Zapečená biela a zelená špargľa
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle
1 kg bielej špargle
4 lyžice masla
štipku mletého anízu
30 g múky
375 ml mlieka
125 ml šľahačky
100 g nastrúhaného syra (gruyér, ementál)
čierne korenie
muškátový oriešok
1 lyžicu strúhanky
maslo na vymazanie formy
Zelenú špargľu umyjeme, konce odrežeme a slabo povaríme 6 minút v mierne osolenej vode. Zlejeme a necháme odkvapkať. Bielu špargľu umyjeme, olúpeme, konce odrežeme a v slabo osolenej vode 12 minút povaríme. Zlejeme a necháme odkvapkať. Rozohrejeme maslo a na ňom opečieme aníz a múku. Prilejeme mlieko a šľahačku a za stáleho miešania povaríme. Primiešame syr a ochutíme soľou, korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška. Špargľu rozložíme do vymazanej zapekacej formy, polejeme syrovou omáčkou a posypeme strúhankou. Zapečieme v predhriatej rúre (200 °C) asi 30 minút. Ihneď podávame.
Špargľový predkrm
pre 4 osoby
1 kg zelenej špargle
soľ
2 citróny
2 sušené paradajky
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice píniových orieškov
čierne korenie
bazalka na ozdobu
Spodné časti špargle olúpeme a konce odrežeme. Varíme v osolenej vode asi 5 minút. Vodu zlejeme, rýchlo ochladíme a necháme dobre odkvapkať. Vytlačíme šťavu z jedného citróna, druhý nakrájame na plátky. Paradajky nakrájame na drobné kocky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a krátko opečieme plátky citróna. Vyberieme ich a položíme stranou. Do panvice dáme píniové oriešky a paradajky a krátko opečieme. Pridáme citrónovú šťavu a zvyšný olivový olej a tým prelejeme špargľu. Necháme 30 minút odležať. Špargľu ozdobíme opečenými kolieskami citróna a bazalkou. Podávame s bagetou.
Cestoviny so špargľou a bielou omáčkou
pre 6 osôb
450 g cestovín (najlepšie fusilli)
500 g zelenej špargle
250 g masla
8 malých cibuliek šalotiek
2 lyžice bieleho vínneho octu
4 lyžice suchého bieleho vína
nastrúhaný parmezán
soľ a biele korenie
Špargľu očistíme. Konce odkrojíme a špargľu varíme v pare na sitku asi 20 minút. Medzitým pripravíme omáčku. Očistíme a nakrájame cibuľku. Maslo posekáme na kúsky a necháme v chlade. Nakrájanú cibuľku dáme do hrnca a zalejeme vínom a octom. Varíme na miernom ohni až kým sa cibuľka nerozvarí na kašu. Prelejeme ju cez sitko a z cibuľky vytlačíme zvyšnú tekutinu tak, aby sme dostali 1 lyžicu cibuľkového výťažku. Výťažok dáme do hrnca a slabo zohrejeme. Pridáme maslo a pozvoľna šľaháme, až kým nevznikne hustá omáčka, ktorú udržujeme teplú. Cestoviny uvaríme podľa návodu na balení. Ocedíme ich a dáme do misy. Pridáme špargľu a polejeme bielou omáčkou. Zamiešame a podávame ihneď s nastrúhaným parmezánom.
Šalát zo strukovín so zelenou špargľou
pre 4 osoby
250 g zelenej špargle
250 g strúčikov cukrového hrášku
500 g strúčikov mladého hrášku
300 g mladej širokej fazuľky
300 g prerastenej slaniny rozkrojenej na 4 hrubšie plátky
petržlenová vňať
soľ
čierne korenie
olivový olej (lisovaný za studena)
Špargľu umyjeme, očistíme a v dostatočne veľkom množstve vrelej slanej vody blanšírujeme 9 minút (nevaríme). Dáme odkvapkať. Strúčiky cukrového hrášok umyjeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Mladý hrášok vylúpeme a blanšírujeme v slanej vode 5 minút, dáme odkvapkať. Fazuľku očistíme a blanšírujeme v slanej vode 6 minút, dáme odkvapkať. Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na panvici bez tuku. Posolíme a pokoreníme. Hrášok, fazuľku, špargľu a cukrový hrášok pokvapkáme piatimi lyžicami dobrého oleja, osolíme a okoreníme, dobre zamiešame. Vmiešame opečenú slaninu. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a horúce podávame. Ako prílohu podávame opečené zemiaky.
Mrkvová polievka so zelenou špargľou
pre 4 osoby
600 g mrkvy
2 cibuľky šalotky
2 lyžice oleja, najlepšie z klíčkov
800 ml zeleninového vývaru (z kocky)
150 ml čerstvo vytlačenej šťavy z pomaranča
2 lyžice svetlej sójovej omáčky
¼ lyžičky čili papriky
50 g kyslej smotany
200 g špičiek zelenej špargle
4 lyžice rozdrobeného ovčieho syra
soľ, čierne korenie
Mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľku očistíme, nakrájame na drobné kocky a podusíme v hrnci na horúcom oleji. Pridáme mrk-vu, krátko podusíme, potom prilejeme vývar a pomarančovú šťavu a dáme povariť. Primiešame sójovú omáčku a čili a dáme 15 minút variť. Špargľu umyjeme a varíme v slanej vode asi 8 minút. Vyberieme a dáme odkvapkať. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, ochutíme soľou a korením a vmiešame kyslú smotanu. Polievku roz-delíme na taniere, pridáme špargľu, posypeme syrom a podávame.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 19/2007