SME

Viete ako napiecť muffiny?

Sú neodolatelne šťavnaté, nadýchané, plné jemnej lahodnej chuti po použitých surovinách a krásne vysoké a mäkučké. Aspoň by také mali byť. Nič nebráni tomu, aby ste si ich napiekli doma. Poradím vám, ako na to.

Priznám sa, že najlepšie muffiny som doteraz paradoxne vždy jedol na letiskách - obzvlášť tie v Amsterdame chutia najlepšie.

I keď sú priemyselne vyrobené, chutia fantasticky - podmania si vás svojou šťavnatosťou, nadýchanosťou  a plnou chuťou. Odvtedy som vyskúšal možno 50 rôznych receptúr. Každé boli niečim dobré, ale tie letiskové sú nezabudnuteľné. Keďže ich domovom je Amerika, neváhal som poveriť kamaráta tým, aby mi odtiaľ priniesol kuchársku knihu. Vyplatilo sa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čo budeme potrebovať? 

polohrubú múku, avšak jemnejšiu štruktúru zaistí zmes polohrubej a hladkej v pomere 1:1 trochu plnotučného mlieka, smotany alebo jogurtu či kyslej smotany maslo štipku soli vajíčka sezónne ovocie, alebo kúsky čokolády a orechov

cukor kryštáľ vanilkový cukor prášok na pečenie papierové košíčky na pečenie alebo plech na mufiny Príprava:

Zahoďte rešpekt za hlavu a naberte odvahu. Príprava je omnoho jednoduchšia, ako by ste očakávali. I malá námaha prinesie sladké ovocie a vy sa blysnete v okruhu svojich priateľov či rodiny. Ako na to?

suroviny nepodceňujte, uprednostnite kvalitnejšie - uprednostnite maslo pred margarínom suché suroviny miešajte samostatne a tekuté taktiež - zabránite tak nerovnomernému vymiešaniu cesta. obzvlášť prášok do pečiva a nasekaná čokoláda môžu byť problematické. cesto zásadne nemixujte v mixéri - to je podstata prípravy dobrého mufinového cesta - musí byť vymiešané krátko a zľahka cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté

SkryťVypnúť reklamu

formu napĺňajte len do 2/3, pretože mufiny počas pečenia naberú objem V čom piecť a ako :

trh ponúka nepreberné množstvo papierových košíkov alebo plechov na pečenie. V papierových košíkoch sa pečie jednoducho a čisto, formy naopak šetria vašu peňaženku. mne sa osvedčili klasické teflónové plechy na 12ks stredne veľkých muffinov. Oceníte to pri využívaní hotových receptúr - mnohé z nich sú kalkulované presne na 12 dávok. rúru vopred dostatočne predhrejte, aby bola teplota pri pečení stabilná ideálna teplota je v rozmedzí od 180 do 190 °C, vyššia teplota by cesto vysušila pri pečení rúru zbytočne neotvárajte, muffiny by klesli

po vybratí z rúry nechajte mufiny 1-2 min. v plechu, potom ich opatrne povyberajte. Ak ich necháte v plechu príliš dlho, mohli by zvlhnúť a stratiť svoju prirodzenú vláčnosť a štruktúru. Aj ich vyberanie by bolo komplikovanejšie. čas pečenia závisí aj od veľkosti plechu - menšie budú potrebovať kratší čas pečenia, väčším doprajte dostatok času. Priemerný čas pečenia sa pohybuje v rozsahu od 12 do 20 minút. ak chcete do cesta použiť veľké kúsky čokolády či ovocia, naplňte cesto do veľkých foriem - iba tak vynikne obsah cesta ak máte menšiu formu, do cesta zamiešavajte malé kúsky surovín - orechy,a lebo jemne nasekanú čokoládu pri pečení v teflónových formách majte na pamäti, že sú dobrým vodičom tepla a vyžadujú zníženie teploty približne na 165 °C Správne pripravené muffiny by mali byť:

SkryťVypnúť reklamu

do zlatohneda upečené zľahka vyduté mäkké a ľahké pórovité vláčne, vlhké vo vnútri ľahko oddeliteľné od formy MOŽNÉ PROBLÉMY

KDE SA STALA CHYBA?

bledé mufiny

príliš nízka teplota

spľasknuté a nenadýchané

cesto ste mixovali pridlho

tuhé a ťažké

veľa múky a dlhé mixovanie

nerovnomerná štruktúra cesta, veľké diery

cesto ste mixovali pridlho

suché mufiny

veľa múky, dlhé pečenie a príliš horúca rúra

prilepené k forme

zle vymastená forma

zvonka pripálené ale vnútri surové

príliš horúca rúra

Základný recept na muffinové cesto:

200 - 250 g polohrubej múky 125 g čerstvého masla, alebo 1dl oleja 130g cukru kryštál  1 balíček vanilkového cukru štipka soli

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2 vajíčka 1/2 valíčka prášku do pečiva ovocie alebo čokoláda podľa potreby - asi 150 - 200g 3-5 polievkových lyžíc plnotučného mlieka alebo smotany (kľudne skúste aj kyslú smotanu alebo jogurt) Gramáž surovín som zámerne písal približne, pretože sami uvidíte čo si "cesto pýta". Nesmie byť ani husté ani riedke. A opatrne miešajte.

Tak do toho.... je to jednoduché

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. V Malackách vybudovali čajové impérium
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  6. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  7. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  8. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  1. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  2. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  3. V Malackách vybudovali čajové impérium
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  6. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  7. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 513
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 179
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 8 554
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 7 203
  5. Ľuboš Fellner otvorene 4 801
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 418
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 273
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 746
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 103 129
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 21 986
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 13 992
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 503
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 110
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 974
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 933
  8. Miroslav Daniš: Štát sme MY, nie vy, súdružky a súdruhovia ! 4 065
  1. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  2. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  3. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  4. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  5. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  6. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  7. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  8. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
SkryťZatvoriť reklamu