SME
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

“Tagliata di Manzo – hovädzia roštenka” s grilovanou zeleninou, pečené zemiaky na cesnaku

Ponúkame vám nápadité a pritom na prípravu veľmi jednoduché recepty, ktoré vďaka šumivému vínu premenia pokrm na priam gurmánsky zážitok.


BR>Pre 4 osoby potrebujeme:
800 gramov hovädzej roštenky
50 ml polosuchého ružového sektu
100 gramov cukiny
100 gramov červenej papriky
100 gramov žltej papriky
100 gramov baklažánu
100 gramov šampiňónov
600 gramov zemiakov
20 gramov cesnaku
soľ, mleté čierne korenie, olivový olej Extra Virgin, kamenná soľ


Postup:
Roštenku nakrájame na steaky, štyri kusy po cca 200 gramoch. Osolíme, okoreníme, potrieme olivovým olejom a prelejeme sektom. Necháme odležať v chladničke asi pol hodinu, aby sa jemne kyslastá chuť sektu vstrebala do mäsa. Umytú zeleninu nakrájame na väčšie kusy a na rozpálenom grile ugrilujeme z obidvoch strán. Jemne osolíme a okoreníme. Umyté zemiaky nakrájame aj so šupou na mesiačiky. Jemne osolíme, premiešame s olivovým olejom a na hrubšie plátky nakrájaným cesnakom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút. Roštenku opečieme na grile z obidvoch strán asi 6 minút tak, aby mäso zostalo v strede ružové. Takáto úprava steaku sa nazýva medium. Na tanier poukladáme zeleninu a zemiaky. Roštenku pred podávaním prerežeme šikmým rezom na tri plátky a naaranžujeme na zeleninu. Posypeme hrubou kamennou soľou. Jedlo sa hodí na dobrý nedeľný obed, ale je aj výborným tipom na obdobie letného grilovania. Podľa someliérskych pravidiel by sa mal pokrm podávať s nápojom, ktorý je súčasťou receptu. V tomto prípade sa k hovädzej roštenke skvele hodí polosuché ružové šumivé víno.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchárov tip: „Servírovanie jedla dotvorí celkový dojem pokrmu. Ak chcete svoje okolie prekvapiť kreatívnym servírovaním, použite kamennú kachličku. Nielen, že na nej jedlo pekne vynikne, ale kachlička udržuje teplo a jedlo zostane dlho teplé.“ – dodáva Peter Dudáš šéfkuchár hotela Radisson SAS Carlton.

DEZERT

Ricotta krém ochutený kávou na čerstvých jahodách marinovaných v sekte

Pre 4 osoby potrebujeme:

250 gramov ricotty
100 gramov šľahačky
20 gramov práškového cukru
5 gramov instantnej kávy
400 gramov jahôd
50 ml sladkého biele sektu
čerstvá mäta na ozdobenie

Postup:
Ricottu spolu s cukrom a instantnou kávou vymiešame do hladkej peny. Nakoniec zľahka vmiešame šľahačku. Umyté jahody nakrájame na plátky a marinujeme v sekte. Takto pripravené jahody poukladáme do misky. Ozdobíme hotovým krémom a čerstvou mätou. K jahodám s riccottovým krémom podávané sladký biely sekt, ktorý je akoby čerešničkou na tomto dezerte.

Skryť Vypnúť reklamu

Každý z uvedených receptov je nielen výborným tipom na slávnostný stôl, ale aj na prípravu nenáročných jedál, ktoré sa s pohárom dobre vychladeného sektu dajú vychutnať pri každej príležitosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  8. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 782
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 750
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 988
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 679
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 850
  6. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 837
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 372
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 164
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 979
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 648
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Benčat

Hľadáme úspešné inovatívne malé a stredné firmy.


13 h
Ilustračná fotografia.

Peniaze Únie dáva štát na to, čo neziskové organizácie už robia za tretinu sumy.


3. aug

Neprehliadnite tiež

Psychologička Kataríny Nagy Pázmány

Katarína Nagy Pázmány rozpráva o tom, ako žiť v neistom svete.


13 h
Čokoládová Šarlota

Dá sa to aj bez pečenia


a 1 ďalší 3. aug