Buchty na všetky spôsoby - sladká klasika

Pripraviť parené alebo pečené buchty nie je nič zložité. Majú svoje čaro, mne sa však hlavne vybavia spomienky na základnú školu, kde boli asi najlepšie. A to bolo asi jediné jedlo, čo sa dalo na škole jesť :)

ilustračné foto - internet

Základ prípravy všetkých druhov buchiet je rovnaký - je iba na vás, ako ich vo finále dokončíte. Buď v pare alebo ich šupnete do rúry. S plnkou i bez nej - fantázii sa medze nekladú.

Čo potrebujeme?

  • 250g hladkej múky
  • 250g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 250ml plnotučného mlieka
  • 125g čerstvého masla
  • 30g čerstvého droždia
  • štipku soli
  • 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
  • kôru z 1/2 citróna

Upozornenie: Hmotnosť surovín je orientačná, sami uvidíte koľko ešte pridáte alebo uberiete múky či mlieka. Cesto pri spracovávaní sledujte a uvidíte, čo si vypýta.

ilustračné foto - internet

Čím naplniť:

Maková fantázia - trochu mlieka povarte s cukrom, pridajte namletý mak, citrónovú kôru, trochu povarte a premiešajte. Zmes by mala byť skôr hustá ako riedka, aby ste z nej mohli lyžicou dávkovať rovnaké kúsky na cesto.

Orechové potešenie - pri príprave postupujte podobne ako pri makovej plnke, pamätajte však na to, že mlieka budete potrebovať podstatne menej.

Rafinovaný tvaroh - čerstvý hrudkový tvaroh zmiešajte s hrozienkami, žĺtkom, vanilkovým cukrom a zmes dochuťte tak, aby bola príjemne sladkokyslá. Kúsok exotiky pridá škorica, jemnosť podtrhne citrónová kôra.

Džemová a lekvárová klasika - najpopulárnejším je slivkový lekvár zmiešaný s trochou mletej škorice. Pri džemoch si dajte pozor na to, aby neboli príliš riedke - pri tepelnej úprave by mohli z buchiet vytiecť.

Ako na to:

    • mlieko zohrejte tak, aby nebolo horúce ale len teplé
    • pridajte cukor a rozdrobte droždie, zakryte utierkou a nechajte kvások vykysnúť asi 10min - na jeho povrchu sa objavia bubliny, ktoré prezradia, že kvasinky pracujú ako majú

ilustračné foto - internet

  • do misy preosejte múku, pridajte vajce, soľ, kvások, nastrúhanú kôru s citróna, maslo a vymiešajte vláčne cesto
  • cesto musí byť hladké a oddelovať sa od misy
  • ak máte dojem, že treba pridať múku, kľudne pridajte, ak mlieko, tak pridávajte zásadne vlažné alebo teplé
  • cesto poprášte múkou a misu s cestom zakryte čistou utierkou a nechajte asi 50 min vykysnúť
  • vykysnuté cesto rozváľajte na pomúčenej doske na 1cm hrubý plát a nakrájajte ho na štvorce veľkosti asi 8x8cm
  • štvorce naplňte plnkou, pomúčenými prstami uzavrite a naukladajte na plech na pečenie alebo perforovaný plech na parenie
  • nechajte ešte asi 20min na plechu pokysnúť, potrite rozpusteným maslom a dajte pariť alebo piecť

Parenie či pečenie?

ilustračné foto - internet

Oba spôsoby majú svoje čaro. Parené buchty sú kyprejšie, vláčnejšie, avšak treba ich zjesťčo najskôr . Naopak pekne do zlatista upečené a pocukrované buchty si môžete vychutnávať ihneď po pečení, alebo aj na ďaľší deň ráno ku káve. Pri pečení si môžete pripraviť malé neplnené buchtičky, ktoré je možné podávať s pudingom alebo s ovocným krémom.

Ako pariť?

Buchty na pare sú obľúbené obzvlášť medzi deťmi. Mne sa pri príprave osvedčil najlepšie kastról z trochou vody, do dna ktorého vkladám perforovaný podnos. Buchty jednoducho naukladáte vedľa seba, potriete maslom a paríte približne 20min. Praktické sú i parné hrnce, ktoré dokážu vyvíjať intenzívnu paru - čas prípravy sa skráti približne na polovicu.

Ako piecť?

Na vymastenom plechu, nakysnuté buchty potreté maslom alebo olejom dáme piecť pri teplote 180 - 200 °C do zlatohneda.

Niekoľko rád na záver:

  • všetky spracovávané suroviny by mali mať rovnakú teplotu, ideálne izbovú
  • múku uprednostňujte takú, ktorá je určená pre jemné múčniky. Spoznáte ju podľa označenia špeciál a nikdy nepodceňujte jej preosievanie
  • droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa so staršou „kockou“, ktorá je stále v záruke. Vitalita kvasiniek je oslabená. ilustračné foto - internet
    Pri prelomení nesmie byť droždie mazľavé a nemá obsahovať ani žiadne dutiny. Farba by mala byť rovnomerná a tmavé či svetlé škvrny sú príznakom neželanej biologickej aktivity
  • vyberajte vždy čerstvé vajíčka. Uprednostňujte tie, na ktorých sa môžete dozvedieť informácie o pôvode
  • parák pred vložením buchiet vytrite olejom alebo maslom
  • najjednoduchším spôsobom balenia buchiet je spojiť všetky štyri rohy a postláčať s pomúčenými prstami
  • ak zvolíte pečenie, zbytočne rúru počas pečenia neotvárajte - máte predsa sklo na dvierkach:)

Tak dobrú chuť!!!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 038
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 147
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 673
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 009
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 1 655
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 205
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 197
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 115
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 963
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 900

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kažimír prezidentovi Kiskovi odporučil, aby sa vzdal daňového tajomstva

Kiskovi sa do vysvetľovania financovania kampane nechce.

DOMOV

Župan by ma v prvom rade mohol presvedčiť, na čo mi je a čo robí

Podnikateľka by od úradov chcela pokoj.

Čo je nové na SME

Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý. Kandidáti na župana budú odpovedať na vaše otázky

SMEnaživo: Príďte diskutovať s kandidátmi na bratislavského župana.

DOMOV

Ľudí “na konci sveta“ župan v Prešove nezaujíma

Ľudí v Prešovskom samosprávnom kraji trápia cesty a nezamestnanosť.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.