„Bio“ nie sú špeciality

Máte chuť na biochlieb s biodžemom? Alebo dávate prednosť „klasickým“ potravinám? Napriek tomu, že vo svete sú biopotraviny najrôznejšieho druhu bežnou súčasťou jedálnička, u nás voči nim stále panuje mierna nedôvera.

Mnohí ľudia presne netušia, čím sú potraviny s prívlastkom bio zaujímavé a či vôbec má význam ich kupovať. „Biopotraviny vznikli v rámci ekologického poľnohospodárstva. To znamená, že pri ich výrobe nebolo použité nijaké farbivo, prášok, urýchľovač ani chemický postup,“ vysvetľuje Eva Gramerová, odborníčka na biovýživu, ktorá spolu s manželom vlastní obchod s bioproduktmi. „Zelenina, ovocie a ďalšie bioprodukty sú vypestované na prírodnej báze. Pôsobia na ne iba prírodné prostriedky a táto zásada sa dodržiava aj pri ich spracúvaní. Týka sa to aj živočíšnych produktov. Pochádzajú zo zvierat chovaných v podmienkach ekofariem, s ohľadom na ich prirodzené potreby.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Záruky neexistujú
Väčšine z nás asi napadne otázka, ako sa dá zaručiť, aby sme si z predajne odniesli skutočné biopotraviny, nie napodobeniny, ktoré ekologické postupy deklarujú len na obale. Odpoveď znie – nijako. „Všetko sa dá obísť. My podobným nepríjemnostiam predchádzame tým, že predávame len produkty výrobcov, o ktorých vieme, že sú zarytými fanúšikmi biopotravín a podvody od nich nehrozia. Je to v našom vlastnom záujme, pretože aj predajcov kontrolujú a ľahko môžu prísť o licenciu,“ hovorí Gramerová. Nedôverčivý prístup k biopotravinám však pramení najmä z toho, že cena je vyššia než pri bežných potravinách. Podľa nej je to otázka priorít. „Keďže produkovanie bioproduktov si vyžaduje špeciálne postupy a najmä čas, sú drahšie. Záleží však na tom, do čoho je človek ochotný alebo zvyknutý peniaze investovať. Niekedy svojmu dieťaťu kúpi napríklad drahú hračku, ale drahšie bioovocie už nie.“

Chutnejšia strava?
Eva Gramerová v biopotravinách jednoznačne cíti „živú“ chuť. „Najviac to spoznáme na zelenine. Ak si kúpime mrkvu vypestovanú v domácej záhradke, bez akýchkoľvek práškov, vyzerá aj chutí úplne inak ako tá zo skleníka.“ Biopotraviny sa údajne aj lepšie skladujú. „Zelenina vydrží oveľa dlhšie a jablká pestované biospôsobom zostávajú až do jari svieže. Ovocie sa tiež veľmi ľahko suší. Žiaľ, aj škodcom, ktorí zvyknú ničiť úrodu, bio plody chutia jednoznačne najlepšie. Aspoň vieme, že napadnuté rastliny naozaj spĺňajú kritériá bio.“

V prírode je sila
Rastlina v biopodmienkach bojuje o život sama, bez umelých stimulantov. Silu si berie zo zeme, z pôdy, ktorá nie je ovplyvnená chémiou. „Takéto rastliny sú silné a keď ich ľudia budú konzumovať, bude silný aj ich organizmus. Keď do zeme budeme stále niečo pridávať, stratí kvalitu. Preto by sa malo ekologické poľnohospodárstvo podporovať.“ Biopotraviny nie sú žiadne „špeciality“, ale neobsahujú látky, ktoré organizmu ubližujú. „Kedysi dávno bolo ľudstvo zdravé práve vďaka tomu, že strava neobsahovala chémiu,“ hovorí Eva Gramerová a upozorňuje, že žiť bio neznamená len kupovať biopotraviny v bioobchode. Je to spôsob myslenia. „Existujú mnohé spoločnosti, ktoré sa vracajú k najstarším postupom pestovania,“ hovorí odborníčka a dodáva, že pestovať „bio“ môže každý, kto má záhradu. „Prirodzené je nechať na pôdu, aby sama rozhodla, čo a ako sa urodí, umelo ju neovplyvňovať. Tak človek bude jesť to, čo mu príroda sama ponúkne. “

Sú biopotraviny módna záležitosť?
Podľa doktorky Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu určite nie. „Každý krok k ozdraveniu výživy je vítaný. Zvyšovanie kvality potravín a zachovávanie ich prirodzených nutričných benefitov je nevyhnutné v záujme zlepšovania zdravotného stavu populácie a nezanedbateľná je aj ochrana životného prostredia. Chemické, konzervačné, bieliace látky, emulgátory, nitráty alebo pesticídy, v živočíšnej výrobe hormóny, môžu byť zdrojom alergií a iných ťažkostí. Zvýšenú pozornosť treba venovať najmä ochrane zdravia malých detí. Týka sa to už dojčiacich matiek, pretože mnohé látky prechádzajú do materského mlieka. Nie všetky biopotraviny sú však zdraviu prospešné. Aj saláma vyrobená z mäsa z biofarmy obsahuje tuky a cholesterol a čokoláda vyrobená z ekologického cukru môže byť zdrojom nadbytočných kilogramov.“

Ako spoznáme biovýrobky?
Bioprodukty rozoznáme od bežných potravín na základe označenia. Etikety s nápismi EKO alebo BIO znamenajú, že ide o certifikované biovýrobky. Získať takýto certifikát nie je jednoduché. Nestačí len začať „prirodzene“ pestovať. Proces certifikácie spočíva v tom, že každého, kto začne biopotraviny produkovať, príslušné úrady niekoľko rokov prísne kontrolujú, či dodržiava potrebné postupy, a až po uplynutí stanovenej lehoty získa certifikát, že jeho výrobky sú bio.

Kam na bionákupy?
Do obchodu:
www.biobio.sk
www.biotrend.sk
www.natura-bioplus.sk
www.biopotravinykrajinka.sk

Na internet:
www.bio-obchod.sk
www.biologika.sk
www.bioshop.sk
www.biosen.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  4. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  5. Noc architektúry 2018
  6. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  7. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  8. Talent - vzdelanie - úspech
  9. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  10. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 344
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 19 329
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 13 775
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 8 122
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 288
  6. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 3 888
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 830
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 627
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 337
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 080

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Verejné korčuľovanie je preč. Čo spravil Ramsay s reprezentáciou?

Kam sa posunula slovenská hokejová reprezentácia od posledného šampionátu v Kolíne? Slováci našli systém, disciplínu ešte nie.

KOMENTÁRE

SNS miznú granáty, ale báť sa máme marihuany

Kto sa niekedy dotkol kokaínu, stal sa zrejme zlom a patrí do trestnice.

Neprehliadnite tiež

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.

Ženy protestujú nahé, aby spoločnosť vypočula ich hlasy. Je to nutné?

Odporcovia argumentujú, či ženy nič lepšie ako svoje telá nemajú.