SME
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Lákavé spojenie

Mäso so šťavnatým sladkým ovocím prináša nové gurmánske zážitky.

Kuracie stehná s kari a banánmi
pre 6 osôb
6 ks kuracích stehien 
6 banánov 
3 lyžice kari korenia v prášku 
1 lyžičku koriandrových zrniek 
1 lyžičku rasce 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
šťavu z polovice citróna 
5 cl arašidového alebo iného orechového oleja 
soľ

Roztlčieme koriander a rascu, zmiešame ich s kari korením a citrónovou kôrou . Kuracie stehná položíme do hlbšej misy, pokropíme olejom a potrieme tretinou koreniacej zmesi tak, aby boli dobre obalené. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a uložíme do chladu na jednu hodinu. Rozohrejeme rúru na 210 °C. Plech na pečenie vyložíme alobalom a naň položíme odkvapkané kuracie stehná. Posolíme. Pečieme asi 50 minút. Asi 15 minút pred dokončením potrieme kuracie stehná druhou tretinou koreniacej zmesi . Banány olúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Vložíme ich do kastróla, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme poslednou tretinou koreniacej zmesi a varíme prikryté v pare 10 minút. Kuracie stehná podávame obložené banánmi uvarenými v pare.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahňacina s marhuľami a kuskusom
pre 4 osoby
700 g jahňacieho pliecka 
2 cibule 
3 strúčiky cesnaku 
400 g sušených marhúľ 
3 lyžice olivového oleja 
400 ml zeleninového vývaru 
1 lyžička kurkumy 
soľ, korenie 
štipku šafranu 
škoricu 
250 g kuskusu (cestovina z tvrdej pšenice veľkosti krupice – môžeme nahradiť tarhoňou s 1 lyžicou masla)

Jahňacinu umyjeme, osušíme, odstránime tuk a šľachy, nakrájame asi na 2 cm kocky. Marhule namočíme do vody. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. 100 g marhúľ nasekáme. Rozohrejeme olej v hrnci a cibuľu, cesnak a mäso opečieme za stáleho miešania. Prilejeme vývar, silno ochutíme s kurkumou, soľou a korením, pridáme nasekané marhule a všetko prikryté necháme 40 minút variť. Dodáme celé marhule a necháme bez pokrievky variť pri nízkej teplote ďalších 15 - 20 minút. Ochutíme šafranom, škoricou, soľou a korením a všetko necháme spolu ešte 5 minút pri nízkej teplote variť. Kuskus chvíľu povaríme v osolenej vriacej vode, necháme odstáť, aby napučal a na záver pri nízkej teplote vmiešame do neho lyžičku masla. Keď sa voda odparí a jednotlivé zrnká sa oddeľujú, je hotový.

Skryť Vypnúť reklamu

Husacie stehná s jablkami na mangolde
pre 4 osoby
4 husacie stehná 
soľ, korenie 
2 lyžičky majoránu 
2 lyžičky paliny 
½ viazaničky petržlenu 
1 l zeleninového vývaru 
1 cibuľu 
600 g červených jabĺk

Na mangoldovú zeleninu: 
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľku šalotku 
300 g mangoldových listov (môžeme použiť aj špenátové listy) 
1 lyžicu ovocného octu 
100 ml zeleninového vývaru 
1 lyžicu miešaných nasekaných byliniek 
korenie, soľ, cukor

Rúru zohrejeme na 200 °C. Jedno jablko olúpeme, rozpolíme, odstránime jadrovník a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Umyjeme petržlen, osušíme ho a nasekáme. Husacie stehná umyjeme, osušíme, posolíme a pokoreníme. Na pekáč dáme cibuľu, bylinky a nakrájané jablko a na to položíme husacie stehná. V predhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Potom zalejeme vývarom a pečieme ďalej podľa veľkostí stehien ďalších 60 – 70 minút, pričom stehná pravidelne polievame výpekom. Stehná vyberieme a z výpeku zoberieme masť. Šťavu prepasírujeme a odparíme asi na 150 ml. Zvyšné jablká umyjeme, rozpolíme, odstránime jadrovník a nakrájame na plátky. Trochu tuku z výpeku (alebo masla) dáme rozohriať na panvicu a nakrájané jablká podusíme niekoľko minút za občasného zamiešania tak, aby zostali pevné. Na mangoldovú zeleninu očistíme cibuľku a nakrájame ju na jemno. Mangold umyjeme, hrubé stonky vyrežeme a listy nakrájame na kúsky. Olej rozohrejeme v hrnci a opečieme na ňom cibuľku. Pridáme mangold a krátko opečieme. Pridáme ocot a zeleninový vývar. Necháme krátko povariť, aby mangold zostal chrumkavý. Dochutíme bylinkami, korením, soľou a trochou cukru. Husacie stehná podávame na troche mangoldovej zeleniny ozdobené plátkami jablka a poliate šťavou z pečenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Glazované bravčové kotlety s jablkovo-kelovou zeleninou
pre 4 osoby
4 bravčové kotlety 
1 lyžicu oleja
soľ, korenie 
2 lyžice medu 
2 lyžice masla 
1 lyžicu dezertného vína 
1 lyžičku balzamikového octu 

Na zeleninovú prílohu:
125 g prerastenej slaniny 
1 malý kel 
2 cibule 
200 g mrkvy 
2 malé kyslé jablká 
1 bobkový list 
300 ml bieleho vína 
3 lyžice rastlinného oleja 
šťavu z jedného citrónu 
soľ, korenie

Kotlety opečieme na horúcom oleji z každej strany asi 3 minúty, posolíme a pokoreníme. Pridáme med, maslo, dezertné víno, ocot a 1 lyžicu vody a miešame, kým sa med neroztopí. Kotlety znovu otočíme a necháme chvíľu povariť, kým nie sú glazované. Slaninu nakrájame na malé pásiky, opečieme na panvici do chrumkava a odložíme bokom. Kel rozštvrtíme, vykrojíme hlúb a nakrájame na jemné pásiky. Očistíme cibuľu a mrkvu a nakrájame na pásiky. Rozohrejeme olej, podusíme na ňom cibuľu, zalejeme vínom, pridáme bobkový list, kel a mrkvu a všetko necháme 10 minút povariť. Očistíme jablká, vyberieme jadrovník nakrájame na plátky. Pridáme ku kelu a spolu ešte 5 minút podusíme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a primiešame slaninu. Kotlety a jablkovo-kelovú zeleninu dáme na misu a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  2. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Spánok – základ pevných vzťahov
  5. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  6. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  7. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  8. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  9. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  10. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  1. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  7. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 20 910
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 878
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 072
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 581
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 360
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 248
  7. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 158
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 911
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 566
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 487
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

O jeden byt sa uchádza aj 60 záujemcov.


9 h
Policajti na zápase Trnava - Slovan.

Ako sa to mohlo stať a čo bude nasledovať.


Sportnet 25m
Generál Colin Powell

Colin Powell sa dožil 84 rokov.


2 h
Dole vodou so Samom Marcom

Mysleli sme to dobre, ale dopadlo to ako vždy.


17. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 255
  2. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 632
  3. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 205
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 5 008
  5. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 781
  6. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 412
  7. Věra Tepličková: Poslanec Fico sa rozhodol spievať, covid-necovid 2 636
  8. Irena Šimuneková: Túlačky okolo Štrbských plies 2 469
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu