Biela a zelená delikatesa

Lahodné recepty na špargľovú sezónu.

Zapečená biela a zelená špargľa
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle 
1 kg bielej špargle 
4 lyžice masla 
štipku mletého anízu 
30 g múky 
375 ml mlieka 
125 ml šľahačky 
100 g nastrúhaného syra (gruyér, ementál) 
čierne korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžicu strúhanky 
maslo na vymazanie formy

Zelenú špargľu umyjeme, konce odrežeme a slabo povaríme 6 minút v mierne osolenej vode. Zlejeme a necháme odkvapkať. Bielu špargľu umyjeme, olúpeme, konce odrežeme a v slabo osolenej vode 12 minút povaríme. Zlejeme a necháme odkvapkať. Rozohrejeme maslo a na ňom opečieme aníz a múku. Prilejeme mlieko a šľahačku a za stáleho miešania povaríme. Primiešame syr a ochutíme soľou, korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Špargľu rozložíme do vymazanej zapekacej formy, polejeme syrovou omáčkou a posypeme strúhankou. Zapečieme v predhriatej rúre (200 °C) asi 30 minút. Ihneď podávame.

Špargľový predkrm
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle 
soľ 
2 citróny 
2 sušené paradajky 
4 lyžice olivového oleja 
2 lyžice píniových orieškov 
čierne korenie 
bazalka na ozdobu

Spodné časti špargle olúpeme a konce odrežeme. Varíme v osolenej vode asi 5 minút. Vodu zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme dobre odkvapkať. Vytlačíme šťavu z jedného citróna, druhý nakrájame na plátky. Paradajky nakrájame na drobné kocky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a krátko opečieme plátky citróna. Vyberieme ich a položíme stranou. Do panvice dáme píniové oriešky a paradajky a krátko opečieme. Pridáme citrónovú šťavu a zvyšný olivový olej a tým prelejeme špargľu. Necháme 30 minút odležať. Špargľu ozdobíme opečenými kolieskami citróna a bazalkou. Podávame s bagetou.

Cestoviny so špargľou a bielou omáčkou
pre 6 osôb
450 g cestovín (najlepšie fusilli) 
500 g zelenej špargle 
250 g masla 
8 malých cibuliek šalotiek 
2 lyžice bieleho vínneho octu 
4 lyžice suchého bieleho vína 
nastrúhaný parmezán 
soľ a biele korenie

Špargľu očistíme. Konce odkrojíme a špargľu varíme v pare na sitku asi 20 minút. Medzitým pripravíme omáčku. Očistíme a nakrájame cibuľku. Maslo posekáme na kúsky a necháme v chlade. Nakrájanú cibuľku dáme do hrnca a zalejeme vínom a octom. Varíme na miernom ohni až kým sa cibuľka nerozvarí na kašu. Prelejeme ju cez sitko a z cibuľky vytlačíme zvyšnú tekutinu tak, aby sme dostali 1 lyžicu cibuľkového výťažku. Výťažok dáme do hrnca a slabo zohrejeme. Pridáme maslo a pozvoľna šľaháme, až kým nevznikne hustá omáčka, ktorú udržujeme teplú. Cestoviny uvaríme podľa návodu na balení. Ocedíme ich a dáme do misy. Pridáme špargľu a polejeme bielou omáčkou. Zamiešame a podávame ihneď s nastrúhaným parmezánom.

Šalát zo strukovín so zelenou špargľou
pre 4 osoby
250 g zelenej špargle 
250 g strúčikov cukrového hrášku 
500 g strúčikov mladého hrášku 
300 g mladej širokej fazuľky 
300 g prerastenej slaniny rozkrojenej na 4 hrubšie plátky 
petržlenová vňať 
soľ 
čierne korenie 
olivový olej (lisovaný za studena)

Špargľu umyjeme, očistíme a v dostatočne veľkom množstve vrelej slanej vody blanšírujeme 9 minút (nevaríme). Dáme odkvapkať. Strúčiky cukrového hrášok umyjeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Mladý hrášok vylúpeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Fazuľku očistíme a blanšírujeme v slanej vode 6 minút, dáme odkvapkať. Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na panvici bez tuku. Posolíme a pokoreníme. Hrášok, fazuľku, špargľu a cukrový hrášok pokvapkáme piatimi lyžicami dobrého oleja, osolíme a okoreníme, dobre zamiešame. Vmiešame opečenú slaninu. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a horúce podávame. Ako prílohu podávame opečené zemiaky.

Mrkvová polievka so zelenou špargľou
pre 4 osoby
600 g mrkvy 
2 cibuľky šalotky 
2 lyžice oleja, najlepšie z klíčkov 
800 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
150 ml čerstvo vytlačenej šťavy z pomaranča 
2 lyžice svetlej sójovej omáčky 
¼ lyžičky čili papriky 
50 g kyslej smotany 
200 g špičiek zelenej špargle 
4 lyžice rozdrobeného ovčieho syra 
soľ, čierne korenie

Mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľku očistíme, nakrájame na drobné kocky a podusíme v hrnci na horúcom oleji. Pridáme mrk-vu, krátko podusíme, potom prilejeme vývar a pomarančovú šťavu a dáme povariť. Primiešame sójovú omáčku a čili a dáme 15 minút variť. Špargľu umyjeme a varíme v slanej vode asi 8 minút. Vyberieme a dáme odkvapkať. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme soľou a korením a vmiešame kyslú smotanu. Polievku roz-delíme na taniere, pridáme špargľu, posypeme syrom a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  2. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  5. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  7. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  8. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  9. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  10. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 13 613
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 034
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 956
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 074
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 899
  6. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 180
  7. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 5 017
  8. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 665
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 641
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 4 545

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kohút si priznal chybu, Cígerovi sa ospravedlnil. Ten to neprijal

Tréner hokejovej reprezentácie a šéf zväzu diskutovali spolu v mimoriadnej relácii TV Markíza.

KOMENTÁRE

Vydrží to ešte Most alebo padne?

Trpezlivosť voličov nemožno skúšať donekonečna.

Neprehliadnite tiež

Takmer dve tretiny žien sa aktívne zaujímajú o zdravie svojho partnera

Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý vlani zrealizovali predstavitelia občianskeho združenia Slovenský pacient.

Ako začať deň naplno a dosiahnuť ideálne ráno?

Vstávanie, raňajky, šport, nálada. Ako dosiahnuť, aby bolo vaše ráno zdravé?

Sedem fitness trendov, ktoré by ste mali tento rok vyskúšať

Sú efektívne, overené a opodstatnene obľúbené.

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.