Viete ako napiecť koláč menom "pie"?

Pri slove "pie" sa mi automaticky vybaví klasický americký jablkový koláč, ktorého vôňa prehluší takmer všetko. Túto dobrotu si však môžete pripraviť ako len chcete. Existuje mnoho variacií a ja vám poradím, ako na to.

Ilustračné foto - Internet

Základom celej prípravy koláča je hlavne jednoduchosť takže sa vyvarujte akýmkoľvek prešpekulovaným ťahom. Nekomplikujte si život, ak nemusíte. Stačí vám pár surovín, trochu času a podarený chutný výsledok je na svete.

Začnite tým, aký koláč chcete upiecť - slaný, alebo sladký. Základ cesta je takmer rovnaký, avšak vyskúšal som rôzne druhy a vznikli tak 2 verzie slaného a sladkého cesta.

Ilustračné foto - Internet

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLADKÉ CESTO?

  • 250g polohrubá múka
  • 125g čerstvé maslo
  • štipka soli
  • 1ks celé vajce
  • 1ks žĺtok
  • 2 PL mlieka
  • 100g cukor
  1. múku preosejte a zmiešajte s cukrom a soľou
  2. pridajte nasekané maslo a rukou zľahka mieste, kým sa vám nezačnú tvoriť žmolky cesta
  3. pridajte vajce, žĺtok a mlieko a znova zľahka vymieste na kompaktné cesto
  4. nesnažte sa cesto úplne ubiť, bude potom tuhé a po upečení stratí kyprosť a ľahkosť
  5. ak sa vám zda cesto tuhé pridajte trocha mlieka, ak riedke trochu múky
  6. vytvarujte bochník, zabalte do fólie a nechajte aspoň 20 min. odpočívať v chlade
Ilustračné foto - Internet

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLANÉ CESTO?

Toto cesto sa dá použiť naozaj na čokoľvek - je skôr univerzálne:), ako slané.

  • 150ml hladká múka
  • 150ml polohrubá múka
  • 125g čerstvé maslo alebo margarín
  • 2 štipky soli
  • 2-3PL studená voda

Postupujte podobne ako pri sladkom ceste - ako ste si všimli, tu nepoužijeme vajíčka.

AKÚ FORMU POUŽIŤ?

Najideálnejšie sú keramické, no trhu ich máte nespočetné množstvo. Uvedená dávka sa hodí na okrúhlu keramickú formu s priemerom 25cm

Ilustračné foto - Internet

AKO VYTVAROVAŤ DO FORMY?

Máte dve možnosti:

  1. bochník položte do stredu misy a prstami a dlaňou roztláčajte postupne k okrajom tak, aby všade bolo rovnako vysoké - zabránite tak nerovnomernému prepečeniu, prstami utlačte k okrajom misy
  2. bochník nakrájajte na rovnaké plátky a vyložte s nimi misu, a potom prstami poutláčajte

AKO PIECŤ?

  • povrch cesta vždy popichajte vidličkou
  • Ilustračné foto - Internet
  • potom pridajte pripravenú zmes, resp. plnku a pečet približne 30min
  • ak plánujte cesto naplniť nepečenou zmesou, korpus vopred upečte pri teplote 175C asi 20 - 25min - proste do zlatohneda

SPRÁVNE PRIPRAVENÁ PIE MÁ BYŤ:

  • zlatohnedá
  • chrumkavá s krehkou kôrkou
  • ľahko porcovateľná, pri servírovaní sa nesmie rozpadať
  • štruktúra cesta by mala byť po upečení vrstvovitá

MOŽNÉ PROBLÉMY

KDE SA STALA CHYBA?

bledá farba po upečení

nedopečené cesto, slabá teplota rúry

cesto vyzerá hladké a tuhé

príliš ste miesili a ubili cesto

ťažké a tuhé cesto

veľa mlieka alebo vody, veľa múky a príliš dlho ste miesili

pri porcovaní sa rozpadá

málo vody alebo mlieka, veľa múky a dlhé pečenie

mokré cesto

napr. ovocná zmes pustila šťavu pri pečení do cesta

okraje sú spálené

cesto je na okrajoch tenšie a rúra ho skôr vysuší - v prvej 1/2 pečenia okraje obaľte do alobalu a potom ho odstráňte

EŠTE PÁR TIPOV NA PLNKY:

Všetko je dovolené, len si treba uvedomiť, čo suroviny v plnke spôsobia - slaná dlhú úpravu nepotrebuje, no napr. čučoriedky či jahody zvyčajne pustia šťavu a to trochu predĺži čas pečenia.

Ilustračné foto - Internet

Aby ste zabránili spáleniu ovocia, zakryte pri prvých 15min pečenia koláč alobalom a potom dopečte už odokrytý do zalotohneda.

JABLKOVÁ

  • 2 - 3 stredne veľké jablká nakrájajte na malé kúsky - asi 1x1 cm, v mise premiešajte s 1PL citrónovej šťavy, 1ČL mletej škorice a 2PL kryštál. cukru
  • naplňte na cesto a pečte asi 30min
Ilustračné foto - Internet

HRUŠKOVÁ

  • postupujte podobne, len namiesto škorice použite čerstvé lístky mäty

ORECHOVÁ

  • Ilustračné foto - Internet
    200g vlašských orechov pomelte najemno a zmiešajte so 160g čestvého masla a 140g cukru, pridajte 1 celé vajce a vymiešajte hladkú hmotu, ktorú nalejte na pripravené cesto
  • táto pie vyžaduje asi 50min. pečenie pri teplote 160C, kým plnka nespevnie

Tak dobrú chuť!!!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 574
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 529
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 967
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 724
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 370
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 139
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 107
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 686
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 618

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.