SME

Viete ako napiecť koláč menom "pie"?

Pri slove "pie" sa mi automaticky vybaví klasický americký jablkový koláč, ktorého vôňa prehluší takmer všetko. Túto dobrotu si však môžete pripraviť ako len chcete. Existuje mnoho variacií a ja vám poradím, ako na to.

Základom celej prípravy koláča je hlavne jednoduchosť takže sa vyvarujte akýmkoľvek prešpekulovaným ťahom. Nekomplikujte si život, ak nemusíte. Stačí vám pár surovín, trochu času a podarený chutný výsledok je na svete.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začnite tým, aký koláč chcete upiecť - slaný, alebo sladký. Základ cesta je takmer rovnaký, avšak vyskúšal som rôzne druhy a vznikli tak 2 verzie slaného a sladkého cesta.

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLADKÉ CESTO?

250g polohrubá múka 125g čerstvé maslo štipka soli 1ks celé vajce 1ks žĺtok 2 PL mlieka 100g cukor múku preosejte a zmiešajte s cukrom a soľou pridajte nasekané maslo a rukou zľahka mieste, kým sa vám nezačnú tvoriť žmolky cesta pridajte vajce, žĺtok a mlieko a znova zľahka vymieste na kompaktné cesto nesnažte sa cesto úplne ubiť, bude potom tuhé a po upečení stratí kyprosť a ľahkosť ak sa vám zda cesto tuhé pridajte trocha mlieka, ak riedke trochu múky vytvarujte bochník, zabalte do fólie a nechajte aspoň 20 min. odpočívať v chlade

SkryťVypnúť reklamu

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLANÉ CESTO?

Toto cesto sa dá použiť naozaj na čokoľvek - je skôr univerzálne:), ako slané.

150ml hladká múka 150ml polohrubá múka 125g čerstvé maslo alebo margarín 2 štipky soli 2-3PL studená voda Postupujte podobne ako pri sladkom ceste - ako ste si všimli, tu nepoužijeme vajíčka.

AKÚ FORMU POUŽIŤ?

Najideálnejšie sú keramické, no trhu ich máte nespočetné množstvo. Uvedená dávka sa hodí na okrúhlu keramickú formu s priemerom 25cm

AKO VYTVAROVAŤ DO FORMY?

Máte dve možnosti:

bochník položte do stredu misy a prstami a dlaňou roztláčajte postupne k okrajom tak, aby všade bolo rovnako vysoké - zabránite tak nerovnomernému prepečeniu, prstami utlačte k okrajom misy bochník nakrájajte na rovnaké plátky a vyložte s nimi misu, a potom prstami poutláčajte AKO PIECŤ?

SkryťVypnúť reklamu

povrch cesta vždy popichajte vidličkou

potom pridajte pripravenú zmes, resp. plnku a pečet približne 30min ak plánujte cesto naplniť nepečenou zmesou, korpus vopred upečte pri teplote 175C asi 20 - 25min - proste do zlatohneda SPRÁVNE PRIPRAVENÁ PIE MÁ BYŤ:

zlatohnedá chrumkavá s krehkou kôrkou ľahko porcovateľná, pri servírovaní sa nesmie rozpadať štruktúra cesta by mala byť po upečení vrstvovitá

MOŽNÉ PROBLÉMY

KDE SA STALA CHYBA?

bledá farba po upečení

nedopečené cesto, slabá teplota rúry

cesto vyzerá hladké a tuhé

príliš ste miesili a ubili cesto

ťažké a tuhé cesto

veľa mlieka alebo vody, veľa múky a príliš dlho ste miesili

pri porcovaní sa rozpadá

málo vody alebo mlieka, veľa múky a dlhé pečenie

SkryťVypnúť reklamu

mokré cesto

napr. ovocná zmes pustila šťavu pri pečení do cesta

okraje sú spálené

cesto je na okrajoch tenšie a rúra ho skôr vysuší - v prvej 1/2 pečenia okraje obaľte do alobalu a potom ho odstráňte

EŠTE PÁR TIPOV NA PLNKY:

Všetko je dovolené, len si treba uvedomiť, čo suroviny v plnke spôsobia - slaná dlhú úpravu nepotrebuje, no napr. čučoriedky či jahody zvyčajne pustia šťavu a to trochu predĺži čas pečenia.

Aby ste zabránili spáleniu ovocia, zakryte pri prvých 15min pečenia koláč alobalom a potom dopečte už odokrytý do zalotohneda.

JABLKOVÁ

2 - 3 stredne veľké jablká nakrájajte na malé kúsky - asi 1x1 cm, v mise premiešajte s 1PL citrónovej šťavy, 1ČL mletej škorice a 2PL kryštál. cukru naplňte na cesto a pečte asi 30min

SkryťVypnúť reklamu
reklama

HRUŠKOVÁ

postupujte podobne, len namiesto škorice použite čerstvé lístky mäty ORECHOVÁ

200g vlašských orechov pomelte najemno a zmiešajte so 160g čestvého masla a 140g cukru, pridajte 1 celé vajce a vymiešajte hladkú hmotu, ktorú nalejte na pripravené cesto táto pie vyžaduje asi 50min. pečenie pri teplote 160C, kým plnka nespevnie Tak dobrú chuť!!!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  2. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  3. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  4. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  5. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  6. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  8. Na Marka oharka do jarka
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 34 034
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 704
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 420
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 362
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 045
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 5 624
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 506
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 278
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


30
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 512
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 442
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 831
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 770
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 14 873
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 498
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 893
  8. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 9 299
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťZatvoriť reklamu