SME

Jednoduché tousty

Na zahnanie hladu, presne ako to robia Angličania

Hrianky s plátkom makrely a uhorkou
(pre 4 osoby)
250 g údenej makrely
1 šalátová uhorka (asi 150 g) 
2 - 3 listy šalátu 
4 plátky chleba na opekanie 
4 lyžičky čerstvého syra ( Lučina ) 
2 lyžičky horčice 
soľ, korenie 
špičky kôpru

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z makrely odstránime kožu a nakrájame ju na hrubšie kúsky. Uhorku olúpeme a nakrájame na polcentimetrové kolieska. Šalát umyjeme, dobre usušíme a natrháme na drobné kúsky. Chlieb opečieme a každý natrieme lyžičkou čerstvého syra a pol lyžičky horčice. Šalát a uhorku rozdelíme na chleby, ľahko posolíme a obložíme kúskami makrely. Okoreníme a ozdobíme špičkami kôpru.

SkryťVypnúť reklamu


Stratené vajce a treska na hrianke
(pre 4 osoby)
4 plátky chleba na opekanie 
4 plátky syra 
4 ks údenej tresky (asi po 150 g) 
1 lyžica vínneho octu 
4 vajíčka 
soľ, korenie

Chlieb opečieme v horúcej rúre (200 °C), potom obložíme syrom, naň položíme kúsky ryby, opäť vložíme do rúry a necháme tam, až kým sa syr nezačne topiť. V hrnci zohrejeme 1 l vody s lyžicou octu. Vajíčka jednotlivo rozbijeme a jedno po druhom necháme skĺznuť do vriacej vody. Varíme 3 - 4 minúty vo vode, kým sa nezrazia. Vyberieme ich a dáme na chlieb.

Tousty so šunkou a syrom
(pre 2 osoby)
4 plátky chleba na opekanie 
2 plátky varenej šunky 
2 plátky syra (ementál, gouda) 
niekoľko tenkých plátkov jablka

Na dva plátky chleba položíme šunku, syr a plátky jablka, prikryjeme zvyšnými plátkami chleba, dobre zatlačíme a opečieme do zlatohneda. Pred podávaním krížom rozrežeme.

SkryťVypnúť reklamu

 

Tousty so syrom a zeleninou
(pre 4 osoby)
1 červená paprika 
1 zelená paprika 
3 lyžice olivového oleja 
50 g lúpaných paradajok z konzervy 
soľ 
čili korenie 
kajenské korenie 
šťava z ½ citróna 
8 plátkov chleba na opekanie 
30 g zmäknutého masla 
120 g syra gouda v plátkoch 
2 lyžice čerstvého syra (Lučina) 
1 malé zrelé avokádo

Papriky zbavíme semien, umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kocky. Na oleji opečieme kocky papriky. Pridáme olúpané jemno nasekané paradajky. Ochutíme soľou, čili a kajenským korením. Všetko necháme povariť asi 10 minút. Uvarené rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme citrónovou šťavou. Štyri plátky chleba na opekanie potrieme rovnomerne maslom. Rozohrejeme panvicu, chleby namastenou stranou dole vložíme na panvicu a opekáme do zlatohneda. Na opečenú stranu chleba položíme polovicou plátkov syra. Syr natrieme paprikovo-paradajkovým pyré a navrch dáme čerstvý syr. Polovičku avokáda olúpeme, nakrájame na tenké plátky a ihneď položíme na čerstvý syr. Obložíme druhou polovicou plátkov syra a prikryjeme zvyšnými štyrmi plátkami chleba, trochu pritlačíme. Chleby dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme dozlata v rúre predhriatej na 200 °C, až kým sa syr nezačne trochu topiť. Vyberieme z rúry a krížom prerežeme. Ihneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Tousty so slaninou, šalátom a paradajkami
4 osoby
12 plátkov prerastenej slaniny na opekanie 
4 veľké listy ľadového šalátu 
2 zrelé paradajky 
4 lyžice majonézy 
1 lyžica čili omáčky (hotový výrobok) 
8 plátkov chleba na opekanie

Slaninu opečieme z obidvoch strán dohneda a chrumkava na panvici bez oleja. Vyberieme ju a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri. Šalát umyjeme, usušíme a veľké listy rozpolíme. Paradajky umyjeme, usušíme a nakrájame na plátky. Zľahka opečieme plátky chleba. Majonézu zmiešame s čili omáčkou a potrieme s ňou plátky chleba. Štyri plátky chleba obložíme šalátom a navrch rozdelíme plátky paradajok. Na každý chlieb dáme 3 plátky slaniny a prikryjeme zvyšným chlebom. Chleby krížom prerežeme a ihneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tousty s rostbífom
(pre 2 osoby)
½ cukiny 
4 listy ľadového šalátu 
4 plátky celozrnného chleba na opekanie 
2 lyžičky nastrúhaného chrenu (čerstvého alebo konzervovaného) 
50 g čerstvého syra (Lučina) 
2 plátky rostbífu

Cukinu umyjeme, usušíme a po dĺžke nakrájame na tenké plátky. Šalát umyjeme, usušíme a natrháme na drobné kúsky. Chlieb opečieme. Čerstvý syr rozmiešame s chrenom a potrieme na plátky chleba. Dva plátky obložíme cukinou, šalátom a rostbífom. Prikryjeme zvyšnými plátkami chleba a krížom rozrežeme.

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 16/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 054
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 663
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 939
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 734
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 737
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 166
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 134
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 231
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 304
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 982
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 908
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 879
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 723
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 039
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 602
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu