Jarný šalát s reďkovkou a mladými lístkami brezy
2 osoby
2 lyžice oleja
2 lyžice vínneho octu
2 lyžice jogurtu
½ lyžičky horčice
štipku cukru
soľ a korenie
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
1 zväzok reďkoviek, umytých a rozštvrtených
2 mladé cibuľky, očistené, umyté a nakrájané na kúsky
2 listy šalátu, umyté a nadrobno nakrájané,
hrsť čerstvých mladých listov brezy, umytých a prebratých
Na nálev rozmiešame olej, ocot, jogurt, horčicu, cukor, soľ a korenie. Zmiešame reďkovky, petržlen, cibuľku, šalát a listy brezy, rozdelíme na taniere, pokvapkáme nálevom a podávame.
Žihľavový šalát
4 osoby
400 g mladých lístkov žihľavy
½ lyžice citrónovej šťavy
1 cibuľku šalotku
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
2 vajíčka uvarené natvrdo
5 lyžíc olivového oleja
1 lyžicu balzamikového octu
2 lyžice citrónovej šťavy
soľ, korenie
Žihľavu umyjeme a pokvapkanú citrónovou šťavou dáme do hrnca. Ohrievame pri strednej teplote, kým nezvädne. Odkvapkáme ju a nahrubo nasekáme. Šalotku očistíme a nasekáme najemno. Petržlen umyjeme a nakrájame najemno. Z oleja, octu, citrónovej šťavy, soli a korenia vymiešame marinádu. Žihľavu zmiešame s cibuľou a petržlenom, pokvapkáme marinádou a dobre premiešame. Rozdelíme na taniere, navrch nastrúhame vajíčka a podávame.
Miešaný šalát s púpavovými listami a reďkovkou
4 osoby
1 malú hlávku šalátu
hrsť listov púpavy
4 reďkovky
3 lyžice vínneho octu
5 lyžíc slnečnicového oleja
štipku cukru
soľ, korenie
pár kvetov púpavy na ozdobu
Šalát rozdelíme na jednotlivé listy, umyjeme, osušíme a natrháme na drobné kúsky. Listy púpavy umyjeme a osušíme. Reďkovky umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Ocot, olej, cukor, soľ a korenie rozmiešame, dochutíme. Šalát a listy púpavy rozdelíme na taniere, posypeme reďkovkami, ozdobíme kvetmi púpavy a pokvapkáme nálevom. Hneď podávame.
Mrkvový šalát so sedmokráskami
2 osoby
100 g reďkoviek
300 g mrkvy
100 g jabĺk
100 g koreňového petržlenu
1 lyžicu ovocného octu
2 lyžice rastlinného oleja
½ lyžičky cukru
1 lyžicu nasekanej kôprovej vňate
1 lyžicu nakrájanej petržlenovej vňate
hrsť sedmokrások
soľ, korenie
Reďkovku, mrkvu, jablko a koreň petržlenu olúpeme, umyjeme a nastrúhame alebo nakrájame na jemné pásiky. Ocot, olej, soľ, korenie a cukor rozmiešame, vmiešame kôpor a petržlenovú vňať. Nalejeme na nastrúhanú zeleninu, zamiešame a ozdobené sedmokráskami podávame.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 18/2007