Rozmanitosť chutí tvarohu

Ľahké letné pochúťky s ovocím.

Tvarohový krém s čerstvými malinami
pre 2 osoby
250 g plnotučného tvarohu 
2 lyžice mlieka 
1 lyžica cukru 
100 g malín 
2 lyžice hnedého cukru

Dobre vymiešame na krém tvaroh s mliekom a cukrom. Vmiešame maliny, naplníme do pohárov a posypané hnedým cukrom podávame.

Malinovo-tvarohový koláč
12 kusov, tortová forma ø 26 cm
Cesto:
250 g hladkej múky 
125 g vychladeného masla 
štipka soli
2 lyžice cukru 
1 vajíčko 
papier na pečenie a strukoviny na posypanie 

Náplň:
6 plátkov bielej želatíny 
2 žĺtka 
75 g cukru 
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry 
150 ml bieleho vína 
200 g tvarohu 
200 ml smotany na šľahanie 
400 g malín 
trochu hnedého cukru

Múku dáme na pracovnú plochu, zmiešame s cukrom a so soľou a do stredu urobíme jamku. Studené maslo pokrájame na kúsky a rozdelíme okolo jamky. Do stredu dáme vajíčko a prilejeme asi 30 ml vlažnej vody. Všetko dobre spracujeme nožom tak, aby vznikli malé hrudky a s rukami vypracujeme cesto. Cesto vyformujeme do gule, zabalíme do potravinovej fólie a dáme stáť asi 30 minút v chlade. Cesto vyváľame na veľkosť tortovej formy, vložíme do vymastenej formy tak, aby malo zvýšené okraje. Môžeme na cesto dať papier na pečenie a nasypať naň strukoviny. Pečieme asi 20 - 25 minút v predhriatej rúre na 200 °C. Vyberieme, dáme vychladnúť a odstránime strukoviny a papier. Želatínu dáme napučať v studenej vode. Nad parou vyšľaháme na penu žĺtka s 50 g cukru, citrónovou šťavou a vínom. Želatínu rozpustíme v hrnci na slabom teple. Teplú tekutú želatínu zamiešame nad parou do vínovej peny a nakoniec primiešame pomarančovú kôru a tvaroh. Necháme asi hodinu v chlade a občas premiešame. Keď začína krém tuhnúť, vyšľaháme šľahačku a zamiešame do krému. Maliny umyjeme, opatrne osušíme a posypeme nimi upečené cesto. Na ne rozotrieme krém a posypeme hnedým cukrom. Necháme ešte asi 3 hodiny odležať v chlade.

Tvarohové knedličky upečené v rúre so škoricovým cukrom
pre 4 osoby
500 g nízkotučného tvarohu 
2 lyžice jogurtu 
2 vajíčka 
150 g sójovej múky 
2 lyžice strúhanky 
2 lyžice prírodného cukru 
štipka soli 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
2 lyžičky citrónovej šťavy 
maslo na vymazanie formy 
½ lyžičky škorice

Rozmiešame tvaroh s jogurtom, vajíčkami, so sójovou múkou a strúhankou, primiešame soľ, lyžičku cukru, citrónovú kôru a šťavu. Z cesta vytvarujeme 8 knedličiek, trochu ich pritlačíme a poukladáme vedľa seba do vymastenej formy na zapekanie. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút, až kým nie sú svetlohnedé. Zvyšný cukor zmiešame so škoricou a horúce knedličky ním posypeme.

Saský koláč
na 1 plech
Cesto:
400 g polohrubej múky 
40 g kvasníc 
1/8 l vlažného mlieka 
100 g cukru 
150 g masla 

Plnka:
1 ½ balíčka vanilkového pudingu v prášku 
¾ l mlieka 
200 g cukru 
1 kg tvarohu 
2 balíčky vanilkového cukru 
6 vajíčok 
70 g hrozienok 
šťavu a kôru z jedného citróna 

Na posypanie:
100 g mandľových lupienkov 
50 g masla 
100 g cukru 
maslo na vymazanie plechu

Kvasnice rozrobíme v 4 lyžiciach mlieka. Múku preosejeme do misy a v strede urobíme jamku. Do nej vlejeme kvasnice, lyžičku cukru a posypeme navrch trochou múky. Prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Maslo nakrájame na vločky a spolu so zvyšným mliekom a cukrom pridáme k cestu. Dobre spracujeme a 1 hodinu prikryté necháme ďalej kysnúť. Pudingový prášok rozmiešame so 6 lyžicami mlieka. Zvyšné mlieko so 100 g cukru a maslom privedieme k varu. Vmiešame puding, necháme zovrieť a ochladíme. Do misy dáme tvaroh, zvyšný cukor a vanilkový cukor a vymiešame do krémova. Rozdelíme vajíčka a 2 žĺtka vmiešame do tvarohu spolu s citrónovou kôrou a 1 lyžičkou citrónovej šťavy. Cesto vyváľame na veľkosť plechu a položíme na vymazaný plech. Viackrát popicháme vidličkou a rozotrieme naň tvarohový krém. Umyjeme a osušíme hrozienka. Rúru predhrejeme na 175 °C. Zvyšné 4 žĺtka zamiešame do pudingu. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a opatrne zamiešame do pudingu. Tvaroh posypeme hrozienkami, na ne rozotrieme puding, uhladíme a posypeme mandľami. Koláč pečieme hodinu do zlatohneda. Zvyšné maslo rozpustíme, potrieme s ním horúci koláč a posypeme cukrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  2. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Legendárna Transsibírska magistrála
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  8. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  1. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  2. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Používate make-up? Potom spozornite
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  7. Vianočný bázar chalaňov
  8. Vianočné mecheche 2017
  9. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  10. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 37 334
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 196
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 003
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 138
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 216
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 201
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 122
  8. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 093
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 962
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 859

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poórovi a jeho ľuďom sa za posledný rok v trnavskej nemocnici darilo

Firmy s väzbami na trnavského podnikateľa dodávajú nemocnici palivo, servisujú počítače a riadia tendre.

KOMENTÁRE

Fico to zabalil, s horúcou kávou si nebude páliť prsty

Aká neopätovaná je náklonnosť kaviarne k Smeru – tam ju predsa nik nemiluje!

Denník SME s knihou Róberta Bezáka

Denník SME pripravil pre vás v utorok 19. decembra špeciálne vydanie.

KULTÚRA

Najškaredšia modelka na svete sa dočkala vlastného filmu

Madame slúžka je netypická francúzska komédia.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Žena, s ktorou som podvádzal svoju priateľku, nás stále obťažuje

Ako sa správať, keď vás terorizuje bývalá milenka a čo si počať, keď manželka nevie vychádzať s peniazmi.

Najkrajšie šaty z červeného koberca v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe ženy?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.