Spoločným menovateľom kávy a čaju je kofeín, ktorý sa v prírode nachádza vo vyše šesťdesiatich druhoch rastlín. Kofeín sa pridáva aj do niektorých nealkoholických nápojov a liekov, napríklad proti bolesti hlavy. Do zažívacieho traktu sa vstrebe veľmi rýchlo – za 45 minút – a aj preto je vďačným povzbudzujúcim prostriedkom pri únave alebo nedostatku koncentrácie. „Kofeín stimuluje centrálny nervový systém a z organizmu sa do veľkej miery vylúči za šesť hodín,“ spresňuje účinky Eva Smíšková z medicínskeho centra Medifera. Kofeín slabšie pôsobí na fajčiarov, ale jeho účinok silnejšie pocítia ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu alebo sú vysoko tehotné.
Kofeín je návykový
„Pri jeho vynechaní môžu byť aj abstinenčné príznaky - bolesti hlavy, únava a slabosť,“ varuje lekárka. Odporúčané dávky kofeínu sú ťažko definovateľné, pretože reakcia organizmu je veľmi individuálna, ale hovorí sa o 30 mg na deň. Najviac kofeínu obsahuje prekvapkávaná káva (približne 150 mg na 150 ml), moka (80 mg), rozpustná káva (60 mg) a až potom nasleduje čaj so 40 mg a na poslednom mieste je kakao asi s 13 mg. Sú to však veľmi približné hodnoty, lebo pri káve veľmi záleží na kvalite zberu a na množstve vody. Pri príprave čaju je rozdiel medzi vrecúškovým a sypaným a rozhodujúca je aj dĺžka lúhovania.
Nie je pre všetkých
Na nápoje s obsahom kofeínu by si mali dávať pozor ľudia, ktorí majú citlivý žalúdok. „Predovšetkým konzum nalačno dráždi steny žalúdka a vyvoláva kŕče a pálenie záhy,“ upozorňuje Smíšková. Nie nadarmo sa ku káve v kaviarňach podáva pohár vody. Má totiž diuretický, čiže odvodňujúci účinok. „Nadmerný konzum vedie k zvyšovaniu hladiny kyseliny močovej. Okrem toho sa kofeín považuje za rizikový faktor vzniku aterosklerózy a dny a negatívne prispieva k rozvoju osteoporózy.“
Čaj alebo káva?
Čaj sa vo všeobecnosti pokladá za prospešnejší pre zdravie ako káva, a to oprávnene. „Jeho pitie zlepšuje pitný režim,“ vymenúva prednosti lekárka. „Okrem kofeínu, ktorého má približne polovičné množstvo ako káva, obsahuje iné látky. Katechíny, teaflavíny a polyfenoly, ktoré majú predovšetkým antioxidačné účinky – pôsobia proti voľným radikálom v tele, teda majú aj protirakovinový účinok a ochraňujú srdcovocievny systém.“ Čaje sa delia na štyri základné druhy – čierny, zelený, biely a oolong – a každý z nich má trochu odlišné vlastnosti. „Napríklad účinné látky predovšetkým zo zeleného čaju zrýchľujú metabolizmus, sú teda vhodné ako doplnok pri redukcii hmotnosti.“ Aj niektoré čaje môžu pôsobiť agresívne na žalúdok, ale je to skôr výnimka, keďže čaj je asi najbežnejšie konzumovanou tekutinou na zahnanie smädu okrem vody. Pri káve a čaji platí, že treba počúvať reakcie organizmu a ak nám kofeín škodí, zvoliť radšej bylinkové čaje alebo bezkofeínovú kávu.
Z histórie
Káva (coffea arabica / canephora / liberica) pravdepodobne pochádza z Etiópie z provincie Kaffa, po ktorej je pomenovaná. Benátski kupci ju do Európy priniesli začiatkom 17. storočia. V rovnakom čase, ale o niekoľko rokov skôr, dorazili na starý kontinent aj ďalšie dve pochutiny – čaj a čokoláda. V Benátkach vznikla aj prvá kaviareň tak, ako ich poznáme dnes. Do kolónií Južnej Ameriky, krajín ktoré dnes patria medzi najväčších výrobcov kávy na svete, doniesli kávu v 18. storočí Holanďania, Francúzi a Briti. V súčasnosti je káva jednou z najdôležitejších surovín na svetových trhoch. Pre mnoho krajín tretieho sveta je zdrojom vysokých príjmov do štátnej pokladnice.
Čaj (camellia sinensis) prvý raz pili domorodé kmene vo východnej časti Himalájí, na hraniciach Indie, Číny a Mjanmarska. V začiatkoch sa používal ako liek, ale aj na zlepšenie koncentrácie pri meditáciách. Najväčšími pestovateľmi čaju boli a sú India, Japonsko, Čína a Srí Lanka (Cejlón). Čínsky znak pre slovo čaj sa v rôznych miestnych dialektoch vyslovuje rozdielne. Do európskych jazykov sa preto dostali dva výrazy – té, z ktorého je odvodené napríklad anglické tea alebo nemecké Tee, a potom čá, ktoré používame pre čaj napríklad my alebo Rusi. Pridávanie cukru a citróna do čaju je do veľkej miery európskou záležitosťou, mlieko hlavne britskou. Kvalitný sypaný čaj sa zásadne pije čistý, aby vyznela jeho chuť, vôňa a farba.
Autor: Saša Petrášová, SME ženy, 15/2007