SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Viete ako napiecť koláč menom "pie"?

Pri slove "pie" sa mi automaticky vybaví klasický americký jablkový koláč, ktorého vôňa prehluší takmer všetko. Túto dobrotu si však môžete pripraviť ako len chcete. Existuje mnoho variacií a ja vám poradím, ako na to.

Ilustračné foto - Internet

Základom celej prípravy koláča je hlavne jednoduchosť takže sa vyvarujte akýmkoľvek prešpekulovaným ťahom. Nekomplikujte si život, ak nemusíte. Stačí vám pár surovín, trochu času a podarený chutný výsledok je na svete.

Začnite tým, aký koláč chcete upiecť - slaný, alebo sladký. Základ cesta je takmer rovnaký, avšak vyskúšal som rôzne druhy a vznikli tak 2 verzie slaného a sladkého cesta.

Ilustračné foto - Internet

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLADKÉ CESTO?

  • 250g polohrubá múka
  • 125g čerstvé maslo
  • štipka soli
  • 1ks celé vajce
  • 1ks žĺtok
  • 2 PL mlieka
  • 100g cukor
  1. múku preosejte a zmiešajte s cukrom a soľou
  2. pridajte nasekané maslo a rukou zľahka mieste, kým sa vám nezačnú tvoriť žmolky cesta
  3. pridajte vajce, žĺtok a mlieko a znova zľahka vymieste na kompaktné cesto
  4. nesnažte sa cesto úplne ubiť, bude potom tuhé a po upečení stratí kyprosť a ľahkosť
  5. ak sa vám zda cesto tuhé pridajte trocha mlieka, ak riedke trochu múky
  6. vytvarujte bochník, zabalte do fólie a nechajte aspoň 20 min. odpočívať v chlade
Ilustračné foto - Internet

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLANÉ CESTO?

Toto cesto sa dá použiť naozaj na čokoľvek - je skôr univerzálne:), ako slané.

  • 150ml hladká múka
  • 150ml polohrubá múka
  • 125g čerstvé maslo alebo margarín
  • 2 štipky soli
  • 2-3PL studená voda

Postupujte podobne ako pri sladkom ceste - ako ste si všimli, tu nepoužijeme vajíčka.

AKÚ FORMU POUŽIŤ?

Najideálnejšie sú keramické, no trhu ich máte nespočetné množstvo. Uvedená dávka sa hodí na okrúhlu keramickú formu s priemerom 25cm

Ilustračné foto - Internet

AKO VYTVAROVAŤ DO FORMY?

Máte dve možnosti:

  1. bochník položte do stredu misy a prstami a dlaňou roztláčajte postupne k okrajom tak, aby všade bolo rovnako vysoké - zabránite tak nerovnomernému prepečeniu, prstami utlačte k okrajom misy
  2. bochník nakrájajte na rovnaké plátky a vyložte s nimi misu, a potom prstami poutláčajte

AKO PIECŤ?

  • povrch cesta vždy popichajte vidličkou
  • Ilustračné foto - Internet
  • potom pridajte pripravenú zmes, resp. plnku a pečet približne 30min
  • ak plánujte cesto naplniť nepečenou zmesou, korpus vopred upečte pri teplote 175C asi 20 - 25min - proste do zlatohneda

SPRÁVNE PRIPRAVENÁ PIE MÁ BYŤ:

  • zlatohnedá
  • chrumkavá s krehkou kôrkou
  • ľahko porcovateľná, pri servírovaní sa nesmie rozpadať
  • štruktúra cesta by mala byť po upečení vrstvovitá

MOŽNÉ PROBLÉMY

KDE SA STALA CHYBA?

bledá farba po upečení

nedopečené cesto, slabá teplota rúry

cesto vyzerá hladké a tuhé

príliš ste miesili a ubili cesto

ťažké a tuhé cesto

veľa mlieka alebo vody, veľa múky a príliš dlho ste miesili

pri porcovaní sa rozpadá

málo vody alebo mlieka, veľa múky a dlhé pečenie

mokré cesto

napr. ovocná zmes pustila šťavu pri pečení do cesta

okraje sú spálené

cesto je na okrajoch tenšie a rúra ho skôr vysuší - v prvej 1/2 pečenia okraje obaľte do alobalu a potom ho odstráňte

EŠTE PÁR TIPOV NA PLNKY:

Všetko je dovolené, len si treba uvedomiť, čo suroviny v plnke spôsobia - slaná dlhú úpravu nepotrebuje, no napr. čučoriedky či jahody zvyčajne pustia šťavu a to trochu predĺži čas pečenia.

Ilustračné foto - Internet

Aby ste zabránili spáleniu ovocia, zakryte pri prvých 15min pečenia koláč alobalom a potom dopečte už odokrytý do zalotohneda.

JABLKOVÁ

  • 2 - 3 stredne veľké jablká nakrájajte na malé kúsky - asi 1x1 cm, v mise premiešajte s 1PL citrónovej šťavy, 1ČL mletej škorice a 2PL kryštál. cukru
  • naplňte na cesto a pečte asi 30min
Ilustračné foto - Internet

HRUŠKOVÁ

  • postupujte podobne, len namiesto škorice použite čerstvé lístky mäty

ORECHOVÁ

  • Ilustračné foto - Internet
    200g vlašských orechov pomelte najemno a zmiešajte so 160g čestvého masla a 140g cukru, pridajte 1 celé vajce a vymiešajte hladkú hmotu, ktorú nalejte na pripravené cesto
  • táto pie vyžaduje asi 50min. pečenie pri teplote 160C, kým plnka nespevnie

Tak dobrú chuť!!!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 916
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 733
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 294
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 196
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 752
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 685
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 393
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 365
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 282
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 146
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (všetci OĽaNO).

Vôbec ste si nevšimli, ako sa to zmenilo.

24. jan
Odberné miesto na covid.

Pozrite si prehľad dnešného dňa.

21m
Vakcínou proti covidu by sa malo na Slovensku očkovať od 27. decembra.

Protilátky nezneutralizovali vírus dostatočne.

1 h

Neprehliadnite tiež

Na aféru so starším šéfom tvrdo doplatila.

1 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan