SME
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Rozmanitosť chutí tvarohu

Ľahké letné pochúťky s ovocím.

Tvarohový krém s čerstvými malinami
pre 2 osoby
250 g plnotučného tvarohu 
2 lyžice mlieka 
1 lyžica cukru 
100 g malín 
2 lyžice hnedého cukru

Dobre vymiešame na krém tvaroh s mliekom a cukrom. Vmiešame maliny, naplníme do pohárov a posypané hnedým cukrom podávame.

Malinovo-tvarohový koláč
12 kusov, tortová forma ø 26 cm
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipka soli
2 lyžice cukru 
1 vajíčko 
papier na pečenie a strukoviny na posypanie 

Skryť Vypnúť reklamu

Náplň:
6 plátkov bielej želatíny 
2 žĺtka 
75 g cukru 
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry 
150 ml bieleho vína 
200 g tvarohu 
200 ml smotany na šľahanie 
400 g malín 
trochu hnedého cukru

Múku dáme na pracovnú plochu, zmiešame s cukrom a so soľou a do stredu urobíme jamku. Studené maslo pokrájame na kúsky a rozdelíme okolo jamky. Do stredu dáme vajíčko a prilejeme asi 30 ml vlažnej vody. Všetko dobre spracujeme nožom tak, aby vznikli malé hrudky a s rukami vypracujeme cesto. Cesto vyformujeme do gule, zabalíme do potravinovej fólie a dáme stáť asi 30 minút v chlade. Cesto vyváľame na veľkosť tortovej formy, vložíme do vymastenej formy tak, aby malo zvýšené okraje. Môžeme na cesto dať papier na pečenie a nasypať naň strukoviny. Pečieme asi 20 - 25 minút v predhriatej rúre na 200 °C. Vyberieme, dáme vychladnúť a odstránime strukoviny a papier. Želatínu dáme napučať v studenej vode. Nad parou vyšľaháme na penu žĺtka s 50 g cukru, citrónovou šťavou a vínom. Želatínu rozpustíme v hrnci na slabom teple. Teplú tekutú želatínu zamiešame nad parou do vínovej peny a nakoniec primiešame pomarančovú kôru a tvaroh. Necháme asi hodinu v chlade a občas premiešame. Keď začína krém tuhnúť, vyšľaháme šľahačku a zamiešame do krému. Maliny umyjeme, opatrne osušíme a posypeme nimi upečené cesto. Na ne rozotrieme krém a posypeme hnedým cukrom. Necháme ešte asi 3 hodiny odležať v chlade.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvarohové knedličky upečené v rúre so škoricovým cukrom
pre 4 osoby
500 g nízkotučného tvarohu 
2 lyžice jogurtu 
2 vajíčka 
150 g sójovej múky 
2 lyžice strúhanky 
2 lyžice prírodného cukru 
štipka soli 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
2 lyžičky citrónovej šťavy 
maslo na vymazanie formy 
½ lyžičky škorice

Rozmiešame tvaroh s jogurtom, vajíčkami, so sójovou múkou a strúhankou, primiešame soľ, lyžičku cukru, citrónovú kôru a šťavu. Z cesta vytvarujeme 8 knedličiek, trochu ich pritlačíme a poukladáme vedľa seba do vymastenej formy na zapekanie. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút, až kým nie sú svetlohnedé. Zvyšný cukor zmiešame so škoricou a horúce knedličky ním posypeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Saský koláč
na 1 plech
Cesto:
400 g polohrubej múky 
40 g kvasníc 
1/8 l vlažného mlieka 
100 g cukru 
150 g masla 

Plnka:
1 ½ balíčka vanilkového pudingu v prášku 
¾ l mlieka 
200 g cukru 
1 kg tvarohu 
2 balíčky vanilkového cukru 
6 vajíčok 
70 g hrozienok 
šťavu a kôru z jedného citróna 

Na posypanie:
100 g mandľových lupienkov 
50 g masla 
100 g cukru 
maslo na vymazanie plechu

Kvasnice rozrobíme v 4 lyžiciach mlieka. Múku preosejeme do misy a v strede urobíme jamku. Do nej vlejeme kvasnice, lyžičku cukru a posypeme navrch trochou múky. Prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Maslo nakrájame na vločky a spolu so zvyšným mliekom a cukrom pridáme k cestu. Dobre spracujeme a 1 hodinu prikryté necháme ďalej kysnúť. Pudingový prášok rozmiešame so 6 lyžicami mlieka. Zvyšné mlieko so 100 g cukru a maslom privedieme k varu. Vmiešame puding, necháme zovrieť a ochladíme. Do misy dáme tvaroh, zvyšný cukor a vanilkový cukor a vymiešame do krémova. Rozdelíme vajíčka a 2 žĺtka vmiešame do tvarohu spolu s citrónovou kôrou a 1 lyžičkou citrónovej šťavy. Cesto vyváľame na veľkosť plechu a položíme na vymazaný plech. Viackrát popicháme vidličkou a rozotrieme naň tvarohový krém. Umyjeme a osušíme hrozienka. Rúru predhrejeme na 175 °C. Zvyšné 4 žĺtka zamiešame do pudingu. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a opatrne zamiešame do pudingu. Tvaroh posypeme hrozienkami, na ne rozotrieme puding, uhladíme a posypeme mandľami. Koláč pečieme hodinu do zlatohneda. Zvyšné maslo rozpustíme, potrieme s ním horúci koláč a posypeme cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 359
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 013
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 282
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 344
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 185
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 066
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 327
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 981
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 684
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 252
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu