Veľkonočná hostina: Korunujte voľné dni kráľovským jedlom.

Tento víkend nás čakajú veľkonočné sviatky. Inšpirujte sa receptami z magaznínu smeŽeny a pripravte na veľkonočný stôl neodolateľné pochúťky.

Sladký baránok s bielou polevou
tuk na vymazanie formy 
strúhanka 
3 bielka 
štipka soli 
150 g mäkkého masla 
150 g cukru 
3 žĺtka 
trochu nastrúhanej pomarančovej kôry 
150 g polohrubej múky 
100 g práškového cukru 

Navyše: 1 formu veľkonočného baránka, obsah 0,75 l

Formu dobre vymastíme, vysypeme strúhankou, zavrieme a zatrasieme ňou, aby sa rovnomerne rozdelila. Rúru predhrejeme na 180 °C. Bielka so soľou dobre vyšľaháme na sneh. Maslo, cukor, žĺtka a pomarančovú kôru rozmiešame na krém. Opatrne primiešame múku a sneh. Cesto naplníme do formy a pečieme 40 minút. Formu dáme na 15 minút vychladnúť, až potom ju otvoríme. Práš-kový cukor vymiešame s 1 - 2 lyžicami vody na hustú polevu a tou natrieme vychladnutého veľkonočného baránka.


Vajíčka uvarené natvrdo v šunkovom kabáte (4 osoby)
4 vajíčka uvarené natvrdo
4 hrubšie plátky surovej šunky 
1 lyžica masla

Vajíčka olúpeme a zabalíme do šunky. Zopneme špáradlom a opražíme do hneda dokola na horúcom masle. Podávame podľa uváženia nakrájané na plátky so zeleninou dusenou na masle.

 

Zeleninový šalát s pažítkou (4 osoby)
700 g zemiakov na šalát 
2 stredne veľké póry 
2 červené papriky 
300 g šampiňónov 
2 lyžice oleja 
150 ml jogurtu 
150 g majonézy na šalát 
1 lyžička stredne ostrej horčice 
1 lyžica citrónovej šťavy 
soľ 
korenie 
cukor 
3 viazaničky pažítky

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode a olúpeme. Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Papriku rozštvrtíme, vyberieme jadierka a nakrájame na malé kocky. Šampiňóny utrieme, väčšie hlavičky rozpolíme. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme šampiňóny a na strednej teplote za stáleho miešania krátko smažíme. Posolíme a pokoreníme. Na zálievku rozmiešame jogurt, majonézu a horčicu a ochutíme citrónovou šťavou, korením, soľou a cukrom. Olúpané zemiaky nakrájame na kocky a zmiešame s pórom, paprikou a šampiňónmi. Zálievku nalejeme na šalát, všetko dobre premiešame a necháme odležať aspoň 1 hodinu. Pažítku umyjeme, osušíme a vyložíme ňou okraje podlhovastej sklenej misy. Opatrne naplníme misu šalátom a podávame.

Pečená veľkonočná šunka s klinčekmi (4 - 6 osôb)
1,5 kg bravčovej údenej šunky zo stehna s kožou 
asi 30 klinčekov 
2 lyžice tekutého medu 
2 lyžice pomarančovej šťavy 
1 lyžica práškového cukru 

Na omáčku:
2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru 
1 cibuľu šalotku 
20 g masla 
400 ml mäsového vývaru 
100 ml dezertného vína 
125 ml suchého červeného vína 
4 lyžice pomarančovej šťavy 
1 lyžicu tekutého medu 
1 lyžicu maizeny 
soľ, korenie 
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

Šunku umyjeme a osušíme. Dáme ju do dobre tesniaceho hrnca so studenou vodou, ktorá mäso prikryje, necháme zovrieť a pri nižšej teplote varíme hodinu. Šunku vyberieme a vychladíme. Kožu zo šunky tenko odkrojíme, pričom necháme na šunke vrstvu tuku a túto narežeme do kosoštvorcov. Do každého kosoštvorca zapichneme jeden klinček. Rozmiešame med s pomarančovou šťavou a natrieme na tukovú vrstvu šunky. Šunku pečieme na pekáči v predhriatej rúre na 200°C asi 30 minút. Asi 10 minút pred koncom ju posypeme práškovým cukrom a dopečieme. Na omáčku očistíme šalotku, nakrájame na malé kocky a spolu so zázvorom podusíme na horúcom masle. Pridáme mäsový vývar a vína a necháme asi 20 minút slabo variť. Vmiešame pomarančovú šťavu a med. Omáčku zahustíme a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Šunku vyberieme, nakrájame a podávame s omáčkou.

Špenátový puding (4 osoby)
1 kg listového špenátu 
3 cibule 
4 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie 
100 g syra čedar nastrúhaného (alebo iného tvrdého syra) 
5 - 6 plátkov bieleho chleba

Očistíme a nakrájame cibuľu, podusíme ju na horúcom masle na panvici do sklovita, pridáme špenát a ďalej dusíme 5 minút za občasného zamiešania. Posolíme a pokoreníme. Z plátkov chleba odkrojíme kôrky a vyložíme nimi boky a dno misy s obsahom 1 liter. Do špenátu zamiešame syr a dáme do misy. Prikryjeme tanierom a zaťažíme (napríklad konzervou). Odložíme do chladničky na 4 - 5 hodín.


Šalát z cukrovej kukurice s krémom z avokáda vo vaječnej škrupine (2 osoby)
1 malé avokádo 
3 lyžice citrónovej šťavy 
50 g čerstvého syra (Lučina, žervé) 
soľ, korenie 
tabasco (ostrá čili omáčka) 
1 šalátová uhorka, asi 10 cm 
1 paradajka 
2 lyžice cukrovej kukurice z konzervy 
1 lyžicu oleja (najlepšie z klíčkov) 

Okrem toho: žerucha na ozdobu

Avokádo rozpolíme, odstránime kôstku a vyberieme dreň, ktorú s lyžicou citrónovej šťavy a čerstvým syrom rozmixujeme ponorným mixérom. Ochutíme soľou, korením a pár kvapkami tabasca. Uhorku umyjeme, rozrežeme po dĺžke, lyžičkou odstránime zrniečka a nakrájame na malé kocky. Paradajku umyjeme, rozštvrtíme, vyberieme zrniečka a tiež pokrájame na malé kocky. Zvyšnú citrónovú šťavu rozmiešame so soľou, korením a olejom a vmiešame kukuricu, uhorku a paradajku. Podľa uváženia naplníme spolu s avokádovým krémom umyté vaječné škrupiny a ozdobíme žeruchou.


Farebný zeleninový rôsol s vajíčkom (4 osoby)
150 g mrkvy 
soľ 
200 g mrazeného hrášku 
1 červená čili paprička 
1 pohár bielej špargle ( 200 g špargle bez nálevu) 
asi 300 ml zeleninového vývaru 
2 na tvrdo uvarené vajíčka 
12 listov (asi 25 g) bielej želatíny 
1 viazanička pažítky 
4 lyžice bieleho vínneho octu 
mleté čierne korenie 
mletý koriander

Mrkvu umyjeme, olúpeme a nastrúhame na pásiky. Pásiky mrkvy predvaríme v troche osolenej vody 1 minútu, zlejeme, prudko ochladíme a necháme odkvapkať. Do vriacej vody dáme mrazený hrášok, varíme 3 minúty, prelejeme cez sitko, ochladíme studenou vodou a dáme odkvapkať. Čili papričku umyjeme, odstránime jadierka a nakrájame na kolieska. Špargľu necháme odkvapkať na sitku, pričom nálev zachytíme. Priečne ju rozkrojíme. Olúpeme vajíčka a nakrájame ich na plátky. Želatínu zmäkčíme v studenej vode. Pažítku umyjeme a osušíme, polovičku nakrájame šikmo na kolieska. Vytlačíme želatínu, vlhkú dáme do malého hrnca a roztopíme na miernom teple. Tekutú želatínu doplníme na ½ l s nálevom zo špargle a so zeleninovým vývarom, dobre zamiešame. Ochutíme s octom, soľou, korením a koriandrom. Do koláčovej formy priemeru 24 cm nalejeme tenkú vrstvu želatínového nálevu. Odložíme na 15 minút do chladničky, až kým je želatína pevná. Postupne navrch rozdelíme kolieska čili a pažítky, väčšie plátky vajíčka a mrkvu. Pokryjeme polovičkou zvyšného želatínového nálevu. Formu opäť postavíme do chladničky, až kým je masa tuhá. Potom rozmiestnime ďalšiu vrstvu špargle a hrášku a polejeme zvyšným želatínovým nálevom. Formu zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky minimálne na 3 hodiny. Pred podávaním ponoríme formu nakrátko do horúcej vody, rôsol preložíme na dosku, nakrájame a ozdobíme zvyšnou pažítkou.

Kyslá polievka s mrkvou (4 osoby)
5 lyžíc hladkej múky 
60 g masla 
1 cibuľa 
1 l mäsového vývaru (z kocky) 
asi 2 lyžice octu 
soľ, korenie 
2 natvrdo uvarené vajíčka 
2 mrkvy 
trochu nasekanej petržlenovej vňate

Očistíme cibuľu a nakrájame najemno. V hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a minútu podusíme. Vmiešame múku, krátko opražíme, prilejeme vývar, zamiešame a za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 20 minút. Ochutíme octom, soľou a korením. Mrkvu očistíme, nakrájame na plátky a varíme v slanej vode asi 7 minút, scedíme. Olúpeme vajíčka a nasekáme ich. Polievku rozdelíme na taniere, pridáme mrkvu a posypeme nasekaným vajíčkom a petržlenom.

Farebný veľkonočný zeleninový šalát (4 osoby)
1 hlávkový šalát 
½ ľadového šalátu 
asi 30 g žeruchových výhonkov (prípadne rukolu) 
5 paradajok 
2 mrkvy 
1 červenú papriku 
6 reďkvičiek 
1 šalátovú uhorku 
4 vajíčka uvarené natvrdo 

Na zálievku:
500 ml jogurtu (3,5 % tuku) 
2 lyžice olivového oleja 
soľ 
korenie 
2 lyžice citrónovej šťavy

Hlávkový šalát očistíme, odstránime vonkajšie listy. Vnútorné listy natrháme na malé kúsky. Ľadový šalát očistíme, odstránime vonkajšie listy a zvyšné listy natrháme na malé kúsky. Paradajky umyjeme a nakrájame na dieliky. Mrkvy olúpeme, rozpolíme a nakrájame na plátky. Reďkvičky umyjeme a nakrájame na plátky. Uhorku umyjeme, rozrežeme po dĺžke a nakrájame na plátky. Papriku umyjeme, rozpolíme, vyberieme zrniečka a nakrájame na tenké pásiky. Všetko zamiešame vo veľkej mise. Pridáme odstrihnuté zelené výhonky žeruchy. Jogurt zmiešame s olejom, korením, soľou a citrónovou šťavou, polejeme zeleninu a zamiešame. Olúpeme vajíčka, rozkrojíme na štvrtiny a položíme na šalát. Hneď podávame.


Vajíčka plnené lososovým krémom a ozdobené pažítkou (4 osoby)
6 natvrdo uvarených vajíčok 
50 ml smotany 
150 g údeného lososa 
soľ, korenie 
2 viazaničky pažítky

Vajíčka olúpeme a rozrežeme po dĺžke. Opatrne vyberieme žĺtky. Smotanu a lososa rozmixujeme a so žĺtkami vymiešame do hladka. Ochutíme soľou a korením. Polovičky bielkov naplníme krémom pomocou vrecka na zdobenie s nástavcom v tvare veľkej hviezdy. Na tácku dáme pažítku a na ňu upravíme naplnené vajíčka.


Vanilkový kysnutý veniec s rozmarínom (asi 18 kusov)
Cesto:
175 ml vlažného mlieka 
1 balíček suchých kvasníc 
80 g cukru 
400 g polohrubej múky 
100 g pomletých mandlí
2 struky vanilky
2 vetvičky čerstvého rozmarínu (alebo 1 lyžička suchého) 
100 g zmäknutého masla 
2 vajíčka 
1 lyžička soli 

Okrem toho:
1 žĺtok 
2 lyžice mlieka 

Poleva:
100 g práškového cukru 
2 lyžice citrónovej šťavy 
jednotlivé ihličky rozmarínu 
1 lyžica cukru 
trochu citrónovej šťavy 
práškový cukor na posypanie

Struk vanilky pozdĺžne rozrežeme, vyberieme dreň a spolu s rozmarínom dáme do mlieka, privedieme do varu a dáme povariť asi 5 minút. Potom stiahneme zo sporáka, ochladíme na vlažnú teplotu a odstránime struk z vanilky a rozmarín. Do vlažného mlieka zamiešame kvasnice s lyžičkou cukru a kvások necháme 15 minút kysnúť. Múku preosejeme do misy, pridáme zvyšný cukor, mandle, maslo, vajíčka, soľ a kvások a ručným elektrickým miešačom spracujeme na cesto asi 5 minút. Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely, vyváľame ich na asi 50 cm dlhé šúľky a špirálovito ich spolu zatočíme. Položíme ich na vymastený plech a vytvarujeme do venca. Prikryté utierkou necháme 20 minút kysnúť. Žĺtok rozmiešame s mliekom a veniec potrieme. Pečieme v predhriatej rúre (200 °C) do zlatohneda asi 30 minút. Na polevu vymiešame práškový cukor s 2 lyžicami citrónovej šťavy a veniec touto polevou natrieme. Otrháme ihličky rozmarínu, pokropíme ich citrónovou šťavou, vyváľame v cukre a posypeme nimi veniec. Podľa chuti ešte môžeme posypať práškovým cukrom.

Mrkvový koláč s cukrovou polevou (12 kusov)
350 g mrkvy 
4 vajíčka 
200 g cukru 
šťava a nastrúhaná kôra z jedného citróna 
250 g pomletých mandlí 
1 lyžička maizeny 
mäkké maslo a strúhanka na vymazanie pohárov 

Na ozdobu:
100 g práškového cukru 
2 lyžice citrónovej šťavy 
mrkvy z marcipánu 

Navyše:
3 poháre na zaváranie s obsahom 500 ml

Očistíme mrkvu a jemne ju nastrúhame. Poháre vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Žĺtky a cukor šľaháme do peny pomocou ručného mixéra, až kým masa nie je polotuhá. Pridáme citrónovú šťavu a kôru, mandle, maizenu a mrkvu a zamiešame. Bielky vyšľaháme na pevný sneh a primiešame. Cesto naplníme do pohárov na zaváranie, tie postavíme na rošt do predhriatej rúry na 180 °C a asi 40 minút pečieme. Koláče vyberieme a dáme vychladnúť. Potom ich vyklopíme tak, že pomocou noža uvoľníme okraje pohárov. Rozmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a touto polevou potrieme koláče. Polevu dáme uschnúť a ozdobíme mrkvami z marcipánu.

Torta so zázvorom (asi 12 kusov)
Cesto:
150 g masla 
5 lyžíc kokosovej múčky 
4 vajíčka 
200 cukru 
150 g polohrubej múky 
½ balíčka prášku do pečiva 

Náplň:
250 g jahôd 
1 lyžica citrónovej šťavy 
1 lyžica jahodového džemu 
4 - 5 lyžíc práškového cukru 
125 ml smotany na šľahanie 
500 g tvarohu 
250 g mascarpone alebo iného smotanového čerstvého syra 
6 listov bezfarebnej želatíny 

Na ozdobu:
500 ml smotany na šľahanie 
1 balíček stužovača šľahačky 
čerstvé kvety 

Navyše: tortová forma Ø 28 cm

Na piškótové cesto roztopíme maslo. Oddelíme bielky a vyšľaháme sneh. Pridáme 2 lyžice cukru a kokosovú múčku. Žĺtky so zvyšným cukrom vymiešame do peny. Zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame do žĺtkovej masy. Potom pridáme sneh a nakoniec roztopené maslo. Tortovú formu vymažeme maslom. Naplníme ju piškótovým cestom a pečieme v predhriatej rúre na 175 °C 25 - 30 minút. Do náplne nakrájame jahody na drobno. Zmiešame ich s citrónovou šťavou, džemom, lyžicou práškového cukru a necháme asi 30 minút odstáť, potom rozmixujeme. Smotanu vyšľaháme. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, mascarponea citrónovou šťavou, nakoniec primiešame šľahačku. Vlhkú želatínu roztopíme v malom hrnci pri nízkej teplote a rozmiešame v nej 4 lyžice tvarohovej zmesi. Potom primiešame aj zvyšnú tvarohovú zmes. Túto masu rozdelíme napoly a do polovičky vmiešame jahodové pyré. Vychladnutý tortový korpus 2 razy priečne prekrojíme. Spodný diel torty vložíme do tortovej formy a naplníme jahodovým krémom. Položíme stredný diel a naň dáme svetlý krém, zarovnáme a položíme vrchný diel. Necháme 3 hodiny odležať v chlade. Smotanu vyšľaháme spolu so stužovačom a tortu ňou natrieme. Podľa fantázie ozdobíme čerstvými kvetmi.

Ozdobené veľkonočné placky s glazúrou v tvare vajíčok (asi 80 kusov)
250 g hladkej múky 
125 g práškového cukru 
nastrúhaná kôra z ½ citróna 
1 vajíčko 
150 g masla 

Na ozdobu:
125 g práškového cukru 
2 - 3 lyžice mlieka 
potravinové farby

Na pracovnú dosku dáme na kôpku múku s práškovým cukrom a citrónovou kôrou. Do stredu dáme vajíčko a dookola nakrájané maslo. Všetko dobre spracujeme najprv nožom a potom rukami na pevné cesto. Cesto zabalíme do fólie a najmenej na hodinu odložíme do chladu. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto rozváľame na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku 3 - 4 mm. Z cesta vykrajujeme vajíčka, ktoré položíme na plech a 10 minút pečieme do zlatohneda. Dáme vychladnúť. Na polevu rozmiešame práškový cukor s mliekom a touto polevou placky nahrubo natrieme. Potravinovou farbou podľa vlastného uváženia namaľujeme bodky a glazúru dáme stuhnúť.

Veľkonočné kolieska ozdobené čokoládovými lentilkami (asi 30 kúskov)
100 g cukru 
300 g hladkej múky 
200 g vychladeného masla 
1 balíček vanilkového cukru 
nastrúhaná kôra z ½ citróna 
1 vajíčko 
1 žĺtok 
čokoládové lentilky na ozdobu

Navŕšime múku, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajíčko a nakrájané maslo. Všetko rozsekáme nožom na vločky. Vločky rukami rýchlo spracujeme na cesto, zabalíme do fólie a asi na 30 minút odložíme do chladničky. Cesto na pomúčenej doske vyváľame na hrúbku 4 mm. Vykrajujeme asi7 cm veľké kolieska a poukladáme ich na plech. Žĺtok dobre rozmiešame s lyžicou vody a placky tým natrieme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 10 - 12 minút. Placky dáme vychladnúť. Ozdobíme lentilkami.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 496
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 092
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 211
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 713
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 652
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 354
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 082
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 070
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 661
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 566

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S Dankom vraj poslanci SNS nehovorili, koaličná rada bude v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Veľkopodnikateľ sa k situácii v školstve už vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.