Inšpirujte sa prírodou 3.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Kurací dip s polovičkami papriky
4 osoby
1 kurča (asi 1,2 kg) 
soľ 
2 stonky čerstvej mäty 
2 strúčiky cesnaku 
2 plátky staršieho bieleho chleba 
asi 600 g dlhej sladkej papriky 
100 g nasekaných orechov 
150 g jogurtu l korenie 
po ¼ lyžičke sladkej a ostrej mletej papriky 
petržlen na ozdobu

Kurča umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme takým množstvom studenej vody, aby bolo zakryté. Privedieme do varu, posolíme, pridáme stonky mäty a varíme pri strednej teplote asi 45 minút. Vzniknutú penu odstránime. Cesnak olúpeme a nakrájame na drobno. Chlieb natrháme na malé kúsky. Papriku umyjeme, rozkrojíme po dĺžke a vyberieme jadierka. Hotové kurča vyberieme z vývaru a krátko necháme ochladiť. Potom odstránime kožu a kosti a mäso nakrájame na malé kúsky. Cesnak, chlieb, kuracie mäso, orechy a jogurt nahrubo rozmixujeme, posolíme, pokoreníme a popaprikujeme. Náplň rovnomerne rozdelíme do polovičiek paprík. Ozdobíme petržlenom a podávame.

Surová zelenina s bylinkovým dipom
6 osôb
4 karotky 
1 uhorku 
3 stonky stopkového zeleru 
1 zväzok reďkoviek 
250 g čerešňových paradajok 
2 šaláty endívia 
4 lyžice čerstvého syra (napríklad Lučina) 
4 smotanové jogurty 
1 zväzok mäty 
2 zväzky pažítky 
soľ, čierne korenie

Rozmiešame zvlášť v dvoch miskách polovičku jogurtu s polovičkou čerstvého syra, so soľou a čiernym korením. Umyjeme lístky mäty a pažítku, nakrájame na drobno a vmiešame do jednej misky mätu a do druhej pažítku a dáme vychladiť. Očistíme karotky, uhorku a stopkový zeler a nakrájame na dlhšie paličky. Endíviu rozdelíme na jednotlivé listy a rozkrojíme po dĺžke na polovičky. Spolu s paradajkami a reďkovkami rozložíme na taniere a podávame s chladenou omáčkou v malých miskách.

Tvarohový krém s jablkami, kari a stopkovým zelerom
Nátierka na chlieb pre 4 osoby
1 lyžička kari 
200 g tvarohu 
3 stopky stopkového zeleru 
2 jablká 
2 lyžice citrónovej šťavy 
4 plátky celozrnného chleba

Kari dobre rozmiešame v dvoch lyžiciach vlažnej vody a zamiešame do tvarohu. Zeler umyjeme, očistíme a jednu stopku nakrájame na veľmi malé kocky. Nadrobno nakrájame aj pár zelených výhonkov zeleru. Zvyšné 2 stopky rozpolíme. Jablká rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a nahrubo nastrúhame. Okamžite zmiešame s citrónovou šťavou. Nastrúhané jablká a kocky zeleru zamiešame do tvarohu. Krém dáme do misiek a ozdobíme stopkami zeleru. Ako prílohu podávame celozrnný chlieb.


Zelenina s mandľovým tvarohom
4 osoby
600 g rôznej zeleniny (špargľa, mladé mrkvičky, brokolica, kaleráb a podobne) 
1 červenú cibuľu 
400 ml zeleninového vývaru 
1 lyžicu nasekaných mandlí
1 lyžicu pomletých mandlí 
1 strúčik cesnaku 
250 g nízkotučného tvarohu 
100 g prírodného jogurtu 
1 lyžičku oleja (najlepšie z klíčkov) 
soľ, korenie 
1 lyžicu nasekaného petržlenu

Zeleninu podľa druhu umyjeme a očistíme, prípadne olúpeme. Špargľu a mrkvu rozpolíme, brokolicu rozdelíme na ružičky, kaleráb a cibuľu nakrájame na úzke plátky. Vývar nalejeme do veľkého hrnca a podľa potreby dolejeme vodou (asi 2 cm nad zeleninou) a uvaríme. Do hrnca dáme naparovacie sitko, na ktoré dáme zeleninu, a prikryté dusíme pri strednej teplote 20 - 25 minút, kým nie je zelenina uvarená, no nie rozvarená. Nasekané mandle opražíme na panvici bez tuku. Cesnak olúpeme a pretlačíme, pridáme k nastrúhaným mandliam a dobre zamiešame s nasekanými mandľami. Pridáme tvaroh, jogurt a olej, posolíme a pokoreníme a dobre zamiešame. Vmiešame petržlen. Zeleninu podávame s mandľovým tvarohom.

Ratatouille s uhorkami a mozzarelou
4 osoby
600 g šalátových uhoriek 
jednu červenú a jednu žltú papriku 
500 g paradajok 
3 biele cibule 
2 strúčiky cesnaku 
1 vetvičku rozmarínu 
6 vetvičiek tymianu 
3 vetvičky bazalky 
2 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie 
100 ml zeleninového vývaru 
1 hrudku syra mozzarella (125 g)

Uhorky očistíme, umyjeme, prípadne olúpeme, rozrežeme po dĺžke, vyberieme jadierka a nakrájame na centimetrové plátky. Papriky umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyberieme jadierka, odstránime biele časti a nakrájame na 2-centimetrové veľké kocky. Paradajky prelejeme vriacou vodou, prudko ochladíme, odstránime kožu, rozkrojíme na štvrťky alebo na osminky a vyberieme jadierka. Dve cibule olúpeme a rozkrojíme na osminky. Cesnak olúpeme. Rozmarín, tymian a bazalku umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Rozmarín a tymian nasekáme, lístky bazalky necháme vcelku. Rozohrejeme olej, opečieme cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme uhorky, papriky, rozmarín a tymian a 3 minúty podusíme. Posolíme a pokoreníme. Prilejeme zeleninový vývar a celé prikryté na slabom teple dusíme 10 minút. Vložíme paradajky a dusíme ďalších 10 minút. Dochutíme. Mozzarellu nakrájame na plátky a pokryjeme nimi zeleninu v hrnci. Prikryjeme pokrievkou a na vypnutom sporáku necháme 3 minúty odležať, až kým nie je syr roztopený. Posypeme bazalkou a podávame s bagetou.

Syrový krém s reďkovkou a bazalkou
6 osôb
1 viazaničku reďkoviek 
6 ks suchých paradajok 
6 lístkov bazalky 
600 g čerstvého syra s jogurtom 
125 ml mlieka 
soľ, biele korenie

Reďkovky umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kocky. Suché paradajky a bazalku nasekáme na drobné kúsky. Čerstvý syr vymiešame s mliekom dohladka. Primiešame reďkovky, paradajky a bazalku, ochutíme soľou a bielym korením. Podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 623
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 272
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 573
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 6 776
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 074
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 995
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 959
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 507
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 509
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 468

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Inštruktor lyžovania: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja je tréner a medzinárodný horský vodca. Zdolal napríklad aj Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

DOMOV

Úrazov na svahoch je viac, v Jasnej chcú rozšíriť zjazdovku

Záchranári zaznamenali viac ako 1 400 úrazov na lyžiarskych svahoch.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop