Viac než sedemdesiat percent buniek nášho imunitného systému sídli v hrubom čreve. Práve v ňom sa odohráva najväčší boj s vírusmi a ďalšími nebezpečnými látkami. V procese trávenia prichádzajú do čreva substancie, ktoré v tele zabezpečujú dôležité funkcie. Črevo zároveň obmedzuje vstup nebezpečných častíc ďalej do organizmu. „Činnosť čreva sa neobmedzuje iba na trávenie. Črevo podobne ako mozog dokáže vytvárať látky, ktoré sa podieľajú na riadení mnohých životných procesov. Výskumy ukazujú, že sa v ňom tvoria látky, ktoré zodpovedajú za prirodzenú obranyschopnosť. Spúšťačom týchto procesov sú probiotické baktérie, ktoré prijímame v strave,“ vysvetľuje gastroenterologička Iveta Čierna.
Ako prevencia
Probiotiká, v doslovnom preklade „podporujúci život“, sú vlastne živé baktérie, ktoré osídľujú vnútornú stranu čreva. V čreve dospelého človeka sa nachádzajú asi dva kilogramy baktérií. Ich počet je až desaťnásobne vyšší ako počet vlastných buniek človeka. V prípade, že sa v našom čreve nachádzajú „správne“ kultúry mikroorganizmov, funguje náš imunitný systém, máme nižší cholesterol, nemáme zažívacie ťažkosti a naše telo sa dokonca dokáže lepšie brániť proti niektorým druhom rakoviny a alergickým ochoreniam. Prirodzená normálna flóra má nielen ochrannú funkciu, ale spočíva aj v biochemickej funkcii – produkuje vitamíny skupiny B, mastných kyselín a má aj vplyv na metabolizmus žlčových kyselín. Opakom probiotík sú antibiotiká. Majú presne opačný účinok na mikroorganizmy. Často zlikvidujú nielen škodlivé baktérie, ale aj tie potrebné. Po liečbe antibiotikami sa človek cíti často oslabený, prejavujú sa u neho hnačky. Nežiaduce účinky antibiotík asi najlepšie dokazujú, že probiotické kultúry sú pre náš život jednoducho potrebné. Aj preto sa odporúča v priebehu liečby antibiotikami a po nej užívať probiotiká.
Žiadna novinka
Hoci sa u nás o probiotikách začalo hovoriť najmä v poslednom desaťročí, ich potrebné účinky poznali už starí Rimania. Rímsky historik Plínius odporúčal na liečbu gastroenteritídy pitie kvaseného mlieka. Mečnikov (laureát Nobelovej ceny pôsobiaci v Pasteurovom ústave) pred sto rokmi hovoril o tom, že proces starnutia spôsobuje činnosť toxínov, ktoré produkuje choroboplodná črevná flóra. To znamená, že zmenou črevnej flóry pravidelným užívaním probiotických baktérií sa v čreve počet baktérií produkujúcich toxíny redukuje, čo následne ovplyvňuje proces starnutia. Baktérie mliečneho kvasenia sa od nepamäti používali pri príprave stravy – jogurtov, kyslej kapusty, kvasenej zeleniny (uhorky) alebo pri konzervácii siláže.
Kde ich nájdeme
Probiotiká nájdeme v mliečnych výrobkoch, mlieku, niektorých druhoch syra, nepasterizovanej žinčici a ďalších kvasených mliečnych produktoch. Príjem probiotických kultúr má však jeden zádrhel. Probiotické potraviny majú pozitívny účinok na človeka len v prípade, keď sa do čreva dostanú živé a v dostatočnom množstve. To znamená, že musia prežiť čas, kým cez žalúdok precestujú do hrubého čreva. Aby túto dlhú cestu prežili, výrobcovia ich dnes pridávajú do kyslomliečnych výrobkov. Jogurty, kefíry a kyslé mlieka by sme mali preto konzumovať denne. Výber by sme mali zamerať najmä na tie, pri ktorých výrobcovia dávajú záruku na prítomnosť probiotických kultúr. Pri dlhodobej konzumácii by mali tieto potraviny u zdravého človeka stačiť na ochranu pred nedostatkom dôležitých probiotík. Ak chceme mať zaručené, že náš organizmus prijal dennú dávku probiotík, ktoré určite prežijú v kyslom prostredí žalúdka a uvoľnili sa až v hrubom čreve, môžeme uprednostniť niektoré probiotiká v tabletkách. Odborníci tabletkovú formu probiotík odporúčajú najmä ľuďom, ktorí majú častejší sklon k chorobám či ťažkosti s trávením. Pravidelným doplnkom stravy by sa mali stať aj pre ľudí, ktorí sa rozhodli chudnúť. Ich strava je v priebehu redukčnej diéty chudobnejšia. To znamená, že do organizmu prijímajú menšie množstvo antioxidantov a iných ochranných zložiek z potravy. Nehovoriac o vyššom nápore na imunitný systém.
Zdraviu prospešné účinky probiotických baktérií mliečneho kysnutia
Dokázané účinky
Zvýšenie nutričnej hodnoty potravy
Uľahčenie trávenia laktózy a iných sacharidov
Prevencia a terapia hnačky vyvolanej antibiotikami, chemoterapeutikami a rotavírusmi cestovnej hnačky
Stimulácia imunitných mechanizmov (najmä prirodzenej imunity)
Zníženie tvorby nežiaducich metabolitov (amoniak) a rakovinotvorných enzýmov v čreve
Predpokladané účinky
Redukcia infekcie Helicobacter pylori
Úprava zápchy (regulácia črevnej mobility)
Prevencia osteoporózy
Zníženie hladiny plazmového cholesterolu a triglyceridov – prevencia aterosklerózy
Zlepšenie životnej pohody
Autor: Lea Sobotová, SME ženy, 17/2007