SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Inšpirujte sa prírodou 1.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Rýchla paradajková polievka so syrom a bazalkou
Pre 4 osoby
2 cibule 
2 strúčiky cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
1 konzervu lúpaných paradajok (450 g ) 
2 lyžice paradajkového pretlaku 
100 ml suchého červeného vína 
500 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
1 bobkový list 
soľ, korenie 
½ lyžičky sladkej papriky 
štipku kajenského korenia 
2 lyžice jemno nasekanej bazalky 
4 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu

Skryť Vypnúť reklamu

Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak. V hrnci rozohrejeme olej a opečieme cibuľu a cesnak. Paradajky odkvapkáme a šťavu odložíme. Paradajky nakrájame nadrobno a pridáme spolu s paradajkovým pretlakom do hrnca a krátko povaríme. Potom pridáme paradajkovú šťavu, víno, vývar a bobkový list a povaríme zakryté pri miernej teplote 10 minút. Posolíme, pokoreníme, popaprikujeme, pridáme kajenské korenie. Môžeme prípadne aj rozmixovať. Vmiešame bazalku, dáme na taniere, posypeme syrom a podávame.

Suan la t´ang (ostro kyslá polievka)
Pre 4 osoby
200 g čínskych cestovín 
600 ml kuracieho vývaru (z kocky) 
40 g čerstvých shiitake hríbov (alebo namočených suchých), nakrájaných na plátky 
1 čili papričku, rozpolenú a bez semienok 
60 g sójových výhonkov 
3 lyžice ryžového octu 
1 lyžicu sójovej omáčky 
1 lyžicu škrobovej múčky 
2 lyžičky sezamového oleja 
50 g nasekanej mladej cibuľky 
70 g očistenej papáje, nakrájanej na kocky 
60 g tofu, nakrájaného na kocky

Skryť Vypnúť reklamu

Kurací vývar varíme so shiitake hríbmi, čili papričkou, sójovými výhonkami, ryžovým octom a sójovou omáčkou. Zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troške vody. Do vriacej polievky dáme čínske rezance a za stáleho miešania necháme variť podľa návodu na obale. Do hotovej polievky pridáme cibuľku, papáju a tofu, krátko zohrejeme, zamiešame sezamový olej a podávame.

Karfiolová polievka s brokolicou a čerstvými bylinkami
Pre 4 osoby
1 karfiol (asi 600 g) 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
1 lyžicu repkového oleja 
2 lyžice zemiakového pyré v prášku ( prípadne 2 uvarené roztlačené zemiaky) 
200 g brokolicových ružičiek 
zeleninový vývar podľa chuti 
soľ, korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica rôznych nasekaných byliniek

Skryť Vypnúť reklamu

Karfiol a brokolicu očistíme, rozdelíme na ružičky a umyjeme. Cibuľu a cesnak očistíme, nasekáme na jemno a na horúcom oleji pri slabej teplote opečieme. Pridáme karfiol, prilejeme 1,5 l vody a necháme zovrieť. Vmiešame zemiakový prášok alebo roztlačené zemiaky a polievku na miernom teple varíme 5 minút. Pridáme brokolicu a varíme ešte ďalších 5 minút. Ochutíme zeleninovým vývarom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Polievku rozdelíme na taniere a posypeme bylinkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 278
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 195
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 991
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 625
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 927
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 858
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 565
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 322
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 090
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 022
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

14 h

Anonym sa hlásil ako kastrát. Našli uňho aj detské porno.

12 h

Ktohovie ako si chlapci náckovia vyrátali svoje odstavenie od vodcu, ale asi im to už začína dochádzať.