MINISERIÁL

Nie je ryža ako ryža

I keď je ryža jedničkou medzi základnými potravinami v Ázii, i v našom jedálničku má bohaté zastúpenie. Preto sme sa rozhodli venovať jej priestor v našom tovaroznaleckom seriáli, aby sme vám ponúkli dôležité informácie, ktoré súvisia s jej výberom. Máte

ilustračné foto - internet

v supermarkete jasno pre ktoré balenie sa rozhodnúť? I keď zrnká ryže vyzerajú na prvý pohľad úplne rovnako, každá z nich je predsa len iná.

Ryžu konzumuje obrovská časť ľudstva. Niekto je závislý na jej chuti, avšak veľká časť ľudstva len na jej pestovaní. Ľudstvo ju konzumuje rôznymi spôsobmi. Na rôzne pokrmy je potrebný iný druh ryže a s každým z nich súvisí odlišný spôsob prípravy. Najdôležitejšie je vedieť, že na prípravu ryže sú potrebné iba dve veci - voda a teplota, pri ktorej sa zrážajú bielkoviny. Iba pri tradičnej úprave vyniknú rozdiely, ktoré sú pre jednotlivé druhy a odrody typické.

ilustračné foto - internet

Ako sme zistili, náš trh ponúka konečne rozsiahlejší záber druhov ryže. Minulosť, ktorá patrila dlhozrnnej a guľatej ryži je dávno za nami.

Ryža sa označuje hlavne podľa spôsobu pestovania. Preto sa často stretnete s označeniami horská a nížinná. Tá nížinná vyžaduje zaplavený pozemok, horská je zase trochu nenáročnejšia. Výživná pôda nížin a veľký objem vody produkujú veľké objemné zrnká plné chuti a vône. Naopak, vysokohorská ryža je útlejšia a má hustejšie jadro s chuťovými prímesmi, ktoré sa v nížinnej nevyskytujú. Nie každý vie, že trvanlivosť ryže vďaka nízkemu objemu vody v zrnkách presahuje hranicu piatich, desiatich či pätnástich rokov. Zrnká pri správnom skladovaní nestrácajú svoje vlastnosti ani vôňu.

Čím je jadro ryže mäkšie a objemnejšie, tým viac lepkavých súčastí obsahuje. Jej tvar je zväčša zaoblený, ba takmer guľatý a konzistencia je pri varení mäkšia. Uvarené zrnká sú čiastočne priesvitné a použiť ich môžete pri jedlách, kde sa vyžaduje vláčnosť. ilustračné foto - internet
Z extrémne lepkavej ryže sa vyrábajú pudingy, cukrovinky, sushi a kaše, pololepkavá ryža je obľúbená všade tam, kde sa pri stolovaní používajú paličky. Príprava takejto ryže vyžaduje väčší objem vody.

Horské úzke a dlhé zrnká majú tvrdší stred a uvoľňujú pri varení podstatne menej škrobu ako nížinné plodiny. Výsledkom je po úprave jemná, sypká ryža, ktorá je ideálna pre prílohy k omáčkam, k ovociu či do šalátov.

Ani farba ryže a jej vôňa nie sú jednotné. Jazmínová snehobiela ryža očarí svojou kvetinovou arómou pri príprave, tmavá čierna ryža osloví jemnou orieškovou chuťou, vďaka ktorej je populárna v juhovýchodnej Ázii. Dobrou správou je, že i na našom trhu sa objavilo viacero predajní s ázijskými surovinami, kde si môžete v 20 kilogramových baleniach kúpiť ryžu podľa svojho gusta.

Akú teda zvoliť? Na čo dať pozor?

Všetko záleží, čo chcete variť, resp. na čo ryžu použiť.

    • nenechajte sa zlákať peknou bielou farbou - tá práve signalizuje, že bola mlynsky spracovaná a vlastne tak zbavená cenných vrstiev bohatých na vitamíny a minerálne látky. Jednoduchšie staršie mlyny produkujú zrnká poprášené jemnými bielymi škrobovými čiastočkami, ktoré je vhodné pred prípravou pokrmu opláchnuť. Naopak, najmodernejšie mlyny produkujú zrnká s hladkým lesklým povrchom bez prachu.

ilustračné foto - internet

  • zdravšiu ryžu nájdete pod označením pololúpaná (natural, hnedá). Jej chuť je síce trochu zemitá a pripomína oriešky, pohánku, či naše obilniny, nutričná hodnota je však vysoká.
  • ak plánujete variť rizoto, jednozančne nakúpte ryžu strednozrnnú alebo guľatozrnnú - tu sme zistili, že jej na trhu máme dostok i za nižšie ceny. Tie sa kvalitou však talianskym značkám nevyrovnajú
  • ak však plánujte variť prílohovú ryžu, resp.ju použiť napr. ja na šaláť uprednostnite dlhozrnnú
  • ponáhlate sa?, idete na stanovačku, chalupu? Tak zvoľte ryžu vo varných sáčkoch - rýchle, čisté a efektívne varenie - no klasická príprava má svoje čaro

Dlhozrnná - ideálna ako príloha, nelepí sa. pri úprave rozhoduje jej kvalita - zlomky a poškodené jadrá by sa v kvalitnej ryži nachádzať nemali. Keďže tvorí dlhozrnná ryža podstatnú chuťovú súčasť pokrmu, na jej výbere sa neoplatí šetriť.

Strednozrnná - ideálna na rizoto, vytvára jemnú kašovitú konzistenciu, avšak jednotlivé zrnká zostávajú celé a nerozpadnú sa. Pololepkavá ryža so zlomkami v rizote či opekanej, intenzívne ochutenej ryži nie je na škodu, dôležitejšie ako chuť sú jej mechanické vlastnosti.

Guľatozrnná - ideálne na ryžový nákyp, alebo rizoto. Jemná neutrálna chuť bez zemitých prvkov preberá aromatické a chuťové komponenty prímesí, takže je možné o nej povedať - čo ku mne pridáš, tým budem chutiť. Pri príprave však treba dodržať optimálny pomer vody k ryži a dĺžku prípravy.

Divoká, čierna - má typickú chuť, ktorá dokáže preraziť vôňu a arómu jemných surovín v ďalších zložkách pokrmu. Našinca možno na prvý krát neosloví, v správne dochutenom pokrme má však svoje čaro. Ak sa rozhodnete použiť ju ako nutričnú vložku do bielej ryže, varte ju oddelene pretože vyžaduje iný čas prípravy.

Natural - je používaná najčastejšie ako príloha a obľúbená je vďaka svojej typickej obilnej chuti. Narozdiel od ostatných druhov jej prospieva pridanie malého množstva tuku pri príprave a ideálne je neprevárať ju - pripravená "na skus" chutí najlepšie.

Jazmínová - vyvíja pri varení intenzívnu kvetovú vôňu, ktorá rozihrá chuťové bunky vašich stolovníkov. Ideálna je k jemným mäsovým a zeleninovým jedlám, ale i k ovociu. Svojou neutrálnou chuťou a jemnou štruktúrou osloví i náročnejších labužníkov.

Ako ryžu pripravovať?

  • takmer všetko je dovolené, techník je nespočente veľa
  • ryža obľubuje prípravu v pare, pretože jemný var pri regulovanej teplote uvoľní škroby a zachová správnu konzistenciu
  • osvedčeným pomocníkom je "ryžový hrniec", do ktorého v správnom pomere vložíte iba ryžu s vodou. Ak sa všetka voda odparí, hrniec vypne var a aktivuje režim udržiavania tepla. Pri taktejto príprave vyniknú všetky špecifiká zvoleného druhu.
  • ak ju chcete len tak hodiť do vody a pomaly uvariť, aj to sa dá, ale ak ju opražíte najskôr na troche oleja a cibuli, podlejete zeleninovým vývarom a pomaly povaríte - vtedy zrnká ryže uvoľnia svoje látky, škroby a tak dodajú hotovému pokrmu tú pravú chuť

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 549
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 750
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 083
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 068
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 178
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 632
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 627
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 439
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 433
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 050

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.