SME

Nezameniteľné kari

Korenie, ktoré dodá jedlu nádych exotiky.

Červené kuracie kari
pre 4 osoby
600 g kuracieho mäsa z pŕs 
3 paradajky 
200 g očisteného ananásu 
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry 
1 lyžicu oleja 
1 - 2 lyžice červenej kari pasty 
400 ml kokosového mlieka 
1 lyžicu hnedého cukru 
3 lyžice rybacej omáčky (alebo sójovej omáčky) 
1 lyžicu limetovej alebo citrónovej šťavy

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mäso nakrájame na 1 cm veľké kocky. Paradajky zbavíme kože, semienok a nakrájame na malé kúsky. Ananás nakrájame na malé kúsky. Olej rozohrejeme na panvici alebo vo woku, vmiešame kari pastu a opečieme. Prilejeme kokosové mlieko a dáme prudko zovrieť. Dochutíme citrónovou kôrou, cukrom, rybacou omáčkou a šťavou z limety. Do toho dáme kuracie mäso a ananás a neprikryté dáme 5 minút povariť. Pridáme paradajky a necháme ich iba zohriať. Rozdelíme do misiek a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Kapusta s kari
pre 4 osoby
1 malú hlávku kapusty (asi 1,2 kg) 
1 cibuľu 
2 lyžice oleja 
1 lyžicu kari
1 konzervu paradajok (400 g) 
250 ml zeleninového vývaru z kocky 
100 g arašidov 
soľ, korenie 
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate

Kapustu rozštvrtíme, odstránime vonkajšie listy a hlúb. Každú štvrtku jemno nakrájame. Očistíme cibuľu, nakrájame na kocky a podusíme na oleji do sklovita. Pridáme kapustu a kari a krátko spolu podusíme. Primiešame paradajky so šťavou, nalejeme vývar a vmiešame arašidy. Všetko spolu dáme jemne variť 30 minút. Ochutíme soľou a korením a podávame posypané petržlenom.

Zeleninové kari s mandarínkami a čerstvou mätou
pre 4 osoby
500 g mrkvy 
700 g zemiakov 
400 g stopkového zeleru 
1 viazaničku mladej cibuľky 
kôru a šťavu z jednej limety (citróna) 
2 lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru 
2 lyžice oleja 
2 lyžice kari 
2 lyžičky kurkumy 
soľ 
200 ml zeleninového vývaru z kocky 
400 ml kokosového mlieka nesladeného 
4 väčšie mandarínky bez kôstok 
1 lyžicu nasekanej mäty 
lístky mäty na ozdobu

SkryťVypnúť reklamu

Mrkvu a zemiaky olúpeme. Mrkvu nakrájame na 2 cm kocky, zemiaky rozkrájame na osminky. Zeler umyjeme a nakrájame na 0,5 cm hrubé plátky. Cibuľku očistíme a nakrájame biele a svetlo zelené časti na kolieska. Na oleji podusíme zemiaky, mrkvu a zeler spolu s kôru z citróna, zázvorom, kari a kurkumou. Pridáme cibuľku, zeleninový vývar a kokosové mlieko a všetko spolu dusíme 20 - 25 minút, trochu posolíme. Mandarínky olúpeme a pokrájame na kocky. Sporák vypneme a do horúcej zeleniny zamiešame mandarínky, šťavu z citróna a mätu a necháme prikryté 2 minúty postáť na platni. Pred podávaním ozdobíme kari s lístkami mäty.


Zemiaková kari polievka s kurčaťom
pre 4 osoby
600 g zemiakov 
600g mrkvy 
1 cibuľu 
asi 500 g rezňov z kuracích pŕs 
2 lyžice oleja 
soľ, korenie 
2 lyžičky kari 
½ lyžičky škorice 
2 lyžičky garam masala (indická koreniaca zmes, môže sa nahradiť pikantným korením) 
400 ml zeleninového vývaru z kocky 
2 lyžice jemne nakrájanej mäty 
300 g jogurtu

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Mrkvu olúpeme a nakrájame na plátky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na plátky. Kuracie mäso nakrájame na kocky a opečieme na horúcom oleji asi 3 minúty. Pridáme soľ, korenie a kari, zoberieme z hrnca. Na tomto výpeku za stáleho miešania osmažíme cibuľu, zemiaky a mrkvu. Osolíme, okoreníme, pridáme škoricu a garam masala, prilejeme vývar a asi 6 minút necháme povariť. Do hrnca vrátime mäso a varíme ďalších 5 minút. Dochutíme. Zmiešame jogurt s mätou. Polievku dáme do misiek a podávame s ochuteným jogurtom.

Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 15/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  2. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 736
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 928
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 331
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 327
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 143
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 851
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 840
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 467
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 898
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 534
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 132
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 875
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 489
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 976
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 528
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 283
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu