Inšpirujte sa prírodou 1.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Rýchla paradajková polievka so syrom a bazalkou
Pre 4 osoby
2 cibule 
2 strúčiky cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
1 konzervu lúpaných paradajok (450 g ) 
2 lyžice paradajkového pretlaku 
100 ml suchého červeného vína 
500 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
1 bobkový list 
soľ, korenie 
½ lyžičky sladkej papriky 
štipku kajenského korenia 
2 lyžice jemno nasekanej bazalky 
4 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu

Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak. V hrnci rozohrejeme olej a opečieme cibuľu a cesnak. Paradajky odkvapkáme a šťavu odložíme. Paradajky nakrájame nadrobno a pridáme spolu s paradajkovým pretlakom do hrnca a krátko povaríme. Potom pridáme paradajkovú šťavu, víno, vývar a bobkový list a povaríme zakryté pri miernej teplote 10 minút. Posolíme, pokoreníme, popaprikujeme, pridáme kajenské korenie. Môžeme prípadne aj rozmixovať. Vmiešame bazalku, dáme na taniere, posypeme syrom a podávame.

Suan la t´ang (ostro kyslá polievka)
Pre 4 osoby
200 g čínskych cestovín 
600 ml kuracieho vývaru (z kocky) 
40 g čerstvých shiitake hríbov (alebo namočených suchých), nakrájaných na plátky 
1 čili papričku, rozpolenú a bez semienok 
60 g sójových výhonkov 
3 lyžice ryžového octu 
1 lyžicu sójovej omáčky 
1 lyžicu škrobovej múčky 
2 lyžičky sezamového oleja 
50 g nasekanej mladej cibuľky 
70 g očistenej papáje, nakrájanej na kocky 
60 g tofu, nakrájaného na kocky

Kurací vývar varíme so shiitake hríbmi, čili papričkou, sójovými výhonkami, ryžovým octom a sójovou omáčkou. Zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troške vody. Do vriacej polievky dáme čínske rezance a za stáleho miešania necháme variť podľa návodu na obale. Do hotovej polievky pridáme cibuľku, papáju a tofu, krátko zohrejeme, zamiešame sezamový olej a podávame.

Karfiolová polievka s brokolicou a čerstvými bylinkami
Pre 4 osoby
1 karfiol (asi 600 g) 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
1 lyžicu repkového oleja 
2 lyžice zemiakového pyré v prášku ( prípadne 2 uvarené roztlačené zemiaky) 
200 g brokolicových ružičiek 
zeleninový vývar podľa chuti 
soľ, korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica rôznych nasekaných byliniek

Karfiol a brokolicu očistíme, rozdelíme na ružičky a umyjeme. Cibuľu a cesnak očistíme, nasekáme na jemno a na horúcom oleji pri slabej teplote opečieme. Pridáme karfiol, prilejeme 1,5 l vody a necháme zovrieť. Vmiešame zemiakový prášok alebo roztlačené zemiaky a polievku na miernom teple varíme 5 minút. Pridáme brokolicu a varíme ešte ďalších 5 minút. Ochutíme zeleninovým vývarom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Polievku rozdelíme na taniere a posypeme bylinkami.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 696
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 328
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 271
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 7 015
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 046
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 899
  7. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 779
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 489
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 459
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 424

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

DOMOV

Inštruktor lyžovania: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja zdolal Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

KOMENTÁRE

Nevedno, s čím Kažimíra vyprevadil Sulík

Kažimír buduje na ilúzii, že brzda je iba poistka.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop