SME

Lákavé spojenie

Mäso so šťavnatým sladkým ovocím prináša nové gurmánske zážitky.

Kuracie stehná s kari a banánmi
pre 6 osôb
6 ks kuracích stehien 
6 banánov 
3 lyžice kari korenia v prášku 
1 lyžičku koriandrových zrniek 
1 lyžičku rasce 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
šťavu z polovice citróna 
5 cl arašidového alebo iného orechového oleja 
soľ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Roztlčieme koriander a rascu, zmiešame ich s kari korením a citrónovou kôrou . Kuracie stehná položíme do hlbšej misy, pokropíme olejom a potrieme tretinou koreniacej zmesi tak, aby boli dobre obalené. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a uložíme do chladu na jednu hodinu. Rozohrejeme rúru na 210 °C. Plech na pečenie vyložíme alobalom a naň položíme odkvapkané kuracie stehná. Posolíme. Pečieme asi 50 minút. Asi 15 minút pred dokončením potrieme kuracie stehná druhou tretinou koreniacej zmesi . Banány olúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Vložíme ich do kastróla, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme poslednou tretinou koreniacej zmesi a varíme prikryté v pare 10 minút. Kuracie stehná podávame obložené banánmi uvarenými v pare.

SkryťVypnúť reklamu

Jahňacina s marhuľami a kuskusom
pre 4 osoby
700 g jahňacieho pliecka 
2 cibule 
3 strúčiky cesnaku 
400 g sušených marhúľ 
3 lyžice olivového oleja 
400 ml zeleninového vývaru 
1 lyžička kurkumy 
soľ, korenie 
štipku šafranu 
škoricu 
250 g kuskusu (cestovina z tvrdej pšenice veľkosti krupice – môžeme nahradiť tarhoňou s 1 lyžicou masla)

Jahňacinu umyjeme, osušíme, odstránime tuk a šľachy, nakrájame asi na 2 cm kocky. Marhule namočíme do vody. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. 100 g marhúľ nasekáme. Rozohrejeme olej v hrnci a cibuľu, cesnak a mäso opečieme za stáleho miešania. Prilejeme vývar, silno ochutíme s kurkumou, soľou a korením, pridáme nasekané marhule a všetko prikryté necháme 40 minút variť. Dodáme celé marhule a necháme bez pokrievky variť pri nízkej teplote ďalších 15 - 20 minút. Ochutíme šafranom, škoricou, soľou a korením a všetko necháme spolu ešte 5 minút pri nízkej teplote variť. Kuskus chvíľu povaríme v osolenej vriacej vode, necháme odstáť, aby napučal a na záver pri nízkej teplote vmiešame do neho lyžičku masla. Keď sa voda odparí a jednotlivé zrnká sa oddeľujú, je hotový.

SkryťVypnúť reklamu

Husacie stehná s jablkami na mangolde
pre 4 osoby
4 husacie stehná 
soľ, korenie 
2 lyžičky majoránu 
2 lyžičky paliny 
½ viazaničky petržlenu 
1 l zeleninového vývaru 
1 cibuľu 
600 g červených jabĺk

Na mangoldovú zeleninu: 
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľku šalotku 
300 g mangoldových listov (môžeme použiť aj špenátové listy) 
1 lyžicu ovocného octu 
100 ml zeleninového vývaru 
1 lyžicu miešaných nasekaných byliniek 
korenie, soľ, cukor

Rúru zohrejeme na 200 °C. Jedno jablko olúpeme, rozpolíme, odstránime jadrovník a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Umyjeme petržlen, osušíme ho a nasekáme. Husacie stehná umyjeme, osušíme, posolíme a pokoreníme. Na pekáč dáme cibuľu, bylinky a nakrájané jablko a na to položíme husacie stehná. V predhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Potom zalejeme vývarom a pečieme ďalej podľa veľkostí stehien ďalších 60 – 70 minút, pričom stehná pravidelne polievame výpekom. Stehná vyberieme a z výpeku zoberieme masť. Šťavu prepasírujeme a odparíme asi na 150 ml. Zvyšné jablká umyjeme, rozpolíme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Trochu tuku z výpeku (alebo masla) dáme rozohriať na panvicu a nakrájané jablká podusíme niekoľko minút za občasného zamiešania tak, aby zostali pevné. Na mangoldovú zeleninu očistíme cibuľku a nakrájame ju na jemno. Mangold umyjeme, hrubé stonky vyrežeme a listy nakrájame na kúsky. Olej rozohrejeme v hrnci a opečieme na ňom cibuľku. Pridáme mangold a krátko opečieme. Pridáme ocot a zeleninový vývar. Necháme krátko povariť, aby mangold zostal chrumkavý. Dochutíme bylinkami, korením, soľou a trochou cukru. Husacie stehná podávame na troche mangoldovej zeleniny ozdobené plátkami jablka a poliate šťavou z pečenia.

SkryťVypnúť reklamu

Glazované bravčové kotlety s jablkovo-kelovou zeleninou
pre 4 osoby
4 bravčové kotlety 
1 lyžicu oleja
soľ, korenie 
2 lyžice medu 
2 lyžice masla 
1 lyžicu dezertného vína 
1 lyžičku balzamikového octu 

Na zeleninovú prílohu:
125 g prerastenej slaniny 
1 malý kel 
2 cibule 
200 g mrkvy 
2 malé kyslé jablká 
1 bobkový list 
300 ml bieleho vína 
3 lyžice rastlinného oleja 
šťavu z jedného citrónu 
soľ, korenie

Kotlety opečieme na horúcom oleji z každej strany asi 3 minúty, posolíme a pokoreníme. Pridáme med, maslo, dezertné víno, ocot a 1 lyžicu vody a miešame, kým sa med neroztopí. Kotlety znovu otočíme a necháme chvíľu povariť, kým nie sú glazované. Slaninu nakrájame na malé pásiky, opečieme na panvici do chrumkava a odložíme bokom. Kel rozštvrtíme, vykrojíme hlúb a nakrájame na jemné pásiky. Očistíme cibuľu a mrkvu a nakrájame na pásiky. Rozohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu, zalejeme vínom, pridáme bobkový list, kel a mrkvu a všetko necháme 10 minút povariť. Očistíme jablká, vyberieme jadrovník nakrájame na plátky. Pridáme ku kelu a spolu ešte 5 minút podusíme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a primiešame slaninu. Kotlety a jablkovo-kelovú zeleninu dáme na misu a podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 17/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 017
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 623
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 861
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 671
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 850
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 288
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 141
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 213
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 737
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 360
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 286
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 883
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 785
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 572
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu