SME

Nie je ryža ako ryža

I keď je ryža jedničkou medzi základnými potravinami v Ázii, i v našom jedálničku má bohaté zastúpenie. Preto sme sa rozhodli venovať jej priestor v našom tovaroznaleckom seriáli, aby sme vám ponúkli dôležité informácie, ktoré súvisia s jej výberom. Máte

ilustračné foto - internet

v supermarkete jasno pre ktoré balenie sa rozhodnúť? I keď zrnká ryže vyzerajú na prvý pohľad úplne rovnako, každá z nich je predsa len iná.

Ryžu konzumuje obrovská časť ľudstva. Niekto je závislý na jej chuti, avšak veľká časť ľudstva len na jej pestovaní. Ľudstvo ju konzumuje rôznymi spôsobmi. Na rôzne pokrmy je potrebný iný druh ryže a s každým z nich súvisí odlišný spôsob prípravy. Najdôležitejšie je vedieť, že na prípravu ryže sú potrebné iba dve veci - voda a teplota, pri ktorej sa zrážajú bielkoviny. Iba pri tradičnej úprave vyniknú rozdiely, ktoré sú pre jednotlivé druhy a odrody typické.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

ilustračné foto - internet

Ako sme zistili, náš trh ponúka konečne rozsiahlejší záber druhov ryže. Minulosť, ktorá patrila dlhozrnnej a guľatej ryži je dávno za nami.

Ryža sa označuje hlavne podľa spôsobu pestovania. Preto sa často stretnete s označeniami horská a nížinná. Tá nížinná vyžaduje zaplavený pozemok, horská je zase trochu nenáročnejšia. Výživná pôda nížin a veľký objem vody produkujú veľké objemné zrnká plné chuti a vône. Naopak, vysokohorská ryža je útlejšia a má hustejšie jadro s chuťovými prímesmi, ktoré sa v nížinnej nevyskytujú. Nie každý vie, že trvanlivosť ryže vďaka nízkemu objemu vody v zrnkách presahuje hranicu piatich, desiatich či pätnástich rokov. Zrnká pri správnom skladovaní nestrácajú svoje vlastnosti ani vôňu.

Čím je jadro ryže mäkšie a objemnejšie, tým viac lepkavých súčastí obsahuje. Jej tvar je zväčša zaoblený, ba takmer guľatý a konzistencia je pri varení mäkšia. Uvarené zrnká sú čiastočne priesvitné a použiť ich môžete pri jedlách, kde sa vyžaduje vláčnosť. ilustračné foto - internet
Z extrémne lepkavej ryže sa vyrábajú pudingy, cukrovinky, sushi a kaše, pololepkavá ryža je obľúbená všade tam, kde sa pri stolovaní používajú paličky. Príprava takejto ryže vyžaduje väčší objem vody.

SkryťVypnúť reklamu

Horské úzke a dlhé zrnká majú tvrdší stred a uvoľňujú pri varení podstatne menej škrobu ako nížinné plodiny. Výsledkom je po úprave jemná, sypká ryža, ktorá je ideálna pre prílohy k omáčkam, k ovociu či do šalátov.

Ani farba ryže a jej vôňa nie sú jednotné. Jazmínová snehobiela ryža očarí svojou kvetinovou arómou pri príprave, tmavá čierna ryža osloví jemnou orieškovou chuťou, vďaka ktorej je populárna v juhovýchodnej Ázii. Dobrou správou je, že i na našom trhu sa objavilo viacero predajní s ázijskými surovinami, kde si môžete v 20 kilogramových baleniach kúpiť ryžu podľa svojho gusta.

Akú teda zvoliť? Na čo dať pozor?

Všetko záleží, čo chcete variť, resp. na čo ryžu použiť.

  • nenechajte sa zlákať peknou bielou farbou - tá práve signalizuje, že bola mlynsky spracovaná a vlastne tak zbavená cenných vrstiev bohatých na vitamíny a minerálne látky. Jednoduchšie staršie mlyny produkujú zrnká poprášené jemnými bielymi škrobovými čiastočkami, ktoré je vhodné pred prípravou pokrmu opláchnuť. Naopak, najmodernejšie mlyny produkujú zrnká s hladkým lesklým povrchom bez prachu.

ilustračné foto - internet

SkryťVypnúť reklamu
  • zdravšiu ryžu nájdete pod označením pololúpaná (natural, hnedá). Jej chuť je síce trochu zemitá a pripomína oriešky, pohánku, či naše obilniny, nutričná hodnota je však vysoká.
  • ak plánujete variť rizoto, jednozančne nakúpte ryžu strednozrnnú alebo guľatozrnnú - tu sme zistili, že jej na trhu máme dostok i za nižšie ceny. Tie sa kvalitou však talianskym značkám nevyrovnajú
  • ak však plánujte variť prílohovú ryžu, resp.ju použiť napr. ja na šaláť uprednostnite dlhozrnnú
  • ponáhlate sa?, idete na stanovačku, chalupu? Tak zvoľte ryžu vo varných sáčkoch - rýchle, čisté a efektívne varenie - no klasická príprava má svoje čaro

Dlhozrnná - ideálna ako príloha, nelepí sa. pri úprave rozhoduje jej kvalita - zlomky a poškodené jadrá by sa v kvalitnej ryži nachádzať nemali. Keďže tvorí dlhozrnná ryža podstatnú chuťovú súčasť pokrmu, na jej výbere sa neoplatí šetriť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Strednozrnná - ideálna na rizoto, vytvára jemnú kašovitú konzistenciu, avšak jednotlivé zrnká zostávajú celé a nerozpadnú sa. Pololepkavá ryža so zlomkami v rizote či opekanej, intenzívne ochutenej ryži nie je na škodu, dôležitejšie ako chuť sú jej mechanické vlastnosti.

Guľatozrnná - ideálne na ryžový nákyp, alebo rizoto. Jemná neutrálna chuť bez zemitých prvkov preberá aromatické a chuťové komponenty prímesí, takže je možné o nej povedať - čo ku mne pridáš, tým budem chutiť. Pri príprave však treba dodržať optimálny pomer vody k ryži a dĺžku prípravy.

Divoká, čierna - má typickú chuť, ktorá dokáže preraziť vôňu a arómu jemných surovín v ďalších zložkách pokrmu. Našinca možno na prvý krát neosloví, v správne dochutenom pokrme má však svoje čaro. Ak sa rozhodnete použiť ju ako nutričnú vložku do bielej ryže, varte ju oddelene pretože vyžaduje iný čas prípravy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Natural - je používaná najčastejšie ako príloha a obľúbená je vďaka svojej typickej obilnej chuti. Narozdiel od ostatných druhov jej prospieva pridanie malého množstva tuku pri príprave a ideálne je neprevárať ju - pripravená "na skus" chutí najlepšie.

Jazmínová - vyvíja pri varení intenzívnu kvetovú vôňu, ktorá rozihrá chuťové bunky vašich stolovníkov. Ideálna je k jemným mäsovým a zeleninovým jedlám, ale i k ovociu. Svojou neutrálnou chuťou a jemnou štruktúrou osloví i náročnejších labužníkov.

Ako ryžu pripravovať?

  • takmer všetko je dovolené, techník je nespočente veľa
  • ryža obľubuje prípravu v pare, pretože jemný var pri regulovanej teplote uvoľní škroby a zachová správnu konzistenciu
  • osvedčeným pomocníkom je "ryžový hrniec", do ktorého v správnom pomere vložíte iba ryžu s vodou. Ak sa všetka voda odparí, hrniec vypne var a aktivuje režim udržiavania tepla. Pri taktejto príprave vyniknú všetky špecifiká zvoleného druhu.
  • ak ju chcete len tak hodiť do vody a pomaly uvariť, aj to sa dá, ale ak ju opražíte najskôr na troche oleja a cibuli, podlejete zeleninovým vývarom a pomaly povaríte - vtedy zrnká ryže uvoľnia svoje látky, škroby a tak dodajú hotovému pokrmu tú pravú chuť

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 097
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 707
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 043
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 802
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 613
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 321
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 211
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 247
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 329
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 970
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 924
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 441
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 345
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 054
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 640
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu