SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Lákavé spojenie

Mäso so šťavnatým sladkým ovocím prináša nové gurmánske zážitky.

Kuracie stehná s kari a banánmi
pre 6 osôb
6 ks kuracích stehien 
6 banánov 
3 lyžice kari korenia v prášku 
1 lyžičku koriandrových zrniek 
1 lyžičku rasce 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
šťavu z polovice citróna 
5 cl arašidového alebo iného orechového oleja 
soľ

Roztlčieme koriander a rascu, zmiešame ich s kari korením a citrónovou kôrou . Kuracie stehná položíme do hlbšej misy, pokropíme olejom a potrieme tretinou koreniacej zmesi tak, aby boli dobre obalené. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a uložíme do chladu na jednu hodinu. Rozohrejeme rúru na 210 °C. Plech na pečenie vyložíme alobalom a naň položíme odkvapkané kuracie stehná. Posolíme. Pečieme asi 50 minút. Asi 15 minút pred dokončením potrieme kuracie stehná druhou tretinou koreniacej zmesi . Banány olúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Vložíme ich do kastróla, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme poslednou tretinou koreniacej zmesi a varíme prikryté v pare 10 minút. Kuracie stehná podávame obložené banánmi uvarenými v pare.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahňacina s marhuľami a kuskusom
pre 4 osoby
700 g jahňacieho pliecka 
2 cibule 
3 strúčiky cesnaku 
400 g sušených marhúľ 
3 lyžice olivového oleja 
400 ml zeleninového vývaru 
1 lyžička kurkumy 
soľ, korenie 
štipku šafranu 
škoricu 
250 g kuskusu (cestovina z tvrdej pšenice veľkosti krupice – môžeme nahradiť tarhoňou s 1 lyžicou masla)

Jahňacinu umyjeme, osušíme, odstránime tuk a šľachy, nakrájame asi na 2 cm kocky. Marhule namočíme do vody. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. 100 g marhúľ nasekáme. Rozohrejeme olej v hrnci a cibuľu, cesnak a mäso opečieme za stáleho miešania. Prilejeme vývar, silno ochutíme s kurkumou, soľou a korením, pridáme nasekané marhule a všetko prikryté necháme 40 minút variť. Dodáme celé marhule a necháme bez pokrievky variť pri nízkej teplote ďalších 15 - 20 minút. Ochutíme šafranom, škoricou, soľou a korením a všetko necháme spolu ešte 5 minút pri nízkej teplote variť. Kuskus chvíľu povaríme v osolenej vriacej vode, necháme odstáť, aby napučal a na záver pri nízkej teplote vmiešame do neho lyžičku masla. Keď sa voda odparí a jednotlivé zrnká sa oddeľujú, je hotový.

Skryť Vypnúť reklamu

Husacie stehná s jablkami na mangolde
pre 4 osoby
4 husacie stehná 
soľ, korenie 
2 lyžičky majoránu 
2 lyžičky paliny 
½ viazaničky petržlenu 
1 l zeleninového vývaru 
1 cibuľu 
600 g červených jabĺk

Na mangoldovú zeleninu: 
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľku šalotku 
300 g mangoldových listov (môžeme použiť aj špenátové listy) 
1 lyžicu ovocného octu 
100 ml zeleninového vývaru 
1 lyžicu miešaných nasekaných byliniek 
korenie, soľ, cukor

Rúru zohrejeme na 200 °C. Jedno jablko olúpeme, rozpolíme, odstránime jadrovník a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Umyjeme petržlen, osušíme ho a nasekáme. Husacie stehná umyjeme, osušíme, posolíme a pokoreníme. Na pekáč dáme cibuľu, bylinky a nakrájané jablko a na to položíme husacie stehná. V predhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Potom zalejeme vývarom a pečieme ďalej podľa veľkostí stehien ďalších 60 – 70 minút, pričom stehná pravidelne polievame výpekom. Stehná vyberieme a z výpeku zoberieme masť. Šťavu prepasírujeme a odparíme asi na 150 ml. Zvyšné jablká umyjeme, rozpolíme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Trochu tuku z výpeku (alebo masla) dáme rozohriať na panvicu a nakrájané jablká podusíme niekoľko minút za občasného zamiešania tak, aby zostali pevné. Na mangoldovú zeleninu očistíme cibuľku a nakrájame ju na jemno. Mangold umyjeme, hrubé stonky vyrežeme a listy nakrájame na kúsky. Olej rozohrejeme v hrnci a opečieme na ňom cibuľku. Pridáme mangold a krátko opečieme. Pridáme ocot a zeleninový vývar. Necháme krátko povariť, aby mangold zostal chrumkavý. Dochutíme bylinkami, korením, soľou a trochou cukru. Husacie stehná podávame na troche mangoldovej zeleniny ozdobené plátkami jablka a poliate šťavou z pečenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Glazované bravčové kotlety s jablkovo-kelovou zeleninou
pre 4 osoby
4 bravčové kotlety 
1 lyžicu oleja
soľ, korenie 
2 lyžice medu 
2 lyžice masla 
1 lyžicu dezertného vína 
1 lyžičku balzamikového octu 

Na zeleninovú prílohu:
125 g prerastenej slaniny 
1 malý kel 
2 cibule 
200 g mrkvy 
2 malé kyslé jablká 
1 bobkový list 
300 ml bieleho vína 
3 lyžice rastlinného oleja 
šťavu z jedného citrónu 
soľ, korenie

Kotlety opečieme na horúcom oleji z každej strany asi 3 minúty, posolíme a pokoreníme. Pridáme med, maslo, dezertné víno, ocot a 1 lyžicu vody a miešame, kým sa med neroztopí. Kotlety znovu otočíme a necháme chvíľu povariť, kým nie sú glazované. Slaninu nakrájame na malé pásiky, opečieme na panvici do chrumkava a odložíme bokom. Kel rozštvrtíme, vykrojíme hlúb a nakrájame na jemné pásiky. Očistíme cibuľu a mrkvu a nakrájame na pásiky. Rozohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu, zalejeme vínom, pridáme bobkový list, kel a mrkvu a všetko necháme 10 minút povariť. Očistíme jablká, vyberieme jadrovník nakrájame na plátky. Pridáme ku kelu a spolu ešte 5 minút podusíme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a primiešame slaninu. Kotlety a jablkovo-kelovú zeleninu dáme na misu a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 174
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 093
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 990
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 276
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 847
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 788
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 374
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 352
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 235
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 091
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 237-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala viac ako štyritisíc obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

9 h
Dnes píše Nataša Holinová

Matovič je malý slovenský Trump

Igor Matovič.

Stačí prísť na tlačovku a ukázať na nadpis 2 x 2 je 5?

24. jan
Dočasný šéf polície Peter Kovařík počas vypočúvania pred výborom.

Vo výbere sú už len Kovařík a Hamran.

6 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan