Mnohí ľudia presne netušia, čím sú potraviny s prívlastkom bio zaujímavé a či vôbec má význam ich kupovať. „Biopotraviny vznikli v rámci ekologického poľnohospodárstva. To znamená, že pri ich výrobe nebolo použité nijaké farbivo, prášok, urýchľovač ani chemický postup,“ vysvetľuje Eva Gramerová, odborníčka na biovýživu, ktorá spolu s manželom vlastní obchod s bioproduktmi. „Zelenina, ovocie a ďalšie bioprodukty sú vypestované na prírodnej báze. Pôsobia na ne iba prírodné prostriedky a táto zásada sa dodržiava aj pri ich spracúvaní. Týka sa to aj živočíšnych produktov. Pochádzajú zo zvierat chovaných v podmienkach ekofariem, s ohľadom na ich prirodzené potreby.“
Záruky neexistujú
Väčšine z nás asi napadne otázka, ako sa dá zaručiť, aby sme si z predajne odniesli skutočné biopotraviny, nie napodobeniny, ktoré ekologické postupy deklarujú len na obale. Odpoveď znie – nijako. „Všetko sa dá obísť. My podobným nepríjemnostiam predchádzame tým, že predávame len produkty výrobcov, o ktorých vieme, že sú zarytými fanúšikmi biopotravín a podvody od nich nehrozia. Je to v našom vlastnom záujme, pretože aj predajcov kontrolujú a ľahko môžu prísť o licenciu,“ hovorí Gramerová. Nedôverčivý prístup k biopotravinám však pramení najmä z toho, že cena je vyššia než pri bežných potravinách. Podľa nej je to otázka priorít. „Keďže produkovanie bioproduktov si vyžaduje špeciálne postupy a najmä čas, sú drahšie. Záleží však na tom, do čoho je človek ochotný alebo zvyknutý peniaze investovať. Niekedy svojmu dieťaťu kúpi napríklad drahú hračku, ale drahšie bioovocie už nie.“
Chutnejšia strava?
Eva Gramerová v biopotravinách jednoznačne cíti „živú“ chuť. „Najviac to spoznáme na zelenine. Ak si kúpime mrkvu vypestovanú v domácej záhradke, bez akýchkoľvek práškov, vyzerá aj chutí úplne inak ako tá zo skleníka.“ Biopotraviny sa údajne aj lepšie skladujú. „Zelenina vydrží oveľa dlhšie a jablká pestované biospôsobom zostávajú až do jari svieže. Ovocie sa tiež veľmi ľahko suší. Žiaľ, aj škodcom, ktorí zvyknú ničiť úrodu, bio plody chutia jednoznačne najlepšie. Aspoň vieme, že napadnuté rastliny naozaj spĺňajú kritériá bio.“
V prírode je sila
Rastlina v biopodmienkach bojuje o život sama, bez umelých stimulantov. Silu si berie zo zeme, z pôdy, ktorá nie je ovplyvnená chémiou. „Takéto rastliny sú silné a keď ich ľudia budú konzumovať, bude silný aj ich organizmus. Keď do zeme budeme stále niečo pridávať, stratí kvalitu. Preto by sa malo ekologické poľnohospodárstvo podporovať.“ Biopotraviny nie sú žiadne „špeciality“, ale neobsahujú látky, ktoré organizmu ubližujú. „Kedysi dávno bolo ľudstvo zdravé práve vďaka tomu, že strava neobsahovala chémiu,“ hovorí Eva Gramerová a upozorňuje, že žiť bio neznamená len kupovať biopotraviny v bioobchode. Je to spôsob myslenia. „Existujú mnohé spoločnosti, ktoré sa vracajú k najstarším postupom pestovania,“ hovorí odborníčka a dodáva, že pestovať „bio“ môže každý, kto má záhradu. „Prirodzené je nechať na pôdu, aby sama rozhodla, čo a ako sa urodí, umelo ju neovplyvňovať. Tak človek bude jesť to, čo mu príroda sama ponúkne. “
Sú biopotraviny módna záležitosť?
Podľa doktorky Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu určite nie. „Každý krok k ozdraveniu výživy je vítaný. Zvyšovanie kvality potravín a zachovávanie ich prirodzených nutričných benefitov je nevyhnutné v záujme zlepšovania zdravotného stavu populácie a nezanedbateľná je aj ochrana životného prostredia. Chemické, konzervačné, bieliace látky, emulgátory, nitráty alebo pesticídy, v živočíšnej výrobe hormóny, môžu byť zdrojom alergií a iných ťažkostí. Zvýšenú pozornosť treba venovať najmä ochrane zdravia malých detí. Týka sa to už dojčiacich matiek, pretože mnohé látky prechádzajú do materského mlieka. Nie všetky biopotraviny sú však zdraviu prospešné. Aj saláma vyrobená z mäsa z biofarmy obsahuje tuky a cholesterol a čokoláda vyrobená z ekologického cukru môže byť zdrojom nadbytočných kilogramov.“
Ako spoznáme biovýrobky?
Bioprodukty rozoznáme od bežných potravín na základe označenia. Etikety s nápismi EKO alebo BIO znamenajú, že ide o certifikované biovýrobky. Získať takýto certifikát nie je jednoduché. Nestačí len začať „prirodzene“ pestovať. Proces certifikácie spočíva v tom, že každého, kto začne biopotraviny produkovať, príslušné úrady niekoľko rokov prísne kontrolujú, či dodržiava potrebné postupy, a až po uplynutí stanovenej lehoty získa certifikát, že jeho výrobky sú bio.
Kam na bionákupy?
Do obchodu:
www.biobio.sk
www.biotrend.sk
www.natura-bioplus.sk
www.biopotravinykrajinka.sk
Na internet:
www.bio-obchod.sk
www.biologika.sk
www.bioshop.sk
www.biosen.sk
Autor: Zuzana Zajacová, SME ženy, 16/2007