Ako pripraviť skvelý guláš?

Neexistuje žiadny jednotný recept, ktorý by vám prezradil ako na to. Čo človek to iná príprava, iná skladba surovín a iný výsledok. Existuje však pár tipov, ktoré vám prezradia ako prípravu nepokaziť, ako ponechať a zvýrazniť typickú chuť guláša, a z

ilustračné foto
achovať si pritom pohodu doma, na chalupe alebo vonku na otvorenom ohni.

Hneď na začiatok pár tipov:

  • nakupujte vždy čerstvé mäso a nesnažte sa opláchnutím občerstviť to, čo už na prvý pohľad nevyzerá dobre. Čím čerstvejšie mäso použijete, tým bude jeho chuť a štruktúra lahodnejšia. Okrem toho sa vyvarujete i možným problémom.
  • u mäsiara pýtajte vždy mäso mladšie, starú hovädzinu by ste varili do nekonečna
  • ak plánujte prípravu vonku a nemáte k dispozícii chladiace prenosné zariadenie, zvážte ako ďaleko budete cestovať - neriskujte, zdravie máte iba jedno
  • ilustračné foto
  • ak máte na výber, voľte hovädzie predné, plece, krk...pretože jeho štruktúra nedovolí, aby sa rozpadalo a obsahuje aj viac tuku, ktorý je potrebný pri príprave gulášu
  • použiť môžete i o čosi drahšie hovädzie zadné, ale rátajte s tým, že sa vám bude rozpadať a chuť nebude taká výrazná, ako očakávate
  • ak milujete bravčové, nebojte sa použiť ho. Počítajte však s kratším časom varenia.
  • varte vždy z jedného druhu mäsa - zabránite tak nerovnomernému uvareniu kúskov: Ak máte dostatok zručností a chcete kombinovať, prvé vložte do hrnca hovädzie a potom asi po 45min. dusenia bravčové
  • mäso nakrájajte na väčšie kúsky (asi 3cm), tie menšie sa hodia iba do polievky. Guláš má ponúknut zážitok zo šťavnatých kúskov mäsa plných chuti. 
  • vystačíte so základnými surovinami - mäso, cibuľa, masť/olej, čierne mleté korenie, soľ, mletá červená paprika, paradajkový pretlak, voda, pár zemiakov
  • cibule si zadovážte dostatok - tradícia hovorí o pomere mäsa a cibule 1:1, ale takto sa vám bude zdať guláš trochu sladký, cibuľa prebíja chuť mäsa
  • osvedčilo sa mi použiť na 1 kg mäsa - 0,5kg cibule
  • pri príprave použite radšej väčší hrniec alebo kotlík, aby ste mohli v pohode so surovinami manipulovať. Ponechajte si vždy aspon tretinu z objemu nádoby v rezerve, aby ste mali pri príprave voľnosť a pohodlie.
  • tí, ktorí radi ešte niečo pridávajú - skúste cesnak, nakrájanú čerstvú zelenú papriku, drvené paradajky, rascu, majorán...ale vyvarujte sa prosím pohodlnému dochucovaniu typu "ešte trocha vegety"
  • nezabudnite pravidelne premiešať a kontrolovať tuhosť mäsa
  • neponáhľajte sa s varením, guláš potrebuje čas a trpezlivosť, trvá to približne 1,5 - 2hod.

 Príprava:

ilustračné foto
Základom úspechu je kvalitný, správne pripravený základ.

  • cibuľu (asi 500g) nakrájajte na kocky, nemusíte úplne nadrobno
  • v hrnci alebo kotlíku ju poriadne opražte na rozpálenej masti alebo rastlinnom oleji
  • cibuľa sa musí riadne pražiť, stále ju miešajte aby neskaramelizovala a nezhorkla. Keď sa cibuľa začína zafarbovať je ten správny čas pridať nakrájané mäso (práve cibuľa spôsobuje pekné zafarbenie gulášu, okrem papriky a samotného mäsa)
  • mäso (1000g) riadne opražte aby sa "zatiahlo", pridajte trochu papriky (1 ČL) a paradajkového pretlaku (1PL), stále miešajte a podlejte trochou vody
  • s vodou opatrne, nechcete mať predsa polievku... Stačí keď suroviny zalejete iba do 2/3 a necháte pomaly dusiť. Pri varení je ideálne ak zmes pozvoľna vrie, rsp. buble - ako som spomínal chce to čas
  • ilustračné foto
  • pozorne odsledujte moment, kedy sa voda odparí natoľko, že je vidieť tuk - pridajte korenie, soľ podľa potreby a keď chcete aj zemiaky (buď nastrúhané 2-3 ks na zahustenie, alebo na kocky), znova podlejte trochou vody a duste do mäkka
  • na zahusťovanie múkou zabudnite - guláš to nemá rád:)

Prvá pomoc pri dobných prešľapoch

  • ak sa vám ho podarí presoliť, odlejte trochu šťavy, pridajte 2-3 nakrájané zemiaky a dolejte vodu a povarte
  • ak sa vám zdá guláš sladký, dali ste veľa cibule, tak trochu dosoľte a pridajte roztlačený cesnak

Trocha vtipu na záver, nikdy nezabudnem na Švejkov výrok v súvislosti s tvrdosťou mäsa:

Tu kravu mali naložiť do octa, alebo aspoň toho, kto ju kupoval:).

 Tak dobrú chuť!!!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  3. Cíťte sa v priestore príjemne
  4. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  7. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  9. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  10. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 404
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 726
  3. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 4 628
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 3 827
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 653
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 108
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 079
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 001
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 021
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 922

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Fico z rezervy doprial hokeju aj obci, v ktorej vyrastal

Z rezervy predsedu vlády Robert Fico opäť prispel aj Starej Bystrici, kde je starostom poslanec Smeru.

DOMOV

Čudne rozdelené peniaze siahajú ku Kaliňákovmu známemu

Highchem nemá podľa hodnotenia dostatočné odborné kapacity.

KOMENTÁRE

Dankove snahy sú vážnym zásahom do dôležitých politických slobôd

Slovenskí politici nechcú skladať účty.

DOMOV

Sieť čelí exekúciám, dlžoby nespláca ani SDKÚ

Sieť nezaplatila vyše 500-tisíc eur, pre ktoré ju naháňajú exekútori.

Neprehliadnite tiež

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Cuketa v kuchyni. Od polievky až po šťavnatý koláč.

Máte jej plnú záhradu alebo ste si ju doniesli z trhu a neviete čo s ňou. Máme pre vás niekoľko overených receptov s cuketou.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.