Buchty na všetky spôsoby - sladká klasika

Pripraviť parené alebo pečené buchty nie je nič zložité. Majú svoje čaro, mne sa však hlavne vybavia spomienky na základnú školu, kde boli asi najlepšie. A to bolo asi jediné jedlo, čo sa dalo na škole jesť :)

ilustračné foto - internet

Základ prípravy všetkých druhov buchiet je rovnaký - je iba na vás, ako ich vo finále dokončíte. Buď v pare alebo ich šupnete do rúry. S plnkou i bez nej - fantázii sa medze nekladú.

Čo potrebujeme?

  • 250g hladkej múky
  • 250g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 250ml plnotučného mlieka
  • 125g čerstvého masla
  • 30g čerstvého droždia
  • štipku soli
  • 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
  • kôru z 1/2 citróna

Upozornenie: Hmotnosť surovín je orientačná, sami uvidíte koľko ešte pridáte alebo uberiete múky či mlieka. Cesto pri spracovávaní sledujte a uvidíte, čo si vypýta.

ilustračné foto - internet

Čím naplniť:

Maková fantázia - trochu mlieka povarte s cukrom, pridajte namletý mak, citrónovú kôru, trochu povarte a premiešajte. Zmes by mala byť skôr hustá ako riedka, aby ste z nej mohli lyžicou dávkovať rovnaké kúsky na cesto.

Orechové potešenie - pri príprave postupujte podobne ako pri makovej plnke, pamätajte však na to, že mlieka budete potrebovať podstatne menej.

Rafinovaný tvaroh - čerstvý hrudkový tvaroh zmiešajte s hrozienkami, žĺtkom, vanilkovým cukrom a zmes dochuťte tak, aby bola príjemne sladkokyslá. Kúsok exotiky pridá škorica, jemnosť podtrhne citrónová kôra.

Džemová a lekvárová klasika - najpopulárnejším je slivkový lekvár zmiešaný s trochou mletej škorice. Pri džemoch si dajte pozor na to, aby neboli príliš riedke - pri tepelnej úprave by mohli z buchiet vytiecť.

Ako na to:

    • mlieko zohrejte tak, aby nebolo horúce ale len teplé
    • pridajte cukor a rozdrobte droždie, zakryte utierkou a nechajte kvások vykysnúť asi 10min - na jeho povrchu sa objavia bubliny, ktoré prezradia, že kvasinky pracujú ako majú

ilustračné foto - internet

  • do misy preosejte múku, pridajte vajce, soľ, kvások, nastrúhanú kôru s citróna, maslo a vymiešajte vláčne cesto
  • cesto musí byť hladké a oddelovať sa od misy
  • ak máte dojem, že treba pridať múku, kľudne pridajte, ak mlieko, tak pridávajte zásadne vlažné alebo teplé
  • cesto poprášte múkou a misu s cestom zakryte čistou utierkou a nechajte asi 50 min vykysnúť
  • vykysnuté cesto rozváľajte na pomúčenej doske na 1cm hrubý plát a nakrájajte ho na štvorce veľkosti asi 8x8cm
  • štvorce naplňte plnkou, pomúčenými prstami uzavrite a naukladajte na plech na pečenie alebo perforovaný plech na parenie
  • nechajte ešte asi 20min na plechu pokysnúť, potrite rozpusteným maslom a dajte pariť alebo piecť

Parenie či pečenie?

ilustračné foto - internet

Oba spôsoby majú svoje čaro. Parené buchty sú kyprejšie, vláčnejšie, avšak treba ich zjesťčo najskôr . Naopak pekne do zlatista upečené a pocukrované buchty si môžete vychutnávať ihneď po pečení, alebo aj na ďaľší deň ráno ku káve. Pri pečení si môžete pripraviť malé neplnené buchtičky, ktoré je možné podávať s pudingom alebo s ovocným krémom.

Ako pariť?

Buchty na pare sú obľúbené obzvlášť medzi deťmi. Mne sa pri príprave osvedčil najlepšie kastról z trochou vody, do dna ktorého vkladám perforovaný podnos. Buchty jednoducho naukladáte vedľa seba, potriete maslom a paríte približne 20min. Praktické sú i parné hrnce, ktoré dokážu vyvíjať intenzívnu paru - čas prípravy sa skráti približne na polovicu.

Ako piecť?

Na vymastenom plechu, nakysnuté buchty potreté maslom alebo olejom dáme piecť pri teplote 180 - 200 °C do zlatohneda.

Niekoľko rád na záver:

  • všetky spracovávané suroviny by mali mať rovnakú teplotu, ideálne izbovú
  • múku uprednostňujte takú, ktorá je určená pre jemné múčniky. Spoznáte ju podľa označenia špeciál a nikdy nepodceňujte jej preosievanie
  • droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa so staršou „kockou“, ktorá je stále v záruke. Vitalita kvasiniek je oslabená. ilustračné foto - internet
    Pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny. Farba by mala byť rovnomerná a tmavé či svetlé škvrny sú príznakom neželanej biologickej aktivity
  • vyberajte vždy čerstvé vajíčka. Uprednostňujte tie, na ktorých sa môžete dozvedieť informácie o pôvode
  • parák pred vložením buchiet vytrite olejom alebo maslom
  • najjednoduchším spôsobom balenia buchiet je spojiť všetky štyri rohy a postláčať s pomúčenými prstami
  • ak zvolíte pečenie, zbytočne rúru počas pečenia neotvárajte - máte predsa sklo na dvierkach:)

Tak dobrú chuť!!!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 637
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 530
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 496
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 092
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 995
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 872
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Politika ako Danko nikto nechce, demokrati ani oligarchovia

Definitívny politický pád Danka sme sledovali v priamom prenose.

EKONOMIKA

Štát otočil, vyššie dôchodky zaručí len na štyri roky

Prečo novinka bude trvať len istý čas, nie je jasné.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na palacinky. Slané, sladké, bezlepkové, vegánske

Vybrali sme desať pestrých, chutných a zaujímavých receptov na palacinky.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.

Viete, ako minimalizovať škody na vlasoch spôsobené slnkom?

Leto našu korunu krásy namáha, uľavíte jej starostlivosťou.