Inšpirujte sa prírodou 1.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Rýchla paradajková polievka so syrom a bazalkou
Pre 4 osoby
2 cibule 
2 strúčiky cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
1 konzervu lúpaných paradajok (450 g ) 
2 lyžice paradajkového pretlaku 
100 ml suchého červeného vína 
500 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
1 bobkový list 
soľ, korenie 
½ lyžičky sladkej papriky 
štipku kajenského korenia 
2 lyžice jemno nasekanej bazalky 
4 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu

Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak. V hrnci rozohrejeme olej a opečieme cibuľu a cesnak. Paradajky odkvapkáme a šťavu odložíme. Paradajky nakrájame nadrobno a pridáme spolu s paradajkovým pretlakom do hrnca a krátko povaríme. Potom pridáme paradajkovú šťavu, víno, vývar a bobkový list a povaríme zakryté pri miernej teplote 10 minút. Posolíme, pokoreníme, popaprikujeme, pridáme kajenské korenie. Môžeme prípadne aj rozmixovať. Vmiešame bazalku, dáme na taniere, posypeme syrom a podávame.

Suan la t´ang (ostro kyslá polievka)
Pre 4 osoby
200 g čínskych cestovín 
600 ml kuracieho vývaru (z kocky) 
40 g čerstvých shiitake hríbov (alebo namočených suchých), nakrájaných na plátky 
1 čili papričku, rozpolenú a bez semienok 
60 g sójových výhonkov 
3 lyžice ryžového octu 
1 lyžicu sójovej omáčky 
1 lyžicu škrobovej múčky 
2 lyžičky sezamového oleja 
50 g nasekanej mladej cibuľky 
70 g očistenej papáje, nakrájanej na kocky 
60 g tofu, nakrájaného na kocky

Kurací vývar varíme so shiitake hríbmi, čili papričkou, sójovými výhonkami, ryžovým octom a sójovou omáčkou. Zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troške vody. Do vriacej polievky dáme čínske rezance a za stáleho miešania necháme variť podľa návodu na obale. Do hotovej polievky pridáme cibuľku, papáju a tofu, krátko zohrejeme, zamiešame sezamový olej a podávame.

Karfiolová polievka s brokolicou a čerstvými bylinkami
Pre 4 osoby
1 karfiol (asi 600 g) 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
1 lyžicu repkového oleja 
2 lyžice zemiakového pyré v prášku ( prípadne 2 uvarené roztlačené zemiaky) 
200 g brokolicových ružičiek 
zeleninový vývar podľa chuti 
soľ, korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica rôznych nasekaných byliniek

Karfiol a brokolicu očistíme, rozdelíme na ružičky a umyjeme. Cibuľu a cesnak očistíme, nasekáme na jemno a na horúcom oleji pri slabej teplote opečieme. Pridáme karfiol, prilejeme 1,5 l vody a necháme zovrieť. Vmiešame zemiakový prášok alebo roztlačené zemiaky a polievku na miernom teple varíme 5 minút. Pridáme brokolicu a varíme ešte ďalších 5 minút. Ochutíme zeleninovým vývarom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Polievku rozdelíme na taniere a posypeme bylinkami.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 073
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 784
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 472
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 448
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 667
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 606
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 464
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 748
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 665
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 2 813

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi. Takmer polovica dnes žijúcich ľudí zažije podnebie aké nepoznáme

KOMENTÁRE

V krajine, kde vás pre farbu pleti neobslúžia

Pre SaS je spoločenské vylúčenie vždy výsledkom nedostatku snahy.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.