Buchty na všetky spôsoby - sladká klasika

Pripraviť parené alebo pečené buchty nie je nič zložité. Majú svoje čaro, mne sa však hlavne vybavia spomienky na základnú školu, kde boli asi najlepšie. A to bolo asi jediné jedlo, čo sa dalo na škole jesť :)

ilustračné foto - internet

Základ prípravy všetkých druhov buchiet je rovnaký - je iba na vás, ako ich vo finále dokončíte. Buď v pare alebo ich šupnete do rúry. S plnkou i bez nej - fantázii sa medze nekladú.

Čo potrebujeme?

  • 250g hladkej múky
  • 250g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 250ml plnotučného mlieka
  • 125g čerstvého masla
  • 30g čerstvého droždia
  • štipku soli
  • 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
  • kôru z 1/2 citróna

Upozornenie: Hmotnosť surovín je orientačná, sami uvidíte koľko ešte pridáte alebo uberiete múky či mlieka. Cesto pri spracovávaní sledujte a uvidíte, čo si vypýta.

ilustračné foto - internet

Čím naplniť:

Maková fantázia - trochu mlieka povarte s cukrom, pridajte namletý mak, citrónovú kôru, trochu povarte a premiešajte. Zmes by mala byť skôr hustá ako riedka, aby ste z nej mohli lyžicou dávkovať rovnaké kúsky na cesto.

Orechové potešenie - pri príprave postupujte podobne ako pri makovej plnke, pamätajte však na to, že mlieka budete potrebovať podstatne menej.

Rafinovaný tvaroh - čerstvý hrudkový tvaroh zmiešajte s hrozienkami, žĺtkom, vanilkovým cukrom a zmes dochuťte tak, aby bola príjemne sladkokyslá. Kúsok exotiky pridá škorica, jemnosť podtrhne citrónová kôra.

Džemová a lekvárová klasika - najpopulárnejším je slivkový lekvár zmiešaný s trochou mletej škorice. Pri džemoch si dajte pozor na to, aby neboli príliš riedke - pri tepelnej úprave by mohli z buchiet vytiecť.

Ako na to:

    • mlieko zohrejte tak, aby nebolo horúce ale len teplé
    • pridajte cukor a rozdrobte droždie, zakryte utierkou a nechajte kvások vykysnúť asi 10min - na jeho povrchu sa objavia bubliny, ktoré prezradia, že kvasinky pracujú ako majú

ilustračné foto - internet

  • do misy preosejte múku, pridajte vajce, soľ, kvások, nastrúhanú kôru s citróna, maslo a vymiešajte vláčne cesto
  • cesto musí byť hladké a oddelovať sa od misy
  • ak máte dojem, že treba pridať múku, kľudne pridajte, ak mlieko, tak pridávajte zásadne vlažné alebo teplé
  • cesto poprášte múkou a misu s cestom zakryte čistou utierkou a nechajte asi 50 min vykysnúť
  • vykysnuté cesto rozváľajte na pomúčenej doske na 1cm hrubý plát a nakrájajte ho na štvorce veľkosti asi 8x8cm
  • štvorce naplňte plnkou, pomúčenými prstami uzavrite a naukladajte na plech na pečenie alebo perforovaný plech na parenie
  • nechajte ešte asi 20min na plechu pokysnúť, potrite rozpusteným maslom a dajte pariť alebo piecť

Parenie či pečenie?

ilustračné foto - internet

Oba spôsoby majú svoje čaro. Parené buchty sú kyprejšie, vláčnejšie, avšak treba ich zjesťčo najskôr . Naopak pekne do zlatista upečené a pocukrované buchty si môžete vychutnávať ihneď po pečení, alebo aj na ďaľší deň ráno ku káve. Pri pečení si môžete pripraviť malé neplnené buchtičky, ktoré je možné podávať s pudingom alebo s ovocným krémom.

Ako pariť?

Buchty na pare sú obľúbené obzvlášť medzi deťmi. Mne sa pri príprave osvedčil najlepšie kastról z trochou vody, do dna ktorého vkladám perforovaný podnos. Buchty jednoducho naukladáte vedľa seba, potriete maslom a paríte približne 20min. Praktické sú i parné hrnce, ktoré dokážu vyvíjať intenzívnu paru - čas prípravy sa skráti približne na polovicu.

Ako piecť?

Na vymastenom plechu, nakysnuté buchty potreté maslom alebo olejom dáme piecť pri teplote 180 - 200 °C do zlatohneda.

Niekoľko rád na záver:

  • všetky spracovávané suroviny by mali mať rovnakú teplotu, ideálne izbovú
  • múku uprednostňujte takú, ktorá je určená pre jemné múčniky. Spoznáte ju podľa označenia špeciál a nikdy nepodceňujte jej preosievanie
  • droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa so staršou „kockou“, ktorá je stále v záruke. Vitalita kvasiniek je oslabená. ilustračné foto - internet
    Pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny. Farba by mala byť rovnomerná a tmavé či svetlé škvrny sú príznakom neželanej biologickej aktivity
  • vyberajte vždy čerstvé vajíčka. Uprednostňujte tie, na ktorých sa môžete dozvedieť informácie o pôvode
  • parák pred vložením buchiet vytrite olejom alebo maslom
  • najjednoduchším spôsobom balenia buchiet je spojiť všetky štyri rohy a postláčať s pomúčenými prstami
  • ak zvolíte pečenie, zbytočne rúru počas pečenia neotvárajte - máte predsa sklo na dvierkach:)

Tak dobrú chuť!!!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  5. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  6. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  7. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  2. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  5. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  6. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  7. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  8. Detské zúbky sú veda
  9. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  10. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 6 808
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 3 842
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 3 112
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 619
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 806
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 236
  7. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 140
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 088
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 069
  10. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 969

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

EKONOMIKA

Pozrite sa, koľko rokov pracovného života vás čaká

Eurostat: Za 10 rokov stúpla dĺžka pracovného života v priemere o 1,8 roka.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.