Lákavé spojenie

Mäso so šťavnatým sladkým ovocím prináša nové gurmánske zážitky.

Kuracie stehná s kari a banánmi
pre 6 osôb
6 ks kuracích stehien 
6 banánov 
3 lyžice kari korenia v prášku 
1 lyžičku koriandrových zrniek 
1 lyžičku rasce 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
šťavu z polovice citróna 
5 cl arašidového alebo iného orechového oleja 
soľ

Roztlčieme koriander a rascu, zmiešame ich s kari korením a citrónovou kôrou . Kuracie stehná položíme do hlbšej misy, pokropíme olejom a potrieme tretinou koreniacej zmesi tak, aby boli dobre obalené. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a uložíme do chladu na jednu hodinu. Rozohrejeme rúru na 210 °C. Plech na pečenie vyložíme alobalom a naň položíme odkvapkané kuracie stehná. Posolíme. Pečieme asi 50 minút. Asi 15 minút pred dokončením potrieme kuracie stehná druhou tretinou koreniacej zmesi . Banány olúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Vložíme ich do kastróla, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme poslednou tretinou koreniacej zmesi a varíme prikryté v pare 10 minút. Kuracie stehná podávame obložené banánmi uvarenými v pare.

Jahňacina s marhuľami a kuskusom
pre 4 osoby
700 g jahňacieho pliecka 
2 cibule 
3 strúčiky cesnaku 
400 g sušených marhúľ 
3 lyžice olivového oleja 
400 ml zeleninového vývaru 
1 lyžička kurkumy 
soľ, korenie 
štipku šafranu 
škoricu 
250 g kuskusu (cestovina z tvrdej pšenice veľkosti krupice – môžeme nahradiť tarhoňou s 1 lyžicou masla)

Jahňacinu umyjeme, osušíme, odstránime tuk a šľachy, nakrájame asi na 2 cm kocky. Marhule namočíme do vody. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. 100 g marhúľ nasekáme. Rozohrejeme olej v hrnci a cibuľu, cesnak a mäso opečieme za stáleho miešania. Prilejeme vývar, silno ochutíme s kurkumou, soľou a korením, pridáme nasekané marhule a všetko prikryté necháme 40 minút variť. Dodáme celé marhule a necháme bez pokrievky variť pri nízkej teplote ďalších 15 - 20 minút. Ochutíme šafranom, škoricou, soľou a korením a všetko necháme spolu ešte 5 minút pri nízkej teplote variť. Kuskus chvíľu povaríme v osolenej vriacej vode, necháme odstáť, aby napučal a na záver pri nízkej teplote vmiešame do neho lyžičku masla. Keď sa voda odparí a jednotlivé zrnká sa oddeľujú, je hotový.

Husacie stehná s jablkami na mangolde
pre 4 osoby
4 husacie stehná 
soľ, korenie 
2 lyžičky majoránu 
2 lyžičky paliny 
½ viazaničky petržlenu 
1 l zeleninového vývaru 
1 cibuľu 
600 g červených jabĺk

Na mangoldovú zeleninu: 
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľku šalotku 
300 g mangoldových listov (môžeme použiť aj špenátové listy) 
1 lyžicu ovocného octu 
100 ml zeleninového vývaru 
1 lyžicu miešaných nasekaných byliniek 
korenie, soľ, cukor

Rúru zohrejeme na 200 °C. Jedno jablko olúpeme, rozpolíme, odstránime jadrovník a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Umyjeme petržlen, osušíme ho a nasekáme. Husacie stehná umyjeme, osušíme, posolíme a pokoreníme. Na pekáč dáme cibuľu, bylinky a nakrájané jablko a na to položíme husacie stehná. V predhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Potom zalejeme vývarom a pečieme ďalej podľa veľkostí stehien ďalších 60 – 70 minút, pričom stehná pravidelne polievame výpekom. Stehná vyberieme a z výpeku zoberieme masť. Šťavu prepasírujeme a odparíme asi na 150 ml. Zvyšné jablká umyjeme, rozpolíme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Trochu tuku z výpeku (alebo masla) dáme rozohriať na panvicu a nakrájané jablká podusíme niekoľko minút za občasného zamiešania tak, aby zostali pevné. Na mangoldovú zeleninu očistíme cibuľku a nakrájame ju na jemno. Mangold umyjeme, hrubé stonky vyrežeme a listy nakrájame na kúsky. Olej rozohrejeme v hrnci a opečieme na ňom cibuľku. Pridáme mangold a krátko opečieme. Pridáme ocot a zeleninový vývar. Necháme krátko povariť, aby mangold zostal chrumkavý. Dochutíme bylinkami, korením, soľou a trochou cukru. Husacie stehná podávame na troche mangoldovej zeleniny ozdobené plátkami jablka a poliate šťavou z pečenia.

Glazované bravčové kotlety s jablkovo-kelovou zeleninou
pre 4 osoby
4 bravčové kotlety 
1 lyžicu oleja
soľ, korenie 
2 lyžice medu 
2 lyžice masla 
1 lyžicu dezertného vína 
1 lyžičku balzamikového octu 

Na zeleninovú prílohu:
125 g prerastenej slaniny 
1 malý kel 
2 cibule 
200 g mrkvy 
2 malé kyslé jablká 
1 bobkový list 
300 ml bieleho vína 
3 lyžice rastlinného oleja 
šťavu z jedného citrónu 
soľ, korenie

Kotlety opečieme na horúcom oleji z každej strany asi 3 minúty, posolíme a pokoreníme. Pridáme med, maslo, dezertné víno, ocot a 1 lyžicu vody a miešame, kým sa med neroztopí. Kotlety znovu otočíme a necháme chvíľu povariť, kým nie sú glazované. Slaninu nakrájame na malé pásiky, opečieme na panvici do chrumkava a odložíme bokom. Kel rozštvrtíme, vykrojíme hlúb a nakrájame na jemné pásiky. Očistíme cibuľu a mrkvu a nakrájame na pásiky. Rozohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu, zalejeme vínom, pridáme bobkový list, kel a mrkvu a všetko necháme 10 minút povariť. Očistíme jablká, vyberieme jadrovník nakrájame na plátky. Pridáme ku kelu a spolu ešte 5 minút podusíme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a primiešame slaninu. Kotlety a jablkovo-kelovú zeleninu dáme na misu a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Od septembra opäť po starom
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  4. Študenti stredných a vysokých škôl môžu získať na účet 1000€
  5. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  6. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  7. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  8. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  9. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  10. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 214
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 3 325
  3. Ako sme jazdili v socializme 1 863
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 785
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 461
  6. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 356
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 266
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 254
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 170
  10. Leto nekončí! 847

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gašpar prikryl Kočnerovho vyšetrovateľa

Policajný prezident tvrdil, že požiadal prokurátora o správu, aby mohol proti vyšetrovateľovi zakročiť. Prokuratúra takú žiadosť nedostala.

KOMENTÁRE

Ficov zásadný prelom. Alebo ani nie

Sme na priesečníku, keď Ficov prospech a prospech krajiny, sa pretínajú.

SVET

Premiér Fico kráča iným smerom ako Visegrád

Slovensko začína v regióne viesť debatu o budúcnosti EÚ.

Neprehliadnite tiež

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.

Keď priznajú rakovinu, rodina ich zavrhne. Juhoázijské ženy trpia potichu

Mnohé ochorenie považujú za boží trest a neliečia sa.

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Už som dosť veľká na to, aby som niekam uletela

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.