Inšpirujte sa prírodou 1.

Jar prináša do kuchyne farbu a nové chute.

Rýchla paradajková polievka so syrom a bazalkou
Pre 4 osoby
2 cibule 
2 strúčiky cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
1 konzervu lúpaných paradajok (450 g ) 
2 lyžice paradajkového pretlaku 
100 ml suchého červeného vína 
500 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
1 bobkový list 
soľ, korenie 
½ lyžičky sladkej papriky 
štipku kajenského korenia 
2 lyžice jemno nasekanej bazalky 
4 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu

Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak. V hrnci rozohrejeme olej a opečieme cibuľu a cesnak. Paradajky odkvapkáme a šťavu odložíme. Paradajky nakrájame nadrobno a pridáme spolu s paradajkovým pretlakom do hrnca a krátko povaríme. Potom pridáme paradajkovú šťavu, víno, vývar a bobkový list a povaríme zakryté pri miernej teplote 10 minút. Posolíme, pokoreníme, popaprikujeme, pridáme kajenské korenie. Môžeme prípadne aj rozmixovať. Vmiešame bazalku, dáme na taniere, posypeme syrom a podávame.

Suan la t´ang (ostro kyslá polievka)
Pre 4 osoby
200 g čínskych cestovín 
600 ml kuracieho vývaru (z kocky) 
40 g čerstvých shiitake hríbov (alebo namočených suchých), nakrájaných na plátky 
1 čili papričku, rozpolenú a bez semienok 
60 g sójových výhonkov 
3 lyžice ryžového octu 
1 lyžicu sójovej omáčky 
1 lyžicu škrobovej múčky 
2 lyžičky sezamového oleja 
50 g nasekanej mladej cibuľky 
70 g očistenej papáje, nakrájanej na kocky 
60 g tofu, nakrájaného na kocky

Kurací vývar varíme so shiitake hríbmi, čili papričkou, sójovými výhonkami, ryžovým octom a sójovou omáčkou. Zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troške vody. Do vriacej polievky dáme čínske rezance a za stáleho miešania necháme variť podľa návodu na obale. Do hotovej polievky pridáme cibuľku, papáju a tofu, krátko zohrejeme, zamiešame sezamový olej a podávame.

Karfiolová polievka s brokolicou a čerstvými bylinkami
Pre 4 osoby
1 karfiol (asi 600 g) 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
1 lyžicu repkového oleja 
2 lyžice zemiakového pyré v prášku ( prípadne 2 uvarené roztlačené zemiaky) 
200 g brokolicových ružičiek 
zeleninový vývar podľa chuti 
soľ, korenie 
muškátový oriešok 
1 lyžica rôznych nasekaných byliniek

Karfiol a brokolicu očistíme, rozdelíme na ružičky a umyjeme. Cibuľu a cesnak očistíme, nasekáme na jemno a na horúcom oleji pri slabej teplote opečieme. Pridáme karfiol, prilejeme 1,5 l vody a necháme zovrieť. Vmiešame zemiakový prášok alebo roztlačené zemiaky a polievku na miernom teple varíme 5 minút. Pridáme brokolicu a varíme ešte ďalších 5 minút. Ochutíme zeleninovým vývarom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Polievku rozdelíme na taniere a posypeme bylinkami.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 342
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 100
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 3 688
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 2 853
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 396
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 162
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 160
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 058
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 596
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 485

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Galkova kauza odpočúvania sa vlečie už šesť rokov, zatiaľ bez výsledku

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

EKONOMIKA

Ako sa menila najmodernejšia stanica na Slovensku

Predchádzajúca stanica bola otvorená v 80. rokoch a nikdy nebola dokončená.

Neprehliadnite tiež

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.