Biela a zelená delikatesa

Lahodné recepty na špargľovú sezónu.

Zapečená biela a zelená špargľa
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle 
1 kg bielej špargle 
4 lyžice masla 
štipku mletého anízu 
30 g múky 
375 ml mlieka 
125 ml šľahačky 
100 g nastrúhaného syra (gruyér, ementál) 
čierne korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžicu strúhanky 
maslo na vymazanie formy

Zelenú špargľu umyjeme, konce odrežeme a slabo povaríme 6 minút v mierne osolenej vode. Zlejeme a necháme odkvapkať. Bielu špargľu umyjeme, olúpeme, konce odrežeme a v slabo osolenej vode 12 minút povaríme. Zlejeme a necháme odkvapkať. Rozohrejeme maslo a na ňom opečieme aníz a múku. Prilejeme mlieko a šľahačku a za stáleho miešania povaríme. Primiešame syr a ochutíme soľou, korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Špargľu rozložíme do vymazanej zapekacej formy, polejeme syrovou omáčkou a posypeme strúhankou. Zapečieme v predhriatej rúre (200 °C) asi 30 minút. Ihneď podávame.

Špargľový predkrm
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle 
soľ 
2 citróny 
2 sušené paradajky 
4 lyžice olivového oleja 
2 lyžice píniových orieškov 
čierne korenie 
bazalka na ozdobu

Spodné časti špargle olúpeme a konce odrežeme. Varíme v osolenej vode asi 5 minút. Vodu zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme dobre odkvapkať. Vytlačíme šťavu z jedného citróna, druhý nakrájame na plátky. Paradajky nakrájame na drobné kocky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a krátko opečieme plátky citróna. Vyberieme ich a položíme stranou. Do panvice dáme píniové oriešky a paradajky a krátko opečieme. Pridáme citrónovú šťavu a zvyšný olivový olej a tým prelejeme špargľu. Necháme 30 minút odležať. Špargľu ozdobíme opečenými kolieskami citróna a bazalkou. Podávame s bagetou.

Cestoviny so špargľou a bielou omáčkou
pre 6 osôb
450 g cestovín (najlepšie fusilli) 
500 g zelenej špargle 
250 g masla 
8 malých cibuliek šalotiek 
2 lyžice bieleho vínneho octu 
4 lyžice suchého bieleho vína 
nastrúhaný parmezán 
soľ a biele korenie

Špargľu očistíme. Konce odkrojíme a špargľu varíme v pare na sitku asi 20 minút. Medzitým pripravíme omáčku. Očistíme a nakrájame cibuľku. Maslo posekáme na kúsky a necháme v chlade. Nakrájanú cibuľku dáme do hrnca a zalejeme vínom a octom. Varíme na miernom ohni až kým sa cibuľka nerozvarí na kašu. Prelejeme ju cez sitko a z cibuľky vytlačíme zvyšnú tekutinu tak, aby sme dostali 1 lyžicu cibuľkového výťažku. Výťažok dáme do hrnca a slabo zohrejeme. Pridáme maslo a pozvoľna šľaháme, až kým nevznikne hustá omáčka, ktorú udržujeme teplú. Cestoviny uvaríme podľa návodu na balení. Ocedíme ich a dáme do misy. Pridáme špargľu a polejeme bielou omáčkou. Zamiešame a podávame ihneď s nastrúhaným parmezánom.

Šalát zo strukovín so zelenou špargľou
pre 4 osoby
250 g zelenej špargle 
250 g strúčikov cukrového hrášku 
500 g strúčikov mladého hrášku 
300 g mladej širokej fazuľky 
300 g prerastenej slaniny rozkrojenej na 4 hrubšie plátky 
petržlenová vňať 
soľ 
čierne korenie 
olivový olej (lisovaný za studena)

Špargľu umyjeme, očistíme a v dostatočne veľkom množstve vrelej slanej vody blanšírujeme 9 minút (nevaríme). Dáme odkvapkať. Strúčiky cukrového hrášok umyjeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Mladý hrášok vylúpeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Fazuľku očistíme a blanšírujeme v slanej vode 6 minút, dáme odkvapkať. Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na panvici bez tuku. Posolíme a pokoreníme. Hrášok, fazuľku, špargľu a cukrový hrášok pokvapkáme piatimi lyžicami dobrého oleja, osolíme a okoreníme, dobre zamiešame. Vmiešame opečenú slaninu. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a horúce podávame. Ako prílohu podávame opečené zemiaky.

Mrkvová polievka so zelenou špargľou
pre 4 osoby
600 g mrkvy 
2 cibuľky šalotky 
2 lyžice oleja, najlepšie z klíčkov 
800 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
150 ml čerstvo vytlačenej šťavy z pomaranča 
2 lyžice svetlej sójovej omáčky 
¼ lyžičky čili papriky 
50 g kyslej smotany 
200 g špičiek zelenej špargle 
4 lyžice rozdrobeného ovčieho syra 
soľ, čierne korenie

Mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľku očistíme, nakrájame na drobné kocky a podusíme v hrnci na horúcom oleji. Pridáme mrk-vu, krátko podusíme, potom prilejeme vývar a pomarančovú šťavu a dáme povariť. Primiešame sójovú omáčku a čili a dáme 15 minút variť. Špargľu umyjeme a varíme v slanej vode asi 8 minút. Vyberieme a dáme odkvapkať. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme soľou a korením a vmiešame kyslú smotanu. Polievku roz-delíme na taniere, pridáme špargľu, posypeme syrom a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 12 359
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 882
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 464
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 469
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 253
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 866
  7. Kam do tepla v januári? 2 064
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 861
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 690
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 002

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová: Presvedčila som sa, že chyba nie je v streleckej forme

Slovenská biatlonistka je bez stresu a vo väčšej pohode. V stíhacích pretekoch skončila jedenásta.

PLUS

Logopedička: Nikdy nie je neskoro odnaučiť sa ráčkovať

Detí s problémami je čoraz viac.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.