SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Inšpirujte sa prírodou 2.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Jarný šalát s reďkovkou a mladými lístkami brezy
2 osoby
2 lyžice oleja 
2 lyžice vínneho octu 
2 lyžice jogurtu 
½ lyžičky horčice 
štipku cukru 
soľ a korenie 
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate 
1 zväzok reďkoviek, umytých a rozštvrtených 
2 mladé cibuľky, očistené, umyté a nakrájané na kúsky 
2 listy šalátu, umyté a nadrobno nakrájané,
hrsť čerstvých mladých listov brezy, umytých a prebratých

Na nálev rozmiešame olej, ocot, jogurt, horčicu, cukor, soľ a korenie. Zmiešame reďkovky, petržlen, cibuľku, šalát a listy brezy, rozdelíme na taniere, pokvapkáme nálevom a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Žihľavový šalát
4 osoby
400 g mladých lístkov žihľavy 
½ lyžice citrónovej šťavy 
1 cibuľku šalotku 
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate 
2 vajíčka uvarené natvrdo 
5 lyžíc olivového oleja 
1 lyžicu balzamikového octu 
2 lyžice citrónovej šťavy 
soľ, korenie

Žihľavu umyjeme a pokvapkanú citrónovou šťavou dáme do hrnca. Ohrievame pri strednej teplote, kým nezvädne. Odkvapkáme ju a nahrubo nasekáme. Šalotku očistíme a nasekáme najemno. Petržlen umyjeme a nakrájame najemno. Z oleja, octu, citrónovej šťavy, soli a korenia vymiešame marinádu. Žihľavu zmiešame s cibuľou a petržlenom, pokvapkáme marinádou a dobre premiešame. Rozdelíme na taniere, navrch nastrúhame vajíčka a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu


Miešaný šalát s púpavovými listami a reďkovkou
4 osoby
1 malú hlávku šalátu 
hrsť listov púpavy 
4 reďkovky 
3 lyžice vínneho octu 
5 lyžíc slnečnicového oleja 
štipku cukru 
soľ, korenie 
pár kvetov púpavy na ozdobu

Šalát rozdelíme na jednotlivé listy, umyjeme, osušíme a natrháme na drobné kúsky. Listy púpavy umyjeme a osušíme. Reďkovky umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Ocot, olej, cukor, soľ a korenie rozmiešame, dochutíme. Šalát a listy púpavy rozdelíme na taniere, posypeme reďkovkami, ozdobíme kvetmi púpavy a pokvapkáme nálevom. Hneď podávame.

Mrkvový šalát so sedmokráskami
2 osoby
100 g reďkoviek 
300 g mrkvy 
100 g jabĺk 
100 g koreňového petržlenu 
1 lyžicu ovocného octu 
2 lyžice rastlinného oleja 
½ lyžičky cukru 
1 lyžicu nasekanej kôprovej vňate 
1 lyžicu nakrájanej petržlenovej vňate 
hrsť sedmokrások 
soľ, korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Reďkovku, mrkvu, jablko a koreň petržlenu olúpeme, umyjeme a nastrúhame alebo nakrájame na jemné pásiky. Ocot, olej, soľ, korenie a cukor rozmiešame, vmiešame kôpor a petržlenovú vňať. Nalejeme na nastrúhanú zeleninu, zamiešame a ozdobené sedmokráskami podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 356
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 610
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 784
  4. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 524
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 516
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 178
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 307
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 298
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 161
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 997
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom