Rozmanitosť chutí tvarohu

Ľahké letné pochúťky s ovocím.

Tvarohový krém s čerstvými malinami
pre 2 osoby
250 g plnotučného tvarohu 
2 lyžice mlieka 
1 lyžica cukru 
100 g malín 
2 lyžice hnedého cukru

Dobre vymiešame na krém tvaroh s mliekom a cukrom. Vmiešame maliny, naplníme do pohárov a posypané hnedým cukrom podávame.

Malinovo-tvarohový koláč
12 kusov, tortová forma ø 26 cm
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipka soli
2 lyžice cukru 
1 vajíčko 
papier na pečenie a strukoviny na posypanie 

Náplň:
6 plátkov bielej želatíny 
2 žĺtka 
75 g cukru 
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry 
150 ml bieleho vína 
200 g tvarohu 
200 ml smotany na šľahanie 
400 g malín 
trochu hnedého cukru

Múku dáme na pracovnú plochu, zmiešame s cukrom a so soľou a do stredu urobíme jamku. Studené maslo pokrájame na kúsky a rozdelíme okolo jamky. Do stredu dáme vajíčko a prilejeme asi 30 ml vlažnej vody. Všetko dobre spracujeme nožom tak, aby vznikli malé hrudky a s rukami vypracujeme cesto. Cesto vyformujeme do gule, zabalíme do potravinovej fólie a dáme stáť asi 30 minút v chlade. Cesto vyváľame na veľkosť tortovej formy, vložíme do vymastenej formy tak, aby malo zvýšené okraje. Môžeme na cesto dať papier na pečenie a nasypať naň strukoviny. Pečieme asi 20 - 25 minút v predhriatej rúre na 200 °C. Vyberieme, dáme vychladnúť a odstránime strukoviny a papier. Želatínu dáme napučať v studenej vode. Nad parou vyšľaháme na penu žĺtka s 50 g cukru, citrónovou šťavou a vínom. Želatínu rozpustíme v hrnci na slabom teple. Teplú tekutú želatínu zamiešame nad parou do vínovej peny a nakoniec primiešame pomarančovú kôru a tvaroh. Necháme asi hodinu v chlade a občas premiešame. Keď začína krém tuhnúť, vyšľaháme šľahačku a zamiešame do krému. Maliny umyjeme, opatrne osušíme a posypeme nimi upečené cesto. Na ne rozotrieme krém a posypeme hnedým cukrom. Necháme ešte asi 3 hodiny odležať v chlade.

Tvarohové knedličky upečené v rúre so škoricovým cukrom
pre 4 osoby
500 g nízkotučného tvarohu 
2 lyžice jogurtu 
2 vajíčka 
150 g sójovej múky 
2 lyžice strúhanky 
2 lyžice prírodného cukru 
štipka soli 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
2 lyžičky citrónovej šťavy 
maslo na vymazanie formy 
½ lyžičky škorice

Rozmiešame tvaroh s jogurtom, vajíčkami, so sójovou múkou a strúhankou, primiešame soľ, lyžičku cukru, citrónovú kôru a šťavu. Z cesta vytvarujeme 8 knedličiek, trochu ich pritlačíme a poukladáme vedľa seba do vymastenej formy na zapekanie. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút, až kým nie sú svetlohnedé. Zvyšný cukor zmiešame so škoricou a horúce knedličky ním posypeme.

Saský koláč
na 1 plech
Cesto:
400 g polohrubej múky 
40 g kvasníc 
1/8 l vlažného mlieka 
100 g cukru 
150 g masla 

Plnka:
1 ½ balíčka vanilkového pudingu v prášku 
¾ l mlieka 
200 g cukru 
1 kg tvarohu 
2 balíčky vanilkového cukru 
6 vajíčok 
70 g hrozienok 
šťavu a kôru z jedného citróna 

Na posypanie:
100 g mandľových lupienkov 
50 g masla 
100 g cukru 
maslo na vymazanie plechu

Kvasnice rozrobíme v 4 lyžiciach mlieka. Múku preosejeme do misy a v strede urobíme jamku. Do nej vlejeme kvasnice, lyžičku cukru a posypeme navrch trochou múky. Prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Maslo nakrájame na vločky a spolu so zvyšným mliekom a cukrom pridáme k cestu. Dobre spracujeme a 1 hodinu prikryté necháme ďalej kysnúť. Pudingový prášok rozmiešame so 6 lyžicami mlieka. Zvyšné mlieko so 100 g cukru a maslom privedieme k varu. Vmiešame puding, necháme zovrieť a ochladíme. Do misy dáme tvaroh, zvyšný cukor a vanilkový cukor a vymiešame do krémova. Rozdelíme vajíčka a 2 žĺtka vmiešame do tvarohu spolu s citrónovou kôrou a 1 lyžičkou citrónovej šťavy. Cesto vyváľame na veľkosť plechu a položíme na vymazaný plech. Viackrát popicháme vidličkou a rozotrieme naň tvarohový krém. Umyjeme a osušíme hrozienka. Rúru predhrejeme na 175 °C. Zvyšné 4 žĺtka zamiešame do pudingu. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a opatrne zamiešame do pudingu. Tvaroh posypeme hrozienkami, na ne rozotrieme puding, uhladíme a posypeme mandľami. Koláč pečieme hodinu do zlatohneda. Zvyšné maslo rozpustíme, potrieme s ním horúci koláč a posypeme cukrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 792
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 796
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 777
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 002
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 942
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 667
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 079
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 3 941
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 690
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 419

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Dobrovoľníci a štátna drogová politika sú v napätí

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

KULTÚRA

Folklór zrkadlí, akí sú ľudia citliví na hranice

Etnomuzikologička Jana Ambrózová hodnotí šou Zem spieva.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop