SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky
MINISERIÁL

Nie je ryža ako ryža

I keď je ryža jedničkou medzi základnými potravinami v Ázii, i v našom jedálničku má bohaté zastúpenie. Preto sme sa rozhodli venovať jej priestor v našom tovaroznaleckom seriáli, aby sme vám ponúkli dôležité informácie, ktoré súvisia s jej výberom. Máte

ilustračné foto - internet

v supermarkete jasno pre ktoré balenie sa rozhodnúť? I keď zrnká ryže vyzerajú na prvý pohľad úplne rovnako, každá z nich je predsa len iná.

Ryžu konzumuje obrovská časť ľudstva. Niekto je závislý na jej chuti, avšak veľká časť ľudstva len na jej pestovaní. Ľudstvo ju konzumuje rôznymi spôsobmi. Na rôzne pokrmy je potrebný iný druh ryže a s každým z nich súvisí odlišný spôsob prípravy. Najdôležitejšie je vedieť, že na prípravu ryže sú potrebné iba dve veci - voda a teplota, pri ktorej sa zrážajú bielkoviny. Iba pri tradičnej úprave vyniknú rozdiely, ktoré sú pre jednotlivé druhy a odrody typické.

Skryť Vypnúť reklamu

ilustračné foto - internet

Ako sme zistili, náš trh ponúka konečne rozsiahlejší záber druhov ryže. Minulosť, ktorá patrila dlhozrnnej a guľatej ryži je dávno za nami.

Ryža sa označuje hlavne podľa spôsobu pestovania. Preto sa často stretnete s označeniami horská a nížinná. Tá nížinná vyžaduje zaplavený pozemok, horská je zase trochu nenáročnejšia. Výživná pôda nížin a veľký objem vody produkujú veľké objemné zrnká plné chuti a vône. Naopak, vysokohorská ryža je útlejšia a má hustejšie jadro s chuťovými prímesmi, ktoré sa v nížinnej nevyskytujú. Nie každý vie, že trvanlivosť ryže vďaka nízkemu objemu vody v zrnkách presahuje hranicu piatich, desiatich či pätnástich rokov. Zrnká pri správnom skladovaní nestrácajú svoje vlastnosti ani vôňu.

Čím je jadro ryže mäkšie a objemnejšie, tým viac lepkavých súčastí obsahuje. Jej tvar je zväčša zaoblený, ba takmer guľatý a konzistencia je pri varení mäkšia. Uvarené zrnká sú čiastočne priesvitné a použiť ich môžete pri jedlách, kde sa vyžaduje vláčnosť. ilustračné foto - internet
Z extrémne lepkavej ryže sa vyrábajú pudingy, cukrovinky, sushi a kaše, pololepkavá ryža je obľúbená všade tam, kde sa pri stolovaní používajú paličky. Príprava takejto ryže vyžaduje väčší objem vody.

Skryť Vypnúť reklamu

Horské úzke a dlhé zrnká majú tvrdší stred a uvoľňujú pri varení podstatne menej škrobu ako nížinné plodiny. Výsledkom je po úprave jemná, sypká ryža, ktorá je ideálna pre prílohy k omáčkam, k ovociu či do šalátov.

Ani farba ryže a jej vôňa nie sú jednotné. Jazmínová snehobiela ryža očarí svojou kvetinovou arómou pri príprave, tmavá čierna ryža osloví jemnou orieškovou chuťou, vďaka ktorej je populárna v juhovýchodnej Ázii. Dobrou správou je, že i na našom trhu sa objavilo viacero predajní s ázijskými surovinami, kde si môžete v 20 kilogramových baleniach kúpiť ryžu podľa svojho gusta.

Akú teda zvoliť? Na čo dať pozor?

Všetko záleží, čo chcete variť, resp. na čo ryžu použiť.

    • nenechajte sa zlákať peknou bielou farbou - tá práve signalizuje, že bola mlynsky spracovaná a vlastne tak zbavená cenných vrstiev bohatých na vitamíny a minerálne látky. Jednoduchšie staršie mlyny produkujú zrnká poprášené jemnými bielymi škrobovými čiastočkami, ktoré je vhodné pred prípravou pokrmu opláchnuť. Naopak, najmodernejšie mlyny produkujú zrnká s hladkým lesklým povrchom bez prachu.

ilustračné foto - internet

Skryť Vypnúť reklamu
  • zdravšiu ryžu nájdete pod označením pololúpaná (natural, hnedá). Jej chuť je síce trochu zemitá a pripomína oriešky, pohánku, či naše obilniny, nutričná hodnota je však vysoká.
  • ak plánujete variť rizoto, jednozančne nakúpte ryžu strednozrnnú alebo guľatozrnnú - tu sme zistili, že jej na trhu máme dostok i za nižšie ceny. Tie sa kvalitou však talianskym značkám nevyrovnajú
  • ak však plánujte variť prílohovú ryžu, resp.ju použiť napr. ja na šaláť uprednostnite dlhozrnnú
  • ponáhlate sa?, idete na stanovačku, chalupu? Tak zvoľte ryžu vo varných sáčkoch - rýchle, čisté a efektívne varenie - no klasická príprava má svoje čaro

Dlhozrnná - ideálna ako príloha, nelepí sa. pri úprave rozhoduje jej kvalita - zlomky a poškodené jadrá by sa v kvalitnej ryži nachádzať nemali. Keďže tvorí dlhozrnná ryža podstatnú chuťovú súčasť pokrmu, na jej výbere sa neoplatí šetriť.

Skryť Vypnúť reklamu

Strednozrnná - ideálna na rizoto, vytvára jemnú kašovitú konzistenciu, avšak jednotlivé zrnká zostávajú celé a nerozpadnú sa. Pololepkavá ryža so zlomkami v rizote či opekanej, intenzívne ochutenej ryži nie je na škodu, dôležitejšie ako chuť sú jej mechanické vlastnosti.

Guľatozrnná - ideálne na ryžový nákyp, alebo rizoto. Jemná neutrálna chuť bez zemitých prvkov preberá aromatické a chuťové komponenty prímesí, takže je možné o nej povedať - čo ku mne pridáš, tým budem chutiť. Pri príprave však treba dodržať optimálny pomer vody k ryži a dĺžku prípravy.

Divoká, čierna - má typickú chuť, ktorá dokáže preraziť vôňu a arómu jemných surovín v ďalších zložkách pokrmu. Našinca možno na prvý krát neosloví, v správne dochutenom pokrme má však svoje čaro. Ak sa rozhodnete použiť ju ako nutričnú vložku do bielej ryže, varte ju oddelene pretože vyžaduje iný čas prípravy.

Skryť Vypnúť reklamu

Natural - je používaná najčastejšie ako príloha a obľúbená je vďaka svojej typickej obilnej chuti. Narozdiel od ostatných druhov jej prospieva pridanie malého množstva tuku pri príprave a ideálne je neprevárať ju - pripravená "na skus" chutí najlepšie.

Jazmínová - vyvíja pri varení intenzívnu kvetovú vôňu, ktorá rozihrá chuťové bunky vašich stolovníkov. Ideálna je k jemným mäsovým a zeleninovým jedlám, ale i k ovociu. Svojou neutrálnou chuťou a jemnou štruktúrou osloví i náročnejších labužníkov.

Ako ryžu pripravovať?

  • takmer všetko je dovolené, techník je nespočente veľa
  • ryža obľubuje prípravu v pare, pretože jemný var pri regulovanej teplote uvoľní škroby a zachová správnu konzistenciu
  • osvedčeným pomocníkom je "ryžový hrniec", do ktorého v správnom pomere vložíte iba ryžu s vodou. Ak sa všetka voda odparí, hrniec vypne var a aktivuje režim udržiavania tepla. Pri taktejto príprave vyniknú všetky špecifiká zvoleného druhu.
  • ak ju chcete len tak hodiť do vody a pomaly uvariť, aj to sa dá, ale ak ju opražíte najskôr na troche oleja a cibuli, podlejete zeleninovým vývarom a pomaly povaríte - vtedy zrnká ryže uvoľnia svoje látky, škroby a tak dodajú hotovému pokrmu tú pravú chuť
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 676
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 767
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 772
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 110
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 711
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 518
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 601
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 527
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 409
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 346
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Slovensko sa bojí míňať vakcíny, aby zostalo na druhú dávku.

19 h
 Milan Uhrík v končí v Kotlebovej strane.

Pozícia Kotlebu sa výrazne upevnila po zmene v stanovách.

1 h
Petra Vlhová ide obrovský slalom.

Sledujte online prenos s nami.

1 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

41m
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

3 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

20 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan