Inšpirujte sa prírodou 1.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Rýchla paradajková polievka so syrom a bazalkou
Pre 4 osoby
2 cibule 
2 strúčiky cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
1 konzervu lúpaných paradajok (450 g ) 
2 lyžice paradajkového pretlaku 
100 ml suchého červeného vína 
500 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
1 bobkový list 
soľ, korenie 
½ lyžičky sladkej papriky 
štipku kajenského korenia 
2 lyžice jemno nasekanej bazalky 
4 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu

Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak. V hrnci rozohrejeme olej a opečieme cibuľu a cesnak. Paradajky odkvapkáme a šťavu odložíme. Paradajky nakrájame nadrobno a pridáme spolu s paradajkovým pretlakom do hrnca a krátko povaríme. Potom pridáme paradajkovú šťavu, víno, vývar a bobkový list a povaríme zakryté pri miernej teplote 10 minút. Posolíme, pokoreníme, popaprikujeme, pridáme kajenské korenie. Môžeme prípadne aj rozmixovať. Vmiešame bazalku, dáme na taniere, posypeme syrom a podávame.

Suan la t´ang (ostro kyslá polievka)
Pre 4 osoby
200 g čínskych cestovín 
600 ml kuracieho vývaru (z kocky) 
40 g čerstvých shiitake hríbov (alebo namočených suchých), nakrájaných na plátky 
1 čili papričku, rozpolenú a bez semienok 
60 g sójových výhonkov 
3 lyžice ryžového octu 
1 lyžicu sójovej omáčky 
1 lyžicu škrobovej múčky 
2 lyžičky sezamového oleja 
50 g nasekanej mladej cibuľky 
70 g očistenej papáje, nakrájanej na kocky 
60 g tofu, nakrájaného na kocky

Kurací vývar varíme so shiitake hríbmi, čili papričkou, sójovými výhonkami, ryžovým octom a sójovou omáčkou. Zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troške vody. Do vriacej polievky dáme čínske rezance a za stáleho miešania necháme variť podľa návodu na obale. Do hotovej polievky pridáme cibuľku, papáju a tofu, krátko zohrejeme, zamiešame sezamový olej a podávame.

Karfiolová polievka s brokolicou a čerstvými bylinkami
Pre 4 osoby
1 karfiol (asi 600 g) 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
1 lyžicu repkového oleja 
2 lyžice zemiakového pyré v prášku ( prípadne 2 uvarené roztlačené zemiaky) 
200 g brokolicových ružičiek 
zeleninový vývar podľa chuti 
soľ, korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica rôznych nasekaných byliniek

Karfiol a brokolicu očistíme, rozdelíme na ružičky a umyjeme. Cibuľu a cesnak očistíme, nasekáme na jemno a na horúcom oleji pri slabej teplote opečieme. Pridáme karfiol, prilejeme 1,5 l vody a necháme zovrieť. Vmiešame zemiakový prášok alebo roztlačené zemiaky a polievku na miernom teple varíme 5 minút. Pridáme brokolicu a varíme ešte ďalších 5 minút. Ochutíme zeleninovým vývarom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Polievku rozdelíme na taniere a posypeme bylinkami.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 540
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 072
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 462
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 921
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 723
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 366
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 122
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 102
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 685
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 602

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.