Ako pripraviť skvelý guláš?

Neexistuje žiadny jednotný recept, ktorý by vám prezradil ako na to. Čo človek to iná príprava, iná skladba surovín a iný výsledok. Existuje však pár tipov, ktoré vám prezradia ako prípravu nepokaziť, ako ponechať a zvýrazniť typickú chuť guláša, a z

ilustračné foto
achovať si pritom pohodu doma, na chalupe alebo vonku na otvorenom ohni.

Hneď na začiatok pár tipov:

  • nakupujte vždy čerstvé mäso a nesnažte sa opláchnutím občerstviť to, čo už na prvý pohľad nevyzerá dobre. Čím čerstvejšie mäso použijete, tým bude jeho chuť a štruktúra lahodnejšia. Okrem toho sa vyvarujete i možným problémom.
  • u mäsiara pýtajte vždy mäso mladšie, starú hovädzinu by ste varili do nekonečna
  • ak plánujte prípravu vonku a nemáte k dispozícii chladiace prenosné zariadenie, zvážte ako ďaleko budete cestovať - neriskujte, zdravie máte iba jedno
  • ilustračné foto
  • ak máte na výber, voľte hovädzie predné, plece, krk...pretože jeho štruktúra nedovolí, aby sa rozpadalo a obsahuje aj viac tuku, ktorý je potrebný pri príprave gulášu
  • použiť môžete i o čosi drahšie hovädzie zadné, ale rátajte s tým, že sa vám bude rozpadať a chuť nebude taká výrazná, ako očakávate
  • ak milujete bravčové, nebojte sa použiť ho. Počítajte však s kratším časom varenia.
  • varte vždy z jedného druhu mäsa - zabránite tak nerovnomernému uvareniu kúskov: Ak máte dostatok zručností a chcete kombinovať, prvé vložte do hrnca hovädzie a potom asi po 45min. dusenia bravčové
  • mäso nakrájajte na väčšie kúsky (asi 3cm), tie menšie sa hodia iba do polievky. Guláš má ponúknut zážitok zo šťavnatých kúskov mäsa plných chuti. 
  • vystačíte so základnými surovinami - mäso, cibuľa, masť/olej, čierne mleté korenie, soľ, mletá červená paprika, paradajkový pretlak, voda, pár zemiakov
  • cibule si zadovážte dostatok - tradícia hovorí o pomere mäsa a cibule 1:1, ale takto sa vám bude zdať guláš trochu sladký, cibuľa prebíja chuť mäsa
  • osvedčilo sa mi použiť na 1 kg mäsa - 0,5kg cibule
  • pri príprave použite radšej väčší hrniec alebo kotlík, aby ste mohli v pohode so surovinami manipulovať. Ponechajte si vždy aspon tretinu z objemu nádoby v rezerve, aby ste mali pri príprave voľnosť a pohodlie.
  • tí, ktorí radi ešte niečo pridávajú - skúste cesnak, nakrájanú čerstvú zelenú papriku, drvené paradajky, rascu, majorán...ale vyvarujte sa prosím pohodlnému dochucovaniu typu "ešte trocha vegety"
  • nezabudnite pravidelne premiešať a kontrolovať tuhosť mäsa
  • neponáhľajte sa s varením, guláš potrebuje čas a trpezlivosť, trvá to približne 1,5 - 2hod.

 Príprava:

ilustračné foto
Základom úspechu je kvalitný, správne pripravený základ.

  • cibuľu (asi 500g) nakrájajte na kocky, nemusíte úplne nadrobno
  • v hrnci alebo kotlíku ju poriadne opražte na rozpálenej masti alebo rastlinnom oleji
  • cibuľa sa musí riadne pražiť, stále ju miešajte aby neskaramelizovala a nezhorkla. Keď sa cibuľa začína zafarbovať je ten správny čas pridať nakrájané mäso (práve cibuľa spôsobuje pekné zafarbenie gulášu, okrem papriky a samotného mäsa)
  • mäso (1000g) riadne opražte aby sa "zatiahlo", pridajte trochu papriky (1 ČL) a paradajkového pretlaku (1PL), stále miešajte a podlejte trochou vody
  • s vodou opatrne, nechcete mať predsa polievku... Stačí keď suroviny zalejete iba do 2/3 a necháte pomaly dusiť. Pri varení je ideálne ak zmes pozvoľna vrie, rsp. buble - ako som spomínal chce to čas
  • ilustračné foto
  • pozorne odsledujte moment, kedy sa voda odparí natoľko, že je vidieť tuk - pridajte korenie, soľ podľa potreby a keď chcete aj zemiaky (buď nastrúhané 2-3 ks na zahustenie, alebo na kocky), znova podlejte trochou vody a duste do mäkka
  • na zahusťovanie múkou zabudnite - guláš to nemá rád:)

Prvá pomoc pri dobných prešľapoch

  • ak sa vám ho podarí presoliť, odlejte trochu šťavy, pridajte 2-3 nakrájané zemiaky a dolejte vodu a povarte
  • ak sa vám zdá guláš sladký, dali ste veľa cibule, tak trochu dosoľte a pridajte roztlačený cesnak

Trocha vtipu na záver, nikdy nezabudnem na Švejkov výrok v súvislosti s tvrdosťou mäsa:

Tu kravu mali naložiť do octa, alebo aspoň toho, kto ju kupoval:).

 Tak dobrú chuť!!!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  7. Inteligencia vo všetkom
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  10. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  1. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  2. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  3. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  4. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  7. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  10. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 23 347
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 8 613
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 7 825
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 824
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 688
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 889
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 933
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 805
  9. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 1 680
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 614

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Francúzsky analytik: Le Penová je v pozícii, z ktorej sa nevyhráva

Veriť, že Rusko je za všetkým zlé, je nesprávne, rovnako ako veriť tomu, že Rusko nemá vplyv, hovorí pre SME analytik FLORENT PARMENTIER.

SVET

Kremeľ smúti. Jeho favoritka Le Penová vo voľbách nevyhrala

Macron je kandidátom Bruselu a Merkelovej, Le Penová je z ľudu, opakujú ruské štátne médiá.

KOMENTÁRE

V čom majú Mihál s Beblavým výhodu

Môžu sa stať rozhodujúcou silou.

KOMENTÁRE

Moskvu zbavia jedného z jej symbolov

Chruščovky zbúrajú, milióny ľudí sa presťahujú.

Neprehliadnite tiež

Petra Trnková: Vyriešenie korupčného prípadu bez svedectva je nepravdepodobné

Jej hlavnou náplňou práce je boj proti ľahostajnosti ľudí a ich zapájanie do boja proti korupcii.

Hygge: Dánsky štýl bývania, ktorý pristane každej domácnosti

Podľa dizajnérov robí ľudí šťastnejšími.

Jane Birkinová: preslávil ju erotický duet, ona preslávila kabelku

Ako Britka spravila kariéru vo Francúzsku, kde ju považovali za kuriozitu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop