SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Rozmanitosť chutí tvarohu

Ľahké letné pochúťky s ovocím.

Tvarohový krém s čerstvými malinami
pre 2 osoby
250 g plnotučného tvarohu 
2 lyžice mlieka 
1 lyžica cukru 
100 g malín 
2 lyžice hnedého cukru

Dobre vymiešame na krém tvaroh s mliekom a cukrom. Vmiešame maliny, naplníme do pohárov a posypané hnedým cukrom podávame.

Malinovo-tvarohový koláč
12 kusov, tortová forma ø 26 cm
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipka soli
2 lyžice cukru 
1 vajíčko 
papier na pečenie a strukoviny na posypanie 

Skryť Vypnúť reklamu

Náplň:
6 plátkov bielej želatíny 
2 žĺtka 
75 g cukru 
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry 
150 ml bieleho vína 
200 g tvarohu 
200 ml smotany na šľahanie 
400 g malín 
trochu hnedého cukru

Múku dáme na pracovnú plochu, zmiešame s cukrom a so soľou a do stredu urobíme jamku. Studené maslo pokrájame na kúsky a rozdelíme okolo jamky. Do stredu dáme vajíčko a prilejeme asi 30 ml vlažnej vody. Všetko dobre spracujeme nožom tak, aby vznikli malé hrudky a s rukami vypracujeme cesto. Cesto vyformujeme do gule, zabalíme do potravinovej fólie a dáme stáť asi 30 minút v chlade. Cesto vyváľame na veľkosť tortovej formy, vložíme do vymastenej formy tak, aby malo zvýšené okraje. Môžeme na cesto dať papier na pečenie a nasypať naň strukoviny. Pečieme asi 20 - 25 minút v predhriatej rúre na 200 °C. Vyberieme, dáme vychladnúť a odstránime strukoviny a papier. Želatínu dáme napučať v studenej vode. Nad parou vyšľaháme na penu žĺtka s 50 g cukru, citrónovou šťavou a vínom. Želatínu rozpustíme v hrnci na slabom teple. Teplú tekutú želatínu zamiešame nad parou do vínovej peny a nakoniec primiešame pomarančovú kôru a tvaroh. Necháme asi hodinu v chlade a občas premiešame. Keď začína krém tuhnúť, vyšľaháme šľahačku a zamiešame do krému. Maliny umyjeme, opatrne osušíme a posypeme nimi upečené cesto. Na ne rozotrieme krém a posypeme hnedým cukrom. Necháme ešte asi 3 hodiny odležať v chlade.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvarohové knedličky upečené v rúre so škoricovým cukrom
pre 4 osoby
500 g nízkotučného tvarohu 
2 lyžice jogurtu 
2 vajíčka 
150 g sójovej múky 
2 lyžice strúhanky 
2 lyžice prírodného cukru 
štipka soli 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
2 lyžičky citrónovej šťavy 
maslo na vymazanie formy 
½ lyžičky škorice

Rozmiešame tvaroh s jogurtom, vajíčkami, so sójovou múkou a strúhankou, primiešame soľ, lyžičku cukru, citrónovú kôru a šťavu. Z cesta vytvarujeme 8 knedličiek, trochu ich pritlačíme a poukladáme vedľa seba do vymastenej formy na zapekanie. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút, až kým nie sú svetlohnedé. Zvyšný cukor zmiešame so škoricou a horúce knedličky ním posypeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Saský koláč
na 1 plech
Cesto:
400 g polohrubej múky 
40 g kvasníc 
1/8 l vlažného mlieka 
100 g cukru 
150 g masla 

Plnka:
1 ½ balíčka vanilkového pudingu v prášku 
¾ l mlieka 
200 g cukru 
1 kg tvarohu 
2 balíčky vanilkového cukru 
6 vajíčok 
70 g hrozienok 
šťavu a kôru z jedného citróna 

Na posypanie:
100 g mandľových lupienkov 
50 g masla 
100 g cukru 
maslo na vymazanie plechu

Kvasnice rozrobíme v 4 lyžiciach mlieka. Múku preosejeme do misy a v strede urobíme jamku. Do nej vlejeme kvasnice, lyžičku cukru a posypeme navrch trochou múky. Prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Maslo nakrájame na vločky a spolu so zvyšným mliekom a cukrom pridáme k cestu. Dobre spracujeme a 1 hodinu prikryté necháme ďalej kysnúť. Pudingový prášok rozmiešame so 6 lyžicami mlieka. Zvyšné mlieko so 100 g cukru a maslom privedieme k varu. Vmiešame puding, necháme zovrieť a ochladíme. Do misy dáme tvaroh, zvyšný cukor a vanilkový cukor a vymiešame do krémova. Rozdelíme vajíčka a 2 žĺtka vmiešame do tvarohu spolu s citrónovou kôrou a 1 lyžičkou citrónovej šťavy. Cesto vyváľame na veľkosť plechu a položíme na vymazaný plech. Viackrát popicháme vidličkou a rozotrieme naň tvarohový krém. Umyjeme a osušíme hrozienka. Rúru predhrejeme na 175 °C. Zvyšné 4 žĺtka zamiešame do pudingu. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a opatrne zamiešame do pudingu. Tvaroh posypeme hrozienkami, na ne rozotrieme puding, uhladíme a posypeme mandľami. Koláč pečieme hodinu do zlatohneda. Zvyšné maslo rozpustíme, potrieme s ním horúci koláč a posypeme cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 145
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 561
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 342
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 546
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 815
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 717
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 619
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 369
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 173
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia