Inšpirujte sa prírodou 3.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Kurací dip s polovičkami papriky
4 osoby
1 kurča (asi 1,2 kg) 
soľ 
2 stonky čerstvej mäty 
2 strúčiky cesnaku 
2 plátky staršieho bieleho chleba 
asi 600 g dlhej sladkej papriky 
100 g nasekaných orechov 
150 g jogurtu l korenie 
po ¼ lyžičke sladkej a ostrej mletej papriky 
petržlen na ozdobu

Kurča umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme takým množstvom studenej vody, aby bolo zakryté. Privedieme do varu, posolíme, pridáme stonky mäty a varíme pri strednej teplote asi 45 minút. Vzniknutú penu odstránime. Cesnak olúpeme a nakrájame na drobno. Chlieb natrháme na malé kúsky. Papriku umyjeme, rozkrojíme po dĺžke a vyberieme jadierka. Hotové kurča vyberieme z vývaru a krátko necháme ochladiť. Potom odstránime kožu a kosti a mäso nakrájame na malé kúsky. Cesnak, chlieb, kuracie mäso, orechy a jogurt nahrubo rozmixujeme, posolíme, pokoreníme a popaprikujeme. Náplň rovnomerne rozdelíme do polovičiek paprík. Ozdobíme petržlenom a podávame.

Surová zelenina s bylinkovým dipom
6 osôb
4 karotky 
1 uhorku 
3 stonky stopkového zeleru 
1 zväzok reďkoviek 
250 g čerešňových paradajok 
2 šaláty endívia 
4 lyžice čerstvého syra (napríklad Lučina) 
4 smotanové jogurty 
1 zväzok mäty 
2 zväzky pažítky 
soľ, čierne korenie

Rozmiešame zvlášť v dvoch miskách polovičku jogurtu s polovičkou čerstvého syra, so soľou a čiernym korením. Umyjeme lístky mäty a pažítku, nakrájame na drobno a vmiešame do jednej misky mätu a do druhej pažítku a dáme vychladiť. Očistíme karotky, uhorku a stopkový zeler a nakrájame na dlhšie paličky. Endíviu rozdelíme na jednotlivé listy a rozkrojíme po dĺžke na polovičky. Spolu s paradajkami a reďkovkami rozložíme na taniere a podávame s chladenou omáčkou v malých miskách.

Tvarohový krém s jablkami, kari a stopkovým zelerom
Nátierka na chlieb pre 4 osoby
1 lyžička kari 
200 g tvarohu 
3 stopky stopkového zeleru 
2 jablká 
2 lyžice citrónovej šťavy 
4 plátky celozrnného chleba

Kari dobre rozmiešame v dvoch lyžiciach vlažnej vody a zamiešame do tvarohu. Zeler umyjeme, očistíme a jednu stopku nakrájame na veľmi malé kocky. Nadrobno nakrájame aj pár zelených výhonkov zeleru. Zvyšné 2 stopky rozpolíme. Jablká rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a nahrubo nastrúhame. Okamžite zmiešame s citrónovou šťavou. Nastrúhané jablká a kocky zeleru zamiešame do tvarohu. Krém dáme do misiek a ozdobíme stopkami zeleru. Ako prílohu podávame celozrnný chlieb.


Zelenina s mandľovým tvarohom
4 osoby
600 g rôznej zeleniny (špargľa, mladé mrkvičky, brokolica, kaleráb a podobne) 
1 červenú cibuľu 
400 ml zeleninového vývaru 
1 lyžicu nasekaných mandlí
1 lyžicu pomletých mandlí 
1 strúčik cesnaku 
250 g nízkotučného tvarohu 
100 g prírodného jogurtu 
1 lyžičku oleja (najlepšie z klíčkov) 
soľ, korenie 
1 lyžicu nasekaného petržlenu

Zeleninu podľa druhu umyjeme a očistíme, prípadne olúpeme. Špargľu a mrkvu rozpolíme, brokolicu rozdelíme na ružičky, kaleráb a cibuľu nakrájame na úzke plátky. Vývar nalejeme do veľkého hrnca a podľa potreby dolejeme vodou (asi 2 cm nad zeleninou) a uvaríme. Do hrnca dáme naparovacie sitko, na ktoré dáme zeleninu, a prikryté dusíme pri strednej teplote 20 - 25 minút, kým nie je zelenina uvarená, no nie rozvarená. Nasekané mandle opražíme na panvici bez tuku. Cesnak olúpeme a pretlačíme, pridáme k nastrúhaným mandliam a dobre zamiešame s nasekanými mandľami. Pridáme tvaroh, jogurt a olej, posolíme a pokoreníme a dobre zamiešame. Vmiešame petržlen. Zeleninu podávame s mandľovým tvarohom.

Ratatouille s uhorkami a mozzarelou
4 osoby
600 g šalátových uhoriek 
jednu červenú a jednu žltú papriku 
500 g paradajok 
3 biele cibule 
2 strúčiky cesnaku 
1 vetvičku rozmarínu 
6 vetvičiek tymianu 
3 vetvičky bazalky 
2 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie 
100 ml zeleninového vývaru 
1 hrudku syra mozzarella (125 g)

Uhorky očistíme, umyjeme, prípadne olúpeme, rozrežeme po dĺžke, vyberieme jadierka a nakrájame na centimetrové plátky. Papriky umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyberieme jadierka, odstránime biele časti a nakrájame na 2-centimetrové veľké kocky. Paradajky prelejeme vriacou vodou, prudko ochladíme, odstránime kožu, rozkrojíme na štvrťky alebo na osminky a vyberieme jadierka. Dve cibule olúpeme a rozkrojíme na osminky. Cesnak olúpeme. Rozmarín, tymian a bazalku umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Rozmarín a tymian nasekáme, lístky bazalky necháme vcelku. Rozohrejeme olej, opečieme cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme uhorky, papriky, rozmarín a tymian a 3 minúty podusíme. Posolíme a pokoreníme. Prilejeme zeleninový vývar a celé prikryté na slabom teple dusíme 10 minút. Vložíme paradajky a dusíme ďalších 10 minút. Dochutíme. Mozzarellu nakrájame na plátky a pokryjeme nimi zeleninu v hrnci. Prikryjeme pokrievkou a na vypnutom sporáku necháme 3 minúty odležať, až kým nie je syr roztopený. Posypeme bazalkou a podávame s bagetou.

Syrový krém s reďkovkou a bazalkou
6 osôb
1 viazaničku reďkoviek 
6 ks suchých paradajok 
6 lístkov bazalky 
600 g čerstvého syra s jogurtom 
125 ml mlieka 
soľ, biele korenie

Reďkovky umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kocky. Suché paradajky a bazalku nasekáme na drobné kúsky. Čerstvý syr vymiešame s mliekom dohladka. Primiešame reďkovky, paradajky a bazalku, ochutíme soľou a bielym korením. Podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 535
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 6 027
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 463
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 784
  5. Kam do tepla v januári? 2 482
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 418
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 371
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 157
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 301
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 040

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

Neprehliadnite tiež

Chcete mať poriadok v skrini? Tu je spôsob ako na to

Ukladanie oblečenia na seba nefunguje.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.