SME

Viete ako napiecť muffiny?

Sú neodolatelne šťavnaté, nadýchané, plné jemnej lahodnej chuti po použitých surovinách a krásne vysoké a mäkučké. Aspoň by také mali byť. Nič nebráni tomu, aby ste si ich napiekli doma. Poradím vám, ako na to.

Priznám sa, že najlepšie muffiny som doteraz paradoxne vždy jedol na letiskách - obzvlášť tie v Amsterdame chutia najlepšie.

I keď sú priemyselne vyrobené, chutia fantasticky - podmania si vás svojou šťavnatosťou, nadýchanosťou  a plnou chuťou. Odvtedy som vyskúšal možno 50 rôznych receptúr. Každé boli niečim dobré, ale tie letiskové sú nezabudnuteľné. Keďže ich domovom je Amerika, neváhal som poveriť kamaráta tým, aby mi odtiaľ priniesol kuchársku knihu. Vyplatilo sa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Čo budeme potrebovať? 

polohrubú múku, avšak jemnejšiu štruktúru zaistí zmes polohrubej a hladkej v pomere 1:1 trochu plnotučného mlieka, smotany alebo jogurtu či kyslej smotany maslo štipku soli vajíčka sezónne ovocie, alebo kúsky čokolády a orechov

cukor kryštáľ vanilkový cukor prášok na pečenie papierové košíčky na pečenie alebo plech na mufiny Príprava:

Zahoďte rešpekt za hlavu a naberte odvahu. Príprava je omnoho jednoduchšia, ako by ste očakávali. I malá námaha prinesie sladké ovocie a vy sa blysnete v okruhu svojich priateľov či rodiny. Ako na to?

suroviny nepodceňujte, uprednostnite kvalitnejšie - uprednostnite maslo pred margarínom suché suroviny miešajte samostatne a tekuté taktiež - zabránite tak nerovnomernému vymiešaniu cesta. obzvlášť prášok do pečiva a nasekaná čokoláda môžu byť problematické. cesto zásadne nemixujte v mixéri - to je podstata prípravy dobrého mufinového cesta - musí byť vymiešané krátko a zľahka cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté

SkryťVypnúť reklamu

formu napĺňajte len do 2/3, pretože mufiny počas pečenia naberú objem V čom piecť a ako :

trh ponúka nepreberné množstvo papierových košíkov alebo plechov na pečenie. V papierových košíkoch sa pečie jednoducho a čisto, formy naopak šetria vašu peňaženku. mne sa osvedčili klasické teflónové plechy na 12ks stredne veľkých muffinov. Oceníte to pri využívaní hotových receptúr - mnohé z nich sú kalkulované presne na 12 dávok. rúru vopred dostatočne predhrejte, aby bola teplota pri pečení stabilná ideálna teplota je v rozmedzí od 180 do 190 °C, vyššia teplota by cesto vysušila pri pečení rúru zbytočne neotvárajte, muffiny by klesli

po vybratí z rúry nechajte mufiny 1-2 min. v plechu, potom ich opatrne povyberajte. Ak ich necháte v plechu príliš dlho, mohli by zvlhnúť a stratiť svoju prirodzenú vláčnosť a štruktúru. Aj ich vyberanie by bolo komplikovanejšie. čas pečenia závisí aj od veľkosti plechu - menšie budú potrebovať kratší čas pečenia, väčším doprajte dostatok času. Priemerný čas pečenia sa pohybuje v rozsahu od 12 do 20 minút. ak chcete do cesta použiť veľké kúsky čokolády či ovocia, naplňte cesto do veľkých foriem - iba tak vynikne obsah cesta ak máte menšiu formu, do cesta zamiešavajte malé kúsky surovín - orechy,a lebo jemne nasekanú čokoládu pri pečení v teflónových formách majte na pamäti, že sú dobrým vodičom tepla a vyžadujú zníženie teploty približne na 165 °C Správne pripravené muffiny by mali byť:

SkryťVypnúť reklamu

do zlatohneda upečené zľahka vyduté mäkké a ľahké pórovité vláčne, vlhké vo vnútri ľahko oddeliteľné od formy MOŽNÉ PROBLÉMY

KDE SA STALA CHYBA?

bledé mufiny

príliš nízka teplota

spľasknuté a nenadýchané

cesto ste mixovali pridlho

tuhé a ťažké

veľa múky a dlhé mixovanie

nerovnomerná štruktúra cesta, veľké diery

cesto ste mixovali pridlho

suché mufiny

veľa múky, dlhé pečenie a príliš horúca rúra

prilepené k forme

zle vymastená forma

zvonka pripálené ale vnútri surové

príliš horúca rúra

Základný recept na muffinové cesto:

200 - 250 g polohrubej múky 125 g čerstvého masla, alebo 1dl oleja 130g cukru kryštál  1 balíček vanilkového cukru štipka soli

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2 vajíčka 1/2 valíčka prášku do pečiva ovocie alebo čokoláda podľa potreby - asi 150 - 200g 3-5 polievkových lyžíc plnotučného mlieka alebo smotany (kľudne skúste aj kyslú smotanu alebo jogurt) Gramáž surovín som zámerne písal približne, pretože sami uvidíte čo si "cesto pýta". Nesmie byť ani husté ani riedke. A opatrne miešajte.

Tak do toho.... je to jednoduché

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 054
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 663
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 939
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 734
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 737
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 166
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 134
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 229
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 304
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 034
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 906
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 871
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 766
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 038
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 601
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu