Základom celej prípravy koláča je hlavne jednoduchosť takže sa vyvarujte akýmkoľvek prešpekulovaným ťahom. Nekomplikujte si život, ak nemusíte. Stačí vám pár surovín, trochu času a podarený chutný výsledok je na svete.
Začnite tým, aký koláč chcete upiecť - slaný, alebo sladký. Základ cesta je takmer rovnaký, avšak vyskúšal som rôzne druhy a vznikli tak 2 verzie slaného a sladkého cesta.
ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLADKÉ CESTO?
250g polohrubá múka 125g čerstvé maslo štipka soli 1ks celé vajce 1ks žĺtok 2 PL mlieka 100g cukor múku preosejte a zmiešajte s cukrom a soľou pridajte nasekané maslo a rukou zľahka mieste, kým sa vám nezačnú tvoriť žmolky cesta pridajte vajce, žĺtok a mlieko a znova zľahka vymieste na kompaktné cesto nesnažte sa cesto úplne ubiť, bude potom tuhé a po upečení stratí kyprosť a ľahkosť ak sa vám zda cesto tuhé pridajte trocha mlieka, ak riedke trochu múky vytvarujte bochník, zabalte do fólie a nechajte aspoň 20 min. odpočívať v chlade
ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLANÉ CESTO?
Toto cesto sa dá použiť naozaj na čokoľvek - je skôr univerzálne:), ako slané.
150ml hladká múka 150ml polohrubá múka 125g čerstvé maslo alebo margarín 2 štipky soli 2-3PL studená voda Postupujte podobne ako pri sladkom ceste - ako ste si všimli, tu nepoužijeme vajíčka.
AKÚ FORMU POUŽIŤ?
Najideálnejšie sú keramické, no trhu ich máte nespočetné množstvo. Uvedená dávka sa hodí na okrúhlu keramickú formu s priemerom 25cm
AKO VYTVAROVAŤ DO FORMY?
Máte dve možnosti:
bochník položte do stredu misy a prstami a dlaňou roztláčajte postupne k okrajom tak, aby všade bolo rovnako vysoké - zabránite tak nerovnomernému prepečeniu, prstami utlačte k okrajom misy bochník nakrájajte na rovnaké plátky a vyložte s nimi misu, a potom prstami poutláčajte AKO PIECŤ?
povrch cesta vždy popichajte vidličkou
potom pridajte pripravenú zmes, resp. plnku a pečet približne 30min ak plánujte cesto naplniť nepečenou zmesou, korpus vopred upečte pri teplote 175C asi 20 - 25min - proste do zlatohneda SPRÁVNE PRIPRAVENÁ PIE MÁ BYŤ:
zlatohnedá chrumkavá s krehkou kôrkou ľahko porcovateľná, pri servírovaní sa nesmie rozpadať štruktúra cesta by mala byť po upečení vrstvovitá
MOŽNÉ PROBLÉMY
KDE SA STALA CHYBA?
bledá farba po upečení
nedopečené cesto, slabá teplota rúry
cesto vyzerá hladké a tuhé
príliš ste miesili a ubili cesto
ťažké a tuhé cesto
veľa mlieka alebo vody, veľa múky a príliš dlho ste miesili
pri porcovaní sa rozpadá
málo vody alebo mlieka, veľa múky a dlhé pečenie
mokré cesto
napr. ovocná zmes pustila šťavu pri pečení do cesta
okraje sú spálené
cesto je na okrajoch tenšie a rúra ho skôr vysuší - v prvej 1/2 pečenia okraje obaľte do alobalu a potom ho odstráňte
EŠTE PÁR TIPOV NA PLNKY:
Všetko je dovolené, len si treba uvedomiť, čo suroviny v plnke spôsobia - slaná dlhú úpravu nepotrebuje, no napr. čučoriedky či jahody zvyčajne pustia šťavu a to trochu predĺži čas pečenia.
Aby ste zabránili spáleniu ovocia, zakryte pri prvých 15min pečenia koláč alobalom a potom dopečte už odokrytý do zalotohneda.
JABLKOVÁ
2 - 3 stredne veľké jablká nakrájajte na malé kúsky - asi 1x1 cm, v mise premiešajte s 1PL citrónovej šťavy, 1ČL mletej škorice a 2PL kryštál. cukru naplňte na cesto a pečte asi 30min
HRUŠKOVÁ
postupujte podobne, len namiesto škorice použite čerstvé lístky mäty ORECHOVÁ
200g vlašských orechov pomelte najemno a zmiešajte so 160g čestvého masla a 140g cukru, pridajte 1 celé vajce a vymiešajte hladkú hmotu, ktorú nalejte na pripravené cesto táto pie vyžaduje asi 50min. pečenie pri teplote 160C, kým plnka nespevnie Tak dobrú chuť!!!
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr