Rizotá ako z dobrej reštaurácie

Dokonalé ryžové jedlo nielen s mäsom a zeleninou, ale aj s ovocím.

Rizoto so šampiňónmi a plátkami slaniny
pre 6 osôb
500 g ryže na rizoto (talianska ryža carnaroli alebo arborio) 
1 cibuľa 
250 g šampiňónov 
150 g plátkov slaniny 
60 g masla 
15 ml bieleho vína 
1 l hydinového vývaru (z kocky) 
2 lyžice oleja 
petržlenová vňať 
soľ, korenie

Cibuľu očistíme a pokrájame. Dáme uvariť hydinový vývar. Očistíme a pokrájame šampiňóny. Do panvice dáme rozpustiť maslo a pridáme cibuľu a ryžu. Mierne ich opražíme, znížime teplotu a pomaly miešame, až kým dostanú priehľadnú farbu. Potom prilejeme víno, posolíme a pokoreníme. Necháme spolu 3 minúty povariť a pridáme horúci hydinový vývar. Teplotu znížime na minimum a necháme pomaly variť za stáleho miešania, až do ryže vsiakne všetka tekutina. Medzitým rozohrejeme na panvici olej a opečieme na ňom do zlatista plátky slaniny. Plátky slaniny zoberieme z panvice, opäť stiahneme oheň a dáme na panvicu šampiňóny. Prudko ich opečieme za stáleho miešania asi 6 - 7 minút, osolíme a okoreníme. Do uvarenej ryže primiešame šampiňóny a plátky slaniny a ešte niekoľko minút povaríme. Rizoto rozdelíme do misiek a posypeme petržlenovou vňaťou. Hneď podávame.

Rizoto s hráškom a ananásom
pre 4 osoby
1 cibuľa 
80 g masla 
200 g čerstvého alebo mrazeného hrášku 
200 g čerstvého ananásu (v kúskoch) 
125 ml suchého bieleho vína 
asi 750 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
250 g ryže na rizoto (napríklad talianska arborio) 
soľ 
korenie 
1 lyžička kari
1 mokka lyžička zázvoru 
75 g syra parmezán

Cibuľu nakrájame na malé kocky a podusíme na 30 g masla do sklovita. Pridáme ryžu a necháme ju opekať, až je priehľadná. Primiešame kari a chvíľu spolu dusíme. Zmiešame víno a vývar a ryžu podlejeme asi tretinou tejto vínovej zmesi a necháme zovrieť. Posolíme, pokoreníme, pridáme zázvor a za častého miešania necháme variť asi 15 minút na miernom teple. Pritom niekoľko ráz prilejeme vínovú zmes, až kým ju celú nespotrebujeme. Potom pridáme hrášok a ananás a varíme ďalších 5 až 10 minút, kým ryža nezmäkne. Parmezán nastrúhame a spolu s maslom zamiešame do rizota, ktoré hneď rozdelíme na taniere a podávame.

Rizoto s cukrovým hráškom a píniovými orieškami
pre 4 osoby
200 g ryže na rizoto (talianska guľatá) 
1 cibuľka šalotka 
1 strúčik cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
600 – 700 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
300 g cukrového hrášku 
80 g čerstvo nastrúhaného syra parmezán 
1 lyžica masla 
soľ 
korenie 
50 g píniových orieškov 
bazalka na ozdobu

Ryžu umyjeme v sitku pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Cukrový hrášok umyjeme, odrežeme konce, rozrežeme na polovičky a povaríme v slanej vode asi 4 minúty. Scedíme ho, rýchlo ochladíme a necháme odkvapkať. Píniové oriešky opečieme na teflonovej panvici bez tuku do svetlohneda. Pozor, oriešky ľahko prihoria. Šalotku a cesnak očistíme, jemne nasekáme a opečieme na oleji. Pridáme ryžu, krátko spolu podusíme a pravidelne podlievame za stáleho miešania zeleninovým vývarom, až kým je ryža uvarená, čo trvá asi 20 minút. Dve minúty pred koncom varenia ryže pridáme do rizota cukrový hrášok, potom kúsky masla, polovičku nastrúhaného parmezánu a píniové oriešky. Zamiešame, posolíme a pokoreníme. Zvyšný parmezán nasypeme na rizoto a ozdobíme bazalkou.

Rizoto s jahňacím mäsom a zelenou špargľou
pre 4 osoby
350 g ryže na rizoto (napríklad talianska arborio) 
500 ml bieleho vína 
500 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
1 biela cibuľa 
300 g jahňacieho filé 
300 g zelenej špargle (môže byť aj biela z konzervy) 
2 mrkvy 
soľ 
korenie 
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry 
2 strúčiky cesnaku 
1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate 
6 lyžíc olivového oleja 
1 lyžička rozdrvených suchých čili papričiek

Očistíme cibuľu a nakrájame na pásiky. Očistíme mrkvu, rozrežeme napoly a nakrájame na pásiky. Špargľu umyjeme a nakrájame na kúsky. Špičky špargle necháme vcelku. Cesnak olúpeme a nasekáme na jemno. Rozohrejeme olej a krátko na ňom opečieme cesnak a citrónovú kôru (cesnak nesmie zhnednúť) a pridáme ryžu. Za stáleho miešania osmažíme, až kým nie je ryža svetlá a priehľadná. Podlejeme väčšou dávkou vína a na miernom ohni ďalej bez prestania miešame. Keď víno vsiakne do ryže, prilejeme ďalšiu dávku vína, až kým všetko nespotrebujeme. Potom pokračujeme s podlievaním ryže horúcim zeleninovým vývarom. Ak by nám tekutiny nestačili, podlievame ryžu horúcou vodou, kým nie je takmer uvarená. Do variacej sa ryže pridáme pásiky mrkvy a cibule, kúsky a špičky špargle a za stáleho miešania povaríme spolu s ryžou. Medzitým krátko opečieme na panvici na horúcom oleji filé z jahňaciny. Neprepekáme ho. Mäso nakrájame na plátky a zamiešame do hotového rizota a necháme minútu odpočinúť. Dochutíme soľou a korením. Vmiešame petržlenovú vňať a čili a hneď podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 14 071
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 509
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 230
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 1 987
  5. Kam do tepla v januári? 1 743
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 532
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 381
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 243
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 896
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 837

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

TECH

Historici sa mýlia, čiernu smrť roznieslo čosi iné

Nový výskum naznačuje, ako sa problém šíril.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.