoba na prípravu ryže

Dostupnosť: www.tefal.cz
Orientačná cena: 2699 Sk

Hodnotenie: * * * * * (5/5)

Verdikt: nezaplatiteľný pomocník
Tefal Vitamine Plus je skvelý pomocník, s ktorým zažijete v kuchyni malú revolúciu. Dokáže vstúpiť do prípravy každého pokrmu aby vám ušetril čas a zachoval v pokrme cenné vitamíny. Jemné mäsá a ryby, voňavá zelenina, nadýchaná knedľa či dokonale pripravené zemiaky budú najčastejším výstupom, na vašej šikovnosti je, aby ste dokázali pripraviť zvyšok jedál, ktorý previaže jemnú chuť surovín. Ak máte vo výzbroji umývačku riadu a ste otvorení inováciám, z parného hrnca sa stane nástroj, ktorý budete v kuchyni používať každodenne. Odmenou je zdravší životný štýl a ani „mäsožravejšie polovičky“ nepocítia, že sa stravujú zdravšie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie online predplatné SME.sk na 1 rok len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie online predplatné SME.sk na 1 rok len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 275
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 075
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 043
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 416
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 011
  6. Kam do tepla v januári? 1 702
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 469
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 354
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 148
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 923

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Najdrahšiu kampaň mal Kusý, čísla za plagáty však nesedia

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy na kampaň v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

KOMENTÁRE

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

Neprehliadnite tiež

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.