SME

Ako pripraviť skvelý guláš?

Tipy na výborný guláš pre začiatočníkov aj pokročilých.

(Zdroj: Flickr.com)

Neexistuje žiadny jednotný recept, ktorý by vám prezradil ako na to. Čo človek to iná príprava, iná skladba surovín a iný výsledok.

Existuje však pár tipov, ktoré vám prezradia ako prípravu nepokaziť, ako ponechať a zvýrazniť typickú chuť guláša a zachovať si pritom pohodu doma, na chalupe alebo vonku na otvorenom ohni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hneď na začiatok pár tipov:

  • Nakupujte vždy čerstvé mäso a nesnažte sa opláchnutím občerstviť to, čo už na prvý pohľad nevyzerá dobre. Čím čerstvejšie mäso použijete, tým bude jeho chuť a štruktúra lahodnejšia. Okrem toho sa vyvarujete i možným problémom.
  • U mäsiara pýtajte vždy mäso mladšie, starú hovädzinu by ste varili do nekonečna
  • Ak plánujte prípravu vonku a nemáte k dispozícii chladiace prenosné zariadenie, zvážte ako ďaleko budete cestovať - neriskujte, zdravie máte iba jedno
  • Ak máte na výber, voľte hovädzie predné, plece, krk...pretože jeho štruktúra nedovolí, aby sa rozpadalo a obsahuje aj viac tuku, ktorý je potrebný pri príprave gulášu
  • Použiť môžete i o čosi drahšie hovädzie zadné, ale rátajte s tým, že sa vám bude rozpadať a chuť nebude taká výrazná, ako očakávate
  • Ak milujete bravčové, nebojte sa použiť ho. Počítajte však s kratším časom varenia.
  • Varte vždy z jedného druhu mäsa - zabránite tak nerovnomernému uvareniu kúskov

Ak máte dostatok zručností a chcete kombinovať, prvé vložte do hrnca hovädzie a potom asi po 45 min. dusenia bravčové

SkryťVypnúť reklamu
  • Mäso nakrájajte na väčšie kúsky (asi 3 cm), tie menšie sa hodia iba do polievky. Guláš má ponúknuť zážitok zo šťavnatých kúskov mäsa plných chuti.
  • Vystačíte so základnými surovinami - mäso, cibuľa, masť/olej, čierne mleté korenie, soľ, mletá červená paprika, paradajkový pretlak, voda, pár zemiakov
  • Cibule si zadovážte dostatok - tradícia hovorí o pomere mäsa a cibule 1:1, ale takto sa vám bude zdať guláš trochu sladký, cibuľa prebíja chuť mäsa
  • Osvedčilo sa mi použiť na 1 kg mäsa - 0,5 kg cibule
  • Pri príprave použite radšej väčší hrniec alebo kotlík, aby ste mohli v pohode so surovinami manipulovať. Ponechajte si vždy aspoň tretinu z objemu nádoby v rezerve, aby ste mali pri príprave voľnosť a pohodlie.
  • Tí, ktorí radi ešte niečo pridávajú - skúste cesnak, nakrájanú čerstvú zelenú papriku, drvené paradajky, rascu, majorán...ale vyvarujte sa prosím pohodlnému dochucovaniu typu "ešte trocha vegety"
  • Nezabudnite pravidelne premiešať a kontrolovať tuhosť mäsa
  • Neponáhľajte sa s varením, guláš potrebuje čas a trpezlivosť, trvá to približne 1,5 - 2hod.

Základom úspechu je kvalitný, správne pripravený základ

  • Cibuľu (asi 500g) nakrájajte na kocky, nemusíte úplne nadrobno
  • V hrnci alebo kotlíku ju poriadne opražte na rozpálenej masti alebo rastlinnom oleji
  • Cibuľa sa musí riadne pražiť, stále ju miešajte aby neskaramelizovala a nezhorkla. Keď sa cibuľa začína zafarbovať je ten správny čas pridať nakrájané mäso (práve cibuľa spôsobuje pekné zafarbenie gulášu, okrem papriky a samotného mäsa)
  • Mäso (1000g) riadne opražte aby sa "zatiahlo", pridajte trochu papriky (1 ČL) a paradajkového pretlaku (1PL), stále miešajte a podlejte trochou vody
  • S vodou opatrne, nechcete mať predsa polievku... Stačí keď suroviny zalejete iba do 2/3 a necháte pomaly dusiť. Pri varení je ideálne ak zmes pozvoľna vrie, rsp. buble - ako som spomínal chce to čas
  • Pozorne odsledujte moment, kedy sa voda odparí natoľko, že je vidieť tuk - pridajte korenie, soľ podľa potreby a keď chcete aj zemiaky (buď nastrúhané 2-3 ks na zahustenie, alebo na kocky), znova podlejte trochou vody a duste do mäkka
  • Na zahusťovanie múkou zabudnite - guláš to nemá rád

Prvá pomoc pri drobných prešľapoch

  • Ak sa vám ho podarí presoliť, odlejte trochu šťavy, pridajte 2-3 nakrájané zemiaky a dolejte vodu a povarte
  • Ak sa vám zdá guláš sladký, dali ste veľa cibule, tak trochu dosoľte a pridajte roztlačený cesnak

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 13 358
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 273
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 950
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 535
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 211
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 385
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 2 038
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 1 954
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 29 933
  2. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 26 229
  3. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 14 337
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 9 446
  5. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 339
  6. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum. 3 837
  7. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 3 736
  8. Rado Surovka: Pomáhať a chrániť ? 3 538
  1. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu
  3. Věra Tepličková: Už aj ty... Kéry?
  4. INESS: Cena zamestnanca opäť narástla
  5. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  6. Tupou Ceruzou: Pápež František
  7. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  8. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
SkryťZatvoriť reklamu