Červené kuracie kari
pre 4 osoby
600 g kuracieho mäsa z pŕs
3 paradajky
200 g očisteného ananásu
1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
1 lyžicu oleja
1 - 2 lyžice červenej kari pasty
400 ml kokosového mlieka
1 lyžicu hnedého cukru
3 lyžice rybacej omáčky (alebo sójovej omáčky)
1 lyžicu limetovej alebo citrónovej šťavy
Mäso nakrájame na 1 cm veľké kocky. Paradajky zbavíme kože, semienok a nakrájame na malé kúsky. Ananás nakrájame na malé kúsky. Olej rozohrejeme na panvici alebo vo woku, vmiešame kari pastu a opečieme. Prilejeme kokosové mlieko a dáme prudko zovrieť. Dochutíme citrónovou kôrou, cukrom, rybacou omáčkou a šťavou z limety. Do toho dáme kuracie mäso a ananás a neprikryté dáme 5 minút povariť. Pridáme paradajky a necháme ich iba zohriať. Rozdelíme do misiek a podávame.
Kapusta s kari
pre 4 osoby
1 malú hlávku kapusty (asi 1,2 kg)
1 cibuľu
2 lyžice oleja
1 lyžicu kari
1 konzervu paradajok (400 g)
250 ml zeleninového vývaru z kocky
100 g arašidov
soľ, korenie
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
Kapustu rozštvrtíme, odstránime vonkajšie listy a hlúb. Každú štvrtku jemno nakrájame. Očistíme cibuľu, nakrájame na kocky a podusíme na oleji do sklovita. Pridáme kapustu a kari a krátko spolu podusíme. Primiešame paradajky so šťavou, nalejeme vývar a vmiešame arašidy. Všetko spolu dáme jemne variť 30 minút. Ochutíme soľou a korením a podávame posypané petržlenom.
Zeleninové kari s mandarínkami a čerstvou mätou
pre 4 osoby
500 g mrkvy
700 g zemiakov
400 g stopkového zeleru
1 viazaničku mladej cibuľky
kôru a šťavu z jednej limety (citróna)
2 lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
2 lyžice oleja
2 lyžice kari
2 lyžičky kurkumy
soľ
200 ml zeleninového vývaru z kocky
400 ml kokosového mlieka nesladeného
4 väčšie mandarínky bez kôstok
1 lyžicu nasekanej mäty
lístky mäty na ozdobu
Mrkvu a zemiaky olúpeme. Mrkvu nakrájame na 2 cm kocky, zemiaky rozkrájame na osminky. Zeler umyjeme a nakrájame na 0,5 cm hrubé plátky. Cibuľku očistíme a nakrájame biele a svetlo zelené časti na kolieska. Na oleji podusíme zemiaky, mrkvu a zeler spolu s kôru z citróna, zázvorom, kari a kurkumou. Pridáme cibuľku, zeleninový vývar a kokosové mlieko a všetko spolu dusíme 20 - 25 minút, trochu posolíme. Mandarínky olúpeme a pokrájame na kocky. Sporák vypneme a do horúcej zeleniny zamiešame mandarínky, šťavu z citróna a mätu a necháme prikryté 2 minúty postáť na platni. Pred podávaním ozdobíme kari s lístkami mäty.
Zemiaková kari polievka s kurčaťom
pre 4 osoby
600 g zemiakov
600g mrkvy
1 cibuľu
asi 500 g rezňov z kuracích pŕs
2 lyžice oleja
soľ, korenie
2 lyžičky kari
½ lyžičky škorice
2 lyžičky garam masala (indická koreniaca zmes, môže sa nahradiť pikantným korením)
400 ml zeleninového vývaru z kocky
2 lyžice jemne nakrájanej mäty
300 g jogurtu
Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Mrkvu olúpeme a nakrájame na plátky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na plátky. Kuracie mäso nakrájame na kocky a opečieme na horúcom oleji asi 3 minúty. Pridáme soľ, korenie a kari, zoberieme z hrnca. Na tomto výpeku za stáleho miešania osmažíme cibuľu, zemiaky a mrkvu. Osolíme, okoreníme, pridáme škoricu a garam masala, prilejeme vývar a asi 6 minút necháme povariť. Do hrnca vrátime mäso a varíme ďalších 5 minút. Dochutíme. Zmiešame jogurt s mätou. Polievku dáme do misiek a podávame s ochuteným jogurtom.
Autor: Slávka Petrášová, SME ženy, 15/2007