SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Espresso v pohodlí domova

Radi sa v každodennom zhone zastavíte, aby ste si vychutnali šálku voňavého krémového espressa, ktoré pohladí vaše zmysly a naštartuje váš mozog? Potom by ste mali vedieť, že si ho môžete dopriať nielen vo svojej obľúbenej kaviarničke, ale i v pohodlí poh

foto - stock.xchng

ovky svojej obývačky. Jediné čo potrebujete je kvalitná káva a espresso stroj, ktorý vám pomôžeme vybrať.

Príprava espressa patrí medzi najšetrnejšie a najzdravšie. Trvá iba niekoľko sekúnd, kým vysoký tlak horúcej vody vyextrahuje z mletých pražených zrniek jedinečnú vôňu, lahodnú chuť a krémovú penu, ktorá sa na hladine udrží niekoľko minút. Spôsob prípravy zostal nemenný dlhé desaťročia – výrobcovia strojov pre prípravu espressa sa však snažia ponúknuť automatiku a jednoduchosť prípravy.

Skryť Vypnúť reklamu

Čerpadlo alebo manuál?
Existujú dva spôsoby ako vytvoriť tlak vody pri prechode kávou. Buď sa o to postaráte manuálne, alebo necháte za seba pracovať miniatúrne elektrické čerpadlo, ktoré pod 15 barovým tlakom preženie vodu cez kávu utlačenú v kovovom sitku. foto - stock.xchng
Prvý variant ponúka kompletnú kontrolu nad prípravou, avšak vyžaduje skúsenosti a cit. Preto sa s týmto riešením stretnete iba u drahších strojov pre baristov-fajnšmekrov.

Naopak, čerpadlo robí svoju prácu automaticky a zaistí, aby bol tlak rovnomerný počas celej doby prípravy. Keďže ide o najkritickejšiu súčasť espresso stroja, cena napovie akú životnosť môžete očakávať. Kým najlacnejšie stroje poslúžia pri každodennej príprave dvoch porcií espressa 2-3 roky, drahšie zariadenia znesú i intenzívnu 15 či 20 ročnú prevádzku. Ak s espressom iba začínate, úspora je rozumnou cestou. Ak si však chcete vychutnať kvalitu a s domácou prípravou to myslíte vážne, investícia je na mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Teplota je kľúčová
Aby sa z kávy uvoľnilo maximum chuti a vône, je dôležité aby boli všetky súčasti riadne predhriate. Preto sú špičkové stroje vyrobené z drahých farebných kovov s vysokou tepelnou vodivosťou, ktorých použitie sa odráža i na cene stroja. V hre je potravinársky hliník, mosadz či meď.

ilustračné foto

Lacnejšou alternatívou je nehrdzavejúca oceľ s ušľachtilou povrchovou úpravou, ktorá je bohužiaľ často kombinovaná s plastami tam, kde to najmenej očakávate. Pákový stroj môže mať plastové odtokové kanály, plnoatomat dokonca i sparovaciu komoru. Čím drahšiu kávu pri príprave použijete, tým viac sa kompromisy prejavia na výsledkoch.

Aby bola teplota vody stála i pri príprave väčšieho objemu porcií, stroje sú zväčša vybavené jednotkou „termoblok“, ktorá sa postará o to, aby teplota vody zotrvávala v optimálnom rozmedzí.

Skryť Vypnúť reklamu

Zrnková či mletá?
Spôsob manipulácie s kávou určí mieru pohodlia a jednoduchosť prípravy. Plnoautomat dokáže pred samotnou prípravou zrnkovú kávu namlieť, nadávkovať podľa nastavení do sparovacej komory a utlačiť, prípadne predspariť, aby sa uvoľnilo viac vône. foto - stock.xchng
Naopak, pri manuálnom pákovom stroji musíte počítať s tým, že kávu musíte vopred zomlieť na mlynčeku (či už doma alebo v predajni), nadávkovať a utlačiť ju tak, aby bolo výsledné espresso čo najlepšie.

I keď automatika pôsobí jednoduchým dojmom, predsa len strácate akúkoľvek moc nad prípravou. Rôzne druhy kávy a jemnosti mletia vyžadujú inú intenzitu utlačenia, ktorá sa na kvalite espressa podpíše. Ide o kompromis – dokážete rýchlo pripraviť veľký počet porcií, strácate však kontrolu nad prípravou. Naopak, pri manuálnom dávkovaní je všetko vo vašich rukách, avšak počítať musíte s tým, že v kuchyni bude trochu neporiadku a príprava nebude najrýchlejšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapsuly a lisované porcie neprehliadnite
Existujú dve ďalšie riešenia, ktoré zaujmú svojou jednoduchosťou. ilustračné foto
Prvým je kapsulový systém, ktorý ponúka čistú a rýchlu prípravu. Zomletá káva prichádza do sparovacej komory stroja v plastovom obale, ktorý sa perforuje a extrahuje tlakom horúcej vody. Odpadom sú opäť kapsule – tentokrát so sparenou kávou. Výhodou je rýchlosť prípravy, bezúdržbovosť stroja a jednoduchosť obsluhy – bariérou však môže byť obmedzená ponuka káv a vyššia cena porcií. Tieto stroje sú obľúbené hlavne v kanceláriách, kde môžete použiť i kapsulu s čajom, sušeným mliekom či bujónom.

Tých náročnejších oslovia lisované porcie mletej kávy, ktoré sa vkladajú priamo do sparovacej komory namiesto mletej kávy. Sú vopred optimálne namleté, utlačené a zapuzdrené do papierového obalu. Výhodou je, že v tejto forme kúpite i drahé plantážne odrody a pri príprave idú všetky starosti stranou. Ide o rovnocennú alternatívu k plnému manuálu.

Skryť Vypnúť reklamu

Speňovanie mlieka radšej automatické
Príprava latte či cappuccina vyžaduje, aby ste kávu doplnili o zohriate či napenené mlieko. Pre jeho prípravu sa používa sparovacia tryska, ktorá dopraví horúcu paru do vychladeného mlieka. Kontrola teploty je dôležitá – ak je para príliš horúca, mlieko „zhorí“ a jeho chuť zničí celý nápoj. Najlacnejšie stroje môžu mať s prípravou trochu problém.

ilustračné foto

Speňovanie vyžaduje pri štandardnej tryske skúsenosti a nie vždy je výsledok rovnaký. Preto je zaujímavým doplnkom tryska pre autocappuccino, ktorá sa postará o rovnomernú kvalitu. Hadička zaistí prívod chladeného mlieka a výstupná tryska ponúkne podľa nastavenia horúce mlieko či penu. Príprava je triviálna a vďaka kovovej nádobke môžete mlieko skladovať v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Niektoré stroje ponúkajú prostredníctvom trysky i horúcu vodu pre zalievanie čaju, tok vody je však zvyčajne pomalý a prerušovaný.

Zásobník na vstupe i výstupe
Keďže domáce espresso stroje sa nepripájajú k rozvodu vody, vybavené sú plastovým zásobníkom na vodu. Objemy sú rôzne a v niektorých prípadoch sú doplnené o pachový či zmäkčujúci filter. Ak pripravujete jedno či dve espressá v jednej dávke, objem nerozhoduje. Akonáhle je však v rodine viac konzumentov, môže ísť o dôležitý parameter. Voda je potrebná na preplachovanie, predhrievanie, sparovanie i speňovanie. Dolievanie je zväčša nepohodlné.

Prehliadnuť netreba ani objem výstupného zásobníka pod odkvapkávacou mriežkou. Mechanizmus parnej trysky zväčša podlieha samočisteniu, ktorého výsledkom je voda pritekajúca do nádobky. Ak sa naplní prirýchlo, musíte prípravu nápojov prerušiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Elektronické stroje ponúkajú rôznu úroveň komfortu
Elektronické ovládanie nahradí mechanický prepínač tlačidlami. Znamená to, že pri príprave espressa namiesto otáčania prepínacím ventilom použijete tlačidlo. ilustračné foto
V základnej konfigurácii je príprava espressa rovnako náročná, s doplnkovými funkciami je však možné očakávať viac.

Prednastavené objemy šálok zaistia, aby ste prípravu nemuseli ukončovať tlačidlom manuálne. Ak pretečie kávou nastavený objem vody, príprava sa automaticky ukončí.

Ak je stroj vybavený mlynčekom môžete počítať vždy s čerstvou porciou mletej kávy. Bohužiaľ teplo sálajúce zo stroja a slabé utesnenie pred okolitou atmosférou i tak spôsobia pokles kvality. Výhodou však je, že stroj dokáže kávu dávkovať – nastavíte silu espressa a o „váženie“ sa postará sám.

Skryť Vypnúť reklamu

Stroje doplnené o kanvicu dokážu v jednom cykle pripraviť desiatku porcií espressa tak, aby ste ho mohli následne rozliať do šálok. Kvalita porcií je síce kompromisom ktorý sa odvíja od pomeru peny ku káve, pri mnohopočetnej rodine však ide o zaujímavý bonus.

Inteligentný automat môže navyše ustriehnuť ranné predhriatie aby ste nemuseli čakať, automatické vypínanie pre úsporu energie či úpravu teploty tak, aby káva v termoske vydržala dlhšie. Existujú i kombinované stroje, ktoré si poradia i s prekvapkávanou kávou.

Cena – odrazový mostík?
Pitie espressa je rovnakou záľubou ako vychutnávanie kvalitného vína či pestovanie športov. Každá z nich je tak drahá, ako pripustíte – pôžitok a uspokojenie však môžete dosiahnuť rovnaké. Lacný stroj vás prenesie z kaviarne do obývačky, drahý otvorí cestu k jemným chutiam a silným vôňam, ktoré dosiahnete iba s kvalitnými odrodami kávy. Rozhodnutie je vždy na vás.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 743
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 524
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 364
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 391
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 249
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 743
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 856
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 771
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 670
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 967
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jednou z možností, ako zrýchliť očkovanie, je vakcinácia seniorov.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Z paralelnej reality, v ktorej premiér uviazol, sa nemá šancu vymotať (týždeň podľa Schutza)

Minulosť už dobieha aj veľké ryby.

Ilustračná fotografia.

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

Petra Vlhová ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora. Pozrite si jej program na víkend.