Inšpirujte sa prírodou 2.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Jarný šalát s reďkovkou a mladými lístkami brezy
2 osoby
2 lyžice oleja 
2 lyžice vínneho octu 
2 lyžice jogurtu 
½ lyžičky horčice 
štipku cukru 
soľ a korenie 
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate 
1 zväzok reďkoviek, umytých a rozštvrtených 
2 mladé cibuľky, očistené, umyté a nakrájané na kúsky 
2 listy šalátu, umyté a nadrobno nakrájané,
hrsť čerstvých mladých listov brezy, umytých a prebratých

Na nálev rozmiešame olej, ocot, jogurt, horčicu, cukor, soľ a korenie. Zmiešame reďkovky, petržlen, cibuľku, šalát a listy brezy, rozdelíme na taniere, pokvapkáme nálevom a podávame.

Žihľavový šalát
4 osoby
400 g mladých lístkov žihľavy 
½ lyžice citrónovej šťavy 
1 cibuľku šalotku 
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
2 vajíčka uvarené natvrdo 
5 lyžíc olivového oleja 
1 lyžicu balzamikového octu 
2 lyžice citrónovej šťavy 
soľ, korenie

Žihľavu umyjeme a pokvapkanú citrónovou šťavou dáme do hrnca. Ohrievame pri strednej teplote, kým nezvädne. Odkvapkáme ju a nahrubo nasekáme. Šalotku očistíme a nasekáme najemno. Petržlen umyjeme a nakrájame najemno. Z oleja, octu, citrónovej šťavy, soli a korenia vymiešame marinádu. Žihľavu zmiešame s cibuľou a petržlenom, pokvapkáme marinádou a dobre premiešame. Rozdelíme na taniere, navrch nastrúhame vajíčka a podávame.


Miešaný šalát s púpavovými listami a reďkovkou
4 osoby
1 malú hlávku šalátu 
hrsť listov púpavy 
4 reďkovky 
3 lyžice vínneho octu 
5 lyžíc slnečnicového oleja 
štipku cukru 
soľ, korenie 
pár kvetov púpavy na ozdobu

Šalát rozdelíme na jednotlivé listy, umyjeme, osušíme a natrháme na drobné kúsky. Listy púpavy umyjeme a osušíme. Reďkovky umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Ocot, olej, cukor, soľ a korenie rozmiešame, dochutíme. Šalát a listy púpavy rozdelíme na taniere, posypeme reďkovkami, ozdobíme kvetmi púpavy a pokvapkáme nálevom. Hneď podávame.

Mrkvový šalát so sedmokráskami
2 osoby
100 g reďkoviek 
300 g mrkvy 
100 g jabĺk 
100 g koreňového petržlenu 
1 lyžicu ovocného octu 
2 lyžice rastlinného oleja 
½ lyžičky cukru 
1 lyžicu nasekanej kôprovej vňate 
1 lyžicu nakrájanej petržlenovej vňate 
hrsť sedmokrások 
soľ, korenie

Reďkovku, mrkvu, jablko a koreň petržlenu olúpeme, umyjeme a nastrúhame alebo nakrájame na jemné pásiky. Ocot, olej, soľ, korenie a cukor rozmiešame, vmiešame kôpor a petržlenovú vňať. Nalejeme na nastrúhanú zeleninu, zamiešame a ozdobené sedmokráskami podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 226
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 565
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 889
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 063
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 781
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 874
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 410
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 930
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 451
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 300

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

PRIMÁR

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa mení sexualita?

Kvalita závisí od psychiky milencov.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.