Biela a zelená delikatesa

Lahodné recepty na špargľovú sezónu.

Zapečená biela a zelená špargľa
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle 
1 kg bielej špargle 
4 lyžice masla 
štipku mletého anízu 
30 g múky 
375 ml mlieka 
125 ml šľahačky 
100 g nastrúhaného syra (gruyér, ementál) 
čierne korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžicu strúhanky 
maslo na vymazanie formy

Zelenú špargľu umyjeme, konce odrežeme a slabo povaríme 6 minút v mierne osolenej vode. Zlejeme a necháme odkvapkať. Bielu špargľu umyjeme, olúpeme, konce odrežeme a v slabo osolenej vode 12 minút povaríme. Zlejeme a necháme odkvapkať. Rozohrejeme maslo a na ňom opečieme aníz a múku. Prilejeme mlieko a šľahačku a za stáleho miešania povaríme. Primiešame syr a ochutíme soľou, korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Špargľu rozložíme do vymazanej zapekacej formy, polejeme syrovou omáčkou a posypeme strúhankou. Zapečieme v predhriatej rúre (200 °C) asi 30 minút. Ihneď podávame.

Článok pokračuje pod video reklamou

Špargľový predkrm
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle 
soľ 
2 citróny 
2 sušené paradajky 
4 lyžice olivového oleja 
2 lyžice píniových orieškov 
čierne korenie 
bazalka na ozdobu

Spodné časti špargle olúpeme a konce odrežeme. Varíme v osolenej vode asi 5 minút. Vodu zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme dobre odkvapkať. Vytlačíme šťavu z jedného citróna, druhý nakrájame na plátky. Paradajky nakrájame na drobné kocky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a krátko opečieme plátky citróna. Vyberieme ich a položíme stranou. Do panvice dáme píniové oriešky a paradajky a krátko opečieme. Pridáme citrónovú šťavu a zvyšný olivový olej a tým prelejeme špargľu. Necháme 30 minút odležať. Špargľu ozdobíme opečenými kolieskami citróna a bazalkou. Podávame s bagetou.

Cestoviny so špargľou a bielou omáčkou
pre 6 osôb
450 g cestovín (najlepšie fusilli) 
500 g zelenej špargle 
250 g masla 
8 malých cibuliek šalotiek 
2 lyžice bieleho vínneho octu 
4 lyžice suchého bieleho vína 
nastrúhaný parmezán 
soľ a biele korenie

Špargľu očistíme. Konce odkrojíme a špargľu varíme v pare na sitku asi 20 minút. Medzitým pripravíme omáčku. Očistíme a nakrájame cibuľku. Maslo posekáme na kúsky a necháme v chlade. Nakrájanú cibuľku dáme do hrnca a zalejeme vínom a octom. Varíme na miernom ohni až kým sa cibuľka nerozvarí na kašu. Prelejeme ju cez sitko a z cibuľky vytlačíme zvyšnú tekutinu tak, aby sme dostali 1 lyžicu cibuľkového výťažku. Výťažok dáme do hrnca a slabo zohrejeme. Pridáme maslo a pozvoľna šľaháme, až kým nevznikne hustá omáčka, ktorú udržujeme teplú. Cestoviny uvaríme podľa návodu na balení. Ocedíme ich a dáme do misy. Pridáme špargľu a polejeme bielou omáčkou. Zamiešame a podávame ihneď s nastrúhaným parmezánom.

Šalát zo strukovín so zelenou špargľou
pre 4 osoby
250 g zelenej špargle 
250 g strúčikov cukrového hrášku 
500 g strúčikov mladého hrášku 
300 g mladej širokej fazuľky 
300 g prerastenej slaniny rozkrojenej na 4 hrubšie plátky 
petržlenová vňať 
soľ 
čierne korenie 
olivový olej (lisovaný za studena)

Špargľu umyjeme, očistíme a v dostatočne veľkom množstve vrelej slanej vody blanšírujeme 9 minút (nevaríme). Dáme odkvapkať. Strúčiky cukrového hrášok umyjeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Mladý hrášok vylúpeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Fazuľku očistíme a blanšírujeme v slanej vode 6 minút, dáme odkvapkať. Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na panvici bez tuku. Posolíme a pokoreníme. Hrášok, fazuľku, špargľu a cukrový hrášok pokvapkáme piatimi lyžicami dobrého oleja, osolíme a okoreníme, dobre zamiešame. Vmiešame opečenú slaninu. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a horúce podávame. Ako prílohu podávame opečené zemiaky.

Mrkvová polievka so zelenou špargľou
pre 4 osoby
600 g mrkvy 
2 cibuľky šalotky 
2 lyžice oleja, najlepšie z klíčkov 
800 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
150 ml čerstvo vytlačenej šťavy z pomaranča 
2 lyžice svetlej sójovej omáčky 
¼ lyžičky čili papriky 
50 g kyslej smotany 
200 g špičiek zelenej špargle 
4 lyžice rozdrobeného ovčieho syra 
soľ, čierne korenie

Mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľku očistíme, nakrájame na drobné kocky a podusíme v hrnci na horúcom oleji. Pridáme mrk-vu, krátko podusíme, potom prilejeme vývar a pomarančovú šťavu a dáme povariť. Primiešame sójovú omáčku a čili a dáme 15 minút variť. Špargľu umyjeme a varíme v slanej vode asi 8 minút. Vyberieme a dáme odkvapkať. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme soľou a korením a vmiešame kyslú smotanu. Polievku roz-delíme na taniere, pridáme špargľu, posypeme syrom a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 530
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 945
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 216
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 382
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 935
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 931
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 690
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 494
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 289
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 790

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.