Omeleta ako hlavné jedlo

Z vajíčok sa dá vyčarovať viac ako praženica.

Kukurično-papriková tortilla z panvice
pre 4 osoby
1 zelená paprika 
1 cibuľa 
1 malá konzerva kukurice 
2 červené čili papričky 
4 lyžice oleja 
4 vajíčka 
500 ml mlieka 
80 g múky 
1 lyžica masla 
soľ, korenie 
4 vetvičky tymianu

Papriku rozpolíme, odstránime jadierka a nakrájame na pásiky. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky. Kukuricu necháme odkvapkať. Na panvici rozohrejeme olej, podusíme cibuľu a pridáme celé čili papričky a nakrájané papriky a spolu opečieme. Nakoniec pridáme kukuricu. Vyšľaháme vajíčka s mliekom a zašľaháme múku. Všetko nalejeme na zeleninu, osolíme a okoreníme, niekoľko minút necháme piecť. Na okraje panvice položíme kúsky masla a panvicu vložíme do rúry a pri teplote 200 °C necháme na povrchu opiecť dohneda. Posypeme lístkami tymianu a podávame.

Omeleta s karfiolom na jednu omeletu
3 vajíčka 
1 lyžička masla
asi 80 g ružičiek predvareného karfiolu 
1 lyžička citrónovej šťavy 
soľ, korenie 
petržlenová vňať na ozdobu

Vajíčka vyšľaháme s jednou lyžicou vody, osolíme, okoreníme a upečieme na panvici na horúcom masle pri strednej teplote. Na omeletu rozdelíme predvarený karfiol, pokvapkáme citrónovou šťavou a prikryté pečieme ďalej tak dlho, až kým nie je povrch omelety ľahko stuhnutý. Omeletu posypeme petržlenovou vňaťou a podávame.

Omeleta s kuracím mäsom a so zeleninou
pre 1 osobu
3 vajíčka 
1 lyžička masla 
soľ, čierne korenie 
1 rezeň z kuracích pŕs 
400 g miešanej zeleniny nakrájanej na kocky (napríklad mrkva, cukina, cibuľa, paprika, zelená cibuľka a podobne) 
2 lyžice masla

Kuracie mäso nakrájame na pásiky a opečieme na panvici na lyžičke horúceho masla za stáleho miešania asi 3 - 4 minúty. Osolíme a okoreníme, odložíme bokom. Zeleninu opečieme na štyroch lyžiciach horúceho masla za stáleho miešania 2 minúty, prikryjeme a dusíme ešte 4 minúty. Posolíme a pokoreníme a primiešame kuracie mäso. Vajíčka rozšľaháme s jednou lyžicou vody, posolíme, pokoreníme a pečieme na panvici na horúcom masle pri strednej teplote. Potom prikryjeme a pečieme ďalej tak dlho, až kým nie je povrch omelety ľahko stuhnutý. Omeletu dáme na tanier, na povrch rozdelíme zeleninovo-kuraciu zmes a omeletu preložíme na polovicu a ľahko pritlačíme.

Zemiakovo-pórová panvica s bravčovým mäsom
pre 4 osoby
700 g vopred uvarených zemiakov 
soľ 
2 póry 
150 g bravčového mäsa na pečenie (hrubé plátky) 
125 g naložených kyslých uhoriek 
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
5 lyžíc oleja 
čierne korenie 
4 vajíčka 
1 lyžička celej rasce

Zemiaky olúpeme, umyjeme a varíme dobrých 15 minút v slanej vode. Zlejeme vodu a necháme vychladnúť, potom nakrájame na 0,5 cm hrubé plátky. Pór očistíme, umyjeme a spolu so zelenou časťou nakrájame na tenké polkolieska. Bravčové mäso nakrájame na 1 cm široké pásiky. Uhorky nakrájame na kocky. V panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja a podusíme pór. Pridáme pásiky mäsa a kocky uhoriek. Opečieme, posolíme, pokoreníme a zoberieme z panvice. Plátky zemiakov opečieme na zvyšnom oleji do zlatohneda. Do panvice k zemiakom pridáme podusené mäso so zeleninou. Vajíčka vyšľaháme s dvoma lyžicami vody, nalejeme na zemiaky a necháme zraziť. Posypeme rascou a dochutíme soľou a korením. Posypeme petržlenom a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 10 497
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 422
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 252
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 113
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 866
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 642
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 641
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 233
  9. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 991
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 866

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Deň, ktorý navždy zmenil Vysoké Tatry. Takto to vyzeralo pred trinástimi rokmi

Víchrica zničila 19. novembra 2004 až 12-tisíc hektárov lesa.

ŠPORT

Kaddáfí zachránil nemecký klub. Niečo za to však chcel

Nemecký hokejový tím zachránil diktátor.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.