SME

Viete ako napiecť muffiny?

Sú neodolatelne šťavnaté, nadýchané, plné jemnej lahodnej chuti po použitých surovinách a krásne vysoké a mäkučké. Aspoň by také mali byť. Nič nebráni tomu, aby ste si ich napiekli doma. Poradím vám, ako na to.

Priznám sa, že najlepšie muffiny som doteraz paradoxne vždy jedol na letiskách - obzvlášť tie v Amsterdame chutia najlepšie.

I keď sú priemyselne vyrobené, chutia fantasticky - podmania si vás svojou šťavnatosťou, nadýchanosťou  a plnou chuťou. Odvtedy som vyskúšal možno 50 rôznych receptúr. Každé boli niečim dobré, ale tie letiskové sú nezabudnuteľné. Keďže ich domovom je Amerika, neváhal som poveriť kamaráta tým, aby mi odtiaľ priniesol kuchársku knihu. Vyplatilo sa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čo budeme potrebovať? 

polohrubú múku, avšak jemnejšiu štruktúru zaistí zmes polohrubej a hladkej v pomere 1:1 trochu plnotučného mlieka, smotany alebo jogurtu či kyslej smotany maslo štipku soli vajíčka sezónne ovocie, alebo kúsky čokolády a orechov

cukor kryštáľ vanilkový cukor prášok na pečenie papierové košíčky na pečenie alebo plech na mufiny Príprava:

Zahoďte rešpekt za hlavu a naberte odvahu. Príprava je omnoho jednoduchšia, ako by ste očakávali. I malá námaha prinesie sladké ovocie a vy sa blysnete v okruhu svojich priateľov či rodiny. Ako na to?

suroviny nepodceňujte, uprednostnite kvalitnejšie - uprednostnite maslo pred margarínom suché suroviny miešajte samostatne a tekuté taktiež - zabránite tak nerovnomernému vymiešaniu cesta. obzvlášť prášok do pečiva a nasekaná čokoláda môžu byť problematické. cesto zásadne nemixujte v mixéri - to je podstata prípravy dobrého mufinového cesta - musí byť vymiešané krátko a zľahka cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté

SkryťVypnúť reklamu

formu napĺňajte len do 2/3, pretože mufiny počas pečenia naberú objem V čom piecť a ako :

trh ponúka nepreberné množstvo papierových košíkov alebo plechov na pečenie. V papierových košíkoch sa pečie jednoducho a čisto, formy naopak šetria vašu peňaženku. mne sa osvedčili klasické teflónové plechy na 12ks stredne veľkých muffinov. Oceníte to pri využívaní hotových receptúr - mnohé z nich sú kalkulované presne na 12 dávok. rúru vopred dostatočne predhrejte, aby bola teplota pri pečení stabilná ideálna teplota je v rozmedzí od 180 do 190 °C, vyššia teplota by cesto vysušila pri pečení rúru zbytočne neotvárajte, muffiny by klesli

po vybratí z rúry nechajte mufiny 1-2 min. v plechu, potom ich opatrne povyberajte. Ak ich necháte v plechu príliš dlho, mohli by zvlhnúť a stratiť svoju prirodzenú vláčnosť a štruktúru. Aj ich vyberanie by bolo komplikovanejšie. čas pečenia závisí aj od veľkosti plechu - menšie budú potrebovať kratší čas pečenia, väčším doprajte dostatok času. Priemerný čas pečenia sa pohybuje v rozsahu od 12 do 20 minút. ak chcete do cesta použiť veľké kúsky čokolády či ovocia, naplňte cesto do veľkých foriem - iba tak vynikne obsah cesta ak máte menšiu formu, do cesta zamiešavajte malé kúsky surovín - orechy,a lebo jemne nasekanú čokoládu pri pečení v teflónových formách majte na pamäti, že sú dobrým vodičom tepla a vyžadujú zníženie teploty približne na 165 °C Správne pripravené muffiny by mali byť:

SkryťVypnúť reklamu

do zlatohneda upečené zľahka vyduté mäkké a ľahké pórovité vláčne, vlhké vo vnútri ľahko oddeliteľné od formy MOŽNÉ PROBLÉMY

KDE SA STALA CHYBA?

bledé mufiny

príliš nízka teplota

spľasknuté a nenadýchané

cesto ste mixovali pridlho

tuhé a ťažké

veľa múky a dlhé mixovanie

nerovnomerná štruktúra cesta, veľké diery

cesto ste mixovali pridlho

suché mufiny

veľa múky, dlhé pečenie a príliš horúca rúra

prilepené k forme

zle vymastená forma

zvonka pripálené ale vnútri surové

príliš horúca rúra

Základný recept na muffinové cesto:

200 - 250 g polohrubej múky 125 g čerstvého masla, alebo 1dl oleja 130g cukru kryštál  1 balíček vanilkového cukru štipka soli

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2 vajíčka 1/2 valíčka prášku do pečiva ovocie alebo čokoláda podľa potreby - asi 150 - 200g 3-5 polievkových lyžíc plnotučného mlieka alebo smotany (kľudne skúste aj kyslú smotanu alebo jogurt) Gramáž surovín som zámerne písal približne, pretože sami uvidíte čo si "cesto pýta". Nesmie byť ani husté ani riedke. A opatrne miešajte.

Tak do toho.... je to jednoduché

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 15 714
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 493
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 557
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 473
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 978
  6. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 594
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 482
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 440
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 537
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 20 620
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 475
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 16 619
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 813
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 693
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 696
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 607
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťZatvoriť reklamu