Biela a zelená delikatesa

Lahodné recepty na špargľovú sezónu.

Zapečená biela a zelená špargľa
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle 
1 kg bielej špargle 
4 lyžice masla 
štipku mletého anízu 
30 g múky 
375 ml mlieka 
125 ml šľahačky 
100 g nastrúhaného syra (gruyér, ementál) 
čierne korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžicu strúhanky 
maslo na vymazanie formy

Zelenú špargľu umyjeme, konce odrežeme a slabo povaríme 6 minút v mierne osolenej vode. Zlejeme a necháme odkvapkať. Bielu špargľu umyjeme, olúpeme, konce odrežeme a v slabo osolenej vode 12 minút povaríme. Zlejeme a necháme odkvapkať. Rozohrejeme maslo a na ňom opečieme aníz a múku. Prilejeme mlieko a šľahačku a za stáleho miešania povaríme. Primiešame syr a ochutíme soľou, korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Špargľu rozložíme do vymazanej zapekacej formy, polejeme syrovou omáčkou a posypeme strúhankou. Zapečieme v predhriatej rúre (200 °C) asi 30 minút. Ihneď podávame.

Špargľový predkrm
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle 
soľ 
2 citróny 
2 sušené paradajky 
4 lyžice olivového oleja 
2 lyžice píniových orieškov 
čierne korenie 
bazalka na ozdobu

Spodné časti špargle olúpeme a konce odrežeme. Varíme v osolenej vode asi 5 minút. Vodu zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme dobre odkvapkať. Vytlačíme šťavu z jedného citróna, druhý nakrájame na plátky. Paradajky nakrájame na drobné kocky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a krátko opečieme plátky citróna. Vyberieme ich a položíme stranou. Do panvice dáme píniové oriešky a paradajky a krátko opečieme. Pridáme citrónovú šťavu a zvyšný olivový olej a tým prelejeme špargľu. Necháme 30 minút odležať. Špargľu ozdobíme opečenými kolieskami citróna a bazalkou. Podávame s bagetou.

Cestoviny so špargľou a bielou omáčkou
pre 6 osôb
450 g cestovín (najlepšie fusilli) 
500 g zelenej špargle 
250 g masla 
8 malých cibuliek šalotiek 
2 lyžice bieleho vínneho octu 
4 lyžice suchého bieleho vína 
nastrúhaný parmezán 
soľ a biele korenie

Špargľu očistíme. Konce odkrojíme a špargľu varíme v pare na sitku asi 20 minút. Medzitým pripravíme omáčku. Očistíme a nakrájame cibuľku. Maslo posekáme na kúsky a necháme v chlade. Nakrájanú cibuľku dáme do hrnca a zalejeme vínom a octom. Varíme na miernom ohni až kým sa cibuľka nerozvarí na kašu. Prelejeme ju cez sitko a z cibuľky vytlačíme zvyšnú tekutinu tak, aby sme dostali 1 lyžicu cibuľkového výťažku. Výťažok dáme do hrnca a slabo zohrejeme. Pridáme maslo a pozvoľna šľaháme, až kým nevznikne hustá omáčka, ktorú udržujeme teplú. Cestoviny uvaríme podľa návodu na balení. Ocedíme ich a dáme do misy. Pridáme špargľu a polejeme bielou omáčkou. Zamiešame a podávame ihneď s nastrúhaným parmezánom.

Šalát zo strukovín so zelenou špargľou
pre 4 osoby
250 g zelenej špargle 
250 g strúčikov cukrového hrášku 
500 g strúčikov mladého hrášku 
300 g mladej širokej fazuľky 
300 g prerastenej slaniny rozkrojenej na 4 hrubšie plátky 
petržlenová vňať 
soľ 
čierne korenie 
olivový olej (lisovaný za studena)

Špargľu umyjeme, očistíme a v dostatočne veľkom množstve vrelej slanej vody blanšírujeme 9 minút (nevaríme). Dáme odkvapkať. Strúčiky cukrového hrášok umyjeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Mladý hrášok vylúpeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Fazuľku očistíme a blanšírujeme v slanej vode 6 minút, dáme odkvapkať. Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na panvici bez tuku. Posolíme a pokoreníme. Hrášok, fazuľku, špargľu a cukrový hrášok pokvapkáme piatimi lyžicami dobrého oleja, osolíme a okoreníme, dobre zamiešame. Vmiešame opečenú slaninu. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a horúce podávame. Ako prílohu podávame opečené zemiaky.

Mrkvová polievka so zelenou špargľou
pre 4 osoby
600 g mrkvy 
2 cibuľky šalotky 
2 lyžice oleja, najlepšie z klíčkov 
800 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
150 ml čerstvo vytlačenej šťavy z pomaranča 
2 lyžice svetlej sójovej omáčky 
¼ lyžičky čili papriky 
50 g kyslej smotany 
200 g špičiek zelenej špargle 
4 lyžice rozdrobeného ovčieho syra 
soľ, čierne korenie

Mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľku očistíme, nakrájame na drobné kocky a podusíme v hrnci na horúcom oleji. Pridáme mrk-vu, krátko podusíme, potom prilejeme vývar a pomarančovú šťavu a dáme povariť. Primiešame sójovú omáčku a čili a dáme 15 minút variť. Špargľu umyjeme a varíme v slanej vode asi 8 minút. Vyberieme a dáme odkvapkať. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme soľou a korením a vmiešame kyslú smotanu. Polievku roz-delíme na taniere, pridáme špargľu, posypeme syrom a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  2. Modern luxury next to the Blue Church
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  5. Moskva alebo Petrohrad?
  6. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  7. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  8. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 173
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 955
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 066
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 671
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 547
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 405
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 076
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 010
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 826
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 720

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

SVET

Zomrel masový vrah Charles Manson

Manson zomrel vo väzení prirodzenou smrťou.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.