„Bio“ nie sú špeciality

Máte chuť na biochlieb s biodžemom? Alebo dávate prednosť „klasickým“ potravinám? Napriek tomu, že vo svete sú biopotraviny najrôznejšieho druhu bežnou súčasťou jedálnička, u nás voči nim stále panuje mierna nedôvera.

Mnohí ľudia presne netušia, čím sú potraviny s prívlastkom bio zaujímavé a či vôbec má význam ich kupovať. „Biopotraviny vznikli v rámci ekologického poľnohospodárstva. To znamená, že pri ich výrobe nebolo použité nijaké farbivo, prášok, urýchľovač ani chemický postup,“ vysvetľuje Eva Gramerová, odborníčka na biovýživu, ktorá spolu s manželom vlastní obchod s bioproduktmi. „Zelenina, ovocie a ďalšie bioprodukty sú vypestované na prírodnej báze. Pôsobia na ne iba prírodné prostriedky a táto zásada sa dodržiava aj pri ich spracúvaní. Týka sa to aj živočíšnych produktov. Pochádzajú zo zvierat chovaných v podmienkach ekofariem, s ohľadom na ich prirodzené potreby.“

Záruky neexistujú
Väčšine z nás asi napadne otázka, ako sa dá zaručiť, aby sme si z predajne odniesli skutočné biopotraviny, nie napodobeniny, ktoré ekologické postupy deklarujú len na obale. Odpoveď znie – nijako. „Všetko sa dá obísť. My podobným nepríjemnostiam predchádzame tým, že predávame len produkty výrobcov, o ktorých vieme, že sú zarytými fanúšikmi biopotravín a podvody od nich nehrozia. Je to v našom vlastnom záujme, pretože aj predajcov kontrolujú a ľahko môžu prísť o licenciu,“ hovorí Gramerová. Nedôverčivý prístup k biopotravinám však pramení najmä z toho, že cena je vyššia než pri bežných potravinách. Podľa nej je to otázka priorít. „Keďže produkovanie bioproduktov si vyžaduje špeciálne postupy a najmä čas, sú drahšie. Záleží však na tom, do čoho je človek ochotný alebo zvyknutý peniaze investovať. Niekedy svojmu dieťaťu kúpi napríklad drahú hračku, ale drahšie bioovocie už nie.“

Chutnejšia strava?
Eva Gramerová v biopotravinách jednoznačne cíti „živú“ chuť. „Najviac to spoznáme na zelenine. Ak si kúpime mrkvu vypestovanú v domácej záhradke, bez akýchkoľvek práškov, vyzerá aj chutí úplne inak ako tá zo skleníka.“ Biopotraviny sa údajne aj lepšie skladujú. „Zelenina vydrží oveľa dlhšie a jablká pestované biospôsobom zostávajú až do jari svieže. Ovocie sa tiež veľmi ľahko suší. Žiaľ, aj škodcom, ktorí zvyknú ničiť úrodu, bio plody chutia jednoznačne najlepšie. Aspoň vieme, že napadnuté rastliny naozaj spĺňajú kritériá bio.“

V prírode je sila
Rastlina v biopodmienkach bojuje o život sama, bez umelých stimulantov. Silu si berie zo zeme, z pôdy, ktorá nie je ovplyvnená chémiou. „Takéto rastliny sú silné a keď ich ľudia budú konzumovať, bude silný aj ich organizmus. Keď do zeme budeme stále niečo pridávať, stratí kvalitu. Preto by sa malo ekologické poľnohospodárstvo podporovať.“ Biopotraviny nie sú žiadne „špeciality“, ale neobsahujú látky, ktoré organizmu ubližujú. „Kedysi dávno bolo ľudstvo zdravé práve vďaka tomu, že strava neobsahovala chémiu,“ hovorí Eva Gramerová a upozorňuje, že žiť bio neznamená len kupovať biopotraviny v bioobchode. Je to spôsob myslenia. „Existujú mnohé spoločnosti, ktoré sa vracajú k najstarším postupom pestovania,“ hovorí odborníčka a dodáva, že pestovať „bio“ môže každý, kto má záhradu. „Prirodzené je nechať na pôdu, aby sama rozhodla, čo a ako sa urodí, umelo ju neovplyvňovať. Tak človek bude jesť to, čo mu príroda sama ponúkne. “

Sú biopotraviny módna záležitosť?
Podľa doktorky Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu určite nie. „Každý krok k ozdraveniu výživy je vítaný. Zvyšovanie kvality potravín a zachovávanie ich prirodzených nutričných benefitov je nevyhnutné v záujme zlepšovania zdravotného stavu populácie a nezanedbateľná je aj ochrana životného prostredia. Chemické, konzervačné, bieliace látky, emulgátory, nitráty alebo pesticídy, v živočíšnej výrobe hormóny, môžu byť zdrojom alergií a iných ťažkostí. Zvýšenú pozornosť treba venovať najmä ochrane zdravia malých detí. Týka sa to už dojčiacich matiek, pretože mnohé látky prechádzajú do materského mlieka. Nie všetky biopotraviny sú však zdraviu prospešné. Aj saláma vyrobená z mäsa z biofarmy obsahuje tuky a cholesterol a čokoláda vyrobená z ekologického cukru môže byť zdrojom nadbytočných kilogramov.“

Ako spoznáme biovýrobky?
Bioprodukty rozoznáme od bežných potravín na základe označenia. Etikety s nápismi EKO alebo BIO znamenajú, že ide o certifikované biovýrobky. Získať takýto certifikát nie je jednoduché. Nestačí len začať „prirodzene“ pestovať. Proces certifikácie spočíva v tom, že každého, kto začne biopotraviny produkovať, príslušné úrady niekoľko rokov prísne kontrolujú, či dodržiava potrebné postupy, a až po uplynutí stanovenej lehoty získa certifikát, že jeho výrobky sú bio.

Kam na bionákupy?
Do obchodu:
www.biobio.sk
www.biotrend.sk
www.natura-bioplus.sk
www.biopotravinykrajinka.sk

Na internet:
www.bio-obchod.sk
www.biologika.sk
www.bioshop.sk
www.biosen.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Borguľa požiadal o okamžité uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 473
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 096
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 162
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 699
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 466
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 066
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 039
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 651
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 556

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko zatiaľ nepovedal, ako ďalej, krízu budú riešiť v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu. Matečná prísť ani neplánovala.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Podnikateľ sa k školstvu vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.