SME

Ako pripraviť skvelý guláš?

Tipy na výborný guláš pre začiatočníkov aj pokročilých.

(Zdroj: Flickr.com)

Neexistuje žiadny jednotný recept, ktorý by vám prezradil ako na to. Čo človek to iná príprava, iná skladba surovín a iný výsledok.

Existuje však pár tipov, ktoré vám prezradia ako prípravu nepokaziť, ako ponechať a zvýrazniť typickú chuť guláša a zachovať si pritom pohodu doma, na chalupe alebo vonku na otvorenom ohni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hneď na začiatok pár tipov:

  • Nakupujte vždy čerstvé mäso a nesnažte sa opláchnutím občerstviť to, čo už na prvý pohľad nevyzerá dobre. Čím čerstvejšie mäso použijete, tým bude jeho chuť a štruktúra lahodnejšia. Okrem toho sa vyvarujete i možným problémom.
  • U mäsiara pýtajte vždy mäso mladšie, starú hovädzinu by ste varili do nekonečna
  • Ak plánujte prípravu vonku a nemáte k dispozícii chladiace prenosné zariadenie, zvážte ako ďaleko budete cestovať - neriskujte, zdravie máte iba jedno
  • Ak máte na výber, voľte hovädzie predné, plece, krk...pretože jeho štruktúra nedovolí, aby sa rozpadalo a obsahuje aj viac tuku, ktorý je potrebný pri príprave gulášu
  • Použiť môžete i o čosi drahšie hovädzie zadné, ale rátajte s tým, že sa vám bude rozpadať a chuť nebude taká výrazná, ako očakávate
  • Ak milujete bravčové, nebojte sa použiť ho. Počítajte však s kratším časom varenia.
  • Varte vždy z jedného druhu mäsa - zabránite tak nerovnomernému uvareniu kúskov

Ak máte dostatok zručností a chcete kombinovať, prvé vložte do hrnca hovädzie a potom asi po 45 min. dusenia bravčové

SkryťVypnúť reklamu
  • Mäso nakrájajte na väčšie kúsky (asi 3 cm), tie menšie sa hodia iba do polievky. Guláš má ponúknuť zážitok zo šťavnatých kúskov mäsa plných chuti.
  • Vystačíte so základnými surovinami - mäso, cibuľa, masť/olej, čierne mleté korenie, soľ, mletá červená paprika, paradajkový pretlak, voda, pár zemiakov
  • Cibule si zadovážte dostatok - tradícia hovorí o pomere mäsa a cibule 1:1, ale takto sa vám bude zdať guláš trochu sladký, cibuľa prebíja chuť mäsa
  • Osvedčilo sa mi použiť na 1 kg mäsa - 0,5 kg cibule
  • Pri príprave použite radšej väčší hrniec alebo kotlík, aby ste mohli v pohode so surovinami manipulovať. Ponechajte si vždy aspoň tretinu z objemu nádoby v rezerve, aby ste mali pri príprave voľnosť a pohodlie.
  • Tí, ktorí radi ešte niečo pridávajú - skúste cesnak, nakrájanú čerstvú zelenú papriku, drvené paradajky, rascu, majorán...ale vyvarujte sa prosím pohodlnému dochucovaniu typu "ešte trocha vegety"
  • Nezabudnite pravidelne premiešať a kontrolovať tuhosť mäsa
  • Neponáhľajte sa s varením, guláš potrebuje čas a trpezlivosť, trvá to približne 1,5 - 2hod.

Základom úspechu je kvalitný, správne pripravený základ

  • Cibuľu (asi 500g) nakrájajte na kocky, nemusíte úplne nadrobno
  • V hrnci alebo kotlíku ju poriadne opražte na rozpálenej masti alebo rastlinnom oleji
  • Cibuľa sa musí riadne pražiť, stále ju miešajte aby neskaramelizovala a nezhorkla. Keď sa cibuľa začína zafarbovať je ten správny čas pridať nakrájané mäso (práve cibuľa spôsobuje pekné zafarbenie gulášu, okrem papriky a samotného mäsa)
  • Mäso (1000g) riadne opražte aby sa "zatiahlo", pridajte trochu papriky (1 ČL) a paradajkového pretlaku (1PL), stále miešajte a podlejte trochou vody
  • S vodou opatrne, nechcete mať predsa polievku... Stačí keď suroviny zalejete iba do 2/3 a necháte pomaly dusiť. Pri varení je ideálne ak zmes pozvoľna vrie, rsp. buble - ako som spomínal chce to čas
  • Pozorne odsledujte moment, kedy sa voda odparí natoľko, že je vidieť tuk - pridajte korenie, soľ podľa potreby a keď chcete aj zemiaky (buď nastrúhané 2-3 ks na zahustenie, alebo na kocky), znova podlejte trochou vody a duste do mäkka
  • Na zahusťovanie múkou zabudnite - guláš to nemá rád

Prvá pomoc pri drobných prešľapoch

  • Ak sa vám ho podarí presoliť, odlejte trochu šťavy, pridajte 2-3 nakrájané zemiaky a dolejte vodu a povarte
  • Ak sa vám zdá guláš sladký, dali ste veľa cibule, tak trochu dosoľte a pridajte roztlačený cesnak

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  3. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave
  4. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  5. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel
  6. Odborník na reštaurovanie: Lacné úpravy ničia kamenné pamiatky
  7. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy?
  8. Digitálne platby a poistenie pre bezstarostnú dovolenku
  1. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  2. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave
  3. Ku kybernetickej bezpečnosti prispejú aj dobrovoľné hlásenia
  4. Odborník na reštaurovanie: Lacné úpravy ničia kamenné pamiatky
  5. Digitálne platby a poistenie pre bezstarostnú dovolenku
  6. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel
  7. EURO U21 2025: S kým, kde a kedy hráme zápasy?
  8. KVITOK® – prírodná kozmetika zo srdca východného Slovenska
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 671
  2. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 10 747
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 7 917
  4. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 5 437
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 852
  6. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone 3 197
  7. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu? 3 056
  8. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké 2 859
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 109 965
  2. Dušan Koniar: Pokojne sa vzdám trinásteho dôchodku, ak 35 470
  3. Ivan Čáni: Blaha a mladý Kaliňák rýpu do Volkswagenu. 12 863
  4. Ivan Čáni: Ak rozbijem okno na Súmračnej, budem pre súdruha Blahu tiež „hrdý Slovák a hrdina“? 12 156
  5. Michaela Witters: Učiteľka postrkala škôlkarov rad radom do hlbokého bazéna a zažili traumu z topenia. 9 433
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 8 598
  7. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 8 529
  8. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode? 7 902
  1. Marcel Rebro: Taxík do zóny smrti
  2. Radko Mačuha: Alojz Hlina má niečo čo Fico nikdy nebude mať.
  3. Post Bellum SK: „Nech mi netvrdia, že prebudujú svet, tí, čo rozvrátili všetko, čo sa dalo,“ nestihol zaspievať Ivan Hoffman
  4. Radko Mačuha: Slovenská "Hospoda na Mýtince".
  5. Marian Nanias: Áno, jadrové palivo nie sú fazuľky….
  6. Věra Tepličková: Kňazi pri pôrode?
  7. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  8. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
SkryťZatvoriť reklamu