Hrnček čaju, šálka kávy

V Taliansku sa hovorí, že je jednoduchšie zmeniť vieru, ako zmeniť kávu. Pre mnohých je čierny mok naozaj náboženstvom a nedajú na svoje espresso, latte alebo macchiato dopustiť. Rovnakými „fanatikmi“ však môžu byť aj konzumenti čaju, ktorí s ním robia ce

Spoločným menovateľom kávy a čaju je kofeín, ktorý sa v prírode nachádza vo vyše šesťdesiatich druhoch rastlín. Kofeín sa pridáva aj do niektorých nealkoholických nápojov a liekov, napríklad proti bolesti hlavy. Do zažívacieho traktu sa vstrebe veľmi rýchlo – za 45 minút – a aj preto je vďačným povzbudzujúcim prostriedkom pri únave alebo nedostatku koncentrácie. „Kofeín stimuluje centrálny nervový systém a z organizmu sa do veľkej miery vylúči za šesť hodín,“ spresňuje účinky Eva Smíšková z medicínskeho centra Medifera. Kofeín slabšie pôsobí na fajčiarov, ale jeho účinok silnejšie pocítia ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu alebo sú vysoko tehotné.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kofeín je návykový
„Pri jeho vynechaní môžu byť aj abstinenčné príznaky - bolesti hlavy, únava a slabosť,“ varuje lekárka. Odporúčané dávky kofeínu sú ťažko definovateľné, pretože reakcia organizmu je veľmi individuálna, ale hovorí sa o 30 mg na deň. Najviac kofeínu obsahuje prekvapkávaná káva (približne 150 mg na 150 ml), moka (80 mg), rozpustná káva (60 mg) a až potom nasleduje čaj so 40 mg a na poslednom mieste je kakao asi s 13 mg. Sú to však veľmi približné hodnoty, lebo pri káve veľmi záleží na kvalite zberu a na množstve vody. Pri príprave čaju je rozdiel medzi vrecúškovým a sypaným a rozhodujúca je aj dĺžka lúhovania.

Nie je pre všetkých
Na nápoje s obsahom kofeínu by si mali dávať pozor ľudia, ktorí majú citlivý žalúdok. „Predovšetkým konzum nalačno dráždi steny žalúdka a vyvoláva kŕče a pálenie záhy,“ upozorňuje Smíšková. Nie nadarmo sa ku káve v kaviarňach podáva pohár vody. Má totiž diuretický, čiže odvodňujúci účinok. „Nadmerný konzum vedie k zvyšovaniu hladiny kyseliny močovej. Okrem toho sa kofeín považuje za rizikový faktor vzniku aterosklerózy a dny a negatívne prispieva k rozvoju osteoporózy.“

Čaj alebo káva?
Čaj sa vo všeobecnosti pokladá za prospešnejší pre zdravie ako káva, a to oprávnene. „Jeho pitie zlepšuje pitný režim,“ vymenúva prednosti lekárka. „Okrem kofeínu, ktorého má približne polovičné množstvo ako káva, obsahuje iné látky. Katechíny, teaflavíny a polyfenoly, ktoré majú predovšetkým antioxidačné účinky – pôsobia proti voľným radikálom v tele, teda majú aj protirakovinový účinok a ochraňujú srdcovocievny systém.“ Čaje sa delia na štyri základné druhy – čierny, zelený, biely a oolong – a každý z nich má trochu odlišné vlastnosti. „Napríklad účinné látky predovšetkým zo zeleného čaju zrýchľujú metabolizmus, sú teda vhodné ako doplnok pri redukcii hmotnosti.“ Aj niektoré čaje môžu pôsobiť agresívne na žalúdok, ale je to skôr výnimka, keďže čaj je asi najbežnejšie konzumovanou tekutinou na zahnanie smädu okrem vody. Pri káve a čaji platí, že treba počúvať reakcie organizmu a ak nám kofeín škodí, zvoliť radšej bylinkové čaje alebo bezkofeínovú kávu.

Z histórie
Káva (coffea arabica / canephora / liberica) pravdepodobne pochádza z Etiópie z provincie Kaffa, po ktorej je pomenovaná. Benátski kupci ju do Európy priniesli začiatkom 17. storočia. V rovnakom čase, ale o niekoľko rokov skôr, dorazili na starý kontinent aj ďalšie dve pochutiny – čaj a čokoláda. V Benátkach vznikla aj prvá kaviareň tak, ako ich poznáme dnes. Do kolónií Južnej Ameriky, krajín ktoré dnes patria medzi najväčších výrobcov kávy na svete, doniesli kávu v 18. storočí Holanďania, Francúzi a Briti. V súčasnosti je káva jednou z najdôležitejších surovín na svetových trhoch. Pre mnoho krajín tretieho sveta je zdrojom vysokých príjmov do štátnej pokladnice. 

Čaj (camellia sinensis) prvý raz pili domorodé kmene vo východnej časti Himalájí, na hraniciach Indie, Číny a Mjanmarska. V začiatkoch sa používal ako liek, ale aj na zlepšenie koncentrácie pri meditáciách. Najväčšími pestovateľmi čaju boli a sú India, Japonsko, Čína a Srí Lanka (Cejlón). Čínsky znak pre slovo čaj sa v rôznych miestnych dialektoch vyslovuje rozdielne. Do európskych jazykov sa preto dostali dva výrazy – té, z ktorého je odvodené napríklad anglické tea alebo nemecké Tee, a potom čá, ktoré používame pre čaj napríklad my alebo Rusi. Pridávanie cukru a citróna do čaju je do veľkej miery európskou záležitosťou, mlieko hlavne britskou. Kvalitný sypaný čaj sa zásadne pije čistý, aby vyznela jeho chuť, vôňa a farba.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 12 116
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 362
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 944
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 779
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 710
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 395
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 635
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 991
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 525
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 084

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Ivan Mikloš

Nepredvídateľný užitočný idiot (píše Ivan Mikloš)

Aké poučenie si možeme vziať z Trumpa.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.