SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Nezameniteľné kari

Korenie, ktoré dodá jedlu nádych exotiky.

Červené kuracie kari
pre 4 osoby
600 g kuracieho mäsa z pŕs 
3 paradajky 
200 g očisteného ananásu 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
1 lyžicu oleja 
1 - 2 lyžice červenej kari pasty 
400 ml kokosového mlieka 
1 lyžicu hnedého cukru 
3 lyžice rybacej omáčky (alebo sójovej omáčky) 
1 lyžicu limetovej alebo citrónovej šťavy

Mäso nakrájame na 1 cm veľké kocky. Paradajky zbavíme kože, semienok a nakrájame na malé kúsky. Ananás nakrájame na malé kúsky. Olej rozohrejeme na panvici alebo vo woku, vmiešame kari pastu a opečieme. Prilejeme kokosové mlieko a dáme prudko zovrieť. Dochutíme citrónovou kôrou, cukrom, rybacou omáčkou a šťavou z limety. Do toho dáme kuracie mäso a ananás a neprikryté dáme 5 minút povariť. Pridáme paradajky a necháme ich iba zohriať. Rozdelíme do misiek a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusta s kari
pre 4 osoby
1 malú hlávku kapusty (asi 1,2 kg) 
1 cibuľu 
2 lyžice oleja 
1 lyžicu kari
1 konzervu paradajok (400 g) 
250 ml zeleninového vývaru z kocky 
100 g arašidov 
soľ, korenie 
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

Kapustu rozštvrtíme, odstránime vonkajšie listy a hlúb. Každú štvrtku jemno nakrájame. Očistíme cibuľu, nakrájame na kocky a podusíme na oleji do sklovita. Pridáme kapustu a kari a krátko spolu podusíme. Primiešame paradajky so šťavou, nalejeme vývar a vmiešame arašidy. Všetko spolu dáme jemne variť 30 minút. Ochutíme soľou a korením a podávame posypané petržlenom.

Zeleninové kari s mandarínkami a čerstvou mätou
pre 4 osoby
500 g mrkvy 
700 g zemiakov 
400 g stopkového zeleru 
1 viazaničku mladej cibuľky 
kôru a šťavu z jednej limety (citróna) 
2 lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru 
2 lyžice oleja 
2 lyžice kari 
2 lyžičky kurkumy 
soľ 
200 ml zeleninového vývaru z kocky 
400 ml kokosového mlieka nesladeného 
4 väčšie mandarínky bez kôstok 
1 lyžicu nasekanej mäty 
lístky mäty na ozdobu

Skryť Vypnúť reklamu

Mrkvu a zemiaky olúpeme. Mrkvu nakrájame na 2 cm kocky, zemiaky rozkrájame na osminky. Zeler umyjeme a nakrájame na 0,5 cm hrubé plátky. Cibuľku očistíme a nakrájame biele a svetlo zelené časti na kolieska. Na oleji podusíme zemiaky, mrkvu a zeler spolu s kôru z citróna, zázvorom, kari a kurkumou. Pridáme cibuľku, zeleninový vývar a kokosové mlieko a všetko spolu dusíme 20 - 25 minút, trochu posolíme. Mandarínky olúpeme a pokrájame na kocky. Sporák vypneme a do horúcej zeleniny zamiešame mandarínky, šťavu z citróna a mätu a necháme prikryté 2 minúty postáť na platni. Pred podávaním ozdobíme kari s lístkami mäty.


Zemiaková kari polievka s kurčaťom
pre 4 osoby
600 g zemiakov 
600g mrkvy 
1 cibuľu 
asi 500 g rezňov z kuracích pŕs 
2 lyžice oleja 
soľ, korenie 
2 lyžičky kari 
½ lyžičky škorice 
2 lyžičky garam masala (indická koreniaca zmes, môže sa nahradiť pikantným korením) 
400 ml zeleninového vývaru z kocky 
2 lyžice jemne nakrájanej mäty 
300 g jogurtu

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Mrkvu olúpeme a nakrájame na plátky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na plátky. Kuracie mäso nakrájame na kocky a opečieme na horúcom oleji asi 3 minúty. Pridáme soľ, korenie a kari, zoberieme z hrnca. Na tomto výpeku za stáleho miešania osmažíme cibuľu, zemiaky a mrkvu. Osolíme, okoreníme, pridáme škoricu a garam masala, prilejeme vývar a asi 6 minút necháme povariť. Do hrnca vrátime mäso a varíme ďalších 5 minút. Dochutíme. Zmiešame jogurt s mätou. Polievku dáme do misiek a podávame s ochuteným jogurtom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 165
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 831
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 577
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 426
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 008
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 379
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 172
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 009
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 696
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

16 h
Snímka z odberového miesta v športovej hale v Pezinku počas celoplošného  skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19 na Slovensku.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie na Covid-19.

4 h
Petra Vlhová dnes ide zjazd.

Sledujte zjazdové lyžovanie s nami.

3 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

21 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt