Buchty na všetky spôsoby - sladká klasika

Pripraviť parené alebo pečené buchty nie je nič zložité. Majú svoje čaro, mne sa však hlavne vybavia spomienky na základnú školu, kde boli asi najlepšie. A to bolo asi jediné jedlo, čo sa dalo na škole jesť :)

ilustračné foto - internet

Základ prípravy všetkých druhov buchiet je rovnaký - je iba na vás, ako ich vo finále dokončíte. Buď v pare alebo ich šupnete do rúry. S plnkou i bez nej - fantázii sa medze nekladú.

Čo potrebujeme?

  • 250g hladkej múky
  • 250g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 250ml plnotučného mlieka
  • 125g čerstvého masla
  • 30g čerstvého droždia
  • štipku soli
  • 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
  • kôru z 1/2 citróna

Upozornenie: Hmotnosť surovín je orientačná, sami uvidíte koľko ešte pridáte alebo uberiete múky či mlieka. Cesto pri spracovávaní sledujte a uvidíte, čo si vypýta.

ilustračné foto - internet

Čím naplniť:

Maková fantázia - trochu mlieka povarte s cukrom, pridajte namletý mak, citrónovú kôru, trochu povarte a premiešajte. Zmes by mala byť skôr hustá ako riedka, aby ste z nej mohli lyžicou dávkovať rovnaké kúsky na cesto.

Orechové potešenie - pri príprave postupujte podobne ako pri makovej plnke, pamätajte však na to, že mlieka budete potrebovať podstatne menej.

Rafinovaný tvaroh - čerstvý hrudkový tvaroh zmiešajte s hrozienkami, žĺtkom, vanilkovým cukrom a zmes dochuťte tak, aby bola príjemne sladkokyslá. Kúsok exotiky pridá škorica, jemnosť podtrhne citrónová kôra.

Džemová a lekvárová klasika - najpopulárnejším je slivkový lekvár zmiešaný s trochou mletej škorice. Pri džemoch si dajte pozor na to, aby neboli príliš riedke - pri tepelnej úprave by mohli z buchiet vytiecť.

Ako na to:

    • mlieko zohrejte tak, aby nebolo horúce ale len teplé
    • pridajte cukor a rozdrobte droždie, zakryte utierkou a nechajte kvások vykysnúť asi 10min - na jeho povrchu sa objavia bubliny, ktoré prezradia, že kvasinky pracujú ako majú

ilustračné foto - internet

  • do misy preosejte múku, pridajte vajce, soľ, kvások, nastrúhanú kôru s citróna, maslo a vymiešajte vláčne cesto
  • cesto musí byť hladké a oddelovať sa od misy
  • ak máte dojem, že treba pridať múku, kľudne pridajte, ak mlieko, tak pridávajte zásadne vlažné alebo teplé
  • cesto poprášte múkou a misu s cestom zakryte čistou utierkou a nechajte asi 50 min vykysnúť
  • vykysnuté cesto rozváľajte na pomúčenej doske na 1cm hrubý plát a nakrájajte ho na štvorce veľkosti asi 8x8cm
  • štvorce naplňte plnkou, pomúčenými prstami uzavrite a naukladajte na plech na pečenie alebo perforovaný plech na parenie
  • nechajte ešte asi 20min na plechu pokysnúť, potrite rozpusteným maslom a dajte pariť alebo piecť

Parenie či pečenie?

ilustračné foto - internet

Oba spôsoby majú svoje čaro. Parené buchty sú kyprejšie, vláčnejšie, avšak treba ich zjesťčo najskôr . Naopak pekne do zlatista upečené a pocukrované buchty si môžete vychutnávať ihneď po pečení, alebo aj na ďaľší deň ráno ku káve. Pri pečení si môžete pripraviť malé neplnené buchtičky, ktoré je možné podávať s pudingom alebo s ovocným krémom.

Ako pariť?

Buchty na pare sú obľúbené obzvlášť medzi deťmi. Mne sa pri príprave osvedčil najlepšie kastról z trochou vody, do dna ktorého vkladám perforovaný podnos. Buchty jednoducho naukladáte vedľa seba, potriete maslom a paríte približne 20min. Praktické sú i parné hrnce, ktoré dokážu vyvíjať intenzívnu paru - čas prípravy sa skráti približne na polovicu.

Ako piecť?

Na vymastenom plechu, nakysnuté buchty potreté maslom alebo olejom dáme piecť pri teplote 180 - 200 °C do zlatohneda.

Niekoľko rád na záver:

  • všetky spracovávané suroviny by mali mať rovnakú teplotu, ideálne izbovú
  • múku uprednostňujte takú, ktorá je určená pre jemné múčniky. Spoznáte ju podľa označenia špeciál a nikdy nepodceňujte jej preosievanie
  • droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa so staršou „kockou“, ktorá je stále v záruke. Vitalita kvasiniek je oslabená. ilustračné foto - internet
    Pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny. Farba by mala byť rovnomerná a tmavé či svetlé škvrny sú príznakom neželanej biologickej aktivity
  • vyberajte vždy čerstvé vajíčka. Uprednostňujte tie, na ktorých sa môžete dozvedieť informácie o pôvode
  • parák pred vložením buchiet vytrite olejom alebo maslom
  • najjednoduchším spôsobom balenia buchiet je spojiť všetky štyri rohy a postláčať s pomúčenými prstami
  • ak zvolíte pečenie, zbytočne rúru počas pečenia neotvárajte - máte predsa sklo na dvierkach:)

Tak dobrú chuť!!!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  5. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  6. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  7. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  8. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  9. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  10. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 381
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 16 076
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 076
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 193
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 8 018
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 981
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 418
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 131
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 402
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.

KULTÚRA

Podivné príbehy a Instagram 19. storočia. Aký bol seriál 1890?

Historická detektívka sa pokúsila priniesť na obrazovky niečo iné.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.