Espresso v pohodlí domova

Radi sa v každodennom zhone zastavíte, aby ste si vychutnali šálku voňavého krémového espressa, ktoré pohladí vaše zmysly a naštartuje váš mozog? Potom by ste mali vedieť, že si ho môžete dopriať nielen vo svojej obľúbenej kaviarničke, ale i v pohodlí poh

foto - stock.xchng

ovky svojej obývačky. Jediné čo potrebujete je kvalitná káva a espresso stroj, ktorý vám pomôžeme vybrať.

Príprava espressa patrí medzi najšetrnejšie a najzdravšie. Trvá iba niekoľko sekúnd, kým vysoký tlak horúcej vody vyextrahuje z mletých pražených zrniek jedinečnú vôňu, lahodnú chuť a krémovú penu, ktorá sa na hladine udrží niekoľko minút. Spôsob prípravy zostal nemenný dlhé desaťročia – výrobcovia strojov pre prípravu espressa sa však snažia ponúknuť automatiku a jednoduchosť prípravy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čerpadlo alebo manuál?
Existujú dva spôsoby ako vytvoriť tlak vody pri prechode kávou. Buď sa o to postaráte manuálne, alebo necháte za seba pracovať miniatúrne elektrické čerpadlo, ktoré pod 15 barovým tlakom preženie vodu cez kávu utlačenú v kovovom sitku. foto - stock.xchng
Prvý variant ponúka kompletnú kontrolu nad prípravou, avšak vyžaduje skúsenosti a cit. Preto sa s týmto riešením stretnete iba u drahších strojov pre baristov-fajnšmekrov.

Naopak, čerpadlo robí svoju prácu automaticky a zaistí, aby bol tlak rovnomerný počas celej doby prípravy. Keďže ide o najkritickejšiu súčasť espresso stroja, cena napovie akú životnosť môžete očakávať. Kým najlacnejšie stroje poslúžia pri každodennej príprave dvoch porcií espressa 2-3 roky, drahšie zariadenia znesú i intenzívnu 15 či 20 ročnú prevádzku. Ak s espressom iba začínate, úspora je rozumnou cestou. Ak si však chcete vychutnať kvalitu a s domácou prípravou to myslíte vážne, investícia je na mieste.

Teplota je kľúčová
Aby sa z kávy uvoľnilo maximum chuti a vône, je dôležité aby boli všetky súčasti riadne predhriate. Preto sú špičkové stroje vyrobené z drahých farebných kovov s vysokou tepelnou vodivosťou, ktorých použitie sa odráža i na cene stroja. V hre je potravinársky hliník, mosadz či meď.

ilustračné foto

Lacnejšou alternatívou je nehrdzavejúca oceľ s ušľachtilou povrchovou úpravou, ktorá je bohužiaľ často kombinovaná s plastami tam, kde to najmenej očakávate. Pákový stroj môže mať plastové odtokové kanály, plnoatomat dokonca i sparovaciu komoru. Čím drahšiu kávu pri príprave použijete, tým viac sa kompromisy prejavia na výsledkoch.

Aby bola teplota vody stála i pri príprave väčšieho objemu porcií, stroje sú zväčša vybavené jednotkou „termoblok“, ktorá sa postará o to, aby teplota vody zotrvávala v optimálnom rozmedzí.

Zrnková či mletá?
Spôsob manipulácie s kávou určí mieru pohodlia a jednoduchosť prípravy. Plnoautomat dokáže pred samotnou prípravou zrnkovú kávu namlieť, nadávkovať podľa nastavení do sparovacej komory a utlačiť, prípadne predspariť, aby sa uvoľnilo viac vône. foto - stock.xchng
Naopak, pri manuálnom pákovom stroji musíte počítať s tým, že kávu musíte vopred zomlieť na mlynčeku (či už doma alebo v predajni), nadávkovať a utlačiť ju tak, aby bolo výsledné espresso čo najlepšie.

I keď automatika pôsobí jednoduchým dojmom, predsa len strácate akúkoľvek moc nad prípravou. Rôzne druhy kávy a jemnosti mletia vyžadujú inú intenzitu utlačenia, ktorá sa na kvalite espressa podpíše. Ide o kompromis – dokážete rýchlo pripraviť veľký počet porcií, strácate však kontrolu nad prípravou. Naopak, pri manuálnom dávkovaní je všetko vo vašich rukách, avšak počítať musíte s tým, že v kuchyni bude trochu neporiadku a príprava nebude najrýchlejšia.

Kapsuly a lisované porcie neprehliadnite
Existujú dve ďalšie riešenia, ktoré zaujmú svojou jednoduchosťou. ilustračné foto
Prvým je kapsulový systém, ktorý ponúka čistú a rýchlu prípravu. Zomletá káva prichádza do sparovacej komory stroja v plastovom obale, ktorý sa perforuje a extrahuje tlakom horúcej vody. Odpadom sú opäť kapsule – tentokrát so sparenou kávou. Výhodou je rýchlosť prípravy, bezúdržbovosť stroja a jednoduchosť obsluhy – bariérou však môže byť obmedzená ponuka káv a vyššia cena porcií. Tieto stroje sú obľúbené hlavne v kanceláriách, kde môžete použiť i kapsulu s čajom, sušeným mliekom či bujónom.

Tých náročnejších oslovia lisované porcie mletej kávy, ktoré sa vkladajú priamo do sparovacej komory namiesto mletej kávy. Sú vopred optimálne namleté, utlačené a zapuzdrené do papierového obalu. Výhodou je, že v tejto forme kúpite i drahé plantážne odrody a pri príprave idú všetky starosti stranou. Ide o rovnocennú alternatívu k plnému manuálu.

Speňovanie mlieka radšej automatické
Príprava latte či cappuccina vyžaduje, aby ste kávu doplnili o zohriate či napenené mlieko. Pre jeho prípravu sa používa sparovacia tryska, ktorá dopraví horúcu paru do vychladeného mlieka. Kontrola teploty je dôležitá – ak je para príliš horúca, mlieko „zhorí“ a jeho chuť zničí celý nápoj. Najlacnejšie stroje môžu mať s prípravou trochu problém.

ilustračné foto

Speňovanie vyžaduje pri štandardnej tryske skúsenosti a nie vždy je výsledok rovnaký. Preto je zaujímavým doplnkom tryska pre autocappuccino, ktorá sa postará o rovnomernú kvalitu. Hadička zaistí prívod chladeného mlieka a výstupná tryska ponúkne podľa nastavenia horúce mlieko či penu. Príprava je triviálna a vďaka kovovej nádobke môžete mlieko skladovať v chladničke.

Niektoré stroje ponúkajú prostredníctvom trysky i horúcu vodu pre zalievanie čaju, tok vody je však zvyčajne pomalý a prerušovaný.

Zásobník na vstupe i výstupe
Keďže domáce espresso stroje sa nepripájajú k rozvodu vody, vybavené sú plastovým zásobníkom na vodu. Objemy sú rôzne a v niektorých prípadoch sú doplnené o pachový či zmäkčujúci filter. Ak pripravujete jedno či dve espressá v jednej dávke, objem nerozhoduje. Akonáhle je však v rodine viac konzumentov, môže ísť o dôležitý parameter. Voda je potrebná na preplachovanie, predhrievanie, sparovanie i speňovanie. Dolievanie je zväčša nepohodlné.

Prehliadnuť netreba ani objem výstupného zásobníka pod odkvapkávacou mriežkou. Mechanizmus parnej trysky zväčša podlieha samočisteniu, ktorého výsledkom je voda pritekajúca do nádobky. Ak sa naplní prirýchlo, musíte prípravu nápojov prerušiť.

Elektronické stroje ponúkajú rôznu úroveň komfortu
Elektronické ovládanie nahradí mechanický prepínač tlačidlami. Znamená to, že pri príprave espressa namiesto otáčania prepínacím ventilom použijete tlačidlo. ilustračné foto
V základnej konfigurácii je príprava espressa rovnako náročná, s doplnkovými funkciami je však možné očakávať viac.

Prednastavené objemy šálok zaistia, aby ste prípravu nemuseli ukončovať tlačidlom manuálne. Ak pretečie kávou nastavený objem vody, príprava sa automaticky ukončí.

Ak je stroj vybavený mlynčekom môžete počítať vždy s čerstvou porciou mletej kávy. Bohužiaľ teplo sálajúce zo stroja a slabé utesnenie pred okolitou atmosférou i tak spôsobia pokles kvality. Výhodou však je, že stroj dokáže kávu dávkovať – nastavíte silu espressa a o „váženie“ sa postará sám.

Stroje doplnené o kanvicu dokážu v jednom cykle pripraviť desiatku porcií espressa tak, aby ste ho mohli následne rozliať do šálok. Kvalita porcií je síce kompromisom ktorý sa odvíja od pomeru peny ku káve, pri mnohopočetnej rodine však ide o zaujímavý bonus.

Inteligentný automat môže navyše ustriehnuť ranné predhriatie aby ste nemuseli čakať, automatické vypínanie pre úsporu energie či úpravu teploty tak, aby káva v termoske vydržala dlhšie. Existujú i kombinované stroje, ktoré si poradia i s prekvapkávanou kávou.

Cena – odrazový mostík?
Pitie espressa je rovnakou záľubou ako vychutnávanie kvalitného vína či pestovanie športov. Každá z nich je tak drahá, ako pripustíte – pôžitok a uspokojenie však môžete dosiahnuť rovnaké. Lacný stroj vás prenesie z kaviarne do obývačky, drahý otvorí cestu k jemným chutiam a silným vôňam, ktoré dosiahnete iba s kvalitnými odrodami kávy. Rozhodnutie je vždy na vás.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 452
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 485
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 483
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 8 481
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 327
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 603
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 055
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 829
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 692
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 302

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

ŽENA

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.