Inšpirujte sa prírodou 3.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Kurací dip s polovičkami papriky
4 osoby
1 kurča (asi 1,2 kg) 
soľ 
2 stonky čerstvej mäty 
2 strúčiky cesnaku 
2 plátky staršieho bieleho chleba 
asi 600 g dlhej sladkej papriky 
100 g nasekaných orechov 
150 g jogurtu l korenie 
po ¼ lyžičke sladkej a ostrej mletej papriky 
petržlen na ozdobu

Kurča umyjeme a dáme do hrnca. Zalejeme takým množstvom studenej vody, aby bolo zakryté. Privedieme do varu, posolíme, pridáme stonky mäty a varíme pri strednej teplote asi 45 minút. Vzniknutú penu odstránime. Cesnak olúpeme a nakrájame na drobno. Chlieb natrháme na malé kúsky. Papriku umyjeme, rozkrojíme po dĺžke a vyberieme jadierka. Hotové kurča vyberieme z vývaru a krátko necháme ochladiť. Potom odstránime kožu a kosti a mäso nakrájame na malé kúsky. Cesnak, chlieb, kuracie mäso, orechy a jogurt nahrubo rozmixujeme, posolíme, pokoreníme a popaprikujeme. Náplň rovnomerne rozdelíme do polovičiek paprík. Ozdobíme petržlenom a podávame.

Surová zelenina s bylinkovým dipom
6 osôb
4 karotky 
1 uhorku 
3 stonky stopkového zeleru 
1 zväzok reďkoviek 
250 g čerešňových paradajok 
2 šaláty endívia 
4 lyžice čerstvého syra (napríklad Lučina) 
4 smotanové jogurty 
1 zväzok mäty 
2 zväzky pažítky 
soľ, čierne korenie

Rozmiešame zvlášť v dvoch miskách polovičku jogurtu s polovičkou čerstvého syra, so soľou a čiernym korením. Umyjeme lístky mäty a pažítku, nakrájame na drobno a vmiešame do jednej misky mätu a do druhej pažítku a dáme vychladiť. Očistíme karotky, uhorku a stopkový zeler a nakrájame na dlhšie paličky. Endíviu rozdelíme na jednotlivé listy a rozkrojíme po dĺžke na polovičky. Spolu s paradajkami a reďkovkami rozložíme na taniere a podávame s chladenou omáčkou v malých miskách.

Tvarohový krém s jablkami, kari a stopkovým zelerom
Nátierka na chlieb pre 4 osoby
1 lyžička kari 
200 g tvarohu 
3 stopky stopkového zeleru 
2 jablká 
2 lyžice citrónovej šťavy 
4 plátky celozrnného chleba

Kari dobre rozmiešame v dvoch lyžiciach vlažnej vody a zamiešame do tvarohu. Zeler umyjeme, očistíme a jednu stopku nakrájame na veľmi malé kocky. Nadrobno nakrájame aj pár zelených výhonkov zeleru. Zvyšné 2 stopky rozpolíme. Jablká rozštvrtíme, vykrojíme jadrovník a nahrubo nastrúhame. Okamžite zmiešame s citrónovou šťavou. Nastrúhané jablká a kocky zeleru zamiešame do tvarohu. Krém dáme do misiek a ozdobíme stopkami zeleru. Ako prílohu podávame celozrnný chlieb.


Zelenina s mandľovým tvarohom
4 osoby
600 g rôznej zeleniny (špargľa, mladé mrkvičky, brokolica, kaleráb a podobne) 
1 červenú cibuľu 
400 ml zeleninového vývaru 
1 lyžicu nasekaných mandlí
1 lyžicu pomletých mandlí 
1 strúčik cesnaku 
250 g nízkotučného tvarohu 
100 g prírodného jogurtu 
1 lyžičku oleja (najlepšie z klíčkov) 
soľ, korenie 
1 lyžicu nasekaného petržlenu

Zeleninu podľa druhu umyjeme a očistíme, prípadne olúpeme. Špargľu a mrkvu rozpolíme, brokolicu rozdelíme na ružičky, kaleráb a cibuľu nakrájame na úzke plátky. Vývar nalejeme do veľkého hrnca a podľa potreby dolejeme vodou (asi 2 cm nad zeleninou) a uvaríme. Do hrnca dáme naparovacie sitko, na ktoré dáme zeleninu, a prikryté dusíme pri strednej teplote 20 - 25 minút, kým nie je zelenina uvarená, no nie rozvarená. Nasekané mandle opražíme na panvici bez tuku. Cesnak olúpeme a pretlačíme, pridáme k nastrúhaným mandliam a dobre zamiešame s nasekanými mandľami. Pridáme tvaroh, jogurt a olej, posolíme a pokoreníme a dobre zamiešame. Vmiešame petržlen. Zeleninu podávame s mandľovým tvarohom.

Ratatouille s uhorkami a mozzarelou
4 osoby
600 g šalátových uhoriek 
jednu červenú a jednu žltú papriku 
500 g paradajok 
3 biele cibule 
2 strúčiky cesnaku 
1 vetvičku rozmarínu 
6 vetvičiek tymianu 
3 vetvičky bazalky 
2 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie 
100 ml zeleninového vývaru 
1 hrudku syra mozzarella (125 g)

Uhorky očistíme, umyjeme, prípadne olúpeme, rozrežeme po dĺžke, vyberieme jadierka a nakrájame na centimetrové plátky. Papriky umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyberieme jadierka, odstránime biele časti a nakrájame na 2-centimetrové veľké kocky. Paradajky prelejeme vriacou vodou, prudko ochladíme, odstránime kožu, rozkrojíme na štvrťky alebo na osminky a vyberieme jadierka. Dve cibule olúpeme a rozkrojíme na osminky. Cesnak olúpeme. Rozmarín, tymian a bazalku umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Rozmarín a tymian nasekáme, lístky bazalky necháme vcelku. Rozohrejeme olej, opečieme cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme uhorky, papriky, rozmarín a tymian a 3 minúty podusíme. Posolíme a pokoreníme. Prilejeme zeleninový vývar a celé prikryté na slabom teple dusíme 10 minút. Vložíme paradajky a dusíme ďalších 10 minút. Dochutíme. Mozzarellu nakrájame na plátky a pokryjeme nimi zeleninu v hrnci. Prikryjeme pokrievkou a na vypnutom sporáku necháme 3 minúty odležať, až kým nie je syr roztopený. Posypeme bazalkou a podávame s bagetou.

Syrový krém s reďkovkou a bazalkou
6 osôb
1 viazaničku reďkoviek 
6 ks suchých paradajok 
6 lístkov bazalky 
600 g čerstvého syra s jogurtom 
125 ml mlieka 
soľ, biele korenie

Reďkovky umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kocky. Suché paradajky a bazalku nasekáme na drobné kúsky. Čerstvý syr vymiešame s mliekom dohladka. Primiešame reďkovky, paradajky a bazalku, ochutíme soľou a bielym korením. Podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  1. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 757
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 014
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 104
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 730
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 594
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 435
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 079
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 031
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 846
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 626

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.