SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky
NAKUPUJEME

Mikrovlnka šetrí čas a peniaze – ako vybrať tú pravú?

Príprava pokrmov v mikrovlnnej rúre je nielen rýchla, ale aj energeticky efektívna. Kým niektoré modely sú určené výhradne na rozmrazovanie a ohrievanie potravín, iné umožňujú grilovanie, zapekanie, pečenie či dokonca varenie v pare. Sú praktickým pomocní

kom nielen pri príprave teplých raňajok, ale poradia si i s hlavným obedným chodom či večerným občerstvením.

Musíte sa prispôsobiť
Varenie v mikrovlnnej rúre vyžaduje, aby ste si zvykli na zvláštnosti, ktoré jej používanie prináša. Recepty je potrebné upraviť tak, aby obsahovali menej vody a tukov, prehodnotiť musíte používanie rôznych varných nádob, vyžaduje sa precíznejšie načasovanie pri úprave pokrmov a musíte sa naučiť myslieť tak, aby bola mikrovlnka prínosom a nie príťažou. Niektorí výrobcovia ponúkajú v sprievodnej dokumentácii potrebné „know-how“, zriedkavosťou nie je ani pribalený receptár. Ak však drobnú „revolúciu“ v kuchyni neplánujete a chcete zostať iba pri ohrievaní pokrmov, neplaťte za to, čo nepotrebujete.

Skryť Vypnúť reklamu

Úspora je citeľná
Mikrovlny vytvárajú teplo priamo v pokrme bez toho, aby vznikali straty pri jeho vedení. Preto je energia využitá efektívne a čas prípravy pokrmov sa skracuje na minimum. Používanie mikrovlnky prináša v porovnaní s tradičným spôsobom prípravy na elektrickom varnom paneli či v rúre 60 až 80 percentnú úsporu energie. Výhodou je, že nejde o žiadny kulinársky kompromis – suroviny si pri rýchlej úprave zachovajú živiny, vitamíny i svoju sviežu farbu, jemnú vôňu a chuť.

Voľne stojace i zabudovateľné
Vyhotovenie mikrovlnnej rúry rozhodne o tom, kde ju budete môcť v kuchyni umiestniť. Je nesmierne dôležité aby ste mali pohodlný prístup k varnej nádobe, pretože pracovať budete vždy s horúcim obsahom. Pracovná výška by mala byť minimálne 85 centimetrov, ak však pridáte niekoľko desiatok centimetrov navrch, získate viac pohodlia. Dôležitý je i voľný prietok vzduchu, aby bolo zabezpečené riadne chladenie – obzvlášť ak ide o kombinované zariadenie s rôznymi druhmi ohrevu.

Skryť Vypnúť reklamu

Voľne stojaca mikrovlnka si svoje umiestnenie nájde zväčša na pracovnej doske kuchynskej linky alebo na nástennom držiaku. Počítajte s tým, že dvierka je možné vo väčšine prípadov otvoriť iba v 90° uhle, takže prístup by mal byť zabezpečený sprava. Ak to nie je možné, voľte mikrovlnku s dvierkami, ktoré sa vyklápajú dospodu. Existujú i modely určené pre umiestnenie do rohu.

Veľmi populárne sú zabudovateľné spotrebiče, ktoré sú umiestnené v „komíne“ vo výške ramien. Niektoré mikrovlnné rúry sú určené výhradne pre zabudovanie, k vybraným voľne stojacim modelom je možné dokúpiť montážnu sadu s rámikom.

Objem a priemer taniera rozhodujú
Mikrovlnné rúry sú na trh dodávané s objemom od 13 do 45 litrov, od ktorého sa zvyčajne odvíja i priemer taniera. Štandardom je 28 centimetrov, stretnúť sa môžete i 35 centimetrovým priemerom. Ak si potrpíte na veľkú pizzu budete si musieť priplatiť rovnako ako v prípade, ak plánujete v mikrovlnke pripravovať obedy pre štyroch či viacerých členov domácnosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Ponuka modelov sa však podstatne líši. Kým niektorí výrobcovia dokážu i do malého objemu vtesnať tanier s veľkým priemerom, pre iných je to problémom. Zvážte svoje priority, pretože zvyšné centimetre ani kapacitu si dodatočne neprikúpite.


Vnútorný priestor ovplyvní čistenie
Nerez alebo smalt? Niekedy je omnoho dôležitejšie vnútorné členenie priestoru, ako jeho povrch. Ostré rohy, prekážajúce výhrevné špirály a nedostupné miesta môžu premeniť čistenie na nočnú moru. Čím oblejší vnútorný priestor je, tým lepšie sa čistí. Ak je vo vnútri zabudované i výhrevné teleso, zistite či sa dá vyklopiť – inak sa pod neho nedostanete.

Nerezový povrch je luxusnejšou výbavou, so smaltom to však nie je o nič horšie. Niektorí výrobcovia používajú špeciálne minerálne povrchy, ktoré pri naparení uvoľnia nečistoty. Preto sú vybavené režimom „čistenia“, pri ktorom sa voda premení na paru, avšak ventilátor ju neodsaje.

Skryť Vypnúť reklamu

Výkon magnetronu nie je najdôležitejší
Výkon magnetronu rozhodne, ako rýchlo si mikrovlnka poradí s väčšími objemmi potravín. Ponuka je na trhu však dostatočne vyrovnaná a sto či dvesto wattový rozdiel príliš nezaváži. Omnoho dôležitejšie je, ako inteligentne je výkon riadený a ako rovnomerne mikrovlny do pokrmov prenikajú.

Aby sa mikrovlny šírili čo najrovnomernejšie, výrobcovia používajú rôzne taktiky. Priestor okolo rotujúceho taniera je tvarovaný tak aby oblinami vytváral odrazy, stretnúť sa môžete i s dvojicou žiaričov. Každý z výrobcov svoje riešenie označuje inou skratkou – nevšímajte si ich. Čím účinnejší systém je, tým efektívnejšie a rýchlejšie rozmrazovanie mäsa môžete očakávať. Rozdiely v čase rozmrazovania sú natoľko priepastné, že sa oplatí ustriehnuť ich.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak je mikrovlnka vybavená „inteligenciou“ môže mať zabudovaný senzor, ktorý sleduje stav vloženého pokrmu. Ak jeho teplota stúpne nad určenú hranicu, výkon mikrovĺn sa stlmí aby pokrm neutrpel na kvalite.

Elektronické budenie hmotnosť odľahčí
Magnetron je vo väčšine mikrovlnných rúr kvôli spoľahlivosti napájaný pomocou veľkého a ťažkého transformátora. Ten sa na celkovej hmotnosti podpisuje až 3,5 kilogrammi, takže ak ste odkázaní na časté prenášanie či „odnos domov po vlastných“ porozhliadnite sa po modeli s elektronicky spínaným zdrojom.

Vraví sa že čím viac elektroniky, tým viac možností zlyhania, dnešné stroje sú i tak vo väčšine prípadov vybavené elektronickým riadením.

Inteligencia a ovládanie určujú komfort
Mechanické ovládanie výkonu a času prípravy sa stali minulosťou a i tie najjednoduchšie mikrovlnky dnes ponúkajú elektronické ovládanie. Ak však stále hovoríme iba o nastavení výkonu a časovači, ide o najslabšiu výbavu s akou sa môžete stretnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Mikrovlnné rúry sú neraz vybavené režimom automatického ohrevu, varenia či rozmrazovania, ktoré podľa preddefinovaných tabuliek dokážu po určení druhu pokrmu a jeho hmotnosti nastaviť parametre ohrevu a času prípravy. Jednoduchšie modely od vás vyžadujú váženie, tie dokonalejšie si hmotnosť preveria zabudovaným senzorom. Tabuľky naprogramované v čipe však nie vždy musia fungovať i pri produktoch používaných na našom trhu. Preto niektorí výrobcovia pridávajú doplnkové senzory, ktoré stav pokrmu monitorujú.

Ak bude mikrovlnka vo vašej kuchyni najpoužívanejším spotrebičom, nepodceňujte kvalitu jej tlačidiel a rotačných voličov. Displej zväčša nerozhoduje – s prehľadnou textovou komunikáciou sa stretnete iba pri najvyšších modeloch.

Nie je gril ako gril
Najbežnejším doplnkom mikrovlnného žiariča je zabudovaný gril. Výrobcovia volia buď výhrevnú špirálu alebo keramický quartzový gril, ktorý sa nemusí nahrievať a ponúka vyšší výkon.

Skryť Vypnúť reklamu

Špirála je vhodná na pokrmy, pri ktorých nie je dôležité, ako rýchlo ich pripravujete. Sálavé teplo však nemá veľký dosah, takže zapekací tanier je potrebné vyzdvihnúť na kovový rošt, ktorý je súčasťou dodávky. Môžete počítať s prípravou pizze, na pečenie mäsa však vopred zabudnite. Výkon býva prislabý.

Naopak, quartzový gril poteší rýchlym nábehom bez dlhého zohrievania a oceníte ho hlavne pri úprave minútkového mäsa či pri príprave teplých raňajok. Ani tu však výkon nie je všemocný. Vo väčšine prípadov si budete musieť pomáhať súbežným tokom mikrovĺn.

Zapekanie ako na panvici
Ak je mikrovlnka vybavená funkciou zapekania, kovový tanier s nepriľnavým povrchom na rošt neukladáte. Namiesto toho rotuje v spodnej časti vnútorného priestoru a pred použitím ho predhrejete mikrovlnami. Zohreje sa ako panvica a môžete na ňom expresne pripraviť nielen vajíčka a údeniny, ale i komplikovanejšie pokrmy. Súbeh mikrovĺn, rozohriatej nádoby a vrchného grilu dokáže divy.

Skryť Vypnúť reklamu

Teplovzdušný ohrev pre náročných
Ak si robíte zálusk na múčniky a grilovanie mäsových roliek či hydiny, vhodné je aby bola mikrovlnná rúra vybavená i teplovzdušným ohrevom. Narozdiel od grilu ktorý je najintenzívnejší v strede, tok horúceho vzduchu zabezpečí rovnomerné ohrievanie a prípravu pokrmu.

Parné varenie ako doplnok
Ak je v základnej výbave i sada nádob pre varenie v pare, nechýba zväčša ani špeciálny režim, ktorý šetrí energiu. Ak sa vo varnej nádobe teplota zvýši na potrebnú hranicu, výkon ohrevu sa utlmí, aby pracovala viac para ako mikrovlny.


Parné varenie je extrémne praktické nielen pri príprave zeleniny – či už mrazenej alebo čerstvej – ale i pri úprave rýb a jemnejších druhov hydinového mäsa.

Príslušenstvo neprehliadnite
Čím viac príslušenstva vám výrobca k rúre pribalí, tým menej ho budete musieť prikúpiť. K zapekacej panvici je praktickým doplnkom rukoväť ktorá zjednoduší manipuláciu s horúcim pokrmom, príjemným bonusom sú i nádoby pre varenie v pare. Myslite už pri kúpe na to, že bez vhodných plastových a sklených nádob sa nezaobídete a že prikrývanie zohráva dôležitú úlohu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri výbere mikrovlnky vopred dôkladne pouvažujte nad tým, akú pozíciu bude vo vašej kuchyni zastávať. Bolo by škoda nevyužiť potenciál ktorý moderné modely ponúkajú, bolo by však zbytočné priplácať si za funkcie, ktoré nikdy nevyužijete. Zozbierajte z predajní katalógy a letáky, zasurfujte na internete a skúste si predstaviť, ako sa situácia po kúpe nového stroja vo vašej domácnosti zmení.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  4. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  5. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  6. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prečo by sa elektrárne mali zaujímať o ekologické riešenia?
  3. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  4. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  5. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  6. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  7. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  8. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  9. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  10. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 338
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 263
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 261
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 969
  6. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali 4 888
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 614
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 301
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 237
  10. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 029
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vedia koho vypočuť, ale nedá sa to.


12 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


16 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


18 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 515
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 284
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 743
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 420
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 6 010
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 663
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 965
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 499
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu