
Základom celej prípravy koláča je hlavne jednoduchosť takže sa vyvarujte akýmkoľvek prešpekulovaným ťahom. Nekomplikujte si život, ak nemusíte. Stačí vám pár surovín, trochu času a podarený chutný výsledok je na svete.
Začnite tým, aký koláč chcete upiecť - slaný, alebo sladký. Základ cesta je takmer rovnaký, avšak vyskúšal som rôzne druhy a vznikli tak 2 verzie slaného a sladkého cesta.

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLADKÉ CESTO?
- 250g polohrubá múka
- 125g čerstvé maslo
- štipka soli
- 1ks celé vajce
- 1ks žĺtok
- 2 PL mlieka
- 100g cukor
- múku preosejte a zmiešajte s cukrom a soľou
- pridajte nasekané maslo a rukou zľahka mieste, kým sa vám nezačnú tvoriť žmolky cesta
- pridajte vajce, žĺtok a mlieko a znova zľahka vymieste na kompaktné cesto
- nesnažte sa cesto úplne ubiť, bude potom tuhé a po upečení stratí kyprosť a ľahkosť
- ak sa vám zda cesto tuhé pridajte trocha mlieka, ak riedke trochu múky
- vytvarujte bochník, zabalte do fólie a nechajte aspoň 20 min. odpočívať v chlade

ČO BUDEME POTREBOVAŤ NA SLANÉ CESTO?
Toto cesto sa dá použiť naozaj na čokoľvek - je skôr univerzálne:), ako slané.
- 150ml hladká múka
- 150ml polohrubá múka
- 125g čerstvé maslo alebo margarín
- 2 štipky soli
- 2-3PL studená voda
Postupujte podobne ako pri sladkom ceste - ako ste si všimli, tu nepoužijeme vajíčka.
AKÚ FORMU POUŽIŤ?
Najideálnejšie sú keramické, no trhu ich máte nespočetné množstvo. Uvedená dávka sa hodí na okrúhlu keramickú formu s priemerom 25cm

AKO VYTVAROVAŤ DO FORMY?
Máte dve možnosti:
- bochník položte do stredu misy a prstami a dlaňou roztláčajte postupne k okrajom tak, aby všade bolo rovnako vysoké - zabránite tak nerovnomernému prepečeniu, prstami utlačte k okrajom misy
- bochník nakrájajte na rovnaké plátky a vyložte s nimi misu, a potom prstami poutláčajte
AKO PIECŤ?
- povrch cesta vždy popichajte vidličkou
- potom pridajte pripravenú zmes, resp. plnku a pečet približne 30min
- ak plánujte cesto naplniť nepečenou zmesou, korpus vopred upečte pri teplote 175C asi 20 - 25min - proste do zlatohneda

SPRÁVNE PRIPRAVENÁ PIE MÁ BYŤ:
- zlatohnedá
- chrumkavá s krehkou kôrkou
- ľahko porcovateľná, pri servírovaní sa nesmie rozpadať
- štruktúra cesta by mala byť po upečení vrstvovitá
MOŽNÉ PROBLÉMY | KDE SA STALA CHYBA? |
bledá farba po upečení | nedopečené cesto, slabá teplota rúry |
cesto vyzerá hladké a tuhé | príliš ste miesili a ubili cesto |
ťažké a tuhé cesto | veľa mlieka alebo vody, veľa múky a príliš dlho ste miesili |
pri porcovaní sa rozpadá | málo vody alebo mlieka, veľa múky a dlhé pečenie |
mokré cesto | napr. ovocná zmes pustila šťavu pri pečení do cesta |
okraje sú spálené | cesto je na okrajoch tenšie a rúra ho skôr vysuší - v prvej 1/2 pečenia okraje obaľte do alobalu a potom ho odstráňte |
EŠTE PÁR TIPOV NA PLNKY:
Všetko je dovolené, len si treba uvedomiť, čo suroviny v plnke spôsobia - slaná dlhú úpravu nepotrebuje, no napr. čučoriedky či jahody zvyčajne pustia šťavu a to trochu predĺži čas pečenia.

Aby ste zabránili spáleniu ovocia, zakryte pri prvých 15min pečenia koláč alobalom a potom dopečte už odokrytý do zalotohneda.
JABLKOVÁ
- 2 - 3 stredne veľké jablká nakrájajte na malé kúsky - asi 1x1 cm, v mise premiešajte s 1PL citrónovej šťavy, 1ČL mletej škorice a 2PL kryštál. cukru
- naplňte na cesto a pečte asi 30min

HRUŠKOVÁ
- postupujte podobne, len namiesto škorice použite čerstvé lístky mäty
ORECHOVÁ
-
200g vlašských orechov pomelte najemno a zmiešajte so 160g čestvého masla a 140g cukru, pridajte 1 celé vajce a vymiešajte hladkú hmotu, ktorú nalejte na pripravené cesto - táto pie vyžaduje asi 50min. pečenie pri teplote 160C, kým plnka nespevnie
Tak dobrú chuť!!!