Rozmanitosť chutí tvarohu

Ľahké letné pochúťky s ovocím.

Tvarohový krém s čerstvými malinami
pre 2 osoby
250 g plnotučného tvarohu 
2 lyžice mlieka 
1 lyžica cukru 
100 g malín 
2 lyžice hnedého cukru

Dobre vymiešame na krém tvaroh s mliekom a cukrom. Vmiešame maliny, naplníme do pohárov a posypané hnedým cukrom podávame.

Malinovo-tvarohový koláč
12 kusov, tortová forma ø 26 cm
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipka soli
2 lyžice cukru 
1 vajíčko 
papier na pečenie a strukoviny na posypanie 

Náplň:
6 plátkov bielej želatíny 
2 žĺtka 
75 g cukru 
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry 
150 ml bieleho vína 
200 g tvarohu 
200 ml smotany na šľahanie 
400 g malín 
trochu hnedého cukru

Múku dáme na pracovnú plochu, zmiešame s cukrom a so soľou a do stredu urobíme jamku. Studené maslo pokrájame na kúsky a rozdelíme okolo jamky. Do stredu dáme vajíčko a prilejeme asi 30 ml vlažnej vody. Všetko dobre spracujeme nožom tak, aby vznikli malé hrudky a s rukami vypracujeme cesto. Cesto vyformujeme do gule, zabalíme do potravinovej fólie a dáme stáť asi 30 minút v chlade. Cesto vyváľame na veľkosť tortovej formy, vložíme do vymastenej formy tak, aby malo zvýšené okraje. Môžeme na cesto dať papier na pečenie a nasypať naň strukoviny. Pečieme asi 20 - 25 minút v predhriatej rúre na 200 °C. Vyberieme, dáme vychladnúť a odstránime strukoviny a papier. Želatínu dáme napučať v studenej vode. Nad parou vyšľaháme na penu žĺtka s 50 g cukru, citrónovou šťavou a vínom. Želatínu rozpustíme v hrnci na slabom teple. Teplú tekutú želatínu zamiešame nad parou do vínovej peny a nakoniec primiešame pomarančovú kôru a tvaroh. Necháme asi hodinu v chlade a občas premiešame. Keď začína krém tuhnúť, vyšľaháme šľahačku a zamiešame do krému. Maliny umyjeme, opatrne osušíme a posypeme nimi upečené cesto. Na ne rozotrieme krém a posypeme hnedým cukrom. Necháme ešte asi 3 hodiny odležať v chlade.

Tvarohové knedličky upečené v rúre so škoricovým cukrom
pre 4 osoby
500 g nízkotučného tvarohu 
2 lyžice jogurtu 
2 vajíčka 
150 g sójovej múky 
2 lyžice strúhanky 
2 lyžice prírodného cukru 
štipka soli 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
2 lyžičky citrónovej šťavy 
maslo na vymazanie formy 
½ lyžičky škorice

Rozmiešame tvaroh s jogurtom, vajíčkami, so sójovou múkou a strúhankou, primiešame soľ, lyžičku cukru, citrónovú kôru a šťavu. Z cesta vytvarujeme 8 knedličiek, trochu ich pritlačíme a poukladáme vedľa seba do vymastenej formy na zapekanie. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút, až kým nie sú svetlohnedé. Zvyšný cukor zmiešame so škoricou a horúce knedličky ním posypeme.

Saský koláč
na 1 plech
Cesto:
400 g polohrubej múky 
40 g kvasníc 
1/8 l vlažného mlieka 
100 g cukru 
150 g masla 

Plnka:
1 ½ balíčka vanilkového pudingu v prášku 
¾ l mlieka 
200 g cukru 
1 kg tvarohu 
2 balíčky vanilkového cukru 
6 vajíčok 
70 g hrozienok 
šťavu a kôru z jedného citróna 

Na posypanie:
100 g mandľových lupienkov 
50 g masla 
100 g cukru 
maslo na vymazanie plechu

Kvasnice rozrobíme v 4 lyžiciach mlieka. Múku preosejeme do misy a v strede urobíme jamku. Do nej vlejeme kvasnice, lyžičku cukru a posypeme navrch trochou múky. Prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Maslo nakrájame na vločky a spolu so zvyšným mliekom a cukrom pridáme k cestu. Dobre spracujeme a 1 hodinu prikryté necháme ďalej kysnúť. Pudingový prášok rozmiešame so 6 lyžicami mlieka. Zvyšné mlieko so 100 g cukru a maslom privedieme k varu. Vmiešame puding, necháme zovrieť a ochladíme. Do misy dáme tvaroh, zvyšný cukor a vanilkový cukor a vymiešame do krémova. Rozdelíme vajíčka a 2 žĺtka vmiešame do tvarohu spolu s citrónovou kôrou a 1 lyžičkou citrónovej šťavy. Cesto vyváľame na veľkosť plechu a položíme na vymazaný plech. Viackrát popicháme vidličkou a rozotrieme naň tvarohový krém. Umyjeme a osušíme hrozienka. Rúru predhrejeme na 175 °C. Zvyšné 4 žĺtka zamiešame do pudingu. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a opatrne zamiešame do pudingu. Tvaroh posypeme hrozienkami, na ne rozotrieme puding, uhladíme a posypeme mandľami. Koláč pečieme hodinu do zlatohneda. Zvyšné maslo rozpustíme, potrieme s ním horúci koláč a posypeme cukrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 277
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 014
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 756
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 599
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 746
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 519
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 283
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 233
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 049
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 765

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Najdlhšia bytovka na svete je vo Viedni a má meno po Marxovi. Je radosť v nej žiť

Nie je špinavá ani nebezpečná, hoci sú v nej sociálne byty. Nezamestnaní v nej bývajú vedľa profesorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.