Trh potravín sa neustále rozrastá a vy pri nakupovaní stále viac a viac váhate, či vybraná potravina splní vaše očakávania. Oplatí sa investovať do potravín? Čo nakúpiť a za akú cenu? Je tá cena primeraná? A čo je to za značku? Presne na tieto otázky by vám mal odpovedať náš nový seriál "Tovaroznalectvo - nakupujte s prehľadom".
Byť tovaroznalcom sa treba naučiť - obzvlášť ak nepracujete priamo v biznise s potravinami. My sme sa vybrali do obchodov a odskúšali sme rôzne druhy potravín. Potravinársky trh je dostatočne nasýtený na to, aby ste mohli v pohode variť, experimentovať a vychutnávať čaro varenia doma v kuchyni.
Pár tipov pre začiatok:
1. Pred nákupom si vždy napíšte čo chcete variť a podľa toho zvoľte typ obchodu - ak plánujte čosi exkluzívne a náročné na kvalitné suroviny, uprednostnite špecializované predajne a počítajte s tým, že si priplatíte - predajne čerstvých rýb, obchody so syrom, lokálne pekárničky a zeleninové trhy sú ideálnym miestom pre nákup. Naopak, ak plánujte bežné varenie, postačí vám bežný supermarket.
2. Odporúčame vám, aby ste už v obchode rozmýšľali na čo potravina poslúži - nekupujte za každú cenu najdrahšie suroviny keď viete, že poctivo zaplatená kvalita v konkrétnom pokrme nevynikne. Na stanovačke vám prosciutto crudo nikto neocení. Doma si však s najväčšou pravdepodobnosťou pred návštevou s liptovskou salámou na chlebíčkoch nešplhnete :)
3. Preskúmali sme niekoľko marketov a zistili sme, že sa ceny surovín v niektorých prípadoch líšili viac, ako sme predpokladali - Pozor však na správne porovnávanie pomocou jednotkových cien - áno, aj 100g na 1kg balení urobí veľa.
4. Spravte si čas na to, aby ste preskúmali na obale zloženie výrobku. Predídte tak prekvapeniu, keď doma zistíte že ste kúpili neidentifikovateľnú zmes surovín plnú konzervantov a aditív.
5. Nebojte sa diskutovať s predajcom, napr. pri mäsových a syrových pultoch. Trvajte na svojej požiadavke (vykrojenie pekného kúsku mäsa, odrezanie čerstvého syru priamo od stredu, ako tortu a pod.). Skúšali sme to a veľakrát sa oplatilo.
6. Odporúčame vám, nenakupovať surovinypríliš vopred , o ktorých viete, že rýchlo nespotrebujete - káva, oleje, orechy, syry a mäso - všetky strácajú pri skladovaní v domácnosti na kvalite.
Pokúsime sa vám prostredníctvom tohto seriálu uľahčiť nakupovanie, vyznať sa v značkách surovín, vyriešiť večnú dilemu, z čoho variť to či ono a nakoniec budeme aj radi, keď budete mať z varenia či pečenia radosť a nielen stres alebo povinnosť.
Nabudúce: Nie je ryža ako ryža
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr