SME

Cesnak - páchne, ale je zdravý

Nedbajte na protesty príbuzných, zjedzte denne jeden až dva strúčiky cesnaku, v chrípkovom období tri až štyri. Ak množstvo preženiete, organizmus sa ohlási sám.


Prostriedku proti počarovaniu, najúčinnejšej ochrane pred upírmi - cesnaku sa jednoducho vždy pripisovali nadprirodzené účinky. Ľudia už dávno zistili, že má zázračné antibakteriálne účinky, znižuje tlak, podporuje chuť do jedla či lieči tráviace ústrojenstvo. V čom spočíva sila cesnaku?

ZABIJAK BAKTÉRIÍ
Za dobré liečebné účinky cesnaku sú zodpovedné najmä sírne zlúčeniny, najmä alicín, ktoré zároveň zapríčiňujú typický cesnakový zápach. Práve tieto zlúčeniny preslávili cesnak antibakteriálnym a antivírusovým účinkom. Antibiotický účinok sa pripisuje tiosulfinátom, látkam, ktoré vznikajú pôsobením enzýmov. Tento proces sa pod vplyvom vyššej teploty zastavuje, čím sa znižuje ich antibiotická účinnosť. Predpokladá sa, že sú účinné aj v prevencii proti rakovine. Antivírusové pôsobenie cesnaku oceníte najmä v období chrípok, pri prechladnutí či pri iných chorobách dýchacích ciest. Keď sa zhlboka nadýchnete arómy cesnaku, prípadne cibule, vyčistí vám upchatý nos lepšie ako nosné kvapky z reklamy. Máte problematickú pleť? Opäť siahnite po antibakteriálnom strúčiku, ktorý vám pomôže pri liečení akné. Červené a bolestivé miesta spôsobuje infekcia, ale surový cesnak dokáže baktérie redukovať či úplne zničiť.

ŠTAMPERLÍK ZDRAVIA
Zlúčeniny síry však nie sú jediným pozitívom cesnaku. Obsahuje aj vitamíny B1, B2 a C a množstvo ďalších dôležitých látok, napríklad jód, draslík, sodík, vápnik, železo i kyselinu kremičitú, sacharidy a malé množstvo bielkovín. Vďaka nim dokáže cesnak potlačiť aj tvorbu cholesterolu pečeni a zároveň znížiť jeho škodlivú hladinu v krvi. Potvrdilo sa, že cesnak znižuje tvorbu "zlého" cholesterolu, ktorý prispieva k ateroskleróze a podporuje "dobrý" cholesterol, ktorý napomáha vylučovanie nežiaducich tukových látok. Ak máte problémy s cholesterolom, pripravte si malú kúru, recept je veľmi jednoduchý. Okrem cesnaku potrebujete už len citróny a vodu. Šťavu zo štyroch citrónov prevaríte s litrom vody a necháte vychladnúť. Pretlačíte osem strúčikov cesnaku a všetko spolu premiešate. Týždeň počkáte, kým sa zmes odleží, potom pite každé ráno a večer za štamperlík medecíny. Cesnak pomôže nielen znížiť hladinu cholesterolu, ale prospieva aj srdcu, znižuje krvný tlak a pôsobí preventívne i liečebne pri usadzovaní tukových čiastočiek v tepnách a pri strate ich pružnosti.

PREČISTÍ NIELEN KRV, ALE AJ HLAVU
Cesnak však robí veľkú službu aj krvi. Podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela, čím ju vlastne čistí. Znižuje zrážanlivosť krvi a urýchľuje rozpúšťanie krvných zrazenín, preto tým, ktorí ho konzumujú pravidelne, hrozí menšie riziko upchatia ciev. Aromatické strúčiky však prečisťujú nielen krv, ale aj myseľ! Zlepšujú totiž prekrvenie mozgu, a tým aj proces myslenia a pamäti. V nijakom prípade nevynechávajte cesnak z jedálneho lístka, ak ste diabetici, pretože dokáže znižovať hladinu cukru v krvi.

KOMU CESNAK ŠKODÍ?
Hoci cesnak stimuluje činnosť tráviacich orgánov, najmä žalúdka, upravuje mikroflóru hrubého čreva či povzbudzuje vylučovanie žlče do dvanástnika, ľuďom s citlivejším trávením môže vyvolať žalúdočné a žlčníkové ťažkosti. Vyhýbať by sa mu mali ľudia, ktorých pobolieva žalúdočný alebo dvanástnikový vred. V ojedinelých prípadoch môže cesnak vyvolať migrénu, alergiu či kontaktnú dermatídu. Lekári odporúčajú denne zjesť jeden až dva strúčiky, v chrípkovom období tri až štyri. Ak množstvo preženiete, organizmus bude protestovať, a to silnou nechuťou voči cesnaku. Pravdaže, pripravte sa na to, že najprv budú protestovať príbuzní a kolegovia.

AKO SA ZBAVIŤ ZÁPACHU
Nejeden z nás by si dal cesnak aj častejšie, ale ľudia so spoločenskými kontaktmi si ho môžu dovoliť nanajvýš cez víkend. Inak ich nepríjemný zápach prezradí. Cítiť ho nielen z ústnej dutiny, ale aj z pokožky. Cesnaková silica totiž prejde črevnými stenami do krvného obehu a potom sa vylučuje nielen tráviacim traktom, ale aj pľúcami a pokožkou. Nepríjemný zápach zmiernite, keď si ústa vypláchnete vodou a potom rozžujete petržlenovú vňať alebo zrnko kávy, prípadne ho zapijete teplým mliekom.

SPRÁVNA ÚPRAVA
Najlepšie je jesť cesnak surový. Užitočné zložky sú totiž prchavé a ľahko sa rozptyľujú, takže nie je zaručené, že sa pri prudkom varení jeho blahodarné účinky neredukujú, prípadne úplne nestrácajú. Varom sa podstatne znižuje pôvodný vysoký obsah vitamínu C a zastavením enzymatickej premeny alicínu sa zmenšuje aj antiseptický účinok. Výborný pre zdravie je aj drvený cesnak. Pri takto upravenom cesnaku sa lepšie uvoľňujú liečivé zložky síry. Aby sa však dostali výživné látky do organizmu v čo najväčšom množstve, jedzte ho čo najskôr po rozdrvení. Cesnak vždy šúpte i krájajte nožom z nehrdzavejúcej ocele a strúhajte na nehrdzavejúcom strúhadle. Pri krájaní používajte mierne navlhčenú doštičku z tvrdého dreva. Cesnak je ideálnou prísadou do jedál, ktoré sú olejové či mastné. Zlepšuje totiž chuť i trávenie.

"DIVÝ" CESNAK
Vynikajúcou náhradou za cesnak môže byť nenápadná rastlinka cesnak medvedí. Jeho silný cesnakový pach zacítite skôr ako rastlinu uvidíte. Cesnak medvedí v ničom nezaostáva za svojím slávnejším bratom. Má tiež množstvo liečivých účinkov - reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, zmierňuje kŕče a ničí črevné parazity. Podobne ako cesnak obsahuje aj sírne zlúčeniny a pomerne veľa vitamínu C. Na túto rastlinku nemusíte čakať až do jari. Najvýživnejšie sú síce čerstvé listy, ale mimo sezóny môžete používať aj jeho cibule. Liečivé účinky sa dajú čerpať počas celého roku z výťažku cesnaku medvedieho. Stačí, ak si v čase zberu cesnaku medvedieho naplníte nádobu nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejete ražnou pálenkou a necháte dva týždne odležať. Denne užívajte desať až pätnásť kvapiek s troškou vody.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 074
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 683
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 989
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 764
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 676
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 225
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 192
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 238
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 926
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 914
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 608
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 564
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 042
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 627
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu