SME

Viete ako napiecť koláč menom "pie"?

Pri slove "pie" sa mi automaticky vybaví klasický americký jablkový koláč, ktorého vôňa prehluší takmer všetko. Túto dobrotu si však môžete pripraviť ako len chcete. Existuje mnoho variacií a ja vám poradím, ako na to.

Základom celej prípravy koláča je hlavne jednoduchosť takže sa vyvarujte akýmkoľvek prešpekulovaným ťahom. Nekomplikujte si život, ak nemusíte. Stačí vám pár surovín, trochu času a podarený chutný výsledok je na svete.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začnite tým, aký koláč chcete upiecť - slaný, alebo sladký. Základ cesta je takmer rovnaký, avšak vyskúšal som rôzne druhy a vznikli tak 2 verzie slaného a sladkého cesta.

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLADKÉ CESTO?

250g polohrubá múka 125g čerstvé maslo štipka soli 1ks celé vajce 1ks žĺtok 2 PL mlieka 100g cukor múku preosejte a zmiešajte s cukrom a soľou pridajte nasekané maslo a rukou zľahka mieste, kým sa vám nezačnú tvoriť žmolky cesta pridajte vajce, žĺtok a mlieko a znova zľahka vymieste na kompaktné cesto nesnažte sa cesto úplne ubiť, bude potom tuhé a po upečení stratí kyprosť a ľahkosť ak sa vám zda cesto tuhé pridajte trocha mlieka, ak riedke trochu múky vytvarujte bochník, zabalte do fólie a nechajte aspoň 20 min. odpočívať v chlade

SkryťVypnúť reklamu

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLANÉ CESTO?

Toto cesto sa dá použiť naozaj na čokoľvek - je skôr univerzálne:), ako slané.

150ml hladká múka 150ml polohrubá múka 125g čerstvé maslo alebo margarín 2 štipky soli 2-3PL studená voda Postupujte podobne ako pri sladkom ceste - ako ste si všimli, tu nepoužijeme vajíčka.

AKÚ FORMU POUŽIŤ?

Najideálnejšie sú keramické, no trhu ich máte nespočetné množstvo. Uvedená dávka sa hodí na okrúhlu keramickú formu s priemerom 25cm

AKO VYTVAROVAŤ DO FORMY?

Máte dve možnosti:

bochník položte do stredu misy a prstami a dlaňou roztláčajte postupne k okrajom tak, aby všade bolo rovnako vysoké - zabránite tak nerovnomernému prepečeniu, prstami utlačte k okrajom misy bochník nakrájajte na rovnaké plátky a vyložte s nimi misu, a potom prstami poutláčajte AKO PIECŤ?

SkryťVypnúť reklamu

povrch cesta vždy popichajte vidličkou

potom pridajte pripravenú zmes, resp. plnku a pečet približne 30min ak plánujte cesto naplniť nepečenou zmesou, korpus vopred upečte pri teplote 175C asi 20 - 25min - proste do zlatohneda SPRÁVNE PRIPRAVENÁ PIE MÁ BYŤ:

zlatohnedá chrumkavá s krehkou kôrkou ľahko porcovateľná, pri servírovaní sa nesmie rozpadať štruktúra cesta by mala byť po upečení vrstvovitá

MOŽNÉ PROBLÉMY

KDE SA STALA CHYBA?

bledá farba po upečení

nedopečené cesto, slabá teplota rúry

cesto vyzerá hladké a tuhé

príliš ste miesili a ubili cesto

ťažké a tuhé cesto

veľa mlieka alebo vody, veľa múky a príliš dlho ste miesili

pri porcovaní sa rozpadá

málo vody alebo mlieka, veľa múky a dlhé pečenie

SkryťVypnúť reklamu

mokré cesto

napr. ovocná zmes pustila šťavu pri pečení do cesta

okraje sú spálené

cesto je na okrajoch tenšie a rúra ho skôr vysuší - v prvej 1/2 pečenia okraje obaľte do alobalu a potom ho odstráňte

EŠTE PÁR TIPOV NA PLNKY:

Všetko je dovolené, len si treba uvedomiť, čo suroviny v plnke spôsobia - slaná dlhú úpravu nepotrebuje, no napr. čučoriedky či jahody zvyčajne pustia šťavu a to trochu predĺži čas pečenia.

Aby ste zabránili spáleniu ovocia, zakryte pri prvých 15min pečenia koláč alobalom a potom dopečte už odokrytý do zalotohneda.

JABLKOVÁ

2 - 3 stredne veľké jablká nakrájajte na malé kúsky - asi 1x1 cm, v mise premiešajte s 1PL citrónovej šťavy, 1ČL mletej škorice a 2PL kryštál. cukru naplňte na cesto a pečte asi 30min

SkryťVypnúť reklamu
reklama

HRUŠKOVÁ

postupujte podobne, len namiesto škorice použite čerstvé lístky mäty ORECHOVÁ

200g vlašských orechov pomelte najemno a zmiešajte so 160g čestvého masla a 140g cukru, pridajte 1 celé vajce a vymiešajte hladkú hmotu, ktorú nalejte na pripravené cesto táto pie vyžaduje asi 50min. pečenie pri teplote 160C, kým plnka nespevnie Tak dobrú chuť!!!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 011
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 619
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 852
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 663
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 858
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 308
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 139
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 213
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 734
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 360
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 286
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 882
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 783
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 570
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu