Veľkonočná hostina: Korunujte voľné dni kráľovským jedlom.

Tento víkend nás čakajú veľkonočné sviatky. Inšpirujte sa receptami z magaznínu smeŽeny a pripravte na veľkonočný stôl neodolateľné pochúťky.

Sladký baránok s bielou polevou
tuk na vymazanie formy 
strúhanka 
3 bielka 
štipka soli 
150 g mäkkého masla 
150 g cukru 
3 žĺtka 
trochu nastrúhanej pomarančovej kôry 
150 g polohrubej múky 
100 g práškového cukru 

Navyše: 1 formu veľkonočného baránka, obsah 0,75 l

Formu dobre vymastíme, vysypeme strúhankou, zavrieme a zatrasieme ňou, aby sa rovnomerne rozdelila. Rúru predhrejeme na 180 °C. Bielka so soľou dobre vyšľaháme na sneh. Maslo, cukor, žĺtka a pomarančovú kôru rozmiešame na krém. Opatrne primiešame múku a sneh. Cesto naplníme do formy a pečieme 40 minút. Formu dáme na 15 minút vychladnúť, až potom ju otvoríme. Práš-kový cukor vymiešame s 1 - 2 lyžicami vody na hustú polevu a tou natrieme vychladnutého veľkonočného baránka.


Vajíčka uvarené natvrdo v šunkovom kabáte (4 osoby)
4 vajíčka uvarené natvrdo
4 hrubšie plátky surovej šunky 
1 lyžica masla

Vajíčka olúpeme a zabalíme do šunky. Zopneme špáradlom a opražíme do hneda dokola na horúcom masle. Podávame podľa uváženia nakrájané na plátky so zeleninou dusenou na masle.

 

Zeleninový šalát s pažítkou (4 osoby)
700 g zemiakov na šalát 
2 stredne veľké póry 
2 červené papriky 
300 g šampiňónov 
2 lyžice oleja 
150 ml jogurtu 
150 g majonézy na šalát 
1 lyžička stredne ostrej horčice 
1 lyžica citrónovej šťavy 
soľ 
korenie 
cukor 
3 viazaničky pažítky

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode a olúpeme. Pór očistíme a nakrájame na kolieska. Papriku rozštvrtíme, vyberieme jadierka a nakrájame na malé kocky. Šampiňóny utrieme, väčšie hlavičky rozpolíme. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme šampiňóny a na strednej teplote za stáleho miešania krátko smažíme. Posolíme a pokoreníme. Na zálievku rozmiešame jogurt, majonézu a horčicu a ochutíme citrónovou šťavou, korením, soľou a cukrom. Olúpané zemiaky nakrájame na kocky a zmiešame s pórom, paprikou a šampiňónmi. Zálievku nalejeme na šalát, všetko dobre premiešame a necháme odležať aspoň 1 hodinu. Pažítku umyjeme, osušíme a vyložíme ňou okraje podlhovastej sklenej misy. Opatrne naplníme misu šalátom a podávame.

Pečená veľkonočná šunka s klinčekmi (4 - 6 osôb)
1,5 kg bravčovej údenej šunky zo stehna s kožou 
asi 30 klinčekov 
2 lyžice tekutého medu 
2 lyžice pomarančovej šťavy 
1 lyžica práškového cukru 

Na omáčku:
2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru 
1 cibuľu šalotku 
20 g masla 
400 ml mäsového vývaru 
100 ml dezertného vína 
125 ml suchého červeného vína 
4 lyžice pomarančovej šťavy 
1 lyžicu tekutého medu 
1 lyžicu maizeny 
soľ, korenie 
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

Šunku umyjeme a osušíme. Dáme ju do dobre tesniaceho hrnca so studenou vodou, ktorá mäso prikryje, necháme zovrieť a pri nižšej teplote varíme hodinu. Šunku vyberieme a vychladíme. Kožu zo šunky tenko odkrojíme, pričom necháme na šunke vrstvu tuku a túto narežeme do kosoštvorcov. Do každého kosoštvorca zapichneme jeden klinček. Rozmiešame med s pomarančovou šťavou a natrieme na tukovú vrstvu šunky. Šunku pečieme na pekáči v predhriatej rúre na 200°C asi 30 minút. Asi 10 minút pred koncom ju posypeme práškovým cukrom a dopečieme. Na omáčku očistíme šalotku, nakrájame na malé kocky a spolu so zázvorom podusíme na horúcom masle. Pridáme mäsový vývar a vína a necháme asi 20 minút slabo variť. Vmiešame pomarančovú šťavu a med. Omáčku zahustíme a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Šunku vyberieme, nakrájame a podávame s omáčkou.

Špenátový puding (4 osoby)
1 kg listového špenátu 
3 cibule 
4 lyžice olivového oleja 
soľ, korenie 
100 g syra čedar nastrúhaného (alebo iného tvrdého syra) 
5 - 6 plátkov bieleho chleba

Očistíme a nakrájame cibuľu, podusíme ju na horúcom masle na panvici do sklovita, pridáme špenát a ďalej dusíme 5 minút za občasného zamiešania. Posolíme a pokoreníme. Z plátkov chleba odkrojíme kôrky a vyložíme nimi boky a dno misy s obsahom 1 liter. Do špenátu zamiešame syr a dáme do misy. Prikryjeme tanierom a zaťažíme (napríklad konzervou). Odložíme do chladničky na 4 - 5 hodín.


Šalát z cukrovej kukurice s krémom z avokáda vo vaječnej škrupine (2 osoby)
1 malé avokádo 
3 lyžice citrónovej šťavy 
50 g čerstvého syra (Lučina, žervé) 
soľ, korenie 
tabasco (ostrá čili omáčka) 
1 šalátová uhorka, asi 10 cm 
1 paradajka 
2 lyžice cukrovej kukurice z konzervy 
1 lyžicu oleja (najlepšie z klíčkov) 

Okrem toho: žerucha na ozdobu

Avokádo rozpolíme, odstránime kôstku a vyberieme dreň, ktorú s lyžicou citrónovej šťavy a čerstvým syrom rozmixujeme ponorným mixérom. Ochutíme soľou, korením a pár kvapkami tabasca. Uhorku umyjeme, rozrežeme po dĺžke, lyžičkou odstránime zrniečka a nakrájame na malé kocky. Paradajku umyjeme, rozštvrtíme, vyberieme zrniečka a tiež pokrájame na malé kocky. Zvyšnú citrónovú šťavu rozmiešame so soľou, korením a olejom a vmiešame kukuricu, uhorku a paradajku. Podľa uváženia naplníme spolu s avokádovým krémom umyté vaječné škrupiny a ozdobíme žeruchou.


Farebný zeleninový rôsol s vajíčkom (4 osoby)
150 g mrkvy 
soľ 
200 g mrazeného hrášku 
1 červená čili paprička 
1 pohár bielej špargle ( 200 g špargle bez nálevu) 
asi 300 ml zeleninového vývaru 
2 na tvrdo uvarené vajíčka 
12 listov (asi 25 g) bielej želatíny 
1 viazanička pažítky 
4 lyžice bieleho vínneho octu 
mleté čierne korenie 
mletý koriander

Mrkvu umyjeme, olúpeme a nastrúhame na pásiky. Pásiky mrkvy predvaríme v troche osolenej vody 1 minútu, zlejeme, prudko ochladíme a necháme odkvapkať. Do vriacej vody dáme mrazený hrášok, varíme 3 minúty, prelejeme cez sitko, ochladíme studenou vodou a dáme odkvapkať. Čili papričku umyjeme, odstránime jadierka a nakrájame na kolieska. Špargľu necháme odkvapkať na sitku, pričom nálev zachytíme. Priečne ju rozkrojíme. Olúpeme vajíčka a nakrájame ich na plátky. Želatínu zmäkčíme v studenej vode. Pažítku umyjeme a osušíme, polovičku nakrájame šikmo na kolieska. Vytlačíme želatínu, vlhkú dáme do malého hrnca a roztopíme na miernom teple. Tekutú želatínu doplníme na ½ l s nálevom zo špargle a so zeleninovým vývarom, dobre zamiešame. Ochutíme s octom, soľou, korením a koriandrom. Do koláčovej formy priemeru 24 cm nalejeme tenkú vrstvu želatínového nálevu. Odložíme na 15 minút do chladničky, až kým je želatína pevná. Postupne navrch rozdelíme kolieska čili a pažítky, väčšie plátky vajíčka a mrkvu. Pokryjeme polovičkou zvyšného želatínového nálevu. Formu opäť postavíme do chladničky, až kým je masa tuhá. Potom rozmiestnime ďalšiu vrstvu špargle a hrášku a polejeme zvyšným želatínovým nálevom. Formu zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky minimálne na 3 hodiny. Pred podávaním ponoríme formu nakrátko do horúcej vody, rôsol preložíme na dosku, nakrájame a ozdobíme zvyšnou pažítkou.

Kyslá polievka s mrkvou (4 osoby)
5 lyžíc hladkej múky 
60 g masla 
1 cibuľa 
1 l mäsového vývaru (z kocky) 
asi 2 lyžice octu 
soľ, korenie 
2 natvrdo uvarené vajíčka 
2 mrkvy 
trochu nasekanej petržlenovej vňate

Očistíme cibuľu a nakrájame najemno. V hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a minútu podusíme. Vmiešame múku, krátko opražíme, prilejeme vývar, zamiešame a za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 20 minút. Ochutíme octom, soľou a korením. Mrkvu očistíme, nakrájame na plátky a varíme v slanej vode asi 7 minút, scedíme. Olúpeme vajíčka a nasekáme ich. Polievku rozdelíme na taniere, pridáme mrkvu a posypeme nasekaným vajíčkom a petržlenom.

Farebný veľkonočný zeleninový šalát (4 osoby)
1 hlávkový šalát 
½ ľadového šalátu 
asi 30 g žeruchových výhonkov (prípadne rukolu) 
5 paradajok 
2 mrkvy 
1 červenú papriku 
6 reďkvičiek 
1 šalátovú uhorku 
4 vajíčka uvarené natvrdo 

Na zálievku:
500 ml jogurtu (3,5 % tuku) 
2 lyžice olivového oleja 
soľ 
korenie 
2 lyžice citrónovej šťavy

Hlávkový šalát očistíme, odstránime vonkajšie listy. Vnútorné listy natrháme na malé kúsky. Ľadový šalát očistíme, odstránime vonkajšie listy a zvyšné listy natrháme na malé kúsky. Paradajky umyjeme a nakrájame na dieliky. Mrkvy olúpeme, rozpolíme a nakrájame na plátky. Reďkvičky umyjeme a nakrájame na plátky. Uhorku umyjeme, rozrežeme po dĺžke a nakrájame na plátky. Papriku umyjeme, rozpolíme, vyberieme zrniečka a nakrájame na tenké pásiky. Všetko zamiešame vo veľkej mise. Pridáme odstrihnuté zelené výhonky žeruchy. Jogurt zmiešame s olejom, korením, soľou a citrónovou šťavou, polejeme zeleninu a zamiešame. Olúpeme vajíčka, rozkrojíme na štvrtiny a položíme na šalát. Hneď podávame.


Vajíčka plnené lososovým krémom a ozdobené pažítkou (4 osoby)
6 natvrdo uvarených vajíčok 
50 ml smotany 
150 g údeného lososa 
soľ, korenie 
2 viazaničky pažítky

Vajíčka olúpeme a rozrežeme po dĺžke. Opatrne vyberieme žĺtky. Smotanu a lososa rozmixujeme a so žĺtkami vymiešame do hladka. Ochutíme soľou a korením. Polovičky bielkov naplníme krémom pomocou vrecka na zdobenie s nástavcom v tvare veľkej hviezdy. Na tácku dáme pažítku a na ňu upravíme naplnené vajíčka.


Vanilkový kysnutý veniec s rozmarínom (asi 18 kusov)
Cesto:
175 ml vlažného mlieka 
1 balíček suchých kvasníc 
80 g cukru 
400 g polohrubej múky 
100 g pomletých mandlí
2 struky vanilky
2 vetvičky čerstvého rozmarínu (alebo 1 lyžička suchého) 
100 g zmäknutého masla 
2 vajíčka 
1 lyžička soli 

Okrem toho:
1 žĺtok 
2 lyžice mlieka 

Poleva:
100 g práškového cukru 
2 lyžice citrónovej šťavy 
jednotlivé ihličky rozmarínu 
1 lyžica cukru 
trochu citrónovej šťavy 
práškový cukor na posypanie

Struk vanilky pozdĺžne rozrežeme, vyberieme dreň a spolu s rozmarínom dáme do mlieka, privedieme do varu a dáme povariť asi 5 minút. Potom stiahneme zo sporáka, ochladíme na vlažnú teplotu a odstránime struk z vanilky a rozmarín. Do vlažného mlieka zamiešame kvasnice s lyžičkou cukru a kvások necháme 15 minút kysnúť. Múku preosejeme do misy, pridáme zvyšný cukor, mandle, maslo, vajíčka, soľ a kvások a ručným elektrickým miešačom spracujeme na cesto asi 5 minút. Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely, vyváľame ich na asi 50 cm dlhé šúľky a špirálovito ich spolu zatočíme. Položíme ich na vymastený plech a vytvarujeme do venca. Prikryté utierkou necháme 20 minút kysnúť. Žĺtok rozmiešame s mliekom a veniec potrieme. Pečieme v predhriatej rúre (200 °C) do zlatohneda asi 30 minút. Na polevu vymiešame práškový cukor s 2 lyžicami citrónovej šťavy a veniec touto polevou natrieme. Otrháme ihličky rozmarínu, pokropíme ich citrónovou šťavou, vyváľame v cukre a posypeme nimi veniec. Podľa chuti ešte môžeme posypať práškovým cukrom.

Mrkvový koláč s cukrovou polevou (12 kusov)
350 g mrkvy 
4 vajíčka 
200 g cukru 
šťava a nastrúhaná kôra z jedného citróna 
250 g pomletých mandlí 
1 lyžička maizeny 
mäkké maslo a strúhanka na vymazanie pohárov 

Na ozdobu:
100 g práškového cukru 
2 lyžice citrónovej šťavy 
mrkvy z marcipánu 

Navyše:
3 poháre na zaváranie s obsahom 500 ml

Očistíme mrkvu a jemne ju nastrúhame. Poháre vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Žĺtky a cukor šľaháme do peny pomocou ručného mixéra, až kým masa nie je polotuhá. Pridáme citrónovú šťavu a kôru, mandle, maizenu a mrkvu a zamiešame. Bielky vyšľaháme na pevný sneh a primiešame. Cesto naplníme do pohárov na zaváranie, tie postavíme na rošt do predhriatej rúry na 180 °C a asi 40 minút pečieme. Koláče vyberieme a dáme vychladnúť. Potom ich vyklopíme tak, že pomocou noža uvoľníme okraje pohárov. Rozmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a touto polevou potrieme koláče. Polevu dáme uschnúť a ozdobíme mrkvami z marcipánu.

Torta so zázvorom (asi 12 kusov)
Cesto:
150 g masla 
5 lyžíc kokosovej múčky 
4 vajíčka 
200 cukru 
150 g polohrubej múky 
½ balíčka prášku do pečiva 

Náplň:
250 g jahôd 
1 lyžica citrónovej šťavy 
1 lyžica jahodového džemu 
4 - 5 lyžíc práškového cukru 
125 ml smotany na šľahanie 
500 g tvarohu 
250 g mascarpone alebo iného smotanového čerstvého syra 
6 listov bezfarebnej želatíny 

Na ozdobu:
500 ml smotany na šľahanie 
1 balíček stužovača šľahačky 
čerstvé kvety 

Navyše: tortová forma Ø 28 cm

Na piškótové cesto roztopíme maslo. Oddelíme bielky a vyšľaháme sneh. Pridáme 2 lyžice cukru a kokosovú múčku. Žĺtky so zvyšným cukrom vymiešame do peny. Zmiešame múku s práškom do pečiva a primiešame do žĺtkovej masy. Potom pridáme sneh a nakoniec roztopené maslo. Tortovú formu vymažeme maslom. Naplníme ju piškótovým cestom a pečieme v predhriatej rúre na 175 °C 25 - 30 minút. Do náplne nakrájame jahody na drobno. Zmiešame ich s citrónovou šťavou, džemom, lyžicou práškového cukru a necháme asi 30 minút odstáť, potom rozmixujeme. Smotanu vyšľaháme. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, mascarponea citrónovou šťavou, nakoniec primiešame šľahačku. Vlhkú želatínu roztopíme v malom hrnci pri nízkej teplote a rozmiešame v nej 4 lyžice tvarohovej zmesi. Potom primiešame aj zvyšnú tvarohovú zmes. Túto masu rozdelíme napoly a do polovičky vmiešame jahodové pyré. Vychladnutý tortový korpus 2 razy priečne prekrojíme. Spodný diel torty vložíme do tortovej formy a naplníme jahodovým krémom. Položíme stredný diel a naň dáme svetlý krém, zarovnáme a položíme vrchný diel. Necháme 3 hodiny odležať v chlade. Smotanu vyšľaháme spolu so stužovačom a tortu ňou natrieme. Podľa fantázie ozdobíme čerstvými kvetmi.

Ozdobené veľkonočné placky s glazúrou v tvare vajíčok (asi 80 kusov)
250 g hladkej múky 
125 g práškového cukru 
nastrúhaná kôra z ½ citróna 
1 vajíčko 
150 g masla 

Na ozdobu:
125 g práškového cukru 
2 - 3 lyžice mlieka 
potravinové farby

Na pracovnú dosku dáme na kôpku múku s práškovým cukrom a citrónovou kôrou. Do stredu dáme vajíčko a dookola nakrájané maslo. Všetko dobre spracujeme najprv nožom a potom rukami na pevné cesto. Cesto zabalíme do fólie a najmenej na hodinu odložíme do chladu. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto rozváľame na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku 3 - 4 mm. Z cesta vykrajujeme vajíčka, ktoré položíme na plech a 10 minút pečieme do zlatohneda. Dáme vychladnúť. Na polevu rozmiešame práškový cukor s mliekom a touto polevou placky nahrubo natrieme. Potravinovou farbou podľa vlastného uváženia namaľujeme bodky a glazúru dáme stuhnúť.

Veľkonočné kolieska ozdobené čokoládovými lentilkami (asi 30 kúskov)
100 g cukru 
300 g hladkej múky 
200 g vychladeného masla 
1 balíček vanilkového cukru 
nastrúhaná kôra z ½ citróna 
1 vajíčko 
1 žĺtok 
čokoládové lentilky na ozdobu

Navŕšime múku, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajíčko a nakrájané maslo. Všetko rozsekáme nožom na vločky. Vločky rukami rýchlo spracujeme na cesto, zabalíme do fólie a asi na 30 minút odložíme do chladničky. Cesto na pomúčenej doske vyváľame na hrúbku 4 mm. Vykrajujeme asi7 cm veľké kolieska a poukladáme ich na plech. Žĺtok dobre rozmiešame s lyžicou vody a placky tým natrieme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 10 - 12 minút. Placky dáme vychladnúť. Ozdobíme lentilkami.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  5. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  6. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  7. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu
  2. Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave
  3. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  4. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  6. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  7. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  8. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  9. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  10. Detské zúbky sú veda
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 693
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 5 484
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 3 008
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 510
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 581
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 336
  7. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 315
  8. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 1 086
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 999
  10. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 886

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Legenda Merckx o Saganovi: Súperi mu len nahrávajú

Merckx nevidel na MS poriadne preteky.

BRATISLAVA

Rušiť gymnáziá, prihlasovať ľudí? Kandidáti povedali, čo chcú s Bratislavou

V SME Naživo diskutovali Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý.

SVET

Café Európa: Ako sa zmení Európa po nemeckých voľbách

Aký dopad budú mať voľby na Európu i na Slovensko? Sledujte diskusiu.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.