Inšpirujte sa prírodou 2.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Jarný šalát s reďkovkou a mladými lístkami brezy
2 osoby
2 lyžice oleja 
2 lyžice vínneho octu 
2 lyžice jogurtu 
½ lyžičky horčice 
štipku cukru 
soľ a korenie 
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate 
1 zväzok reďkoviek, umytých a rozštvrtených 
2 mladé cibuľky, očistené, umyté a nakrájané na kúsky 
2 listy šalátu, umyté a nadrobno nakrájané,
hrsť čerstvých mladých listov brezy, umytých a prebratých

Na nálev rozmiešame olej, ocot, jogurt, horčicu, cukor, soľ a korenie. Zmiešame reďkovky, petržlen, cibuľku, šalát a listy brezy, rozdelíme na taniere, pokvapkáme nálevom a podávame.

Článok pokračuje pod video reklamou

Žihľavový šalát
4 osoby
400 g mladých lístkov žihľavy 
½ lyžice citrónovej šťavy 
1 cibuľku šalotku 
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
2 vajíčka uvarené natvrdo 
5 lyžíc olivového oleja 
1 lyžicu balzamikového octu 
2 lyžice citrónovej šťavy 
soľ, korenie

Žihľavu umyjeme a pokvapkanú citrónovou šťavou dáme do hrnca. Ohrievame pri strednej teplote, kým nezvädne. Odkvapkáme ju a nahrubo nasekáme. Šalotku očistíme a nasekáme najemno. Petržlen umyjeme a nakrájame najemno. Z oleja, octu, citrónovej šťavy, soli a korenia vymiešame marinádu. Žihľavu zmiešame s cibuľou a petržlenom, pokvapkáme marinádou a dobre premiešame. Rozdelíme na taniere, navrch nastrúhame vajíčka a podávame.


Miešaný šalát s púpavovými listami a reďkovkou
4 osoby
1 malú hlávku šalátu 
hrsť listov púpavy 
4 reďkovky 
3 lyžice vínneho octu 
5 lyžíc slnečnicového oleja 
štipku cukru 
soľ, korenie 
pár kvetov púpavy na ozdobu

Šalát rozdelíme na jednotlivé listy, umyjeme, osušíme a natrháme na drobné kúsky. Listy púpavy umyjeme a osušíme. Reďkovky umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Ocot, olej, cukor, soľ a korenie rozmiešame, dochutíme. Šalát a listy púpavy rozdelíme na taniere, posypeme reďkovkami, ozdobíme kvetmi púpavy a pokvapkáme nálevom. Hneď podávame.

Mrkvový šalát so sedmokráskami
2 osoby
100 g reďkoviek 
300 g mrkvy 
100 g jabĺk 
100 g koreňového petržlenu 
1 lyžicu ovocného octu 
2 lyžice rastlinného oleja 
½ lyžičky cukru 
1 lyžicu nasekanej kôprovej vňate 
1 lyžicu nakrájanej petržlenovej vňate 
hrsť sedmokrások 
soľ, korenie

Reďkovku, mrkvu, jablko a koreň petržlenu olúpeme, umyjeme a nastrúhame alebo nakrájame na jemné pásiky. Ocot, olej, soľ, korenie a cukor rozmiešame, vmiešame kôpor a petržlenovú vňať. Nalejeme na nastrúhanú zeleninu, zamiešame a ozdobené sedmokráskami podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 229
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 413
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 286
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 655
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 676
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 437
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 916
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 517
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 863
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 669

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.