Najznámejší šéfkuchár - Jamie Oliver

Britský šéfkuchár Jamie Oliver sa preslávil ako Šéfkuchár bez čapice. V posledných rokoch venoval väčšinu svojho času kampani proti nezdravej strave britských školákov.



Ako James Trevor Oliver sa narodil 27. mája 1975 v Claveringu, v Essexe. Jeho rodičia tam vlastnili reštauráciu The Cricketers. Jamie už od malička rád pomáhal v kuchyni. V roku 1989 založil spolu s najlepším kamarátom Leighom Haggerwoodom skupinu Scarlet Division a sníval o úspechu v šoubiznise. Ako 16-ročný už ale vedel, že chce byť šéfkuchárom a začal chodiť na Westminster Catering College. Potom odišiel študovať do Francúzska, aby sa pred návratom do Londýna naučil čo najviac.

Najprv pracoval ako cukrár pre Antonia Carluccia v The Neal Street Restaurant. Nasledovalo tri a pol roka pod vedením Rose Gray a Ruth Rogers v River Café. Televízny producent si ho všimol, keď pracoval v River Café, a práve Rose a Ruth podľa vlastných slov vďačí za to, že ho naučili pripravovať čerstvé a jednoduché jedlá, ktoré sú dnes pre neho typické. Jeho recepty sú zvyčajne veľmi silno ovplyvnené talianskou gastronómiou. V roku 1998 odštartoval svoju prvú televíznu show s názvom The Naked Chef, u nás známu ako Šéfkuchár bez čapice. Dve úspešné sezóny seriálu, ktoré vznikli v rokoch 1998 a 1999 mu zaručili celosvetovú popularitu, a zabezpečili nakrúcanie ďalších televíznych programov a vydávanie kníh. V súčasnosti vysielajú už desiatu show, v ktorej je Jamie hlavnou postavou.

Vydal spolu osem kuchárskych kníh. Už prvá z nich sa v roku 1999 udržala celých desať týždňov na prvej priečke rebríčka predajnosti. Po Return of the Naked Chef (2000) a Happy Days with the Naked Chef (2001) nasledovala jeho prvá live show The Happy Days Live (2001). Obľúbený kuchár vystupoval vo vypredaných sálach a varil na pódiu, pričom do varenia zapájal aj publikum. S cieľom urobiť s pomocou svojej slávy niečo pre druhých, založil reštauráciu Fifteen. V seriáli Jamie's Kitchen (2002) ponúkol pätnástim nezamestnaným mladým ľuďom kuchársky kurz s tým, že ak ho dokážu dokončiť, dostanú prácu v reštaurácii Fifteen.

V roku 2003 prišlo pokračovanie s názvom Return to Jamie's Kitchen. Po úspechu londýnskeho projektu vznikli ďalšie podobné reštaurácie v Amsterdame, Cornwalle a Melbourne. V roku 2005 vznikol dokumentárny seriál Jamie's School Dinners, ktorý sledoval jeho kampaň proti nezdravému jedlu v britských školských jedálňach a snahu ukázať na príklade greenwichskej Kidbrooke School, že pre deti sa dá variť aj zdravo. Podarilo sa mu získať pozornosť verejnosti a vláda napokon vyčlenila na tri roky na stravovanie detí 280 miliónov libier. Podľa premiéra Tonyho Blaira to bola zásluha Jamieho kampane.

Počas odovzdávania Channel 4 Political Awards 2006 si Jamie prevzal cenu v kategórii Najinšpiratívnejšia politická postava roka 2005. V októbri 2005 vysielal Channel 4 sériu o Jamieho kulinárskej ceste po Taliansku s názvom Jamie's Great Italian Escape. V septembri 2006 sa v Jamie's Return to School Dinners vrátil do školských jedální, aby pokračoval vo svojej kampani a "skontroloval" ako sa darí v Kidbrooku. Od januára tohto roka začalo vysielanie programu Jamie's Chef. Jamie sa po piatich rokoch vrátil k svojim kuchárskym učňom s cieľom ponúknuť jednému z nich pomoc pri zakladaní vlastnej reštaurácie. Víťazom, a teda aj nových šéfkuchárom v reštaurácii The Cock v Beazley End sa stal Aaron Craze.

Najnovšou show Jamie At Home sa vrátil k tomu, čo má najradšej - "vareniu doma s jednoduchými a ľahko dostupnými ingredienciami". Jeho programy vysielajú vo viac ako 40 krajinách na celom svete. Jamie sa 24. júna 2000 zosobášil s Juliette "Jools" Norton, ktorú spoznal ešte v roku 1993. Pár má dve dcérky - Poppy Honey (narodila sa v marci 2002) a Daisy Boo (apríl 2003).

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 974
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 830
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 770
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 666
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 301
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 147
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 564
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 388
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 374
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 127

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Odstrihnime sa od koreňov nenávisti (píše Michal Havran)

Pri výročí reformácie dokázali francúzski protestanti odsúdiť Lutherov antisemitizmus. A čo Slováci?

KOMENTÁRE

Púť do Compostely nám pripomína stratené ideály

Všetci pocestní sa v jednu chvíľu stretli, aby sa stručne pozdravili „buen camino“, a aby sa hneď potom aj rozišli.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.